Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελβετία-Συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν-ΟΗΕ σχέδιο Αναν.
  • [02] Κύπρος- Επαφές ντε Σότο με τις δύο πλευρές
  • [03] Δρομολόγηση συναντήσεων Αρχιεπισκόπου με τα κόμματα.
  • [04] "Κύμα" αρνητικών αντιδράσεων στην Κύπρο επί του σχεδίου.
  • [05] Απουσία Ελλάδας από τη συζήτηση για το κοινοτικό κεκτημένο.
  • [06] Εντοπισμός πρωτοεμφανιζόμενου ιού εγκεφαλίτιδας.
  • [07] Απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού στον Τζ.Μπους.
  • [08] Ευ.Βενιζέλος: Στα 4,6 δις ευρώ ο προϋπολογισμός των Αγώνων.
  • [09] Κλειστό το επόμενο 24ωρο το Ρίο-Αντίρριο.
  • [10] Επικρίσεις Ν.Χριστοδουλάκη στην κυβέρνηση για ΕΤΑ.
  • [11] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Παραλιακή Λεωφόρο.
  • [12] Αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την άφιξη της Φλόγας στην Αθήνα.
  • [13] Πρόστιμα απο ΕΣΡ για τηλεφωνικές γραμμές "090".
  • [14] Ζητούσαν προμήθεια για να πηγαίνουν μαθητές στα μαγαζιά
  • [15] Νέος πρόεδρος της Εμπορικής ο Γ.Προβόπουλος
  • [16] Σε πανελλαδική κινητοποίηση η ΓΣΕΕ.
  • [17] ΠΑΣΟΚ: "Σε ακινησία της οικονομίας οδηγεί η πολιτική της ΝΔ"
  • [18] Συνέντευξη Πετραλιά για ολυμπιακή προετοιμασία.
  • [19] Συνάντηση Σιούφα,Παπαθανασίου με ΣΕΒ και ΓΣΕΒΕΕ
  • [20] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Στεφανόπουλου στη Μολδαβία
  • [21] Ελβετία - Κυπριακό -Ελληνική κυβέρνηση.

  • [01] Ελβετία-Συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν-ΟΗΕ σχέδιο Αναν.

    30/03/2004 23:24:47

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 10, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του ΑΠΕ, συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

    Στη συνάντηση είναι παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ σύμφωνα με άλλες έγκυρες πηγές σε εξέλιξη βρίσκεται και συνάντηση του Αλβαρο ντε Σότο με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ολα δείχνουν ότι η νύχτα θα είναι μακρά, καθώς συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι συνομιλίες για το σχέδιο Αναν.

    Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την παράδοση του τελικού σχεδίου είναι για αύριο το βράδυ.

    [02] Κύπρος- Επαφές ντε Σότο με τις δύο πλευρές

    30/03/2004 23:24:38

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αλβαρο Ντε Σότο πραγματοποιεί απόψε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο Μπούργκενστοκ.

    Αργότερα απόψε θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα μελετήσει τις τρέχουσες εξελίξεις.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει κάμει εισήγηση για χάρτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει και την Καρπασία.

    Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, υπάρχει εκτίμηση σε κάποια μέλη του Σώματος, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ικανοποιηθεί στα ζητήματα που αφορούν στη ρήτρα του 85% του κατά κεφαλήν εισοδήματος και στο 5% αναφορικά με την έλευση των Τούρκων υπηκόων.

    Το τελικό κείμενο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα ολοκληρωθεί αύριο και ο Κόφι Ανάν, μετά την επίδοσή του στις πλευρές θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα το καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα ζητήσει την έγκρισή του.

    Οσον αφορά τους Τούρκους, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν πιθανόν να παρουσιάσει την τελευταία στιγμή χάρτη για μείωση του εδάφους που θα παραμείνει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 25%.

    Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς των Τούρκων, ο Ταγίπ Ερντογάν κρατεί ως τελευταίο χαρτί το εδαφικό, είτε για να μην κατηγορηθεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι ξεπούλησε την Κύπρο, είτε για να εξασφαλίσει κάτι άλλο που να μην αφορά ενδεχομένως την Κύπρο, αλλά να έχει σχέση με άλλους σχεδιασμούς.

    Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο χάρτης των Τούρκων θα περιλαμβάνει την Καρπασία, σε ανταλλαγή, όμως, με τμήμα της Μόρφου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

    [03] Δρομολόγηση συναντήσεων Αρχιεπισκόπου με τα κόμματα.

    30/03/2004 21:59:53

    Στο πλαίσιο της επιθυμίας του Αρχιεπισκόπου, Χριστόδουλου, ν' ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας και διαλόγου με τα πολιτικά κινήματα, προκειμένου να εξεταστούν και να βρεθούν λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα τα ναρκωτικά, η ανεργία και το δημογραφικό, εντάσσονται οι τηλεφωνικές επαφές των συνεργατών του, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να καθοριστούν οι ημερομηνίες και ώρες συναντήσεων των αρχηγών τους με τον κ.Χριστόδουλο.

    [04] "Κύμα" αρνητικών αντιδράσεων στην Κύπρο επί του σχεδίου.

    30/03/2004 21:17:11

    Αρνητικές ήταν οι αντιδράσεις οι οποίες προκλήθηκαν ανάμεσα στα περισσότερα κυπριακά κόμματα από το τέταρτο σχέδιο Ανάν προς επίλυση του Κυπριακού.

    Ωστόσο, τα μεγαλύτερα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ τηρούν στάση αναμονής έως την υποβολή του τελικού κειμένου, το οποίο θα παραπεμφθεί σε δημοψήφισμα.

    Πάντως, με βάση το κοινό αίσθημα που επικρατεί, το σχέδιο Ανάν δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτό.

    [05] Απουσία Ελλάδας από τη συζήτηση για το κοινοτικό κεκτημένο.

    30/03/2004 20:43:37

    Την απουσία της Ελλάδας από την "κρίσιμη" συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την οποία ο Επίτροπος, Γκίντερ Φεργχόιγκεν, θα θέσει το ζήτημα του κοινοτικού κεκτημένου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αποδοκιμάζει με δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος.

    "Όσο πιο σαφής, δημόσια και κατηγορηματική είναι η τοποθέτηση της Επιτροπής, τόσο πιο σαφή όρια θα μπουν στο τελικό Σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τόσο πιο πολύ θα αναγκασθεί να σεβασθεί την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία κι έτσι και τα δικαιώματα των ελληνοκυπρίων", τονίζει ο κ.Αλαβάνος.

    Ο ίδιος καταλογίζει ευθύνες για την απουσία της χώρας μας από τη συνεδρίαση, δεδομένου ότι η τέως Ελληνίδα Επίτροπος, ?ννα Διαμαντοπούλου έχει παραιτηθεί και η συμμετοχή του αντικαταστάτη της, Σταύρου Δήμα, στην Επιτροπή θα εγκριθεί την 1η Απριλίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    [06] Εντοπισμός πρωτοεμφανιζόμενου ιού εγκεφαλίτιδας.

    30/03/2004 19:57:33

    Ιός ο οποίος εντοπίζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως και που προκαλεί εγκεφαλίτιδα, επιφέρωντας ακόμη και θάνατο, εντοπίστηκε και απομονώθηκε στο Α' Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Ο ιός ανήκει στην οικογένεια των φλεβοϊών, οι οποίοι μεταδίδονται από τις σκνίπες.

    [07] Απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού στον Τζ.Μπους.

    30/03/2004 19:45:54

    Την "απόλυτη συμφωνία" του, για την έμφαση την οποία αποδίδει ο κ.Μπους στην καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας, εκφράζει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας στη σχετική επιστολή του Αμερικανού προέδρου.

    Ο κ.Καραμανλής υπογραμμίζει το ζήτημα της ασφάλειας και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αναφέροντας ότι "η καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθίσταται ακόμα σημαντικότερη, καθώς η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτό το καλοκαίρι. Η λήψη όλων των μέτρων που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των Αγώνων είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησής μου".

    [08] Ευ.Βενιζέλος: Στα 4,6 δις ευρώ ο προϋπολογισμός των Αγώνων.

    30/03/2004 19:33:58

    Στη θέση του αναφορικά με το ύψος του προϋπολογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως αυτός είχε ανακοινωθεί το 2001 από την τότε κυβέρνηση (4,6 δις ευρώ), εμμένει με δήλωσή του ο τέως υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ως απάντηση στις σημερινές δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού, Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, περί "διαπιστωμένων υπερβάσεων" στα Ολυμπιακά έργα.

