Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής
  • [02] Ασύλητος τάφος του 4ου π.Χ αιώνα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Ορίστηκε εφέτης ανακριτής για τους επίορκους δικαστές
  • [04] Προβλήματα έχουν προκαλέσει σε όλη τη χώρα οι θυελλώδεις άνεμοι

  • [01] Συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής

    Με αντικείμενο την επικύρωση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή η Κυβερνητική Επιτροπή.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα κατατεθεί στη Βουλή πολύ σύντομα για να κυρωθεί από το Κοινοβούλιο και σημείωσε ότι θα συσταθεί επιτροπή 70 μελών από όλα τα κόμματα προκειμένου να συζητηθεί η νέα Συνταγματική Συνθήκη σε τέσσερις-πέντε συνεδριάσεις και ακολούθως θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία επίσης θα συζητήσει την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη σε τέσσερις-πέντε συνεδριάσεις.

    Ο κ. Μολυβιάτης υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι πολύ σημαντικό βήμα προς την ενοποίηση της Ευρώπης και σημείωσε ότι είναι προϊόν συμβιβασμού, όπως όλα τα θέματα της ΕΕ, σύμφωνα με τη δημοκρατική λειτουργία της Ευρώπης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η πλήρης συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ αποτελεί τη μεγάλη στρατηγική επιλογή της παράταξης της ΝΔ και του Κωνσταντίνου Καραμανλή και σημείωσε πως η ΝΔ και η κυβέρνηση υπηρετούν με συνέπεια αυτή την επιλογή.

    Ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Προκόπης Πραυλόπουλος ανέφερε πως "η Ελλάδα, η κυβέρνηση και πιστεύω όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα συμβάλλουν στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση".

    Συνάντηση πρωθυπουργού με ομάδα βουλευτών ΝΔ

    Θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την προώθηση του κυβερνητικού έργου, τον καλύτερο συντονισμό κυβέρνησης-κόμματος αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις περιφέρειες τους συζήτησαν οι έξι πρώτοι βουλευτές της ΝΔ που πέρασαν την πύλη του Μέγαρου Μαξίμου στις κατ' ιδίαν συναντήσεις του Πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, με τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

    Ο κ. Π. Καμμένος δήλωσε, μετά το τέλος της συνάντησης, ότι θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί του κυβερνητικού έργου. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές και είναι αποφασισμένος να δώσει λύσεις.

    Ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι συζήτησε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της χώρας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και ότι εκεί θα επικεντρωθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης.

    Η κ. Σοφία Καλαντζάκου είπε ότι ήταν εποικοδομητική η συνάντηση με τον κ. Καραμανλή, ότι είναι ενήμερος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές και ότι συζήτησε μαζί του κυρίως θέματα που αφορούν την ανάπτυξη στην εκλογική της περιφέρεια, την Μεσσηνία.

    Ο κ. Γ. Μπουγάς ανέφερε ότι συζητήθηκε η βελτίωση της λειτουργίας της Κ.Ο. και η αποδοτικότερη παρουσία των βουλευτών, πρόσθεσε πάντως ότι η επικοινωνία των βουλευτών με τους υπουργούς έχει ήδη βελτιωθεί, ότι οι υπουργοί απαντούν στα τηλεφωνήματα των βουλευτών την ίδια μέρα και κλείνουν και ραντεβού μαζί τους.

    Ο κ. Π. Αλιβιζάτος ανέφερε ότι έθεσε στον πρωθυπουργό ζητήματα που αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη στην Κεφαλονιά ενώ πρόσθεσε ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου τα όσα λέγονται για τον μητροπολίτη Κεφαλληνίας.

    Τέλος, η κ. Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε στο εκκλησιαστικό λέγοντας ότι τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν σχέση με τον θεσμό της Εκκλησίας και με τα όσα πιστεύουμε. Ανέφερε ακόμη ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για θέματα που αφορούν την λειτουργία της Κ.Ο.

    Γενικότερα στις συναντήσεις αυτές ο πρωθυπουργός ακούει τους βουλευτές, ενημερώνεται από πρώτο χέρι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις εκλογικές τους περιφέρειες και αποκτά εικόνα για την απήχηση της κυβερνητικής πολιτικής.

    Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν αύριο με τους βουλευτές Τ. Σπηλιώπουλο, Δ. Κωνσταντάρα, Π. Μαντούβαλο, Ανδ. Λυκουρέτζο, Γ. Βλάχο και Λ. Ζαγορίτη.

