Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καθήκοντα αρχηγού κράτους ανέλαβε ο Κάρολος Παπούλιας
  • [02] Συνάντηση Βαληνάκη-Νίμιτς για το θέμα ονομασίας ΠΓΔΜ.
  • [03] ΗΠΑ-Ενοπλος σκότωσε 8 άτομα και αυτοκτόνησε.
  • [04] Συνέντευξη Β. Μεϊμαράκη-Ολες οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα γίνουν πράξη
  • [05] "Πρεμιέρα" σήμερα για τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.
  • [06] «Χτυπούν το θεσμό της Εκκλησίας»
  • [07] Κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις
  • [08] Φαντασία, έμπνευση και δημιουργικότητα στο πατρινό καρναβάλι.
  • [09] Το Λίβανο επισκέπτεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
  • [10] Με το κάψιμο του καρνάβαλου έπεσε η αυλαία του πατρινού καρναβαλιού.

  • [01] Καθήκοντα αρχηγού κράτους ανέλαβε ο Κάρολος Παπούλιας

    Καθήκοντα αρχηγού κράτους ανέλαβε ο Κάρολος Παπούλιας που διαδέχθηκε τον Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος παρέμεινε για 10 χρόνια στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

    Ο Κάρολος Παπούλιας ορκίστηκε ενώπιον της Βουλής ως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και της ΔΙΣ.

    Ο 76χρονος Κάρολος Παπούλιας δίνοντας το στίγμα της υψηλής αποστολής του τόνισε πως αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια δύσκολη περίοδο για τον τόπο, περίοδο με κρίση θεσμών και αξιών και ως εκ τούτου επεσήμανε πως πρέπει να εντείνουμε τις δυνάμεις για να προστατεύσουμε το όνομα της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό, ώστε η πατρίδα να μην πληγώνει εμάς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

    Ο Κωστής Στεφανόπουλος, από την πλευρά του, προσφωνώντας τον Κάρολο Παπούλια τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των διαδικασιών ελέγχου και επιβολής κυρώσεων αλλά και επαίνων σε ορισμένες πλευρές της πολιτικής μας ζωής, καθώς, όπως δήλωσε, είναι δυσάρεστα όσα ακούει τον τελευταίο καιρό η κοινή γνώμη.

    Νωρίτερα στη Βουλή, οι βουλευτές του Συνασπισμού αποχώρησαν, όταν άρχισε να ψάλλει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Απών ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Κολιοπάνος ο οποίος είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην παρουσία του Αρχιεπίσκοπου, κατά την είσοδο του οποίου στην αίθουσα της Ολομέλειας δεν ηγέρθησαν οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

    [02] Συνάντηση Βαληνάκη-Νίμιτς για το θέμα ονομασίας ΠΓΔΜ.

    Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων, θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αυτό ανακοίνωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το γεύμα εργασίας που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη και το μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας μας στο διεθνή Οργανισμό, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, στην πρεσβευτική κατοικία, στο Μανχάταν.

    Ο κ. Νίμιτς, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχτηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα από τις δυο πλευρές. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι είχαν μια «πολύ καλή συνάντηση», επισημαίνοντας ότι ο κ. υφυπουργός εξήγησε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. «Μέσα σβ αυτά τα χρόνια είχαμε πολλές συζητήσεις, αλλά ανέλυσε (ο κ. Βαληνάκης) πολύ καθαρά τη θέση», τόνισε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη για να λυθεί το θέμα με τρόπο που να ικανοποιεί όλους».

    Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος, όμως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι «μια λύση δεν σημαίνει συμβιβασμό, αλλά περισσότερη κατανόηση από την κάθε πλευρά», επισημαίνοντας ότι και «οι δυο κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες και αναγνωρίζουν ότι αν λυθεί αυτό το πρόβλημα θα είναι καλό για τις χώρες τους και για την περιοχή».

    Ταυτόχρονα, ομολόγησε ότι «προφανώς οι θέσεις είναι διαφορετικές, γιατί αν είχαν την ίδια θέση, τότε δεν θα είχαμε θέμα (να συζητάμε)», όπως είπε, σημειώνοντας ότι «παρόλα αυτά βλέπω πραγματικό ενδιαφέρον για λύση και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες».