    Όπως υποστηρίζει ο κ.Βενιζέλος, "κάθε επιμέρους Ολυμπιακό έργο μπορεί να εμφανίσει, κατά τη νομοθεσία περί δημοσίων έργων είτε αυξήσεις είτε μειώσεις του αρχικού προϋπολογισμού. Αυτές οι αυξομειώσεις συμψηφίζονται και διατηρείται το συνολικό ύψος των 4,6 δισ. ευρώ".

    [09] Κλειστό το επόμενο 24ωρο το Ρίο-Αντίρριο.

    30/03/2004 19:14:14

    Το σωματείο ναυτεργατών Ρίου Αντιρρίου ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην αυριανή 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Κατά τη διάρκεια της απεργίας δεν θα κινηθούν τα φέριμπόουτ και θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά από πλοία ασφαλείας.

    [10] Επικρίσεις Ν.Χριστοδουλάκη στην κυβέρνηση για ΕΤΑ.

    30/03/2004 19:05:17

    "Νέα καθυστέρηση" για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων αποτελεί, σύμφωνα με τον τέως υπουργό Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη, η "απροσδόκητη ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα διαλυθεί η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ (ΕΤΑ) και ότι όλα θα επιστρέψουν στον ΕΟΤ".

    "Παράλληλα θα στερήσει το Δημόσιο από σημαντικά έσοδα", ανέφερε ο κ.Χριστοδουλάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

    [11] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Παραλιακή Λεωφόρο.

    30/03/2004 18:34:37

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν τις προσεχείς ημέρες, στην περιοχή της Παραλιακής Λεωφόρου, εξαιτίας των έργων τα οποία πραγματοποιούνται για την κατασκευή του Τραμ.

    Ειδικότερα, θα διακοπεί η κυκλοφορία στη ράμπα σύνδεσης της Νέας και Παλαιάς Παραλιακής, Λ. Ποσειδώνος, στο ύψος του παλαιού Ιπποδρόμου, και όσοι κατευθύνονται προς Καλλιθέα, Μοσχάτο και Λαχαναγορά θα πρέπει να εξέρχονται από τη Λ. Ποσειδώνος πριν τον κόμβο του ΔΕΛΤΑ στην οδό Φιξ στο Π. Φάληρο.

    [12] Αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την άφιξη της Φλόγας στην Αθήνα.

    30/03/2004 18:29:19

    Στο πλαίσιο της Ολυμπιακής ασφάλειας εντάσσονται τα μέτρα τα οποία έχουν προγραμματιστεί από την αστυνομία για την αυριανή τελετή άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

    Από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ θα απαγορεύεται η είσοδος, η διέλευση και η παραμονή του κοινού στον Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο, που περικλείονται από τις οδούς Βασιλίσσης Σοφίας, Ηρώδου Αττικού, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Βασιλίσσης Όλγας και Βασιλίσσης Αμαλίας.

    Η πρόσβαση στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η οποία θ' αρχίσει από τις 16.30 και θα ολοκληρωθεί στις 19.00, θα γίνεται μόνο από τις οδούς Αρδηττού, Βασιλίσσης Όλγας και Βασιλέως Κωνσταντίνου.

    Μάλιστα, η αστυνομία παρακαλεί όσους προσέλθουν στο Στάδιο για την τελετή να μην έχουν μαζί τους τσάντες ή άλλες αποσκευές, καθώς και αντικείμενα που θα δημιουργήσουν προβλήματα κατά τον εξονυχιστικό, όπως προβλέπεται, αστυνομικό έλεγχο.

    [13] Πρόστιμα απο ΕΣΡ για τηλεφωνικές γραμμές "090".

    30/03/2004 18:02:29

    Πρόστιμα 150 χιλιάδων ευρώ συνολικά, επέβαλε σήμερα το ΕΣΡ σε σταθμούς για τα τηλεπαιχνίδια μέσω τηλεφωνικών γραμμών "090".

    Επιπλέον οι σταθμοί θα πρέπει να προβάλουν κάρτα όπου θα αναγράφεται το σκεπτικό της απόφασης ότι "η συμμετοχή σε τηλεπαιχνίδια μέσω τηλεφωνικών γραμμών υψηλής χρέωσης μπορεί να επιφέρει σημαντική οικονομική ζημία".

