Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι επαφές Μολυβιάτη στις ΗΠΑ
  • [02] Εκατόμβη θυμάτων από το νέο σεισμό 8,7 Ρίχτερ στην Ινδονησία.
  • [03] Το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας παρουσίασε ο Γ. Αλογοσκούφης
  • [04] «ΝΑΙ» της Άγκυρας για το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης
  • [05] Θετικά τα αποτελέσματα εφαρμογής του νέου συστήματος εφημεριών

  • [01] Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι επαφές Μολυβιάτη στις ΗΠΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ολοκλήρωσε την πενθήμερη παραμονή του στις ΗΠΑ επισκεπτόμενος το νέο υφυπουργό Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις Νίκολας Μπερνς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι δυο άνδρες συζήτησαν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και τα διεθνή ζητήματα που ενδιαφέρουν τις δυο χώρες, τα οποία άλλωστε ο κ. Μπερνς γνωρίζει σε βάθος λόγω της θητείας του ως πρέσβης στην Αθήνα. Ο κ. Μολυβιάτης ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που συνάντησε ο κ. Μπερνς καθώς ο τελευταίος διορίσθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες στο νέο του αξίωμα (το τρίτο υψηλότερο στην ιεραρχία της αμερικανικής διπλωματίας).

    Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Νίκολας Μπερνς, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης δήλωσε: «Είχα μια πολύ χρήσιμη, εποικοδομητική και φιλική συνάντηση με τον κ. Μπερνς, με τον οποίον είμαστε φίλοι από την εποχή που υπηρετούσε ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα. Συζητήσαμε για όλα τα θέματα που μας ενδιαφέρουν και επιβεβαιώσαμε άλλη μια φορά το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και εξετάσαμε θέματα της ευρύτερης περιοχής, τα Βαλκάνια, την πΓΔΜ και τις εξελίξεις στο Κόσοβο. Μιλήσαμε επίσης για τη Μέση Ανατολή, για το Κυπριακό, ασφαλώς, και, λόγω και της συμμετοχής μας στο ΣΑ του OHE, συζητήσαμε επίσης και για την κατάσταση στο Σουδάν και για την ψηφοφορία που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη στο ΣΑ για το θέμα αυτό».

    Νωρίτερα την Δευτέρα, ο κ. Μολυβιάτης είχε συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον Κόφι Ανάν και του μετέφερε την διαπίστωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι σημειώνεται «σύγκλιση απόψεων με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν», μετά τις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σε τρεις εβδομάδες στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Οι κ. Μολυβιάτης και Ανάν συμφώνησαν ότι η όποια νέα προσπάθεια θα πρέπει να προετοιμασθεί καλά έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας αποτυχίας, και προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μολυβιάτης παρουσίασε στο γενικό γραμματέα ιδέες που εκτιμάται ότι θα επιτρέψουν την άρση του σημερινού αδιεξόδου.

    Ο κ. Ανάν επέμεινε πάντως ότι πριν την έναρξη νέας πρωτοβουλίας, αναμένει από τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο να του γνωστοποιήσει γραπτώς και με σαφήνεια τις βελτιώσεις που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν. «Ο γ.γ. θέλει να γνωρίζει πού θα πάει η πρωτοβουλία του» τόνιζαν πηγές στη Νέα Υόρκη, οι οποίες επεσήμαιναν ως σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι καμία πλευρά, ούτε ο ΟΗΕ, δεν εγείρει πλέον θέμα στενών χρονοδιαγραμμάτων.

    Εξετάσθηκε επίσης το θέμα των Σκοπίων καθώς ο εδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, τον οποίο επίσης συνάντησε ο κ. Μολυβιάτης, επεξεργάζεται την συμβιβαστική πρόταση που ετοιμάζεται να καταθέσει ο ΟΗΕ για το όνομα.

    Συνοψίζοντας το σύνολο των επαφών του στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας χαρακτήρισε «πολύ θετικό» το ταξίδι του και μίλησε για «καλά αποτελέσματα», επισημαίνοντας ως σημαντικότερο εξ αυτών μια «νέα ώθηση» που εκτίμησε ότι δόθηκε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τόσο στα διμερή ζητήματα όσο και στο πλαίσιο της συνεργασίας σε πολυμερές επίπεδο.

