Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στους τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι ο Καραμανλής.
  • [02] Συνέντευξη Βαβύλη στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα"
  • [03] Νέα αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Λίβανο.
  • [04] Αρθρο Μολυβιάτη στην Ουάσιγκτον Τάιμς για Κοσσυφοπέδιο.
  • [05] «Διαφάνεια σε όλους τους τομείς»
  • [06] Αρχίζει η απογραφή για προγράμματα κοινωνικού τουρισμού
  • [07] Μ. Θεοδωράκης: Πρωτοφανής επίθεση εκ μέρους της Κομισιόν στην Ελλάδα
  • [08] Αύριο η συνάντηση Μολυβιάτη με τον Κόφι Άναν
  • [09] Μετ'εμποδίων η επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

  • [01] Στους τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι ο Καραμανλής.

    Στα Χανιά μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο, των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, που θα τελεσθεί στις 11 το πρωί, στους τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι.

    Ο Πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί και στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου στεγάζεται και η έδρα του ομώνυμου ιδρύματος.

    [02] Συνέντευξη Βαβύλη στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα"

    Αποκαλυπτικός εμφανίζεται ο καταζητούμενος Απόστολος Βαβύλης, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα".

    Ειδικότερα, αναφερόμενος στην υπόθεση των Ιεροσολύμων σημειώνει ότι τον έστειλε εκεί ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος για εθνική αποστολή, προκειμένου να βοηθήσει στην εκλογή του κ. Ειρηναίου. Ο Βαβύλης δηλώνει ότι θα παραδοθεί το επόμενο διάστημα.

    Επίσης, ο καταζητούμενος εμπλέκει και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Γιώργο Αγγελάκο, ο οποίος -όπως αναφέρει- τον ειδοποίησε το 1998 ότι υπάρχει σε βάρος του ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ.

    Ο κ. Αγγελάκος από την πλευρά του διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς του Βαβύλη, τους οποίους χαρακτήρισε ανακριβείς.

    Εξάλλου, η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" δημοσιεύει συνέντευξη του καταζητούμενου πρώην οικονομικού διαχειριστή της πατριαρχικής περιουσίας στα Ιεροσόλυμα Νίκου Παπαδήμα.

    Αναφέρει ότι γνώρισε τον Βαβύλη δίπλα στον Ειρηναίο ως απεσταλμένο του Χριστόδουλου. Αποκαλύπτει ότι ο Βαβύλης ζητούσε από τον Ειρηναίο να αγοράσουν από κοινού ένα καράβι με χρήματα του Πατριαρχείου.

    Σημειώνει ότι εκτελούσε εντολές του αφεντικού του και αναφέρει ότι ο Ειρηναίος παγιδεύτηκε και βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Προσθέτει ότι διαπραγματεύθηκε με εντολή του την μακροχρόνια μίσθωση του ξενοδοχείου Ιμπέριαλ.

    Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις των Αράβων ορθοδόξων για το θέμα που προέκυψε σχετικά με τη νομιμότητα ή μη μεταβιβάσεων ακινήτων που φέρεται να έκανε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος σε εταιρίες εβραϊκών συμφερόντων.

    Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Βηθλεέμ, Ναζαρέτ και Ιεριχώ ενώ μητροπολίτες και αρχιμανδρίτες με επιστολή τους αξιώνουν την παραίτηση του κ. Ειρηναίου.

    Εξάλλου επέστρεψε στην Αθήνα το κλιμάκιο το οποίο είχε μεταβεί στα Ιεροσόλυμα για τη διεξαγωγή του οικονομικού ελέγχου.

    [03] Νέα αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Λίβανο.

    Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 8 τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην χριστιανική ανατολική Βηρυτό ,μετέδωσε το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.

    Νεκροί είναι δύο Ινδοί μετανάστες ,μετέδωσε το λιβανικό πρακτορείο ,επικαλούμενο πηγές της αστυνομίας.

    Από την έκρηξη που έγινε στις 21.30 (ώρα Ελλάδος) στη συνοικία Ντεκουάνε, στην χριστιανική ανατολική Βηρυτό προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε κτίρια και αυτοκίνητα. Τουλάχιστον πέντε πολυώροφα κτίρια υπέστησαν μεγάλες ζημιές.

