Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θα καταβληθούν τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση
  • [02] Η Βόρεια Αμερική η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου στα ναρκωτικά για το 2004.
  • [03] Περιοδεία Καραμανλή στα Βαλκάνια
  • [04] Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις σε Βόρεια Ελλάδα και Φθιώτιδα
  • [05] Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για διαφάνεια στη δικαιοσύνη

  • [01] Θα καταβληθούν τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση

    Ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης να καταβληθούν τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ στους συνταξιούχους στο μέλλον όποτε τελεσιδικήσει η υπόθεση. Αυτό δήλωσε στην ΝΕΤ ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η υπόθεση αυτή δεν θα πάρει πάνω από ένα χρόνο και μάλιστα ανέφερε ότι θα επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.

    Σε ότι αφορά την απόφαση του διευθυντή του γραφείου του κ. Βασίλη Γούλα να παραιτηθεί από την προσφυγή του, είπε ότι ήταν προσωπική υπόθεση τόσο να ξεκινήσει τη διαδικασία προσφυγής όσο και να ανακαλέσει στη συνέχεια.

    Ο υφυπουργός τόνισε ότι ο κ. Γούλας το αποφάσισε μόνος του και ότι στη συνέχεια του το ανακοίνωσε.

    Με αφορμή την παραίτηση του κ.Γούλα από την προσφυγή του, στο Ελεγκτικό Συνέδριο δεν συζητήθηκε χθες η αίτησή του με την οποία ζητούσε να του επιστραφούν από 01/01/2001 οι εισφορές υπέρ του ΛΑΦΚΑ που είχε καταβάλει. Κατόπιν αυτών το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης και θα θεωρήσει τη δίκη καταργημένη.

    Επισημαίνεται ότι υπάρχουν δύο άλλες ενστάσεις συνταξιούχων με το ίδιο περιεχόμενο, αλλά ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί για εκδίκαση.

    Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, με την απόσυρση της ένστασης του Β. Γούλα, οδηγείται σε παράταση η διεκδίκηση των αναδρομικών των κρατήσεων ΛΑΦΚΑ από χιλιάδες συνταξιούχους. Παράλληλα, τα διεκδικούμενα αναδρομικά μπορούν να φτάσουν σε βάθος χρόνου τριετίας απέναντι στο Δημόσιο ή πενταετίας απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία.Υπενθυμίζεται ότι από 1/7/2004 έχει σταματήσει η κράτηση υπέρ του ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις.

    Κυβερνητικοί κύκλοι, πάντως, υπογράμμιζαν ότι υπάρχουν εκατοντάδες άλλες προσφυγές με το ιδιο αντικείμενο, οι οποίες βρίσκονται στη Δικαιοσύνη. Υπενθύμιζαν δε ότι η ίδια η κυβέρνηση είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να αρθεί η αδικία της παράτυπης παρακράτησης του ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις.

    Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για αναξιοπιστία της κυβέρνησης, η οποία αθετεί τις υποσχέσεις της, εξαπατά τους συνταξιούχους και γίνεται πραγματικά καταγέλαστη.

    Στο μεταξύ, συζητήθηκε χθες στο Α΄ Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η προσφυγή συνταξιούχου χαλυβουργού ο οποίος ζητούσε να του επιστραφούν εισφορές υπέρ του ΛΑΦΚΑ που είχε καταβάλει.

    Πρόκειται για την πρώτη αγωγή που έφτασε στις δικαστικές αίθουσες και έγινε από τον Θεοχάρη Πετρίδη, μέλος της Πανελλήνιας Ενωσης συνταξιούχων χαλυβουργών ο οποίος στρέφεται κατά του τοπικού καταστήματος ΙΚΑ Ευόσμου και ζητά να του επιστραφούν ποσά που παρακρατήθηκαν υπέρ ΛΑΦΚΑ.

    Στο πλευρό του βρέθηκε και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης που έκανε παρέμβαση στο δικαστήριο το οποίο αναμένεται να αποφανθεί τους προσεχείς μήνες.

    [02] Η Βόρεια Αμερική η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου στα ναρκωτικά για το 2004.

    Η Βόρεια Αμερική συνέχισε να παραμένει η μεγαλύτερη αγορά ναρκωτικών του κόσμου εντός του 2004, ενώ η κατανάλωση ναρκωτικών αυξήθηκε στην Κεντρική Αμερική και στην Καραϊβική, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργάνου για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών Ουσιών (OICS), που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βιέννη.

    «Μολονότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως στις ΗΠΑ η κατανάλωση ναρκωτικών έχει παραμείνει σταθερή από το 2002», η χώρα αυτή παραμένει «η πιο σημαντική αγορά παράνομων ναρκωτικών ουσιών στο κόσμο», τονιζεται στην έκθεση.

