Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολή Αρχιεπισκόπου σε εισαγγελέα Αρείου Πάγου-Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος
  • [02] Φόβοι για τσουνάμι στην Ινδονησία, μετά απο σεισμό 6,9R
  • [03] Περιορισμούς στα παυσίπονα με COX-2
  • [04] Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ
  • [05] Στις πληγείσες περιοχές του νομού Εβρου ο πρωθυπουργός
  • [06] Ρουσόπουλος στο Ελληνοτουρκικό Δημοσιογραφικό Συνέδριο
  • [07] Ο Γ.Παπανδρέου στο πλευρό των Πορτογάλων σοσιαλιστών
  • [08] Οπλισμένη χειροβομβίδα βρέθηκε στη στέγη του πατριαρχικού ναού στο Φανάρι
  • [09] Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διήμερης συνόδου της Ιεραρχίας

  • [01] Επιστολή Αρχιεπισκόπου σε εισαγγελέα Αρείου Πάγου-Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος

    Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το θέμα της προβολής των "ρόζ κασετών", ζητεί με επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, επισημαίνοντας ότι η ιδιωτική ζωή έχει παραδοθεί στη βορά των μέσων ενημέρωσης.

    Η επιστολή του Αρχιεπισκόπου διαβιβάστηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλο, ο οποία ήδη διεξάγει προκαταρκτική έρευνα.

    Στον Παπαγγελόπουλο διαβιβάστηκε από τον Λινό η επιστολή του καταζητούμενου Απ. Βαβύλη. Η επιστολή Βαβύλη πήγε στα χέρια του Λινού από τον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, στον οποίο είχε δώσει εντολή να την διαβιβάσει ο Βαβύλης.

    Στο μεταξύ η δέσμη μέτρων που εξήγγειλε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης της σημερινής συνεδρίασης της Ιεραρχίας.

    Στην έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης ο Χριστόδουλος ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και τον Κλήρο που δοκιμάζεται αυτές τις ημέρες, ενώ κατήγγειλε δημοσιογράφους και εκπομπές, δυνάμεις που, όπως είπε, απεργάζονται την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας. Τάχθηκε κατά του διαχωρισμού των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους και εξήγγειλε δέσμη μέτρων με στόχο να αντιμετωπιστεί η κρίση που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο μήνα. Ανάμεσα σε αυτά το να μη χειροτονείται κανένας κληρικός αν δεν έχει εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία, οικονομικός έλεγχος στις μητροπόλεις και εφαρμογή του "Πόθεν Έσχες" στους μητροπολίτες.

    Χθες, εξάλλου, με ψήφους 67 κατά, έναντι μίας υπέρ οι ιεράρχες απέρριψαν πρόταση μομφής που κατέθεσε ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός κατά του Αρχιεπισκόπου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας. Στην ψηφοφορία τέσσερις ιεράρχες, οι μητροπολίτες Ζακύνθου, Κορίνθου, Ιωαννίνων και Φιλίππων, δήλωσαν "ωσεί παρόντες", ο Γουμενίσσης και ο Μεσογαίας έριξαν "λευκό" και ψήφο διαμαρτυρίας ο μητροπολίτης Περιστερίου.

    Ωστόσο, αρκετοί μητροπολίτες άσκησαν δριμύτατη κριτική στον αρχιεπίσκοπο στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου.

    [02] Φόβοι για τσουνάμι στην Ινδονησία, μετά απο σεισμό 6,9R

    Δεν αποκλείει την πρόκληση τσουνάμι, η υπηρεσία Μετεωρολογίας και Γεωφυσικής της Ινδονησίας, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,9 Ρίχτερ που έπληξε τα ανατολικά της χώρας.

    Απο το σεισμό, δεν αναφέρθηκαν θύματα η ζημιές.Ωστόσο προκλήθηκε πανικός στους στους κατοίκους πολλών περιοχών, οι οποίοι έσπευσαν να βρουν καταφύγιο σε υψώματα για να γλιτώσουν,φοβούμενοι ότι τα παράλια θα χτυπηθούν από τσουνάμι.

    Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 70 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του νησιού Μπουτόν.

