Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαχμούντ Αμπας: "Δεν θα ανεχθώ επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ"
  • [02] Αιχμές Μεϊμαράκη κατά της προηγούμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ
  • [03] «Δεν παραιτούμαι», δηλώνει αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος
  • [04] Η ταινία Million Dollar Baby απέσπασε το Οσκαρ καλύτερης ταινίας.
  • [05] Εκλογές για ανάδειξη νέων προέδρων δικηγορικών συλλόγων
  • [06] Διαδοχικές συναντήσεις του Κ.Καραμανλή με υπουργούς στο Μαξίμου
  • [07] Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στις ασφαλιστικές
  • [08] Πολύνεκρη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Ιράκ
  • [09] «Πλήρης θα είναι η κάθαρση στο χώρο της Δικαιοσύνης»
  • [10] «Η Τουρκία να υπογράψει την επέκταση της τελωνειακής ένωσης»

  • [01] Μαχμούντ Αμπας: "Δεν θα ανεχθώ επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ"

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς τόνισε πως δεν θα ανεχτεί επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, όπως αυτή της περασμένης Παρασκευής και επανέλαβε την δέσμευσή του στην επίτευξη ειρήνης.

    "Πιστεύουμε πως η ειρήνη είναι πιθανή τώρα και είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με το Ισραήλ για να καταλήξουμε σε εκεχειρία και σε μια μόνιμη ειρήνη", επισήμανε ο Αμπάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ιντιπέντεντ" και πρόσθεσε, σχετικά με την επίθεση αυτοκτονίας την περασμένη Παρασκευή, "πως δεν θα ανεχτούμε τέτοιες πράξεις που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα των Παλαιστινίων".

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος επιβεβαίωσε πως το Ισραήλ ανταλλάσσει πληροφορίες με την Παλαιστινιακή Αρχή για τους δράστες της επίθεσης στο Τελ Αβίβ που προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών και τον τραυματισμό δεκάδων.

    Ο ίδιος δεν θέλησε να ονομάσει την οργάνωση που βρίσκεται πίσω από την επίθεση, λέγοντας απλώς πως "υπάρχουν τρίτοι που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση".

    Αναφερόμενος στη συνάντηση του Λονδίνου την Τρίτη, στην οποία θα συζητηθούν οι παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις, ο Αμπάς εξέφρασε την ελπίδα η συνάντηση αυτή να οδηγήσει σε μια διεθνή διάσκεψη με θέμα την τελική ειρηνευτική συμφωνία.

    "Έχουμε μια ευκαιρία και θα είναι ανεύθυνο αν εμείς, οι Ισραηλινοί και όλος ο κόσμος την αφήσουμε να γλιστρήσει από τα χέρια μας", υπογράμμισε ο Αμπάς.

    [02] Αιχμές Μεϊμαράκη κατά της προηγούμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ

    Αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, για τα «παρακμιακά» φαινόμενα που απασχολούν τη δημοσιότητα, άφησε ο γραμματέας της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Μεσσηνία. Ο κ. Παπανδρέου νιώθει ότι χάνει στις δημοσκοπήσεις, και εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ αναζητεί ενόχους είπε ο κ. Μεϊμαράκης. Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαντήσει, πότε προέκυψαν αυτά τα παρακμιακά φαινόμενα. Ποιος είχε την κυβερνητική ευθύνη; Δεν ήταν ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών;

    Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για αυτοκάθαρση στην Εκκλησία.

    Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης είπε ότι «ο κ. Μεϊμαράκης ασχημονεί και εκτίθεται γιατί αποκαλύπτει τις προθέσεις και τους στόχους της ΝΔ, η οποία καταφεύγει και πάλι στη γνωστή μέθοδο του αντιπερισπασμού για τη μετάθεση του θέματος στο ΠΑΣΟΚ». Δήλωσε επίσης ότι «τους Βαβύληδες και τους Γιοσάκηδες τους χαρίζουμε εκεί όπου ανήκουν».

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που εμπλέκει το συνεργάτη του κ. Παπανδρέου, Αλέξη Ρόντο, με τον Βαβύλη, ο κ. Αθανασάκης είπε τα εξής: «Έχω επικοινωνήσει με τον κ. Ρόντο για το δημοσίευμα αυτό και ο κ. Ρόντος, δηλώνει , ότι ούτε είχε ποτέ ούτε έχει οποιαδήποτε σχέση με τον Απόστολο Βαβύλη και ότι πρόθεσή του είναι μετά την επιστροφή του στην Αθήνα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το δημοσίευμα αυτό».

