Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-04-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαδήλωση του ΚΚΕ εναντίον του σχεδίου Ανάν.
  • [02] "Εύρωστη" χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία ο Θ.Πάγκαλος.
  • [03] Ο Π.Φούρλας στη θέση του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.
  • [04] Το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου εκθείασε ο Γ.Παπανδρέου
  • [05] Ικανοποιημένοι οι τεχνοκράτες της ΔΟΕ.
  • [06] Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.
  • [07] Η αγροτική πολιτική συζητήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
  • [08] Διαμαρτυρία ΚΚΕ στο ΕΣΡ για την "άνιση" προβολή του.
  • [09] Στους Αγώνες της Αθήνας ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.
  • [10] Τη σημασία των Παραολυμπιακών Αγώνων τονίζει η κυβέρνηση.
  • [11] Διαμαρτυρία της ΓΣΕΕ στον υπουργό Απασχόλησης.
  • [12] Παρουσίαση βιβλίου του Γερ.Αρσένη για το Κυπριακό.
  • [13] Ενημέρωση Μ.Λιάπη από την ΕΕΤΤ επί των Αγώνων.
  • [14] Αποχή από τις καλοκαιρινές διακοπές το 36% των Ελλήνων.
  • [15] "Πρώτη προτεραιότητα" για την κυβέρνηση η "ΕΧΡΟ 2008".
  • [16] Κατηγορείται 46χρονος ότι επί 20 χρόνια βίαζε τις κόρες του.
  • [17] Κίνητρα για δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών
  • [18] Greenpeace για μεταλλαγμένα προϊόντα.

  • [01] Διαδήλωση του ΚΚΕ εναντίον του σχεδίου Ανάν.

    19/04/2004 22:11:48

    Συγκέντρωση συμπαράστασης στον κυπριακό λαό και εναντίωσης στο ''ιμπεριαλιστικό σχέδιο Ανάν'', πραγματοποίησε απόψε το ΚΚΕ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Σε ομιλία της, η γγ του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, απέρριψε την προοπτική της προσφοράς εγγυήσεων για την εφαρμογή του Σχεδίου εκ μέρους του διεθνούς παράγοντα και σχολίασε τη στάση των άλλων ελλαδικών κομμάτων απέναντι στην προώθηση του.

    "Οι ιμπεριαλιστές, ακόμα και όταν υποχρεώνονται να συνάψουν δίκαιες ή σχετικά δίκαιες αποφάσεις, κωλυσιεργούν για να τις ανατρέψουν. Στην περίπτωση του Κυπριακού, τόσα χρόνια χρησιμοποιούσαν την αδιαλλαξία του Ντενκτάς και της ηγεσίας της Τουρκίας. Αφού λοιπόν δεν σεβάστηκαν τις δίκαιες και σχετικά καλές αποφάσεις που είχαν ληφθεί, πώς θα πάρει κανείς στα σοβαρά τις φραστικές εγγυήσεις τους;", δήλωσε μεταξύ άλλων η κα Παπαρήγα.

    [02] "Εύρωστη" χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία ο Θ.Πάγκαλος.

    19/04/2004 20:58:07

    Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία "είναι εύρωστη και έχει δυνάμεις για το μέλλον", εξέφρασε σήμερα ο αρμόδιος συντονιστής του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Πάγκαλος, μετά το τέλος ευρείας σύσκεψης υπό τον πρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Παπανδρέου, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε η στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

    Παράλληλα, ο κ.Πάγκαλος καταλόγισε στην κυβέρνηση "αδέξιους" και "αντιφατικούς" χειρισμούς, οι οποίοι, όπως είπε, "δημιουργούν έντονη ανησυχία στους επενδυτές, τους επιχειρηματίες και βεβαίως μια αίσθηση αγωνίας και αβεβαιότητας για το μέλλον στα λαϊκά στρώματα και στους εργαζόμενους".

    [03] Ο Π.Φούρλας στη θέση του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

    19/04/2004 20:13:03

    Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Παναγιώτης Φούρλας, τοποθετείται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στη θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

    Ο κ. Φούρλας υπέβαλε ήδη το απόγευμα την παραίτησή του και πιθανότατα θα αναλάβει καθήκοντα την Τετάρτη.

