Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aπαγόρευση απόπλου απο 4μμ
  • [02] Σήμερα η απάντηση Παπαδόπουλου στις αξιώσεις Ντενκτάς
  • [03] Κατάθεση του δημοσιογράφου Β.Ζήση, στη δίκη του ΕΛΑ.
  • [04] Συντριβή του αεροσκάφους του προέδρου της ΠΓΔΜ
  • [05] Φορτηγό σκάφος έμεινε ακυβέρνητο στην Υδρα
  • [06] Χωρίς ιδιαίτερες αναφορές η έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ελλάδα.
  • [07] Το βράδυ το "Ντιμπέιτ" των 5 αρχηγών.
  • [08] Επαναρχίζουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.
  • [09] Διακαναλική συνέντευξη Παπαρήγα.

  • [01] Aπαγόρευση απόπλου απο 4μμ

    26/02/2004 13:07:36

    Λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη θα απαγορευθεί από τις 4 το μεσημέρι ο απόπλους όλων των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για το Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλία

    [02] Σήμερα η απάντηση Παπαδόπουλου στις αξιώσεις Ντενκτάς

    26/02/2004 12:13:41

    Tην απάντηση της ελληνoκυπριακής πλευράς στο έγγραφο του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος έχει υποβάλει αξιώσεις αλλαγής σημείων ουσίας στο σχέδιο Ανάν, αναμένεται να επιδώσει στις σημερινές συνομιλίες για το Κυπριακό, που επαναλαμβάνονται στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, ο πρόεδρος της Κύπρου.

    Ο κ.Παπαδόπουλος, κατά την αναχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε ότι η υποβολή του εγγράφου Ντενκτάς πρέπει να θεωρηθεί ως «προσπάθεια για διάβρωση της διαδικασίας των συνομιλιών και μετατροπή της σε διαδικασία ανταλλαγής ακραίων θέσεων, ώστε να μην μπορέσουν να προωθηθούν οι αλλαγές που θέλει η ελληνοκυπριακή πλευρά για να καταστεί λειτουργικό και βιώσιμο το σχέδιο Ανάν.

    Ανέφερε επίσης ότι ο Ραούφ Ντενκτάς με τις θέσεις που αναπτύσσει, «υποσκάπτει τα άλλα δύο στάδια της διαδικασίας των συνομιλιών και αυτό δημιουργεί προβλήματα ως προς το πώς ο γενικός γραμματέας θα χειριστεί τελικά το όλο θέμα.

    Δήλωσε ακόμη ότι τα θέματα που ήγειρε ο Ραούφ Ντενκτάς είναι εκτός του πλαισίου αυτού του τύπου των συνομιλιών, όπως έχουν καθοριστεί στη Νέα Υόρκη.

    Ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Χριστόφιας προειδοποίησε ότι αν συνεχισθεί η ίδια συμπεριφορά από τον Ραούφ Ντενκτάς για άλλες δέκα ημέρες, τα περιθώρια διαπραγμάτευσης θα εξαντληθούν, θα οδηγηθούμε στη δεύτερη φάση με τον υποβοηθητικό ρόλο της Ελλάδας και της Τουρκίας καί τελικά στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε απο τον γγ του ΟΗΕ και τους συνεργάτες του να καλέσουν σε τάξη τον Ραούφ Ντενκτάς και την Αγκυρα.

    Ο Ντενκτάς, είπε ο κ. Χριστόφιας, σύρθηκε με το ζόρι στη Νέα Υόρκη και βρήκε την ευκαιρία τώρα που είναι διαπραγματευτής να θέτει τις απαράδεκτες αξιώσεις του.

    [Φώτο-713822]

    [03] Κατάθεση του δημοσιογράφου Β.Ζήση, στη δίκη του ΕΛΑ.

    26/02/2004 11:44:18

    Ο δημοσιογράφος Βασίλης Ζήσης άνοιξε τον κύκλο των μαρτυρικών καταθέσεων ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ.

    Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι απο στοιχεία που παρέλαβε απο τη γερμανική Βουλή, προκύπτει σχέση του ΕΛΑ με την ομάδα Κάρλος. Σύμφωνα με τον κ. Ζήση απο αλληλογραφία του Κάρλος, που βρέθηκε το 1984 στην Βουδαπέστη σε κρυσφήγετο του υπαρχηγού του Γιόχανς Βαϊνριχ, συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο Βάϊνριχ και επομένως και ο Κάρλος γνώριζαν τις δραστηριότητες του ΕΛΑ και μεριμνούσαν για την αποστολή όπλων στην Ελλάδα. Τα όπλα, όπως είπε ο μάρτυρας, ξεκινούσαν απο τη Βουδαπέστη και έφθαναν στην Ελλάδα με φορτηγά, τα οποία είχαν τροποποιηθεί και διέθεταν διπλά τοιχώματα.

