Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την κατασκευή έξι μεγάλων οδικών έργων ανακοίνωσε ο Γ.Σουφλιάς.
  • [02] Πρόταση δημοψηφίσματος για το Ευρωσύνταγμα από ΣΥΝ
  • [03] Ελεγχοι του ΣΔΟΕ κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων
  • [04] Ο Μπιλ Γκέιτς παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη
  • [05] Συνέντευξη του Κ.Καραμανλή για τρομοκρατία, οικονομία και Εκκλησία
  • [06] Υιοθετήθηκε από το συμβούλιο της Ευρώπης ελληνική πρόταση για τα ΜΜΕ
  • [07] Κοινή υπουργική απόφαση για διαχειριστικούς ελέγχους στις Μητροπόλεις

  • [01] Την κατασκευή έξι μεγάλων οδικών έργων ανακοίνωσε ο Γ.Σουφλιάς.

    Την κατασκευή έξι μεγάλων οδικών έργων με τη μέθοδο της παραχώρησης που το κόστος τους θα ξεπεράσει συνολικά τα 7 δισ.ευρώ και θα είναι έτοιμα κατά μέσο όρο σε πέντε χρόνια, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

    Τα έξι έργα είναι τα εξής:

    Εθνική οδός Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα, αυτοκινητόδρομος κεντρικής Ελλάδας, εθνική οδός Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη, Ιόνια οδός (Αντίρριο-Ιωάννινα), το τμήμα του ΠΑΘΕ Μαλλιακός-Κλειδί και η υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται ουσιαστικά για όλα τα εναπομείναντα τμήματα των εθνικών οδών καθώς και την υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης.

    Οι παραχωρησιούχοι κατασκευαστές που θα κατασκευάσουν τα έργα θα αναλάβουν την εκμετάλλευση ενός ευρύτερου ή ενός παράλληλου τμήματος της εθνικής οδού προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο κόστος.

    Η παραχώρηση αυτή θα έχει ως συνέπεια την κατάργηση όλων των σημερινών δημόσιων διοδίων, τα οποία πλέον θα λειτουργούν οι ιδιώτες που θα κατασκευάσουν τα έργα. Ο κ.Σουφλιάς διευκρίνισε ότι οι υπάλληλοι του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας δεν θα χάσουν τη δουλειά τους, ενώ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν η παραχώρηση των σημερινών διοδίων στους ιδιώτες κατασκευαστές θα γίνει πριν ή μετά την κατασκευή των έργων. Το θέμα το μελετούμε ακόμη, είπε, ενώ την ίδια απάντηση έδωσε και στην ερώτηση αν θα αυξηθούν τα διόδια.

    Οι παραχωρήσεις θα γίνουν ως εξής:

    -Η κοινοπραξία που θα κατασκευάσει το έργο Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα, μήκους 290 χλμ, θα αναλάβει την εκμετάλλευση - παραχώρηση της εθνικής οδού από τα διόδια της Ελευσίνας μέχρι και την Τσακώνα, συνολικού μήκους 372 χλμ.

    Η υποβολή των προσφορών υπολογίζεται στο τέλος Δεκεμβρίου 2005, η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου τον Απρίλιο του 2006, ενώ θα χρειαστούν και περίπου τρεις μήνες για την υπογραφή και την κύρωση της σύμβασης. Το έργο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου σε εξήμισι χρόνια.

    Οπως εξήγησε ο υπουργός -και αυτό θα συμβεί και στις υπόλοιπες παραχωρήσεις- οι ιδιώτες κατασκευαστές παραχωρησιούχοι εκτός από την κατασκευή των νέων τμημάτων θα έχουν την ευθύνη και για τη βελτίωση και συντήρηση όλων των τμημάτων της παραχώρησης.

    - Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη. Το μήκος τού προς κατασκευή έργου είναι 100 χλμ ενώ το σύνολο της παραχώρησης είναι 205 χλμ. Η υποβολή των προσφορών θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου 2005, η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου το Δεκέμβριο 2005, θα ακολουθήσει η κύρωση και το έργο υπολογίζεται να είναι έτοιμο σε τεσσεράμισι χρόνια.