    Ειδικότερα, η ανεξάρτητη αρχή επέβαλε από 30 χιλιάδες ευρώ στους τηλεοπτικούς σταθμούς 06 TV και Seven, ενώ ο Extra πρέπει να καταβάλλει για τον ίδιο λόγο 90 χιλιάδες, από 30 χιλιάδες ευρώ δηλαδή για εκπομπές με τηλεπαιχνίδια που πρόβαλε ο σταθμός στις 17/2, 16 και 23/3.

    Ακόμα, το ΕΣΡ, κάνει σύσταση στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ για "υποβάθμιση εκπομπής" με αποκριάτικα τραγούδια , με το σκεπτικό ότι το περιεχόμενο των τραγουδιών περιελάμβανε βωμολοχίες.

    Τέλος, δέχθηκε σήμερα σε ακρόαση τον Γιώργο Τράγκα, ο οποίος υπέβαλε υπόμνμημα και κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα που αφορούν στις καταγγελίες του Καναλιού 10 και της ΕΡΤ για αμοιβαίες παρενοχλήσεις.

    [14] Ζητούσαν προμήθεια για να πηγαίνουν μαθητές στα μαγαζιά

    30/03/2004 18:02:22

    Συνελήφθησαν και κρατούνται τρία άτομα με την κατηγορία οτι εκβίαζαν καταστηματάρχες και τους ζητούσαν προμήθεια (μίζα) προκειμένου να τους φέρνουν μαθητές και μαθήτριες για να φάνε ή να διασκεδάσουν στις επιχειρήσεις τους. Σε διαφορετική περίπτωση -όπως κατήγγειλαν οι καταστηματάρχες- τους απειλούσαν οτι ''δεν θα πατούσε μαθητής στο μαγαζί τους''.

    Οι τρεις συλληφθέντες εργάζονταν ως ''σεκιουριτάδες'' σε μεγάλο ξενοδοχείο της Ρόδου που τις ημέρες αυτές φιλοξενεί μεγάλο αριθμό τουριστών. Οι δυο ήρθαν πρόσφατα στη Ρόδο για να εργαστούν, τον δε τρίτο τον συνάντησαν εδώ και - σύμφωνα με τις καταγγελίες - επισκέπτονταν διάφορα καταστήματα και ζητούσαν να τους φέρνουν μαθητές ''με το αζημίωτο''.

    Η αποκάλυψη της υπόθεσης έγινε χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο εισαγγελέας Ρόδου Γ. Οικονόμου με καταστηματάρχες, όπου συζητήθηκαν θέματα που έχουν σχέση με τον μαθητικό τουρισμό.

    Καταστηματάρχες κατήγγειλαν οτι τα τρία συγκεκριμένα άτομα τους επισκέφθηκαν και ζήτησαν απ' αυτούς για κάθε μαθητή που ήθελε να διασκεδάσει να εισπράτουν απο 12 ευρώ και σ΄ αυτούς να δίνουν τα 7 ευρώ, σε διαφορετική δε περίπτωση τους απειλούσαν. Τρεις καταστηματάρχες κατήγγειλαν οτι στα τρία αυτά άτομα έδωσαν ως προκαταβολή 2.000 ευρώ, ενώ καταγγέλθηκε ακόμη οτι στις 28 Μαρτίου κατακράτησαν παράνομα στο ξενοδοχείο που εργάζονταν δυο κοπέλες όταν πήγαν εκεί για να μοιράσουν διαφημιστικά φυλλάδια στους μαθητές.

    Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν απόψε στον εισαγγελέα Γ. Οικονόμου.

    [15] Νέος πρόεδρος της Εμπορικής ο Γ.Προβόπουλος

    30/03/2004 17:50:56

    Την εκλογή του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών - οικονομολόγου Γιώργου Προβόπουλου ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Εμπορικής Τράπεζας, στη θέση του παραιτηθέντος Ιωάννη Στουρνάρα, ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

    Η εκλογή αφορά το υπόλοιπο της θητείας του κ.Στουρνάρα, δηλαδή μέχρι την ημέρα που θα λάβει χώρα η αρχική ή η κατόπιν αναβολής Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας του έτους 2007.

    Ο κ.Προβόπουλος σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος των Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Masters και Διδακτορικού Διπλώματος (PhD) του Πανεπιστημίου του Εσσεξ.

