Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στη ΓΣΕΕ.
  • [02] Εναρξη δίκης της υπόθεσης του ΕΛΑ
  • [03] Συνάντηση Κ. Καραμανλή με Τ. Παπαδόπουλο, για το Κυπριακό.
  • [04] Συσκεψη Κ. Σημίτη και Τάσσου Παπαδόπουλου για το Κυπριακό.
  • [05] Συνέντευξη Γιώργου Παπανδρέου στα ''ΝΕΑ''
  • [06] Δραστηριότητες αρχηγών πολιτικών κομμάτων
  • [07] Πυρετός διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
  • [08] Αναλαμβάνει και επίσημα την προεδρία ο Γ.Παπανδρέου.
  • [09] Αρχίζει η δίκη για τον ΕΛΑ.
  • [10] Πανηγυρική εκλογή Γ.Παπανδρέου.
  • [11] Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με 99,8% ο Γ.Παπανδρέου

  • [01] Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στη ΓΣΕΕ.

    09/02/2004 14:29:33

    "Ειναι μεγάλης αξίας και σημασίας για μας το γεγονός ότι η πρώτη πολιτική κίνηση του Γ. Παπανδρέου μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν το να επισκεφθεί τη ΓΣΕΕ και να συζητήσει τα προβλήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων", δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος μετά τη σημερινή επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο κτίριο της ΓΣΕΕ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η ουσιαστική συνεργασία και ο συστηματικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους θα είναι βασικό στοιχείο για την προώθηση οποιασδήποτε πολιτικής στα πλαίσια της συμμετοχικής δημοκρατίας δίνοντας ως παραδείγματα το ασφαλιστικό, την ποιότητα της εργασίας και την ανεργία.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση έχει καταφέρει να προωθήσει μεγάλους στόχους που εξασφάλισαν την κοινωνική συνοχή και τη θωράκιση της οικονομίας σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο.

    Υπογράμμισε τη διαφωνία του με το οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα της ΝΔ και δεσμεύτηκε ότι καμιά κατάκτηση των εργαζομένων και των συνταξιούχων δεν θα χαθεί.

    Σε όποια μεταρρύθμιση, σημείωσε, στα επόμενα χρόνια θα προωθήσουμε θέσεις σε στενή συνεργασία, ουσιαστικά σε εταιρική σχέση με τη ΓΣΕΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε επίσης τη ΓΣΕΕ για το γεγονός ότι στα χρόνια που υπήρξε υπουργός Εξωτερικών βρήκε στο πρόσωπο των συνδικάτων έναν ισχυρό σύμμαχο στις πρωτοβουλίες υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών της περιοχής.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος σημείωσε ότι συζητήθηκαν τα προβλήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, αλλά και τα προβλήματα της ειρήνης.

    Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε μας άκουσε με προσοχή και ευαισθησία και έδειξε ότι θέλει και μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

    Αντίθετα, επικριτικοί ήταν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών παρατάξεων που πρόσκεινται στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Ο Γιάννης Μανώλης γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και στέλεχος της ΝΔ δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από το συνδικαλιστικό κίνημα εταιρική σχέση αλλά πάνω σε ένα πολιτικό πλαίσιο γενικόλογο, αντιφατικό και αόριστο.

    Ο κ. Μανώλης εκτίμησε ότι μένει ανοιχτό το παράθυρο για παρεμβάσεις μιας ενδεχόμενης νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις και στο ωράριο με δυσμενείς επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης (στέλεχος του ΣΥΝ) δήλωσε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρέπει να γίνει συνεταίρος στην πολιτικη που υποστηρίζει ο Γ. Παπανδρέου και προέβλεψε ότι θα εφαρμοστεί η ίδια πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ με περισσότερο διάλογο που θα οδηγήσει σε περισσότερα προνόμια για τους ισχυρούς.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και στέλεχος του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος συνόψισε την αντίθεση του κόμματός του με τον Γ. Παπανδρέου σε τέσσερα σημεία:

    α. Τη θέση για την ανασφάλιστη εργασία των νέων

    β. Τις θέσεις του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τα ναρκωτικά

