Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουλάχιστον 18 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις ΗΠΑ λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας .
  • [02] Παρατάσσουν τα τρακτέρ αλλά δεν κλείνουν τα Τέμπη οι αγρότες της Λάρισας
  • [03] Με την ηγεσία του υπ. ΠΕΧΩΔΕ συναντήθηκε ο πρωθυπουργός
  • [04] Βαμβακοπαραγωγοί: Παρατάσσουν τα τρακτέρ χωρίς μπλόκα

  • [01] Τουλάχιστον 18 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις ΗΠΑ λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας .

    Τουλάχιστον 18 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από το περασμένο Σαββατοκύριακο στις βορειο-ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που σαρώνει την περιοχή. Από τα χιόνια και τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Υόρκη, ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι δέκα ετών. Συνολικά από την κακοκαιρία, που είναι η σφοδρότερη των τελευταίων πέντε ετών, επλήγησαν οκτώ αμερικανικές πολιτείες. Το ύψος του χιονιού στο Ντιτρόιτ έφτασε σήμερα τα 35 εκατοστά, στη Νέα Υόρκη τα 30 εκ. και σε ορισμένες περιοχές της Μασουχουσέτης το ένα μέτρο. Από τα χιόνια παρέλυσαν το Σαββατοκύριακο οι συγκοινωνίες σε όλες τις μεγάλες πόλεις στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

    [02] Παρατάσσουν τα τρακτέρ αλλά δεν κλείνουν τα Τέμπη οι αγρότες της Λάρισας

    Επιμένουν στις θέσεις τους οι αγρότες της Θεσσαλίας, καθώς από σήμερα τα τρακτέρ του νομού Λάρισας παίρνουν το δρόμο για τα Τέμπη, όπου και θα παραταχθούν αρχικά, ενώ, όπως δηλώνουν αγροτοσυνδικαλιστές, η Τρίτη θα είναι "μία σκληρή μέρα".

    Την απόφαση αυτή έλαβε χθες το βράδυ η Νομαρχιακή Συντονιστική Επτροπή Λάρισας των αγροτών, που συνεδρίασε στον Πλατύκαμπο, όπου, όπως επισημάνθηκε, η απόφαση για τα Τέμπη υπαγορεύτηκε από την "αδιάλλακτη στάση" του υπουργού Αγροτικης Ανάπτυξης, Ευ. Μπασιάκου, και τις χθεσινές του δηλώσεις.

    Κατόπιν τούτου, καλούν σήμερα στα μπλόκα Πλατυκάμπου και Κιλελέρ, από όπου θα ξεκινήσει η μετακίνηση αγροτικών μηχανημάτων προς τα Τέμπη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις απογευματινές ώρες.

    Για τη σημερινή μέρα, οι αγρότες αποκλείουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα Τέμπη, καθώς θα είναι ημέρα διευθέτησης των τρακτέρ στην περιοχή, τα οποία υπολογίζεται οτι θα πλησιάσουν τα 400, αριθμός ικανοποιητικός κατά τους αγροτοσυνδικαλιστές ,καθώς, όπως επισημαίνουν, το 1996, όταν για πρώτη φορά είχαν κλείσει τα Τέμπη, τα τρακτέρ είχαν φθάσει τα 320.

    Πάντως, αναμένεται να δημιουργηθούν κυκλοφοριακά προβλήματα απο την κίνηση των τρακτέρ προς τα Τέμπη, αλλά και προβλήματα διακίνησης ιδιαίτερα των μεγάλων οχημάτων.Μετά τη Δευτέρα, όλα τα ενδεχόμενα αφήνονται πλέον ανοικτά από τους αγρότες.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε ανακριβείς τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί εξεύρεσης κοινοτικής λύσης για το βαμβάκι και απέδωσε τις πληροφορίες αυτές σε ορισμένους που κατασκευάζουν ανύπαρκτες κυβερνητικές υποσχέσεις, για να καταγγείλουν στη συνέχεια την κυβέρνηση ως αναξιόπιστη.

    Ο κ.Μπασιάκος υπογράμμισε ότι θα εφαρμοστούν όσα αποφασίστηκαν στη δημόσια σύσκεψη, την περασμένη Παρασκευή. "Είμαστε", είπε, "αποφασισμένοι να εκριζώσουμε τις παρανομίες της τελευταίας δεκαετίας που ζημίωναν τους έντιμους και να εξασφαλίσουμε αύξηση της δεύτερης δόσης" (εκκαθάριση επιδότησης).