    [03] «Δεν παραιτούμαι», δηλώνει αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

    "Εάν νομίζουν όσοι μας πολεμούν ότι θα παραιτηθώ, ή ότι θα πάψω να ομιλώ είναι βαθιά νυχτωμένοι", τόνισε το πρωί ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μιλώντας από τον άμβωνα του ναού των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα, στην Αθήνα. Ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι ο λαός μας είναι ο πιο πιστός στην Ευρώπη και αυτό ενοχλεί. "Πρέπει να λείψουν", είπε, "εκείνοι που σηκώνουν τη σημαία, για να γίνει η παγκοσμιοποίηση", ενώ επισήμανε ότι "οι σκανδαλοποιοί έρχονται και παρέρχονται". Μάλιστα τόνισε ότι τα σκάνδαλα "είναι αναγκαία να υπάρχουν για να δοκιμάζονται οι άνθρωποι, αλλά δεν πρέπει να πάψουμε να σεβόμαστε την Εκκλησία". Μέσα σε ένα ακροατήριο το οποίο ξεσπούσε συνεχώς σε κραυγές "άξιος, άξιος" και χειροκροτήματα ο Αρχιεπίσκοπος έκανε επίθεση εναντίον των Μέσων Ενημέρωσης λέγοντας ότι η υπόθεση απασχολεί τα ΜΜΕ πάνω από ένα μήνα λες και ήταν πρωτοφανή εγκλήματα αυτά τα οποία δείχνουν.

    Στο πλευρό του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου τάχθηκε και επίσημα από άμβωνος ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, καλώντας παράλληλα τους πιστούς να λάβουν τις αποφάσεις τους και να σταθούν στο πλευρό της βαλλόμενης εσχάτως Εκκλησίας. Τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος "συρόμενοι, πίσω από έναν φυγόδικο, να χάσουμε το Γολγοθά του Κυρίου, τον Πανάγιο Τάφο. Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι η ισχυρότερη στα Ιεροσόλυμα. Δεν πρέπει να χάσουμε τη θέση μας», επισήμανε. Κάλεσε επίσης, τους πιστούς σε αγρυπνίες που θα τελεσθούν αύριο σε όλους τους ενοριακούς ναούς της πόλης με απόφαση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

    Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με ανακοίνωση που εξέδωσε, προχθές, αναφέρει ότι τον Απόστολο Βαβύλη έστειλε στα Ιεροσόλυμα ως Απόστολο Φωκά ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Επίσης, το Πατριαρχείο κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να αποφεύγουν δηλώσεις που συγχέουν τα εκκλησιαστικά με τα εθνικά ζητήματα. Απαντώντας ο κ.Χριστόδουλος τόνισε ότι στη νέα πρόκληση θα σιωπήσει ενσυνείδητα έστω κι αν πρόκειται να αδικηθεί. Οι εξαιρετικά επικίνδυνες περιστάσεις, ανέφερε, επιβάλουν αυτή την κρίσιμη ώρα αυστηρή αυτοσυγκράτηση και περισυλλογή ευθύνης. Στο μεταξύ, την Τρίτη αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, μετά την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση του πρώην αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη.

    [04] Η ταινία Million Dollar Baby απέσπασε το Οσκαρ καλύτερης ταινίας.

    Η δραματική ταινία Million Dollar Baby κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κλείνοντας την 77η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων με τον καλύτερο τρόπο για τον Κλιντ Ιστγουντ.

    Ο 74χρονος σκηνοθέτης και ηθοποιός τιμήθηκε και με το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, ενώ η 30χρονη πρωταγωνίστρια της ταινίας Χίλαρι Σουόνκ κέρδισε το Όσκαρ Α'γυναικείου ρόλου, το δεύτερο μέσα σε πέντε χρόνια.

    Με Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου τιμήθηκε και ο 67χρονος Μόργκαν Φρίμαν, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Ιστγουντ και τη Σουόνκ είπε χαρακτηριστικά πως η ταινία αυτή είναι "αποτέλεσμα αγάπης".

    Το Οσκαρ Α' ανδρικού ρόλου το κέρδισε ο Τζέιμι Φοξ στην ταινία "Ray".Ο 37χρονος Φοξ έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές για την ερμηνεία του στη βιογραφική αυτή ταινία.

