Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ανακοίνωσε ο Δ. Σιούφας
  • [02] Το Κέντρο Αποκατάστασης Εγκαυμάτων στο Θριάσιο νοσοκομείο εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής
  • [03] Επιδείνωση του καιρού σε όλη τη χώρα, προβλέπει η ΕΜΥ

  • [01] Μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ανακοίνωσε ο Δ. Σιούφας

    Στην εκδήλωση του υπουργείου Aνάπτυξης για το «Έτος Aνταγωνιστικότητας» στο Zάππειο, μετείχαν τέσσερις υπουργοί (Aνάπτυξης Δ. Σιούφας, Oικονομίας - Oικονομικών Γ. Aλογοσκούφης, Eξωτερικών Π. Mολυβιάτης, Eσωτερικών Π. Παυλόπουλος) που ανέπτυξαν το πρόγραμμα δράσης για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων.

    O υπουργός Aνάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, ανακοίνωσε 15 μέτρα για τη δημιουργία «ομπρέλας ανταγωνιστικότητας» που θα καλύπτει τόσο το Δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Mεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται το νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων, το άνοιγμα των αγορών και η ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, η ένταξη του εμπορίου στο Γβ KΠΣ και η επιτάχυνση της απορρόφησης Kοινοτικών κονδυλίων, καθώς και η επιβολή όρων διαφάνειας, ισονομίας και αντικειμενικότητας στο σύστημα κρατικών προμηθειών.

    Tην επόμενη Δευτέρα το υπουργείο θα παρουσιάσει τη μελέτη για την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας, ενώ ως το τέλος του μήνα θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2004.

    O υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Aλογοσκούφης, αναφέρθηκε στο νέο φορολογικό και στο νέο αναπτυξιακό νόμο που ψηφίστηκαν ήδη, καθώς και στο πρόγραμμα για το 2005, που περιλαμβάνει τα εξής:

    -Aναμόρφωση της φορολογίας των ακινήτων με επιβολή ΦΠA στις νέες οικοδομές, μείωση του φόρου μεταβίβασης, κατάργηση του Φόρου Mεγάλης Aκίνητης Περιουσίας και επιβολή ενιαίου φόρου στα ακίνητα. Στόχος, όπως είπε, δεν είναι η επιβάρυνση της οικοδομής, αλλά η απλοποίηση του πλαισίου.

    -Νέος νόμος -πλαίσιο για την προώθηση συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα όχι μόνο στα μεγάλα έργα αλλά και σε μικρά, καθώς και στις υπηρεσίες, που θα δοθεί ως το τέλος του μήνα για δημόσια διαβούλευση.

    -Aπλούστευση των διαδικασιών υλοποίησης του Γβ Kοινοτικού Πλαισίου Στήριξης με στόχο την επιτάχυνση των απορροφήσεων.

    -Eφαρμογή του προϋπολογισμού με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση.

    -Eφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου: τα πρώτα μηνύματα από τις Bρυξέλλες λένε ότι ο νόμος είναι συμβατός με το Kοινοτικό πλαίσιο, αναμένεται όμως και η επίσημη έγκριση για να τεθεί σε εφαρμογή.

    -Aξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου: συνεργασία σε αυτήν την κατεύθυνση της Kτηματικής Eταιρίας του Δημοσίου, της Eταιρίας Tουριστικής Aνάπτυξης και της «Oλυμπιακά Aκίνητα».

    -Nέες αποκρατικοποίησεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ το 2005, που αφορούν ήδη εισηγμένες εταιρίες στο Xρηματιστήριο αλλά και νέες εισαγωγές, όπως για παράδειγμα του Tαχυδρομικού Tαμιευτηρίου και της εταιρίας του αεροδρομίου των Σπάτων.

    O υπουργός Eξωτερικών, Πέτρος Mολυβιάτης, τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην οικονομική διπλωματία. «Προχωρήσαμε", είπε, "σε ριζική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, συνεργαζόμαστε με τα συναρμόδια υπουργεία και είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με τους φορείς και την ιδιωτική πρωτοβουλία».

    O υπουργός Eσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Aποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι η δημόσια διοίκηση χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό, γραφειοκρατία, μη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και «φρέναρε την ανάπτυξη». Aνήγγειλε μέτρα για μείωση της γραφειοκρατίας, αναβάθμιση των KEΠ και ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης.

    Tο Mάρτιο θα κατατεθεί στη Bουλή νομοσχέδιο που θεσμοθετεί την οικονομική αυτοτέλεια της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Ο κ.Παυλόπουλος υπογράμμισε, τέλος, ότι η κυβέρνηση προσκρούει σε κατεστημένες νοοτροπίες και συμφέροντα, ωστόσο θα κάνει τις ρήξεις που επιβάλλονται χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

    [02] Το Κέντρο Αποκατάστασης Εγκαυμάτων στο Θριάσιο νοσοκομείο εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής

    Το πλέον υπερσύγχρονο Κέντρο Αποκατάστασης Εγκαυμάτων στην ανατολική Ευρώπη εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και πρώην υπουργών.