    - Ιόνια Οδός (Αντίρριο-Ιωάννινα) το μήκος του προς κατασκευήν έργου είναι 147 χλμ, το σύνολο της παραχώρησης 379 χλμ, η υποβολή των προσφορών θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου, η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου το Δεκέμβριο του 2005 και το έργο υπολογίζεται να είναι έτοιμο σε πέντε χρόνια από την κύρωση της σύμβασης.

    - Το τμήμα του ΠΑΘΕ από τον Μαλλιακό μέχρι το Κλειδί. Το μήκος τού προς κατασκευή έργου είναι 26 χλμ (μεταξύ αυτών δύο σήραγγες στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα), το σύνολο της παραχώρησης 230 χλμ, η υποβολή των προσφορών θα γίνει στις 27 Απριλίου το 2005, η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου τον ερχόμενο Αύγουστο και η παράδοσή του σε τεσσεράμισι χρόνια από την κύρωση της σύμβασης.

    - Ο αυτοκινητόδρομος κεντρικής Ελλάδας που θα περνάει από τις πόλεις Λαμία - Καρδίτσα- Τρίκαλα - Καλαμπάκα και θα ενώνει την εθνική οδό από το ύψος της Λαμίας μέχρι την Εγνατία οδό στην περιοχή Παναγιάς, περιλαμβάνει 192 χλμ έργου που θα κατασκευαστεί, ενώ το σύνολο της παραχώρησης είναι 233 χλμ. Οι προσφορές θα υποβληθούν στο τέλος Νοεμβρίου, ο προσωρινός ανάδοχος θα αναδειχθεί το Μάρτιο του 2006 και το έργο θα είναι έτοιμο πεντέμισι χρόνια.

    Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία αυτή, μαζί με το συγκεκριμένο οδικό τμήμα, θα κατασκευάσει και το τμήμα του ΠΑΘΕ από Σκάρφεια μέχρι Θερμοπύλες μήκους 16,5 χλμ του οποίου θα έχει την εκμετάλλευση, ενώ η κοινοπραξία που θα κατασκευάσει την Ιόνια οδό (Αντίρριο-Ιωάννινα) θα αναλάβει και τη βελτίωση και συντήρηση των τμημάτων του άξονα ΠΑΘΕ από την Αθήνα έως τη Σκάρφεια, μήκους 171 χλμ, του οποίου θα έχει την εκμετάλλευση. Δηλαδή, τα διόδια Αφιδνών-Σχηματαρίου κλπ θα τα εκμεταλλεύεται η συγκεκριμένη κοινοπραξία. Αυτό θα γίνει, όπως είπε ο κ.Σουφλιάς, διότι διαφορετικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οι κοινοπραξίες στο κόστος των έργων. Σε περίπτωση όμως που θα διέρχονται πιο πολλά αυτοκίνητα και θα εισπράττονται μεγαλύτερα έσοδα, σε σχέση με τους υπολογισμούς, θα γίνεται επιστροφή χρημάτων στο Δημόσιο και αυτός θα είναι ένας από τους όρους της σύμβασης.

    - Υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης. Το μήκος του έργου είναι 6,5 χλμ, η υποβολή των προσφορών έχει ήδη γίνει από τις 24 Νοεμβρίου, η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου αναμένεται τον ερχόμενο Απρίλιο και ο προβλεπόμενος χρόνος κατασκευής είναι τέσσερα χρόνια μετά την κύρωση και την υπογραφή της σύμβασης. Για το έργο αυτό, εξήγησε ο υπουργός, θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στο Δημόσιο μετά την κατασκευή του, ενώ για τα υπόλοιπα έργα παραχώρησης δεν προβλέπεται η δυνατότητα επιστροφής και όταν λήξει η παραχώρηση μετά από περίπου 30 χρόνια θα προκηρυχθούν νέοι διαγωνισμοί για την εκ νέου εκμετάλλευσή τους από ιδιώτες, οι οποίοι όπως είπε μπορούν να τα λειτουργούν καλύτερα από το Δημόσιο.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράμμισε με έμφαση ότι έχουν τεθεί δύο σημαντικοί όροι για τη διαδικασία: οι ενδιαφερόμενοι από την αρχή θα παρουσιάζουν στο διαγωνισμό επιστολή δανειακής υποστήριξης, ενώ το κράτος δεν θα εγγυάται στο εξής τα δάνεια του παραχωρησιούχου όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

