Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση Γ.Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης
  • [02] Προθεσμία μέχρι το 2006 για τη μείωση του ελλείμματος
  • [03] Δηλώσεις Γ.Αλογοσκούφη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
  • [04] Ποινική δίωξη για κακούργημα στον πρωτοδίκη Λ.Στάθη
  • [05] Στις πληγείσες περιοχές του νομού Εβρου αύριο ο πρωθυπουργός
  • [06] Σε φορτισμένο κλίμα η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου
  • [07] Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα αγροτικά θέματα

  • [01] Επίθεση Γ.Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης

    "Θέτω σε μεγάλη αμφιβολία την δυνατότητα της κυβέρνησης Καραμανλή να συμβάλλει με οποιοδήποτε τρόπο στην κάθαρση της Εκκλησίας, διότι αυτή η κυβέρνηση και αυτό το κόμμα του κ. Καραμανλή έπαιξε παιχνίδι με την Εκκλησία για να υπονομεύσει αυτόν τον θεσμό και να χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ, που ήταν άδικο για τον Ελληνα ορθόδοξο, που ήταν άδικο για το πλήρωμα της Εκκλησίας", ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε χθεσινή του ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση, στο αμφιθέατρο του "Δημόκριτου".

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της ενώ αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, είπε οτι χάθηκαν "τεράστιες ευκαιρίες" με πρώτη εκείνη του Κυπριακού, καθώς και εκείνη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Αναφερόμενος στην οικονομία, είπε οτι "σήμερα, κυριολεκτικά σήμερα, είχαμε μια θλιβερή πρωτιά, εκεί που η Ελλάδα ήταν χώρα - παράδειγμα για τα Βαλκάνια και στην ΕΕ για ότι είχε καταφέρει, σήμερα και επισήμως γινόμαστε το 'μαύρο πρόβατο' της ΕΕ, επισήμως πιά, και για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ μπαίνει χώρα και οικονομία υπό την αυστηρή επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αντί να ντρέπονται και ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός γι' αυτήν την εξέλιξη, επιχαίρουν και πανηγυρίζουν γιατί πήραν δύο χρόνια επιτήρηση, δηλαδή δεν τους αρκούσε να έχουμε επιτήρηση ένα χρόνο, θέλουμε και δύο χρόνια επιτήρηση".

    "Η χώρα δεν μπορεί να κάνει δική της πολιτική διότι από πάνω, πιά, είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επιτηρεί κάθε βήμα", είπε ο κ. Παπανδρέου ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση για " έλλειψη πυξίδας και συνειδητή δυσφήμιση", προσθέτοντας ότι "η ΝΔ στόχο είχε να χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ, να καταστρέψει την εικόνα και το έργο του ΠΑΣΟΚ, με μόνο στόχο να εμπεδωθεί, να ελέγξει και να πάρει την εξουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα".

    "Γι' αυτό δυσφήμισε έργα του ΠΑΣΟΚ, δυσφήμισε την οικονομία και κάθε προσπάθεια μας, και κάνοντας το αυτό στο εξωτερικό, δεν δυσφήμισε το ΠΑΣΟΚ, δυσφήμισε την Ελλάδα και αυτό δεν το κατάλαβαν", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "δεν είναι πατριωτική πράξη να βγαίνεις στο εξωτερικό, να δυσφημείς την χώρα σου μόνο και μόνο για μικροκομματικούς λόγους".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για κομματική επέλαση και δημιουργία προβλημάτων στην δημόσια διοίκηση και πρόσθεσε ότι "σήμερα έχουμε δραματική μείωση των εσόδων του ελληνικού κράτους απο την μία πλευρά και τεράστια σπατάλη απο την άλλη πλευρά, ώστε το 2004 το έλλειμμα να έχει φθάσει στο 6,5%, εκεί που εμείς το είχαμε στο 1,7%. Οχι μόνο πέρασαν το 3%, αλλά θα πρέπει να πληρώσουμε και άλλο 3,5%".

    "Κάθε μονάδα του ελλείμματος είναι περίπου 1,6 δισ. ευρώ, (το οποίο) είναι κάτι παραπάνω από την Αττική Οδό, κάτι παραπάνω από δύο φορές το Ρίο-Αντίρριο, και αν βάλουμε όλο αυτό το έλλειμμα μέσα σε ένα χρόνο είναι όσο μας κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την αρχή μέχρι το τέλος", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "αυτά είναι χαμένα λεφτά που μέσα σε ένα χρόνο η ΝΔ ουσιαστικά εξαφάνισε από τις οικονομίες της ελληνικής οικογένειας".

