Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-04-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Χριστόδουλου με Παπαρήγα.
  • [02] Συνάντηση Στεφανόπουλου- Καραμανλή.
  • [03] Δίκη ΕΛΑ-Κατάθεση Μ. Μπόση
  • [04] Εορταστικό και θερινό ωράριο για καταστήματα
  • [05] Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών - Πειραιώς Α.Ε.-Εργα.
  • [06] Παράταση προθεσμίας φοιτητικού επιδόματος.
  • [07] Εμμένει στις θέσεις του το Πατριαρχείο για μητροπόλεις νέων χωρών.
  • [08] Ελβετία-ΟΗΕ-Σχέδιο Αναν-Δήλωση Κ. Καραμανλή.
  • [09] Ελβετία-Μπίργκενστοκ - Κυπριακό -ΟΗΕ- Τελετή παράδοσης σχεδίου Αναν
  • [10] Ελβετία-Κυπριακό-συμφωνία-δημοψήφισμα

  • [01] Συνάντηση Χριστόδουλου με Παπαρήγα.

    01/04/2004 14:53:32

    Περισσότερο από μία ώρα διήρκεσε η συζήτηση του αρχιεπισκόπου με την Αλέκα Παπαρήγα στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, όπου πήγε σήμερα το μεσημέρι ο αρχιεπίσκοπος ανοίγοντας ένα δίαυλο επικοινωνίας με τα πολιτικά κόμματα, όπως είπε ο ίδιος.

    Οταν τελείωσε η συνάντηση ο αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων είπε ότι για ορισμένους χαρακτηρίζεται ιστορική. Για τον ίδιο όμως είναι αυτονόητη και πρόσθεσε αναλύσαμε ζητήματα σχετικά με την παρουσία της εκκλησίας στον κοινωνικό τομέα. Σε ορισμένα έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις σε άλλα συμφωνούμε. Σημασία έχει ότι διαλεγόμεθα πλέον και αυτό γίνεται με μεγαλύτερη ειλικρίνεια και σεβασμό στη διαφορετική άποψη του άλλου.

    Ο κ. Χριστόδουλος τόνισε ότι προσωπικά σέβεται και εκτιμά τους κοινωνικούς εν γένει αγώνες και τις ευαισθησίες της Αριστεράς.

    Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε εθιμοτυπική τη συνάντηση και τόνισε ότι εκφράστηκαν οι απόψεις για τη σχέση εκκλησίας-κράτους αλλά και για τα κοινωνικά θέματα. Υπενθύμισε μάλιστα, τις καλές σχέσεις του Χαρίλαου Φλωράκη με τον αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ.

    [02] Συνάντηση Στεφανόπουλου- Καραμανλή.

    01/04/2004 14:00:21

    Το πρωί ο κ.Καραμανλής ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Εξερχόμενος δήλωσε οτι στη "Λουκέρνη επιδιώξαμε την κατά το δυνατόν βελτίωση στοιχείων του σχεδίου Ανάν και η τελική κρίση ανήκει στον κυπριακό λαό".

    [03] Δίκη ΕΛΑ-Κατάθεση Μ. Μπόση

    01/04/2004 13:32:40

    Με την κατάθεση της καθηγήτριας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Μαίρης Μπόση συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση του ΕΛΑ. Η μάρτυρας κατέθεσε ότι θεωρεί πως παρά τη συνεργασία των οργανώσεων ΕΛΑ και 1η Μάη, υπήρχαν ηγετικά στελέχη του ΕΛΑ που δεν επιθυμούσαν τη μορφή χτυπημάτων, κατά ανθρώπινων στόχων, που είχε επιλέξει η 1η Μάη. Επανέλαβε επίσης ότι είχε την άποψη πως ο ΟΕΛΑ ήταν ξένη οργάνωση, καθώς ο τρόπος δράσης ήταν διάφορος σε σχέση με τα δεδομένα αντίστοιχων ελληνικών οργανώσεων.

    Σε ερώτηση της προέδρου σχετικά με την επιστολή που είχε στείλει στον Τύπο ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Στέλιος Παπαθεμελής, στην οποία ανέφερε ότι τα αρχεία της Στάζι έχουν αποδεικτική αξία, η κ. Μπόση υποστήριξε ότι ο κ. Παπαθεμελής είναι πολύ σοβαρός άνθρωπος. Η μάρτυρας είπε ακόμη ότι ενδεχομένως ο κ. Παπαθεμελής να ήθελε να παραμείνει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και να φέρει αποτελέσματα.

