Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισχυρός σεισμός 8,7 Ρίχτερ στην Ινδονησία.
  • [02] Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι επαφές Μολυβιάτη στις ΗΠΑ
  • [03] Ο Τζορτζ Μπους εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας
  • [04] Αύξηση 1,46% της μέσης τιμής της αμόλυβδης βενζίνης και 1,02% του πετρελαίου θέρμανσης
  • [05] Εκατόμβη θυμάτων από το νέο σεισμό 8,7 Ρίχτερ στην Ινδονησία.

  • [01] Ισχυρός σεισμός 8,7 Ρίχτερ στην Ινδονησία.

    Μέχρι και τις 2.000 ενδέχεται να φτάσουν τα θύματα από τον πολύ ισχυρό σεισμό 8,7 Ρίχτερ που έπληξε το βράδυ την Ινδονησία, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας, Γιουσούφ Κάλα.

    Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει υποστεί το νησί Νίας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Η θάλασσα στο νησί αυτό προχώρησε μετά το σεισμό κατά τριάντα μέτρα μέσα στην ξηρά.

    Στο μεταξύ, υπήρξε ένα μικρό παλιρροϊκό κύμα κοντά στα νησιά Κόκο (ανήκουν στην Αυστραλία) στον Ινδικό Ωκεανό. Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι μπορεί να σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους μέχρι και 8 Ρίχτερ.

    Σεισμολόγοι εκτιμούν ότι η νέα ισχυρή δόνηση ήταν και η ίδια μετασεισμός του σεισμού των 9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου και είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί τσουνάμι και να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 273.000 άνθρωποι στις χώρες του Ινδικού Ωκεανού.

    [02] Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι επαφές Μολυβιάτη στις ΗΠΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ολοκλήρωσε την πενθήμερη παραμονή του στις ΗΠΑ επισκεπτόμενος το νέο υφυπουργό Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις Νίκολας Μπερνς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι δυο άνδρες συζήτησαν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και τα διεθνή ζητήματα που ενδιαφέρουν τις δυο χώρες, τα οποία άλλωστε ο κ. Μπερνς γνωρίζει σε βάθος λόγω της θητείας του ως πρέσβης στην Αθήνα. Ο κ. Μολυβιάτης ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που συνάντησε ο κ. Μπερνς καθώς ο τελευταίος διορίσθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες στο νέο του αξίωμα (το τρίτο υψηλότερο στην ιεραρχία της αμερικανικής διπλωματίας).

    Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Νίκολας Μπερνς, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης δήλωσε: «Είχα μια πολύ χρήσιμη, εποικοδομητική και φιλική συνάντηση με τον κ. Μπερνς, με τον οποίον είμαστε φίλοι από την εποχή που υπηρετούσε ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα. Συζητήσαμε για όλα τα θέματα που μας ενδιαφέρουν και επιβεβαιώσαμε άλλη μια φορά το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και εξετάσαμε θέματα της ευρύτερης περιοχής, τα Βαλκάνια, την πΓΔΜ και τις εξελίξεις στο Κόσοβο. Μιλήσαμε επίσης για τη Μέση Ανατολή, για το Κυπριακό, ασφαλώς, και, λόγω και της συμμετοχής μας στο ΣΑ του OHE, συζητήσαμε επίσης και για την κατάσταση στο Σουδάν και για την ψηφοφορία που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη στο ΣΑ για το θέμα αυτό».

    Νωρίτερα την Δευτέρα, ο κ. Μολυβιάτης είχε συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον Κόφι Ανάν και του μετέφερε την διαπίστωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι σημειώνεται «σύγκλιση απόψεων με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν», μετά τις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σε τρεις εβδομάδες στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Οι κ. Μολυβιάτης και Ανάν συμφώνησαν ότι η όποια νέα προσπάθεια θα πρέπει να προετοιμασθεί καλά έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας αποτυχίας, και προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μολυβιάτης παρουσίασε στο γενικό γραμματέα ιδέες που εκτιμάται ότι θα επιτρέψουν την άρση του σημερινού αδιεξόδου.

    Ο κ. Ανάν επέμεινε πάντως ότι πριν την έναρξη νέας πρωτοβουλίας, αναμένει από τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο να του γνωστοποιήσει γραπτώς και με σαφήνεια τις βελτιώσεις που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν. «Ο γ.γ. θέλει να γνωρίζει πού θα πάει η πρωτοβουλία του» τόνιζαν πηγές στη Νέα Υόρκη, οι οποίες επεσήμαιναν ως σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι καμία πλευρά, ούτε ο ΟΗΕ, δεν εγείρει πλέον θέμα στενών χρονοδιαγραμμάτων.

