Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη Δαμασκό επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή
  • [03] Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Χ.Μουμπάρακ στη Δαμασκό
  • [04] Στην Ουάσιγκτον ο Γ.Βαληνάκης για συνομιλίες

  • [01] Τη Δαμασκό επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

    Την πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, επισκέφθηκε, χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Λίβανο.

    Ο κ. Παπανδρέου έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Φαρούκ αλ Σάρα, ο οποίος και τον ενημέρωσε για τις διαθέσεις της Συρίας αναφορικά με τα επόμενα βήματα στα οποία προτίθεται να προβεί ούτως ώστε να επέλθει αποκλιμάκωση της κρίσης στο Λίβανο.

    Προχθές, ο Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, όπου συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της αποτύπωσης της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι.

    Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επαφών του και εξερχόμενος του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: "Είχα την ευκαιρία αυτές τις ημέρες να βρεθώ στο Λίβανο και τη Συρία με αντιπροσωπεία κατ'αρχήν στο Λίβανο των Σοσιαλιστών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με τη δική τους υποστήριξη να δω τον υπουργό Εξωτερικών ώστε να συζητήσουμε τις εξελίξεις αυτές. Η κρίση αυτή πρέπει να διευθετηθεί με ειρηνικό τρόπο, να υπάρξει νέα ουσιαστική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, βασισμένη σε αποφάσεις του ΟΗΕ και ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας με διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του είναι αποφασισμένη να αποσύρει τις δυνάμεις της σύμφωνα με το άρθρο 1559 σε μια πρώτη φάση όπου ήδη έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα, και σε δεύτερη φάση σε στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ και το Λίβανο για υιοθέτηση χρονοδιαγράμματος που δεν θα καθυστερήσει και θα είναι σίγουρο.

    Είναι απόλυτη η βούλησή τους (σ.σ. εννοεί τη Συρία) και προς το συμφέρον τους. Αυτό, βεβαίως, θα συμβάλλει και στην οριστική αποκλιμάκωση της κρίσης".

    Λίγο πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε για πολλοστή φορά τηλεφωνική επικοινωνία με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Τερς Ρεντ-Λάρσεν, τον οποίο και ενημέρωσε για τον κύκλο των επαφών του σε Λίβανο και Συρία.

    [02] Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή

    Τριήμερο εκδηλώσεων προγραμματίζει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στις 15, 16 και 17 Μαρτίου 2005 με αφορμή τον εορτασμό της "Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή", η οποία έχει καθιερωθεί για τις 15 Μαρτίου κάθε έτους.

    Σήμερα, Τρίτη, η Γενική Γραμματεία οργανώνει εκδήλωση για τον Καταναλωτή στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα με ομιλητές τον υπουργό Ανάπτυξης Δ.Σιούφα, τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ.Παπαθανασίου και τον γγ Καταναλωτή, Α.Σκορδά. Στην ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστεί έρευνα για το προφίλ του Έλληνα Καταναλωτή, τη συμπεριφορά, τις απόψεις και τις καταναλωτικές επιλογές του, καθώς και βιβλίο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή με τίτλο «Οδηγός του Καταναλωτή». Στο βιβλίο αναλύονται τα δικαιώματα του Καταναλωτή και τι πρέπει να προσέχει και να διεκδικεί όταν αγοράζει τρόφιμα, τουριστικά πακέτα και ταξίδια, τι να ζητά από τις εγγυήσεις προϊόντων, τι να προσέχει όταν ψωνίζει στις λαϊκές αγορές, όταν συνάπτει συμβάσεις δανείων ασφαλίσεων κ.λ.π. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή θα μοιράσει στους διερχόμενους προωθητικό υλικό για τη λειτουργία του 1520, δηλαδή της ανοικτής γραμμής επικοινωνίας του υπ. Ανάπτυξης με τους καταναλωτές.

    Την Τετάρτη, 16 Μαρτίου, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα "Διαφήμιση και Καταναλωτής", η οποία περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες: "Ευρωπαϊκές Πολιτικές για τη Διασφάλιση των Δικαιωμάτων του Καταναλωτή", "Ο Ρόλος της Διαφήμισης στη Διαμόρφωση της Συμπεριφοράς του Καταναλωτή", και "Ιστορία, Εξέλιξη και Αναγκαιότητα Κανόνων Δεοντολογίας".