    Η συμμετοχή των δανειστών του παραχωρησιούχου ουσιαστικά τώρα θα γίνεται από το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού.

    Η συμμετοχή του Δημοσίου στο σύνολο των υπό παραχώρηση έργων είναι περίπου 1,9 με 2 δισ. ευρώ, ενώ στις συμβάσεις παραχώρησης θα καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για την κατασκευή και λειτουργία του έργου. Δηλαδή, θα περιλαμβάνονται και τα παράλληλα έργα που απαιτούνται.

    Σε ερώτηση αν επιθυμεί τη μετακίνησή του από το ΥΠΕΧΩΔΕ ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι αρχή του είναι να μην αφήνει τίποτα στη μέση και ότι επιθυμία του είναι να παραμείνει στο υπουργείο.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα είναι μια χώρα με ακριβούς αυτοκινητόδρομους, είπε ότι η χώρα μας δεν θα είναι πιο ακριβή σε σχέση με το ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Τέλος, σε ερώτηση αν θα καταργούσε το εφάπαξ, αν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομίας, απάντησε: "Αναγκαία και ικανά μέτρα πρέπει να παίρνεις. Τα παραπανίσια είναι λάθος".

    [02] Πρόταση δημοψηφίσματος για το Ευρωσύνταγμα από ΣΥΝ

    Πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την κύρωση ή μη του Ευρωσυντάγματος,κατέθεσε χθες ο Συνασπισμός, στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής που συζητά τη συνθήκη κύρωσης, επικαλούμενος το άρθρο 44 του Συντάγματος, που δίνει δικαίωμα στη Βουλή να ζητήσει την προσφυγή στις κάλπες, με πρωτοβουλία 120 βουλευτών και απόφαση 180.

    Κατά τα άλλα, στη χθεσινή συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τη θέσπιση του ευρωπαϊκού Συντάγματος, οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ,χαιρέτησαν στο ευρωσύνταγμα την προώθηση της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ο ΣΥΝ τάχθηκε κατά της θεσμοθέτησης της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας όπως την ανέγνωσε στο συνταγματικό κείμενο και το ΚΚΕ, τάχθηκε

    κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης «των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

    Για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, η Έλσα Παπαδημητρίου, ανέφερε ότι η επικύρωση της Συνθήκης «ανοίγει πράγματι δρόμο για νέα Ευρώπη, αληθινά δημοκρατική, πιο σύγχρονη, πιο αποτελεσματική, που επιτέλους θέλει να εκπροσωπεί τους πολίτες της και όχι μόνον τα συμφέροντα των κρατών-μελών, μια Ευρώπη ισχυρή με αποτελεσματική φωνή για την υπεράσπιση ειρήνης, της

    ασφάλειας και της δημοκρατίας».

    «Η χώρα μας θα ακολουθήσει το ποτάμι της εξέλιξης χωρίς ενοχές» συνέχισε η κα Παπαδημητρίου. «Δεν είμαστε έθνος ανάδελφο, αλλά ανήκουμε σε μια μεγάλη οικογένεια που έχει όμως και απαιτήσεις - η πορεία της Ε.Ε. καθίσταται ολοένα και περισσότερο, υπόθεση συλλογικής ευθύνης». Παράλληλα, η βουλευτής της ΝΔ, χαιρέτησε την «εγκατάλειψη των εμμονών στις ιουδαιοχριστιανικές ρίζες», υπέρ μιας προσφυγής και στον «προχριστιανικό και προϊσλαμικό Λόγο».