    Συγκινημένος παρέλαβε το Όσκαρ ο Τζέιμι Φοξ ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη γιαγιά του που ήταν, όπως είπε η πρώτη του δασκάλα στην ηθοποιία, αλλά και στον Σίντνεϊ Πουατιέ, τον πρώτο Αφροαμερικανό ηθοποιό που κατέκτησε το Χόλιγουντ.

    Μεγάλος χαμένος της βραδιάς των Όσκαρ ο Μάρτιν Σκορσέζε. Μπορεί η ταινία του "The Aviator" να κέρδισε πέντε από τα 11 βραβεία για τα οποία είχε προταθεί (Β' γυναικείου ρόλου στην Κέιτ Μπλάνσετ, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, για τα κοστούμια, φωτογραφίας και μοντάζ) όμως ο ίδιος για μια ακόμα φορά--την πέμπτη--δεν πήρε το βραβείο Σκηνοθεσίας.

    Η 35χρονη αυστραλή ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ δήλωσε πως η βράβευσή της είναι "μια απερίγραπτη έκπληξη και τιμή" και αποκάλυψε πως είχε μέσα στην τσάντα της ένα από τα γάντια της Χέπμπορν, η οποία πέθανε στα 96της χρόνια το 2003, λίγο πριν αρχίσουν τα γυρίσματα της ταινίας.

    Τα βραβεία Οσκαρ αναλυτικά:

    ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

    Million Dollar Baby

    Α' ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

    Τζέιμι Φοξ Ray

    Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

    Χίλαρι Σουόνκ Million Dollar Baby

    Β' ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

    Μόργκαν Φρίμαν (Million Dollar Baby)

    Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

    Κέιτ Μπλάνσετ (The Aviator)

    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

    Κλιντ Ιστγουντ Million Dollar Baby

    ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

    Η ΑΙΩΝΙΑ ΛΙΑΚΑΔΑ ΕΝΟΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΜΥΑΛΟΥ Eternal Sunshine of the Spotless Mind

    ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

    ΠΛΑΓΙΩΣ Sideways

    ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

    ΟΙ ΑΠΙΘΑΝΟΙ - The Incredibles

    ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ

    Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ Mar Adentro (Ισπανία)

    ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

    ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΕ (Γιαν Κατζμάρεκ)

    ΤΡΑΓΟΥΔΙ

    ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ Diarios de Motocicleta

    "Al Otro Lado Del Rio" Χόρχε Ντρέξλερ

    ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

    THE AVIATOR

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

    THE AVIATOR

    ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

    THE AVIATOR

    ΜΑΚΙΓΙΑΖ

    LEMONY SNICKET'S A SERIES OF UNFORTUNATE EVENTS

    ΗΧΟΣ

    ΟΙ ΑΠΙΘΑΝΟΙ The Incredibles

    MONTAZ

    THE AVIATOR

    ΗΧΗΤΙΚΑ ΕΦΕ

    RAY

    ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ

    SPIDER-MAN 2

    ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

    BORN INTO BROTHELS: CALCUTTA'S RED LIGHT KIDS

    ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

    MIGHTY TIMES: THE CHILDREN'S MARCH

    ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

    RYAN

    ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

    WASP

    [05] Εκλογές για ανάδειξη νέων προέδρων δικηγορικών συλλόγων

    Στις κάλπες προσήλθαν χθες οι δικηγόροι σε όλη τη χώρα, για να εκλέξουν τις νέες διοικήσεις των δικηγορικών συλλόγων για την επόμενη 3ετία. Στην Αθήνα οι δικηγόροι θα ψηφίζουν και σήμερα μέχρι το βράδυ, ωστόσο θα χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

    Στις κάλπες, επίσης, θα προσέλθουν την ερχόμενη Κυριακή οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ιωαννίνων, Καβάλας, Μυτιλήνης και Σύρου αφού με την πρώτη ψηφοφορία δεν εξελέγη πρόεδρος.

    Σε αρκετούς δικηγορικούς συλλόγους της χώρας τα αποτελέσματα ξεκαθάρισαν χθες με την εκλογή των νέων προέδρων και διοικητικών συμβουλίων, καθώς διάφοροι υποψήφιοι συγκέντρωσαν την απολυτη πλειοψηφία.Ετσι εκλέχθηκαν νέοι πρόεδροι στους ακόλουθους δικηγορικούς συλλόγους:

    Αγρινίου, ο Ανδρέας Ζώης που έλαβε 66 σταυρούς (ποσοστό 52,8%) και εκλέγεται.

