Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το 2005 ανακοίνωσε ο κ.Αλογοσκούφης
  • [02] Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό
  • [03] Ισχυρές βροχές και καταιγίδες απο το απόγευμα σύμφωνα με την ΕΜΥ
  • [04] Διεθνές Κέντρο Ελληνικής Παιδείας-Παράδοσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα Ιωάννινα
  • [05] Έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας στις 18 και 19 Φεβρουαρίου
  • [06] Νομοθετικές ρυθμίσεις ζητούν οι αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου

  • [01] Την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το 2005 ανακοίνωσε ο κ.Αλογοσκούφης

    Αύξηση 3,6% στο βασικό μισθό των λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και λοιπών ΝΠΔΔ, καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στην εισοδηματική πολιτική για το 2005.

    Επίσης ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις θα φθάσουν το 4% με εξαίρεση τις στρατιωτικές συντάξεις, οι οποίες θα αυξηθούν κατά 5,8% κατά μέσον όρο, ενώ οι αυξήσεις για τις συντάξεις του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ καθορίζονται με την εισοδηματική πολιτική 2005 στο 6%.

    Οι αυξήσεις θα δοθούν το Μάρτιο, αναδρομικά από την 1.1.2005.

    Ειδικότερα, ο υπουργός κ. Αλογοσκούφης καθόρισε ως εξής την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το έτος 2005 (με βάση τον πληθωρισμό ο οποίος κινήθηκε στο 2,9% το 2004).

    -Ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων και των απασχολουμένων στους ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αυξάνεται κατά 3,6%.

    -Η οικογενειακή παροχή για το τρίτο παιδί αυξάνεται από τα 35 ευρώ στα 47 ευρώ (αύξηση 34%).

    -Χορηγείται η λεγόμενη προσωπική διαφορά των 176 ευρώ και στους υπαλλήλους που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 1.1.2004 και υπηρετούν σε υπηρεσίες που καταβάλλεται η ανωτέρω προσωπική διαφορά.

    -Πέραν των ανωτέρω αυξήσεων, θα πρέπει να υπολογιστεί, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, και η ωρίμανση, όπως είναι η αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου και οι μισθολογικές προαγωγές, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 1%.

    -Οι συντάξεις αυξάνονται κατά 4%, οι στρατιωτικές συντάξεις κατά 5,8% κατά μέσο όρο εξαιτίας της χορήγησης και της τρίτης δόσης του επιδόματος θέσης ευθύνης ή του επιδόματος των 176 ευρώ κατά περίπτωση.

    -Η αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ θα είναι διπλάσια του πληθωρισμού (6%) με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κλιμακίων στο ύψος του πληθωρισμού του 2004.

    -Όπως δήλωσε ο υπουργός, οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι θα έχουν και έμμεση αύξηση στα εισοδήματά τους τουλάχιστον κατά 1% από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, κυρίως μέσω της αύξησης του αφορολογήτου ορίου από τα 10.000 ευρώ στα 11.000 ευρώ.

    Επίσης ο υπουργός δήλωσε ότι αποφασίστηκε η μείωση των επιτοκίων δανεισμού για στεγαστικά δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από το 5,2% στο 4,9% και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μελετά τη μείωση του τέλους χαρτοσήμου από το 2,4% στο 0,6%.

    Η συνολική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού του 2005 για την υλοποίηση της εισοδηματικής πολιτικής θα ανέλθει στο ύψος των 720 εκατ. ευρώ.

    Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι με την εισοδηματική πολιτική εξαντλούνται οι δυνατότητες που παρέχονται μέσω του προϋπολογισμού και της κατάστασης της οικονομίας και πρόσθεσε ότι για να περάσουμε από την κακή κατάσταση της οικονομίας σε μια καλύτερη, ο δρόμος είναι δύσκολος. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλά στραβά, πορευόμαστε και ζητάμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς και θα χρειαζόμαστε όλο και μεγαλύτερη συναίνεση, κατέληξε ο κ.Αλογοσκούφης.