    Tο ΚΥΣΕΑ, στην αυριανή του συνεδρίαση, θα επιλέξει το νέο αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

    [04] Το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου εκθείασε ο Γ.Παπανδρέου

    19/04/2004 20:03:39

    Για το έργο το οποίο επιτελεί ο Αρχιεπίσκοπος στην Αλβανία, αλλά και γενικότερα για το διάλογο μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, συζήτησαν σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, και ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι το κόμμα του προωθεί το διάλογο μεταξύ των πολιτισμών και εκθείασε το έργο που επιτελεί ο κ.Αναστάσιος, ο οποίος, όπως τόνισε, "έχει πραγματικά προσφέρει όλη του τη ζωή για το διαπολιτισμικό διάλογο", προσθέτωντας ότι "φωνές σαν τη δική του χρειάζεται η Ορθοδοξία".

    [05] Ικανοποιημένοι οι τεχνοκράτες της ΔΟΕ.

    19/04/2004 19:54:47

    Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις Οσβαλντ, για τον τακτικό έλεγχο της Ολυμπιακής προετοιμασίας, ενώ ήδη τεχνοκράτες του κλιμακίου της ΔΟΕ είχαν συσκέψεις με στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής.

    Οι τεχνοκράτες της ΔΟΕ εξέφρασαν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους, κατά τις πρωινές συσκέψεις στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής, για όλο το φάσμα της Ολυμπιακής προετοιμασίας και κυρίως για θέματα όπως την πρόοδο των εργασιών στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, στις μεταφορές, τα αθλήματα, τις υπηρεσίες υγείας, την επικοινωνία και τις υπηρεσίες Τύπου.

    [06] Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

    19/04/2004 19:19:08

    Ακολουθεί πίνακας με την τελική διαμόρφωση (''κλείσιμο'') των δεικτών μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, την αριθμητική διαφορά ως προς το προηγούμενο κλείσμο και την ποσοστιαία μεταβολή.

    ΛονδίνοFTSE 100 4.546,20 +8,90 +0,19%

    ΦρανκφούρτηDAX-30 4.025,07 -8,91 -0,22%

    ΦρανκφούρτηEurostoxx50 2.859,24 -7,71 -0,26%

    ΠαρίσιCAC-40 3.743,43 -8,16 -0,21%

    ΖυρίχηSMI 5.787,80 +17,90 +0,30%

    [07] Η αγροτική πολιτική συζητήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

    19/04/2004 19:11:15

    Συνεργασία με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, είχε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββας Τσιτουρίδης.

    Ο κ.Τσιτουρίδης, ύστερα από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι "ξεκινάει μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, καθώς οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιουργούν διακριτική μεταχείριση για προϊόντα μείζονος ελληνικού ενδιαφέροντος".

    [08] Διαμαρτυρία ΚΚΕ στο ΕΣΡ για την "άνιση" προβολή του.

    19/04/2004 19:05:47

    Την έντονη διαμαρτυρία του για τη "μεταχείριση που έχει το ΚΚΕ από τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα", εξέφρασε με σημερινή του επιστολή προς το ΕΘνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, το οποίο ταυτόχρονα καλεί το ΕΣΡ να "αντιμετωπίσει με την αναγκαία ευαισθησία ένα τόσο σοβαρό πολιτικό ζήτημα και να προβεί στις δέουσες ενέργειες".

    Στην επιστολή αναφέρεται ότι "την οφθαλμοφανώς άνιση παρουσία

    του ΚΚΕ στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα στην προεκλογική περίοδο, κατά την οποία κρατήθηκαν απλώς τα προσχήματα, ακολούθησε περίοδος αποκλεισμού που πήρε διαστάσεις πρόκλησης, μόλις ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το Κυπριακό, καθώς το ΚΚΕ είναι το μόνο από τα κόμματα της Βουλής που αντιτάσσεται στο σχέδιο Ανάν και αυτή ακριβώς η φωνή έπρεπε να σιωπήσει".

