Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία
  • [02] Στον Εβρο και στη Σαμοθράκη ο πρωθυπουργός.
  • [03] Βουλευτικές εκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο
  • [04] Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη των συνέδρων
  • [05] Η Πολιτική Απόφαση του 17ου συνεδρίου του ΚΚΕ
  • [06] Υποχώρηση της στάθμης των νερών των ποταμών στο νομό ΄Εβρου
  • [07] Από τις Βρυξέλλες ξεκινά ο Τζόρτζ Μπους την περιοδεία του στην Ευρώπη
  • [08] Αλογοσκούφης:Επιδίωξη της κυβέρνησης να υλοποιηθούν οι προεκλογικές της δεσμεύσεις.
  • [09] Συνέντευξη Θεόδωρου Ρουσόπουλου στο ''ΒΗΜΑ της Κυριακής''

  • [01] Βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία

    Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι Πορτογάλοι για τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, φαβορί των οποίων θεωρείται το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό κόμμα.

    Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ζορζέ Σαμπάιο, κήρυξε πρόωρες εκλογές επικαλούμενος την αστάθεια του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού. "Η Πορτογαλία βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Αυτή τη στιγμή ο καλύτερος τρόπος για να ανταποκριθούμε στην κρίση είναι στα χέρια των πολιτών. Στη δημοκρατία όλες οι κρίσεις έχουν τη λύση τους" δήλωσε ο πρόεδρος στο διάγγελμα του το Σάββατο.

    Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Σοσιαλιστές του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Ζοζέ Σόκρατες θα κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στην 230μελή Βουλή. Αν συμβεί αυτό θα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια που κάποιο κόμμα αποσπά την απόλυτη πλειοψηφία. Ο 47χρονος Σόκρατες έχει υποσχεθεί ότι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας μέσω της εκπαίδευσης σε θέματα τεχνολογίας και ότι θα μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

    Από την άλλη πλευρά, ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Πέδρο Σαντάνα Λόπες σκοπεύει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μείωσης των δημοσίων εξόδων. Ο Σαντάνα Λόπες ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας όταν ο προκάτοχός του, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο παραιτήθηκε για να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η οικονομία της χώρας βγαίνει σταδιακά από την ύφεση και η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2005 θα φτάσει στο 1,6% - κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Το τελευταίο τρίμηνο του 2004 η ανεργία ανήλθε στο 7,1%, στο υψηλότερο σημείο από τις αρχές του 1998.

    Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8 το πρωί, τοπική ώρα, (10:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

    [02] Στον Εβρο και στη Σαμοθράκη ο πρωθυπουργός.

    "Δεν μπορούμε να μιλούμε για ισχυρή Ελλάδα, αφήνοντας ανίσχυρη την περιφέρεια", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε ομιλία του στη Σαμοθράκη, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του ομώνυμου δήμου.

    Σε ομιλία του στο Πνευματικό Κέντρο του ακριτικού νησιού περιέγραψε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του, που περικλείονται στο τρίπτυχο «Κράτος κοντά στον πολίτη, Ελλάδα ανταγωνιστική, κοινωνία που παράγει και προοδεύει", ενώ εξαπέλυσε επίθεση στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της οικονομίας, αποδίδοντάς τους κρυφά χρέη και μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα.

    Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι η σημερινή κυβέρνηση εργάζεται για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας και της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας χωρίς να μεταφερθούν τα βάρη στους πολίτες.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε εκτεταμένα για τα προβλήματα και τις δυνατότητες ανάπτυξης του νησιού. Διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα τους για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί τις τελευταίες ημέρες και πρόσθεσε ότι θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι, εντός δύο μηνών και οι αγρότες εντός τριών μηνών από την καταγραφή της ζημιάς.

    Παράλληλα, ανάφερε, ότι είναι απόφασή να αποκτήσει το νησί αυτοδύναμη επιχειρησιακή ικανότητα, για να αντιμετωπίζει τις συνέπειες των έκτακτων καιρικών φαινομένων στο ξεκίνημά τους και προτού εξαπλωθούν.