    Ο κ. Μολυβιάτης σχολίασε και την εκδήλωση που διοργανώθηκε στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου: «Ήταν μια συγκινητική εκδήλωσις. Προσωπικά, ευχαρίστησα τον Πρόεδρο Μπους για την προσωπική του συμβολή στο να τιμηθεί αυτή η ημέρα της Εθνικής Εορτής της Ελλάδος. Η ομιλία του Προέδρου Μπους ήταν μια εμπνευσμένη ομιλία και από στήθους, διότι παραμέρισε το κείμενο που του είχαν ετοιμάσει και μίλησε από την καρδιά του ο άνθρωπος και ετίμησε πάρα πολύ την Ελλάδα και τους αγώνες της για την ελευθερία και την δημοκρατία. Εγώ εξετίμησα ιδιαιτέρως την συμβολή του Προέδρου Μπους στον εορτασμό της Εθνικής μας Επετείου».

    [02] Εκατόμβη θυμάτων από το νέο σεισμό 8,7 Ρίχτερ στην Ινδονησία.

    Πάνω από 1000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την ισχυρή σεισμική δόνηση 8,7 Ρίχτερ στα ανοικτά της Σουμάτρας, σύμφωνα με υπολογισμούς της Εθνικής Υπηρεσίας Συντονισμού της Βοήθειας για τις Φυσικές Καταστροφές της Ινδονησίας.

    Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει υποστεί το νησί Νίας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ωστόσο η καταστροφή δεν είναι τόσο εκτεταμένη όσο είχε αναφερθεί αρχικά από τοπικούς αξιωματούχους, οι οποίοι είχαν εκτιμήσει ότι το 80% της μεγαλύτερης πόλης και πρωτεύουσας του νησιού, Γκουνούγκ Σιτόλι, καταστράφηκε.

    "Νομίζω ότι η καταστροφή δεν είναι τόσο εκτεταμένη όσο είχε αναφερθεί νωρίτερα από τους τοπικούς αξιωματούχους, καθώς αυτοί προέβησαν στην εκτίμηση αυτή στη διάρκεια της νύχτας, ενώ εμείς είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε το μέγεθος των καταστροφών από αεροσκάφος", δήλωσε απεσταλμένος του ινδονήσιου προέδρου.

    Ο αντιδήμαρχος της Γκουνούνγκ Σιτόλι, Άγκους Μεντρόφα, είπε στον τηλεοπτικό σταθμό "Μετρό" ότι περίπου 10.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους αναζητώντας καταφύγιο σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ο πληθυσμός της Γκουνούνγκ Σιτόλι ανέρχεται σε 27.000 κατοίκους.

    Στο μεταξύ, δυο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν σήμερα. Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο του Χονγκ Κονγκ πρώτη μετασεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίσθηκε στον Ινδικό Ωκεανό, 620 χιλιόμετρα νοτίως της Μπάντα Ατσεχ και η δεύτερη ήταν μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε 350 χιλιόμετρα νοτίως της επαρχίας Ατσεχ.

    Παράλληλα, η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι μπορεί να σημειωθούν ισχυρότεροι μετασεισμοί στην Ινδονησία και στην ευρύτερη περιοχή. "Υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν και άλλοι σεισμοί μεγέθους μέχρι και 8 Ρίχτερ", ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο σεισμολόγος Μασαχίρο Γιαμαμότο, εκτιμώντας ότι η νέα ισχυρή δόνηση ήταν και η ίδια μετασεισμός του φονικού σεισμού των 9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 273.000 άνθρωποι.

    [03] Το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας παρουσίασε ο Γ. Αλογοσκούφης

    Ο περιορισμός της δημόσιας σπατάλης και των δημοσίων δαπανών, χωρίς να θιγούν οι βασικές υπηρεσίες του κράτους, καθώς και η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες για τον πολίτη, είναι οι δύο βασικοί στόχοι για την οικονομία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, ο οποίος παρουσίασε το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας (2004-2007).

    Το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειάς μας, τόνισε ο υπουργός, εστιάζεται στον περιορισμό της σπατάλης. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, ο υπουργός είπε ότι καθιερώνονται η επιβολή Ελάχιστου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΕΦΚ) στα τσιγάρα, η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα αλκοολούχα ποτά κατά 20% και η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

    Ειδικότερα, όσον αφορά αυτό το "πακέτο" των αυξήσεων των ειδικών φόρων και του ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι οι αυξήσεις θα εφαρμοστούν από την 1η Απριλίου. Αναλυτικότερα:

    -Για τα τσιγάρα: Προβλέπεται η επιβολή Ελάχιστου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΕΦΚ) με ποσοστό 65% επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης της πλέον ζητούμενης κατηγορίας τιμής. Τεχνικά, αυτό σημαίνει ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 50,45 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα. Η λεγόμενη πλέον Ζητούμενη Κατηγορία Τιμών είναι 2,70 ευρώ ανά πακέτο, δηλαδή 135 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα και ο ειδικός φόρος είναι 77,625 ευρώ, άρα το 65% του Ελαχίστου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι 50,46 ευρώ.