    [02] Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό

    Σφοδρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου προκάλεσε σήμερα το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι στην παραλία της Βηρυτού, έγινε γνωστό από διάφορες πηγές και από αυτόπτες μάρτυρες, ενώ έχουν σκοτωθεί επίσης τουλάχιστον άλλοι εννέα άνθρωποι, μερικοί από τους οποίους ήταν σωματοφύλακές του.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στην παραλιακή οδό της Βηρυτού τη στιγμή που περνούσε η αυτοκινητοπομπή του Χαρίρι, κοντά στο ξενοδοχείο Σεν Ζορζ. Άνοιξε ένα βαθύ κρατήρα στο δρόμο, κατέστρεψε προσόψεις πολυτελών κτιρίων και προκάλεσε πυρκαγιές σε έξι αυτοκίνητα, ενώ ο δρόμος έχει γεμίσει συντρίμμια.

    Φαίνεται πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη βόμβα που έχει εκραγεί στην πόλη μετά τον τερματισμό του λιβανικού εμφυλίου πολέμου το 1990. Η έκρηξη ακούσθηκε ακόμη κι έξω από τα όρια της πόλης και έσπασαν υαλοπίνακες κτιρίων σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων.

    Ο Χαρίρι, ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβριο, είχε πρόσφατα προσυπογράψει εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

    [03] Ισχυρές βροχές και καταιγίδες απο το απόγευμα σύμφωνα με την ΕΜΥ

    Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εκδόθηκε το μεσημέρι από την μετεωρολογική υπηρεσία.

    Για σήμερα προβλέπονται πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ηπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν έως αύριο στην υπόλοιπη χώρα. Στα πελάγη θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι που θα φθάσουν και τα 11 μποφόρ. Επίσης χιονοπτώσεις θα σημειωθούν το επόμενο τριήμερο στις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

    Στην περιοχή της Αττικής προβλέπονται πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

    Στο μεταξύ δεμένα είναι από το μεσημέρι τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη.

    [04] Διεθνές Κέντρο Ελληνικής Παιδείας-Παράδοσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα Ιωάννινα

    Εγκαινιάζεται την Κυριακή, στις 7 το απόγευμα, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ένα σημαντικό έργο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο αποτελεί πρόσφατη δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Σ. Νιάρχος" για τα Ιωάννινα αλλά και ολόκληρο τον ελληνισμό στον χώρο της Παιδείας.

    Πρόκειται για το Διεθνές Κέντρο Ελληνικής Παιδείας-Παράδοσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης "Σταύρος Σ. Νιάρχος", ένα σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο Κέντρο, στα εγκαίνια του οποίου θα είναι παρών και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στην πρώτη του κοινή εμφάνιση με το σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Το Κέντρο προσφέρει υπηρεσίες σύνδεσης του Ελληνισμού της διασποράς με τη σύγχρονη Ελλάδα και την ελληνική παιδεία και παράδοση. Φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του 130 άτομα από τον ελληνικό και διεθνή χώρο και ιδιαίτερα νέους από την ελληνική διασπορά. Οργανώνει μαθήματα ελληνικής γλώσσας και με ξεναγήσεις τους φέρνει σε επαφή με τους ιστορικούς χώρους του πολιτισμού και της παράδοσης της Ελλάδας και τα κέντρα των σύγχρονων επιτευγμάτων της κοινωνίας. Υπάρχει επίσης εντατική εκπαίδευση σε επαγγέλματα που καλύπτουν ανάγκες στη Βαλκανική Χερσόνησο και σε χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

    Το Κέντρο υποστηρίζει και την οργάνωση διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και πολιτιστικών συναντήσεων για τις ανάγκες του Κέντρου και του Πανεπιστημίου. Το ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. "Σταύρος Σ. Νιάρχος" λειτουργεί ως αυτόνομη Διοικητική Μονάδα με προσωπικό και δαπάνες του Πανεπιστημίου.

    Το Κέντρο αποτελείται από δύο κτίρια με συνολικό εμβαδόν 4.500 τετραγωνικά μέτρα. Το κτήριο Διοίκησης και Εκπαίδευσης, το οποίο περιλαμβάνει εκτός των γραφείων της Διοίκησης και του Εκπαιδευτικού προσωπικού, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια Η/Υ, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρο βιβλιοθήκης, κυλικείο και μεγάλο αμφιθέατρο του οποίου η σκηνή, με κατάλληλη υπαίθρια διαμόρφωση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τους καλοκαιρινούς μήνες.