    Διετέλεσε μεταξύ άλλων πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, πρόεδρος του ΚΕΠΕ, μέλος της Νομισματικής Επιτροπής της ΕΟΚ, αναπληρωτής διοικητής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και συμμετείχε στην Επιτροπή Αγγελόπουλου. Επίσης διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και Οικονομικός Σύμβουλος της Alpha Bank με μεγάλη εμπειρία σε εγχώρια και διεθνή τραπεζικά θέματα. Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

    Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας έχει ως εξής:

    Εκτελεστικά Μέλη: Προβόπουλος Γεώργιος, πρόεδρος ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος

    Μιχελής Γεώργιος, αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Γενικός Διευθυντής

    Φραγγέτης Δημήτριος, γενικός διευθυντής

    Δημακάκος Φωκίων, μέλος

    Μπεκιάρης Ανδρέας, μέλος

    Σπηλιόπουλος Γεώργιος, μέλος

    Μη εκτελεστικά Μέλη:

    Βουδούρης Γεράσιμος, μέλος

    Λε Μασσόν Μισέλ, μέλος

    Νικολάου Ιωάννης, μέλος

    Περρόν Ζαν Λυκ, μέλος

    Ανεξάρτητα μη Εκτελεστικά Μέλη:

    Καστρινάκης Κωνσταντίνος, μέλος

    Μουτσόπουλος Γεώργιος, μέλος.

    [16] Σε πανελλαδική κινητοποίηση η ΓΣΕΕ.

    30/03/2004 17:32:03

    Με κεντρικά αιτήματα την αύξηση κατά 8% στους κατώτερους μισθούς και ημερομίσθια και τη μείωση του εβδομαδιαίου εργάσιμου χρόνου στο συμβολικό, έστω, 39ωρο, πραγματοποιείται αύριο η 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, η οποία αφορά την υπογραφή της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2004.

    Ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζει τα συνδικάτα από τις εργοδοτικές οργανώσεις είναι το γεγονός ότι οι τελευταίες απαντούν με προτάσεις για αυξήσεις της τάξης του 3,2%, ενώ δηλώνουν ότι δεν συζητούν καν τη μείωση του εργάσιμου χρόνου.

    Από τις 12 τα μεσάνυχτα θα ακινητοποιηθούν τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το μετρό, ενώ στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στα πλοία. Τα τρένα θα κινηθούν με προσωπικό ασφαλείας, δηλαδή με ένα μόνο δρομολόγιο ανά κατεύθυνση.

    [17] ΠΑΣΟΚ: "Σε ακινησία της οικονομίας οδηγεί η πολιτική της ΝΔ"

    30/03/2004 17:19:26

    Την καλή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνει η σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με το γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος μίλησε μαζί με τον τέως υπουργό Οικονομίας, Νίκο Χριστοδουλάκη, σε συνέντευξη Τύπου αποκλειστικά για θέματα οικονομικής πολιτικής.

    Ο κ.Χριστοδουλάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η οικονομία "κινδυνεύει να εισέλθει σε περίοδο παρατεταμένης ακινησίας από την πολιτική που ασκεί η ΝΔ", τονίζοντας πως η κυβέρνηση "επιδιώκει την αύξηση του φετινού ελλείμματος σε επίπεδα τα οποία πλησιάζουν επικίνδυνα το όριο του 3% του Συμφώνου Σταθερότητας".

    Από την πλευρά τους, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, απαντώντας στις δηλώσεις του τέως υπουργού σημείωσαν: "Για τον κ.Χριστοδουλάκη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ισχύει το "κρείττον σιγάν". Εξακολουθούν και ζουν στην εικονική πραγματικότητα που δημιούργησαν, η οποία αποδοκιμάσθηκε από τον ελληνικό λαό".

    [18] Συνέντευξη Πετραλιά για ολυμπιακή προετοιμασία.

    30/03/2004 16:22:07

    Η λειτουργική ολοκλήρωση των έργων και των δράσεων, η ασφάλεια και ο συναγερμός όλων των Ελλήνων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποτελούν τα τρία κομβικά σημεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας, όπως επεσήμανε η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. Παράλληλα, τόνισε, ότι υπάρχουν υπερβάσεις στα Ολυμπιακά έργα, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, όλοι οι προϋπολογισμοί είναι αναθεωρημένοι προς τα πάνω.