    -Για τα αλκοολούχα ποτά: Προβλέπεται η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα αλκοολούχα ποτά κατά 20%. Η αύξηση της επιβάρυνσης περιορίζεται στο μισό για το ούζο, το τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς και για τα αλκοολούχα ποτά που καταναλώνονται στα Δωδεκάνησα. Διευκρινίζεται επίσης ότι η επιβάρυνση αφορά μόνο τα εμφιαλωμένα προϊόντα. Η σημερινή επιβάρυνση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για μία φιάλη αλκοολικού τίτλου 40% vol είναι 254 ευρώ.

    -Συντελεστές ΦΠΑ: Οι συντελεστές ΦΠΑ θα διαμορφωθούν σε 19%, 9% και 4,5% (έναντι 18%, 8% και 4% αντίστοιχα). Οι συντελεστές για τις περιοχές που ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές, παραμένουν ως έχουν.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν αργότερα άλλες φορολογικές αυξήσεις.

    Γ. Παπανδρέου

    Σφοδρότατη επίθεση σε όλα τα μέτωπα κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας.

    Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τα μέτρα "ομολογία αποτυχίας", αναφερόμενος δε στο θέμα του "βασικού μετόχου" και την επίκληση του Συντάγματος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την ελληνική σημαία ως σημαία ευκαιρίας.

    Η αποτυχία της κυβέρνησης, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, αφορά όλους τους τομείς της οικονομίας και πλήττει βαρύτατα τον Ελληνα φορολογούμενο και την ελληνική οικογένεια. Η κυβέρνηση καλεί τον ελληνικό λαό να πληρώσει την αποτυχία της, είπε.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αυτή είναι η πολιτική της Δεξιάς, η πολιτική της ασυνέπειας και της αναξιοπιστίας, η πολιτική του κ. Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας και απέδωσε προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό, αλλά και στον κ. Αλογοσκούφη.

    ΚΚΕ

    "Τα νέα κυβερνητικά μέτρα αποτελούν νέα φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα. Πρέπει να συναντήσουν τη λαϊκή κατακραυγή και την οργανωμένη μαζική αγωνιστική δράση. Είναι ψεύτικοι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, ότι οι δημοσιονομικές προσαρμογές της δεν θίγουν τους εργαζόμενους, το λεγόμενο «κοινωνικό κράτος", αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γιώργου Αλογοσκούφη.

    ΣΥΝ

    Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, αναφέρει ότι "η κυβέρνηση της ΝΔ, αθετώντας πλήρως όλες τις δεσμεύσεις της, ανακοίνωσε, μετά και την πρωτοφανή αύξηση των διοδίων, ένα άγριο πακέτο φοροεισπρακτικών μέτρων και περικοπής δαπανών, το οποίο θα πληρώσει πανάκριβα ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, σε μια περίοδο, μάλιστα, πτώσης των ρυθμών ανάπτυξης, νέας εισοδηματικής λιτότητας και καλπάζουσας ακρίβειας".

    ΓΣΕΕ

    Για διαγγελματικού χαρακτήρα και περιεχομένου ανακοινώσεις κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις σημερινές οικονομικές της εξαγγελίες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος κάνοντας λόγο για "φορομπηχτικές πολιτικές στην πιο άγρια αντικοινωνική μορφή με αντεργατικό περιεχόμενο...".

    Ο κ. Πολυζωγόπουλους υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με τις επιλογές της αλλάζει τα δεδομένα στη βάση των οποίων έχουν συνομολογηθεί οι συλλογικές συμβάσεις, μη εξαιρουμένης και της εθνικής γενικής σύμβασης εργασίας. Τα συνδικάτα δια των οργάνων τους τις επόμενες μέρες, καταλήγει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, θα αποφασίσουν για τα περαιτέρω, σημειώνεται ότι η διοίκηση της ΓΣΕΕ θα συνεδριάσει στις 5/4 για να αποφασίσει για το θέμα αυτό.