    [02] Ασύλητος τάφος του 4ου π.Χ αιώνα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη

    Ασύλητος με πλούσια ολόχρυσα κτερίσματα, αλλά και πολλά στοιχεία για την κοινωνιολογία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης στην προχριστιανική εποχή, βρέθηκε ένας μεγάλος τάφος του 4ου π.Χ αιώνα στην περιοχή της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.

    Ο λαξευτός κιβωτιόσχημος τάφος ιδιαίτερα μεγάλων διαστάσεων (περίπου 1,5 μέτρο πλάτος και 2 μέτρα μήκος) αποκαλύφθηκε τυχαία και σε μεγάλο βάθος (περί τα 2,5 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους) κατά τη διάρκεια των εργασιών τοποθέτησης νέου αγωγού ύδρευσης και διαπλάτυνσης της οδού Λαγκαδά στη Σταυρούπολη.

    Η ταφή ήταν γυναικεία (ανήκει μάλλον σε νεαρή γυναίκα ή κορίτσι ) και ήταν πλούσια κτερισμένος με τρία μικρά αττικά αγγεία, ένα χρυσό περιδέραιο - αλυσίδα με λεοντοκεφαλές στο κούμπωμα, δύο χρυσά ενώτια με απόληξη κεφαλών λύγκα από χαλκηδόνιο, ένα μεγάλο χρυσό δαχτυλίδι με οβάλ σφενδόνη και ένθετη ιδίου σχήματος πέτρα αιματίτη, ένα χάλκινο επίχρυσο στεφάνι, από το οποίο σώθηκαν μόνο λίγα φύλλα από την πυρά της νεκρής, λίγες χάνδρες χάλκινου επίχρυσου περιδέραιου, είκοσι δύο αστράγαλοι, δύο δυσανάγνωστα χάλκινα νομίσματα και μερικά σιδερένια καρφιά από τη νεκρική κλίνη.

    Η ύπαρξη αλλά και μέρος του τάφου και των κτερισμάτων του είχε αρχικά εντοπισθεί πριν από τέσσερα χρόνια στις εργασίες διέλευσης του μεγάλου αγωγού ύδρευσης της πόλης από τον ποταμό Αλιάκμονα. Η ανασκαφή συνεχίστηκε πρόσφατα οπότε και ολοκληρώθηκε το εύρημα στο σύνολο του.

    Ο τάφος ανάγεται στο δεύτερο μισό του 4ου π.Χ αιώνα (περί το 350 - 400 π.Χ) - σύμφωνα τουλάχιστον την τεχνοτροπία των αγγείων που εμπεριείχε . Παρ΄όλα αυτά ο υπεύθυνος για την ανασκαφή αρχαιολόγος της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Αστέριος Λιούτας χρονολογεί ως μάλλον νεώτερα (σύμφωνα πάντα με την τεχνοτροπία τους) τα χρυσά κτερίσματα που συνόδευαν τη νεκρή.

    Η μη ακριβής χρονολόγηση του ευρήματος (πρώτο ή δεύτερο μισό του 4ου π.Χ αιώνα) καθιστά ασαφές το αν η ταφή έγινε πριν ή μετά την ίδρυση της πόλης (314 π.Χ) και αν η νεκρή ήταν απλώς κάτοικος της περιοχής ή κάτοικος της νεοϊδρυθείσας πόλης της Θεσσαλονίκης η οικογένεια της οποίας διατηρούσε δεσμούς, αλλά και εξοχικές κατοικίες και επαύλεις στο γειτονικό τόπο καταγωγής της όπου και έθαψε (εκτός οργανωμένου νεκροταφείου) τη νεαρή κόρη.

    [03] Ορίστηκε εφέτης ανακριτής για τους επίορκους δικαστές

    Ο πρόεδρος Εφετών κ. Γιάννης Σίδερης επελέγη από την Ολομέλεια Εφετών ως ειδικός εφέτης-ανακριτής που θα χειριστεί την υπόθεση των επίορκων δικαστών και του παραδικαστικού κυκλώματος. Αναπληρωτής του κ. Σίδερη ορίστηκε ο εφέτης κ. Γιάννης Φιοράκης.

    Οι δύο εισαγγελείς Εφετών που θ' ασκήσουν τις διώξεις για την υπόθεση των επίορκων δικαστών αναμένεται να ορισθούν αύριο από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Αντώνη Πλωμαρίτη.

    Στους εισαγγελείς Εφετών θα διαβιβαστούν όλα τα στοιχεία από την έρευνα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη υπόθεση για την οποία θα ασκήσουν δίωξη αφορά την περίπτωση χρηματισμού προέδρου πρωτοδικών.