    "Γι' αυτό δεν έχει ευθύνη ο κ. Αλογοσκούφης, δεν έχει ευθύνη ο κ. Καραμανλής και αυτά ποιός θα τα πληρώσει", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "σε λίγους μήνες θα υπάρξει επιδρομή των φορολογικών υπηρεσιών και δεν θα πληρώσει κάποιο μεγάλο κεφάλαιο, θα πληρώσει ο μισθωτός, ο υπάλληλος, ο εργαζόμενος, ο μικρομεσαίος, ο συνταξιούχος, ο επαγγελματίας, αυτοί που είναι φανεροί και δεν μπορούν να ξεφύγουν".

    Αναφερόμενος στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τα 8 ευρώ που δώσανε φέτος στο ΕΚΑΣ, κάτω από τον πληθωρισμό, δεν είναι λεφτά για τον ελληνικό λαό, αλλά συνέπεια της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση που δεν έχει καμία ευαισθησία για τον ελληνικό λαό.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις "τομές και αλλαγές που απαιτεί η εποχή" και πρόσθεσε οτι "εμείς προτείνουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στον ελληνικό λαό με δικαιότερη κατανομή του πλούτου, κοινωνική συνοχή, δικαίωμα στην σωστή Παιδεία και περίθαλψη, αποκέντρωση και λογοδοσία των θεσμών προς τον πολίτη".

    "Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται να υπάρχουν κάποια κατεστημένα σε θεσμούς, τα οποία θα ιδιοποιούνται θεσμούς και αξίες, που ανήκουν στον ελληνικό λαό και δεν ανήκουν σε κανένα κατεστημένο εκκλησιαστικό, κομματικό, εκπαιδευτικό, επιχειρηματικό", είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "εμείς δεν είμαστε με τα κατεστημένα, είμαστε με τις αξίες και τους θεσμούς".

    Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "στο συνέδριό μας κάνουμε ένα μεγάλο βήμα ανασυγκρότησης στη νέα εποχή, 20 χρόνια στην κυβέρνηση είχαμε αποκοπεί, όχι συνειδητά, από την καθημερινότητα, αυτό το χρόνο έχουμε καταφέρει να διαμορφώσουμε νέους δεσμούς με την κοινωνία".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τέλος, κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και είπε ότι "η επόμενη μέρα του συνεδρίου θα μας βρεί έτοιμους με νέα ηγεσία, νέο καταστατικό και θα έχουμε διαμορφώσει τις κατευθύνσεις μας στη νέα εποχή που πάνω σε αυτές θα δουλέψουμε πρώτα απ' όλα κάνοντας υπεύθυνη αντιπολίτευση προς την ΝΔ, για το συμφέρον του ελληνικού λαού και δεύτερον να προετοιμαστούμε με το πρόγραμμά μας, θα είναι η προετοιμασία μας για την διακυβερνήσή μας με πρώτο σταθμό τις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές (...) αλλά και για την επόμενη τετραετία και είναι σίγουρο ότι ο ελληνικός λαός θα εμπιστευθεί και πάλι το ΠΑΣΟΚ."

    [02] Προθεσμία μέχρι το 2006 για τη μείωση του ελλείμματος

    Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ (Ecofin) δημοσιοποίησε χθες την απόφασή του για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, υιοθετώντας σε γενικές γραμμές τη σχετική σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Συμβούλιο, αναγνωρίζοντας ότι το κόστος για την πλήρη εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών στην Ελλάδα θα είναι μεγάλο, αποφάσισε να παράσχει περίοδο δύο ετών, ενώ παράλληλα χαιρέτισε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.

    Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της σημερινής απόφασης του Συμβουλίου είναι το εξής:

    «Το Συμβούλιο υιοθέτησε σήμερα την σύστασή του, σύμφωνα με το Άρθρο 104 (παρ. 9) της Συνθήκης, προτείνοντας μέτρα που θα διορθώσουν το υπερβολικό έλλειμμα της Ελλάδος. Αναγνωρίζοντας ότι οι αναγκαίες προσαρμογές στον προϋπολογισμό της Ελλάδος για πλήρη διόρθωση της κατάστασης μέσα στο 2005 θα έχει μεγάλο οικονομικό κόστος, το Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία μέχρι το 2006.

