Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δραματική έκκληση Γλ.Κληρίδη για "ναι" στο σχέδιο Αναν.
  • [02] Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ στο υπ.Δημόσιας Τάξης.
  • [03] ΣΥΝ: Αναβολή των δημοψηφισμάτων, αλλιώς "ναι" στο Σχέδιο.
  • [04] Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.
  • [05] "Οχι" στο σχέδιο Αναν επανέλαβε το ΚΚΕ.
  • [06] Δηλώσεις Γ.Παπανδρέου μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
  • [07] Επιπλέον γραμμές λεωφορείων στη διάρκεια των Αγώνων.
  • [08] Επείγουσα κρίθηκε η καθαριότητα στους Ολυμπιακούς δήμους.
  • [09] Προκαταρκτική έρευνα για προμήθεια πυλών Ολυμπιακής χρήσης.
  • [10] Η Ολυμπιακή ασφάλεια στο "τραπέζι" του υπ.Μεταφορών.
  • [11] Νέο στοιχείο στη θέση των εργοδοτών για τη Σύμβαση Εργασίας.
  • [12] Κ.Καραμανλής για σχέδιο Αναν.
  • [13] Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για το Κυπριακό

  • [01] Δραματική έκκληση Γλ.Κληρίδη για "ναι" στο σχέδιο Αναν.

    15/04/2004 21:15:28

    "Είμαι 85 χρονών και προτιμώ να αποδημήσω εις Κύριον, παρά να δω αυτό το τέλος των αγώνων του κυπριακού λαού", είπε απόψε συγκινημένος ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, απευθύνοντας δραματική έκκληση για "ναι" στο δημοψήφισμα.

    Ο κ.Κληρίδης προειδοποίησε ότι το "όχι" θα σημαίνει την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση "για πάρα πολλά χρόνια", ενώ "είναι δυνατό να αποχωρήσει η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, γιατί οι όροι εντολής της είναι να βρίσκεται στην Κύπρο εν όσο διεξάγονται διαπραγματεύσεις και τηρείται η εκεχειρία".

    Παράλληλα, ο ίδιος διατύπωσε την ανησυχία ότι αμέσως μετά το "όχι" οι διαχωριστικές γραμμές θα καταστούν εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, "η οποία θα προχωρήσει να δώσει στο ψευδοκράτος πολιτική υπόσταση και οικονομική βοήθεια".

    Ο κ. Κληρίδης μιλούσε ενώπιον 3.000 συνέδρων του Δημοκρατικού Συναγερμού, που καλούνται απόψε να καθορίσουν τη θέση του κόμματος επί του Σχεδίου.

    [02] Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ στο υπ.Δημόσιας Τάξης.

    15/04/2004 19:57:24

    Συνάντηση με μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και της Επιτροπής Πληροφοριών είχε σήμερα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ο υπουργός, Γιώργος Βουλγαράκης.

    Στη διάρκεια αυτής πραγματοποιήθηκε σύντομη παρουσίαση της προόδου της Ολυμπιακής προετοιμασίας με έμφαση στις επιτυχημένες προσπάθειες συντονισμού και συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων, ανταλλάχθηκαν απόψεις σε θέματα ασφάλειας και συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς συνεργασίας.

    [03] ΣΥΝ: Αναβολή των δημοψηφισμάτων, αλλιώς "ναι" στο Σχέδιο.

    15/04/2004 19:09:03

    Την πρόταση του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων προώθησε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Σε συνέντευξη Τύπου την οποία έδωσε μετά από τη σύσκεψη, ο κ.Κωνσταντόπουλος τάχθηκε υπέρ της αναβολής προκειμένου "να υπάρξει περισσότερη ενημέρωση, βελτίωση, διόρθωση και συμπλήρωση των κενών του Σχεδίου".

    Στην περίπτωση, ωστόσο, που κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατόν, πρότεινε την υπερψήφιση του Σχεδίου λύσης.

