Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντίθετη στα Ευρωπαϊκά δεδομένα η εισφορά υπέρ ΛΑΦΚΑ
  • [02] Η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να υπογράψει την επέκταση της τελωνειακής ένωσης
  • [03] Αποτελέσματα εκλογών στον ΔΣΑ
  • [04] Παραίτηση της φιλο-συριακής κυβέρνησης στο Λίβανο
  • [05] Απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας
  • [06] Διεθνής διάσκεψη στο Λονδίνο για το Παλαιστινιακό.
  • [07] θέματα Ναυτιλίας και ανάπτυξης,συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.
  • [08] Η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2004 -2005

  • [01] Αντίθετη στα Ευρωπαϊκά δεδομένα η εισφορά υπέρ ΛΑΦΚΑ

    Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα, στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο αντεπίτροπος Ι. Σμπυρούνης, θα εισηγηθεί να απορριφθεί η αναίρεση του ελληνικού Δημοσίου κατά συνταξιούχου, ο οποίος ζητάει την επιστροφή των εισφορών που έχει καταβάλλει υπέρ του Λογαριασμού Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΛΑΦΚΑ), από 1ης Φεβρουαρίου 2001 μέχρι τον περασμένο Ιούνιο που καταργήθηκε η εισφορά. Από το Α΄ κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο συνταξιούχος είχε δικαιωθεί.

    Ο εισηγητής θα υποστηρίξει ότι ο νόμος 2592/1998 ο οποίος παρέτεινε την ισχύει της εισφοράς αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύει τα γεγενημένα περιουσιακά δικαιώματα, όπως είναι η καταβολή της πλήρους συντάξεως. Ο εν λόγω νόμος αντίκειται γιατί δεν προσδιορίζονται στο Ν. 2592/1998 και στον Ν. 2084/1992 με τον οποίο αρχικά θεσπίστηκε η εισφορά, λόγοι δημόσιας ωφέλειας που να καθιστούν αναγκαία την επιβολή της εισφοράς, όπως απαιτείται από την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ούτε υπάρχει σύνδεση της εισφοράς με στοιχεία ανταποδοτικότητας.

    [02] Η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να υπογράψει την επέκταση της τελωνειακής ένωσης

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε την Τουρκία να υπογράψει το συντομότερο δυνατόν το πρωτόκολλο με το οποίο θα επεκτείνεται η ισχύς της τελωνειακής ένωσης στα δέκα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου -ένας όρος για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Αγκυρας με την ΕΕ.

    "Ενθάρρυνα (την Τουρκία) να υπογράψει το πρωτόκολλο το συντομότερο δυνατό", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιντ, η χώρα του οποίου το εξάμηνο αυτό προεδρεύει της ΕΕ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ μετά από τις συνομιλίες που είχε στην Αγκυρα.

    "Η υπογραφή του πρωτοκόλλου...στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στο έξω κόσμο. Δείχνει ότι εδώ (στην Τουρκία) οι δεσμεύσεις γίνονται σεβαστές γρήγορα... Η υπογραφή μπορεί να έχει επίσης θετική επίπτωση στις συνομιλίες στην Κύπρο", πρόσθεσε. Λίγο νωρίτερα είχε παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Συνάντηση Παπαδόπουλου - Γιουνκέρ

    Εξάλλου,ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος της ΕΕ στο εξάμηνο αυτό Ζακ-Κλοντ Γιουνκέρ, άσκησε πίεση στην Τουρκία να τηρήσει την δέσμευσή της να επεκτείνει στις δέκα νέες χώρες-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, την συνθήκη τελωνειακής ένωσης που ήδη ισχύει στις άλλες χώρες-μέλη.

    «Δεν υπάρχει περίπτωση έναρξης των διαπραγματεύσεων χωρίς την υπογραφή πρωτοκόλλου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιουνκέρ μετά τη συνάντηση που είχε στο Λουξεμβούργο με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Συνάντηση Παπαδόπουλου -Μπαρόζο

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος,επίσης, είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ευκαιρία που παρουσιάζεται για την ανάληψη νέας προσπάθειας με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η όποια νέα πρωτοβουλία θα πρέπει να παραμείνει υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με μια πιο ενεργή συμμετοχή της ΕΕ.

    [03] Αποτελέσματα εκλογών στον ΔΣΑ

    Οι Δημήτρης Παξινός και Δημήτρης Βερβεσός θα αναμετρηθούν την Κυριακή στον 2ο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.Στον πρώτο γύρο των εκλογών ο κ.Παξινός έλαβε ποσοστό 42,75% και ο κ.Βερβεσός 21,94%.

    Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στο ΔΣΑ έχουν ως εξής:

    Δ. Παξινός έλαβε 5.186 ψήφους, ήτοι ποσοστό 42,75%

    Δ. Βερβεσός έλαβε 2.656 ψήφους, ήτοι ποσοστό 21,94%

    Θ. Σχινάς έλαβε 1.550 ψήφους (12,8%)

    Π. Γαλλετσέλης έλαβε 1084 ψήφους (8,95%)

    Μ. Κοκκινάκης έλαβε 714 ψήφους (5,9%)

    Δ. Χατζημιχάλης έλαβε 396 ψήφους (3,27%)

    Χαρ. Αναλυτής έλαβε 373 ψήφους (3,08%)

    Δ. Τσούγκος έλαβε 126 ψήφους (1,06%)

    Απ. Ηλίας έλαβε 16 ψήφους (0,13%) και

    Αν. Συρμπόπουλος έλαβε 14 ψήφους (0,12%).

    Ο Δ. Παξινός μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων δήλωσε ότι «σε αυτές τις εκλογές αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει κομματικό χρώμα αλλά δικηγορικό. Με ψήφισαν συνάδελφοι από όλους τους πολιτικούς χώρους και αυτό είναι που με ικανοποιεί".

    Ο Δ. Βερβεσός δήλωσε ότι «η παράταξή μας πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 1996 μπαίνει στο β' γύρο και διεκδικεί την προεδρία του ΔΣΑ αυξάνοντας το ποσοστό κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες από εκείνο που έλαβε ο Αριστείδης Οικονομίδης στις περασμένες εκλογές».

    [04] Παραίτηση της φιλο-συριακής κυβέρνησης στο Λίβανο

    Παραληρούντες από ενθουσιασμό υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στον Λίβανο υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Βηρυττού, σε μία προσπάθεια να πειθαναγκάσουν τις συριακές δυνάμεις να αποσυρθούν από τα εδάφη της χώρας τους, έπειτα από την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τη Δαμασκό κυβέρνησης του Λιβάνου.

    Η φιλο-συριακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ομάρ Καράμι παραιτήθηκε τη Δευτέρα έπειτα από δύο εβδομάδες ασταμάτητων διαδηλώσεων, δημιουργώντας κατβ αυτόν τον τρόπο εντονότερες πιέσεις στη Δαμασκό, η οποία ήδη βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

    Χιλιάδες διαδηλωτές μετέτρεψαν το κέντρο της Βηρυττού σε μία θάλασσα από σημαίες του Λιβάνου και ξέσπασαν σε αυθόρμητους πανηγυρισμούς στο άκουσμα της παραίτησης της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε στη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης σχετικά με τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.

    Πολλοί από τους διαδηλωτές στην κεντρική Πλατεία των Μαρτύρων (που μετά τον θάνατο του Χαρίρι την έχουν μετονομάσει οι ίδιοιο σε Πλατεία Ελευθερίας) αξίωναν επίσης την παραίτηση του υποστηριζόμενου από τη Συρία προέδρου του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ.

    Η Συρία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα πράγματα του Λιβάνου και διατηρεί 14.000 στρατιώτες εντός της χώρας. Στο μεταξύ, μία μετριοπαθής προσωπικότητα, φίλα προσκείμενη στη Δαμασκό, ο πρώην πρωθυπουργός Σαλίμ Χος, ανακοίνωσε χθες τη «γέννηση τρίτης πολιτικής δύναμης» στο Λίβανο. Η δύναμη αυτή «εστιάζει τη δράση της σε δύο άξονες: να αναπτύξει τις δημοκρατικές πρακτικές και να γεφυρώσει τα χάσματα που έχουν διασπάσει την εθνική ενότητα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών», τόνισε ο Χος.

    [05] Απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας

    Δεμένα παραμένουν στα λιμάνια τα πλοία όλων των κατηγοριών τα οποία έχουν Ελληνες στα πληρώματά τους, μετά την απεργία που πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

    Υπενθυμίζεται ότι η ΠΝΟ,με βασικά αιτήματα την καταπολέμηση της ανεργίας, την αύξηση των προνοιακών επιδομάτων,την απόσυρση της τροπολογίας για εγκριτική πράξη για να εγγραφεί ένα πλοίο στα ελληνικά νηολόγια και την ίδρυση ειδικού ταμείου για τους ναυτικούς, πραγματοποιεί από τις 6 σήμερα το πρωί 48ωρη απεργία η οποία θα λήξει στις 6 το πρωί της 3ης Μαρτίου.

    Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης έχει χαρακτηρίσει δίκαια τα περισσότερα από τα αιτήματα των ναυτικών και είχε συνάντηση μαζί τους την περασμένη Παρασκευή,η οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να καρποφόρησε.

    [06] Διεθνής διάσκεψη στο Λονδίνο για το Παλαιστινιακό.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ άνοιξε σήμερα στο Λονδίνο τη διεθνή διάσκεψη για το Παλαιστινιακό που έχει στόχο την παροχή βοήθειας προς τη νέα Παλαιστινιακή Αρχή για την προώθηση οικονομικών, πολιτικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

    Εχοντας στο πλευρό του τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον γγρ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ο Μπλερ απηύθυνε έκκληση για την υποστήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής σε όλους τους τομείς.

    Στη διάσκεψη μετέχουν εκπρόσωποι 23 χωρών και διεθνών οργανισμών. Τις Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσωπεί η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, τη Ρωσία ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και την ΕΕ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα.

    Στη διεθνή διάσκεψη δεν μετέχει το Ισραήλ επειδή θα συζητηθούν προβλήματα των Παλαιστινίων στα οποία το Ισραήλ δεν έχει ανάμιξη, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σαρόν.

    [07] θέματα Ναυτιλίας και ανάπτυξης,συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Με αντικείμενο τη Ναυτιλία και την ανάπτυξη έργων υποδομής συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου η Κυβερνητική Επιτροπή με τη συμμετοχή και του αρμόδιου υπουργού κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι η ελληνική Ναυτιλία είναι ο πιο δυναμικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας και τόνισε πως θα ληφθούν μέτρα ώστε να γίνουν επενδύσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και των λιμανιών της χώρας με χρήματα που υπάρχουν στον τομέα της Ναυτιλίας.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης τόνισε πως στην αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών μπορεί να συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή καταστροφές σε λιμάνια όπως για παράδειγμα χθες στη Λήμνο, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές κακοτεχνίες σε πολλά λιμάνια και πως απόφαση της κυβέρνησης είναι να δοθούν οι απαραίτητοι πόροι για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα, σημειώνοντας όμως ότι χρειάζεται και χρόνος, ενώ υπογράμμισε ότι για το θέμα υπάρχει συνεργασία και με τους έλληνες πλοιάρχους.

    Ο κ. Αλογοσκούφης απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ είπε ότι ο ίδιος δεν έχει να προσθέσει κάτι νεότερο σε αυτό το θέμα.

    [08] Η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2004 -2005

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας παρέδωσε στην πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα την έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική του οικονομικού έτους 2004-2005. Κατά τη σύντομη συζήτηση με τον κ. Γκαργκάνα, η κυρία Μπενάκη - Ψαρούδα δήλωσε πως σύμφωνα με τα δεδομένα της έκθεσης η ελληνική οικονομία κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η έκθεση θα διανεμηθεί στα κόμματα, θα γίνει αντικείμενο μελέτης στη Βουλή και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

    Στην έκθεση εξετάζονται η διαμόρφωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, η πορεία του πληθωρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ και στην Ελλάδα κατά το 2004 και οι οικονομικές προοπτικές για το τρέχον έτος.

    Μεταξύ άλλων αναφέρεται, ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ υποχώρησε σε 3,8% το 2004 από 4,5% το 2003 ενώ για το τρέχον έτος, η έκθεση καταλήγει στην πρόβλεψη ότι ο ρυθμός ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας θα σημειώσει «περαιτέρω επιβράδυνση». Προστίθεται ωστόσο, ότι «θα παραμείνει σημαντικά υψηλότερος από το ρυθμό ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ και επομένως θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος προς την πραγματική σύγκλιση».

    Για τον πληθωρισμό αναφέρεται ότι υποχώρησε το 2004 «αποκλειστικά στη μεγάλη πτώση των τιμών των οπωροκηπευτικών. Αντίθετα, ο πυρήνας του πληθωρισμού αυξήθηκε περαιτέρω». Εκτιμάται επίσης ότι το τρέχον έτος ο πληθωρισμός θα σημειώσει μικρή επιτάχυνση σε σύγκριση με το 2004. «Επομένως, ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να είναι σημαντικά υψηλότερος από το μέσο όρο του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ και θα υπάρξει περαιτέρω απώλεια διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 March 2005 - 12:55:51 UTC