Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε απολογισμό του έργου της κυβέρνησης για τον πρώτο χρόνο της θητείας της θα προβεί σήμερα ο πρωθυπουργός
  • [02] Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ
  • [03] Η Συρία θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τον Λίβανο
  • [04] Μήνυμα της γγ Ισότητας Ευγενίας Τσουμάνη, για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας
  • [05] Διάσκεψη για την τρομοκρατία στη Μαδρίτη

  • [01] Σε απολογισμό του έργου της κυβέρνησης για τον πρώτο χρόνο της θητείας της θα προβεί σήμερα ο πρωθυπουργός

    Σε απολογισμό του έργου της κυβέρνησης για τον πρώτο χρόνο της θητείας της θα προβεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές. Στη συνέντευξη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και σε θέματα επικαιρότητας.

    Στο μεταξύ, ένα σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου έκανε χθες και ο υπουργός Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη νίκη στις εκλογές της ΝΔ.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση πολιτεύτηκε με συνέπεια και υπευθυνότητα επι τη βάση αρχών και αξιών και στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει.

    Εκανε ειδική αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τονίζοντας την άψογη διοργάνωση που πρόβαλε την Ελλάδα διεθνώς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έδωσε λύσεις σε πολλά προβλήματα και έβαλε τις βάσεις για πιό αποτελεσματική πορεία.

    "Οι δεσμεύσεις μας ισχύουν στο ακέραιο", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε ότι το 2005 ήδη ξεκίνησε η προσπάθεια για την αλλαγή των δομών του κράτους και της οικονομίας.

    Αναφερόμενος στα όσα έκανε η κυβέρνηση στον ένα χρόνο, επισήμανε τη ρύθμιση του θέματος των πανωτοκίων, την κατάργηση της εισφοράς του ΛΑΦΚΑ, την ταχεία καταβολή των αγροτικών αποζημιώσεων, τη ρύθμιση για τους συμβασιούχους του Δημοσίου, το νέο φορολογικό νόμο, το νέο αναπτυξιακό νόμο, την κατάργηση του "μαθηματικού τύπου", το νόμο για το "βασικό μέτοχο" και τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης καθώς και της γραφειοκρατίας στο δημόσιο τομέα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Ρουσόπουλος είπε οτι οι Ελληνες πολίτες γνωρίζουν ότι η κακή οικονομική κατάσταση οφείλεται στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δέκα χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την προσπάθεια για το νοικοκύρεμα της οικονομίας υπέρ των Ελλήνων πολιτών.

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη μόνο όταν όλοι οι Ελληνες πολίτες θα είναι ικανοποιημένοι και θα συνεχίσει την προσπάθεια για να λύσει τα προβλήματα.

    Ερωτηθείς για το θέμα του ΛΑΦΚΑ, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης ήταν η κατάργηση της εισφοράς. Πρόσθεσε ότι πουθενά δεν υπάρχει υπόσχεση για ρύθμιση των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ προεκλογικά. Ωστόσο, η κυβέρνηση προχώρησε σε πολιτική ρύθμιση για να πάρουν τα χρήματά τους πίσω οι συνταξιούχοι.

    Τόνισε πάντως, ότι και μόνο από την κατάργηση της εισφοράς ωφελήθηκαν οι συνταξιούχοι με αύξηση στις συντάξεις τους από 1-5% όταν αντίθετα το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα είχε επεκτείνει με δύο νόμους το ΛΑΦΚΑ μέχρι το 2008.

    Πάντως, σε σχέση με τα οικονομικά, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι η προσπάθεια για περικοπή των δαπανών στο δημόσιο τομέα έχει αποδώσει καθώς ήδη έχουν εξοικονομηθεί 3 δισ. ευρώ από δαπάνες που γίνονταν αλόγιστα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

    Αναφέρθηκε δε στο θέμα της ακρίβειας λέγοντας ότι υπήρξε διεθνώς αύξηση της τιμής του πετρελαίου ωστόσο στη χώρα μας ήταν αναλογικά μικρότερη απ' ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Τέλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει και υπηρετεί την τακτική της ήπιας προσαρμογής.

    [02] Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ

    Με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, κ. Χ.Αλμούνια, συναντάται σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, για να συζητήσει μαζί του την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη στρατηγική της Λισαβόνας.

    Το απόγευμα, ο υπουργός θα αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες για το Λονδίνο, όπου αύριο θα παρουσιάσει σε μεγάλους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την κυβερνητική οικονομική πολιτική, με ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική των αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Αλογοσκούφης θα συναντηθεί επίσης με τον Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας κ. Μέρβιν Αλιστερ Κινγκ.

    Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση που είχαν χθες αργά το βράδυ και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες στις 20 Μαρτίου.

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Ζουνκέρ δήλωσε ότι συγκάλεσε τη νέα υπουργική σύνοδο το μεσημέρι της 20ης Μαρτίου, πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ (στις 22 και 23 Μαρτίου) οι οποίοι θα κληθούν να επικυρώσουν την όποια συμφωνία.

    Ο Ζουνκέρ εκτίμησε ωστόσο ότι στις συνομιλίες, που διήρκησαν εννιάμισι ώρες, επιτεύχθηκε πρόοδος. "Οδεύουμε προς μια συμφωνία", είπε.

    Την αισιοδοξία τους για την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών της 20ης Μαρτίου εξέφρασαν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Χανς Άιχελ και Τιερί Μπρετόν.

    [03] Η Συρία θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τον Λίβανο

    Η Συρία πρόκειται να αποσύρει το σύνολο των δυνάμεών της από τον Λίβανο, περιλαμβανομένων και των υπηρεσιών των μυστικών υπηρεσιών του στρατού της, όπως επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτατο στέλεχος της συριακής κυβέρνησης που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

    Ο Σύρος αξιωματούχος, που προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά την συρο-λιβανική σύσκεψη στη Δαμασκό, δεν θελησε να αναφερθεί σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποχώρηση των συριακών δυνάμεων, ούτε και της ανάκλησης των μυστικών υπηρεσιών.

    «Το Ανώτατο Συρο-Λιβανικό Συμβούλιο (στο οποίο συμπροεδρεύουν οι πρόεδροι του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ και της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ) έλαβε μία σειρά από μέτρα για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία του Τάεφ ενόψει μίας πλήρους αποχώρησης των συριακών δυνάμεων από τον Λίβανο. Η συριακή αποχώρηση περιλαμβάνει την αναχώρηση και των μυστικών υπηρεσιών του στρατού, που αποτελούν τμήμα των συριακών δυνάμεων», τόνισε ο ίδιος.

    Είναι η πρώτη φορά που θίγεται το θέμα της αποχώρησης των συριακών μυστικών υπηρεσιών από τον Λίβανο, πράγμα το οποίο ζητούν μετβ επιτάσεως οι ΗΠΑ κι η αντιπολίτευση στον Λίβανο. Ο ακριβής αριθμός των μελών των μυστικών υπηρεσιών εκτιμάται από δυτικές πηγές σε τρεις με τέσσερις χιλιάδες άνδρες.

    Το Ανώτατο Συμβούλιο ανακοίνωσε μία «σύμπτυξη των συριακών δυνάμεων μέχρι την κοιλάδα Μπεκάα πριν τα τέλη του τρέχοντος μηνός», χωρίς όμως να προσδιορίζει ένα χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποπχώρηση των συριακών δυνάμεων, αλλά περιορίσθηκε στην ανακοίνωση μίας κατβ αρχήν συμφωνίας, σε διάστημα ενός μηνός μετά την σύμπτυξη των συριακών δυνάμεων, για τη διατήρηση των δυνάμεων της Συρίας στον Λίβανο και για τον αριθμό των στρατιωτών που θα σταθμεύουν στη χώρα.

    Μετά τη σύσκεψη της Δαμασκού, ο συριακός στρατός ξεκίνησε την αναδίπλωσή του προς ανατολάς. Μία στρατιωτική φάλαγγα οχημάτων έγινε ορατή να κατευθύνεται προς την Μπεκάα, αφού οι στρατιώτες είχαν ξηλώσει τις εγκαταστάσεις και εγκαταλείψει το στρατιωτικό υλικό του στρατώνα τους σε απόσταση πέντε χλμ από τα υψίπεδα που δεσπόζουν της κοιλάδας.

    [04] Μήνυμα της γγ Ισότητας Ευγενίας Τσουμάνη, για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας

    Στη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, αναφέρεται σε μήνυμα της η γ.γ. Ισότητας, Ευγενία Τσουμάνη, η οποία τονίζει ότι μια μέρα δεν φτάνει για την υπόθεση της ισότητας καθώς παρά τις προόδους, που έχουν γίνει σε θεσμικό επίπεδο, η ισότητα στην πράξη δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.