    [04] Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

    15/04/2004 19:08:20

    Ακολουθεί πίνακας με την τελική διαμόρφωση (''κλείσιμο'') των δεικτών μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, την αριθμητική διαφορά ως προς το προηγούμενο κλείσμο και την ποσοστιαία μεταβολή.

    ΛονδίνοFTSE 100 4.505,40 +20,10 +0,44%

    ΦρανκφούρτηDAX-30 4.004,16 -8,16 -0,21%

    ΦρανκφούρτηEurostoxx50 2.854,53 -2,08 -0,07%

    ΠαρίσιCAC-40 3.722,76 -8,67 -0,23%

    ΖυρίχηSMI 5.784,60 +23,30 +0,40%

    [05] "Οχι" στο σχέδιο Αναν επανέλαβε το ΚΚΕ.

    15/04/2004 18:58:44

    «Η καλύτερη συμπαράστασή μας στον κυπριακό λαό, είναι με το «όχι στο σχέδιο Αναν. Υποστηρίζουμε το «όχι γιατί το σχέδιο Αναν δεν συγκροτεί μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, αλλά αντίθετα, συγκροτεί ένα διεθνές προτεκτοράτο στο δρόμο του πετρελαίου προς τη Μέση Ανατολή, κατά τη γνώμη μας χειρότερο του Κοσσόβου και της Βοσνίας, ανέφερε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το Κυπριακό.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την πρόταση του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων, η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι «αν θέλουν χρόνο, να τον έχουν, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «σημασία έχει το πολιτικό ζήτημα, η στάση απέναντι στα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου Αναν και να μην κρυβόμαστε πίσω από το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

    [06] Δηλώσεις Γ.Παπανδρέου μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

    15/04/2004 18:47:39

    Για ολιγωρία και καλλιέργεια κλίματος ηττοπάθειας κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, στις δηλώσεις του για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι παρόμοια συζήτηση έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί και πριν από τις διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να υπάρξει ενεργός πολιτική μέχρι τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο με ταυτόχρονη ανάληψη πρωτοβουλιών προς την ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστούν οι εγγυήσεις τις οποίες ζήτησε και το ΑΚΕΛ.

    Ο ίδιος υποστήριξε και το αίτημα της αναβολής των δημοψηφισμάτων.

    [07] Επιπλέον γραμμές λεωφορείων στη διάρκεια των Αγώνων.

    15/04/2004 18:22:50

    Με την προσθήκη 23 λεωφορειακών γραμμών ''εξπρές'' θα ενισχυθεί το σύστημα μετακινήσεων των θεατών, εργαζομένων και εθελοντών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ως γνωστό, στόχο της ΟΕ "Αθήνα 2004" αποτελεί ένα αξιόπιστο και ευέλικτο δίκτυο μαζικών μεταφορών το οποίο θα διευκολύνει τις μετακινήσεις και ταυτόχρονα θα αποτρέπει τη χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων.

    Τα δρομολόγια στις νέες λεωφορειακές γραμμές θα είναι πυκνά, ιδίως τις ώρες πριν και αμέσως μετά τις ώρες διεξαγωγής αγωνισμάτων στους αντίστοιχους χώρους.

    [08] Επείγουσα κρίθηκε η καθαριότητα στους Ολυμπιακούς δήμους.

    15/04/2004 18:06:05

    Επείγουσα απόφαση για την άμεση υλοποίηση του προγράμματος καθαριότητας στους Ολυμπιακούς δήμους της Αττικής εξέδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αθανάσιος Νάκος.

    Το πρόγραμμα αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού καθαριότητας, στην πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού και στην πληρωμή υπερωριών του, καθώς και στην προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας του προσωπικού.

    Το συνολικό ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στα 26 εκατ. ευρώ (9 δις δρχ).

    [09] Προκαταρκτική έρευνα για προμήθεια πυλών Ολυμπιακής χρήσης.