    Από την πλευρά του ο κ. Βαληνάκης τόνισε τα εξής: «Ηταν μια από τις τακτικές συναντήσεις που έχουμε ξεκινήσει από το περσινό καλοκαίρι. Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Μπορώ επίσης να σας επαναλάβω ότι ανέπτυξα τη θέση της κυβέρνησης, ότι δηλαδή μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος θα διευκολύνει τη διμερή μας σχέση, θα βοηθήσει στην επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων, που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα αναγκαία και βεβαίως θα διευκολύνει και την πορεία των Σκοπίων προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Είναι κάτι που θεωρούμε ότι θα είναι θετικό. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει τη μετατροπή των Βαλκανίων σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια εποικοδομητική στάση που και εμείς έχουμε δείξει και ότι θα αντιληφθεί ακριβώς την ανάγκη να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή της προοπτική μέσα από το δρόμο της αμοιβαίας αποδεκτής λύσης».

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε νωρίτερα υπηρεσιακή σύσκεψη με τα μέλη της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ για να εξεταστούν θέματα που αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εν όψει μάλιστα της ανάληψης της προεδρίας του Σώματος από την χώρα μας τον ερχόμενο Ιούλιο.

    Ο κ. Βαληνάκης θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον αύριο για να έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    [03] ΗΠΑ-Ενοπλος σκότωσε 8 άτομα και αυτοκτόνησε.

    Αγνωστα παραμένουν τα κίνητρα ενός 45χρονου ένοπλου άνδρα, ο οποίος άνοιξε πυρ στη διάρκεια θρησκευτικής συγκέντρωσης στο ξενοδοχείο Σέρατον του Μπρούκφιλντ, στο Ουισκόνσιν των Ηνωμένων Πολιτειών, με αποτέλεσμα 8 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και 4 να τραυματιστούν σοβαρά.

    Η ταυτότητα του δράστη, ο οποίος μετά την πράξη του αυτοκόνησε, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, τρία απο τα θύματα, κατέληξαν κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

    [04] Συνέντευξη Β. Μεϊμαράκη-Ολες οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα γίνουν πράξη

    Ολες οι δεσμεύσεις μας θα γίνουν πράξη μέχρι το τέλος της τετραετίας, οπότε η κυβέρνηση θα κριθεί για το έργο της. Ηδη, στον πρώτο χρόνο της νέας διακυβέρνησης προχωρήσαμε σε σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Απογευματινή της Κυριακής", ο γραμματέας της ΝΔ κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Παράλληλα, διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει καμία στροφή στην κυβέρνηση, αλλά αντίθετα υπάρχει συστηματική προσπάθεια παραπληροφόρησης και παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι αναβάλουμε την υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, σημειώνει ο κ. Μεϊμαράκης.

    Ο γραμματέας της ΝΔ επισημαίνει ακόμη ότι το 2005 είναι η χρονιά των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες πρέπει να γίνουν για να προοδεύσει η χώρα και επαναλαμβάνει ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν αιφνιδιάζει και δεν εξαπατά κανέναν, δεν λέει άλλα και κάνει άλλα. Με διάλογο και συνεννόηση θα προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, γνωρίζοντας ότι οι μεγάλες αλλαγές γεννούν κάποιες δυσαρέσκειες, τονίζει ο κ. Μεϊμαράκης και προσθέτει ότι αυτό που μετράει είναι το καλό όλων και αυτό έχουμε χρέος να κάνουμε.

    Ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα επαναλαμβάνει την επιθυμία του να παραμείνει στη θέση του γραμματέα του κόμματος "με τη σύμφωνη πάντα γνώμη του προέδρου και πρωθυπουργού", ενώ όταν ερωτάται μήπως πρέπει να γίνουν αλλαγές καθώς σε πολλές ΔΕΚΟ έχουν παραμείνει στη θέση τους στελέχη που διόρισε το ΠΑΣΟΚ σημειώνει:

    "Ενα από τα βασικά θέματα που ξεκαθαρίστηκαν στο Συνέδριο είναι ο διαχωρισμός των πολιτικών-κυβερνητικών και των κρατικών θέσεων. Αυτονόητο είναι ότι τα στελέχη της Διοίκησης πρέπει να γνωρίζουν και να ασπάζονται το κυβερνητικό πρόγραμμα για να μπορούν να το υλοποιήσουν".