    «Το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, είναι ίσως η πιο σημαντική πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την ίδρυσή της» παρατήρησε η Άννα Διαμαντοπουλου και εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζει τη Συνθήκη κύρωσης του ευρωσυντάγματος, αναγνωρίζοντας ότι με το τελευταίο, γίνονται πολύ σημαντικά βήματα σε σχέση με το διαπιστωμένο θεσμικό έλλειμμα Δημοκρατίας στην Ε.Ε., καθώς πλέον το Κοινοβούλιο συν-νομοθετεί και είναι «συντριπτικός ο αριθμός των αποφάσεων που

    λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου».Η κα Διαμαντοπούλου, τάχθηκε, υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δεν δείχνει ενημερωμένη, δεν δείχνει να κατανοεί τη σημασία και τη διαδικασία ψήφισης του ευρωσυντάγματος».

    Για το ΚΚΕ και τον εισηγητή του, Άγγελο Τζέκη, «και αυτή η Συνθήκη, όπως και οι προηγούμενες, έχει καπιταλιστικά χαρακτηριστικά και έχει στο επίκεντρο, όχι τον άνθρωπο, αλλά τη στήριξη με κάθε τρόπο της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου». Το ΚΚΕ λέει «διπλό όχι, χωρίς μισόλογα» -ως προς τη Συνθήκη αλλά και ως προς την «Ευρώπη των ιμπεριαλιστών και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων»- ενώ ο κ. Τζέκης, σημείωσε μεταξύ άλλων, την απαγόρευση της λειτουργίας και της δράσης κομμουνιστικών κομμάτων στην Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες, τη διασφάλιση από το Ευρωσύνταγμα, του δικαιώματος της εργοδοσίας να προχωρά σε λοκ-άουτ. Όσο για το δημοψήφισμα, ο κ. Τζέκης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ βάζει θέμα «καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού - θα μπορούσε να το κάνει και το 1992 για το Μάαστριχτ, αλλά δεν το έκανε», ενώ για τη στάση του Συνασπισμού, παρατήρησε ότι «το ``όχι`` του ΣΥΝ στη Συνθήκη είναι γεγονός, αλλά το να λες όμως, ``ναι στην Ε.Ε.``, βάζει τροχοπέδη στην ανάπτυξη της πάλης των λαών για ανατροπή της Συνθήκης και των συνεπειών της».

    Για λογαριασμό του ΣΥΝ, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ανέπτυξε την πρόταση του κόμματός του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος κατόπιν αιτήσεως της Βουλής, καθώς, όπως τόνισε, «ένα Σύνταγμα της Ευρώπης, πρέπει να νομιμοποιείται από τους λαούς που το συντάσσουν». Για το ίδιο το συνταγματικό κείμενο, ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε την εναντίωσή του στην προβλεπόμενη κατά τη γνώμη του, «αναγωγή του ελεύθερου ανταγωνισμού σε ύπατη αξία». «Ο ελεύθερος ανταγωνισμός τώρα, τοποθετείται πάνω από τα εθνικά συντάγματα. Οι εθνικές κυβερνήσεις πλέον αδυνατούν να ασκούν άλλη οικονομική πολιτική πλην της νεοφιλελεύθερης και δεν μπορεί η τελευταία να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής διαμάχης - το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, θέτει ρητά την οικονομία της αγοράς, πάνω από την πολιτική και πάνω από τον εαυτό του» παρατήρησε ο κος Κωνσταντόπουλος.

    Στη δική της παρέμβαση, η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι με το ευρωσύνταγμα, «ο Ευρωπαίος, έχοντας ένα κείμενο, μπορεί να διευκολυνθεί στην κριτική του και να ξέρει ποιος είναι πραγματικά αρμόδιος», «διευκρινίζεται ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων» και «αλλάζει ιδεολογικά η φυσιογνωμία της Ευρώπης».