    Γιβ αυτό ακριβώς έχει, ήδη, αποφασιστεί και προχωρά άμεσα η ίδρυση και λειτουργία στο δήμο Σαμοθράκης επιχειρησιακής μονάδας πολιτικής προστασίας, με τον απαιτούμενο εξοπλισμό μηχανημάτων, και την κατάλληλη στελέχωση.

    Αναφέρθηκε στις άμεσες προτεραιότητές του για την Σαμοθράκη λέγοντας ότι είναι έτοιμα τα σχέδια και πρόκειται να ενταχθούν στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για τα έργα του βιολογικού καθαρισμού, ύψους 5 εκατ. Ευρώ, προχωρά η προκαταρκτική μελέτη για το αεροδρόμιο ενώ ιδιαίτερη συμβολή στην αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων πρόκειται να έχει το αναπτυξιακό πρόγραμμα ββΘησέαςββ, που καταρτίστηκε για το συντονισμό των επιμέρους πολιτικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού.

    Επίσης, ο Κ.Καραμανλής επισκέφθηκε τις πληγείσες, από τις πλημμύρες, περιοχές του νομού Έβρου. Ενημερώθηκε από τον γγ της περιφέρειας Μιχάλη Αγγελόπουλο και το νομάρχη Έβρου Νίκο Ζαμπουνίδη, για το μέγεθος του προβλήματος και δήλωσε τα εξής:

    "Είχα την ευκαιρία να δω από κοντά το μέγεθος του προβλήματος, με την υπερχείλιση του Έβρου. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ότι τούτη τη φορά το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, η Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο Στρατός, οι αστυνομικές και οι πυροσβεστικές δυνάμεις, κινητοποιήθηκαν όλοι έγκαιρα και αποτελεσματικά. Κηρύχθηκε η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πριν καν δημιουργηθεί το πρόβλημα και έτσι προλάβαμε τα χειρότερα και θέλω με την ευκαιρία αυτή και να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους εκείνους που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, κυρίως σε τέτοιες δύσκολες ώρες. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνουν και άλλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης για την πλήρη προστασία των κατοίκων της περιοχής και των περιουσιών τους, από αντίστοιχα φαινόμενα, όπως πρέπει να γίνει ακόμη αποτελεσματικότερος συντονισμός και συνεργασία και με τις άλλες χώρες, τις οποίες διατρέχει ο Έβρος, την Τουρκία και τη Βουλγαρία, για τη διαχείριση της ροής του υδάτινου όγκου. Θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι εκείνο που προέχει είναι η αποκατάσταση των ζημιών. Πρέπει να προχωρήσουμε αμέσως στην εκτίμηση των ζημιών, για να επακολουθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, η αποζημίωση των πληγέντων".

    [03] Βουλευτικές εκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο

    Στις 8 π.μ. άρχισε στα κατεχόμενα η ψηφοφορία για την ανάδειξη 50 λεγόμενων βουλευτών.

    Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να καθορισθεί από τις ψήφους των εποίκων, οι οποίοι υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους μισούς των 147 χιλιάδων ψηφοφόρων.

    Στις λεγόμενες εκλογές κατέρχονται επτά κόμματα, κυριότερα των οποίων είναι το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερόγλου, το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς και το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί.

    Στις εκλογές κατέρχονται ακόμα το κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης του Χουσεϊν Αγκολεμλί, το Κόμμα Εθνικιστικής Δικαιοσύνης του Ατά Τεπέ και το Νέο Κόμμα των εποίκων του Νουρί Τσεβίκελ, τα οποία δεν αναμένεται να εξασφαλίσουν το εκλογικό όριο του 5% για να μπουν στην ψευδοβουλή.

    Οι κάλπες θα κλείσουν στις έξι μ.μ. και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται λίγο μετά τις 7 μ.μ.

    Τα τελικά αποτελέσματα θα είναι γνωστά πριν από τα μεσάνυκτα.