    Πρόκειται για την τρίτη βομβιστική επίθεση που πραγματοποιείται στη λιβανική πρωτεύουσα την τελευταία εβδομάδα.

    Η σημερινή έκρηξη έγινε παραμονή του Πάσχα και οι δρόμοι στη βιομηχανική περιοχή ήταν σχετικά άδειοι, δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής, Αντουάν Τζεμπάρα.

    Στις λιβανικές δυνάμεις ασφαλείας επέρριψε την ευθύνη για την αποψινή βομβιστική επίθεση στην ανατολική χριστιανική Βηρυτό ο δρούζος ηγέτης Ουαλίντ Τζουμπλάτ,εκ των σημαντικών παραγόντων της λιβανικής αντιπολίτευσης.

    "Πρόκειται για προκλήσεις ενάντια στην ειρήνη.Μιά νέα εξουσία είναι απολύτως απαραίτητη για να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση.Η σημερινή εξουσία που καταρρέει προσπαθεί να στηριχθεί με τρομοκρατικά μέσα" υποστήριξε ο Τζουμπλάτ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

    [04] Αρθρο Μολυβιάτη στην Ουάσιγκτον Τάιμς για Κοσσυφοπέδιο.

    Αρθρο του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, με επίκεντρο το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και τίτλο «Κόσοβο: Ξανά στο προσκήνιο. Η άποψη της Αθήνας», δημοσιεύει η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάιμς».

    Ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει εισαγωγικά ότι κατά το 2005 η διεθνής κοινότητα θα εστιάσει εκ νέου την προσοχή της στα Βαλκάνια, λόγω της αβέβαιης κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, και υπογραμμίζει ότι η προώθηση της δημοκρατίας και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδίως των μειονοτικών δικαιωμάτων, καθώς και η χρηστή διακυβέρνηση, θα προσδιορίσουν αν το Κόσοβο θα εξελιχθεί σε μια περιοχή ασφάλειας ή θα παραμένει εύθραυστη και προβληματική, καθώς θα εξετασθεί η έκθεση προόδου για την εκπλήρωση των κριτηρίων που έχουν τεθεί από τη διεθνή κοινότητα.

    Στη συνέχεια, ο κ. Μολυβιάτης τονίζει: «Ο στόχος ενός σταθερού, δημοκρατικού και πολυεθνικού Κοσόβου δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Η οικονομία παραμένει αναιμική με μεγάλη ανεργία και μαύρη αγορά, ενώ η δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για την επιστροφή των Σέρβων προσφύγων και την προστασία των τόπων λατρείας συνεχίζει να αποτελεί θέμα ανησυχίας.

    Ως προς την ανάγκη ουσιαστικής εφαρμογής των κριτηρίων, το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι σαφές: οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου και η Πρίστινα πρέπει να αντιληφθούν πόσο ζωτικής σημασίας είναι η ενίσχυση του εκδημοκρατισμού και της χρηστής διακυβέρνησης.

    Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου και το Βελιγράδι πρέπει να αντιληφθούν πόσο αντιπαραγωγική για τα συμφέροντά τους θα είναι η μη εμπλοκή τους. Παρότι δεν πρέπει πρόωρα να προταθούν συγκεκριμένες λύσεις για το μέλλον του Κοσόβου και το τελικό καθεστώς του πριν την αξιολόγηση της εφαρμογής των κριτηρίων το καλοκαίρι, αξίζει να επιχειρηθεί μια σύγκλιση απόψεων στη βάση μερικών θεμελιωδών αρχών και αξιών».

    Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας παραθέτει τις παρακάτω αξίες:

    Β· Το σχέδιο για το τελικό καθεστώς να είναι βιώσιμο και ρεαλιστικό, ώστε να οδηγεί σε σταθερότητα και να αποθαρρύνει την αποσταθεροποίηση της περιοχής.

    Β· Όποια λύση αποφασισθεί, πρέπει να είναι το αποτέλεσμα διαλόγου, σύμφωνα με τον Χάρτη και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, την Τελική Πράξη του Ελσίνκι, τον Χάρτη των Παρισίων του 1990 και με την ενεργό συμμετοχή του Βελιγραδίου.