    [03] Ελεγχοι του ΣΔΟΕ κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων

    Εκτεταμένο λαθρεμπόριο καυσίμων προκύπτει από τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ σε όλη την Επικράτεια. Χθες, τα όργανα του ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν άλλη μια σημαντική επιτυχία.

    Σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε εργοληπτική εταιρεία στην Πελοπόννησο, βρέθηκαν παράνομες δεξαμενές με 36.000 λίτρα λαθραίου πετρελαίου θέρμανσης. Επίσης, βρέθηκαν 44 φορτηγά αυτοκίνητα Ι.Χ. και 26 μηχανήματα έργου που χρησιμοποιούσαν πετρέλαιο θέρμανσης αντί κίνησης.

    Τις παραπάνω ποσότητες του πετρελαίου θέρμανσης προμηθεύτηκε η εργοληπτική εταιρεία από πρατήριο υγρών καυσίμων της περιοχής, από τον έλεγχο του οποίου διαπιστώθηκε ότι διακινήθηκαν 3.600.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης με πλαστά τιμολόγια.

    Ο έλεγχος των πετρελαιοειδών προϊόντων αποτέλεσε και αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας για το ΣΔΟΕ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, δεδομένου ότι τα προϊόντα αυτά, λόγω των υψηλών δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων σε συνδυασμό με το μέγεθος των διακινουμένων ποσοτήτων, αποτελούν δέλεαρ για παράνομα κέρδη.

    Στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος δράσης για το έτος 2004 στον τομέα των πετρελαιοειδών προϊόντων, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή μέχρι και τη διάθεση στον τελικό καταναλωτή. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 5.000 περίπου έλεγχοι, κατά τους οποίους βρέθηκαν 412 παραβάτες και καταλογίστηκαν 1.700 παραβάσεις. Επίσης βρέθηκαν 60 παράνομες δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου.

    Ενδεικτικά αναφέρονται δύο περιπτώσεις:

    - Στην περιοχή του Νομού Σερρών εντοπίστηκε παράνομο εργαστήριο αποχρωματισμού με τη μορφή μικρού διυλιστηρίου. Εντός αυτού και στον υπόγειο χώρο των εγκαταστάσεων βρέθηκαν: Οκτώ δεξαμενές χωρητικότητας 400.000 λίτρων, στον ισόγειο χώρο των εγκαταστάσεων μία δεξαμενή χωρητικότητας 50.000 λίτρων και στον προαύλιο χώρο δύο δεξαμενές χωρητικότητας 10.000 λίτρων. Στις δεξαμενές βρέθηκαν 15.000 λίτρα αποχρωματισμένου πετρελαίου θέρμανσης, 15.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης προς αποχρωματισμό και 10.000 λίτρα διαφόρων μειγμάτων πετρελαιοειδών προϊόντων προς αποχρωματισμό.

    -Στο Νομό Πέλλας εντοπίστηκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων βυτίο με 15.000 λίτρα νοθευμένο πετρέλαιο θέρμανσης και στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε παράνομο εργαστήριο αποχρωματισμού πετρελαίου που λειτουργούσε με τη μορφή μικρού διυλιστηρίου.

    Οι έλεγχοι των υγρών καυσίμων από το ΣΔΟΕ σε όλα τα στάδια εμπορίας, διακίνησης, διάθεσης και χρήσης εντατικοποιήθηκαν κατά τους πρώτους μήνες του 2005 και έτσι διαπιστώθηκε ένας σημαντικός αριθμός τελωνειακών και φορολογικών παραβάσεων, μεταξύ των οποίων και οι παρακάτω:

    -Στην περιοχή Χαλκίδας, διαπιστώθηκε λαθρεμπόριο 316.887 λίτρων πετρελαίου κίνησης. Επίσης, στην ίδια επιχείρηση διαπιστώθηκε πώληση 21.999 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης χωρίς έκδοση φορολογικών στοιχείων.