    γ. Τα προβλήματα του ωραρίου όπου διέκρινε σοβαρούς κινδύνους για την εργατική τάξη

    δ. Την ισχυροποίηση του δικομματισμού.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Γ. Παπανδρέου στη ΓΣΕΕ έξω από το κτίριο είχαν συγκεντρωθεί απεργοί της Ολυμπιακής (ΕΙΣΦ) οι οποίοι ζητούσαν από το νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους αλλά και εργαζόμενοι και στελέχη της ΠΑΣΚΕ οι οποίοι χειροκροτούσαν και επευφημούσαν το νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    [02] Εναρξη δίκης της υπόθεσης του ΕΛΑ

    09/02/2004 13:01:26

    Την έναρξη της διαδικασίας για την εκδίκαση της υπόθεσης του ΕΛΑ

    κήρυξε, στις 09.00 το πρωί, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Ελισάβετ Μουγάκου - Μπρίλλη.

    Οι πέντε κατηγορούμενοι, Χρήστος Τσιγαρίδας, Κώστας Αγαπίου, Αγγελέτος Κανάς, Ειρήνη Αθανασάκη και Μιχάλης Κασσίμης, κάθησαν στο εδώλιο, αφού, προηγουμένως, γνωστοποίησαν μέσω της προέδρου ότι δεν επιθυμούν να φωτογραφηθούν. Οι κατηγορίες, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι πέντε, αφορούν συνολικά 83 ενέργειες του ΕΛΑ, κάποιες από τις οποίες είχαν γίνει από κοινού με την ''1η Μάη''.

    Οι κατηγορούμενοι, εκτός απο το Χρήστο Τσιγαρίδα, αρνούνται από την πρώτη στιγμή κάθε εμπλοκή τους με την υπόθεση.

    Ο Χρήστος Τσιγαρίδας υποστηρίζει πως ήταν μέλος του ΕΛΑ έως το 1990, αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή του, αλλά αρνείται να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο για άλλα μέλη ή για συγκεκριμένες ενέργειες.

    Οι μάρτυρες υπεράσπισης των πέντε κατηγορουμένων φθάνουν μέχρι στιγμής τους 100 ενώ απο τους περίπου 400 μάρτυρες κατηγορίας οι περισσότεροι ήταν σήμερα απόντες.

    Απο το δικαστήριο αποχώρησε, με άδεια που ζήτησε και έλαβε, ο Μιχάλης Κασίμης ο οποίος πρόκειται αύριο να εγχειριστεί για πρόβλημα που έχει στο στομάχι.

    Το δικαστήριο απέρριψε αίτημα που υπέβαλαν οι συνήγοροι της Ειρήνης Αθανασάκη για διακοπή της διαδικασίας μέχρι την επιστροφή του Μιχάλη Κασίμη στη δίκη.

    [03] Συνάντηση Κ. Καραμανλή με Τ. Παπαδόπουλο, για το Κυπριακό.

    09/02/2004 12:13:36

    Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής,

    ενόψει,όπως είπε,της νέας δυναμικής που αναπτύσεται για το Κυπριακό και της επικείμενης πλήρους ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Βασική εθνική επιδίωξη,τόνισε ο κ. Καραμανλής,είναι η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λειτουργικής λύσης σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.Η ελληνοκυπριακή πλευρά, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ,έχει επανειλημμένα δείξει την καλή της διάθεση και οφείλει και η άλλη πλευρά να εγκαταλείψει την άρνηση και την παρελκυστική τακτική και να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Βρισκόμαστε, υπογράμμισε,δίπλα και στο πλευρό του κυπριακού ελληνισμού,στον αγώνα που δίνει,ενώ σημείωσε πως στα εθνικά θέματα είναι αναγκαία η χάραξη ενιαίας εθνικής στρατηγικής και γι'αυτό η Νέα Δημοκρατία επέμεινε στην ανάγκη σύστασης του Εθνικού Συμβουλίου της εξωτερικής πολιτικής και στη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ακόμα και αν δεν υπάρχει ταύτιση,είπε ο κ.Καραμανλής,η συνεννόηση είναι αναγκαία στις προσπάθειες και στον αγώνα που δίνουμε.-

    [04] Συσκεψη Κ. Σημίτη και Τάσσου Παπαδόπουλου για το Κυπριακό.