    [04] Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη των συνέδρων

    Πολύ σημαντική για το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο πρόεδρος του Κινήματος Γ.Παπανδρέου, με δήλωση που έκανε αφού ψήφισε για την ανάδειξη των αντιπροσώπων για το Συνέδριο της 3ης Μαρτίου.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι από τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η συμμετοχή είναι αυξημένη και αυτό, όπως τόνισε «δείχνει την αισιοδοξία, το ενδιαφέρον, τη βούληση, την πεποίθηση για το αύριο του Κινήματος και για το μέλλον της Ελλάδας».

    Και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ φέρνει την ελπίδα για την Ελλάδα και τον ΄Ελληνα, σε μια περίοδο στην οποία «η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια πολύ μεγάλη απαισιοδοξία».

    Κύριο χαρακτηριστικό της διαδικασίας είναι αυτή τη φορά θα μετέχουν περισσότερες γυναίκες καθώς ισχύει η ποσόστωση κατά 40% αλλά και μετανάστες.

    Η διαδικασία ξεκίνησε το πρωί σε όλη τη χώρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ, αν και δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση στην περίπτωση κατά την οποία υπάρξει μεγάλη προσέλευση.

    Σε όλες τις οργανώσεις της χώρας έχουν υποβληθεί 9.200 υποψηφιότητες για την εκλογή αντιπροσώπων, ενω έχουν διαμορφωθεί 1020 εκλογικά κέντρα σβ ολόκληρη τη χώρα.

    Αναλυτικός κατάλογος των εκλογικών τμημάτων είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ (www.pasok.gr ), από όπου κάθε επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τα ακριβή στοιχεία των εκλογικών κέντρων, ενώ ήδη λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή πληροφόρησης στον αριθμό 210/3660000.

    [05] Η Πολιτική Απόφαση του 17ου συνεδρίου του ΚΚΕ

    Το 17ο συνέδριο του ΚΚΕ καθόρισε ως κύριο καθήκον του κόμματος μέχρι το επόμενο , το 18ο συνέδριο την ολόπλευρη, πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική ισχυροποίησή του, υπογραμμίζεται στην Πολιτική Απόφαση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η Πολιτική Απόφαση θέτει τις προτεραιότητες του ΚΚΕ και τις υποχρεώσεις των καθοδηγητικών οργάνων και των μελών του κόμματος, την πολιτική των συμμαχιών και την περαιτέρω προωθηση του Μετώπου.

    Η Απόφαση επισημαίνει ότι η πορεία ανασυγκρότησης του κόμματος και η ανοδική πορεία του τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνουν τη ζωτικότητα των κομμουνιστικών ιδεών και προσθέτει ότι "η επιδίωξη του αντιπάλου να θέσει το κόμμα στο περιθώριο, να του στερήσει το κύρος που είχε κατακτήσει στην ιστορική του διαδρομή, δεν καρποφόρησε" και τονίζει:

    "Αν το 1989-91είχε διαλυθεί το ΚΚΕ, αν μεταλλαχθεί σε κόμμα σοσιαλδημοκρατικού προσανατολισμού το κενό θα ήταν μεγάλο στο λαικό κίνημα".

    Ως προς τις προοπτικές και τον στόχο της ισχυροποίησης, η Απόφαση υπογραμμίζει ότι το 17ο συνέδριο "επιβεβαιώνοντας τη θετική ανοδική πορεία του κόμματος από την ανασυγκρότηση και στο διάστημα μετά το 16ο συνέδριο, εκτιμά ότι το κόμμα θα μπορούσε να είναι σε καλύτερη κατάσταση από την πλευρά της ιδεολογικοπολιτικής και οργανωτικής ισχυροποίησής του" και σημειώνει:

    " Κύριο καθήκον που καθορίζει το 17ο συνέδριο του ΚΚΕ αποτελεί η ολόπλευρη πολιτική, ιδεολογική και ιδεολογική ισχυροποίηση του κόμματος. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι αναγκαίος όρος για την οικοδόμηση του Μετώπου και την ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού αγώνα, που κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει στην κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της , στο σοσιαλισμό που είναι αναγκαίος, επίκαιρος, η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, την καταπίεση , την εκμετάλλευση".