    -Στην περιοχή Θηβών διαπιστώθηκε λαθρεμπόριο για ποσότητα 1.385.200 λίτρα πετρελαίου κίνησης. Επίσης, στον ίδιο χώρο διαπιστώθηκε πώληση 477.602 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης χωρίς έκδοση φορολογικών στοιχείων.

    -Κατά το έλεγχο πρατηρίου υγρών καυσίμων στην περιοχή Ασπροπύργου, διαπιστώθηκε λαθρεμπόριο 998.508 λίτρων πετρελαίου κίνησης. Επίσης, στην ίδια επιχείρηση διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις, καθώς η επιχείρηση δεν ζήτησε και δεν έλαβε φορολογικά στοιχεία για ποσότητα 998.508 λίτρων.

    -Κατά τον έλεγχο πρατήριου υγρών καυσίμων στην περιοχή Θηβών διαπιστώθηκε λαθρεμπόριο για ποσότητα 465.809 λίτρων πετρελαίου κίνησης και για την ίδια ποσότητα βεβαιώθηκαν φορολογικές παραβάσεις.

    -Κατά τον έλεγχο Δεξαμενής διαπιστώθηκε λαθρεμπόριο που αφορούσε κατοχή 21.670 κιλών πετρελαίου ναυτιλίας.

    -Κατά τους ελέγχους διακίνησης βρέθηκε και κατασχέθηκε Φορτηγό ΙΧ με πλαστές πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας, πάνω στο οποίο βρέθηκε δεξαμενή 8.000 λίτρων με λαθραίο πετρέλαιο ναυτιλίας.

    Οι έλεγχοι των πετρελαιοειδών, όπως τονίζει το ΣΔΟΕ, θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και στο επόμενο χρονικό διάστημα.

    [04] Ο Μπιλ Γκέιτς παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη

    Ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο των πολυεκατομμυριούχων που δημοσιεύεται στο περιοδικό Forbes. Στο κλαμπ των "ισχυρών" μπήκε και η Μάρθα Στιούαρτ, η διάσημη Αμερικανίδα επιχειρηματίας που μόλις αποφυλακίστηκε.

    Με προσωπική περιουσία που φτάνει τα 46,5 δισεκατομμύρια δολάρια ο Γκέιτς διατηρεί για ενδέκατη συνεχή χρονιά τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου. Ο 59χρονος Γκέιτς όμως απειλείται σοβαρά από τον συμπατριώτη του Γουόρεν Μπάφετ, τον επικεφαλής της εταιρείας επενδύσεων Berkshire Hathaway, η περιουσία του οποίου εκτιμάται ότι αγγίζει τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Έκπληξη αποτελεί η τρίτη θέση του Ινδού "βασιλιά του χάλυβα" Λάκσμι Μιτάλ, ο οποίος πέρσι βρισκόταν μόλις 62ος. Ο Μιτάλ τετραπλασίασε την περιουσία του που φτάνει σήμερα τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια και άφησε τέταρτο τον Μεξικανό μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ με 23,8 δισεκατομμύρια. Πέμπτος στην κατάταξη έρχεται ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλουαλίντ Μπιν Ταλάλ Αλσαούντ με 23,7 δισεκατομμύρια και έκτος ο ιδρυτής της αλυσίδας καταστημάτων Ikea, Σουηδός Ίνγκβαρ Κάμπραντ με 23 δισεκατομμύρια. Τη δεκάδα συμπληρώνουν ο συνιδρυτής της Microsoft Πολ Άλεν (21 δισ.), ο Γερμανός Καρλ Άλμπρεχτ, ιδρυτής των πολυκαταστημάτων Aldi (18,5 δισ.), ο Λάρι Έλισον της Oracle (18,4 δισ.) και ο Σ. Ρόμπσον Γουόλτον των πολυκαταστημάτων Wal-Mart (18,3 δισ.).