    "Η δόνηση έγινε αισθητή στο Μπουτόν και τα νερά υψώθηκαν κατά τρία με τέσσερα μέτρα αλλά δεν γνωρίζουμε αν σάρωσαν το νησί" δήλωσε ο εκπρόσωπος της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

    Ο σεισμός σημειώθηκε στις 8 το πρωί, τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδας) και προερχόταν από βάθος 33 χιλιομέτρων κάτω από τη θάλασσα Φλόρες.

    Στην ιστοσελίδα της αμερικανικής γεωλογική υπηρεσίας αναφέρεται ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

    [03] Περιορισμούς στα παυσίπονα με COX-2

    Περιορισμούς που αφορούν την ασφάλεια των γνωστών παυσίπονων που περιέχουν την ουσία COX-2, επιβάλει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

    Πολλά από τα παυσίπονα αυτά είχαν ενοχοποιηθεί τους τελευταίους μήνες για ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων.

    Με επείγουσα ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει ότι η μεγάλη αυτή κατηγορία παυσίπονων δεν πρέπει να χορηγούνται σε ασθενείς με ισχαιμική καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Επιπλέον καθορίστηκε ως αντένδειξη η υπέρταση για τους ασθενείς που η πίεση τους δεν μπορεί να ελεγχθεί, για την ουσία ETORICOXIB. Σύμφωνα με την προειδοποίηση οι γιατροί που συνιστούν αυτά τα φάρμακα οφείλουν να είναι προσεκτικοί, όταν τα χορηγούν σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση, η υπεργλυλιπιδαιμία, ο διαβήτης και το κάπνισμα, καθώς και σε ασθενείς με περιφερειακές αγγειακές παθήσεις.

    Με δεδομένη τη σχέση του καρδιαγγειακού κινδύνου και της έκθεσης στα παυσίπονα αυτά συνιστάται ακόμη στους γιατρούς να χρησιμοποιούν τη μικρότερη αποτελεσματική δόση για τη μικρότερη δυνατή διάρκεια θεραπείας.

    Οι οδηγίες αυτές ενδέχεται να αναθεωρηθούν καθώς μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένονται τα οριστικά αποτελέσματα για την ασφάλεια των φαρμάκων αυτών, καθώς θα γίνει μεγαλύτερη έρευνα και θα αξιολογηθεί αν τα παυσίπονα αυτά θεωρούνται ασφαλή για ανθρώπους με καρδιοαγγειακά προβλήματα.

    Σε σημερινή ανακοίνωση του ο Οργανισμός Φαρμάκων στη χώρα μας όπως και άλλοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, αναφέρει ότι παρακολουθεί επισταμένα τις εξελίξεις και θα ενημερώνει για τα νεότερα δεδομένα όταν θα παραστεί ανάγκη.

    [04] Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ

    Επίθεση καμικάζι, με παγιδευμένο αυτοκίνητο, σημειώθηκε το πρωί στην πόλη Μπακούμπα του βορείου Ιράκ με αποτέλεσμα ένα μέλος της ιρακινής εθνοφρουράς και ένας πολίτης, να χάσουν τη ζωή τους και άλλα δύο άτομα να τραυματιστούν.

    Το περασμένο 24ωρο από διάφορες επιθέσεις ανταρτών σκοτώθηκαν συνολικά περίπου 40 άνθρωποι.

    Eξάλλου τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια μάχης μεταξύ ανταρτών και Αμερικανών στρατιωτών, νοτίως της Βαγδάτης, όπως έγινε γνωστό από αξιωματικό της αστυνομίας.

    Στο μεταξύ περίπου 2000 Ιρακινοί στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην ιερή πόλη των σιιτών Κερμπάλα, όπου κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την θρησκευτική γιορτή της Ασούρα, καθώς εκφράζονται φόβοι για επιθέσεις ανταρτών.

    [05] Στις πληγείσες περιοχές του νομού Εβρου ο πρωθυπουργός

    «Κράτος κοντά στον πολίτη, Ελλάδα ανταγωνιστική, κοινωνία που παράγει και προοδεύει». Με το τρίπτυχο αυτό περιέγραψε τον πολιτικό του στόχο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατά την διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε στην Σαμοθράκη.Αναφέρθηκε,επίσης, στην κατάσταση που παρέλαβε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική της κυβέρνησής του για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας και της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας χωρίς να μεταφερθούν τα βάρη στους πολίτες.