    Το ποσοστό της τοξικομανίας παραμένει στην χώρα αυτή στο «ανησυχητικό» επίπεδο του 8,2% του πληθυσμού, παρότι «έχει σημειωθεί μία αισθητή μείωση στην κατανάλωση στις τάξεις των μαθητών της δευτεροβάθμιας κλίμακας εκπαίδευσης», προσθέτει το OICS.

    Το πρώτο σε κατανάλωση ναρκωτικό στη Βόρειο Αμερική είναι η κάνναβις κι η παραγωγή της έχει φθάσει τους 2.500 τόνους ετησίως στις ΗΠΑ, ενώ η καλλιέργειά της έχει αυξηθεί σε επίπεδα «επιδημίας» σε πολλές καναδικές επαρχίες, τονίζεται.

    Επιπλέον, οι ΗΠΑ παραμένουν «μακράν η μεγαλύτερη αγορά κοκαΐνης στον κόσμο» κι ήσαν ο κύριος προορισμός για 590 τόνους του συγκεκριμένου ναρκωτικού που παρήχθησαν στην Νότιο Αμερική και διοχετεύθηκαν στη χώρα μέσω της Καραϊβικής.

    Η δε Νότια Αμερική, κύρια περιοχή στην παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο, είδε «να αυξάνεται η απόδοση των εσόδων της» παρά τη μείωση της συνολικής επιφάνειας των εδαφών παραγωγής της κοκαΐνης.

    Παράλληλα, το OICS εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση του ποσοστού των γυναικών που καταναλώνουν ναρκωτικά στην Κεντρική Αμερική, στην Καραϊβική και στο Μεξικό, μία περιοχή που χαρακτηρίζεται από την αύξηση των ποσοστών κατανάλωσης κοκαΐνης.

    [03] Περιοδεία Καραμανλή στα Βαλκάνια

    Περιοδεία στη Σερβία, την Κροατία, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο, θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του της Κροατίας Ιβο Σάναντερ, του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.

    Αύριο (Πέμπτη) ο Κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ενώ αργότερα θα μεταβεί στην Πρίστινα όπου κατ'αρχάς θα επισκεφθεί στο στρατόπεδο ΕΛΔΥΚΟ «Ρήγας Φεραίος» για να συναντηθεί με τα ελληνικά στρατεύματα και στη συνέχεια επιστρέφοντας στην πόλη θα συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ Σέρεν Γιέσεν Πέτερσεν, τον πρόεδρο Ρουγκόβα παρουσία του πρωθυπουργού κ.Χαραντινάι και με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Κοσόβου.

    Εκτός από θέματα διμερών σχέσεων τις συνομιλίες θα απασχολήσουν και οι εξελίξεις στην περιοχή υπό το πρίσμα και των συζητήσεων που έγιναν πρόσφατα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

    [04] Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις σε Βόρεια Ελλάδα και Φθιώτιδα

    Σε λευκό κλοιό βρέθηκε από νωρίς το πρωί η Θεσσαλονίκη, ενώ πολλά είναι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πυκνή χιονόπτωση.

    Στο νομό Θεσσαλονίκης, ύστερα από απόφαση του νομάρχη κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία, όπως και στους νομούς Κιλκίς, Πιερίας, Κοζάνης, βόρειας και δυτικής Χαλκιδικής και Ημαθίας, ενώ κλειστά θα είναι και τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

    Στο μεταξύ σε όλο το οδικό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αλυσίδες. Η χρήση των αλυσίδων είναι απαραίτητη και στα οχήματα που κινούνται σε πολλούς δρόμους της κεντρικής Μακεδονίας, ακόμη και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ κλειστός είναι ο δρόμος Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη.

    Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» , λόγω της χιονόπτωσης έκλεισε από τα ξημερώματα. Οι πτήσεις των αεροσκαφών άρχισαν να πραγματοποιούνται μετά τις 7:30 το πρωί, μόλις ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός στις πίστες και στους διαδρόμους προσγείωσης.

    Προβλήματα, όμως δημιουργήθηκαν και στα πρώτα πρωινά δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών του ΟΑΣΘ, αφού τα πρώτα αστικά λεωφορεία έκαναν την εμφάνισή τους λίγο πριν τις 8.