    Νάξου, ο Κυριάκος Κοντοπίδης που έλαβε 21 σταυρούς (ποσοστό 75%) και εκλέγεται.

    Άμφισσας, ο μοναδικός υποψήφιος Γεώργιος Δελμούζος που έλαβε 19 σταυρούς (ποσοστό 100%).

    Λασιθίου, ο Αγησίλαος Τάβλας που έλαβε 42 σταυρούς (ποσοστό 51,85%) και εκλέγεται.

    Χαλκιδικής, ο Θεοχάρης Σιώζος που έλαβε 61 σταυρούς (ποσοστό 50,83%) και εκλέγεται.

    Τριπόλεως, ο Δημήτριος Κωστογιάννης έλαβε 64 σταυρούς (ποσοστό 81,01%) και εκλέγεται.

    Λαμίας, ο Παναγιώτης Συγγούρης, έλαβε 105 σταυρούς και εκλέγεται.

    Μεσολογγίου, ο Κωνσταντίνος Ράπτης έλαβε 46 σταυρούς (ποσοστό 58,23%) και εκλέγεται.

    Γρεβενών, ο μοναδικός υποψήφιος Κωνσταντίνος Μυλωνάς έλαβε 27 σταυρούς και εκλέγεται.

    Καστοριάς, ο Αναστάσιος Καρβουνίδης έλαβε 44 σταυρούς (ποσοστό 73,33%) και εκλέγεται.

    Κυπαρισσίας, ο Αιμιλιανός Σέκλος έλαβε 17 σταυρούς (ποσοστό 85%) και εκλέγεται.

    Κεφαλονιάς, ο Παναγής Γεράκης έλαβε 36 σταυρούς (ποσοστό 81,82%) και εκλέγεται.

    Χίου, ο Ιωάννης Κεφάλας, μοναδικός υποψήφιος, έλαβε 57 σταυρούς και εκλέγεται.

    [06] Διαδοχικές συναντήσεις του Κ.Καραμανλή με υπουργούς στο Μαξίμου

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, υπ. Ναυτιλίας, Μ.Κεφαλογιάννη και Ανάπτυξης Δημ. Σιούφα είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στην οικονομία και για τις υπουργικές αποφάσεις που υπογράφονται για την ανάπτυξη της οικονομίας, οι οποίες θα ανακοινωθούν στην περιοδεία του κ. Αλογοσκούφη στα τέλη της εβδομάδας στην Ηπειρο.

    Ο υπουργός Οικονομίας ερωτηθείς για την ακρίβεια απάντησε ότι "η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό".

    Ο κ. Δημήτρης Σιούφας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη σημαντική, όπως την χαρακτήρισε, συνάντηση, των χωρών-μελών του ΟΣΕΠ την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη, για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας που θα συνεδριάσει την Τετάρτη με βασικά θέματα την ανταγωνιστικότητα και την αναθεώρηση της στρατηγικής της Λισαβόνας και για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ, την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες.

    Η ανάπτυξη, υπογράμμισε ο κ. Σιούφας, είναι η πρώτη έγνοια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να υπάρξει ευημερία παντού και για όλους.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, είχε συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας και Ναυτιλίας Γ. Αλογοσκούφη και Μ. Κεφαλογιάννη. Η συνάντηση αφορούσε την προετοιμασία της αυριανής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία θα έχει ως αντικείμενο τη ναυτιλία με εισηγητή τον κ. Κεφαλογιάννη.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να προωθηθούν 20 μεγάλα έργα στον τομέα της Ναυτιλίας, να ενισχυθούν η ανάπτυξη και οι επενδύσεις και να δοθούν κίνητρα για να επαναπατριστούν στην Ελλάδα κεφάλαια ύψους 30 δισ. ευρώ ως επενδύσεις σε όλους τους τομείς.