    Εξετάσθηκε επίσης το θέμα των Σκοπίων καθώς ο εδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, τον οποίο επίσης συνάντησε ο κ. Μολυβιάτης, επεξεργάζεται την συμβιβαστική πρόταση που ετοιμάζεται να καταθέσει ο ΟΗΕ για το όνομα.

    Συνοψίζοντας το σύνολο των επαφών του στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας χαρακτήρισε «πολύ θετικό» το ταξίδι του και μίλησε για «καλά αποτελέσματα», επισημαίνοντας ως σημαντικότερο εξ αυτών μια «νέα ώθηση» που εκτίμησε ότι δόθηκε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τόσο στα διμερή ζητήματα όσο και στο πλαίσιο της συνεργασίας σε πολυμερές επίπεδο.

    Ο κ. Μολυβιάτης σχολίασε και την εκδήλωση που διοργανώθηκε στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου: «Ήταν μια συγκινητική εκδήλωσις. Προσωπικά, ευχαρίστησα τον Πρόεδρο Μπους για την προσωπική του συμβολή στο να τιμηθεί αυτή η ημέρα της Εθνικής Εορτής της Ελλάδος. Η ομιλία του Προέδρου Μπους ήταν μια εμπνευσμένη ομιλία και από στήθους, διότι παραμέρισε το κείμενο που του είχαν ετοιμάσει και μίλησε από την καρδιά του ο άνθρωπος και ετίμησε πάρα πολύ την Ελλάδα και τους αγώνες της για την ελευθερία και την δημοκρατία. Εγώ εξετίμησα ιδιαιτέρως την συμβολή του Προέδρου Μπους στον εορτασμό της Εθνικής μας Επετείου».

    [03] Ο Τζορτζ Μπους εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, εξήρε την συμβολή της Ελλάδας και συνεχάρη για άλλη μια φορά την χώρα μας για την άψογη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, στην διάρκεια ειδικής τελετής που διοργανώθηκε στον Λευκό Οίκο για την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και κορυφαία στελέχη της ομογένειας, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ο οποίος είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον κ. Μπους.

    Ο κ. Μολυβιάτης χαρακτήρισε την τελετή «πολύ συγκινητική», και υπογράμμισε με έμφαση τα θερμά λόγια που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος για την Ελλάδα.

    Στην διάρκεια της τελετής μίλησε και ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Μπους για την ενεργό υποστήριξή του στην προστασία των πολιτικών και θρησκευτικών ελευθεριών, αλλά και γενικότερα στην διάδοση της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εφαρμογής των Αρχών αυτών και στις περιπτώσεις της Κύπρου, των Σκοπίων, και του Κοσσυφοπεδίου, όπως και σε ό,τι αφορά την ελεύθερη και ανεμπόδιστη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το επιτελείο του κ. Μπους είχε συντάξει κείμενο για την ομιλία που θα εκφωνούσε ο κ. Μπους, τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος, επηρεασμένος, όπως ειπώθηκε, από την συγκινητική παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου, επέλεξε να μιλήσει από στήθους για τις σχέσεις με την Ελλάδα και την συμβολή της χώρας μας στην ιστορία αλλά και στον σύγχρονο κόσμο.

    Ο κ. Μπους εξέφρασε την εκτίμησή του στο έργο του Έλληνα πρωθυπουργού, και υπενθύμισε τις πολλές συναντήσεις που είχε μαζί του τον τελευταίο χρόνο, τόσο διμερώς κατά την επίσκεψη του κ. Κ. Καραμανλή τον περασμένο Μάιο στον Λευκό Οίκο, όσο και στο πλαίσιο πολυμερών συνόδων κορυφής. Ζήτησε δε από τον κ. Μολυβιάτη να μεταφέρει τους θερμούς του χαιρετισμούς στον κ. Καραμανλή.

    [04] Αύξηση 1,46% της μέσης τιμής της αμόλυβδης βενζίνης και 1,02% του πετρελαίου θέρμανσης

    Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 περίπου πρατήρια, διαμορφώθηκε στις 24 Μαρτίου στα 0,835 ευρώ ανά λίτρο, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,46%, από τα 0,823 ευρώ ανά λίτρο στις 18 Μαρτίου.