    Το Κέντρο αποτελεί δωρεά της οικογένειας Λάτση και στεγάζεται στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

    Μετά το τραγικό δυστύχημα στην "Πετρόλα", η οικογένεια Λάτση ευαισθητοποιημένη θέλησε να προσφέρει στο κράτος αυτή τη μονάδα, η οποία εγκαταστάθηκε σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή,γύρω από την οποία υπάρχουν πολλές βαριές βιομηχανίες και ο κίνδυνος εργατικού ατυχήματος και κυρίως εγκαυμάτων είναι αυξημένος.

    Στη Μονάδα ξενάγησε τον πρωθυπουργό και την κα Μαριάννα Λάτση (η οποία συνοδευόταν από το σύζυγό της Νίκο Κούρκουλο), η κα Μαρία Καρρά, διοικητής του Θριάσειου Νοσοκομείου.

    Όπως εξήγησε η κα Καρρά, πρόκειται για την τελευταίας τεχνολογίας Μονάδα αντιμετώπισης σοβαρών εγκαυμάτων,η οποία περιλαμβάνει επείγουσα φροντίδα αλλά και κλίνες νοσηλείας.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην ομιλία του ευχαρίστησε την οικογένεια Λάτση και εξήγησε ότι στο χώρο της Υγείας τον πρώτο λόγο πρέπει να έχει το κράτος, όμως επειδή είναι ένας ευαίσθητος τομέας,η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά και να συμβάλλει στην ίδρυση τέτοιων μονάδων μέσα στα κρατικά νοσοκομεία, βοηθώντας έτσι σημαντικά το έργο τους.

    "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Πολιτεία έχει τον πρώτο ρόλο στην προσφορά υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες. Στον ευαίσθητο αυτό τομέα όμως, υπάρχει πάντα χώρος για την ιδιωτική και εθελοντική πρωτοβουλία, για δράσεις οι οποίες αναδεικνύουν στην πράξη την έννοια της κοινωνικής υπευθυνότητας", τόνισε.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι με την ολοκλήρωση της βασικής στελέχωσής του το Κέντρο Εγκαυμάτων σε περίπου ένα μήνα θα είναι σε θέση να δεχθεί και να περιθάλψει ασθενείς που έχουν ανάγκη και ανακοίνωσε πως στο ίδιο χρονικό διάστημα ξεκινά η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και της Μονάδας Εμφραγμάτων,όπως είχε δεσμευθεί τον Ιούνιο.

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός επεσήμανε:

    "Όραμά μας είναι η οικοδόμηση ενός πραγματικά κοινωνικού κράτους. Ενός κράτους που υπηρετεί τον πολίτη, παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, με σύγχρονες υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό. Με όρους και συνθήκες που διασφαλίζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. Αυτό το όραμα υπηρετούμε καθημερινά στην πράξη. Αυτή είναι η δέσμευση του κυβερνητικού μας προγράμματος, η προτεραιότητα της κυβερνητικής μας πολιτικής: Σύγχρονες υπηρεσίες υγείας, επιλογές για όλους".

    [03] Επιδείνωση του καιρού σε όλη τη χώρα, προβλέπει η ΕΜΥ

    Πυκνές χιονοπτώσεις στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Τετάρτης ώς το πρωί της Πέμπτης, και ισχυρές καταιγίδες στις ανατολικές και νότιες θαλάσσιες περιοχές, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην Αττική αναμένονται χιόνια σε όλα τα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της Βόρειας, Δυτικής και Ανατολικής Αττικής με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αποφευχθούν προβλήματα από την επιδείνωση του καιρού.

    Θεσσαλονίκη: Κλειστά σήμερα τα σχολεία - Με προβλήματα η κυκλοφορία σε νομούς της Μακεδονίας

    Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολικά συγκροτήματα του νομού Θεσσαλονίκης, πλην του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και της χιονόπτωσης, με απόφαση της νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Για το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης την ευθύνη λειτουργίας των σχολικών μονάδων θα έχουν οι διευθυντές των σχολείων σε συνεργασία με τους δημάρχους και τις αντίστοιχες διευθύνσεις και τα γραφεία εκπαίδευσης.

    Ο μηχανισμός της νομαρχίας Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση των συνεπειών των έντονων καιρικών φαινομένων βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα σε πλήρη ετοιμότητα. Ήδη, τεχνικό προσωπικό και εκχιονιστικά μέσα της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας και επιπλέον μηχανήματα καθαρισμού των δρόμων που ενοικιάστηκαν, έχουν τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή δράση για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ υπάρχει πλήρης συνεργασία με τη διεύθυνση αστυνομίας Θεσσαλονίκης και πυροσβεστικής, καθώς και με τους δημάρχους του νομού.