    Β· Η επιστροφή στην προ του 1999 κατάσταση δεν αποτελεί πλέον μια ρεαλιστική επιλογή.

    Β· Το Κόσοβο πρέπει να παραμείνει πολυεθνικό. Η διχοτόμησή του ή προσάρτηση ή ένωσή του με οποιαδήποτε χώρα της περιοχής θα αποτελέσει πηγή επικίνδυνης αστάθειας.

    Β· Θα πρέπει να υπάρχει μια σαφή Ευρωπαϊκή προοπτική, παρέχοντας ένα ισχυρό κίνητρο για την εφαρμογή δυτικών και ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

    Β· Μια βιώσιμη και σταθερή επίλυση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο δύσκολα θα επιτευχθεί χωρίς την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας και Μαυροβουνίου, που δεν μπορεί να παραμένει η «μαύρη τρύπα» της Ευρώπης.

    Β· Τέλος, θα πρέπει να ελεγχθεί η εφαρμογή της συμφωνίας για τη συγκέντρωση των μικρών όπλων και πυρομαχικών στην περιοχή.

    Με βάση αυτές τις αρχές και παραμέτρους, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει θετικά στην περιφερειακή σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία, ως μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΣΑ τού ΟΗΕ, ως σύμμαχος των ΗΠΑ, ως φίλη με όλες τις χώρες της Ομάδας Επαφής (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία), και ως πρόεδρος της Διαδικασίας Συνεργασίας στη Ν. Α. Ευρώπη.

    Τέλος, η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα εποικοδομητικό ρόλο, επειδή θεωρείται από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ως αξιόπιστος, σταθερός και αποτελεσματικός συνομιλητής της, όπως απέδειξαν και οι πρόσφατες επισκέψεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, καταλήγει το άρθρο του κ. Μολυβιάτη.

    [05] «Διαφάνεια σε όλους τους τομείς»

    Στην αξίωση της νέας εποχής, για διαφάνεια σε όλους τους τομείς ,αναφέρθηκε το μεσημέρι ,κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα Χανιά, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.

    Ο κύριος Καραμανλής επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    « Μελετώντας τη θυελλώδη πορεία του Ελεθευρίου Βενιζέλου, κάθε Έλληνας μπορεί να αποκομίζει πολλά και να συμπεραίνει ακόμη περισσότερα.

    Ξέρετε ότι εγώ, αυτή ακριβώς την προσωπικότητα, αυτή τη σελίδα της ιστορίας μας, επέλεξα να μελετήσω για τη διδακτορική διατριβή μου.Οφείλω λοιπόν να πω με ειλικρίνεια ότι έμαθα πολλά και χρήσιμα.Οχι βέβαια για τον καταλογισμό ευθυνών και την ταξινόμηση των πρωταγωνιστών της ιστορίας σε κάποιο « Πάνθεο Ηρώων».

    Δεν είμαι ανάμεσα σε εκείνους που προσεγγίζουν την ιστορία σαν κριτή σαν αδέκαστο διακαστή. Ιστορία είναι το σύνολο των μαθημάτων, που θα έπρεπε να είχαμε διδαχθεί προ πολλού.Ιστορία είναι η γνώση είναι η εμπειρία του παρελθόντος ,που συμβάλει στην κατανόηση του παρόντος και την επιλογή των δρόμων του μελλοντος.Δέν αρκεί, λοιπόν, να βγάζομε συμπεράσματα από την ιστορική μας διαδρομή και να τα επαναλαμβάνομε μεταξύ μας, σε επετείους και εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.

    Είναι ανάγκη, να τα αξιοποιούμε στην πράξη, στις επιλογές, στις αποφάσεις και τις συμπεριφορές μας.