    «Η επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μονόδρομος. Αποτελεί έναν μεγάλο εθνικό στόχο, όπου κανείς δεν περισσεύει, τόνισε στην αρχή η κ.Πάλλη-Πετραλιά, ενώ πρόσθεσε: «Χρειάζεται πολλή δουλειά και εγρήγορση. Πρέπει να κάνουμε την νύχταμέρα. Αυτή η προσπάθεια χρειάζεται όλους τους Ελληνες. Κι αυτό είναι το μήνυμα του Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

    Αναφερόμενη στην κατάσταση που παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία, όσον αφορά στην Ολυμπιακή προετοιμασία, υπογράμμισε, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού: «Εγινε έργο τα περασμένα χρόνια. Σε μια τέτοια εθνική προσπάθεια δεν έχουν θέση οι μηδενιστικές προσεγγίσεις. Υπήρξαν, πάντως, καθυστερήσεις σε έργα και δράσεις. Δεν είναι, όμως, η ώρα τώρα για γκρίνιες και για απόδοση ευθυνών. Πρέπει να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Πρέπει να κοιτάμε μόνο μπροστά και να λύσουμε τα προβλήματα. Δίνουμε λύσεις κι είμαι απόλυτα σίγουρη, ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα.

    Αμέσως μετά έκανε ειδική αναφορά στη σημασία που έχει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες η ευαισθητοποίηση του ελληνικού λαού: «Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους Ελληνες. Ολοι μας θα κάνουμε κατάθεση ψυχής. Ο καθένας μας πρέπει να γίνει πρεσβευτής εμπιστοσύνης. Εχουμε μπροστά μας δρόμο. Οι μέρες περνάνε. Πιστεύω, ότι θα κάνουμε ασφαλείς και αθλητικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Πάνω απ΄ όλα στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ο αθλητισμός και προς αυτή την κατεύθυνση πορευόμαστε.

    Οταν η κ.Πάλλη Πετραλιά ρωτήθηκε εάν υπάρχουν σκέψεις για περικοπές σε Ολυμπιακά έργα και κυρίως στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο, υπογράμμισε: «Η πρόθεση της κυβέρνησης, είναι να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της προηγούμενης. Υπήρχε, όμως, ο κίνδυνος στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο να μην γίνουν οι αγώνες κολύμβησης. Το νέο σχέδιο προχωρά. Αύριο θα τελειώσουν οι εργασίες φωτισμού. Πιστεύω, ότι θα κάνουμε ένα πολύ καλό κολυμβητήριο. Υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση από το 2001. Δεν σχεδιάζουμε περικοπές, αλλά ο χρόνος είναι ασφυκτικός. Αποτελεί τον μεγαλύτερο αντίπαλό μας, αλλά θα τον νικήσουμε.

    Σχετικά με το θέμα των υπερβάσεων στα Ολυμπιακά έργα, επεσήμανε η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού: «Υπάρχουν βεβαιωμένα στοιχεία από υπηρεσίες. Κάνουμε καταγραφή, ενώ έχουμε απευθύνει μια επιστολή προς όλους τους υπουργούς, ώστε να έχουμε την γενική εικόνα. Ολοι οι προϋπολογισμοί είναι αναθεωρημένοι προς τα πάνω. Πρέπει να δούμε που βρισκόμαστε τώρα. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε χάσει τον έλεγχο.

    Οσον αφορά στο καίριο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, η κ.Πάλλη-Πετραλιά τόνισε: «Η τρομοκρατία κυριαρχεί διεθνώς. Είμαστε η πρώτη χώρα που θα διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Νέα Υόρκη και την Μαδρίτη. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την ασφάλεια. Και θα διοργανώσουμε ασφαλείς Αγώνες. Για το πολύκροτο στέγαστρο Καλατράβα, τόνισε, ότι θα ξεκινήσει στις 18 Απριλίου η πρώτη φάση ολίσθησης, στις 28/4 η δεύτερη φάση, ενώ στις 27 Ιουλίου θα έχουν αποπερατωθεί ολες οι εργασίες στο στέγαστρο και τέλος Ιουλίου σε όλο το συγκρότημα.