    Το Συμβούλιο χαιρέτισε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για δημοσιονομική σταθεροποίηση και συγκεκριμένα να εφαρμόσουν τον προϋπολογισμό του 2005 με αυστηρότητα, όπως ακριβώς εγκρίθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, το Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να διορθώσει το υπερβολικό έλλειμμα μέχρι το 2006 και να ακολουθήσει την δημοσιονομική σταθεροποίηση, έτσι ώστε να φτάσει μεσοπρόθεσμα σε μια πλεονασματική κατάσταση.

    Το Συμβούλιο χαιρέτισε την πρωτοβουλία των ελληνικών αρχών να υποβάλουν έως τις 31 Μαρτίου 2005 το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας που θα υπογραμμίζει τα οικονομικά μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα αξιολογήσουν το πρόγραμμα, ούτως ώστε, όπως επιτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να διαπιστώσουν τη συμβατότητα των εφαρμοζόμενων μέτρων, καθώς και αυτών που προγραμματίζονται, με την παρούσα απόφαση».

    [03] Δηλώσεις Γ.Αλογοσκούφη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

    Τρία σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα περιλαμβάνει το αναθεωρημένο - επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβάλει η κυβέρνηση ως το τέλος Μαρτίου στην ΕΕ.

    Τα τρία σενάρια, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης θα αφορούν, αντιστοίχως, τις εξής περιπτώσεις:

    -Το πρώτο σενάριο θα αφορά στην περίπτωση που όλα θα κινηθούν σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα.

    -Το δεύτερο σενάριο θα αφορά μια ενδιάμεση κατάσταση και θα κινείται περισσότερο προς τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και το τρίτο σενάριο θα αναφέρεται στο τι θα συμβεί εάν οι οικονομικές εξελίξεις είναι δυσμενέστερες από τις προβλέψεις.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας τα νέα στοιχεία που θα περιληφθούν σε αυτό θα αφορούν τις κατευθύνσεις πολιτικής για το 2006.

    Είπε επίσης ότι το πρόγραμμα θα κατατεθεί και στην Επιτροπή Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, όπου και θα συζητηθεί.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα όποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, είπε μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ ζητεί να τηρηθεί ο προϋπολογισμός του 2005 και η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι απολύτως συνεπής με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

    Ρυθμός ανάπτυξης

    Απαντώντας, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης σε ερωτήσεις σχετικά με την παράμετρο ανάπτυξη, είπε ότι ο στόχος του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 5% είναι εφικτός και μεσοχρόνιος. Είναι κρίσιμο ζήτημα η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας για την ανάπτυξη της οικονομίας και όλες οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα προωθηθούν θα κατατείνουν στο να καταστεί η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική. Και υπενθύμισε ότι το 2005 έχει κηρυχθεί έτος ανταγωνιστικότητας.

    Η δημοσιονομική ισορροπία, πρόσθεσε, είναι αναγκαία, αλλά δεν διασφαλίζει από μόνη της την ανάπτυξη. Και γι'αυτό το λόγο έχει μεγάλη σημασία η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ της 17ης Φεβρουαρίου 2005, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι, με την απόφαση του Συμβουλίου, υιοθετούνται στο σύνολό τους οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής διαφάνειας και της δημοσιονομικής ισορροπίας.

    Με δεδομένα τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα χρέη που αποκαλύφθηκαν, υιοθετήθηκε η στρατηγική της ήπιας προσαρμογής, προκειμένου να αποφευχθεί η απότομη προσγείωση της ελληνικής οικονομίας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η δημιουργία κοινωνικών προβλημάτων. Η ήπια προσαρμογή αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό του 2005. Και το Συμβούλιο Υπουργών επικύρωσε την επιλογή αυτή, καθώς στα πλαίσια της κοινοτικής διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος δίνεται επισήμως στην Ελλάδα ένας επιπλέον χρόνος, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.

    Ζητείται επίσης η πιστή τήρηση του προϋπολογισμού του 2005, όπως ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, και ο σχεδιασμός περαιτέρω προσαρμογής κατά το 2006.

    Η σύσταση αυτή είναι απολύτως συνεπής με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και θα αποτυπωθεί στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο θα υποβληθεί στην ελληνική Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τα μέσα Μαρτίου.