    Ομως, κεντρικός άξονας για να προωθηθούν και τα ιδιαίτερα καθήκοντα της ισχυροποίησης, είναι, σύμφωνα με το πολιτικό ντοκουμέντο του συνεδρίου, "η κατάκτηση ικανότητας, σταθερότητας και αποφασιστικότητας στη δράση, με βάση τη στρατηγική του κόμματος. Κάθε παρέκκλιση από αυτή τη γραμμή θα φέρει το κόμμα μπροστά σε δυσεπίλυτα προβλήματα".

    Κύριος παράγοντας για να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ είναι:

    " Με ευθύνη πριν απ΄όλα τη ΚΕ και στην συνέχεια των καθοδηγητικών οργάνων , να αφομοιωθεί βαθιά με όρους θεωρίας και πείρας η στρατηγική του κόμματος και η ενιαία αντίληψη για το πως αυτή προωθείται. Χρειάζεται να κατανοηθεί πιό βαθιά ο χαρακτήρας του Μετώπου ως κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, που καλείται όχι μόνο να αποσπάσει κατακτήσεις, αλλά να φέρει σε πέρας και το έργο της κατάκτησης της λαικης εξουσίας"

    Εξειδικεύοντας περαιτέρω τις θέσεις του ΚΚΕ για την οικοδόμηση του Μετώπου η Απόφαση τονίζει ότι αυτή η πολιτική πρόταση είναι σαφής και συγκεκριμένη. Το ΚΚΕ , αναφέρει, δεν θέτει όρο για τη διαμόρφωση του κοινού πλαισίου δράσης τη συμφωνία για το σοσιαλισμό και ότι "το Μέτωπο συγκροτείται από κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις ανομοιογενείς από άποψη κοινωνικής θέσης και ιδεολογικοπολιτικής στάσης που όμως συμφωνούν στην ανάγκη να διεκδικηθεί ένας άλλος δρόμος εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων..."

    Οι προυποθέσεις για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι:

    - Να προσανατολιστούν όλες οι δυνάμεις πρώτα απ΄όλα στην εργατική τάξη και στο συνδικαλιστικό κίνημα.

    Να δοθεί με επάρκεια η μάχη για την αντιμετώπιση των κρισιακών προβλημάτων που χαρακτηρίζουν το συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να ανέβει η οργάνωση και η πολιτική συνείδηση των εργαζομένων.

    -Να ανέβει η πάλη ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.

    -Να ενισχυθεί το αντιπολεμικό , αντιιμπεριαλιστικό κίνημα , το κίνημα αλληλεγγύης στους λαούς που υποφέρουν.

    -Να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες και ιδιαίτερα μέτωπα συνεργασίας και συσπείρωσης σε νεους χώρους και θέματα, για την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό , την προστασία του περιβάλλοντος, για την υγιεινή διατροφή του λαού.

    -Να συγκροτηθεί μέτωπο πάλης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία παρεμβαίνει σαν μοχλός προώθησης και εφαμρογής αντιλαικών πολιτικών.

    [06] Υποχώρηση της στάθμης των νερών των ποταμών στο νομό ΄Εβρου

    Μερική ύφεση παρουσιάζει από το πρωί η κατάσταση με τις πλημμύρες στο νομό Έβρου, καθώς το ύψος της στάθμης από τα 6,25 μ. υποχώρησε στα 6,08 μέτρα. Ο κρατικός μηχανισμός και οι νομαρχιακές υπηρεσίες παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, καθώς πλέον το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο στο νότιο τμήμα του ακριτικού νομού.

    Συγκεκριμένα σήμερα, η κατάσταση δείχνει να εκτονώνεται στην περιοχή Πυθίου και τα προβλήματα πλέον εντοπίζονται στις περιοχές Μάνδρας, Σουφλίου, Κορνοφωλιάς, Λυκόφης, Λαγυνών και Τυχερού.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, αναφερόμενος στις πλημμύρες στο νομό Έβρου, τόνισε σε δηλώσεις του ότι "όταν η κρατική μηχανή είναι σε ετοιμότητα και υπάρχει αγαστή συνεργασία τότε τα προβλήματα λύνονται" και πρόσθεσε ότι "η παρουσία του κράτους ήταν αποτελεσματική, λειτούργησε προληπτικά και παρά τον όγκο των υδάτων που είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του Έβρου δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα»

    Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ) στη νομαρχία Έβρου υπό την προεδρία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Νίκου Τσιαρτσιώνη, στη διάρκεια της οποίας εξετάσθηκε η όλη κατάσταση και συναποφασίστηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν περαιτέρω για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει υποχώρηση της στάθμης των νερών. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, ο νομός παραμένει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και βεβαίως οι επόμενες παρατηρήσεις θα μας δώσουν το στίγμα των περαιτέρω επεμβάσεων. Φαίνεται ότι περάσαμε ενδεχομένως το σημείο αιχμής αυτής της κρίσης χωρίς βέβαια να αποκλείεται και η διατήρηση αυτής της κατάστασης να προκαλέσει και κάποιες ενδεχομένως ρίξεις στα αναχώματα. Παρακολουθείται όμως, από όλες τις αρχές η όλη κατάσταση σε ένα πραγματικά επιτυχημένο συντονισμό και επίπεδο συνεργασίας, όπως αναδείχτηκε και από την σημερινή σύσκεψη και βεβαίως οι επόμενες κινήσεις είναι εκείνες που θα χαρακτηρίσουν και αυτήν την συμπεριφορά και θα την επιβεβαιώσουν. Δεν έχουμε προγραμματίσει ακόμη την επόμενη σύσκεψη μας ,όμως οι παρατηρήσεις θα συνεχίσουν να γίνονται με την ίδια έκταση ,έτσι ώστε εντός της ημέρας αν χρειασθεί να αποφασισθεί και η επόμενη συνάντηση μας . Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας ,ιδιαίτερα στους ανθρώπους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και βεβαίως ένα μεγάλο ευχαριστώ για στην σύμπνοια και συνεργασία η οποία παρατηρήθηκε. Αποδεικνύεται ότι η πρόληψη τελικώς απέφυγε τα σκληρά μέτρα καταστολής. Επομένως θα συνεχίσουμε με αυτή την πολιτική και αυτήν την πρακτική και στις επόμενες φάσεις.»

    Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Φούρλας δήλωσε: «Εδώ και πέντε ημέρες διαχειριζόμαστε μια κρίση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα όλοι οι παράγοντες και οι φορείς και τα αποτελέσματα είναι ορατά, είναι θετικότατα θα έλεγα μέχρι στιγμής. Η κρίση υπάρχει, ωστόσο η διαχείριση είναι επιτυχής. Ανησυχώ λιγότερο.»

    [07] Από τις Βρυξέλλες ξεκινά ο Τζόρτζ Μπους την περιοδεία του στην Ευρώπη

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναμένεται απόψε στις Βρυξέλλες, πρώτο σταθμό της τετραήμερης περιοδείας του στην Ευρώπη που αποβλέπει στη συμφιλίωση με τη γηραιά ήπειρο ύστερα από δύο χρόνια διατλαντικών εντάσεων εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ.

    Στη βελγική πρωτεύουσα, που έχει μετατραπεί σε φρούριο για να τον υποδεχθεί, ο Μπους θα συναντηθεί με την ηγεσία του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την Τετάρτη αναμένεται στη Γερμανία, όπου θα συναντηθεί με τον καγκελάριο Σρέντερ και θα επιθεωρήσει τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην περιοχή του Μάιντς.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στη συνέχεια επίσκεψη στη Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της Σλοβακίας, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ο Τζορτζ Μπους στην Ευρώπη μετά την επανεκλογή του στο ύπατο αξίωμα.

    Ενόψει της επίσκεψης αυτής ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ εξέφρασε σήμερα τη βεβαιότητα ότι "στην επικείμενη συνάντηση κορυφής, οι εταίροι της Ατλαντικής Συμμαχίας (ΗΠΑ, Καναδάς και Ευρώπη) θα ανακαλύψουν για μία ακόμη φορά και θα συνειδητοποιήσουν ότι το ΝΑΤΟ είναι και πρέπει να παραμείνει ένα μοναδικό βήμα, αφού ξεπέρασε πολλές διαφωνίες στη διάρκεια της ιστορίας του".