    Ο γραμματέας της ΝΔ απαντώντας σε ερώτηση-παρατήρηση ότι πολλά ηλεκτρονικά ΜΜΕ μάχονται το κόμμα του, τονίζει ότι η ΝΔ δεν έχει ανάγκη από προστάτες και ανίερες συμμαχίες τέτοιου τύπου και το έδειξε και κατά τη διάρκεια που ήταν στην αντιπολίτευση. "Εμείς δεν χρωστάμε σε κανέναν παρά μόνο στους Ελληνες πολίτες. Δεν χειραγωγούμε τα Μέσα, απλώς έχουμε καταστήσει σαφές ότι πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις και να κινούνται μέσα στους κανόνες που έχει θέσει η πολιτεία", τονίζει ο κ. Μεϊμαράκης.

    Σε ερώτηση αν πρόκειται η κυβέρνηση να βάλει νερό στο κρασί της για το βασικό μέτοχο, ο κ. Μεϊμαράκης απαντά ότι ο νόμος έχει ήδη αρχίζει να εφαρμόζεται, ενώ σε άλλη ερώτηση εάν η ΝΔ είναι έτοιμη, οργανωτικά-πολιτικά να συγκρουσθεί με τις συντεχνίες των συνδικαλιστών, σημειώνει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική που στηρίζεται στο διάλογο και στη σύνθεση των απόψεων.

    "Η σύγκρουση και οι αιφνιδιασμοί στη λήψη των αποφάσεων δεν είναι στη λογική μας. Και οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από την υπεύθυνη κυβέρνηση με γνώμονα πάντα το συμφέρον ολόκληρης της κοινωνίας. Βεβαίως, μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που να ξεβολεύονται ή να ενοχλούνται από μεταρρυθμίσεις ή αλλαγές, αλλά το δικό μας μέλημα είναι το κοινό καλό", προσθέτει ο γραμματέας της ΝΔ.

    [05] "Πρεμιέρα" σήμερα για τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έκανε σήμερα "πρεμιέρα" στο Προεδρικό Μέγαρο και στα νέα υψηλά του καθήκοντα, μετά τη χθεσινή πανηγυρική ορκωμοσία του ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων και την επίσημη παραλαβή του ύπατου αξιώματος της χώρας από τον Κωστή Στεφανόπουλο.

    Ο κ. Παπούλιας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο πριν από το μεσημέρι και είχε μια πρώτη σύσκεψη με τους συνεργάτες του, νέους και παλαιούς, ενώ αργότερα τον επισκέφθηκαν τα μέλη της οικογενείας του.

    Αναχωρώντας νωρίτερα από την κατοικία του στα Εξάρχεια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι " η ζωή συνεχίζεται: γραφείο, σπίτι, σπίτι,γραφείο...".

    Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τα συγχαρητήρια της πολιτικής ηγεσίας στα τέλη της εβδομάδας, ενώ η πρώτη επίσημη έξοδός του στο εξωτερικό τοποθετείται μάλλον το Μάιο στη Μόσχα για τις εκδηλώσεις της 60ής επετείου από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Υπενθυμίζεται ότι την 50η επέτειο, το Μάιο του 1995, είχε τιμήσει με την παρουσία του στη Μόσχα και ο πρώην (πια) Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.-

    [06] «Χτυπούν το θεσμό της Εκκλησίας»

    Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο σημερινό κήρυγμά του στο ναό της Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης μίλησε για εκείνους που, όπως είπε, δεν σέβονται τους θεσμούς, όπως η Εκκλησία.

    «Η Εκκλησία», είπε, «δεν είναι εξουσία, είναι κιβωτός σωτηρίας. Στην πατρίδα μας είναι και ένας θεσμός του έθνους. Αν οι θεσμοί κλονιστούν, κλονίζεται το οικοδόμημα. Αν κάποιος ευτελίζει τους θεσμούς, βαδίζει στην καταστροφή του. Οι θεσμοί υπάρχουν για να διδάσκουν τις αξίες και την ιεράρχηση. Χωρίς ιεραρχία δεν υπάρχει αξία. Γι' αυτό πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, ο λαός μας έχει ανάγκη στηριγμό. Βλέπετε τα προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία μας σήμερα. Μεγάλος αριθμός οικογενειών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και είναι και άλλα ζητήματα εθνικά και άλλα πολλά. Πού πάμε; Ολα ευτελίζονται γύρω μας. Κανένας δεν μιλάει για άλλους χώρους, διότι η Εκκλησία πρέπει να πάψει να ομιλεί. Αλλά υπάρχει και Θεός».