    Την Πέμτπη, ενώπιον της προέδρου εφετών, κ. Ιωάννας Μίχα, καλείται να δώσει εξηγήσεις η πρόεδρος πρωτοδικών, κ. Αντωνία Ηλία, για μη υποβολή δηλώσεων "πόθεν έσχες" τα έτη 2001, 2002 και 2003

    Η πρώην Πρωτοδίκης Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια κατηγορείται και για παθητική δωροδοκία

    Η πρώην Πρωτοδίκης Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια βαρύνεται, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θηβών και με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, σχετικά με τις υποθέσεις των μετοχών «φούσκες» που χειρίστηκε το 1999.

    Κατά της Μπουρμπούλια είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης και παράβαση καθήκοντος.

    Η δίκη της θα γίνει μάλλον στο Εφετείο Λάρισας.

    Δυο ακόμη δικαστές παραπέμπονται για οριστική απόλυση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

    Με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο Εφέτης και πρώην προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών Νεκτάριος Βαζαίος. Ο κ. Βαζαίος, που υπηρετεί στην Κοζάνη, παραπέμφθηκε για απόλυση λόγω ανεπάρκειας.

    Επίσης, για οριστική απόλυση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και ο Πρωτοδίκης Θηβών Γ. Παπαδουκάκης, που χειρίστηκε ως ανακριτής την υπόθεση της πρώην Πρωτοδίκου Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια. Ο κ. Παπαδουκάκης παραπέμπεται για ανεπάρκεια, λόγω καθυστερήσεων στις υποθέσεις που χειριζόταν. Και οι δύο παραπεμπόμενοι δεν έχουν σχέση με παραδικαστικά κυκλώματα.

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τη διαφάνεια στη Δικαιοσύνη

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου και τη διαφάνεια στη Δικαιοσύνη. Το σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων, τροποποιεί επί το αυστηρότερον τον ποινικό κώδικα αναφορικά με τα αδικήματα της ψευδορκίας και της δωροληψίας δικαστών, ενώ θεσπίζονται επίκουροι Επιθεωρητές και ο θεσμός του επόπτη των ανακριτών για την παρακολούθηση της εύρυθμης λειτουργίας του ανακριτικού έργου, χωρίς ο τελευταίος να υπεισέρχεται στην ουσία των ανακρίσεων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί και η διάταξη που προβλέπει ότι η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, σε περίπτωση αποδοχής αιτήματος για έκδοση προσωρινής διαταγής, προσδιορίζεται για συζήτηση εντός 15 ημερών, χωρίς να επιδέχεται αναβολή. Aπό πλευράς αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, αν και εξέφρασαν προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητά του.

    [04] Προβλήματα έχουν προκαλέσει σε όλη τη χώρα οι θυελλώδεις άνεμοι

    Βελτίωση των καιρικών συνθηκών προβλέπει η ΕΜΥ, ενώ από τα μεσάνυχτα επιτράπηκε ο απόπλους από το λιμάνι του Πειραιά για Κρήτη, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνευσαν στο λεκανοπέδιο της Αττικής προκάλεσαν τέσσερις τραυματίες και ζημιές σε δεκάδες αυτοκίνητα και η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 500 κλήσεις για δέντρα που έπεσαν στους δρόμους και πάνω σε αυτοκίνητα, καθώς και πινακίδες, κεραίες τηλεοράσεων και άλλα αντικείμενα που παρέσυραν οι θυελλώδεις άνεμοι.

    Μεγάλο πρόβλημα σημειώθηκε στην περιοχή της Μαρίνας Ζέας, όπου κατέρρευσε σε 4 σημεία ο κυματοθραύστης -το ύψος του οποίου έφτανε τα 5 μέτρα- και προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε 10 σκάφη αναψυχής, ενώ τραυματίσθηκαν ελαφρά και δύο άτομα που έσπευσαν να σώσουν τα σκάφη τους.