    Η χώρα μας, είπε ο κ. Καραμανλής, αντιμετωπίζει, σήμερα, πολλά και μεγάλα προβλήματα αφού τα κρυφά χρέη και τα δημόσια ελλείμματα έχουν οδηγήσει σε σοβαρό δημοσιονομικό ζήτημα, οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν, εδώ και πολύ καιρό, στο κράτος και την Οικονομία δεν προχώρησαν στα χρόνια που πέρασαν, η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας υποχωρούσε, οι εξαγωγές μας μειώνονταν, η ανάπτυξη περιοριζόταν σε ορισμένους μόνον τομείς και δεν έφτανε σβ ολόκληρη τη Χώρα, οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες διευρύνονταν, η ανεργία ήταν και είναι το πιο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα στον τόπο μας, η γραφειοκρατία και η διαφθορά κατάντησαν μάστιγα για την κοινωνία, το κράτος είχε γυρίσει την πλάτη του, στους πολίτες.

    Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει ήδη πάρει η κυβέρνησή του υπογράμμισε:

    τη φορολογική μεταρρύθμιση «που μειώνει τα βάρη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και, ταυτόχρονα, απαλλάσσει τους επενδυτές από τις αβεβαιότητες του παρελθόντος»,

    το νέο αναπτυξιακό νόμο, που ενισχύει την ανάπτυξη νέων και παλιών επιχειρήσεων,

    το νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων που μειώνει το χρόνο και το κόστος ίδρυσης των επιχειρήσεων.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εφαρμογή νέας πολιτικής για την Ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας που αποτελεί βασική προτεραιότητα της νέας διακυβέρνησης για την πρώτη τετραετία.

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε εκτεταμένα για τα προβλήματα και τις δυνατότητες ανάπτυξης του νησιού. Διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα τους για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί τις τελευταίες ημέρες και πρόσθεσε ότι θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι, εντός δύο μηνών και οι αγρότες εντός τριών μηνών από την καταγραφή της ζημιάς.

    Παράλληλα, ανάφερε, ότι είναι απόφασή να αποκτήσει το νησί αυτοδύναμη επιχειρησιακή ικανότητα, για να αντιμετωπίζει τις συνέπειες των έκτακτων καιρικών φαινομένων στο ξεκίνημά τους και προτού εξαπλωθούν. Γιβ αυτό ακριβώς έχει, ήδη, αποφασιστεί και προχωρά άμεσα η ίδρυση και λειτουργία στο δήμο Σαμοθράκης επιχειρησιακής μονάδας πολιτικής προστασίας, με τον απαιτούμενο εξοπλισμό μηχανημάτων, και την κατάλληλη στελέχωση.

    Αναφέρθηκε στις άμεσες προτεραιότητές του για την Σαμοθράκη λέγοντας ότι είναι έτοιμα τα σχέδια και πρόκειται να ενταχθούν στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για τα έργα του βιολογικού καθαρισμού, ύψους 5 εκατ. Ευρώ, προχωρά η προκαταρκτική μελέτη για το αεροδρόμιο ενώ ιδιαίτερη συμβολή στην αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων πρόκειται να έχει το αναπτυξιακό πρόγραμμα ββΘησέαςββ, που καταρτίστηκε για το συντονισμό των επιμέρους πολιτικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι απαιτείται από όλους η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και του παραδοσιακού χαρακτήρα των οικισμών του νησιού.