    Ο κ. Ζήσης είπε επίσης ότι βρέθηκε μία επιστολή του Βάϊνριχ προς τον Κάρλος, στην οποία του εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο είχε έρθει σε επαφή με ανθρώπους του ΕΛΑ πριν τη Μεταπολίτευση στο Παρίσι.

    Ο κ. Ζήσης κατέθεσε ότι η Ελβετίδα Μπέρτα Ντε Μαρσέλους -που έχει συνεργαστεί με τις αρχές και έχει καταθέσει στην δίκη του Βάϊνριχ στο Βερολίνο- ήταν αυτή που έφερε σε επαφή έναν Ελληνα με το ψευδόνυμο Φιλίπ με τον Κάρλος στο εξωτερικό το 1984.

    Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο την συνάντηση αυτή είχε ζητήσει ο Ελληνας. Οπως διευκρίνισε ο κ. Ζήσης η Ελβετίδα έχει υποστηρίξει στις Αρχές ότι το άτομο με το ψευδώνυμο Φιλίπ είναι ο Κώστας Αγαπίου, με τον οποίο η ίδια ήταν φίλοι.

    Το δικαστήριο έχει διακόψει την διαδικασία, καθώς η Πολιτική Αγωγή υπέβαλε αίτημα να προσκομιστούν τα έγγραφα που υπάρχουν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σχετικά με την υπόθεση, επισήμως μεταφρασμένα. Η πρόεδρος ζήτησε απο τους συνηγόρους που υπέβαλαν το αίτημα να της παραδώσουν γραπτώς και να αναφέρουν λεπτομερώς ποιά ακριβώς έγγραφα ζητάνε να έρθουν στο δικαστήριο.

    [04] Συντριβή του αεροσκάφους του προέδρου της ΠΓΔΜ

    26/02/2004 11:13:44

    Το αεροπλάνο του προέδρου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Μπορίς Τραϊκόφσκι συνετρίβη σήμερα στη νότια Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων FENA.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επρόκειτο να συμετάσχει στη Διεθνή Επενδυτική Διάσκεψη στο Μόσταρ.

    Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας επιβεβαίωσαν την εξαφάνιση από τα ραντάρ του αεροπλάνου που μετέφερε τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπορίς Τραϊκόφσκι επάνω από το Στόλατς της Βοσνίας.

    Στο Μόσταρ, μέλος της οργανωτικής επιτροπής της Διεθνούς Επενδυτικής Διάσκεψης, στην οποία επρόκειτο να λάβει μέρος ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ δήλωσε: "Το αεροπλάνο εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ".

    [05] Φορτηγό σκάφος έμεινε ακυβέρνητο στην Υδρα

    26/02/2004 10:17:07

    Καλά στην υγεία τους είναι και οι εφτά Ελληνες ναυτικοί-μέλη του

    πληρώματος του φορτηγού ''Αγιου Νικόλαος'', που έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης, τις πρώτες πρωινές ώρες, είκοσι ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της άκρας Ζούρβας Υδρας.

    Οπως έγινε γνωστό απο το Λιμενικό Σώμα, άνδρες του οποίου έσπευσαν με ταχύπλοο στην περιοχή, οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ καλές, ενω το σκάφος, που είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Ναυπλίου μεταφέροντας 1257 τόνους άμμο στη Μήλο, ρυμουλκείται σε ασφαλές λιμάνι.

    [06] Χωρίς ιδιαίτερες αναφορές η έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ελλάδα.