    Όπως σημειώνει το περιοδικό, φέτος οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι ενώ στον κατάλογο των πολυεκατομμυριούχων κατάφεραν να μπουν άλλα 131 άτομα.

    [05] Συνέντευξη του Κ.Καραμανλή για τρομοκρατία, οικονομία και Εκκλησία

    Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα ABC που δημοσιεύεται σήμερα τονίζει ότι «η τρομοκρατία συνιστά ένα γκρίζο πλέγμα που καλύπτει όλα τα επίπεδα της δημοκρατικής μας κοινωνίας και θέτει σε κίνδυνο τις αξίες του πολιτισμού μας».

    Η Ελλάδα, αναφέρει ο κ. Καραμανλής, παραμένει δεσμευμένη στον κοινό αγώνα και υπενθυμίζει πως παραμένει ενεργά ενταγμένη στην προσπάθειες του ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στο διεθνές σύστημα.

    Πάντως, ο κ. Καραμανλής τονίζει ότι «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας πρέπει να διεξάγεται αποτελεσματικά μεν, στο πλαίσιο του δικαίου δε, όπως αρμόζει στις σύγχρονες δημοκρατικές πολιτείες.Υπάρχει μια κρίσιμη ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει εκλείψει η τρομοκρατία στην Ελλάδα με τις δίκες για τα την 17Ν και τον ΕΛΑ, ο κ. Καραμανλής αναφέρει:

    «Πετύχαμε μια πολύ σημαντική νίκη κατά της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Αυτή η επιτυχία έγινε δυνατή χάρις στη συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων και την αταλάντευτη πεποίθηση των πολιτών ότι στην φιλελεύθερη κοινωνία μας οι δημοκρατικοί θεσμοί, οι ατομικές ελευθερίες και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι δυνατόν να στιγματίζονται από εγκληματικές πράξεις , ιδιαίτερα όταν αυτό συμβαίνει με την επίκληση στο όνομα της πολιτικής και των ιδεών. Τα μέλη της 17Ν δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σύμφωνα με το κατηγορητήριο».

    Σε ότι αφορά την Εκκλησία και τη Δικαιοσύνη, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις, ο πρωθυπουργός δηλώνει:

    «Το κράτος δικαίου είναι μη διαπραγματεύσιμη αξία. Στο χώρο της Δικαιοσύνης οι αλλαγές είναι ορατές. Με προσωπική μου δήλωση ζήτησα να δρομολογηθούν διαδικασίες αυτοκάθαρσης στην Εκκλησία για την αποκατάσταση του κύρους του θεσμού και της εμπιστοσύνης των πιστών. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

    Ο πρωθυπουργός περιγράφοντας την στρατηγική του στην οικονομία τονίζει ότι βασικός στόχος είναι μια Νέα Οικονομική Πολιτική με ορίζοντα το 2010.

    Σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά χρειάζεται μια πολιτική σταθερά προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

    Κεντρικοί στόχοι του οικονομικού προγράμματος είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η επιδίωξη μιας δυναμικής, ισόρροπης και αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης με ρυθμούς πάνω από 5%, η μείωση της ανεργίας κατά 3% έως το τέλος της τετραετίας, η σύγκλιση μισθών και συντάξεων προς τον μέσο όρο της ΕΕ στα επόμενα 8 χρόνια.

    «Το έργο μας είναι δύσκολο, κυρίως στα επόμενα δυο χρόνια. Θέλουμε να νοικοκυρέψουμε την Ελλάδα και αισιοδοξούμε ότι θα το καταφέρουμε» υπογραμμίζει ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός, τέλος, αναφέρεται στα μέτρα για την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνησή του, τονίζοντας ότι η Ισπανία μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ως χώρα με τεχνολογίες αιχμής και παράδοση στο εμπόριο.