    Ως πεδία στα οποία εκδηλώνεται η ανισότητα των δύο φύλων αναφέρει ιδιαίτερα την αγορά εργασίας και το εργασιακό περιβάλλον αλλά και την εκπαίδευση, τη συμμετοχή στα κέντρα των αποφάσεων και τις ευθύνες της οικογενειακής ζωής ενώ επιπλέον έκφραση διάκρισης λόγω φύλου αποτελούν οι διάφορες μορφές βίας σε βάρος των γυναικών μέσα και έξω από το σπίτι, όπως, επίσης, η εμπορία και η παράνομη διακίνηση των γυναικών.

    Η κ. Τσουμάνη σημειώνει ότι η ημέρα αυτή αποτελεί έναυσμα για έναν αναστοχασμό σχετικά με την αξία της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και τον πολυδιάστατο ρόλο της γυναίκας σε όλα τα πεδία της ζωής. Η ισότητα δεν είναι μόνο γυναικείο ζήτημα, είναι ζήτημα βαθιά πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό, εργαλείο για να πετύχουμε την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή της Ελλάδας, υπογραμμίζει.

    Η γ.γ. Ισότητας αναφέρεται και στο διεθνές ενδιαφέρον για την κρισιμότητα των θεμάτων ισότητας όπως αυτό αποτυπώθηκε στην Παγκόσμια Διάσκεψη των Γυναικών στο Πεκίνο το 1995 και στην 49η Σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κατάσταση των Γυναικών.

    Παρουσιάζοντας τις δράσεις και την στρατηγική της Γενικής Γραμματείας Ισότητας με στόχο την σφαιρική αντιμετώπιση των ελλειμμάτων αναφέρει ότι:

    Με τις δράσεις μας για ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης συμβάλλουμε στην αξιοποίηση όλου του παραγωγικού δυναμικού και ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Με τις δράσεις μας για την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών συμβάλλουμε στο σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών ως ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με τις δράσεις μας για ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων ενισχύουμε τη δημοκρατία και την καλή διακυβέρνηση. Με την καταπολέμηση των στερεοτύπων μέσω της εκπαίδευσης συμβάλλουμε στην εξάλειψη των δομικών αιτίων διαιώνισης των ανισοτήτων λόγω φύλου. Πιστεύουμε απόλυτα στην αξία της διαρκούς αμφίδρομης επικοινωνίας με την κοινωνία των πολιτών και τις οργανωμένες εκφράσεις της.

    Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας είναι το έναυσμα για να επιβεβαιώσουμε με ηχηρό τρόπο τη δέσμευσή μας για την προώθηση των ίσων ευκαιριών και ιδιαίτερα στον τομέα της απασχόλησης που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ισοτιμία αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Όμως η Ημέρα αυτή είναι και αφορμή για να αναλογιστούμε ότι τα περισσότερα εμπόδια που συνεχίζουν να συναντούν οι γυναίκες στην καθημερινή τους ζωή οφείλονται και σε στερεότυπες αντιλήψεις για τη θέση και το ρόλο τους, που ξεκινούν από την οικογένεια και την εκπαίδευση και μεταφέρονται στην κοινωνία και τους θεσμούς της. Ας μην ξεχνάμε: η προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών δεν είναι μόνο ευθύνη των γυναικών, είναι ευθύνη όλων μας, καταλήγει η κ. Τσουμάνη.

    [05] Διάσκεψη για την τρομοκρατία στη Μαδρίτη

    Δεκαπέντε αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και 200 ειδικοί από 52 χώρες αναμένονται σήμερα στη Μαδρίτη για να μετάσχουν στην τριήμερη διάσκεψη για την τρομοκρατία,με την ευκαιρία της επετείου από τις επιθέσεις στο μετρό της ισπανικής πρωτεύουσας στις 11 Μαρτίου του 2004.

    Στη διεθνή διάσκεψη, που διοργανώνει το Κλάμπ της Μαδρίτης στο οποίο μετέχουν 44 πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, θα προεδρεύσουν ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο γγ του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χουπ Σέφερ.

    Η διάσκεψη θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την υιοθέτηση του "Προγράμματος της Μαδρίτης" που θα προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με δημοκρατικά μέσα.

    Στην ισπανική πρωτεύουσα αναμένονται οι πρόεδροι του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ, της Πορτογαλίας Ζόρζε Σαμπάιο και πολλοί Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπροσωπηθούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Γκονζάλες. Θα παραστεί επίσης ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον.

    Η τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η Αλ Κάιντα, εκδηλώθηκε με την τοποθέτηση βομβών σε τέσσερα τρένα που κατευθύνονταν στον σταθμό Ατότσα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 191 άνθρωποι και 1900 να τραυματιστούν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 March 2005 - 12:15:00 UTC