    Επίσης και το Κτίριο Ξενώνα, δυναμικότητας σαράντα τεσσάρων (44) δίκλινων δωματίων, με δέκα (10) δωμάτια για άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλα για πανεπιστημιακούς επισκέπτες, πλήρως κλιματιζόμενο, διαθέτει στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο κοινόχρηστους χώρους υποδοχής και παραμονής, καθώς και χώρο πλυντηρίου για τους ενοίκους.

    Από τον αρχιτέκτονα του κέντρου Αλέξανδρο Δόβα, εκτός από το κατασκευαστικό τμήμα του έργου έχουν προβλεφθεί και σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και εξοπλισμού, καθώς και η εύκολη πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όλους τους χώρους.

    Το Ίδρυμα "Σταύρος Σ. Νιάρχος" ανταποκρίθηκε στην πρόταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς πιστεύει ότι το Κέντρο αυτό θα αποτελέσει τη μεγάλη γέφυρα με τον Ελληνισμό της διασποράς.

    Η δωρεά αυτή είναι η μεγαλύτερη τριών συνολικά προς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Οι άλλες δύο είναι προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για τη κατασκευή και εξοπλισμό ενός ξενώνα όπου διαμένουν οι συγγενείς των απόρων ασθενών (λειτουργεί από το 2000 με απόλυτη επιτυχία) και, επίσης, ολοκληρώνεται σύντομα το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΦΙΑ) όπου θα παρέχονται θεραπείες για τις δυσκολίες που δημιουργούνται έπειτα από πολύπλοκες εγχειρήσεις και ατυχήματα έτσι ώστε ο ασθενής να μην χρειάζεται να μεταβεί στην Αθήνα.

    Το Ίδρυμα "Σταύρος Σ. Νιάρχος" (www.stavrosniarchosfoundation.org) στηρίζει κοινωφελείς δραστηριότητες σε τέσσερις κυρίως τομείς προγραμμάτων: κοινωνική πρόνοια, υγεία/ιατρική παιδεία και τέχνες/ πολιτισμός. Η χορηγική δράση του Ιδρύματος προσανατολίζεται προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που λειτουργούν ιδίως στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

    Στην Ελλάδα, το Ίδρυμα μεριμνά για ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας και υγείας, σε τμήματα του πληθυσμού όπου οι σχετικές υπηρεσίες είναι ελλιπείς, δίνοντας προτεραιότητα σε προγράμματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένους. Το Ίδρυμα επίσης παρέχει οικονομική στήριξη σε επίλεκτα προγράμματα για τις τέχνες, τον πολιτισμό και την παιδεία, σε όσα κρίνεται ότι προάγουν, διαφυλάττουν και συντηρούν την ελληνική παράδοση και αποδεδειγμένα συνεισφέρουν στην πολιτιστική ζωή του τόπου. Δεν παρέχονται χορηγίες σε φυσικά πρόσωπα.

    Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα "Σταύρος Σ. Νιάρχος" έχει εγκρίνει τη διάθεση το ποσού των 217.500.000 δολαρίων σε άνω των 1.000 μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το Ίδρυμα "Σταύρος Σ. Νιάρχος" διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από τους κυρίους: Sir Dennis Weatherstone, Φίλιππο Νιάρχο, Σπύρο Νιάρχο, Ανδρέα Δρακόπουλο, Donald Harrison και Dr Kurt Arnold.

    Στην Ελλάδα έχει συσταθεί Συμβουλευτική Επιτροπή που σκοπό έχει να ερευνά ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο και να προτείνει προς χρηματοδότηση μη κερδοσκοπικούς φορείς με μακρόχρονη υπηρεσία. Η Συμβουλευτική Επιτροπή αποτελείται από τους κυρίους: Γεώργιο Αγουρίδη (πρόεδρο), καθηγητή Ευτύχιο Βορίδη, Γεράσιμο Γιαννόπουλο, Κωνσταντίνο Ιορδανίδη και την κυρία Ελένη Τριανταφυλλίδη. Διευθυντής του Ιδρύματος στην Ελλάδα είναι ο κύριος Επαμεινώνδας Ν. Φαρμάκης.