    [07] Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στις ασφαλιστικές

    Όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, θα λάβουν πιστοποιητικό φερεγγυότητας πλην της εταιρείας ΙΝΤΕΡΕΛΛΑΣ, η οποία δεν αποδέχθηκε τα αποτελέσματα του ελέγχου που έγιναν από το υπουργείο Ανάπτυξης και ζήτησε να της διενεργηθεί πλήρης έλεγχος. Ως εκ τούτου δεν θα λάβει πιστοποιητικό φερεγγυότητας μέχρι την περαίωση του ελέγχου.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των ελέγχων για τη χορήγηση πιστοποιητικών φερεγγυότητας στις ασφαλιστικές εταιρίες κλάδου ζημιών και ζημιών αυτοκινήτου, δήλωσε σήμερα ότι «έγινε το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την εξυγίανση και την διαφάνεια στην ασφαλιστική αγορά αυτοκινήτου προκειμένου στη συνέχεια η ανεξάρτητη Εποπτική Αρχή να βρει την αγορά σε συνθήκες ομαλής λειτουργίας».

    Όπως είπε ο κ. Παπαθανασίου, για πρώτη φορά έγινε ουσιαστικός έλεγχος και στις 49 ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου αυτοκινήτου και από αυτόν προέκυψε ότι 22 εταιρείες λειτουργούσαν με ίδια κεφάλαια, τα οποία υπολείπονταν του αναγκαίου περιθωρίου φερεγγυότητας. Το υπουργείο απαίτησε από τις εταιρείες αυτές να κάνουν άμεσα αύξηση των ιδίων κεφαλαίων ύψους 133 εκατ. ευρώ. Οι 21 από τις 22 εταιρείες συμμορφώθηκαν πλήρως και μόνο η εταιρεία ΙΝΤΕΡΕΛΛΑΣ ζήτησε να της διενεργηθεί πλήρης έλεγχος και ως εκ τούτου δεν θα λάβει πιστοποιητικό φερεγγυότητας μέχρι την περαίωση του ελέγχου.

    Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν εισροές κεφαλαίων στη ασφαλιστική αγορά, που ανέρχονται στο ποσό των 241,3 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο υφυπουργός, το ποσό αυτό αύξησε σημαντικά τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών και υπερβαίνει κατά 109 εκατ. ευρώ το ποσό που προσδιόρισε ο έλεγχος προς καταβολή, προκειμένου οι εταιρείες να καταστούν φερέγγυες. Αυτό δείχνει τη διάθεση των εταιρειών να προσαρμοστούν, όπως τόνισε ο κ. Παπαθανασίου.

    Η ανάλυση του τρόπου καταβολής των προσδιορισθέντων από τον έλεγχο ποσών έχει ως εξής :

    Καταβολές μετρητών απο μετόχους

    για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 177,1 εκ.

    Υπεραξία ακινήτων 30,7 εκ.

    Υπεραξίες συμμετοχών 32,8 εκ.

    Ομολογιακά δάνεια 0,7 εκ.

    Σύνολα καταβολών 241,3 εκ.

    Το ύψος των Ιδίων Κεφαλαίων των 22 εταιρειών που είχαν πρόβλημα, ανέρχεται σε 271.376.000 ευρώ. Το ποσό που ζητήθηκε από το υπουργείο για την αύξηση των μετοχικών κεφαλαίων ανέρχεται σε 133.000.000 ευρώ, το οποίο αντιπροσωπεύει το 49% των Ιδίων Κεφαλαίων των εταιρειών αυτών, ενώ τα κεφάλαια που καταβλήθηκαν από τις εταιρείες, ανήλθαν σε 241,3 εκ., που αντιπροσωπεύουν το 88,91% των Ιδίων Κεφαλαίων τους.

    Το ύψος των Ιδίων Κεφαλαίων του συνόλου των (49) ασφαλιστικών εταιρειών του κλάδου αυτοκινήτων ανέρχεται σε 885.430.492. Το ποσό που ζητήθηκε από το υπουργείο για την αύξηση των μετοχικών κεφαλαίων (133.000.000), αντιπροσωπεύει το 15,2% των Ιδίων Κεφαλαίων του συνόλου των (49) εταιρειών, ενώ τα κεφάλαια που καταβλήθηκαν από τις εταιρείες ( 241,3 εκ.) αντιπροσωπεύουν το 27,21% των Ιδίων Κεφαλαίων τους.