    Είναι ανάγκη να βλέπομε κατάματα τις αλήθειες που συνθέτουν την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, να μετρούμε τις δυνάμεις μας και να παίρνουμε τις αποφάσεις που απαιτεί, το συλλογικό συμφέρον.Ειναι ανάγκη να ενώνουμε τις δυνάμεις και να συντονίζομε τις προσπάθειες σε κοινούς στόχους.Να παίρνουμε αποφάσεις για την Ελλάδα και τους Ελληνες.Με σύνεση, αλλά και τόλμη..Με Εθνική συνεννόηση , αλλά και αποφασιστικότητα. Με ευθύνη απέναντι στο μέλλον, αλλά και κοινωνική ευαισθησία»

    Και ο πρωθυπουργός κατέληξε.

    « Η χώρα μας αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας του συντηρητισμού, των αγκυλώσεων, της ατολμίας του παρελθόντος.Αντιμετωπίζει δυσκολίες εξαιτίας της διόγκωσης του δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

    Εξαιτίας της απουσίας απόλυτα αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.Αλλά και εξαιτίας της διαμόρφωσης ενός κατεστημένου συμφερόντων , ενός συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς , ενός καθεστώτος αδιαφάνειας και ασυδοσίας.Εχομε υποχρέωση και αυτό κάνομε , να δώσομε στην οικονομία τη δυνατότητα να σταθεί στα πόδια της.Νά προχωρήσομε στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και τη θεμελίωση μιας νέας αναπτυξιακής διαδικασίας.

    Να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική στην Ευρώπη και τον κόσμο.Εχομε υποχρέωση και αυτό κάνομε, να προχωρήσομε στην επανίδρυση του κράτους.Να δημιουργήσομε κράτος σύγχρονο και αποτελεσματικό , δίπλα στον πολίτη.

    Να αντιμετωπίσομε τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας.Ιδίως σε ό,τι αφορά την παιδεία ,την υγεία, την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του πολίτη.

    Έχουμε υποχρέωση και αυτό κάνομε, να συγκρουσθούμε με τη διαπλοκή και τη διαφθορά που γιγαντώθηκαν επικίνδυνα στα χρόνια που πέρασαν.Στη σύγχρονη Ελλάδα, οι κανόνες πρέπει να είναι κοινοί για ολους. Να διασφαλίζουν διαφάνεια παντού. Να καθιστούν ισχυρό τον πολίτη και να υπηρετούν το συλλογικό συμφέρον.Αυτη είναι η απαίτηση της κοινωνίας. Αυτη είναι η αξίωση της νέας εποχής. Το παρελθόν μας διδάσκει. Το μέλλον είναι ήδη παρόν. Οι υποχρεώσεις όλων μας είναι βαρειές. Οδηγός μας είναι το συμφέρον των Ελληνίδων και των Ελλήνων.Οδηγός μας είναι η Ελλάδα του κοινού μέλλοντος», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Ο κύριος Καραμανλής ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου,που τελέσθηκε στο Ακρωτήρι Χανίων, και στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο έργο και την προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου, επισημαίνοντας ότι η πολιτική του Βενιζέλου ήταν πολιτική που είχε ως γνώμονα το συμφέρον του τόπου.

    « Ο Βενιζέλος ήταν πάντα έτοιμος να συγκρουσθεί με όποιες αντιξοότητες και αν βρισκόταν μπροστά του. Φτάνει να πίστευε ότι αυτό το ζητούσε η Πατρίδα και ότι αυτό που έκανε υπηρετούσε το συλλογικό συμφέρον», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε τον Βενιζέλο επαναστάτη στη νοοτροπία, στον τρόπο σκέψης, στην πολιτική δράση.

    Στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, που τελέσθηκε το πρωί στο Ακρωτήρι Χανίων, παρουσία πλήθους κόσμου, το" παρών "έδωσαν ο γραμματέας της ΚΕ της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μειμαράκης, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανόλης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης , βουλευτές , καθώς και το σύνολο των τοπικών αρχών.

    Μετά τη λήξη της τελετής στους τάφους των Βενιζέλων, ο κύριος Καραμανλής ξεναγήθηκε στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων όπου στεγάζεται και η έδρα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος.