    Ο αρχιεπίσκοπος εξήρε την εμπιστοσύνη που δείχνει ο λαός στην Εκκλησία, παρά το γεγονός ότι υπάρχει όπως είπε, «ο καταιγισμός της προπαγάνδας, που δίδεται με δόσεις κάθε βράδυ. Εμείς είμαστε ταπεινωμένοι, έστω και αν δεν έχουμε προσωπικές ευθύνες. Αλλά δεν τους ενδιαφέρει η κάθαρση. Η τηλεθέαση τους ενδιαφέρει, γιατί ξέρετε πόσα κερδίζουν από τα τηλεφωνήματα; Σας τρώνε τα λεφτά σας».

    Ο κ. Χριστόδουλος κατέληξε υπεραμυνόμενος της αξίας της Εκκλησίας και της ενορίας, λέγοντας: «Να κοπεί το δεξί μου χέρι ή η γλώσσα μου, αν ξεχάσω την Εκκλησία ή την ενορία μου. Εχει ο Θεός. Ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα: Οικονομικά, οικογενειακά, εθνικά. Ορθιοι θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής».

    [07] Κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις

    Κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα. «Ψυχή»του Καρναβαλιού για μία ακόμη χρονιά οι νέες και οι νέοι της Πάτρας, που με την ζωντάνια τους, το κέφι και την φαντασία τους αναμένεται να προσφέρουν και πάλι ένα ξεχωριστό θέαμα, όχι μόνο στους κατοίκους της Αχαϊκής πρωτεύουσας, αλλά και στίς χιλιάδες των επισκεπτών, που έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν. Έτσι λοιπόν περίπου 35.000 καρναβαλιστές είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, διαφημίζοντας παντού το Πατρινό Καρναβάλι

    Το θέμα του φετινού Καρναβαλιού είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος. Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος δεν θα έχει θρόνο, αλλά θα φοράει μαγιό και θα είναι ξαπλωμένος στην πολυτελή μπανιέρα του, χαμένος στον κόσμο του. Η μπανιέρα του θα βρίσκεται μέσα σε έλος και σκουπιδότοπο. Δεν θα φορά στέμμα, γιατί θα του το έχει κλέψει ένας βάτραχος, ο οποίος θα το κουνά θριαμβευτικά και θα αμφισβητεί την εξουσία του. Η μορφή του δεν θα είναι διονυσιακή, αλλά ευγενής και σοβαρή, θα κουνάει χέρια και πόδια, ενώ το ύψος του άρματος θα φθάνει τα δέκα μέτρα.

    Στις 2.00 ξεκίνησε η μεγάλη παρέλαση από την διασταύρωση των οδών Κορίνθου και Παπαφλέσσα, ενώ κι αυτή θα διασχίσει την πλατεία Γεωργίου, όπου έχει στηθεί η εξέδρα των επισήμων μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων».

    Την παρέλαση, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες, θα ανοίξει το άρμα του Βασιλιά Καρνάβαλου και θα ακολουθήσουν η βασίλισσα του Καρναβαλιού και είκοσι ακόμα άρματα, ένα από τα οποία θα είναι άνθινο και θα επανεμφανιστεί ύστερα από αρκετά χρόνια. Μετά τα άρματα, θα παρελάσουν οι 35.000 καρναβαλιστές μέλη των πληρωμάτων του Κρυμμένου Θησαυρού. Στις 9.00 το βράδυ, ο Βασιλιάς Καρνάβαλος θα καεί στην προβλήτα της Αγίου Νικολάου, εν μέσω πυροτεχνημάτων. Συγχρόνως θα δοθεί το σύνθημα για το Καρναβάλι του 2006, που η Πάτρα θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Επίσης στις 9.00 θα ξεκινήσει το τελευταίο «Μπουρμπούλι» στο Δημοτικό Θέατρο.

    Στο μεταξύ,η Αστυνομία θα λάβει έκτακτα μέτρα για την αποφυγή απρόοπτων, ενώ αναμένονται ενισχύσεις και από άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις. Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει από το ΣΔΟΕ έλεγχοι στην αγορά για νοθευμένα ποτά.