    [09] Στους Αγώνες της Αθήνας ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

    19/04/2004 18:52:39

    "Η Μπάρμπαρα και εγώ περιμένουμε ανυπόμονα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα βρεθώ εκεί", αναφέρει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, και πατέρας του νυν, Τζορτζ Μπους, στην επιστολή του προς την πρόεδρο της ΟΕΟΑ, "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου, απαντώντας θετικά στην πρόσκληση να παρακολουθήσει τους Αγώνες της Αθήνας.

    "Είμαι 100% βέβαιος ότι η σπουδαία σας χώρα, εσείς προσωπικά και η Οργανωτική Επιτροπή κάνετε μία εντυπωσιακή δουλειά. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ανήκουν στην Ελλάδα και η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες", πρόσθεσε ο κ.Μπους.

    [10] Τη σημασία των Παραολυμπιακών Αγώνων τονίζει η κυβέρνηση.

    19/04/2004 18:38:43

    Η προσβασιμότητα σε όλους τους αθλητικούς χώρους των Ολυμπιακών πόλεων αποτελεί το θέμα στο οποίο θα δοθεί έμφαση σε ό,τι αφορά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία μετά από τη σημερινή συνάντησή της με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θεωρεί τη συγκεκριμένη διοργάνωση "όχι μόνο το ίδιο σημαντική με τους Ολυμπιακούς, αλλά επιπλέον και ως δείγμα του επιπέδου του πολιτισμού μας".

    [11] Διαμαρτυρία της ΓΣΕΕ στον υπουργό Απασχόλησης.

    19/04/2004 18:29:01

    Την έντονη διαμαρτυρία της προς τον υπουργό Απασχόλησης, Πάνο Παναγιωτόπουλο, εξέφρασε σήμερα η ΓΣΕΕ για την ανάδειξη του πρώην συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ, Πελοπίδα Καλλίρη, στη θέση του αναπληρωτή προέδρου του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

    Η ΓΣΕΕ, η οποία είχε προτείνει για τη θέση αυτή (στην οποία συνήθως τοποθετείται εκπρόσωπος των συνδικάτων) τον Σπύρο Στάμου, συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ, κατηγορεί τον κ. Παναγιωτόπουλο ότι δεν έλαβε υπόψη την πρότασή της και ότι δεν διαβουλεύτηκε με τα συνδικάτα.

    [12] Παρουσίαση βιβλίου του Γερ.Αρσένη για το Κυπριακό.

    19/04/2004 18:11:25

    "Η επιθυμία μας είναι να υπάρξει λύση του Κυπριακού και όχι διάλυση που επέρχεται αν γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν", ανέφερε ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, στη σημερινή παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού, Γεράσιμου Αρσένη, με τίτλο ''10 παρεμβάσεις για το Κυπριακό-Μια κατάθεση για τον Ελληνισμό'' το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ''Ελληνικά Γράμματα''.

    "Ο κακός δαίμονας δεν είναι ο Ραούφ Ντενκτάς, που είναι 'μικρός κακός δαίμονας', αλλά το 'βαθύ κράτος' της Τουρκίας και τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή", είπε ο κ.Λυσσαρίδης, συμπληρώνοντας: "Να μην εθελοτυφλούμε περί εκσυγχρονισμού και καλής θέλησης των Τούρκων".

    Αναφερόμενος στο βιβλίο του Γεράσιμου Αρσένη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό "είναι πολιτική πράξη σε μια εποχή που ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις για τη χειραγώγηση του κυπριακού λαού, πληθαίνουν οι επί χρόνια κρυμμένοι 'επαΐοντες' του προβλήματος και φαίνεται όλη η ελαφρότητα της 'σχολής σκέψης' του δήθεν ρεαλισμού".

    Από την πλευρά του ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην πρέσβης στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Δημήτρης Κώνστας, αναρωτήθηκε ρητορικά: "Αραγε, η ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου ήταν το σχέδιο Ανάν;", ενώ ο κ.Αρσένης εκτίμησε ότι "αν υποχωρήσουμε στην Κύπρο, τότε να περιμένουμε 'κακά μαντάτα' στο Αιγαίο" για να προσθέσει ότι "οι πολιτικές ευθύνες για τις υποχωρήσεις και τις διολισθήσεις του Κυπριακού έχουν διευθύνσεις και ονόματα".