    Οταν ζητήθηκε από την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού να σχολιάσει το ύψος του προϋπολογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι 4,6 δισ. ευρω, σύμφωνα με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και το δάνειο του 1,5 δισ. ευρω που έχει ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υπογράμμισε: «Συνολική εκτίμηση δεν μπορώ να κάνω αυτή την στιγμή. Πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι κωδικοί έργων και δράσεων. Προκύπτει, πάντως, ότι υπάρχουν υπερβάσεις. Μάλιστα, στο ΟΑΚΑ υπερβαίνουν το 50%. Οσον αφορά στο δάνειο, που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση, είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και θα συζητήσουμε αυτή την εβδομάδα τι θα γίνει, τελικά.

    [Φώτο-736327]

    [19] Συνάντηση Σιούφα,Παπαθανασίου με ΣΕΒ και ΓΣΕΒΕΕ

    30/03/2004 16:10:24

    "Συμφωνήσαμε ότι με διάλογο και συνεννόηση θα αντιμετωπίσουμε τα

    προβλήματα της βιομηχανίας. Bασικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι η

    ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και της ακρίβειας και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών". Aυτό δήλωσε ο υπουργός Aνάπτυξης Δημήτρης Σιούφας μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα, μαζί με τον υφυπουργό Γιάννη Παπαθανασίου, με τη διοίκηση του ΣEB.

    O κ.Σιούφας πρόσθεσε ότι χρειάζεται ισχυρός βιομηχανικός ιστός

    σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στην ξεχασμένη περιφέρεια. Tα συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη των στόχων, όπως ανέφερε ο κ.Παπαθανασίου, θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων μετά το Πάσχα.

    O πρόεδρος του ΣEB Oδυσσέας Kυριακόπουλος τόνισε ότι η βιομηχανία ζήτησε να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, καθώς και τη συνδρομή του υπουργείου Aνάπτυξης σε θέματα στα οποία υπάρχει συναρμοδιότητα με άλλα υπουργεία. Δύο από αυτά είναι, για παράδειγμα, η καθυστέρηση της επιστροφής του ΦΠA στους εξαγωγείς από το υπουργείο Oικονομικών και η πολιτική χωροταξίας στην Aττική από το YΠEXΩΔE.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός ζήτησε τη συνδρομή της βιομηχανίας για τη μείωση του πληθωρισμού και επανέλαβε ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα στηριχθεί στην ενεργοποίηση της Eπιτροπής Aνταγωνισμού και δεν θα περιλαμβάνει μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα και συμφωνίες κυρίων.

    H διοίκηση του ΣEB παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων αυξάνονται με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το δείκτη τιμών καταναλωτή. Eπίσης, ο ΣEB ζήτησε μείωση του κόστους της ενέργειας με μείωση των τιμών του ηλεκτρισμού, τουλάχιστον για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, του φυσικού

    αερίου και των υγρών καυσίμων με μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

    Nωρίτερα ο κ.Σιούφας και ο κ.Παπαθανασίου συναντήθηκαν με τη

    διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Eπαγγελματιών - Bιοτεχνών - Eμπόρων και τους ζήτησαν να επιλέξουν πέντε θέματα άμεσης προτεραιότητας και να υποβάλουν στο υπουργείο προτάσεις για την επίλυσή τους. Σε αυτά περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

    O κ.Σιούφας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει τους κοινωνικούς εταίρους να είναι οι σύμβουλοί της και επανέλαβε ότι οι δεσμεύσεις για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι δεδομένες και σταθερές.

    [Φώτο-736349]

    [20] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Στεφανόπουλου στη Μολδαβία

    30/03/2004 16:05:56

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ολοκλήρωσε σήμερα τις επίσημες επαφές του στο Κισινάου της Μολδαβίας, όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη προσκεκλημμένος του μολδαβού Προέδρου Βλαντιμίρ Βορονίν, τον οποίο προσεκάλεσε να επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα.

    Οι κ.κ. Στεφανόπουλος και Βορόνιν έδωσαν τόσο στις συνομιλίες που είχαν, όσο και με την κοινή παρουσία τους στο φόρουμ ελλήνων και μολδαβών επιχειρηματιών ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Αθηνών Κισινάου στον επιχειρηματικό και επενδυτικό τομέα και εκτίμησαν πως στην κατεύθυνση αυτή θα συνεισφέρουν οι δύο υπογραφείσες συμφωνίες, η μιά για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και η δεύτερη για τις αεροπορικές συγκοινωνίες.