    09/02/2004 12:01:53

    Πλήρη σύμπνοια και ταύτιση τόσο στα ζητήματα που αφορούν στην πορεία της διαπραγμάτευσης όσο και στα θέματα ουσίας,διαπιστώθηκε σήμερα κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κ.Σημίτη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου,ο οποίος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη.

    Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στόχος παραμένει η συνολική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών,το Κοινοτικό Κεκτημένο και βεβαίως τον πλήρη σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Μετά την πρόσκληση του Κόφι Ανάν για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών,η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά έκρινε επιβεβλημένη τη σημερινή συζήτηση,είπε ο πρωθυπουργός ενώ σε ό,τι αφορά στις Εγγυήσεις Ασφάλειας,ο κ.Σημίτης είπε ότι το θέμα αυτό πρόκειται να το χειριστεί η νέα κυβέρνηση,η οποία θα προκύψει απο τις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

    Ο κ.Σημίτης πρόσθεσε ότι η Τουρκία και το καθεστώς Ντενκτάς πρέπει τώρα να αποδείξουν ότι πραγματικά επιθυμούν μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.Μία λύση,που,όπως είπε,θα επιτρέψει την άρση της τουρκικής κατοχής και την ένταξη της επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    Απο την πλευρά του ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι

    αποτελεί πάγια πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς να ανταποκρίνεται

    σε κάθε πρόσκληση του γενικού γραμματέα για διαβουλεύσεις για λύση του Κυπριακού. Εχει γίνει σοβαρή και ογκώδης προσπάθεια, είπε και στη συνέχεια εξέφρασε εκ μέρους του Κυπριακού λαού ευγνωμοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση,τον πολιτικό κόσμο για το μέγα επίτευγμα της ένταξης.Χωρίς την προσπάθεια της Ελλάδας, η Κύπρος δεν θα ήταν στην ευτυχή θέση να καταστεί ισότιμο μέλος της ΕΕ,κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής επιδιαιτησίας κατά τη διαπραγμάτευση,ο κ. Σημίτης είπε δεν φοβόμαστε τίποτε. Προτείνουμε λογικά πράγματα. Αυτά που ζητούμε εξυπηρετούν την λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου,μια λύση δίκαιη που μπορεί να αποδεχθεί η διεθνής Κοινότητα και που θα οδηγήσει στην ειρήνη και τη σταθερότητα ώστε να μην υπάρξουν άλλες αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις στην περιοχή.

    [05] Συνέντευξη Γιώργου Παπανδρέου στα ''ΝΕΑ''

    09/02/2004 11:24:52

    Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου,στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του στη θέση αυτή,τονίζει ότι ''η πολιτική διαδικασία της ανανέωσης,της ανασυγκρότησης και των αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει ορίζοντα τις εκλογές'',αλλά είναι ''μία συνεχής διαδικασία για να μπορεί η δημοκρατική προοδευτική παράταξη να παραμείνει ζωντανός πολιτικός οργανισμός''.

    Στη συνέντευξή του (εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ''- Γ. Παπαχρήστος) ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι μετά την εκλογή του η ιστορική του ευθύνη γίνεται μεγαλύτερη,καθώς συναισθάνεται ότι διαδέχεται δύο μεγάλους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης,τον Α. Παπανδρέου και τον Κ. Σημίτη και σημειώνει ότι η υποστήριξη που του παρέχουν οι πολίτες του δίνει τη δύναμη να προχωρήσει στις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Αυτό είναι ένα νέο συμβόλαιο με τον πολίτη, αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στη χθεσινή εκλογική διαδικασία σημειώνει ότι ''και μετά την πρωτόγνωρη δημοκρατική ανταπόκριση των χιλιάδων πολιτών στην πρόσκληση της συμμετοχής,ορισμένοι συνεχίζουν να αντιλαμβάνονται