    [13] Ενημέρωση Μ.Λιάπη από την ΕΕΤΤ επί των Αγώνων.

    19/04/2004 17:35:58

    Θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και τα οποία άπτονται της αρμοδιότητας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), όπως το φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης την οποία είχαν σήμερα ο υπουργός και ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης και Τάσος Νεράντζης αντίστοιχα, με τα μέλη της διοίκησης της ΕΕΤΤ.

    [14] Αποχή από τις καλοκαιρινές διακοπές το 36% των Ελλήνων.

    19/04/2004 17:28:26

    Το 36% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν θα κάνει καλοκαιρινές διακοπές το 2004, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση το Ινστιτούτο Καταναλωτών(ΙΝΚΑ).

    Μέσα από τα στοιχεία του ΙΝΚΑ, ως αιτίες για τη μη πραγματοποίηση διακοπών φέρονται οικονομικοί λόγοι σε ποσοστό 71%, επαγγελματικές υποχρεώσεις 19%, οικογενειακές υποχρεώσεις 8% και άλλοι λόγοι 2%.

    [15] "Πρώτη προτεραιότητα" για την κυβέρνηση η "ΕΧΡΟ 2008".

    19/04/2004 17:16:21

    Ως "ζήτημα πρώτης προτεραιότητας" αντιλαμβάνεται η ελληνική κυβέρνηση την "EXPO 2008", όπως υπογράμμισε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, απευθυνόμενος στην οκταμελή Ελεγκτική Επιτροπή του Γραφείου Διεθνών Εκθέσεων (ΒΙΕ), η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα, στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης των φακέλων υποψηφιότητας για τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης "ΕΧΡΟ 2008".

    Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει "πολλά και σημαντικά επιχειρήματα που καθιστούν τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης από την πόλη υπόθεση αμοιβαίας συνέργιας, με οφέλη τόσο για την Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όσο και για το θεσμό της EXPO".

    [16] Κατηγορείται 46χρονος ότι επί 20 χρόνια βίαζε τις κόρες του.

    19/04/2004 17:08:56

    Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, βιασμό και αιμομιξία κατά συρροή άσκησε σήμερα ο εισαγγελέας Κορίνθου σε βάρος του 46χρονου Π.Θ., αγρότη από το Ζευγολατιό Κορινθίας, ο οποίος κατηγορείται οτι επί είκοσι χρόνια βίαζε τις κόρες του και πως σκότωσε ένα παιδί που έκανε με μία από αυτές.

    Η υπόθεση αποκαλύφθηκε χθες από τη μεγάλη κόρη του κατηγορούμενου, 26 ετών, η οποία κατέφυγε στην Εισαγγελία Κορίνθου και κατήγγειλε τη φρικιαστική ιστορία όταν έμαθε ότι ο πατέρας της εξακολουθούσε να βιάζει τις αδελφές της.

    [17] Κίνητρα για δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών

    19/04/2004 15:16:06

    Περισσότερα κίνητρα για τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών μέσα στις επιχειρήσεις σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τα συναρμόδια οικονομικά υπουργεία.

    Οπως εξήγησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, το πρόγραμμα έχει ήδη εφαρμοστεί σε τρεις-τέσσερις επιχειρήσεις αλλά χρειάζονται περισσότερα κίνητρα για να μπορέσει να αναπτυχθεί αν όχι στο σύνολο των επιχειρήσεων τουλάχιστον στις περισσότερες.

    Ενα ακόμη σημαντικό μέτρο στο οποίο προτίθεται να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Υγείας είναι η εξαρχής φοροαπαλλαγή για τις δωρεές που γίνονται προκειμένου να ενθαρρυνθούν ακόμη περισσότερο όσοι προτίθενται να προσφέρουν οικονομική βοήθεια σε δομές πρόνοιας του δημοσίου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη σχεδιάζεται μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων η οποία θα ενθαρρύνει τον εθελοντισμό και θα κάνει πιο απλές τις μορφές υλοποίησής του.