    Διενεργήθηκε επίσης συμπληρωματικός έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι αυξήθηκαν πραγματικά τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών και ότι δεν πραγματοποιήθηκαν εικονικές αυξήσεις. Οπως είπε ο υφυπουργός, «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν αδιαλείπτως, ώστε να παρακολουθηθεί ο τρόπος διάθεσης των κεφαλαίων. Σε κάθε περίπτωση που διαπιστωθεί μη σύννομος τρόπος διάθεσης, π.χ. πληρωμές σε μετόχους ή σε τρίτους για σκοπούς που δεν σχετίζονται με τις δραστηριότητες των εταιρειών, εικονικές αγορές ή επενδύσεις, χρηματικές διευκολύνσεις σε τρίτους, θα υπάρξει άμεση ανάκληση του πιστοποιητικού φερεγγυότητας και θα επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις και ποινές».

    Επίσης με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, σε περίπτωση που το υπουργείο διαπιστώσει μη σύννομη συμπεριφορά, μπορεί να διατάξει άμεσα έλεγχο από ανεξάρτητους ελεγκτές, το κόστος του οποίου θα επιβαρύνει την ελεγχόμενη εταιρεία. Το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει ήδη τον τρόπο ελέγχου για την χορήγηση των πιστοποιητικών φερεγγυότητας της χρήσης 2004 στον κλάδο Ζωής.

    Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες που είναι κακοπληρωτές, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το νομικό θέμα της κάλυψης των κεφαλαίων το ανέλαβε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου και στη συνέχεια θα το αναλάβει η Ανεξάρτητη Αρχή. Στο θέμα της νοοτροπίας αναλαμβάνει να επιβάλει την τάξη η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, όπου μπορούν να δηλώνουν τα παράπονά τους όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

    Στο μεταξύ ο κ. Παπαθανασίου υπενθύμισε ότι έχει στείλει στον Εισαγγελέα τα στοιχεία για δύο ασφαλιστικές επιχειρήσεις φαντάσματα (Standart και English Union). Τέλος, ο υφυπουργός ανέφερε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για αυξήσεις τιμολογίων από ασφαλιστική εταιρεία, ενώ σε ό,τι αφορά την ασφάλιση των ανασφάλιστων οχημάτων του Dημοσίου, ανέφερε ότι ο έλεγχος συνεχίζεται και θα προχωρήσουν όλοι οι φορείς στην ασφάλιση του στόλου τους.

    [08] Πολύνεκρη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Ιράκ

    Τουλάχιστον 110 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 133 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε σήμερα έξω από κλινική της πόλης Χίλα, 100 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, σύμφωνα με απολογισμό που δόθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τον διευθυντή του τοπικού νοσοκομείου.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στις 09.30 όταν το παγιδευμένο όχημα βρισκόταν σταθμευμένο κοντά στο κέντρο υγείας, το οποίο εδρεύει σε ένα από τα πολυσύχναστα προάστια της πόλης.

    Οι δημόσιοι υπάλληλοι, πολλοί εκ των οποίων είχαν απολυθεί μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν τον Απρίλιο του 2003, είχαν συγκεντρωθεί για να περάσουν τις ιατρικές εξετάσεις έπειτα από την επαναπρόσληψή τους στις διοικητικές υπηρεσίες της δημαρχίας, τόνισε η αστυνομία.

    Ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή της έκρηξης για να βοηθήσουν τραυματίες, σύμφωνα με τους ξένους ανταποκριτές.

    [09] «Πλήρης θα είναι η κάθαρση στο χώρο της Δικαιοσύνης»

    «Είμαι πεπεισμένος ότι και η Δικαιοσύνη και η κυβέρνηση, με τα νομοθετικά μέτρα που έλαβε, θα αντιμετωπίσουν τα κρούσματα διαφθοράς, όχι μόνο αμιγώς στο δικαστικό χώρο, αλλά θα χτυπήσουν και κάθε παραδικαστικό κύκλωμα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας ο οποίος άσκησε σήμερα το μεσημέρι το εκλογικό του δικαίωμα στις αρχαιρεσίες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,

    Σε ερώτηση αν θα ξεκαθαρίσει σύντομα το τοπίο στο δικαστικό χώρο, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε:

    «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει και η αποφασιστικότητα και η σοβαρότητα και η συστηματικότητα και η αυστηρότητα, η οποία εγγυάται ότι θα υπάρξει κάθαρση. Δεν μπορώ να δεσμευτώ χρονικά, θα ήταν αφελές να ισχυριστεί κανείς ότι μπορεί χρονικά να εντοπίσει το πότε θα τελειώσει η μεγάλη αυτή προσπάθεια που γίνεται. Μπορώ όμως να σας βεβαιώσω - αν όχι για το χρόνο - για το αποτέλεσμά της. Θα είναι πράγματι η κάθαρση που θα επιτευχθεί πλήρης».