    Τέλος, έχουν αυξηθεί τα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων του ΚΤΕΛ και των τρένων για την καλύτερη μετακίνηση των επισκεπτών, ενώ αυξημένα θα είναι τα δρομολόγια αναχωρήσεως από αύριο απόγευμα.

    [08] Φαντασία, έμπνευση και δημιουργικότητα στο πατρινό καρναβάλι.

    Επί τέσσερις συνεχείς ώρες παρήλαυναν στην Πάτρα οι 35.000 Καρναβαλιστές σκορπώντας το κέφι όχι μόνο στους Πατρινούς που παρακολούθησαν την κεντρική παρέλαση, αλλά και στους περίπου 200.000 επισκέπτες. Τα μέλη των πληρωμάτων του «Κρυμμένου Θησαυρού» με την φαντασία, την έμπνευσή και την δημιουργικότητά τους πλημμύρισαν την Πάτρα με χρώματα και ζωντάνια, αποδεικνύοντας για μία ακόμη χρονιά ότι είναι η «ψυχή» του Πατρινού Καρναβαλιού.

    Την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που ήταν αφιερωμένη στο περιβάλλον άνοιξε στις δυο μετά το μεσημέρι ο Βασιλιάς Καρνάβαλος που φέτος δεν είχε θρόνο, αλλά φορούσε μαγιό και ήταν ξαπλωμένος στην πολυτελή μπανιέρα του και έδειχνε να είναι χαμένος στον κόσμο του καθώς η μπανιέρα του βρισκόταν μέσα σε έλος και σκουπιδότοπο και ο ίδιος ο Βασιλιάς δεν φορούσε στέμμα γιατί του το έχει κλέψει ένας βάτραχος, ο οποίος το κουνούσε θριαμβευτικά αμφισβητώντας έτσι την εξουσία του. Η μορφή του Βασιλιά Καρνάβαλου δεν ήταν διονυσιακή, αλλά ευγενής και σοβαρή, ενώ ο ύψος του άρματος έφθανε τα δέκα μέτρα. Κατά τον σημερινό εορτασμό, έπειτα από περίπου 15 χρόνια παρήλασε ξανά άνθινο άρμα, το οποίο απέσπασε τα χειροκροτήματα των θεατών. Ακολούθησαν άλλα 18 άρματα που σατίριζαν την επικαιρότητα, και τα πληρώματα του «Κρυμμένου Θησαυρού.» Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση διέσχισε και πάλι φέτος την ανακατασκευασμένη πλατεία Γεωργίου, όπου κάτω από το Δημοτικό Θέατρο βρισκόταν η εξέδρα των επισήμων. Η μεγάλη παρέλαση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα με τον καθιερωμένο σοκαλατοπόλεμο.

    Αργά το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2005. Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος θα καεί στον Μόλο της Αγίου Νικολάου εν μέσω φαντασμαγορικών πυροτεχνημάτων. Συγχρόνως θα δοθεί το σύνθημα για το Καρναβάλι του 2006 χρονιά κατά την οποία η Πάτρα θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Επίσης στις εννιά απόψε θα ξεκινήσει το τελευταίο «Μπουρμπούλι» στο Δημοτικό Θέατρο.

    Η Αστυνομία έχει λάβει έκτακτα μέτρα για την αποφυγή απρόοπτων, ενώ τα υπεραστικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ και ο ΟΣΕ έχουν αυξήσει για το διήμερο -σήμερα και αύριο- τα δρομολόγια αναχώρησης από την Πάτρα, για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών.

    [09] Το Λίβανο επισκέπτεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

    Τη Συρία και τον Λίβανο επισκέπτεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στο πλαίσιο πρωτοβουλίας η οποία εκδηλώθηκε από κοινού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Ρανσμούνσεν.