    ΑΔΕΔΥ

    Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ με σημερινή της ανακοίνωση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "εγκλωβίζει την πραγματική οικονομία σε κατάσταση αντίστροφης αναδιανομής και μεγαλύτερης ανισοκατανομης τους εισοδήματος'".

    Η πολιτική της κυβέρνησης υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ, οδηγεί στην εξάντληση του μισθοσυντήρητου στρώματος και θα έχει ως αποτέλεσμα μια διαρκή και εντεινόμενη λιτότητα.

    ΕΒΕΑ

    Aναγκαία χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο πρόεδρος του Eμπορικού και Bιομηχανικού Επιμελητηρίου της Aθήνας κ.Δ.Φουντουκάκος, επισημαίνοντας ότι είναι ανάγκη να υπάρξουν πόροι για να συμμορφωθεί η ελληνική οικονομία προς τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας.

    [04] «ΝΑΙ» της Άγκυρας για το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης

    Εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου Όλι Ρεν δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι η Επιτροπή έχει λάβει από την Άγκυρα επιστολή, σύμφωνα με την οποία η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με το κείμενο του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, δηλαδή της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ και με την Κύπρο.

    «Από εδώ και πέρα το θέμα θα απασχολήσει και το Συμβούλιο Υπουργών, ενώ πρόκειται να εκδώσει γνωμοδότηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανέφερε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου αναφέρεται ότι η Τουρκία οφείλει να υπογράψει το Πρωτόκολλο πριν από την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Τουρκία πρόκειται σύντομα να υπογράψει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, δηλαδή πριν από τις 3 Οκτωβρίου 2005.

    Σε ερώτηση για το αν η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της, ο εκπρόσωπος Τύπου του Όλι Ρεν απάντησε ότι στα συμπέρασματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών του Δεκεμβρίου γίνεται λόγος για υπογραφή του Πρωτοκόλου.

    Ερωτηθείς, τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου για το αν στην εν λόγω επιστολή υπάρχει υποσημείωση που να αναφέρει ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ότι εξβ όσων γνωρίζει δεν υπάρχει τέτοια αναφορά, υπενθυμίζοντας, όμως, ότι η Ολλανδική Προεδρία, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, είχε αναφέρει ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου δεν συνεπάγεται και τη διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα.

    [05] Θετικά τα αποτελέσματα εφαρμογής του νέου συστήματος εφημεριών

    Καρπούς απέδωσε, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, η τετράμηνη πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

    Καταγράφηκε μείωση που αγγίζει και το 92% των ράντζων σε νοσοκομεία με χρόνιο πρόβλημα, όπως το "Λαϊκό".

    Ερευνα που διενήργησε το υπουργείο Υγείας, στα νοσοκομεία που εφαρμόστηκε το σύστημα έδειξε ότι υπήρξε καλύτερη λειτουργία στα νοσοκομεία που μέχρι τώρα είχαν μεγάλο φόρτο εργασίας, σωστότερη κατανομή των περιστατικών, αλλά και μεγάλη δυνατότητα επιλογής νοσοκομείου από τους ασθενείς, κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας τους.

    Οπως εξήγησε ο κ. Κακλαμάνης η επιτυχία του μέτρου θα οδηγήσει στην περαιτέρω εφαρμογή του για άλλους έξι μήνες, ενώ ήδη κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συζητήσει την επέκταση του μέτρου και στη συμπρωτεύουσα.

    Οσον αφορά τις προειδοποιήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ότι δηλαδή η διεθνής επιστημονική κοινότητα αναμένει πανδημία γρίπης, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι λαμβάνονται προληπτικά μέτρα και στη χώρα μας.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων υπάρχει κίνδυνος να μεταλλαχθεί ο ιός της γρίπης των πτηνών που εμφανίστηκε στην Κίνα και να γίνει αιτία να θρηνήσουμε πολλά θύματα διεθνώς.

    Το σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας προβλέπει την προμήθεια 500.000 δόσεων αντιϊκών φαρμάκων που θα χορηγηθούν σε περίπτωση που η πανδημία πλήξει και τη χώρα μας. Τα φάρμακα αυτά, αφενός μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων της γρίπης, αλλά μπορούν να δράσουν και προληπτικά. Ομως, όλο το σχέδιο καθώς και η χορήγησή τους έχει να κάνει με την εμφάνιση κρουσμάτων της επικίνδυνης γρίπης στον ευρωπαϊκό χώρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 March 2005 - 21:46:12 UTC