    Η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και η αντιμετώπιση του υψηλού δημοσίου χρέους είναι προϋπόθεση για την ισχυρή οικονομικη ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Αποτελεί κεντρική επιδίωξη της ελληνικής οικονομικής πολιτικής και παρά τις δυσκολίες που συνεπάγεται η προσπάθεια αυτή είμαστε αισιόδοξοι ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά, προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να αξιοποιήσει τη μεγάλη ευκαιρία της συμμετοχής της στην ΟΝΕ, κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ.

    Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη λήψη μέτρων που αφορούν τον περιορισμό δαπανών, είπε ότι οι ΔΕΚΟ οι οποίες επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό πρέπει να υποβάλλουν επιχειρησιακά προγράμματα στο υπουργείο Οικονομικών. Οπου υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους θα πρέπει να διορθώνονται και πρόσθεσε ότι στις επόμενες εβδομάδες θα κληθούν όλες οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν σχέση με τα μεγάλα ελλείμματά τους.

    Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντηση με την Επίτροπο Χίμπνερ, είπε ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί αφορούν τα προηγούμενα χρόνια, πρόσθεσε όμως ότι τους τελευταίους έντεκα μήνες έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στα δημόσια έργα και στα θέματα ελέγχου των δαπανών, ότι υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι η απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τις 28 Φεβρουαρίου για τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ελέγχου των δαπανών του ΚΠΣ θα είναι ικανοποιητική.

    [04] Ποινική δίωξη για κακούργημα στον πρωτοδίκη Λ.Στάθη

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών κ. Κυριάκος Καρούτσος για την πρώτη υπόθεση επίορκου δικαστή που θα αναλάβει ο εφέτης-ανακριτής.

    Πρόκειται για τον πρόεδρο Πρωτοδίκου κ. Λεωνίδα Στάθη καθώς και για 6 δικηγόρους που φέρονται να εμπλέκονται στον χρηματισμό του.

    Οι κατηγορίες που απήγγειλε ο κ. Καρούτσος αφορούν το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων απο εγκληματική δραστηριότητα κατ'επάγγελμα (κακούργημα), της δωροληψίας (πλημμέλημα), της δωροδοκίας δικαστή και άμεσης συνέργειας σε δωροδοκία δικαστή.

    Η δίωξη, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, αφορά εκτός απο τον πρωτοδίκη κ. Λεωνίδα Στάθη και τους δικηγόρους Ιωάννη Παπαδόπουλο, Ευθυμία Χαλκίδου, Νίκο Κανατάκη, Κων/νο Δανιά, Γεράσιμο Απέργη και Σταύρο Χούρσογλου.

    Η δικογραφία θα διαβιβασθεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή κ. Σιδέρη, ο οποίος θα αναλάβει να προσωποποιήσει τις κατηγορίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων απο εγκληματική δραστηριότητα ενδέχεται να απαγγελθεί σε βάρος δικηγόρων πλην του δικαστή.

    Η δίωξη βασίστηκε σε μαρτυρικές καταθέσεις και έγγραφα της δικογραφίας ενώ όπως έγινε γνωστό απο την Εισαγγελία Εφετών δεν θα ληφθούν υπόψιν οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί σε μαγνητοταινίες.

    Εντός της ερχόμενης εβδομάδας ο κ. Σιδέρης αναμένεται να καλέσει τους πρώτους μάρτυρες της υπόθεσης.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που σχηματίστηκε απο την έρευνα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Σανιδά, ο δικαστικός φέρεται να χρηματίστηκε με το ποσό των 32.000 ευρώ στο διάστημα Δεκέμβριος 2004-Ιανουάριος 2005 προκειμένου να εκδώσει ευνοϊκές αποφάσεις για υποθέσεις των συγκεκριμένων δικηγόρων.

    [05] Στις πληγείσες περιοχές του νομού Εβρου αύριο ο πρωθυπουργός

    Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για το νομό Έβρου, καθώς αναμένονται μεγάλοι όγκοι νερού από την Βουλγαρία, στις κοίτες των ποταμών Έβρου και Αρδα. Ο κίνδυνος πλημμυρών είναι ορατός, ενώ η κρατική μηχανή βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Από χθες το βράδυ, ο ακριτικός νομός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στον Έβρο βρίσκεται από το πρωί και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτης Φούρλας, ο οποίος συνεργάζεται με τον γ.γ. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Αγγελόπουλο, το νομάρχη Έβρου, Ν.Ζαμπουνίδη, τον έπαρχο Βορείου Έβρου και τις στρατιωτικές αρχές, για την αντιμετώπιση όλης της κατάστασης.