    Σε σχόλιο των δημοσιογράφων ότι υπήρξε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ένας φάκελος με πληροφορίες για επίορκους δικαστές και μεγάλες καταθέσεις σε ελβετική Τράπεζα έφτασε στα χέρια του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον διοικητή της ΕΥΠ, με εντολή του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ο κ. Παπαληγούρας απάντησε:

    «Αξιοποιήθηκε και μόνο μια ανώνυμη καταγγελία. Και είναι οπωσδήποτε απαράδεκτη η προσπάθεια να εμπλακεί σε αυτό ο πρωθυπουργός. Είναι απαράδεκτο».

    Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι ο Αρχιεπίσκοπος έπρεπε να παραιτηθεί μετά την κρίση, ο κ. Παπαληγούρας απάντησε:

    «Δεν είναι ερωτήματα αυτά, στα οποία καλούνται να απαντήσουν τα μέλη της Κυβέρνησης. Καμία εκτίμηση δεν κάνω. Είμαι πεπεισμένος ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα κάνει αυτό, το οποίο πιστεύω ό,τι πρέπει να κάνει».

    Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με μητροπολίτες

    Ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνοδού, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος συναντήθηκε σήμερα με τους μητροπολίτες Δημητριάδος, Πειραιώς, Ναυπάκτου, Σπάρτης, Καλαβρύτων, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Μαντινείας, Καισαριανής και Σύρου. Στις συνάντηση παρίσταντο και οι νομικοί κκ Τρωϊάνος, Χριστινάκης και Μαρίνος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η Ιεραρχία για την κάθαρση. Ο αρχιεπίσκοπος φέρεται να είπε ότι «πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και άμεσα για να υλοποιηθούν τα μέτρα που αποφασίσαμε με τόλμη και αίσθημα δικαίου. Η κοινωνία περιμένει να κάνουμε τις αποφάσεις πράξεις».

    Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Χριστόδουλος συναντήθηκε με τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητο ο οποίος νωρίτερα είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία τόνιζε ότι η απόφασή του να παραιτηθεί είναι οριστική και αμετάκλητη και παρότρυνε τους πιστούς να μήν οργανώσουν "πεζοδρομιακού" τύπου εκδηλώσεις υπέρ της παραμονής του στην Καρδίτσα.

    [10] «Η Τουρκία να υπογράψει την επέκταση της τελωνειακής ένωσης»

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε την Τουρκία να υπογράψει το συντομότερο δυνατόν το πρωτόκολλο με το οποίο θα επεκτείνεται η ισχύς της τελωνειακής ένωσης στα δέκα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου -ένας όρος για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Αγκυρας με την ΕΕ.

    "Ενθάρρυνα (την Τουρκία) να υπογράψει το πρωτόκολλο το συντομότερο δυνατό", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιντ, η χώρα του οποίου το εξάμηνο αυτό προεδρεύει της ΕΕ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ μετά από τις συνομιλίες που είχε στην Αγκυρα.

    "Η υπογραφή του πρωτοκόλλου...στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στο έξω κόσμο. Δείχνει ότι εδώ (στην Τουρκία) οι δεσμεύσεις γίνονται σεβαστές γρήγορα... Η υπογραφή μπορεί να έχει επίσης θετική επίπτωση στις συνομιλίες στην Κύπρο", πρόσθεσε. Λίγο νωρίτερα είχε παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Συνάντηση Παπαδόπουλου - Γιουνκέρ

    Εξάλλου,ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος της ΕΕ στο εξάμηνο αυτό Ζακ-Κλοντ Γιουνκέρ, άσκησε πίεση στην Τουρκία να τηρήσει την δέσμευσή της να επεκτείνει στις δέκα νέες χώρες-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, την συνθήκη τελωνειακής ένωσης που ήδη ισχύει στις άλλες χώρες-μέλη.

    «Δεν υπάρχει περίπτωση έναρξης των διαπραγματεύσεων χωρίς την υπογραφή πρωτοκόλλου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιουνκέρ μετά τη συνάντηση που είχε στο Λουξεμβούργο με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 February 2005 - 22:17:13 UTC