    [05] Έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας στις 18 και 19 Φεβρουαρίου

    Την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας, στις 18 και 19 Φεβρουαρίου, όπου θα τεθεί η δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Εκκλησία, αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίασή της, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

    Ο εκπρόσωπος της Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, τόνισε ότι η Εκκλησία έλαβε ήδη τα πρώτα μέτρα για τους μητροπολίτες Αττικής Παντελεήμονα, Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητο, Τριφυλίας Στέφανο και τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη.

    Υπεθυμίζεται οτι ο Αττικής Παντελεήμων ετέθη σε διαθεσιμότητα εξι μηνών, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε οριστική παύση. Επιπλέον, αποφασίστηκε να απέχει, όχι μόνο των διοικητικών, αλλά και των λειτουργικών καθηκόντων, να μη διαμένει στον μητροπολιτικό οίκο, ενώ του ζητείται να στείλει έγγραφο στη Σύνοδο, που θα περιλαμβάνει στοιχεία για τις καταθέσεις που ο ίδιος έχει αποδεχθεί οτι διαθέτει, αλλά και για τα όσα είδαν το φώς της δημοσιότητας περί πολυτελούς κατοικίας του.

    Τις ανακρίσεις για τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος ήδη έχει αναλάβει ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, ενώ σήμερα διαβάστηκαν οι εξηγήσεις που έστειλε ο 91χρονος μητροπολίτης Τριφυλίας Στέφανος, για τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν σε καθημερινή εφημερίδα και τον εικονίζουν γυμνό. Μάλιστα, ο μητροπολίτης είπε οτι θα υποβάλει μήνυση στην εφημερίδα και ως εκ τούτου η Ιερά Σύνοδος θα αναμένει τις εξελίξεις και στα δικαστήρια για τις παραπέρα κινήσεις της.

    Οσον αφορά το μητροπολίτη Διδυμοτείχου Νικηφόρο, που επίσης είχε καταγγελθεί για ρόζ σκάνδαλα, θα κληθούν όσοι καταγγέλλουν τον ιεράρχη και να δώσουν τα στοιχεία και τη μαρτυρία τους στην Ιερά Σύνοδο.

    Επίσης, οικονομικός έλεγχος διενεργείται και στην μητρόπολη Κεφαλληνίας, μετά απο αίτημα του ίδιου του μητροπολίτη Σπυρίδωνα.

    Παράλληλα, έχουν ηδη κληθεί όσοι διαθέτουν στοιχεία και κυρίως οι κύριοι Τριανταφυλλόπουλος, Καρατζαφέρης, Βορίνας και Κουρής.

    Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου επισήμανε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με τα λεγόμενα περί δυσφορίας ιεραρχών για την στάση της κυβέρνησης, ότι, αντίθετα, οι ιεράρχες είναι ικανοποιημένοι απο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πρόσφατα και οτι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην αυτοκάθαρση. Αλλωστε - επανέλαβε ο ιεράρχης- ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα. Ιδιαίτερα για τον Αττικής ελήφθησαν μέτρα που δεν έχουν ληφθεί ποτέ για άλλον μητροπολίτη.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφων σχετικά με το πού κρύβεται ο Βαβύλης, ή Φωκάς ή μοναχός Ραφαήλ και αν βρίσκεται σε κάποιο μοναστήρι, ο κ. Διόδωρος τόνισε οτι το θέμα δεν συζητήθηκε και οτι δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου καλούν τους ηγουμένους μοναστηριών της Αττικής να δώσουν στη δημοσιότητα τα μοναχολόγια τους, κάτι που, όπως τόνισε, μπορούν να το κάνουν.

    Η συνεδρίαση της Συνόδου συνεχίζεται και αύριο, ενώ από το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος συνεχίζει τις επαφές του με ιεράρχες στο γραφείο του στην Αρχιεπισκοπή.

