Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκινούν αύριο οι διεργασίες για την εκλογή νέου Πάπα
  • [02] Αρχίζει αύριο η διανομή των δελτίων της Εργατικής Εστίας
  • [03] Συμπλοκές ανάμεσα σε ισραηλινούς αστυνομικούς και νεαρούς Παλαιστινίους
  • [04] Μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος
  • [05] «Ελλάδα και Τουρκία έχουν τη βούληση για ειρηνική επίλυση των μεταξύ τους προβλημάτων», δηλώνει ο Γκιουλ
  • [06] Ξεκίνησε η λειτουργία του Attica, του μεγαλύτερου πολυκαταστήματος της χώρας

  • [01] Ξεκινούν αύριο οι διεργασίες για την εκλογή νέου Πάπα

    Μετά την κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου και πριν την έναρξη του κονκλάβιου στις 18 Απριλίου για την εκλογή του νέου Ποντίφηκα, οι καρδινάλιοι εντείνουν πλέον τις επαφές τους για να καθορίσουν το προφίλ του νέου προκαθημένου της της Ρωμαιο-καθολικής εκκλησίας.

    Στο "προ-κονκλάβιο" ,όπως αποκαλείται,οι καρδινάλιοι της Ρωμαιο-καθολικής εκκλησίας "προς το παρόν ανακαλύπτουν τους όρους του παιγνιδιού" ,όπως λένε παράγονες του Βατικανού,θέλοντας να αναδείξουν έναν νέο Πάπα ανάλογης εμβέλειας με τον εκλιπόντα Ιωάννη Παύλο τον Β`.

    Στο κονκλάβιο που θα εκλέξει τον νέο Ποντίφηκα αναμένεται να μετάσχουν 115 από τους 117 καρδιναλίους-εκλέκτορες καθώς δύο θα απουσιάσουν για λόγους υγείας.

    Από αύριο πάντως,οι καρδινάλιοι που έχουν καταφτάσει στη Ρώμη θα αρχίσουν να συνέρχονται σε μικρές επιτροπές για να εξετάσουν τους κανόνες εκλογής που προβλέπονται από τα κείμενα ,όπως το "αποστολικό σύνταγμα για το κενό στην αποστολική έδρα" που δημοσιοποιήθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β`, το 1996 .

    Οι επαφές αυτές εξυπηρετούν έναν θεμελιώδη στόχο: Την αναζήτηση της συναίνεσης.Ο Πάπας δεν μπορεί να είναι ο εκπρόσωπος μιάς πτέρυγας.

    Βασικό στοιχείο της διαδικασίας εκλογής του νέου Πάπα είναι η απόλυτη μυστικότητα ,που καθιερώθηκε για βοηθήσει τους καρδινάλιους να αποφύγουν τις πιέσεις και τις ορέξεις των κρατών .

    Ο πρώτος Πάπας του 20ου αιώνα ,για παράδειγμα, ο Πίος Χ,εξελέγη μετά από ψηφοφορίς που κράτησαν τέσσερις ημέρες στις 4 Αυγουστου 1903,αλλά το κονκλάβιο είχε σημαδευτεί κατά την έναρξή του από το βέτο του τότε αυτοκράτορα της Αυστρίας,Φραγκίσκου Ιωσήφ στην εκλογή του ιταλού καρδινάλιου Μαριάνο Ραμπόλα.

    Αλλά και σήμερα,οι πιέσεις θα είναι επίσης αναφισβήτητες ,αν και υπόγειες. Οι Καρδινάλιοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το " παιγνίδι της παγκόσμιας επιρροής',τον Τύπο,αλλά και τις εσωτερικές ιδεολογικές πιέσεις,όπως λένε πηγές του Βατικανού. Χθες ,οι Καρδινάλιοι ανακοίνωσαν ότι έλαβαν ομόφωνα την απόφαση να μην μιλούν στον Τύπο πριν την είσοδό τους στο κονκλάβιο.

    Μια πρώτη δυσκολία που αναμένεται να αντιμετωπίσουν πάντως οι Καρδινάλιο-εκλέκτορες είναι η γλώσσα.Τα Λατινικά δεν χρησιμοποιούνται πλέον στις συναντήσεις ,τα Ιταλικά είναι μεν η κυρίαρχη γλώσσα ,αλλά δεν την γνωρίζουν εξ ίσου καλά όλοι οι καρδινάλιοι ,με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να μην καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο. Μια λύση που είχε βρεθεί στα προηγούμενα κονκλάβια ήταν οι συζητήσεις κατά "ομάδες γλωσσών" ή κατά ηπείρους.

    Η εκλογή του νέου Πάπα θα ανακοινωθεί με τον χαρακτηριστικό άσπρο καπνό που θα βγει από το παρεκκλήσι της Καπέλα Σιστίνα. Σε περίπτωση μη συμφωνίας και επανάληψης της ψηφοφορίας, ο καπνός θα είναι μαύρος.