    Από τις αρχές του 2004, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 14,23%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε κατά 69,15%. Σύμφωνα με το υπουργείο, στη χώρα μας η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 23,23% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου.

    Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η πανελλαδική μέτρηση τιμών δείχνει ότι η μέση τιμή του διαμορφώθηκε στις 24 Μαρτίου στα 0,497 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας αύξηση κατά 1,02%, από τα 0,492 ευρώ ανά λίτρο στις 18 Μαρτίου, ενώ στην περιοχή της Αττικής μετρήθηκε στα 0,488 ευρώ ανά λίτρο.

    [05] Εκατόμβη θυμάτων από το νέο σεισμό 8,7 Ρίχτερ στην Ινδονησία.

    Πάνω από 1000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την ισχυρή σεισμική δόνηση 8,7 Ρίχτερ στα ανοικτά της Σουμάτρας, ανακοινώθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Συντονισμού της Βοήθειας για τις Φυσικές Καταστροφές της Ινδονησίας.

    Στο μεταξύ, μέχρι και τις 2.000 ενδέχεται να φτάσουν τα θύματα από τον πολύ ισχυρό σεισμό, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας Γιουσούφ Κάλα.

    "Με έναν πρόχειρο υπολογισμό εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν 1.000-2.000 άνθρωποι", είπε ο Κάλα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθό "Ελ Σίντα".

    Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει υποστεί το νησί Νίας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. "Δεν μπορούμε να μετρήσουμε τα θύματα αυτή τη στιγμή. Ξέρουμε μόνο ότι πολλά κτίρια ισοπεδώθηκαν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε εκατοντάδες νεκροί", δήλωσε ένας αστυνομικός από την περιοχή.

    "Η Γκουνούνγκ Σιτόλι είναι μια νεκρή πόλη", δήλωσε αξιωματούχος της Νίας, αναφερόμενος στη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, όπου το 80% των κτιρίων έχουν ισοπεδωθεί και η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί.

    Τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις προσπάθειές τους στο νησί για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα ερείπια των κτιρίων.

    Ο αντιδήμαρχος της πόλης Γκουνούνγκ Σιτόλι, της πρωτεύουσας του Νίας, Άγκους Μεντρόφα, είπε στον τηλεοπτικό σταθμό "Μετρό" ότι περίπου 10.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους αναζητώντας καταφύγιο σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ο πληθυσμός της Γκουνούνγκ Σιτόλι ανέρχεται σε 27.000 κατοίκους.

    Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι μπορεί να σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί στην Ινδονησία και στην ευρύτερη περιοχή μετά τη σεισμική δόνηση των 8,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σουμάτρα.

    "Υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν και άλλοι σεισμοί μεγέθους μέχρι και 8 Ρίχτερ", ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο σεισμολόγος Μασαχίρο Γιαμαμότο, εκτιμώντας ότι η νέα ισχυρή δόνηση ήταν και η ίδια μετασεισμός του φονικού σεισμού των 9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 273.000 άνθρωποι.

    Σύμφωνα με τον σεισμολόγο του αμερικανικού γεωλογικού ινστιτούτου (USGS), Κέρι Σάιεχ, ο σεισμός των 8,7 Ρίχτερ περιλαμβάνεται στους "τέσσερις-πέντε ισχυρότερους των τελευταίων εκατό ετών".

    Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Τακσίν Σιναουάτρα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκαιρη προειδοποίηση για τσουνάμι που εκδόθηκε στη χώρα του μετά το σεισμό των 8,7 Ρίχτερ στην Ινδονησία χθες Δευτέρα.

    "Αν και το σύστημά μας προειδοποίησης δεν έχει ακόμα εγκατασταθεί καταφέραμε να ειδοποιήσουμε τους ανθρώπους αρκετά γρήγορα για να μπορέσουν να βρουν καταφύγιο", τόνισε ο Τακσίν, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

    "Τώρα ο κόσμος μπορεί να αισθάνεται περισσότερο ασφαλής γιατί γνωρίζει πως οι κυβερνητικές υπηρεσίες παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση", πρόσθεσε.

    Η Ταϊλάνδη εξέδωσε σήμα κινδύνου για έξι επαρχίες της που βρίσκονται στα παράλια, 35 λεπτά μετά την ανακοίνωση του σεισμού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 March 2005 - 10:52:37 UTC