Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-03-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολή Μπλερ στον Καραμανλή
  • [02] Στο Μπούργκενστοκ ο πρωθυπουργός
  • [03] Έντονη αντίδραση Θεοδωράκη στις δηλώσεις Αλεμντάρογλου
  • [04] «Θετικό το αποτέλεσμα των εκλογών για τον ΣΥΝ
  • [05] Υπογραφή συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Μολδαβίας.
  • [06] Τροχαίο με μαθητές - τραυματίες στην Αμφιλοχία.
  • [07] Στήριξη ηγετών για λύση στο Κυπριακό ζητά ο Ρ.Τ.Ερντογάν.
  • [08] Υπό σκιά των εξελίξεων στο Κυπριακό το μνημόσυνο Βενιζέλου.
  • [09] Εξάρθρωση αλβανικής συμμορίας διαρρήξεων στον Ωρωπό.
  • [10] Eντός της ημέρας αναμένεται το νέο σχέδιο Ανάν
  • [11] Θερινή ώρα απο σήμερα
  • [12] Δηλώσεις Οσβαλντ για Ολυμπιακή προετοιμασία
  • [13] Σεισμική δόνηση στη Χαλκιδική.

  • [01] Επιστολή Μπλερ στον Καραμανλή

    29/03/2004 00:12:13

    Να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού ζητά με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Μπλερ στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, συγχαίρει τον κ.Καραμανλή για την εκλογή του, εκφράζει την ικανοποίησή του για την όλη συνομιλία τους στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και του ζητεί ενόψει των συνομιλιών στο Μπούργκεστογκ της Ελβετίας να συμβάλλει στην λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    [02] Στο Μπούργκενστοκ ο πρωθυπουργός

    28/03/2004 21:25:16

    Ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής έφτασε λίγο πριν τις 9 ώρα Ελλάδος στη Ζυρίχη με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Θ.Ρουσόπουλο, και με ελικόπτερο μετέβησαν στο ξενοδοχείο ''Παλάς'' στο ελβετικό θέρετρο Μπούργκενστοκ για τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Ο κ. Καραμανλής θα ενημερωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη για τις συνομιλίες του με τον Αλβάρο ντε Σότο αργά το απόγευμα, αλλά και το κοκτέιλ που έδωσε απόψε για όλες τις πλευρές στη σουίτα 472 ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, θα επιστρέψει στην Αθήνα την Τετάρτη, καθώς δόθηκε εντολή στο αεροσκάφος που μετέφερε το απόγευμα στην Ελβετία τους δημοσιογράφους να επιστρέψει στην Αθήνα και να γυρίσει την Τετάρτη το μεσημέρι, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Εθνη για την αποδοχή ή μη του τελικού σχεδίου Αναν. Πληροφορίες από τα Ηνωμένα Εθνη αναφέρουν ότι ο κ. Αναν θα παραδώσει το τελικό σχέδιό του σε όλες τις πλευρές αύριο περίπου στις 11 το πρωί και λόγω του όγκου του (9.000 και πλέον σελίδες) θα δοθεί τμηματικά.

    [03] Έντονη αντίδραση Θεοδωράκη στις δηλώσεις Αλεμντάρογλου

    28/03/2004 20:50:56

    Την έντονη αντίδραση του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρύτανη του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Κεμάλ Αλεμντάρογλου ότι ''αν χρειαστεί, έστω και με 135 χιλιάδες νεκρούς, μπορούμε να καταλάβουμε και την Ελλάδα και την Κύπρο''!

    ''Θα ήθελα να ζητήσω από τον κύριο Πρύτανι του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινουπόλεως να μας διευκρινήσει, όταν ο τουρκικός στρατός καταλάβει την Ελλάδα και την Κύπρο, τι είδους καθεστώς θα μας επιβληθεί;

    Εκείνο του Σουλτάνου που θα αρπάζει τις γυναίκες και τα κορίτσια μας για τα χαρέμια των πασάδων και θα κάνει τα αγόρια μας γενιτσάρους;

    Ή εκείνο του Χίτλερ με την τρομοκρατία, την πείνα, τα βασανιστήρια, τις εκτελέσεις και τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως;

    Πληροφορήθηκα ότι ο κ. Πρύτανις υπήρξε οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας. Ελπίζω να είναι ο μόνος ανάμεσα στους φίλους που βρίσκονται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου που μπορεί να έχει μια τόσο πρωτότυπη ιδέα για τη φιλία μεταξύ των λαών'', τονίζει στη δήλωσή του ο κ.Θεοδωράκης.

    Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν, ο κ. Αλεμντάρογλου έχει τιμηθεί με το βραβείο Ειρήνης και Φιλίας ''Αμπντί Ιπεκτσί''.-

    [04] «Θετικό το αποτέλεσμα των εκλογών για τον ΣΥΝ

    28/03/2004 19:55:47

    Από τον ευρύτερο χώρο των δυνάμεων που συμμετέχουν στο συνδυασμό του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς πρέπει να είναι ο πρώτος υποψήφιος του ευρωψηφοδελτίου. Αυτό ενέκρινε μεταξύ άλλων- η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα για την αποτίμηση των εκλογών της 7ης Μαρτίου.

    Σύμφωνα με το εγκριθέν κείμενο της πλειοψηφίας της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ:

    -το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν θετικό για τις δυνάμεις του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς,

    -η όλη συνεργασία, που διαμορφώθηκε στα πλαίσια του συνδυασμού και των ενωτικών ψηφοδελτίων του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, υπήρξε θετική,

    -ο ΣΥΝ στηρίζει την επιλογή, στα πλαίσια του ενιαίου κύκλου των εκλογικών αναμετρήσεων, και θα ενισχύσει την συνεργασία που αποτυπώνεται στο Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς,

    Επίσης, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΣΥΝ, το τακτικό συνέδριο του κόμματος θα διεξαχθεί μετά τις ευρωεκλογές, μέσα στο 2004, σε ημερομηνία που θα ορίσει η ΚΠΕ.-

    [05] Υπογραφή συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Μολδαβίας.

    28/03/2004 18:15:24

    Συμφωνίες για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, τις αεροπορικές μεταφορές και το πρωτόκολλο συνεργασίας στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, κοινωνικής προστασίας και αγοράς εργασίας, αναμένεται να υπογραφούν μεταξύ Ελλάδας και Μολδαβίας, στο πλαίσιο της αυριανής επίσκεψης στη χώρα του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.

    [06] Τροχαίο με μαθητές - τραυματίες στην Αμφιλοχία.

    28/03/2004 17:24:10

    Δεκαέξι μαθητές και ένας καθηγητής, από το λύκειο της Κοζάνης, τραυματίστηκαν ελαφρά, στις 15.30 το μεσημέρι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατά την πρόσκρουση του λεωφορείου, το οποίο τους μετέφερε, αρχικά σε κολώνα της ΔΕΗ και στη συνέχεια σε δέντρο, στον εθνικό δρόμο Αντιρρίου-Ιωαννίνων.

    Οι μαθητές επέστρεφαν στην Κοζάνη από εκδρομή στην Πάτρα.

    [07] Στήριξη ηγετών για λύση στο Κυπριακό ζητά ο Ρ.Τ.Ερντογάν.

    28/03/2004 16:11:58

    Τη στήριξη των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπως και του προέδρου των ΗΠΑ, για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, πρόκειται να ζητήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    [08] Υπό σκιά των εξελίξεων στο Κυπριακό το μνημόσυνο Βενιζέλου.

    28/03/2004 15:33:22

    Με αναφορές στο χθες και στη σημερινή συγκυρία των εξελίξεων στο Κυπριακό τελέστηκε σήμερα, στο Ακρωτήρι των Χανίων, το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου.

    Εκεί παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    [09] Εξάρθρωση αλβανικής συμμορίας διαρρήξεων στον Ωρωπό.

    28/03/2004 14:16:11

    Τέσσερις άνδρες φερόμενοι ως διαρρήκτες, αλβανικής υπηκοότητας, ηλικίας από 20 έως 48 ετών, συνελήφθησαν σήμερα από όργανα του αστυνομικού τμήματος Ωρωπού, ύστερα από τη διαπίστωση ότι "άδειαζαν" τα εξοχικά σπίτια της περιοχής.

    Τα κλοπιμαία τα οποία κατασχέθηκαν αξίζουν πάνω από 12 χιλιάδες ευρώ.

    [10] Eντός της ημέρας αναμένεται το νέο σχέδιο Ανάν

    28/03/2004 12:35:12

    Εντός της ημέρας αναμένεται να επιδοθεί στις δύο πλευρές από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν το τέταρτο και οριστικό σχέδιο του για λύση του Κυπριακού στις συνομιλίες του Μπούργκενστοκ.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για πιθανή επίδοση του σχεδίου σήμερα, συνέστησε ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας στο Μπούργκενστοκ.

    Διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι στο νέο σχέδιο Ανάν υπάρχουν μερικές σημαντικές αλλαγές σε λεπτομέρειες, αλλά η ουσία του σχεδίου παραμένει η ίδια.

    Οι αλλαγές αφορούν, κυρίως, παραρτήματα στο σχέδιο Ανάν για την επίλυση διαφορών που σχετίζονται με την προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο, σε θέματα όπως η ελευθερία διακίνησης και το δικαίωμα περιουσίας.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο αποτελείται από 1.200 σελίδες. Περιλαμβάνει το καθαυτό σχέδιο, παραρτήματα και τα Συντάγματα των δύο συνιστώντων κρατών, καθώς και τη νομοθεσία, με την οποία θα ρυθμίζεται η λειτουργία του νέου κράτους.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κόφι Ανάν θα δώσει περιθώριο τρεις έως τέσσερις ημέρες για να μελετηθεί, με στόχο να παρουσιασθεί όχι ως δοτή, αλλά ως συμφωνημένη λύση.

    Ο Κόφι Ανάν έφθασε στο Μπούργκενστοκ χθες το μεσημέρι.

    Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η χθεσινή ημέρα του Κόφι Ανάν αναλώθηκε σε ενημέρωση από τον Αλβαρο ντε Σότο και την ομάδα του για τις συνομιλίες.

    Στο Μπούργκενστοκ έφθασε και πολυμελής ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών από τη Γενεύη, ενώ αύριο αναμένεται εκεί και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    Στο μεταξύ, μεταδόθηκε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας και της Τουρκίας στο θέμα της ασφάλειας σε επίπεδο επιτροπών έχουν λήξει χωρίς αποτέλεσμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλονται τώρα προσπάθειες για να μεταφερθεί το θέμα σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

    [11] Θερινή ώρα απο σήμερα

    28/03/2004 09:07:53

    Εως την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου θα διαρκέσει το μέτρο της θερινής ώρας που άρχισε απο σήμερα.

    Στις 03.00 τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών μετακινήθηκαν μια ώρα μπροστά και έδειχναν 04.00.

    [12] Δηλώσεις Οσβαλντ για Ολυμπιακή προετοιμασία

    28/03/2004 09:07:40

    Μέχρι τα τέλη Ιουνίου έδωσε προθεσμία για την τοποθέτηση του στέγαστρου Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ, μιλώντας στο Associated Press.

    Ο κ.Οσβαλντ άφησε και αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι "είχε την τάση να είναι αισιόδοξη. Ο υπολογισμός της ήταν πιθανόν λιγότερο ακριβής". Τώρα η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα ζητήματα με ρεαλισμό, "τώρα έχουμε καλό χρονοδιάγραμμα", συμπλήρωσε ο Ελβετός αξιωματούχος της ΔΟΕ.,

    Ο κ. Οσβαλντ τόνισε ότι η επόμενη "μέρα-κλειδί" για το στέγαστρο Καλατράβα είναι η 28η Απριλίου, που θεωρείται το όριο για την ολίσθηση των δύο αψίδων στο ΟΑΚΑ. Σε αντίθετη περίπτωση θα ακυρωθεί η τοποθέτηση των ημιδιαφανών εμβόλων, που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πρέπει να συνδεθούν με τις αψίδες.

    Τέλος, ο κ.Οσβαλντ εκτίμησε ότι τα έργα στη Λεωφόρο Μαραθώνος, όπου θα διεξαχθεί ο Μαραθώνιος, θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως.

    Δήλωση Βενιζέλου

    Οι δηλώσεις του Ντένις Οσβαλντ προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος σχολίασε: "Εύχομαι στους σημερινούς υπουργούς που ασχολούνται με την Ολυμπιακή προετοιμασία και αποκτούν τώρα την εμπειρία της επαφής με τον κ.Οσβαλντ και το ύφος των δηλώσεών του, που αλλάζουν ανάλογα με το μέσο ενημέρωσης στο οποίο απευθύνεται, υπομονή, ψυχραιμία και καλή επιτυχία".

    [Φώτο-726761]

    [13] Σεισμική δόνηση στη Χαλκιδική.

    28/03/2004 09:07:26

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν χθές το μεσημέρι οι σεισμογράφοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

    Το επίκεντρο της δόνησης τοποθετείται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων βορείως της Αρναίας Χαλκιδικής και ο σεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

    Στην ίδια περιοχή έιχε σημειωθεί στις 4 Μαϊου 1995 ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,8 Ρίχτερ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 March 2004 - 21:30:23 UTC