    Νωρίτερα το πρωί, ο Κ.Καραμανλής επισκέφθηκε τις πληγείσες, από τις πλημμύρες, περιοχές του νομού Έβρου. Ενημερώθηκε από τον γγ της περιφέρειας Μιχάλη Αγγελόπουλο και το νομάρχη Έβρου Νίκο Ζαμπουνίδη, για το μέγεθος του προβλήματος και δήλωσε τα εξής:

    "Είχα την ευκαιρία να δω από κοντά το μέγεθος του προβλήματος, με την υπερχείλιση του Έβρου. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ότι τούτη τη φορά το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, η Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο Στρατός, οι αστυνομικές και οι πυροσβεστικές δυνάμεις, κινητοποιήθηκαν όλοι έγκαιρα και αποτελεσματικά. Κηρύχθηκε η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πριν καν δημιουργηθεί το πρόβλημα και έτσι προλάβαμε τα χειρότερα και θέλω με την ευκαιρία αυτή και να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους εκείνους που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, κυρίως σε τέτοιες δύσκολες ώρες. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνουν και άλλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης για την πλήρη προστασία των κατοίκων της περιοχής και των περιουσιών τους, από αντίστοιχα φαινόμενα, όπως πρέπει να γίνει ακόμη αποτελεσματικότερος συντονισμός και συνεργασία και με τις άλλες χώρες, τις οποίες διατρέχει ο Έβρος, την Τουρκία και τη Βουλγαρία, για τη διαχείριση της ροής του υδάτινου όγκου. Θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι εκείνο που προέχει είναι η αποκατάσταση των ζημιών. Πρέπει να προχωρήσουμε αμέσως στην εκτίμηση των ζημιών, για να επακολουθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, η αποζημίωση των πληγέντων".

    [06] Ρουσόπουλος στο Ελληνοτουρκικό Δημοσιογραφικό Συνέδριο

    Τις εργασίες του 3ου Ελληνοτουρκικού Δημοσιογραφικού Συνεδρίου που διοργανώνεται σήμερα και αύριο από την Ελληνοτουρκική Ομάδα Πρωτοβουλίας και τη Νομαρχία Αθηνών άνοιξε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στην πρόοδο η οποία έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    "Κάθε φορά που συμμετέχω σε μια ελληνοτουρκική συνάντηση -σε κάθε επίπεδο, επίσημο ή ανεπίσημο- αναρωτιέμαι: Θα ήταν άραγε εφικτή αυτή η συνάντηση πριν από πέντε, δέκα, είκοσι, σαράντα, χρόνια, και αν ναι, σε τι κλίμα θα διεξαγόταν; Και αντίστοιχα, η ίδια συνάντηση αν γίνει πέντε, δέκα, είκοσι, σαράντα χρόνια μετά από σήμερα, σε τι κλίμα θα διεξαχθεί; Και θέτω στον εαυτό μου τα ερωτήματα αυτά για ένα συγκεκριμένο λόγο. Για να θυμάμαι ότι η ποιότητα των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας, δεν είναι μια μεταβλητή ανεξάρτητη από τη βούληση και τις δράσεις μας. Αντίθετα, είναι ευθέως ανάλογη προς το εύρος της επιρροής που έχει κάθε φορά στις κοινωνίες μας μια απλή πεποίθηση. Ότι η συνεργασία είναι αποτελεσματικότερη στρατηγική από την αντιπαράθεση. Ότι ο διάλογος είναι καλύτερος τρόπος να λύνουμε τις διαφορές μας από την αδιαλλαξία. Ότι ένα ειρηνικό μέλλον φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στις χώρες μας θα είναι προς το όφελος και των δύο λαών.

    Πολύ δε περισσότερο, συνέχισε ο κ. Θ.Ρουσόπουλος, η ποιότητα των μεταξύ μας σχέσεων εξαρτάται από τη βούλησή μας να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες δράσεις που θα μας φέρουν πιο κοντά στο μέλλον που οραματιζόμαστε για τις χώρες μας, αλλά και την ευρύτερη γειτονιά μας. Και, θα μου επιτρέψετε να θεωρήσω δεδομένο ότι όσοι βρισκόμαστε σήμερα στην αίθουσα αυτή, μοιραζόμαστε εξ ορισμού την πεποίθηση ότι τέτοιες δράσεις δεν αφορούν μόνο τις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Αφορούν επίσης -ίσως κυρίως- όλες τις κοινωνικές δυνάμεις στις δύο πλευρές του Αιγαίου: δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, επιστήμονες και καλλιτέχνες, απλούς πολίτες".

    Ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε στην "ουσιαστική και συμβολική επικύρωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας πριν από λίγους μήνες στις Βρυξέλλες, η οποία ανοίγει μια νέα εποχή" και έκανε λόγο για δρόμο "μακρύ και δύσκολο" και για διαδικασία η οποία "μας φέρνει ενώπιον των ευθυνών μας να επιταχύνουμε τη διαδικασία υπέρβασης των βαθιά ριζωμένων προκαταλήψεων και στερεοτύπων του παρελθόντος".

    "Έχοντας υπηρετήσει επί μακρόν τη δημοσιογραφία, είπε, γνωρίζω από πρώτο χέρι τη σημασία που έχουν τέτοιες συναντήσεις, όπως το δημοσιογαρφικο αυτό συνέδριο για την οικοδόμηση μιας κοινής γλώσσας επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Την γλώσσα αυτή την έχουμε βρει. Το να την εμπλουτίσουμε, να την κάνουμε λειτουργική, να την αξιοποιήσουμε στην πράξη, είναι ίσως το πιο δύσκολο βήμα που καλούμαστε να κάνουμε. Αναμφισβήτητα, μετά από μια μακρά περίοδο μουδιάσματος, έχουμε επιτέλους σηκώσει το ένα πόδι. Το ζήτημα είναι, κατεβάζοντάς το, να έχουμε κινηθεί προς τα μπρος", είπε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε ότι "ο αγώνας για αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, χωρίς υπερβολές, παραμορφωτικούς καθρέφτες και δαιμονοποιήσεις, είναι βάση και προϋπόθεση του κοινού μας οράματος γαι το μέλλον".

    Στο Συνέδριο, το οποίο συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί αύριο, συμμετέχουν 40 τούρκοι δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων οι Ερντογούλ Οζγκιόκ ( "Χουριέτ"), Μεχμέτ Αλί Μπιράντ ("CNN Turk"), Μεχμέτ Γιλμάζ ("Μιλιέτ"), Ισμαήλ Καπάν ("TGRT"), Ογκιούζ Χακσεβέρ ("NTV"), Σαχίν Αλπάι ("Ζαμάν") και Ζεϊνέπ Οράλ ("Τζουμχουριέτ").

    Μεταξύ των ελλήνων δημοσιογράφων που συμμετέχουν είναι οι Γιάννης Μιχελάκης (ΑΝΤ1), Μπάμπης Κούτρας ("Ελεύθερος Τύπος"), Παντελής Καψής ("Τα Νέα"), Γιάννης Πρετεντέρης (Mega), Κώστας Σπυρόπουλος (ΕΡΤ) και Πάσχος Μανδραβέλης ("Απογευματινή").

    Οι εργασίες του συνεδρίου περιλαμβάνουν δύο ενότητες, για την "Προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση" και την "Ανασκόπηση των τελευταίων χρόνων".

    Τα μέλη της Ελληνοτουρκικής Ομάδας Πρωτοβουλίας είναι οι Γιάννης Τζαννετάκος, Πάνος Κολιοπάνος, Άλκης Κούρκουλας, Οκτάι Εκσί, Νουρ Μπατούρ και Χαλούκ Σαχίν.

    [07] Ο Γ.Παπανδρέου στο πλευρό των Πορτογάλων σοσιαλιστών

    Στην τελική φάση της προεκλογικής εκστρατείας του γενικού γραμματέα του σοσιαλιστικού κόμματος της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες ενόψει των αυριανών εκλογών, συμμετείχε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε χαιρετισμό στο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Σόκρατες σε προσωπικότητες που στήριξαν την υποψηφιότητά του, ενώ στην συνέχεια έλαβε μέρος στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση των σοσιαλιστών.

    Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραλλήλισε την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του πορτογαλικού σοσιαλιστικού κόμματος από τον κ. Σόκρατες με αυτήν που καταβάλλει ο ίδιος στο ΠΑΣΟΚ.