    [06] Νομοθετικές ρυθμίσεις ζητούν οι αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου

    Επιστολές προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και Παιδείας απέστειλαν, απόψε, οι αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με πληροφορίες. Στις επιστολές ζητούν να καταρτισθούν νομοθετικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της αυτοκάθαρσης της Εκκλησίας.

    Εξάλλου, μέχρι αργά το βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος είχε συναντήσεις στο γραφείο του με αρχιερείς, προκειμένου να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ενόψει της συγκλήσεως της ιεραρχίας την Παρασκευή και το Σάββατο, όπου θα τεθεί η δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Εκκλησία.

    Ο εκπρόσωπος της Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, τόνισε ότι η Εκκλησία έλαβε ήδη τα πρώτα μέτρα για τους μητροπολίτες Αττικής Παντελεήμονα, Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητο, Τριφυλίας Στέφανο και τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη.

    Υπεθυμίζεται οτι ο Αττικής Παντελεήμων ετέθη σε διαθεσιμότητα εξι μηνών, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε οριστική παύση. Επιπλέον, αποφασίστηκε να απέχει, όχι μόνο των διοικητικών, αλλά και των λειτουργικών καθηκόντων, να μη διαμένει στον μητροπολιτικό οίκο, ενώ του ζητείται να στείλει έγγραφο στη Σύνοδο, που θα περιλαμβάνει στοιχεία για τις καταθέσεις που ο ίδιος έχει αποδεχθεί οτι διαθέτει, αλλά και για τα όσα είδαν το φώς της δημοσιότητας περί πολυτελούς κατοικίας του.

    Τις ανακρίσεις για τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος ήδη έχει αναλάβει ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, ενώ σήμερα διαβάστηκαν οι εξηγήσεις που έστειλε ο 91χρονος μητροπολίτης Τριφυλίας Στέφανος, για τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν σε καθημερινή εφημερίδα και τον εικονίζουν γυμνό. Μάλιστα, ο μητροπολίτης είπε οτι θα υποβάλει μήνυση στην εφημερίδα και ως εκ τούτου η Ιερά Σύνοδος θα αναμένει τις εξελίξεις και στα δικαστήρια για τις παραπέρα κινήσεις της.

    Οσον αφορά το μητροπολίτη Διδυμοτείχου Νικηφόρο, που επίσης είχε καταγγελθεί για ρόζ σκάνδαλα, θα κληθούν όσοι καταγγέλλουν τον ιεράρχη και να δώσουν τα στοιχεία και τη μαρτυρία τους στην Ιερά Σύνοδο.

    Επίσης, οικονομικός έλεγχος διενεργείται και στην μητρόπολη Κεφαλληνίας, μετά απο αίτημα του ίδιου του μητροπολίτη Σπυρίδωνα.

    Παράλληλα, έχουν ηδη κληθεί όσοι διαθέτουν στοιχεία και κυρίως οι κύριοι Τριανταφυλλόπουλος, Καρατζαφέρης, Βορίνας και Κουρής.

    Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου επισήμανε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με τα λεγόμενα περί δυσφορίας ιεραρχών για την στάση της κυβέρνησης, ότι, αντίθετα, οι ιεράρχες είναι ικανοποιημένοι απο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πρόσφατα και οτι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην αυτοκάθαρση. Αλλωστε - επανέλαβε ο ιεράρχης- ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα. Ιδιαίτερα για τον Αττικής ελήφθησαν μέτρα που δεν έχουν ληφθεί ποτέ για άλλον μητροπολίτη.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφων σχετικά με το πού κρύβεται ο Βαβύλης, ή Φωκάς ή μοναχός Ραφαήλ και αν βρίσκεται σε κάποιο μοναστήρι, ο κ. Διόδωρος τόνισε οτι το θέμα δεν συζητήθηκε και οτι δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου καλούν τους ηγουμένους μοναστηριών της Αττικής να δώσουν στη δημοσιότητα τα μοναχολόγια τους, κάτι που, όπως τόνισε, μπορούν να το κάνουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 February 2005 - 21:50:58 UTC