    [03] Με την ηγεσία του υπ. ΠΕΧΩΔΕ συναντήθηκε ο πρωθυπουργός

    Το 2005 είναι έτος έργων και ανάπτυξης, ενώ η χρονιά που πέρασε ήταν χρονιά θεσμικών αλλαγών και παρεμβάσεων, τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και με τη συμμετοχή των υφυπουργών Σταύρου Καλογιάννη και Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου κατά την οποία καθορίστηκαν οι προτεραιότητες για το νέο έτος. Ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι ήδη έχουν δημοπρατηθεί έργα 1 δις 700 εκατομμυρίων ευρώ, πως θα φτάσουν τα 2,5 δις ευρώ το Φεβρουάριο και τα 5 δις ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης μέχρι την Άνοιξη του 2006 τα έργα κατά παραχώρηση θα φτάσουν τα 5-6 δις ευρώ. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει απορροφητικότητα του Γ' ΚΠΣ 43,6% και, όπως είπε, με μεγάλη διαφορά είναι το πρώτο υπουργείο και γι'αυτό έχει πάρει "μπόνους" 500 εκατ. ευρώ. Ετοιμαζόμαστε, είπε ο κ. Σουφλιάς, πυρετωδώς για το Δ' ΚΠΣ ενώ ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα αφορά στην επιτάχυνση της έκδοσης οικοδομικών αδειών και μέχρι το Μάιο το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει πολεοδομικά θέματα ανάμεσά τους και εκείνο της ένταξης περιοχών στο σχέδιο πόλης. Οπως είπε ο κ. Σουφλιάς, μέχρι τώρα η ένταξη στο σχέδιο πόλης καθυστερούσε 12-15 χρόνια, με αποτέλεσμα να διενεργούνται νέες γενιές αυθαιρέτων. Επίσης ως προτεραιότητα ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε την ενσωμάτωση των Οδηγιών της ΕΕ, οι οποίες λόγω παραλείψεων των προηγούμενων κυβερνήσεων καθυστερούσαν με αποτέλεσμα να επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση πρόστιμα στη χώρα. Εχουμε ήδη ενσωματώσει δυο Κοινοτικές Οδηγίες, μια περί υδάτινων πόρων και μία περί εκπομπής αερίων, είπε. Ο κ. Σουφλιάς έπλεξε σύμφωνα με πληροφορίες, το εγκώμιο των υφυπουργών του, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στις θεσμικές αλλαγές και το νομοθετικό έργο του υπουργείου του κατά το 2004 όπως η κατάργηση του μαθηματικού τύπου, τα σύγχρονα τιμολόγια για τα δημόσια έργα, ο νόμος περί μελετών που θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την άλλη εβδομάδα στη Βουλή και η έγκαιρη ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων.

    [04] Βαμβακοπαραγωγοί: Παρατάσσουν τα τρακτέρ χωρίς μπλόκα

    Στα Τέμπη βρίσκονται πλέον παρατεταγμένα τα τρακτέρ βαμβακοπαραγωγών του νομού Λάρισας που από το πρωϊ άρχισαν σταδιακά να μετακινούνται κυρίως από τον Πλατύκαμπο και το Κιλελέρ. Οι αγρότες δεν πρόκειται να προβούν σε αποκλεισμούς, καθώς συνεχίζεται ο διάλογος με την κυβέρνηση. Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει εκ νέου η Συντονιστική Επιτροπή προκειμένου να καταλήξει σε συγκεκριμένη "στρατηγική" ως προς τον τρόπο διαχείρισης της αυριανής ημέρας, εφόσον δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Στο μεταξύ, κατά την μετακίνηση των τρακτέρ προς τα Τέμπη και μέχρι να ολοκληρωθεί η τακτοποίησή τους σημειώθηκαν αρκετά κυκλοφοριακά προβλήματα, καθώς η κυκλοφορία των οχημάτων στα δύο ρεύματα γινόταν εκ περιτροπής, ενώ και μετά την παράταξη των τρακτέρ αν και έχουν μείνει δύο ρεύματα ανοιχτά υπάρχει σχετική δυσκολία στη μετακίνηση.

    Αντώναρος: Μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί γραπτές προτάσεις Β«Μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί γραπτές προτάσεις από την πλευρά εκείνων των αγροτών που προβάλλουν διεκδικήσειςΒ», σημείωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση - και συμπλήρωσε, πως Β«όταν κατατεθούν οι προτάσεις, που πρέπει νάναι καλόπιστες και να υπάγονται στο κοινοτικό πλαίσιο, θα συζητηθούν με την επιμέλεια που έχει δείξει ως τώρα η κυβέρνησηΒ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 January 2005 - 13:17:40 UTC