    Οι δρόμοι εμφανίζουν επικίνδυνη ολισθηρότητα, ενώ οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί, να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες και όπου κρίνουν σκόπιμο να κάνουν χρήση αλυσίδων, προκειμένου να αποφύγουν τα δυσάρεστα.Συνεργεία των δήμων προσπαθούν να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς, ρίχνοντας αλάτι, από τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Κακοκαιρία στο νομό Φθιώτιδας

    Κλειστά είναι τα σχολεία σε όλη τη Φθιώτιδα αφού το χιόνι ακόμα και μέσα στην πόλη της Λαμίας ξεπέρασε τους 10 πόντους ενώ στην ορεινή Δυτική Φθιώτιδα έχει ξεπεράσει του 80 πόντους.

    Η συγκοινωνία στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας και του Δομοκού έχει σταματήσει ενώ σε όλο επαρχιακό δίκτυο είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Στο Εθνικό δίκτυο Λαμίας - Θεσσαλονίκης αποκαταστάθηκε πριν λίγο η συγκοινωνία αφού μια νταλίκα ντεραπάρισε και ανετράπη στο 217 χλμ της ΝΕΟ Αθηνών Θεσσαλονίκης λίγο μετά τη Λαμία ενώ η πλατφόρμα έκλεισε κάθετα όλη την Εθνική οδό και διέκοψε την κυκλοφορία για περισσότερο από μία ώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οδηγός ενός ΙΧ που ακολουθούσε την νταλίκα και δεν την είδε

    ντεραπαρισμένη έπεσε με δύναμη πάνω της, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματίες.

    Δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής με γερανούς ανέσυραν την νταλίκα και αποκατέστησαν πριν λίγο την κυκλοφορία στο Εθνικό δίκτυο.

    Εξάλλου, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι αναγκαίες στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού όπου όλη τη νύχτα τα μηχανήματα της Περιφέρειας έδιναν μάχη να τον κρατήσουν ανοιχτό ενώ για πολλές ώρες απαγόρευσαν την διέλευση βαρέων οχημάτων.

    Επίσης αλυσίδες είναι αναγκαίες στο δρόμο Λαμίας - Άμφισσας στο Μπράλο και λίγο μετά την Γραβιά όπως επίσης και στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου όπου τα προβλήματα αρχίζουν λίγο μετά το χωριό Άγιος Γεώργιος και μέχρι την πόλη του Καρπενησίου.

    Τέλος λίγο μετά τις 9.30 το πρωί εξελίσσεται ένα νέο κύμα χιονόπτωσης με ιδιαίτερη ένταση από τον Άγιο Κων/νο μέχρι τη Λαμία και δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα δίνουν μάχη στην εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών από το 160ο μέχρι το 200ο χλμ, ρίχνοντας αλάτι για να μην υπάρξουν προβλήματα.

    [05] Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για διαφάνεια στη δικαιοσύνη

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, στην Ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την εξασφάλιση της διαφάνειας και του εσωτερικού ελέγχου στη Δικαιοσύνη, καθώς, τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου.

    Ήδη από τη συζήτηση του σχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός, είχαν δηλώσει ότι θα το υπερψηφίσουν - αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα των διατάξεών του. Κατά τη σημερινή συζήτηση, η αξιωματική αντιπολίτευση, ηπιότερα αυτή τη φορά επανέλαβε την πρόθεσή της να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου, ο ΣΥΝ δεν έλαβε το λόγο, ενώ το ΚΚΕ εξέφρασε την εναντίωσή του.

    Το σχέδιο νόμου, όπως το παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, περιλαμβάνει τα κάτωθι:

    Β· Μετατρέπεται η δωροδοκία δικαστή, από πλημμέλημα σε κακούργημα και ορίζεται, πλην της φυλάκισης, βαρύτατη χρηματική ποινή, από 100.000 ευρώ έως 1 εκ. ευρώ

    Β· Τιμωρία σε βαθμό κακουργήματος, σε όποιον εμπλέκεται σε δωροδοκία δικαστή

    Β· Ορίζονται Επίκουροι Επιθεωρητές και ενισχύεται η Γραμματεία της Επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών

    Β· Ενεργοποιείται ο έλεγχος των «πόθεν έσχες» όλων των δικαστικών λειτουργών

    Β· Προβλέπεται η δυνατότητα παύσης της άσκησης των καθηκόντων οιουδήποτε δικαστή υπόκειται στον έλεγχο ΕΔΕ δια θέματα διαφθοράς, ή άλλα σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα

    Β· Ελέγχεται από τον προσεχή Σεπτέμβριο πειθαρχικά, όποιος δικαστής καθυστερήσει την έκδοση αστικής απόφασης πέραν του 8μήνου και του αφαιρείται υποχρεωτικά η δικογραφία.