    Η επίσκεψη έρχεται σε μια στιγμή που ο Λίβανος και πιο συγκεκριμένα η Βηρυτός βιώνουν την αύξηση την πολιτικής έντασης αλλά και της πολιτικής ανασφάλειας η οποία χαρακτηρίζει τις εξελίξεις κατόπιν της δολοφονίας του Ραφίκ Χαρίρι.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ενδιαφέροντος αλλά και της συμπάθειας ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το μαυσωλείο που έχει ταφεί ο Ραφίκ Χαρίρι και μαζί με την αντιπροσωπεία των σοσιαλιστών απέθεσαν ένα λουλούδι ως ένδειξη εκτίμησης στο πρόσωπο του Λιβανέζου πολιτικού αλλά και αγωνίας για τις εξελίξεις στην πλέον ταλαιπωρημένη περιοχή της Μέσης Ανατολής τα τελευταία 29 χρόνια. Εκτός από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι κ.κ. Φρανσουά Ολάν, προεδρος του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Πιέρ Μορουά πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και τέως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς καθώς και ο Έλιο Ντι Ρούπο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Βελγίου.

    Αμέσως μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στην πλατεία μαρτύρων τόπο ταφής του Ρ. Χαρίρι η αντιπροσωπεία παρέμεινε ακόμα λίγο στο χώρο συνομιλώντας με την πολιτική ηγεσία της αντιπολίτευσης καθώς επίσης και με πολίτες οι οποίοι διαδηλώνουν σε καθημερινή βάση στο σημείο αυτό.

    Αναφερόμενος στο γεγονός ο κ. Παπανδρέου σχολίασε χαρακτηριστικά ότι "στο Λίβανο βρισκόμαστε μία αντιπροσωπεία σοσιαλιστών οι οποίοι καταθέσαμε ήδη ένα λουλούδι στο τάφο του μεγάλου πολιτικού του Ρ. Χαρίρι επισκεφθήκαμε ήδη τη σύζυγό του για να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια μας και είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε μια ειρηνική, δημοκρατική εξέλιξη αλλά και την ελευθερία του Λιβάνου και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ιδιαίτερα την απόφαση 1559."

    Η επίσκεψη στη σύζυγο του δολοφονηθέντος πολιτικού διήρκεσε λίγο περισσότερο από μισή ώρα.

    Το κλίμα ήταν συγκινησιακά φορτισμένο ενώ στο σύνολό τους οι ευρωπαίοι πολιτικοί οι οποίοι επισκέφθηκαν το Λίβανο στη διάρκεια της σημερινής ημέρας εξέφρασαν την οδύνη τους για το γεγονός αλλά και την ευχή η συγκεκριμένη απώλεια να φέρει την αποκλιμάκωση και όχι μεγαλύτερη ένταση και βία σε μία χώρα που τα τελευταία χρόνια αποτελούσε το συνώνυμό της.

    Αργά το βράδυ ο κ. Παπανδρέου αφού συναντήθηκε με το σύνολο των ηγετών της αντιπολίτευσης επισκέφθηκε τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Λιβάνου, Ουαλίντ Ζουμπλάντ με τον οποίο είχε κατ' ιδίαν συνάντηση.

    Εξερχόμενος της αιθούσης τόνισε ότι "ήταν μία ιδιαιτέρως κρίσιμη συνάντηση σε μία κρίσιμη στιγμή για το Λίβανο όπου η αντιπολίτευση ζητά την εμπέδωση της δημοκρατίας και των ελευθεριών της, την ανεξαρτησία της. Με αυτή την αφορμή είμαστε εδώ και είχα την ευκαιρία προσωπικά να ανταλλάξω απόψεις με τον Ουαλίντ Ζουμπλάντ ο οποίος είναι το κύριο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου και να του μιλήσω ιδιαίτερα για το ταξίδι μου αύριο στη Συρία όπου θα βρεθώ με τον πρόεδρο Άσαντ ελπίζοντας να μεταφέρω τα μηνύματα από το Λίβανο και βεβαίως από τον κ. Ζουμπλάντ σε σχέση με την ανάγκη μιας ομαλής δημοκρατικής πορείας ώστε οι σχέσεις Λιβάνου Συρίας να αποκατασταθούν σε μία βάση όπως την εννοεί ο ΟΗΕ. Είναι λοιπόν μια πολύ σημαντική εξέλιξη, εμείς θέλουμε την ηρεμία και τη σταθερότητα στο Λίβανο. Μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την ηρεμία και σε καμιά περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε να αναβιώνουν οι σκηνές του εμφυλίου και γι αυτό είμαστε εδώ. Για να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα ως ευρωπαίοι σοσιαλιστές".

