Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η "Κοινωνία της Πληροφορίας" στην Κυβερνητική Επιτροπή
  • [02] Η Κομισιόν καλεί την Άγκυρα να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση
  • [03] Τρεις δικαστικοί παραπέμφθηκαν προς απόλυση - Κάθαρση στους κόλπους της Εκκλησίας, προανήγγειλε ο αρχιεπίσκοπος

  • [01] Η "Κοινωνία της Πληροφορίας" στην Κυβερνητική Επιτροπή

    Η πορεία εκτέλεσης του προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας", που εισάγει την πληροφορική σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, βρέθηκε στο επίκεντρο της κυβερνητικής Επιτροπής, που συνεδρίασε, την Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

    "Με το πρόγραμμα εισάγεται η Πληροφορική στη Δημόσια Διοίκηση, έχει τεράστια σημασία για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα", τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ το πρόγραμμα βρισκόταν σε τραγική κατάσταση και η απορροφητικότητα έφθανε, στο σύνολό του, στο 11,8%, ενώ τώρα βρίσκεται πάνω από 19%.

    Στόχος, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι το 2006 όλες οι συμβάσεις να απορροφηθούν τα χρήματα και οι κοινοτικοί πόροι, ώστε να αλλάξουν και οι σχέσεις του κράτους με τους φορολογούμενους.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε, σε ό,τι αφορά την εταιρία "Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ" που εκτελεί μέρος του προγράμματος, ότι θα έπρεπε να έχει δημιουργηθεί από το 2000, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση την έφτιαξε μόλις το 2002, σημειώνοντας πως όταν την παρέλαβε η απορροφητικότητα ήταν 6%, ενώ στα τέλη του 2004 έφθασε το 13%.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι θα υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα, στην πορεία εκτέλεσης του προγράμματος, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τονίζοντας «πως όλα αυτά αποτελούν την απάντηση της κυβέρνησης σε όσους ρωτούν τί γίνεται με την απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων».

    Ερωτηθείς ο κ. Παυλόπουλος για σημερινά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία αναμένεται να κατατεθεί εισήγηση σε τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία θα χαρακτηρίζεται αντισυνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα για τους συμβασιούχους, είπε: "μου είναι αδιανόητο να κάνω σχόλιο για μια εισήγηση που δεν έχει κάν κατατεθεί στο ΣτΕ".

    Ο κ. Αλογοσκούφης ερωτηθείς για δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η αύξηση του ΕΚΑΣ είναι 7 ευρώ το μήνα, είπε πως «σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για την εισοδηματική πολιτική» και υπενθύμισε παλαιότερη δήλωσή του πως «οι αυξήσεις θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό».

    [02] Η Κομισιόν καλεί την Άγκυρα να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την Τουρκία να υπογράψει το συντομότερο δυνατόν το πρωτόκολλο προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας με το οποίο επεκτείνεται η Συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης με την ΕΕ στο σύνολο των κρατών μελών συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Ειδικότερα, σε συνάντηση με Τούρκους δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες, ο Ζαν Κριστόφ Φιλορί, μέλος του ιδιαίτερου γραφείου του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου, είπε ότι εάν σημειωθεί καθυστέρηση στην υποχρέωση που έχει αναλάβει η Τουρκία για υπογραφή του πρωτοκόλλου, λόγω πολιτικών αντιστάσεων στην Αγκυρα, τότε η εξέλιξη αυτή θα καταστήσει προβληματική την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Όπως διευκρίνισε, εάν η Τουρκία δεν υπογράψει τη Συμφωνία της Αγκυρας μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, που έχει οριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου 2004 ως η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τότε δεν πρόκειται να ξεκινήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Φιλορί πρόσθεσε ακόμη ότι η ΕΕ δεν έχει την πρόθεση να αναμειχθεί απευθείας σε οποιαδήποτε προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια πρωτοβουλία παραμένει ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών. Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Φιλορί σημείωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο η Επιτροπή θα έχει ετοιμάσει έγγραφο στο οποίο θα περιγράφεται το πλαίσιο διεξαγωγής των ενταξιακών συνομιλιών αποφεύγοντας όμως να προχωρήσει σε οιαδήποτε πρόβλεψη για τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

    [03] Τρεις δικαστικοί παραπέμφθηκαν προς απόλυση - Κάθαρση στους κόλπους της Εκκλησίας, προανήγγειλε ο αρχιεπίσκοπος

    Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Κάπος παρέπεμψε στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης τρεις δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε παραδικαστικό κύκλωμα, που δρούσε στο χώρο της δικαιοσύνης.