    την πολιτική με έναν κοντόφθαλμο διαδικαστικό τρόπο, έγκλειστοι στην εσωστρέφειά τους και φοβικοί απέναντι στο δημοκρατικό αίτημα των πολιτών για συμμετοχή στις πολιτικές διαδικασίες''. ''Έτσι,θέλει η ΝΔ να κυβερνήσει; Με λογικές επιβολής, ερήμην των συγχρόνων αναγκών της κοινωνίας; Με τους πολίτες να παραμένουν παθητικοί θεατές στα σπίτια τους;'',διερωτάται ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Παπανδρέου σημειώνει ακόμα ότι ''θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα νέο δημοκρατικό πλειοψηφικό ρεύμα που θα έχει τη δύναμη και την αντοχή να ανταποκριθεί στις νέες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις'' και προσθέτει ότι ''οι αλλαγές δεν επιβάλλονται με άνωθεν

    εντολές.Αυτή είναι μια βαθιά δογματική και γραφειοκρατική αντίληψη που έχει συγκρουστεί με τις ιστορικές εξελίξεις και έχει ηττηθεί''.

    Ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Μαρτίου και κάνει λόγο για ''λαϊκή δυναμική'',την οποία έχει διαπιστώσει από την περιοδεία του στην ελληνική περιφέρεια και προσθέτει ότι ''η πολιτική ήταν πάντοτε για μένα η προσφορά σε ένα κοινό όραμα και όχι αυτοσκοπός.Μ΄αυτή την έννοια είπα πρόσφατα ότι θα μπορούσα να μείνω στο σπίτι μου αν αισθανόμουν ότι δεν μπορώ να προσφέρω''.

    Ερωτώμενος για τις επικρίσεις που διατυπώνει εναντίον του η Νέα Δημοκρατία,ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι αυτή η κριτική εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συνυπευθυνότητα '' είναι η άλλη πλευρά της ισοπεδωτικής λογικής του μηδενισμού που χαρακτηρίζει τον αντιπολιτευτικό της λόγο''.''Παντού βλέπει καταστροφές και ''γκρίζες ζώνες'' και διακατέχεται από μια ''εισαγγελική'' αντίληψη για την πολιτική ζωή.Προσθέτει δε ότι είναι συνυπεύθυνος για τις μεγάλες επιτυχίες,τα λάθη και τις παραλείψεις της ασκηθείσας κυβερνητικής πολιτικής,παραλλήλως, όμως,προσθέτει ότι η ΝΔ δεν διαθέτει τη γενναιότητα να αναγνωρίσει το θετικό έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, στην ερώτηση τι τον διαφοροποιεί από το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,ο Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει:

    ''Απέναντι στον ακραίο οικονομικό και κοινωνικό φιλελευθερισμό της ΝΔ το πολιτικό μας σχέδιο για τη διακυβέρνηση προτάσσει την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη, την ισορροπία του δημοσίου και του ατομικού συμφέροντος, τον κοινωνικό και ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, τη σταθερότητα στην οικονομία μέσα από τις αναγκαίες κοινωνικές συναινέσεις των παραγωγικών φορέων, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στη θέση του κοινωνικού κατακερματισμού και της επιβολής του ισχυροτέρου. Το πολιτικό μας σχέδιο στρέφεται στο μέλλον. Η ΝΔ παραμένει προσκολλημένη στο παρελθόν''.-

    [06] Δραστηριότητες αρχηγών πολιτικών κομμάτων

    09/02/2004 08:48:04

    Σε συγκέντρωση καλλιτεχνών θα μιλήσει το απόγευμα η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Χθες η κυρία Παπαρήγα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Νέα Δημοκρατία μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματος στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Επίσκεψη στη Καβάλα πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. Χθες ο κ. Τσοβόλας δήλωσε οτι οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη μόνο από το προεκλογικό ενδιαφέρον και τις ανούσιες προεκλογικές φιέστες των δύο μονομάχων, που ήταν εκείνοι που τους έβαλαν στο περιθώριο και τους οδήγησαν στην απόγνωση.