    «Προέχει η ασφάλεια του κόσμου. Η ελεγχόμενη παροχέτευση των υδάτων του Έβρου έχει ευτυχώς αποδώσει και τα αναχώματα αντέχουν ακόμη. Τα πράγματα σήμερα είναι καλύτερα από χθες, βρισκόμαστε όμως εν αναμονή των μεσημβρινών ωρών που αναμένεται το νερό του Άρδα και των άλλων παραποτάμων να φτάσει στα επίμαχα σημεία», τόνισε σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτης Φούρλας.

    Η στάθμη στο Πύθιο έχει ανεβεί στα 6,20 μέτρα και έχει ξεπεράσει κατά 10 πόντους το όριο αντοχής των αναχωμάτων.

    Το πρωϊ, η στάθμη των ποταμών Εβρου και Αρδα, σε διάφορα σημεία μέτρησης, είχε τις ακόλουθες τιμές: Πύθιο 6,50 μ. με όριο επικινδυνότητας τα 5,70 μέτρα, Κήποι 4.00 μ. με όριο επικινδυνότητας τα 4 μέτρα, Πέταλο 5,70 μ. με όριο επικινδυνότητας τα 6 μέτρα, Άρδας 5,60 μ. με όριο επικινδυνότητας τα 5,20 μέτρα.

    Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Μιχάλη Αγγελόπουλο, ο μεγάλος όγκος των νερών αναμένεται σήμερα μετά τις 12 το μεσημέρι. Πρόκειται για ροή ύδατος μοναδική τα τελευταία χρόνια, αλλ' ωστόσο η Πολιτεία παρουσιάζεται έτοιμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

    Στο μεταξύ τις πληγείσες από τις πλημμύρες παρόχθιες περιοχές του νομού Έβρου, θα επισκεφθεί αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να εξετάσει επί τόπου την κατάσταση και τα προβλήματα που έχουν προκύψει, από την αύξηση της στάθμης των υδάτων του μεγάλου διασυνοριακού ποταμού.

    Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Φούρλας, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Μιχάλης Αγγελόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    [06] Σε φορτισμένο κλίμα η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου

    Mέσα σε κλίμα έντασης και φραστικών αντεγκλήσεων, ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα η συνεδρίασης της Ιεραρχίας, η οποία όμως συνεχίζεται και αύριο. Ο αρχιεπίσκοπος, ο οποίος ζήτησε συγγνώνη από το λαό και τον κλήρο, δέχθηκε δριμύτατη κριτική από αρκετούς ιεράρχες, ωστόσο έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης όταν όταν ο μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός, έθεσε θέμα αμφισβήτησης στο πρόσωπό του. Ο κ.Χριστόδουλος αποφάσισε να γίνει ψηφοφορία για το ζήτημα, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν 67 ιεράρχες είπαν "ναι", 4 ιεράρχες, οι μητροπολίτες Ζακύνθου, Κορίνθου, Ιωαννίνων και Φιλίππων, δήλωσαν "ωσεί παρόντες", δύο ιεράρχες ο Γουμενίσης και ο Μεσογαίας έριξαν "λευκό" και μία ψήφος διαμαρτυρίας από το μητροπολίτη Περιστερίου.

    Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον αρχιεπίσκοπο να ζητά συγκινημένος «από το δοκιμαζόμενο πιστό λαό και τον ιερό κλήρο που καθημερινά αγωνίζεται και τιμά στην συντριπτική του πλειονότητα το σεμνό και ηρωικό ράσο του», αλλά και να καταγγέλει δημοσιογράφους και εκπομπές που «απεργάζονται την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας». Για την υπόθεση Βαβύλη ο κ.Χριστόδουλος ανέφερε ότι «το να δώσω μια συστατική επιστολή ή δυο και τρεις και εκατό σε νέους ανθρώπους αυτό δεν συνιστά αμάρτημα», ενώ δεν παρέλειψε να επικρίνει τις δηλώσεις του.

    Ο κ.Χριστόδουλος αναφερόμενος στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με επίορκους κληρικούς δήλωσε: «Δύο είναι τα βασικά αδικήματα των κληρικών αυτών. Η φιληδονία και η φιλαργυρία. Και θα πρέπει να παραδεχθούμε πως σε κάποιο βαθμό είμαστε όλοι ένοχοι γιατί, απ`ό,τι φαίνεται ανεχθήκαμε αυτές τις καταστάσεις».