    [06] Υιοθετήθηκε από το συμβούλιο της Ευρώπης ελληνική πρόταση για τα ΜΜΕ

    Επιτυχής υπήρξε η παρέμβαση της κυβέρνησης σε ευρωπαικό επίπεδο όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ.

    Οι σαράντα έξι χώρες που συμμετείχαν στην έβδομη συνάντηση υπουργών του συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο, για την πολιτική στα ΜΜΕ, υιοθέτησαν την πρόταση του Έλληνα υπουργού Επικρατείας, Θ.Ρουσόπουλου, σύμφωνα με την οποία κρίνεται απαραίτητη τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η λήψη μέτρων για την διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Μέσων Ενημέρωσης.

    Το συμβούλιο δεσμεύθηκε ότι πρέπει να εξεταστούν υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιουργούνται διεθνώς στον χώρο των ΜΜΕ, προτάσεις που στοχεύουν στην διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής διαφάνειας όχι μόνον στην πληροφόρηση των πολιτών αλλά και στους ιδιοκτήτες των μέσων. Ειδικότερα, στα συμπεράσματα του συμβουλίου της Ευρώπης περιλαμβάνεται η εξής πρόβλεψη: Υπογραμμίζεται η ανάγκη για διαφάνεια στον χώρο των ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της διαφάνειας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών και η ανάγκη για παρακολούθηση της συγκέντρωσης ελέγχου στα ΜΜΕ τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    [07] Κοινή υπουργική απόφαση για διαχειριστικούς ελέγχους στις Μητροπόλεις

    Ενδελεχείς διαχειριστικοί έλεγχοι θα ξεκινήσουν άμεσα στο χώρο της εκκλησίας με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Παιδείας που θα υπογραφεί μέσα στην εβδομάδα.

    Παράλληλα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για το «πόθεν έσχες» των Μητροπολιτών.

    Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου σχετικά με τη διαλεύκανση των δραστηριοτήτων κυκλωμάτων στο χώρο της εκκλησίας και της δικαιοσύνης καθώς και με τον διαχειριστικό έλεγχο στις περιουσίες των Μητροπόλεων.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια την ίδια ώρα που ο κόσμος -όπως είπε - βοά για τα κυκλώματα σε δικαιοσύνη, εκκλησία και άλλους καίριους τομείς.

    «Ο κόσμος ζητά να πάρετε πολιτικές και όχι διοικητικές πρωτοβουλίες. Δεν είναι παρακράτος οπλοφόρων η Χρυσοπηγή; Τι άλλο πρέπει να γίνει; Δολοφονίες; Το διαβρωμένο κράτος τρέφει τους Βαβύληδες?Πρέπει να πάρετε πρωτοβουλίες που θα βάλουν θεσμική τάξη πριν φτάσουμε να πούμε ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ Κωνσταντόπουλος.

    «Δεν βρισκόμαστε στην εποχή της δικτατορίας για να παίρνουμε κεφάλια. Ζούμε σε δημοκρατικό καθεστώς και δεν θα παραβιάσουμε εμείς το σύνταγμα και τους νόμους", ήταν η αντίδραση της υπουργού Παιδείας.

    Ακόμα, η κα Γιαννάκου επανέλαβε ότι οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας είναι ξεκαθαρισμένες και ότι η ιεραρχία μόνη της θα κάνει την αυτοκάθαρσή της, ενώ αναφερόμενη ειδικότερα, στο θέμα της «Χρυσοπηγής», τις δραστηριότητες της οποίας καυτηρίασε έντονα ο κ Κωνσταντόπουλος, γνωστοποίησε ότι άμεσα θα ξεκινήσει ενδελεχής διαχειριστικός έλεγχος.

    «Υπάρχουν διάφορες οργανώσεις, δεν μπορούμε να τις εμποδίσουμε να εκφράζουν την άποψη τους. Μόνο αν παραβιάζουν το σύνταγμα μπορούμε να παρέμβουμε», κατέληξε η υπουργός Παιδείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 March 2005 - 13:23:18 UTC