    [07] Πυρετός διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    09/02/2004 08:47:57

    Οι εξελίξεις που δρομολογούνται στο Κυπριακό θα συζητηθούν στην σημερινή σύσκεψη που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος. Στη συνάντηση θα καθοριστεί η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενόψει των συναντήσεων που θα έχει αύριο Τρίτη, στη Νέα Υόρκη, ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με τον κ. Παπαδόπουλο και τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, έφθασε αργά χθες το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, μετά την πρόσκληση που δέχτηκε από το γγ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.Στο μεταξύ προβληματισμός και αβεβαιότητα επικρατεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για την έκβαση της νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας για λύση του Κυπριακού, που ξεκινά αύριο το πρωί. Σήμερα οι αντιπρόσωποι των δεκαπέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ενημερωθούν από τον Κόφι Ανάν, για τις προσπάθειες που καταβάλλει, μέσα στο πλαίσιο της αποστολής των καλών του υπηρεσιών, με στόχο τη λύση του Κυπριακού και την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την 1η Μαϊου 2004

    [08] Αναλαμβάνει και επίσημα την προεδρία ο Γ.Παπανδρέου.

    09/02/2004 08:47:48

    Στη 1 το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός και απερχόμενος πρόεδρος του Κινήματος Κώστας Σημίτης, θα παραδώσει την προεδρία στο νέο ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου θα έχει επίσης σήμερα συναντήσεις με τα προεδρία της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, ενώ στις 7 το απόγευμα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο αθλητικό κέντρο Κορυδαλλού.

    [09] Αρχίζει η δίκη για τον ΕΛΑ.

    09/02/2004 08:47:38

    Ξεκινά σήμερα στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων, που θα συνεδριάσει στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη των πέντε κατηγορουμένων για την υπόθεση του ΕΛΑ. Κατηγορούμενοι είναι οι Αγγελέτος Κανάς, Κώστας Αγαπίου, Ειρήνη Αθανασάκη, ο Χρήστος Τσιγαρίδας και ο Μιχάλης Κασσίμης. Το κατηγορητήριο αφορά δύο δολοφονίες, 73 απόπειρες ανθρωποκτονιών, 70 εκρήξεις και απόπειρες εκρήξεων.

    [10] Πανηγυρική εκλογή Γ.Παπανδρέου.

    09/02/2004 08:15:48

    Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο συνολικά, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν για την ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου, στη θέση του νέου προέδρου του κόμματος. Εντυπωσιακά μεγαλος και μη αναμενόμενος και από τα πιο αισιόδοξα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήταν ο αριθμός των πολιτών που ψήφισαν. Οπως ανακοινώθηκε από την εφορευτική επιτροπή, ψήφισαν 1.020.145 άτομα, όταν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της Νεολαίας ανέρχεται μόλις σε 196.019. Η σχέση μεταξύ μελών και φίλων που ψήφισαν είναι στο 1 προς 4. Στην καταμέτρηση δεν περιλαμβάνεται ο αριθμό των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ της Νέας Υόρκης, στην οποία η ψηφοφορία συνεχιζόταν και μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας. Ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε 1.017.085 ψήφους, ενώ 3.060 ψηφοδέλτια ήταν άκυρα ή λευκά. Ο Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε το μεσημέρι στο Περιστέρι και παρακολούθησε τα αποτελέσματα από το Κιλελέρ, για λόγους συμβολισμού. Ο κ. Παπανδρέου που έφθασε με καθυστέρηση μιας ώρας στο Κιλελέρ, έγινε ενθουσιωδώς δεκτός από εκατοντάδες οπαδούς του ΠΑΣΟΚ που είχαν κατακλύσει από νωρίς την πλατεία, ενώ νωρίτερα έκανε μία σύντομη στάση στο μνημείο του Κιλελέρ, όπου άφησε λίγα λουλούδια. Σε σύντομο χαιρετισμό προς τους συγκεντρωθέντες, στους οποίους απευθύνθηκε λέγοντας «Αγρότες και αγρότισσες ο κ. Παπανδρέου, που δεν έκρυψε τη συγκίνησή του, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως μία μεγάλη μέρα για την δημοκρατική παράταξη αλλά και για την Ελλάδα. Σε αυτή την ιερή στιγμή της δημοκρατικής διαδικασίας που ακολουθήσαμε, είπε, θέλησα να βρίσκομαι κοντά σας γιατί σέβομαι την ιστορία και τις παραδόσεις και οι δικοί σας αγώνες αποτελούν πηγή έμπνευσης για το σήμερα και το αύριο.