    [06] Αρχίζει η απογραφή για προγράμματα κοινωνικού τουρισμού

    Αρχίζει αύριο η απογραφή των δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, για τα νέα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Τα προγράμματα αφορούν 400.000 δικαιούχους, για την εξυπηρέτηση των οποίων θα λειτουργήσουν τα γραφεία της Εργατικής Εστίας από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, καθώς και 10 Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στην Αττική. Αύριο και την Τρίτη θα εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενοι το επώνυμο των οποίων αρχίζει από Α.

    [07] Μ. Θεοδωράκης: Πρωτοφανής επίθεση εκ μέρους της Κομισιόν στην Ελλάδα

    Με επιστολή του στον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας Τζακ Λάνγκ, ο Μίκης Θεοδωράκης δηλώνει ότι δεν μπορεί να υπογράψει μαζί με άλλους ευρωπαίους πνευματικούς λειτουργούς κοινή έκκληση για την υπερψήφιση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, γιατί "η χώρα μου δέχεται αυτή τη στιγμή μια πρωτοφανή επίθεση εκ μέρους της Κομισιόν".

    Ο Μίκης Θεοδωράκης τονίζει στην επιστολή του ότι η σύγκρουση έχει λάβει "εθνικό χαρακτήρα" ενώ προσθέτει ότι "η διαπλοκή και η διαφθορά είναι πραγματικές μάστιγες της σημερινής δημόσιας ζωής και φθάνω μέχρι του σημείου να πω ότι αλλοιώνουν την ίδια την ουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος".

    Ολόκληρη η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη έχει ως εξής:

    "Αγαπητέ μου Τζακ,

    Είχες την ευγενή καλωσύνη να μου ζητήσεις να συνυπογράψω μαζί με άλλους Ευρωπαίους πνευματικούς λειτουργούς κοινή έκκληση για την υπερψήφιση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, πράγμα που έκανα ευχαρίστως.

    Πλην όμως, όπως ίσως γνωρίζεις, η χώρα μου δέχεται αυτή τη στιγμή μια πρωτοφανή επίθεση εκ μέρους της Κομισιόν με στόχο την αλλαγή του άρθρου 14 του Ελληνικού Συντάγματος, γεγονός νομίζω πρωτοφανές στην έως σήμερα πρακτική της Ευρώπης απέναντι στους εταίρους της.

    Η σύγκρουση έχει λάβει πλέον για μας εδώ εθνικό χαρακτήρα με απρόβλεπτες συνέπειες για τη στάση όλο και περισσότερων συμπατριωτών μου που αισθάνονται βαθειά προσβεβλημένοι από την επίθεση αυτή.

    Το ίδιο αισθάνομαι κι εγώ, που όπως γνωρίζεις, υπήρξα εξ αρχής υπέρ της Ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας. Επομένως μου είναι αδύνατον να προσυπογράψω ένα Σύνταγμα μέσα στο οποίο δεν τονίζεται ρητώς και κατηγορηματικώς ότι όλα τα άρθρα των Εθνικών Συνταγμάτων τα συναφή με ύψιστα κοινωνικά αγαθά -όπως συμβαίνει στην περίπτωση του άρθρου 14- είναι αδιαπραγμάτευτα και υπερέχουν κάθε σχετικής Ευρωπαϊκής νομολογίας και πρακτικής.

    Το άρθρο 14 του Ελληνικού Συντάγματος επιδιώκει την προστασία από τις δυνάμεις της διαπλοκής με τον πλήρη διαχωρισμό ανάμεσα στην Ιδιοκτησία των ΜΜΕ και εκείνη των Εταιριών που αναλαμβάνουν δημόσια έργα.

    Όπως γνωρίζεις, η διαπλοκή και η διαφθορά στην οποία αυτή αναπόφευκτα οδηγεί, είναι πραγματικές μάστιγες της σημερινής δημόσιας ζωής και φθάνω μέχρι του σημείου να πως ότι αλλοιώνουν την ίδια την ουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος, για την εδραίωση του οποίου ο Ελληνικός Λαός έκανε τόσες θυσίες.

    Επομένως ζητώ με αληθινή λύπη την απόσυρση της υπογραφής μου.