    Προβλήματα παρουσιάσθηκαν και στα λιμάνια της Ραφήνας, της Κύμης και του Λαυρίου, ενώ στο Κερατσίνι αυτοκίνητο χωρίς επιβάτες παρασύρθηκε και έπεσε στην θάλασσα. Στο λιμάνι του Λαυρίου συγκρούσθηκαν μεταξύ τους τα επιβατηγά πλοία "Αρσινόη" και "Μακεδών", με αποτέλεσμα να υποστούν μικρές υλικές ζημιές, ενώ 20 μικρά περίπου σκάφη παρασύρθηκαν στην ακτή. Στο λιμάνι της Ραφήνας το επιβατηγό πλοίο "Χρήστος", μήκος 72 μέτρων, βρέθηκε προσαραγμένο στην ακτή, όταν έσπασαν οι κάβοι που το κρατούσαν "δεμένο" στο λιμάνι και παρασύρθηκε, ενώ στην Κύμη συγκρούσθηκαν μεταξύ τους τα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία "Λυκομήδης" και "Αχιλλέας".

    Η κακοκαιρία προκάλεσε εκτεταμένα προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση. Οι διακοπές οφείλονται σε πτώσεις δέντρων ή άλλων αντικειμένων στις γραμμές μεταφοράς ρεύματος. Τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εντοπίζονταν στα βόρεια προάστια της Αττικής, Φιλοθέη, Εκάλη, Κηφισιά και Δροσιά.

    Εκτός Αττικής, προβλήματα υπάρχουν στη Θήβα, τη Λιβαδειά, τη Χαλκίδα, το Αλιβέρι, την Κάρυστο και τα Οινόφυτα, ενώ προχθές τη νύχτα είχε διακοπή στη Νίσυρο και την Τήλο, η οποία, όμως, αποκαταστάθηκε χθες το πρωί.

    Το Διεθνές Αεροδρόμιο "Ελ.Βενιζέλος" ήταν το χθες πρωί απρόσιτο για τα αεροσκάφη, καθώς σε ορισμένα χρονικά διαστήματα ήταν αδύνατη η προσγείωση, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Έτσι οι πρωινές πτήσεις από Θεσσαλονίκη για Αθήνα των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Aegean Αιrlines δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και επέστρεψαν πίσω.

    Επίσης ματαιώθηκαν οι πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών από Αθήνα για Μυτιλήνη και από Θεσσαλονίκη για Μυτιλήνη, καθώς και οι πτήσεις από Αθήνα για Σάμο, Χανιά, Νάξο και Πάρο. Ακόμη ματαιώθηκε η πτήση της Aegean για Μυτιλήνη. Σε ότι αφορά στις αναχωρήσεις με προορισμό το εξωτερικό, εκτελέσθηκαν έστω και με μεγάλη καθυστέρηση.

    Αποκομμένο από την υπόλοιπη Ελλάδα είναι και το βόρειο Αιγαίο λόγω των ισχυρών ανέμων που φυσούν στην περιοχή και οι οποίοι φτάνουν τοπικά τα 11 μποφόρ, ενώ δεμένα παραμένουν στα λιμάνια καράβια που πραγματοποιούν δρομολόγια ενδοεπικοινωνίας μεταξύ των νησιών.

    Οι πρωτοφανείς ισχυροί νοτιάδες έπληξαν και την παράκτια περιοχή του νομού Καβάλας. Οι καταστροφές είναι μεγάλες στην παραλιακή ζώνη της πόλης της Καβάλας, όπως επίσης και στη νότια Θάσο. Καθβ όλη την διάρκεια της ημέρας υπήρξαν πολλές διακοπές ρεύματος και μέχρι το μεσημέρι η ηλεκτροδότηση δεν είχε αποκατασταθεί σε πολλές συνοικίες της πόλης, εξαιτίας της πτώσης ακόμα και τσιμεντένιων στύλων.

    Εξαιτίας της μεγάλης έντασης των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, παρέμειναν κλειστά όλα τα πορθμεία από και προς τα λιμάνια της Καβάλας και της Θάσου. Με μεγάλη δυσκολία και με κίνδυνο της ζωής τους οι κάτοχοι των αλιευτικών σκαφών προσπάθησαν να περισώσουν τις περιουσίες τους μέσα στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας, όπως και στα μικρότερα λιμάνια του κόλπου, ενώ δεν έλειψαν και τραυματισμοί στην παραλία της πόλης.

    Στο μεταξύ, καλά στην υγεία τους είναι οι 18 αλλοδαποί ναυτικοί μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου Ελάντα, το οποίο έχει προσαράξει λόγω των ισχυρών ανέμων στις ακτές της βόρειας Χίου, ενώ κατευθυνόταν σε λιμάνι της Τουρκίας. Από την προσάραξη δε προκλήθηκε ρήγμα.

    Ισχυροί άνεμοι μέχρι και οκτώ μποφόρ πνέουν και στην Δυτική Ελλάδα, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει προβλήματα, κυρίως στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 February 2005 - 22:33:50 UTC