    "Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης... η οποία στρέφεται κατά των Ηνωμένων Πολιτειών... αποτελεί αδιέξοδο, διότι μία τέτοια προσέγγιση θα κατέληγε σε μία πέρα για πέρα διαιρεμένη Ευρώπη", είπε ακόμα ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

    [08] Αλογοσκούφης:Επιδίωξη της κυβέρνησης να υλοποιηθούν οι προεκλογικές της δεσμεύσεις.

    Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της στο ακέραιο, αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξη του στο "Έθνος της Κυριακής".

    Ερωτηθείς ειδικότερα για τις προεκλογικές δεσμεύσεις αναφορικά με τις αυξήσεις στο ΕΚΑΣ ο κ. Αλογοσκούφης επισημαίνει ότι φέτος και τον επόμενο χρόνο, που είναι δύο κρίσιμες χρονιές, τα περιθώρια για αυξήσεις είναι μικρότερα και αναφέρει ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι μεγαλύτερα.

    Αναφερόμενος στην απογραφή της δημοσιονομικής κατάστασης και την κριτική από το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου ο κ. Αλογοσκούφης επισημαίνει ότι "δυστυχώς δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε να κοροϊδεύουμε τους Έλληνες πολίτες και την ΕΕ" και προσθέτει "κατανοώ ότι το ΠΑΣΟΚ ενοχλήθηκε από την απογραφή γιατί αποκάλυψε πλήρως τις αδυναμίες της πολιτικής του".

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν αφενός να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, κάτι που έχει ήδη επιτευχθεί και αφετέρου να υπάρχει επαρκής χρόνος για να μειωθούν τα ελλείμματα και επισημαίνει ότι θα εφαρμοσθεί η πολιτική της ήπιας προσαρμογής.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αυξήσεων σε έμμεσους φόρους ή στον ΦΠΑ απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη για αύξηση του ΦΠΑ. "Θεωρώ ότι θα ήταν μια πολύ άσχημη κίνηση για την Οικονομία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κάποιοι φόροι που θα μπορούσαν οριακά να αυξηθούν", αναφέρει ο υπουργός και διευκρινίζει ότι εννοεί «φόρους πολυτελείας και φόρους σε κάποια εξειδικευμένα προϊόντα και αγαθά. Αλλά δεν είναι στην λογική μας να αυξήσουμε τη φορολογία. Θέλουμε να αυξήσουμε τα φορολογικά έσοδα μέσα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Εκεί υπάρχουν μεγάλα περιθώρια. Βέβαια χρειάζεται χρόνος".

    Τέλος, σε ερώτηση για την πολιτική της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε "Κάποιοι λένε ότι πρέπει να υπάρξει δραστικός περιορισμός των δημοσιών υπαλλήλων. Αυτό όχι μόνο δεν είναι εύκολο, δεν είναι καν επιθυμητό. Χρειάζονται κίνητρα για να εργαστούν πιο αποδοτικά προς όφελος των πολιτών. Ο περιορισμός μπορεί να γίνει μόνον μέσα από μια «σφιχτή» πολιτική προσλήψεων".

    [09] Συνέντευξη Θεόδωρου Ρουσόπουλου στο ''ΒΗΜΑ της Κυριακής''

    Την θέση περί "δημιουργικής λογιστικής και απόκρυψης ελλειμμάτων και χρεών" από το ΠαΣοΚ τονίζει σε συνέντευξη του στο "ΒΗΜΑ της Κυριακής" ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος σε ερώτηση εάν η Νέα Δημοκρατία γνώριζε την αλήθεια για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας όταν εξήγγειλε το οικονομικό της πρόγραμμα πριν ένα χρόνο, απάντά ότι "η εικόνα της οικονομίας, αυτή που είχαν όλοι οι έλληνες πολίτες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν στρεβλή. Ξέραμε ότι δεν είναι καλή η εικόνα της οικονομίας. Το πραγματικό μέγεθος αυτού που άφησε πίσω του το ΠαΣοΚ φάνηκε πια με το τέλος της απογραφής και είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που φανταζόταν κανένας".

    Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που προτίθεται να υποβάλει η κυβέρνηση για την συγκέντρωση στα ΜΜΕ και την αδειοδότηση των ηλεκτρονικών μέσων, ο κ. Ρουσόπουλος χαρακτηρίζει "απαράδεκτο" το γεγονός ότι "δεκαοκτώ χρόνια μετά την λειτουργία του πρώτου μη κρατικού ραδιοσταθμού, οι μόνοι ραδιοφωνικοί σταθμοί που έχουν αδειοδοτηθεί είναι κάποιοι στην Αθήνα. Και δεκαέξι χρόνια μετά την ιδιωτική τηλεόραση να μην έχει γίνει ακόμη η επίσημη αδειοδότηση ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο και αποδεικνύει πόσο το ΠαΣοΚ ευνοούσε την ανεξαρτησία των ΜΜΕ και τον εκσυγχρονισμό του κράτους".

    Ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει ότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα έτοιμο ως τις αρχές του καλοκαιριού. "Εν συνεχεία θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη, αν δεν έχουμε άλλα προβλήματα - γιατί η προηγούμενη επί ΠαΣοΚ προσεβλήθη στο Συμβούλιο Επικρατείας και είναι μια διαδικασία που κρατάει πολλούς μήνες. Αν δεν υπάρξει τέτοια εξέλιξη, πιστεύω ότι ως το τέλος του 2005 θα έχουν αρχίσει οι αδειοδοτήσεις", δηλώνει ο κ. Ρουσόπουλος.

    Για την κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Εκκλησίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνει ότι "η ίδια η Εκκλησία οφείλει να προχωρήσει στην αυτοκάθαρση. Στον βαθμό που αληθεύουν οι καταγγελίες, εμφανίστηκαν - ευτυχώς πολύ λίγοι- ιεράρχες οι οποίοι προκαλούν, είτε με την προσωπική τους ζωή, είτε με την συμπεριφορά τους. Πιστεύω ότι δεν συνιστούν ικανό αριθμό ώστε να πλήξουν το κύρος της Εκκλησίας, αλλά εκ των πραγμάτων δημιουργούν μια πληγή.Στην δική μου ηθική, στην δική μου κουλτούρα, δεν είναι νοητό να υπάρχει, αν υπάρχει, - και το λέω με κεφαλαία για να μην κατηγορήσω κανέναν, ιεράρχης με μεγάλες καταθέσεις στις τράπεζες".

    Ο κ. Ρουσόπουλος πάντως διευκρινίζει ότι "η πολιτεία δεν νίπτει τας χείρας της, όπως υποστήριξαν κάποιοι που προσπάθησαν να εμφανίσουν ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας" και εξηγεί ότι, σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, "συναντήσεις πάντα θα γίνονται. Αυτό που ζητάει ο κόσμος δεν είναι μια συνάντηση για τις κάμερες. Αυτό που ζητάει ο κόσμος είναι να προχωρήσουν οι αποφάσεις στην πράξη".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν επίκειται κυβερνητικός ανασχηματισμός, ο κ. Ρουσόπουλος δηλώνει ότι "ακόμη και αν ο πρωθυπουργός προβεί κάποια στιγμή σε διορθωτικές κινήσεις, αυτό - όπως εγώ έχω καταλάβει τον Κώστα Καραμανλή - θα γίνει για λόγους πολιτικής ουσίας και όχι σε επίπεδο εντυπωσιασμού, όπως συνέβη με πολλούς ανασχηματισμούς των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ. Το πότε δεν ξέρω. Αυτό το ξέρει μόνο ο πρωθυπουργός".

    Σε ερώτηση αν το κυβερνητικό σχήμα χρήζει βελτιώσεων , ο κ. Ρουσόπουλος τονίζει "Εν προκειμένω, μου ζητάτε να πω το αυτονόητο. Κάτι το οποίο δοκιμάζεται στο χρόνο, βελτιώνεται και, όταν το αποφασίσει ο πρωθυπουργός, τροποποιείται".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 February 2005 - 21:32:46 UTC