    Στην εισήγησή του ο αρχιεπίσκοπος πρότεινε δέσμη μέτρων για την κάθαρση:

    -Ταχύτατη εκδίκαση των ηθικών παραπτωμάτων κληρικών και δη, ιεραρχών.

    -Παρουσία λαϊκού συνηγόρου στις εκκλησιαστικές δίκες

    -Δεν θα γίνεται ιεράρχης κανένας αν δεν έχει συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας του

    -Δεν θα γίνεται κληρικός όποιος δεν έχει απολυτήριο στρατού

    -Ενεργοποίηση του "πόθεν έσχες"

    -Απλοποίηση αμφίων-κατάργηση των φιλοδωρημάτων για τους αρχιερείς

    -Σύσταση συμβουλίων σε κάθε έναν μητροπολίτη που ως ρόλο θα έχουν τον έλεγχο στα οικονομικά της κάθε μητρόπολης.

    -Ανοίγουν οι συνεδριάσεις της ιεραρχίας και για λαϊκούς, όπως θεολόγους, φοιτητές, εφημέριους, ιεροκήρυκες και μοναχούς.

    Στον κ.Χριστόδουλο άσκησαν δριμύτατη κριτική αρκετοί μητροπολίτες για πρόσωπα του περιβάλλοντος του, μεταξύ των οποίων ο πνευματικός αδελφός του αρχιεπισκόπου μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Μάλιστα φέρεται να του είπε ο αρχιεπίσκοπος να μη μιλάει , ενώ ο κ. Αμβρόσιος φέρεται να απάντησε ότι θα συνεχίσει να μιλάει όταν και όπως ο ίδιος επιθυμεί.

    Όμως ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος ήταν εκείνος που χρησιμοποίησε βαρύτερες εκφράσεις για δυσωδία του περιβάλλοντος του αρχιεπισκόπου. Ο κ. Χριστόδουλος του απάντησε πως και εκείνος έχει κάποιες καταγγελίες σε βάρος του και φέρεται να έδειξε δημοσιεύματα εφημερίδων για υποθέσεις όμως που έχουν κλείσει προ πολλού. Αργότερα, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ΄Άνθιμος κακώς ανυψώθηκαν οι τόνοι. Κριτική όμως άσκησαν για τα λεγόμενα και τις εξαγγελίες του αρχιεπισκόπου, οι μητροπολίτες Ιωαννίνων Θεόκλητος και Φιλίππων Προκόπιος.

    [07] Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα αγροτικά θέματα

    Αναγνωρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, δεν δεχόμαστε όμως να παραγνωρίζεται η αλήθεια. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που διεξήχθη με πρωτοβουλία του Προέδρου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κ. Αλέξανδρου Αλαβάνου, με θέμα την αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης.

    «Στο διάστημα των 11 μηνών της νέας διακυβέρνησης, εργαστήκαμε με αίσθημα ευθύνης και με χειροπιαστά αποτελέσματα. Όμως είναι γεγονός ότι και τη χρονιά που πέρασε υπήρξαν προβλήματα στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων, με χαμηλές τιμές και αδιάθετες ποσότητες, εξαιτίας της υπερπαραγωγής και των μεγάλων αποθεμάτων από τις εισαγωγές» ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: "Η αλήθεια είναι γνωστή. Οι πόρτες για την επιδείνωση είχαν ήδη ανοίξει. Οι κοινοτικοί κανονισμοί είχαν υπογραφεί και η κυβέρνησή μας δεν είχε δικαίωμα παρέμβασης. Η διαμόρφωση των τιμών και η παρεμπόδιση των εισαγωγών θα ήταν παρανομία και θα δεχόμασταν μεγάλα πρόστιμα από την ΕΕ" επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα αυστηρός με τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης. «Μετά από 25 χρόνια κοινοτικών ενισχύσεων, τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, είχαμε και τεράστιους πόρους, και χρόνο για να βγούμε μπροστά. Ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν η συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, η πτώση του αγροτικού εισοδήματος στο μισό του κοινοτικού μέσου όρου, ο κατακλυσμός από εισαγωγές, η συνεχής διεύρυνση του εμπορικού και αγροτικού ισοζυγίου, η προκλητική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στις υποχρεώσεις έναντι αγροτών και, επιπλέον, τα τεράστια κοινοτικά πρόστιμα από υπερβάσεις του παρελθόντος.