    15/04/2004 17:57:17

    Εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, με αφορμή καταγγελίες οι οποίες δημοσιεύτηκαν από την εφημερίδα "Αυριανή", αναφορικά με την εταιρεία η οποία ανέλαβε την προμήθεια ειδικών πυλών ανίχνευσης μετάλλων, ύστερα από διαγωνισμό του υπουργείου Ανάπτυξης, έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, Αθηνά Θεοδωροπούλου.

    Η χρήση των πυλών αφορά στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [10] Η Ολυμπιακή ασφάλεια στο "τραπέζι" του υπ.Μεταφορών.

    15/04/2004 17:20:57

    Το θέμα της ασφάλειας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, σε εποπτευόμενους από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών φορείς,

    ( ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΑΜΕΛ, ΟΣΕ-Προαστιακός, Τραμ, ΥΠΑ, ΟΤΕ και ΕΕΤ&Τ ), αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο, υπό την προεδρία του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Λιάπη και τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των σχετιζόμενων φορέων.

    Ο κ.Λιάπης διαπίστωσε ότι σε αρκετούς τομείς υλοποίησης του προγράμματος για εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας "έχουν σημειωθεί σημαντικές καθυστερήσεις" και για το λόγο αυτό ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών με στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους.

    [11] Νέο στοιχείο στη θέση των εργοδοτών για τη Σύμβαση Εργασίας.

    15/04/2004 16:56:54

    Με νέα πρόταση, ουσιαστικά με νέα λογική για τις αυξήσεις των μισθών και ημερομισθίων, προσήλθαν ενιαία σήμερα οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, αλλά και η ΓΣΕΒΕΕ) στην τρίτη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, στη διαπραγμάτευση για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2004.

    Το νέο στοιχείο στις θέσεις των εργοδοτών είναι η αύξηση σε απόλυτο ποσό και όχι σε ποσοστό. Οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο λαμβάνουν αύξηση 29 ευρώ σε μηνιαία βάση (δηλαδή αύξηση 1,16 ευρώ στο κατώτερο ημερομίσθιο των 23,2 ευρώ ποσοστό αύξησης 4,98%).

    Η συνάντηση δεν καρποφόρησε και θα επαναληφθεί την επόμενη Τετάρτη, στις 10 το πρωί στη ΓΣΕΒΕΕ.

    [12] Κ.Καραμανλής για σχέδιο Αναν.

    15/04/2004 16:40:50

    Με προσεκτική διατύπωση, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ του σχεδίου Αναν, στις δηλώσεις του μετά από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα βρίσκεται "αταλάντευτα, όπως πάντα, στο πλευρό της Κύπρου", ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

    Ο κ.Καραμανλής τόνισε ότι ανακοινώνει τις αποφάσεις του με σεβασμό στην Κυπριακή Δημοκρατία, την κυβέρνησή της και τους πολίτες της και δείχνοντας την προτίμησή του στο σχέδιο Αναν ανέφερε πως "υπάρχουν και θετικά στοιχεία και δύσκολα σημεία στο σχέδιο. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις αδικίες να μας επηρεάσουν μακροπρόθεσμα. Πιστεύω ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δυναμικής, η οποία μπορεί να αμβλύνει τα δύσκολα σημεία του σχεδίου. Τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών μέσα στην ΕΕ".

    [13] Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για το Κυπριακό

    15/04/2004 16:16:20

    Τέσσερις ώρες διήρκεσε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με αντικείμενο το Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν. Σε ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται ότι οι πολιτικοί αρχηγοί εξέθεσαν αναλυτικά τις απόψεις των κομμάτων τους επί του σχεδίου Ανάν και διατυπώθηκαν εκ μέρους όλων εκτιμήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα και τη μία ή την άλλη απάντηση που θα δώσει σε αυτό ο κυπριακός λαός. Ο πρωθυπουργός, καταλήγει η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ευχαρίστησε τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ουσιαστική συμβολή τους στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο τόνισε ότι στη σύσκεψη συμφώνησαν τρία κόμματα και διαφώνησε ένα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 April 2004 - 20:30:26 UTC