    Φιλικώτατα,

    Μίκης Θεοδωράκης "

    [08] Αύριο η συνάντηση Μολυβιάτη με τον Κόφι Άναν

    Τη διεθνή κατάσταση και ιδίως την πρόσφατη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, θέματα οργάνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, θέματα Βαλκανίων και Κύπρου, αναμένεται να συζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης αύριο το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι 'Αναν.

    Ο κ. Μολυβιάτης προήδρευσε χθες σε μεγάλη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ παρουσία του μόνιμου αντιπροσώπου κ. Βασιλάκη και όλου του προσωπικού της. Στη σύσκεψη εξετάστηκε η εργασία της ελληνικής αντιπροσωπείας και ιδιαίτερα ενόψει της ανάληψης της προεδρίας τον προσεχή Ιούλιο.

    Η Ελλάδα υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις που αναπτύσσει ο γενικός γραμματέας στην τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια ανάπτυξη, στην οποία τονίζει την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπογραμμίζει την αναπτυξιακή πτυχή και την ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων ασφαλείας (τρομοκρατία κλπ). Η έκθεση θα συζητηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.

    Οι κύριοι 'Αναν και Μολυβιάτης αναμένεται, επίσης, να συζητήσουν θέματα οργάνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, στα οποία η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της συμμετοχής στο όργανο, όπως και θέματα με τα οποία ασχολείται τώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας ιδίως τα σχετικά με την Αφρική αλλά και τα βαλκανικά με έμφαση στο Κόσοβο. Η έκθεση αξιολόγησης της κατάστασης στο Κόσοβο αναμένεται να συζητηθεί το καλοκαίρι στο Συμβούλιο Ασφαλείας ενδεχομένως και επί ελληνικής προεδρίας. (Ιούλιος).

    Κατά την συνάντηση αναμένεται ότι ο Έλληνας υπουργός θα υπενθυμίσει και την διαλλακτική στάση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στην οποία η Αθήνα αναμένει την ανταπόκριση της άλλης πλευράς. Αναμένεται επίσης ότι θα συζητηθεί το Κυπριακό όπου η Ελλάδα υποστηρίζει την επιδίωξη της επανένωσης της νήσου και πιστεύει σε επανάληψη των σχετικών διαδικασιών αφού όμως έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες που να αποτρέπουν κατά το δυνατό μια αποτυχία.

    [09] Μετ'εμποδίων η επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

    Συνεχίζεται μέχρι και αυτή την ώρα η μαζική επιστροφή των Αθηναίων που είχαν φύγει για την επαρχία με αφορμή το τριήμερο της 25ης Μαρτίου. Η έξοδος, που είναι η πρώτη μεγάλη της άνοιξης, θεωρείται από τις σημαντικές δεδομένου ότι από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο πέρασαν από τα διόδια Ελευσίνας 180.000 αυτοκίνητα και άλλα 155.000 από τα διόδια Αφιδνών.

    Σύμφωνα με την τροχαία η κίνηση είναι αυξημένη και στα δύο εθνικά δίκτυα Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας, ενώ μέχρι και πριν από λίγη ώρα η ουρά στα διόδια του Ισθμού έφθανε τα πέντε χιλιόμετρα. Ωστόσο το πρόβλημα αποκαταστάθηκε γιατί αποφασίστηκε να αφεθούν ελεύθερα τα διόδια. Ιδιαίτερα αυξημένη όμως εξακολουθεί να είναι η κίνηση στην είσοδο της Κακιάς Σκάλας, όπου τα αυτοκίνητα κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς. Στο υπόλοιπο τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών -Κορίνθου και στην εθνική Αθηνών -Λαμίας σύμφωνα με την τροχαία η κυκλοφορία έχει σταθερή ροή.

    Αυξημένη κίνηση, αλλά με σταθερή ροή, παρατηρείται και στην παραλιακή λεωφόρο καθώς και στη λεωφόρο Βάρης- Κορωπίου.

    Πάντως και αυτή η έξοδος δεν ήταν αναίμακτη. Από την Παρασκευή το πρωί μέχρι και σήμερα το μεσημέρι είχαν γίνει σε όλη τη χώρα 13 θανατηφόρα δυστυχήματα με 14 νεκρούς, ενώ η επιστροφή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 27 March 2005 - 21:59:54 UTC