    Όσο για τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στους αγρότες είπε ότι αφέθηκαν από το ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση. Φέρνοντας ως παράδειγμα τον ΕΛΓΑ, είπε ότι στις 7/3/204 χρωστούσε αποζημιώσεις των τριών τελευταίων ετών. Με προϋπολογισθέντα διαθέσιμα 132 εκατ. ευρώ, έπρεπε να πληρώσει 500 εκατ. ευρώ, έχοντας δηλαδή άνοιγμα 360 εκατ. ευρώ, είπε ο κ. Καραμανλής: Παντού η ίδια εικόνα. Συσσωρευμένες υποχρεώσεις και υπερχρεωμένα ταμεία. Χρέη και χάος.» Και αναρωτήθηκε. «Μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα αυτά σε ένα χρόνο; Μπορούν οι υπαίτιοι να επιμένουν σε πρακτικές του χθες;»

    Ακολούθως, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε διεξοδικά στα όσα έχει πράξει η νέα κυβέρνηση ενώ στάθηκε στο θέμα των ελέγχων του ύψος της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, «Επισημάναμε και ήδη εξαλείφουμε αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις, που γίνονταν ανεκτές από τους τοπικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που κληρονομήσαμε. Σε αυτά, όμως, μπαίνει οριστικό τέλος». Αφού διαβεβαίωσε ότι «μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων και τις περικοπές όσων δεν στηρίζονται σε νόμιμα δικαιώματα, θα καταβληθεί η επιστροφή πολύ πιο γρήγορα από κάθε άλλη χρονιά», ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι «απέναντι στα ισχύοντα δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρανομήσουμε. Δεν αντέχει η χώρα άλλα κοινοτικά πρόστιμα. Δεν γίνεται να παρανομεί το κράτος. Δεν μπορεί να ζημιώνεται το σύνολο των παραγωγών από τις συμπεριφορές των λίγων. Δεν μπορεί να πληρώνει το κοινωνικό σύνολο για τις παρανομίες ή τις παρατυπίες ηθελημένες ή αθέλητες) κανενός. Το είπαμε και το επαναλαμβάνω: Είναι απόφασή μας οι έλεγχοι να γίνονται ολοένα και πιο αυστηροί. Είναι απόφασή μας να αποκτήσει, επιτέλους, ο Τόπος μας κράτος υπεύθυνο, σοβαρό και έντιμο. Η Νέα Εποχή απαιτεί νέες νοοτροπίες. Η σύγχρονη Ελλάδα απαιτεί διαφάνεια παντού. Το είπαμε και το κάνουμε» είπε ο κ. Καραμανλής χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση στο προσεχές διάστημα, που έχουν ως κεντρικό στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη, τη διαρκή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ποιότητα. «Είμαστε, για το σκοπό αυτό, σε διαρκή διαβούλευση με όλους τους συλλογικούς φορείς του αγροτικού κόσμου. Ελπίζω να αξιοποιηθεί η σημερινή συζήτηση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων. Τις αναμένουμε με ενδιαφέρον» κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Οξεία κριτική απο το Γ.Παπανδρέου

    Για έλλειψη πολιτικής, άγνοια των προβλημάτων του αγροτικού χώρου και αθέτηση των προεκλογικών του υποσχέσεων, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι, παρά τους ισχυρισμούς του κ. Καραμανλή, «δεν υπάρχει καμία ένδειξη μάχης στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της Λουκέρνης, καμία καταγραφή ή αναφορά, καμία λέξη καν για τη Γεωργία». Στην πραγματικότητα - υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - η κυβέρνηση αντιμετωπίζει παθητικά τα σενάρια συρρίκνωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και δεν εκμεταλλεύεται τις προοπτικές που ανοίγονται μβ αυτήν για τα ελληνικά προϊόντα, δεν προωθεί κανένα μεγάλο έργο υποδομής και αδυνατεί να απορροφήσει τους πόρους του Γβ ΚΠΣ. Ως αποτέλεσμα, «δεν υπάρχει ούτε ένα προϊόν με καλύτερη τιμή από πέρισυ: Σε όλα τα προϊόντα οι τιμές κατέρρευσαν, ακόμα και σε προϊόντα που δεν ρυθμίζονται από τους «κακούς» κανονισμούς του ΠΑΣΟΚ».