    Η κάρτα αναπηρίας αποτελεί τον τρίτο βασικό άξονα της πολιτικής πρόνοιας της νέας κυβέρνησης, μέτρο το οποίο έχει εφαρμοστεί πιλοτικά στη Λάρισα και στόχος είναι να διευρυνθεί η εφαρμογή του, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Κακλαμάνης, είναι πολύ σημαντικό ένας ανάπηρος να διαθέτει αυτή την κάρτα προκειμένου να μην μπαίνει κάθε χρόνο στην εξευτελιστική διαδικασία να περιμένει σε ουρές και να περνά από επιτροπές για να επανεγκριθεί το ποσοστό αναπηρίας του.

    Απαντώντας ο υπουργός Υγείας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ζήτημα που έχει προκύψει με την εμπλοκή μιας ιδιωτικής κλινικής σε εμπόριο οργάνων από παιδιά που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς στη γειτονική Αλβανία, είπε ότι υπάρχει ήδη δικαστική παρέμβαση και γίνονται ανακρίσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι καταγγελίες ότι όργανα των παιδιών αυτών μεταμοσχεύθηκαν στη συγκεκριμένη κλινική.

    Τέλος όπως έγινε γνωστό σήμερα, τη θέση της γενικής γραμματέως Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας ανέλαβε η πρόεδρος των Σπέσιαλ Ολύμπικς κα Γιάννα Δεσποτοπούλου.

    Επίσης νέος πρόεδρος του ΕΟΦ ορίστηκε ο έως τώρα πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δημήτρης Βαγιωνάς και πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Γιαννάκης.

    [Φώτο-362064]

    [18] Greenpeace για μεταλλαγμένα προϊόντα.

    19/04/2004 14:38:06

    Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινάει η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace με σκοπό την κινητοποίηση των καταναλωτών που ανησυχούν για τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα και που απαιτούν να γνωρίζουν τι καταλήγει στο πιάτο τους.

    Από τις 18 Απριλίου 2004 ξεκίνησε η εφαρμογή της νέας κοινοτικής νομοθεσίας για τη σήμανση των συγκεκριμένων τροφίμων και ζωοτροφών, η οποία καθιστά σαφή και υποχρεωτική τη σήμανση για όλα τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που περιέχουν ή προέρχονται από μεταλλαγμένους οργανισμούς. Με αφορμή, λοιπόν, τη νέα αυτή νομοθεσία, η Greenpeace εντείνει διεθνώς τις προσπάθειες για να διωχθούν οριστικά τα μεταλλαγμένα από τη διατροφή μας, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η οργάνωση σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της στην Αθήνα.

    Όπως τονίσθηκε στη συνέντευξη, η νέα κοινοτική νομοθεσία από τη μία δίνει ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών και από την άλλη ανοίγει το δρόμο στα μεταλλαγμένα. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη, τονίζει η οργάνωση και επισήμανε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τα μεταλλαγμένα, οι καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο αυτό τώρα, για να δώσουν ένα τελικό "χτύπημα" στις εισαγωγές μεταλλαγμένων στην ΕΕ.

    Έτσι, η Greenpeace μέσω του οδηγού Δράσης και του Δικτύου Καταναλωτών ενάντια στα μεταλλαγμένα, προτρέπει τους καταναλωτές από εδώ και στο εξής να εξετάζουν προσεκτικά τα προϊόντα και να επικοινωνούν με τις βιομηχανίες τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ απαιτώντας προϊόντα απαλλαγμένα από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

    Εξάλλου, η οργάνωση επισημαίνει ότι η νέα νομοθεσία παρουσιάζει ένα σημαντικό κενό, μιας και δεν καθιστά υποχρεωτική τη σήμανση προϊόντων όπως αυγά, κρέας, γάλα και γαλακτοκομικά.

    Η Greenpeace καλεί τους πολίτες να αναλάβουν δράση ώστε να προστατευτεί η υγεία τους, ταυτόχρονα όμως και η γεωργία και το περιβάλλον, από τα μεταλλαγμένα. Τέλος, η οργάνωση υπενθυμίζει πως στη χώρα μας 40 νομαρχίες έχουν ήδη ψηφίσει την ανακήρυξη των νομών τους σε περιοχή ελεύθερη από μεταλλαγμένα.

    [Φώτο-746276]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 April 2004 - 20:31:00 UTC