    "Τα κόμματά μας θα ενεργοποιήσουν τις κοινωνίες μας ώστε να αναλάβουν νέες προκλήσεις, όπως αυτές που περιέγραψε όλο αυτό το διάστημα ο Ζοζέ: το τεχνολογικό σοκ, την εκπαίδευση, την ανανέωση, την συμμετοχή επί ίσοις όροις στην παγκόσμια οικονομία", είπε ο κ. Παπανδρέου και εξέφρασε την βεβαιότητα για την νίκη του κ. Σόκρατες, η οποία, όπως είπε, "συμβολίζει μια έντονη καταδίκη της νέοσυντηρητικής δεξιάς πολιτικής που ζημίωσε την ανάπτυξη και την οικονομία της Πορτογαλίας και δημιούργησε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας για τον λαό της".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ακόμη ότι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει πάρει την έμπνευσή του από τον Πορτογάλο τέως πρωθυπουργό, κ. Μπαρόζο.

    "Μόλις ένδεκα μήνες μετά την εκλογή του, η Ελλάδα έχει οικονομικά προβλήματα, έχει τεθεί υπό στενή επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει μείωση των επενδύσεων, τεράστια ελλείμματα και αυξημένη ανεργία. Και ενώ θα έπρεπε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τώρα είμαστε ανασφαλείς και αβέβαιοι για το μέλλον μας. Γι' αυτό η νίκη του Ζοζέ θα είναι επίσης και νίκη για την Ευρώπη και η πορτογαλική ψήφος θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στον ελληνικό λαό", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Μαζί με τις ευχές του για καλή επιτυχία στην αυριανή αναμέτρηση, ο κ. Παπανδρέου δώρισε στον κ. Σόκρατες ένα κύπελλο, "ίδιο με αυτά από τα οποία οι αρχαίοι Έλληνες -και ο Σωκράτης- έπιναν κρασί, για να πιει με τη σειρά του το κρασί της νίκης", ενώ θυμήθηκε την ευτυχή ανάμνηση των Ελλήνων από την Πορτογαλία τον περασμένο Ιούνιο, με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και ευχαρίστησε τον κ. Σόκρατες για την φιλοξενία που επεφύλαξαν οι Πορτογάλοι στους Ελληνες αθλητές και τους φιλάθλους.

    [08] Οπλισμένη χειροβομβίδα βρέθηκε στη στέγη του πατριαρχικού ναού στο Φανάρι

    Οπλισμένη χειροβομβίδα ήταν, σύμφωνα με τις τουρκικές αστυνομικές αρχές, ο εκρηκτικός μηχανισμός που βρέθηκε χωρίς να εκραγεί στη στέγη του πατριαρχικού Nαού του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

    Τον εκρηκτικό μηχανισμό εντόπισε το συνεργείο καθαρισμού που κατά διαστήματα καθαρίζει τα τζάμια στο χώρο του Πατριαρχείου.

    Πυροτεχνουργοί της τουρκικής αστυνομίας έφθασαν στο χώρο όπου έκαναν τις σχετικές έρευνες.

    Οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν ότι η χειροβομβίδα μπορεί να έχει ριφθεί τον τελευταίο ένα μήνα και δεν είχε γίνει αντιληπτή, επειδή δεν σημειώθηκε έκρηξη.

    Αρκετές φορές στο παρελθόν έχουν σημειωθεί εκρήξεις στο Φανάρι από χειροβομβίδες που είχαν ριφθεί από την περιοχή πίσω από το Πατριαρχείο και είχαν πέσει στο ίδιο σημείο, δηλαδή στη στέγη του Ναού.

    Η τελευταία ένταση στο Πατριαρχείο είχε σημειωθεί όταν κατά τον εορτασμό της γιορτής της Θεοφανείων ακροδεξιοί είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή. Κατά τις ημέρες εκείνες είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας γύρω από το κτίριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος καταδίκασε απερίφραστα τη ρίψη χειροβομβίδας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και έκανε λόγο για "ακραίες συμπεριφορές και πράξεις μισαλλοδοξίας που στρέφονται κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, θεσμού κορωνίδας της παγκόσμιας Ορθοδοξίας".

    Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες "αντιστρατεύονται τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά από τις τουρκικές Αρχές" και δήλωσε ότι "κατόπιν οδηγιών του Υπουργείου των Εξωτερικών, οι ελληνικές Διπλωματικές και Προξενικές Αρχές στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη έχουν ήδη εκφράσει τον προβληματισμό και την ανησυχία τους στις αρμόδιες τουρκικές Αρχές και τους έχουν ζητήσει την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου".