    Β· Εισάγεται ο θεσμός του Εφέτη-Επόπτη Ανακριτών

    Β· Αποκλείεται η αντικατάσταση οιουδήποτε δικαστή έχει κληρωθεί ως μέλος ποινικού δικαστηρίου σε συγκεκριμένη δικάσιμο από άλλο δικαστή, πλην εκείνων που έχουν κληρωθεί ως αναπληρωματικοί

    Β· Προσδιορίζονται υποχρεωτικά τα ασφαλιστικά μέτρα εντός 30 ημερών από τη λήψη προσωρινής διαταγής, χωρίς δυνατότητα αναβολής.

    Β· Στις εργατικές διαφορές, αν δεν χορηγηθεί προσωρινή διαταγή, η συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, προσδιορίζεται υποχρεωτικά εντός 30 ημερών από την κατάθεσή της

    Β· Σε περίπτωση υποβολής αίτησης για αλλαγή της νομίμως ορισθείσης δικασίμου, απαιτείται αιτιολογημένη πράξη του αρμοδίου δικαστή

    Β· Θεσπίζονται αυστηρότερες ποινές για τα εγκλήματα της ψευδορκίας, της ψευδούς καταμήνυσης και της ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης.

    Επίσης, επανελέγχονται σοβαρές πειθαρχικές υποθέσεις που είχαν τεθεί στο αρχείο και σχετίζονται με φαινόμενα διαφθοράς δικαστικών λειτουργών, διενεργείται έλεγχος όλων των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των δικαστικών λειτουργών των δύο τελευταίων ετών και συστήνεται ευρεία Επιτροπή υπό τον γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να μελετήσει και να προτείνει τα αναγκαία βελτιωτικά μέτρα για ζητήματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνα για τα κρούσματα διαφθοράς στη Δικαιοσύνη.

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του, Σωκράτης Κοσμίδης, επεσήμανε ότι «η αυστηροποίηση των ποινών δεν είναι πανάκεια» και πως ενδεχόμενα μάλιστα να αποθαρρύνει και κάποιους να καταθέσουν ως μάρτυρες. «Το νομοσχέδιο δεν θεωρώ ότι προσθέτει κάτι το ιδιαιτέρως σημαντικό, παρά ταύτα θα το ψηφίσουμε επί της αρχής» ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση, η πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών υπηρετεί ευόρκως και θα πρέπει να προστατευτεί το κύρος της.

    Πιο κριτικός, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστήριξε ότι στο χώρο της Δικαιοσύνης και της Εκκλησίας, «η κυβέρνηση παρακολουθεί με αμηχανία και παθητικότητα τις εξελίξεις» ενώ «η κοινωνία χάνει τη θεσμική της εμπιστοσύνη βλέποντας να καταλύονται οι αρμοί της κοινωνικής συνοχής». Τα μέτρα που λαμβάνονται με το νομοσχέδιο, είναι «θετικά, αλλά αποσπασματικά και χωρίς ορίζοντα» - κι αν το ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, αυτό γίνεται για να σηματοδοτήσει την ανάγκη λήψης κάποιων μέτρων. Για τον κ. Βενιζέλο, το μείζον ζήτημα είναι η διαδικασία επιλογής της μελλοντικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης - κι εκεί κατά τη γνώμη του θα κριθεί η κυβέρνηση, στέλνοντας και μηνύματα στους δικαστές.

    Ενάντια στο νομοσχέδιο τάχθηκε το ΚΚΕ, με την εισηγήτριά του, Λιάνα Κανέλλη, να υποστηρίζει ότι «εδώ επισείεται τρόμος πάνω από τους δικαστές» και πως τα μέτρα λαμβάνονται «υπό το βάρος μιας γενικευμένης τηλεοπτικής τοκογλυφίας, σε ένα αστικό σύστημα που και η Δικαιοσύνη και οι άλλες δύο εξουσίες, έχουν υποταγεί συνειδητά σε μία και μόνη αρχή: Κέρδος σε βάρος των ανθρώπων».

    Αντίθετα, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Ζαγορίτης, υποστήριξε ότι με τα προτεινόμενα νομοθετικά μέτρα «και με τη βοήθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικαστικών λειτουργών που τιμούν τον όρκο τους», τα φαινόμενα διαφθοράς θα περιοριστούν. «Δεν κουκουλώνουμε, δεν συγκαλύπτουμε τίποτα, δεν συμβιβαζόμαστε. Εκπτώσεις σε ζητήματα διαφάνειας και σε ζητήματα αντιμετώπισης της διαφθοράς, δεν γίνονται» ανέφερε ο κ. Ζαγορίτης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 March 2005 - 12:07:10 UTC