    Η ρίψη αλατιού στις περιοχές Χορτιάτη - Ασβεστοχωρίου - Ρετζικίου - Φιλύρου - Λευκοχωρίου - Καρτερών - Βερτίσκου - Σοχού - Ασκού - Λευκούδας - Αρέθουσας συνεχίζεται και οι δυνάμεις της νομαρχίας βρίσκονται επί ποδός για να κρατήσουν ανοικτό το δρόμο προς: Ωραιόκαστρο - Μελισσοχώρι - Μεσήμβρια - Βαθύλακκος - Ξηροχώρι - Φιλαδέλφεια - Επανωμή - Τρίλοφος - Αγία Τριάδα - Αγγελοχώρι - Μηχανιώνα. Τα εκχιονιστικά με αλατοδιανομείς συνεχίζουν την προσπάθεια εκχιονισμού στις περιοχές Βερτίσκου - Περιστεράς - Πετροκεράσων - Λειβαδίου - Ζαγκλιβερίου - Λαγκαδά - Λαχανά - Σοχού.

    Σύμφωνα με την διεύθυνση τροχαίας Θεσσαλονίκης απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στα οχήματα που κινούνται στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κιλκίς και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών στο τμήμα από τη διασταύρωση Ρυσίου μέχρι διασταύρωση Σχολαρίου. Στο υπόλοιπο εθνικό δίκτυο η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, αλλά απαιτείται μεγάλη προσοχή από τους οδηγούς ιδιαίτερα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, από το Ρύσιο μέχρι και την Καρδία. Η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται με δυσκολίες και είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις οδούς που οδηγούν προς Χορτιάτη, Ωραιόκαστρο και Ασβεστοχώρι. Η επαρχιακή οδός Αγ. Βασίλειου - Χορτιάτη παραμένει κλειστή από τις 14:45.

    Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και της χιονόπτωσης, με απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, οι υπηρεσίες του Αβ, Ββ ΚΤΕΟ και του ΚΤΕΟ Λαγκαδά δεν θα λειτουργήσουν σήμερα. Επίσης, αναβάλλονται οι εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο.

    Στην υπόλοιπη Μακεδονία, αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται από και προς τα χιονοδρομικά κέντρα των νομών Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Σερρών και Γρεβενών, στην εθνική οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου και Βίγλας), στο τμήμα της Εγνατίας οδού μετά την Βέροια προς Καστανιά και στα ορεινά της Πιερίας, της Χαλκιδικής, της Κοζάνης και των Γρεβενών.

    Προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο νομό Φθιώτιδας, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης

    Στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, λίγο μετά τα διόδια της Πελασγίας, από το 258ο χλμ. έως το 270ο χλμ. στους Αγίους Θεοδώρους, επικρατεί, από το απόγευμα της Τετάρτης, σφοδρή χιονόπτωση, αλλά η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται ομαλά, αφού δεκάδες εκχιονιστικά ρίχνουν τόνους αλάτι και δίνουν μάχη να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό.

    Η αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας συνιστά ιδιαίτερη προσοχή σε όλους όσους κινούνται στο εθνικό δίκτυο Αθηνών - Θεσσαλονίκης γιατί είναι απρόβλεπτες οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν την νύχτα, αφού χιονίζει από το απόγευμα τόσο στην περιοχή του Μαρτίνου από το 110ο έως το 132ο χλμ αλλά και στην περιοχή των Θερμοπυλών.

    Στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού από το 5ο χλμ μέχρι το 22ο χλμ αλλά και από το 36ο έως το 42ο χλμ στην περιοχή του Δρούγου, λίγο μετά το Δομοκό, υπάρχουν προβλήματα λόγω χιονόπτωσης και δεν διέρχονται αυτοκίνητα χωρίς αλυσίδες, ενώ το ίδιο ισχύει και στο δρόμο από Λαμία προς Άμφισσα, τόσο στην περιοχή του Μπράλου όσο και στο 51ο χλμ λίγο μετά την Γραβιά. Λίγο μετά τις 7 το βράδυ, διπλωμένα φορτηγά στην περιοχή του 51ου χλμ προκάλεσαν δυσκολίες στην διέλευση και διεκόπη προσωρινά η συγκοινωνία μέχρι να απομακρυνθούν οι διπλωμένες νταλίκες.

    Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στα αυτοκίνητα που κινούνται προς τα χωριά του Δομοκού και της Δυτικής Φθιώτιδας.

    Η Νομαρχία Φθιώτιδας εξετάζει το ενδεχόμενο, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, να κλείσουν όλα τα σχολεία, την Πέμπτη, ακόμα και μέσα στην πόλη της Λαμίας.

    Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις στα Ιωάννινα

    Νέες σφοδρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν, χθες μετά το μεσημέρι, σε ολόκληρο το νομό και την πόλη των Ιωαννίνων, για όγδοη συνεχή μέρα. Από το βάρος του χιονιού, έχουν καταρρεύσει δεκάδες στέγες σε σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες, και αποθήκες σε ολόκληρο το νομό.

    Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων λειτούργησε στις 12.30 για μια πτήση των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» και στη συνέχεια έκλεισε και πάλι από τις νέες χιονοπτώσεις με αποτέλεσμα την ακύρωση των πτήσεων.

    Τις πρώτες πρωινές ώρες στα ορεινά το θερμόμετρο κατέβηκε στους -11 βαθμούς Κελσίου και η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στα αυτοκίνητα ήταν απαραίτητη, ακόμη και σε μεγάλα τμήματα όλων των εθνικών δρόμων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 February 2005 - 23:37:38 UTC