    [09] Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διήμερης συνόδου της Ιεραρχίας

    Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα οι εργασίες της Ιεραρχίας και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος αναφέρθηκε αμέσως στο θέμα της εκλογής νέου μητροπολίτη Πατρών, του Χρυσοστόμου Σκλήφα με μεγάλη πλειοψηφία (66 ψήφοι).

    Στη συνέχεια ανέφερε οτι έγινε συζήτηση επι των χθεσινών προτάσεων του αρχιεπισκόπου και ανακοίνωσε οτι θα συσταθεί ενα Ανώτατο Συμβούλιο Ελέγχου το οποίο θα εξετάζει κάθε περίπτωση καταγγελίας εναντίον ιεραρχών της Εκκλησίας και θα εισηγείται αναλόγως για κάθε περίπτωση στην Ιερά Σύνοδο. Θα τελεί υπο την προεδρία του αρχιεπισκόπου και θα συμμετέχουν ως τακτικά μέλη ενας εκ των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, ένας εκ των αντιπροέδρων του ΣτΕ , ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο αντιπρόεδρος του νομικού συμβουλίου του Κράτους. Η θητεία του Συμβουλίου προβλέπεται για ένα χρόνο. Για την σύσταση του Οργάνου αυτού η Ιερά Σύνοδος, θα απευθυνθεί αρμοδίως προς την κυβέρνηση. Η πρόταση αυτή, επι της οποίας έγιναν πολλές τοποθετήσεις, εγκρίθηκε από την Ιεραρχία. Στη συνέχεια άρχισε η συζήτηση των προτάσεων της χθεσινής εισηγήσεως του αρχιεπισκόπου και μίλησαν δεκάδες μητροπολίτες.

    Στη φάση αυτή δημιουργήθηκε ένταση. Είναι χαρακτηριστικό οτι ο μητροπολίτης Καλαβρύτων, οταν βγήκε απο τη συνεδρίαση, μοίρασε στους δημοσιογράφους το ψηφοδέλτιο που είχε στα χέρια του στο περιθώριο του οποίου είχε σημειώσει: «Αρνούμαι να μετάσχω στην διαδικασία η οποία:

    - χειραγωγεί τους ψηφοφόρους

    - δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του

    - δεν εξασφαλίζει την ποθητήν κάθαρσιν.

    - αποτελεί επικοινωνιακόν τρύκ, του οποίου τα δεινά θα φανούν αργότερα.

    - είναι ενέργεια λαϊκισμού».

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν όμως και άλλοι μητροπολίτες, διαμαρτυρόμενοι για την διαδικασία που ακολούθησε ο αρχιεπίσκοπος, ο οποίος επέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή να γίνουν πρώτα οι εκλογές για την μητρόπολη Πατρών και μετά η συζήτηση για την κάθαρση της Εκκλησίας.

    Αντεγκλήσεις σημειώθηκαν και με τον μητροπολίτη Ζακύνθου και τον αρχιεπίσκοπο, καθώς αφορμής δοθείσης ο Ζακύνθου επέκρινε ενέργεια του εκπροσώπου Τύπου του αρχιεπισκόπου Επιφάνειου Οικονόμου.

    Η Ιεραρχία ολοκλήρωσε τις εργασίες της και από αύριο θα αρχίσει να εφαρμόζει ορισμένα μέτρα που προταθήκαν όπως για παράδειγμα η απλούστευση των ιερατικών αμφίων.

    Επίσης στο τέλος ο αρχιεπίσκοπος διάβασε εγκύκλιο της Εκκλησίας που απευθύνεται σε κλήρο και λαό, και θα κυκλοφορήσει προσεχώς και η οποία θα διαβαστεί στους Ναούς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση υπήρξε «έκρηξη» του μητροπολίτη Μεσογαίας, Νικολάου Χατζηνικολάου ο οποίος διάβασε ένα κείμενο «εξομολογητικού και πνευματικού» ύφους, στο οποίο ο γνωστός Ιεράρχης επεσήμαινε τη λύπη του για τα όσα άκουσε στην Ιεραρχία και μάλιστα λέγεται οτι κατέληξε να εκφράσει τη λύπη του γιατί είναι μητροπολίτης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 February 2005 - 20:22:25 UTC