    Με το πλήθος να φωνάζει σε πολλές στιγμές ''Νάτος, νάτος ο Πρωθυπουργός'' ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους για την πρωτόγνωρη και μεγάλη γιορτή του πολίτη και της δημοκρατίας, όπως χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα. Και συνέχισε λέγοντας: «'Εμείς τολμήσαμε γιατί θέλουμε το καινούργιο, θέλουμε τον πολίτη μπροστά ενώ απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο ανέφερε «Πολίτη τόλμησες και σήμερα νίκησες. Κατέκτησες το δικαίωμα ο επώνυμος πολίτης της νέας εποχής. Ακόμη ο κ. Παπανδρέου, υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας αποτελεί γι΄ αυτόν νέα εντολή να προχωρήσει στο δρόμο της αλλαγής και της ανατροπής και πρόσθεσε ότι σήμερα γυρίζει μία νέα σελίδα ανατέλλει ένας ήλιος διαφορετικός και ότι πέτυχε ένα πείραμα της δημοκρατίας. «Υπογράφουμε, είπε, «ένα νέο συμβόλαιο ενότητας που θα υπηρετεί θεσμούς και αξίες. Δημιουργούμε μία νέα εθνική ενότητα με εθνικές συναινέσεις. Προχωρούμε να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο αύριο κάνοντας τομές στο κράτος και δημιουργώντας ένα κοινωνικό κράτος προσφοράς. Και σ΄ αυτό το νέο κράτος θέλουμε την φωνή όλων. Εξάλλου ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε μήνυμα ευγνωμοσύνης στον αποχωρήσαντα πρόεδρο Κ. Σημίτη όπως υπογράμμισε στήριξε και συνεχίζει να τον στηρίζει. Και κατέληξε λέγοντας «θα νικήσουμε στις 7 Μαρτίου και θα προχωρήσουμε μαζί.

    [11] Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με 99,8% ο Γ.Παπανδρέου

    08/02/2004 23:35:41

    Με ποσοστό που κυμάνθηκε στο 99,8% εξελέγη ο Γιώργος Παπανδρέου πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 1013533 φίλοι του κόμματος και ο νέος αρχηγός του κόμματος έλαβε 1011858 θετικές ψήφους. Η κίνηση στα εκλογικά τμήματα ήταν αυξημένη από το πρωί, όταν άνοιξαν οι κάλπες στις 8 το πρωί, ενώ δόθηκε παράταση στο κλείσιμο που είχε προγραμματισθεί για τις 7 το βράδυ προκειμένου να ψηφίσουν και οι τελευταίοι από τους συγκεντρωθέντες. Ο Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε το μεσημέρι στο Περιστέρι, ενώ παρακολούθησε τα αποτελέσματα από Κιλελέρ, για λόγους συμβολισμού που ο ίδιος εξήγησε στις τοποθετήσεις του. Ο κ. Παπανδρέου, που δεν έκυψε τη συγκίνησή του, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως μία μεγάλη μέρα για την δημοκρατική παράταξη αλλά και για την Ελλάδα. Με το πλήθος να φωνάζει σε πολλές στιγμές ''Νάτος, νάτος ο Πρωθυπουργός'' ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους για την πρωτόγνωρη και μεγάλη γιορτή του πολίτη και της δημοκρατίας, όπως χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα. Και συνέχισε λέγοντας: «'Εμείς τολμήσαμε γιατί θέλουμε το καινούργιο, θέλουμε τον πολίτη μπροστά ενώ απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο ανέφερε «Πολίτη τόλμησες και σήμερα νίκησες. Κατέκτησες το δικαίωμα ο επώνυμος πολίτης της νέας εποχής. Εξάλλου ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε μήνυμα ευγνωμοσύνης στον αποχωρήσαντα πρόεδρο Κ. Σημίτη, που όπως υπογράμμισε στήριξε και συνεχίζει να τον στηρίζει. Και κατέληξε λέγοντας «θα νικήσουμε στις 7 Μαρτίου και θα προχωρήσουμε μαζί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 February 2004 - 12:30:19 UTC