    Στην κ. Μπόση υπεβλήθη επίσης ερώτηση απο την έδρα για το αν συμμερίζεται κάποιες απόψεις που καταλογίζουν σε προηγούμενες κυβερνήσεις, επιθυμία συγκάλυψης στοιχείων για το θέμα της τρομοκρατίας.

    Η μάρτυρας υποστήριξε πως έχει ήδη καταθέσει στο δικαστήριο την εκτίμησή της για καθυστέρηση που υπήρξε στην αξιολόγηση των στοιχείων που διέθεταν οι αρχές, ενώ επισήμανε ότι ένα κράτος όταν ενοχλείται δρα.

    [Φώτο-736057]

    [04] Εορταστικό και θερινό ωράριο για καταστήματα

    01/04/2004 12:58:15

    Aπό σήμερα τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν με εορταστικό ωράριο, ενώ στη συνέχεια θα υιοθετήσουν το θερινό ωράριο.

    Συγκεκριμένα, σήμερα και αύριο (1η και 2 του Aπριλίου) τα καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και το Σάββατο 3 του μήνα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

    Από Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και Mεγάλη Πέμπτη τα καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και τη Mεγάλη Παρασκευή από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα. Tο Mεγάλο Σάββατο θα είναι ανοικτά τα καταστήματα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

    Tη Δευτέρα 12 Aπριλίου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και από Tρίτη 13 Aπριλίου επανέρχεται το θερινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Τα καταστήματα του Πειραιά θα ανοίγουν το πρωί στις 8 λόγω της ιδιαιτερότητας της πόλης (λιμάνι).

    Tο θερινό ωράριο θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Oκτωβρίου και ο χρόνος λήξης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κατά την περίοδο του καλοκαιριού δεν μπορεί να υπερβαίνει από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή τις 9 το βράδυ και το Σάββατο τις 6 μμ.

    [Φώτο-398275]

    [05] Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών - Πειραιώς Α.Ε.-Εργα.

    01/04/2004 12:17:26

    Η Διοίκηση του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι λόγω σιδηροδρομικών εργασιών στο τμήμα μεταξύ των σταθμών ΑΤΤΙΚΗ και ΠΕΙΡΑΙΑ το Σάββατο 3 Απριλίου 2004 και την Κυριακή 4 Απριλίου 2004 δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στο τμήμα ΑΤΤΙΚΗ- ΠΕΙΡΑΙΑ-ΑΤΤΙΚΗ.

    Στο τμήμα ΑΤΤΙΚΗ- ΟΜΟΝΟΙΑ οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται με συρμούς της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ χρησιμοποιώντας το ίδιο εισιτήριο που θα έχουν επικυρώσει κατά τη διαδρομή ΚΗΦΙΣΙΑ- ΑΤΤΙΚΗ.

    Στο τμήμα ΟΜΟΝΟΙΑ- ΠΕΙΡΑΙΑ οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται με τις υπάρχουσες λεωφορειακές γραμμές της ΕΘΕΛ, επίσης με το ίδιο εισιτήριο.

    [06] Παράταση προθεσμίας φοιτητικού επιδόματος.

    01/04/2004 12:12:31

    Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Αδάμ Ρεγκούζα, παρατείνεται έως και τις 15 Απριλίου 2004 η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών, η οποία έληξε στις 31.3.04. Η παράταση στην προθεσμία δίδεται για την καλύτερη διευκόλυνση των δικαιούχων, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 70.000 συνολικά.

    Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα των 1.000 ευρώ καταβάλλεται αυθημερόν από τις Δ.Ο.Υ. σε όλους τους φοιτητές, εφόσον διαμένουν σε άλλη πόλη από αυτή της κύριας κατοικίας τους.

    Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Παιδείας έχουν δώσει τις αναγκαίες οδηγίες για την άμεση και ανεμπόδιστη καταβολή του.

    [Φώτο-295295]

    [07] Εμμένει στις θέσεις του το Πατριαρχείο για μητροπόλεις νέων χωρών.

    01/04/2004 09:54:55

    Εμμένει στις θέσεις του το Πατριαρχείο όσον αφορά τη διένεξη που έχει προκύψει με την Εκκλησία της Ελλάδος σχετικά με τις μητροπόλεις των Νέων Χωρών (Ηπείρου, Μακεδονίας, Θράκης και Βορείου Αιγαίου).