    Νωρίς το πρωί ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να αναχωρήσει για τη Δαμασκό όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας και τον υπουργό Εξωτερικών.

    [10] Με το κάψιμο του καρνάβαλου έπεσε η αυλαία του πατρινού καρναβαλιού.

    Με μία φαντασμαγορική τελετή λήξης έπεσε χθες το βράδυ η αυλαία του Πατρινού Καρναβαλιού. Ταυτόχρονα δόθηκε από το Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Καράβολα το σύνθημα για την έναρξη του Καρναβαλιού του 2006, που θα είναι μια σημαντική χρονιά για την Πάτρα, καθώς η πόλη θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπου το Καρναβάλι θα έχει κυρίαρχο ρόλο, αφού είναι η κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση της Πάτρας.

    Η τελετή ξεκίνησε με δρώμενο στο λιμάνι της πόλης. Χιλιάδες Πατρινοί, αλλά και επισκέπτες που έχουν κατακλύσει την αχαϊκή πρωτεύουσα συγκεντρώθηκαν στον μόλο της Αγίου Νικολάου, στην πλατεία Τριών Συμμάχων και στους γύρω από το λιμάνι δρόμους για να παρακολουθήσουν την τελετή. Μόλις ολοκληρώθηκε το μουσικοχορευτικό δρώμενο ο βασιλιάς Καρνάβαλος παραδόθηκε στην πυρά και αμέσως μετά άρχισε η εκτόξευση των πυροτεχνημάτων. Η νύχτα έγινε μέρα από τα πολύχρωμα και διαφόρων σχημάτων πυροτεχνήματα, κάτω από τις επευφημίες των χιλιάδων θεατών που παρακολουθούσαν την τελετή.

    Είχε προηγηθεί η παρέλαση, διάρκειας τεσσάρων ωρών, στην οποία συμμετείχαν 35.000 Καρναβαλιστές σκορπώντας το κέφι όχι μόνο στους Πατρινούς που παρακολούθησαν την κεντρική παρέλαση, αλλά και στους περίπου 200.000 επισκέπτες. Τα μέλη των πληρωμάτων του «Κρυμμένου Θησαυρού» με την φαντασία, την έμπνευσή και την δημιουργικότητά τους πλημμύρισαν την Πάτρα με χρώματα και ζωντάνια, αποδεικνύοντας για μία ακόμη χρονιά ότι είναι η «ψυχή» του Πατρινού Καρναβαλιού.

    Την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που ήταν αφιερωμένη στο περιβάλλον άνοιξε στις δυο μετά το μεσημέρι ο Βασιλιάς Καρνάβαλος που φέτος δεν είχε θρόνο, αλλά φορούσε μαγιό και ήταν ξαπλωμένος στην πολυτελή μπανιέρα του και έδειχνε να είναι χαμένος στον κόσμο του καθώς η μπανιέρα του βρισκόταν μέσα σε έλος και σκουπιδότοπο και ο ίδιος ο Βασιλιάς δεν φορούσε στέμμα γιατί του το έχει κλέψει ένας βάτραχος, ο οποίος το κουνούσε θριαμβευτικά αμφισβητώντας έτσι την εξουσία του. Η μορφή του Βασιλιά Καρνάβαλου δεν ήταν διονυσιακή, αλλά ευγενής και σοβαρή, ενώ ο ύψος του άρματος έφθανε τα δέκα μέτρα. Κατά τον σημερινό εορτασμό, έπειτα από περίπου 15 χρόνια παρήλασε ξανά άνθινο άρμα, το οποίο απέσπασε τα χειροκροτήματα των θεατών. Ακολούθησαν άλλα 18 άρματα που σατίριζαν την επικαιρότητα, και τα πληρώματα του «Κρυμμένου Θησαυρού.» Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση διέσχισε και πάλι φέτος την ανακατασκευασμένη πλατεία Γεωργίου, όπου κάτω από το Δημοτικό Θέατρο βρισκόταν η εξέδρα των επισήμων.

    Η Αστυνομία έχει λάβει έκτακτα μέτρα για την αποφυγή απρόοπτων, ενώ τα υπεραστικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ και ο ΟΣΕ έχουν αυξήσει για το διήμερο -σήμερα και αύριο- τα δρομολόγια αναχώρησης από την Πάτρα, για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 March 2005 - 23:35:31 UTC