    «Δόξα τω Θεώ, όπως λέει και ο Αρχιεπίσκοπός μας κ. Χριστόδουλος σε άλλες περιπτώσεις, με τη Μολδαβία δεν έχουμε πολιτικά προβλήματα, υπάρχουν μόνον οικονομικές επιδιώξεις, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος μιλώντας στο φόρουμ ελλήνων και μολδαβών επιχειρηματιών.

    Ο κ. Στεφανόπουλος υπέμνησε πως η Ελλάδα ευρίσκεται πολύ υψηλά σε επενδυτικές δράσεις στις χώρες των Βαλκανίων και αφού σημείωσε ότι «ίσως να αργήσαμε να σκεφτούμε τις σχέσεις μας με τη Μολδαβία τόνισε ότι υπάρχουν με τη χώρα αυτή οι προϋποθέσεις για την ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Υπογράμμισε, πάντως, πως οι εμπορικές σχέσεις με τη Μολδαβία θα διευκολυνθούν αν υπάρχει νομισματική σταθερότητα και απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για επενδύσεις στη χώρα αυτή.

    Ο Πρόεδρος τηςΔημοκρατίας σημείωσε ακόμη ότι οι σχέσεις φιλίας και γειτονίας της Ελλάδος με την Μολδαβία διευκολύνουν την ανάπτυξη των εμπορικών μας σχέσεων και προέτρεψε τους επιχειρηματίες των δύο χωρών να βρούν κοινούς τρόπους και πεδία προς την κατεύθυνση αυτή. Το όφελος του κράτους, είπε ο κ. Στεφανόπουλος, προέρχεται από τη «συμμετοχή του , δια της φορολογίας, στα κέρδη των επιχειρήσεων και συνεπώς έτσι υποβοηθείται η εκ μέρους του κράτους αναδιανομή του πλούτου και η άσκηση κοινωνικών πολιτικών.

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Κοινοβούλιο της Μολδαβίας όπου συνομίλησε με τον Πρόεδρό του και τους εκπροσώπους των κομματων που εκπροσωπούνται σε αυτό καθώς και την Ακαδημια Επιστημών της χώρας.

    Ο Κ. Στεφανόπουλος ομιλών στην Ακαδημία αφού έκανε αναδρομή στην ιστορία των σχέσεων Ελλάδος και Μολδαβίας, υπενθύμισε και το όραμα του Ρήγα Φεραίου για την ένωση των Βαλκανικών λαών.

    «Δυστυχώς το όραμα αυτο ήταν πολύ μεγάλο για να γίνει πραγματικότητα και έτσι ο Ρήγας το πλήρωσε με τη ζωή του. Όμως, εξέφρασε την ιδέα της ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της συνεργασίας των ανθρώπων και αυτό παραμένει ζωντανό, είπε ο Πρόεδρος.

    Αργότερα, ο Κωστής Στεφανόπουλος παρεκάθησε σε γεύμα που του παρέθεσε ο Πρόεδρος Βορόνιν στο ιστορικό οινοποιείο «Κρίκοβα και αργά το βράδυ αφού δώσει δεξίωση προς τιμήν του μολδαβού Προέδρου αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα.-

    [21] Ελβετία - Κυπριακό -Ελληνική κυβέρνηση.

    30/03/2004 16:00:41

    Υπόμνημα με τις παρατηρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης παρέδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ κ. Αλβαρο ντε Σότο.

    Οπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος ''οι παρατηρήσεις αυτές εστιάζονται κυρίως στα ζητήματα της ασφάλειας και των αποκλίσεων. Μόνιμη επιδίωξή μας είναι η ενίσχυση της λειτουργικότητας και η κατοχύρωση της συμβατότητας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και της αρχες της ΕΕ''.

    Ο κ. Βαληνάκης συνοδευόταν απο ομάδα εμπειρογνωμόνων διπλωματών, εμπειρογνωμόνων για στρατιωτικά θέματα και για νομικά ζητήματα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε οτι μετά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον αρμόδιο επίτροπο για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόϊγκεν, η ελληνική κυβέρνηση επανήλθε μέσω του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη τηλεφωνικώς, και συζήτησαν και πάλι το θέμα της συμβατότητας των παρεκλίσεων που υπάρχουν στο σχέδιο 'Αναν.

    Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε οτι η επικοινωνία και η ανταλλαγή απόψεων είναι διαρκείς, προκειμένου να κατατεθούν οι παρατηρήσεις του νέου σχεδίου 'Αναν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 March 2004 - 21:30:24 UTC