    26/02/2004 08:47:30

    Χωρίς ιδιαίτερες αναφορές σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα κυκλοφόρησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η φετινή έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, την οποία το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υποβάλλει κάθε χρόνο στο Κογκρέσο βάσει της σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας που θεσπίζει σειρά κριτηρίων. Το κεφάλαιο που αναφέρεται στην Ελλάδα περιλαμβάνει 26 σελίδες και κινείται στο ίδιο πνεύμα και έχει παρόμοιο περιεχόμενο με αυτό της περυσινής έκθεσης. Υπογραμμίζει ότι η χώρα μας είναι μια συνταγματική, πολυκομματική δημοκρατία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, αλλά παρατηρεί την ύπαρξη προβλημάτων σε μερικούς τομείς, όπως κακοποίηση και βασανιστήρια παράνομων μεταναστών και Aθιγγάνων από δυνάμεις ασφαλείας, καθώς επίσης συνωστισμό και άσχημες συνθήκες σε μερικές φυλακές. Αναφέρει επίσης κρούσματα ξενοφοβίας εναντίον Αλβανών και την παράνομη διακίνηση γυναικών και κοριτσιών για πορνεία, κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η βία και η διάκριση εναντίον των γυναικών αποτέλεσαν προβλήματα, ενώ αναφέρονται περιπτώσεις νεαρών αλλοδαπών που εξαναγκάστηκαν σε επαιτεία. Σημειώνεται όμως το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία θυμάτων από την παράνομη διακίνηση προσώπων και ενθαρρύνεται η συνεργασία κυβέρνησης με μη κυβερνητικές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα και περιοδικά μετέδωσαν ανακοινώσεις κατά της παράνομης διακίνησης προσώπων και η οργάνωση «Stop Now διένειμε ενημερωτικά φυλλάδια με χρηματοδότηση του υπουργείου Εξωτερικών. Μερικοί ηγέτες μειονοτικών θρησκειών διαπίστωσαν γενικά μια βελτίωση της ανοχής της πολιτείας, ενώ σημειώνεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν νόμοι που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης, όπως και νομικοί περιορισμοί και διοικητικά εμπόδια στην θρησκευτική ελευθερία. Στo τμήμα για την αυθαίρετη αφαίρεση ζωής αναφέρεται ότι δεν υπήρξε καμμία πολιτική δολοφονία, αλλά ένας συνοριακός φρουρός σκότωσε έναν Αλβανό, που προσπάθησε να εισέλθει παράνομα στη χώρα. Τονίζεται ότι τον Δεκέμβριο, 15 μέλη της 17Ν καταδικάσθηκαν για διάφορα εγκλήματα, ενώ ο ηγέτης της τρομοκρατικής ομάδας και οι βασικοί εκτελεστές καταδικάσθηκαν σε πολλαπλές ποινές ισοβίων. Αναφέρεται επίσης ότι εξακολουθεί να παρατηρείται αντισημιτισμός, ιδίως στον Τύπο, και βανδαλισμοί εβραϊκών μνημείων, αλλά σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επικρίνει δριμύτατα αυτές τις πράξεις.

    [07] Το βράδυ το "Ντιμπέιτ" των 5 αρχηγών.

    26/02/2004 08:30:03

    Σήμερα στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, όπως ανακοινώθηκε χθες μετά την σύσκεψη των εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή, ενώ ματαιώθηκε η ''μονομαχία'' μεταξύ των κυρίων Παπανδρέου και Καραμανλή. Η τηλεοπτική αναμέτρηση θα φιλοξενηθεί σε στούντιο της ΝΕΤ και θα προβληθεί απ' όλα τα κανάλια, ενώ θα διαρκέσει περίπου δυόμιση ώρες. Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν κατά τη συζήτηση αφορούν την κοινωνική πολιτική, την εξωτερική πολιτική, την οικονομία και τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία και την υγεία. Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Αννα Διαμαντοπούλου, απέρριψε το αίτημα της ΝΔ να υπάρξει και τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στους κυρίους Παπανδρέου και Καραμανλή.

    [08] Επαναρχίζουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

    26/02/2004 08:29:57

    Σήμερα αναμένεται να συνεχισθούν οι απευθείας συνομιλίες των κυρίων Παπαδόπουλου-Ντενκτάς παρουσία του εκπροσώπου του γγ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο για το Κυπριακό στη Λευκωσία. Οι συνομιλίες δεν πραγματοποιήθηκαν χθες μετά από αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία ήθελε να εξετάσει τις καινούργιες προτάσεις που έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Ντενκτάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις αυτές βρίσκονται εκτός πλαισίου του σχεδίου Αναν.

    [09] Διακαναλική συνέντευξη Παπαρήγα.

    26/02/2004 08:29:50

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει το μεσημέρι διακαναλική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, ενώ κατά τη χθεσινή συνάντησή της με τη ΓΣΕΕ επανέλαβε την πρότασή της για κατώτατο μισθό 1100 ευρώ. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, με συνέντευξή του στο ΑΠΕ επισημαίνει οτι ''η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπούν σήμερα στην Ελλάδα το νεοφιλελευθερισμό''. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας θα μιλήσει αύριο το βράδυ στη Θεσσαλονίκη στην αίθουσα ''Ν. Γερμανός'' του συνεδριακού κέντρου της XELEXPO.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 February 2004 - 12:30:17 UTC