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή του το Πατριαρχείο τονίζει ότι ο κατάλογος των υποψηφίων μητροπολιτών πρέπει να σταλεί από την Εκκλησία της Ελλάδος προς το Πατριαρχείο προς άσκηση των δικαιωμάτων του και με βάση την πράξη του 1928.Αυτό σημαίνει ότι δεν αποδέχεται τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία προσθέτει και τις διατάξεις του καταστατικού χάρτη της. Στην ίδια επιστολή το Πατριαρχείο επισημαίνει ότι οι προσθήκες ονομάτων που ενδεχομένως θα γίνονται από αυτό, στο μέλλον να γίνονται χωρίς να ''περνούν'' από την διαδικασία εγκρίσεώς τους από την ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως ζητούσε η Εκκλησία της Ελλάδος, και σύμφωνα με το νόμο.

    Το Πατριαρχείο ζητεί η άρση της αποφάσεως της Ιεραρχίας του Νοεμβρίου με ενδεχόμενη νέα απόφαση θα πρέπει να γίνει αφού συγκληθεί πάλι η ιεραρχία. Όσον αφορά τις τρεις κενές μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Ελευθερουπόλεως και Κοζάνης, το Πατριαρχείο δεν προτείνει υποψηφίους, επιφυλάσσεται όμως για το μέλλον να μπορεί να κάνει προτάσεις για άλλες μητροπόλεις των νέων χωρών.

    [08] Ελβετία-ΟΗΕ-Σχέδιο Αναν-Δήλωση Κ. Καραμανλή.

    01/04/2004 02:05:25

    ''Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να φθάσουμε σε συμφωνημένη λύση'' τόνισε ο Κ. Καραμανλής, αμέσως μετά τη λήξη των συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας για το Κυπριακό.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός, που έκανε δηλώσεις αμέσως μετά τον Τούρκο πρωθυπουργό, υπογράμμισε ότι ο κυπριακός λαός και η πολιτική του ηγεσία θα αποφασίσουν τι θα πράξουν στα δημοψηφίσματα.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε μια πολύ σύντομη δήλωση σε αντίθεση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του ακολούθησε τη δεσμευτική διαδικασία που είχε αποφασιστεί στις 13 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως στόχος ήταν η επιδίωξη να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό. Και σημείωσε πως έγιναν προσπάθειες για την βελτίωση του σχεδίου με σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόσκληση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και πως είχε στενή συνεργασία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Τάσσο Παπαδόπουλο και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι στις συνομιλίες του επιβεβαιώθηκε η διάθεση να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

    Αμέσως μετά, ο Ελληνας πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία αναχώρησαν για το αεροδρόμιο της Ζυρίχης, καθώς επιστρέφουν στην Αθήνα τα ξημερώματα.

    [09] Ελβετία-Μπίργκενστοκ - Κυπριακό -ΟΗΕ- Τελετή παράδοσης σχεδίου Αναν

    01/04/2004 01:21:51

    Ολοκληρωθηκε, πριν από λίγο στο Μπούργκενστοκ, η τελετή παράδοσης του σχεδίου επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις ενδιαφερόμενες πλευρές, όπως προβλεπόταν από την συμφωνία της Νέας Υόρκης, χωρίς δηλαδή να ζητεί κάποια υπογραφή από τις δύο πλευρές.

    Ο κ. Κόφι Άναν, απευθυνόμενος στους ηγέτες, έκανε λόγο για ένα σχέδιο "απλούστερο και δίκαιο, το οποίο παρέχει ένα λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης, βελτιωμένες ασφαλιστικές δικλείδες και για τις δύο πλευρές, ευνοϊκότερες πρόνοιες για τα οικονομικά και μεταβατικές ρυθμίσεις οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν και θα λειτουργήσουν". Ο γενικός γραμματέας των Η.Ε. απηύθυνε έκκληση προς τις ηγεσίες των δύο πλευρών να προσφέρουν συνετή καθοδήγηση στους λαούς τους ώστε να αποφασίσουν στα δύο χωριστά δημοψηφίσματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. "Έχουν χαθεί πολλές ευκαιρίες μέχρι σήμερα. Είμαι βέβαιος το σχέδιό μου εξασφαλίζει την σημαντικότερη ευκαιρία για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία η οποία θα παρουσιαστεί ποτέ. Για το καλό των λαών σας, σας καλώ να μην επαναλάβετε το ίδιο λάθος. Ας αδράξουμε αυτή την ευκαιρία για την ειρήνη στην Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία", δήλωσε ο κ. Άναν

    [10] Ελβετία-Κυπριακό-συμφωνία-δημοψήφισμα

    01/04/2004 01:12:28

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν δήλωσε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού είναι έτοιμο να τεθεί σε δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 April 2004 - 12:30:38 UTC