    Πρόκειται για τον αντεισαγγελέα Εφετών Ν. Αθανασόπουλο, την πρωτοδίκη Αντωνία Ηλία και την επίσης πρωτοδίκη Παναγιώτα Τσέβη. Ήδη, με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης έχει παραπεμφθεί και ο πρόεδρος πρωτοδικών Λ. Στάθης, ο οποίος δεν εμπλέκεται σε κυκλώματα, αλλά έχει παραπεμφθεί για άλλα δικαστικά αδικήματα.

    Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Κάπος, με αφορμή τις εν λόγω παραπομπές, δήλωσε "στόχος είναι να βρεθεί ο πυθμένας της υπόθεσης. Τα αρμόδια όργανα δεν γνωρίζουν εμπόδια και δεν θα διστάσουν για τίποτα. Θα κοπούν κεφάλια εκεί που θα κρίνουν τα όργανα της δικαιοσύνης ότι πρέπει να γίνει. Η δικαιοσύνη δεν χρειάζεται την προστασία κανενός, εκτός των οργάνων της. Δεν είναι θεσμός υπό επιτήρηση. Η δικαιοσύνη δεν είναι δρυς πεσούσα να ξυλεύεται ο καθένας".

    Χριστόδουλος: Κάθαρση χωρίς χωρίς κανένα συμβιβασμό

    Αποφασισμένος να προχωρήσει σε κάθαρση στους κόλπους της Εκκλησίας χωρίς κανένα συμβιβασμό, δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κάλεσε το μεσημέρι τους δημοσιογράφους, στους οποίους επισήμανε ότι παρακολουθεί όλα όσα λέγονται και γράφονται αυτές τις μέρες για την εκκλησία, η οποία όπως τόνισε είναι το αποκούμπι του λαού μας. Οφείλουμε -είπε- με θετικό τρόπο να την προστατέψουμε. Ο αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε ότι το καθήκον του είναι να προχωρήσει η κάθαρση χωρίς κανένα συμβιβασμό, με αίσθημα δικαίου, διαφάνεια, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα.

    Σημειώνεται, ότι την Πέμπτη, συγκαλείται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στην οποία θα εξεταστούν όλα τα ζητήματα που έχουν απασχολήσει αυτές τις μέρες την εκκλησία και την κοινή γνώμη.

    Παρέμβαση Καραμανλή για φαινόμενα διαφθοράς

    "Απαρέγκλιτη απόφαση της νέας διακυβέρνησης είναι η εξάλειψη των φαινομένων αδιαφάνειας και διαφθοράς σε όλους του χώρους του δημόσιου βίου. Η απόφαση αυτή ισχύει πολύ περισσότερο για τον χώρο της Δικαιοσύνης", δήλωσε ο πρωθυπουργός σε παρέμβασή του για τα φαινόμενα διαφθοράς που αποκαλύπτονται.

    Ο κ. Καραμανλής κάλεσε την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τους ίδιους τους δικαστές να αποβάλουν από το Σώμα τους ελάχιστους επίορκους συναδέλφους τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "οι Έλληνες δικαστές στην συντριπτική τους πλειονότητα με την επιστημονική τους κατάρτιση, το ήθος και την ακεραιότητά τους, τιμούν και τον όρκο τους και το θεσμό. Αυτοί, λοιπόν, οι ίδιοι και η ηγεσία τους, οφείλουν πρώτοι απ' όλους - στο πλαίσιο της ανεξάρτητης λειτουργίας της Δικαιοσύνης- να αποβάλουν από το Σώμα τους ελάχιστους επίορκους συναδέλφους τους".

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για δικαστικούς που λειτουργούν σε συνθήκες διαφθοράς και συναλλαγής, ρίχνουν βαριά σκιά στη δικαιοσύνη και πλήττουν ένα θεσμό, θεμέλιο της δημοκρατίας και της κοινωνίας. Και πρόσθεσε ότι "ο σεβασμός των νόμων είναι αναγκαίος όρος για τη λειτουργία ενός ευνομούμενου κράτους δικαίου. Για να σέβονται όμως οι πολίτες το νόμο πρέπει και οι λειτουργοί του να εμπνέουν σεβασμό και εμπιστοσύνη".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 February 2005 - 21:18:51 UTC