    «Υποσχεθήκατε χάρισμα στα πανωτόκια για 130000 αγρότες και κάνατε νόμο για 20000. Παραβιάσατε το ΟΣΔΕ με ρουσφετολογικό τρόπο. Μοιράσατε στρέμματα για να καλλιεργηθούν παραπάνω εκτάσεις. Οι νόμοι ισχύουν για τον αγρότη - δεν ισχύουν για τη ΝΔ και την κυβέρνησή της» παρατήρησε ο κος Παπανδρέου. Προέβλεψε δε, ότι «από το Μάιο, η Ε.Ε. δεν θα δεχθεί την ποσότητα που θα δηλώσετε για το βαμβάκι και θα υπάρξει μείωση της επιδότησης».

    Ο κ. Παπανδρέου ωστόσο, επέλεξε να πραγματοποιήσει μια γενικότερη αναφορά στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή εξελίσσεται στο μεγαλύτερο επενδυτικό αντικίνητρο για τη χώρα μας» και πως «η προχθεσινή απόφαση του ECOFIN που θέτει τη χώρα μας σε επιτήρηση, αποτελεί τη μεγαλύτερη ταπείνωση χώρας τα τελευταία χρόνια». Στη δε, ελληνική κοινωνία, ωριμάζει η «οργή από τις κάλπικες προεκλογικές υποσχέσεις».

    «Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ανάπτυξη πάνω από 5%, αλλά στις νέες Εκθέσεις των διεθνών Οργανισμών, ο πήχης κατεβαίνει όλο και χαμηλότερα. Υποσχέθηκε αύξηση των εισοδημάτων, αλλά σήμερα έχουμε μείωση, ενώ επί ΠΑΣΟΚ, όπως διαπιστώνεται σε Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι μέσες ακαθάριστες πραγματικές αποδοχές αυξάνονταν κάθε χρόνο, πάνω από τον πληθωρισμό. Υποσχέθηκε υψηλότερες συντάξεις και δίνει μόλις 8 ευρώ για το ΕΚΑΣ και 12 ευρώ στην αγροτική σύνταξη - έναν εμπαιγμό για τους συνταξιούχους» ανέφερε ο κος Παπανδρέου και συνέχισε:

    «Το δημόσιο έλλειμμα έχει φύγει πολύ πάνω από το 5%. Η κυβέρνηση δεν δίνει τα στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες. Έχετε εκτροχιαστεί στα έσοδα - ενώ υποτίθεται ότι θα βάζατε μια τάξη στη χώρα (?) Πώς θα επενδύσει ο έλληνας, ο ξένος επενδυτής; Ποιος έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, όταν οι πιστοληπτικοί οίκοι του εξωτερικού έχουν επανειλημμένα υποβαθμίσει την ικανότητα της χώρας; Οι ξένοι γελάνε με το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Eυθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει ο Α.Αλαβάνος

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος , επέρριψε ευθύνες τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ για τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.

    Ο κ Αλαβάνος έκανε λόγο για εξοντωτικούς κοινοτικούς κανονισμούς που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και για ανετοιμότητα και ανικανότητα της κυβέρνησης της ΝΔ να διαχειριστεί τα αγροτικά προβλήματα με αποτέλεσμα να φτάσουμε φέτος -όπως είπε- σε κατάσταση αγωνίας.

    «Συνέπεια αυτών των πολιτικών ήταν να φτάσουμε στο ακραίο σημείο οι νόμιμες ποσότητες να μένουν εκτός επιδότησης αλλά και να βλέπουμε στις φετινές κινητοποιήσεις αγρότες από διαφορετικές περιοχές να διατυπώνουν αλληλοσυγκρουόμενα αιτήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ Αλαβάνος τόνισε ακόμα ότι σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει τόσο ανισόρροπα κατανεμημένα τα εθνικά εισοδήματα όσο στην Ελλάδα.

    «Περιμένουμε να ακούσουμε να διαμορφώνεται μια νέα αγροτική πολιτική. Και μπορούμε να κάνουμε πολλά. Αν συνεχίσουμε όμως έτσι τα προβλήματα συνεχώς θα οξύνονται» πρόσθεσε και συνέχισε.

    «Η ελληνική γεωργία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και είναι ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική διότι η νέα κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με την αντίληψη της παθητικής προσαρμογής και όχι με την αντίληψη των διεκδικήσεων ώστε οι έλληνες αγρότες να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε την ανάγκη στήριξης των ελλειμματικών προϊόντων και των μικρομεσαίων αγροτών αλλά και στροφής στην παραγωγή προϊόντων προέλευσης και προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 February 2005 - 22:40:15 UTC