    Την Πέμπτη, 17 Μαρτίου, με την ευκαιρία της παρουσίας του αρμοδίου για θέματα Καταναλωτή Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μ.Κυπριανού, έχει προγραμματιστεί συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων με τους φορείς τόσο των καταναλωτών όσο και της Αγοράς.

    [03] Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Χ.Μουμπάρακ στη Δαμασκό

    Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ μετέβη αιφνιδιαστικά σήμερα στη Δαμασκό για συνομιλίες με τον σύρο ομόλογό του, Μπασάρ αλ Ασσαντ αναφορικά με τις εξελίξεις στο Λίβανο.

    Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Ασσαντ υποδέχτηκε τον Χόσνι Μουμπάρακ στο αεροδρόμιο της Βηρυτού και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες μετέβησαν οδικώς στο προεδρικό μέγαρο Ας Σάεμπ. Τον πρόεδρο Μουμπάρακ συνοδεύει και ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών,Αχμεντ Αμπού Γκέιτ.

    Αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν ότι οι συνομιλίες θα εστιαστούν στην λιβανική κρίση,την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο και την ενίσχυση των συρο-αιγυπτιακών σχέσεων.

    [04] Στην Ουάσιγκτον ο Γ.Βαληνάκης για συνομιλίες

    Γιά το θέμα του ονομασίας της ΠΓΔΜ και τη γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια, γιά το Κυπριακό και γιά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ συζήτησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, στο Λευκό Οίκο με το διευθυντή για θέματα Ευρώπης στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, Νταν Φριντ και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον εκτελώντα χρέη υφυπουργού Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις, Γουίλιαμ Μπερνς.

    Σε δηλώσεις του μετα τις συναντήσεις ο κ Βαληνάκης τόνισε τα εξής :

    «Παρουσιάσαμε τις εποικοδομητικές θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το όνομα των Σκοπίων. Εξήγησα ότι είναι εποικοδομητικές όχι μόνο για τις διμερείς μας σχέσεις με τη χώρα αυτή, αλλά και για τη συνολική περιοχή και βεβαίως γιατί θα διευκολύνουν την πορεία των Σκοπίων - αν υπάρξει λύση - προς την Ε.Ε. και τους άλλους διεθνείς Οργανισμούς».

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος το περασμένο Σάββατο είχε συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για το όνομα, Μάθιου Νίμιτς, πρόσθεσε πως «για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται και η άλλη πλευρά να δείξει την ίδια εποικοδομητική στάση, που έχει δείξει η ελληνική κυβέρνηση και βεβαίως είναι χρήσιμο και αναγκαίο και οι άλλες χώρες να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας».

    Επιπλέον, ο κ. Βαληνάκης αναφέρθηκε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, λέγοντας ότι «υπάρχει μια σειρά επαφών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, θα ακολουθήσει η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη, στην Ουάσιγκτον, ο οποίος την επόμενη βδομάδα θα έχει και άλλες επαφές. Αρα, είναι λογικό ότι, πέραν του ζητήματος του ονόματος, συζητήσαμε και γιά την ευρύτερη ημερήσια διάταξη - την ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων - τόσο, δηλαδή, γιά τα διμερή θέματα, όσο και -κυρίως- γιά την ευρύτερη ευρωπαϊκή, μεσογειακή και βαλκανική γειτονιά μας».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε και το Κυπριακό, με δεδομένο ότι στη συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν παρούσα και η αρμόδια για το θέμα αυτό, Λόρα Κένεντι, ο κ. Βαληνάκης είπε τα εξής:

    «Φυσικά, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι μέρος του διαλόγου, ο οποίος λειτουργεί εποικοδομητικά μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, σε όλα τα ζητήματα. Θέλουμε να είμαστε εποικοδομητικοί, να βρεθούν λύσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα με έναν τρόπο, φυσικά, που να είναι αμοιβαία αποδεκτός».

    Σε ό,τι αφορά το όνομασία της ΠΓΔΜ, διπλωματικές πηγές σημειώνουν την επιθυμία επανεργοποίησης ενός ουσιαστικού και μη προσχηματικού διαλόγου, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εκφράζουν την ελπίδα ότι ο κ. Νίμιτς θα καταθέσει τελικά πρόταση για κοινά αποδεκτή λύση, ενώ εκτιμούν πως οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν τη σημασία, που έχει ο σταθεροποιητικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και η δραστηριοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και η βοήθεια, την οποία προσφέρει η Αθήνα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την ενσωμάτωσή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον), ο κ. Βαληνάκης προκειται να μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος σε συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 March 2005 - 12:08:04 UTC