    Το νέο στοιχείο που εισάγεται σε αυτή την εκλογή είναι ότι στην περίπτωση που το κονκλάβιο καταλήξει στο όνομα του διαδόχου του Ιωάννη Παύλου Β΄, θα χτυπήσουν οι καμπάνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου ώστε να βεβαιωθούν οι δημοσιογράφοι ότι έχει εκλεγεί ο νέος Πάπας.

    [02] Αρχίζει αύριο η διανομή των δελτίων της Εργατικής Εστίας

    Αρχίζει αύριο η διανομή των δελτίων για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας το οποίο προβλέπει 8ημερες κρουαζιέρες στο Αιγαίο και το Ιόνιο.

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 4.200 δικαιούχους του οργανισμού, οι οποίοι δεν συμμετείχαν πέρυσι σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

    Η απογραφή θα γίνεται ως τις 15 του μηνός από τις 8 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα στα κατά τόπους γραφεία του οργανισμού και στα ΚΕΠ.

    Η τελική επιλογή θα γίνει με δημόσια κλήρωση.

    [03] Συμπλοκές ανάμεσα σε ισραηλινούς αστυνομικούς και νεαρούς Παλαιστινίους

    Συμπλοκές ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα σε ισραηλινούς αστυνομικούς και νεαρούς Παλαιστινίους που επιχείρησαν να εισέλθουν στην Πλατεία των Τζαμιών, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορειου.

    Οι αστυνομικοί εκτόξευσαν δακρυγόνα για να διαλύσουν ομάδα των νεαρών Παλαιστινίων κοντά στην πύλη των Λεόντων, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Οι νεαροί Παλαιστίνιοι μετέβησαν στην Παλιά Πόλη για να "υπερασπιστούν" την Πλατεία των Τζαμιών μετά τις απειλές ακροδεξιάς εβραϊκής οργάνωσης να πραγματοποιήσει σήμερα πορεία προς το τέμενος Αλ Ακσα.

    Στη διάρκεια των ταραχών τραυματίστηκε από πέτρα ένας ισραηλινός αστυνομικός.

    [04] Μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος

    Μήνυμα προς την ηγεσία της FYROM να εκμεταλλευθεί την πολύ καλή ευκαιρία που της δίνεται για το θέμα του ονόματος, ώστε να συμβάλλει στην ειρήνη και την ασφάλεια των Βαλκανίων, έστειλε από το Βόλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

    Ο κ. Παπούλιας ο οποίος βρέθηκε στο Βόλο προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε δηλώσεις του αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, δήλωσε συγκεκριμένα τα ακόλουθα:

    Υπάρχει αυτή τη στιγμή μία πρόταση στο τραπέζι. Θεωρώ ότι είναι μια καλή βάση για έναρξη διαπραγματεύσεων με την πολιτική ηγεσία της FYROM παρ' όλο ότι και αυτή χρήζει αλλαγών. Με το δικαίωμα που μου δίνει η συμβολή μου στην υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας, πρέπει να πω στην πολιτική ηγεσία της FYROM ότι της δίνεται μια πολύ καλή ευκαιρία να συμβάλλει στην ειρήνη και την ασφάλεια των Βαλκανίων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε αεροπορικώς το πρωί στο αεροδρόμιο της Αγχιάλου και στη συνέχεια κατευθύνθηκε οδικώς στο Βόλο - δεύτερη περιφερειακή πόλη που επισκέπτεται μετά την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων - προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης. Τον κ. Παπούλια υποδέχθηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Κωνσταντίνος Μπαγιάτης ενώ στην τελετή των εγκαινίων πρωτοστάτησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

    Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Βιβλιοθήκη είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και πολύτιμο κίνητρο για το ταξίδι μας στη γνώση.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπούλιας ξεναγήθηκε στους χώρους του πενταόροφου κτιρίου όπου στεγάζεται η Βιβλιοθήκη και παρακάθισε σε γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του.

    Στα εγκαίνια παρέστη επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Σπύρος Βλιάμος ο οποίος νωρίτερα ανακοίνωσε την δημιουργία 100 νέων δωματίων για την φοιτητική στέγη στο Βόλο.

    [05] «Ελλάδα και Τουρκία έχουν τη βούληση για ειρηνική επίλυση των μεταξύ τους προβλημάτων», δηλώνει ο Γκιουλ

    «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι χώρες που έχουν τη βούληση και καταβάλουν προσπάθεια για την ειρηνική επίλυση των μεταξύ τους προβλημάτων». Αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπτνουλάχ Γκιουλ, ερωτηθείς για τη θέση της Άγκυρας να θεωρεί αιτία πολέμου, την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την πτήση του προς την Αλγερία ο κ. Γκιουλ αναφέρθηκε στα περί χωρικών υδάτων και αφού έκανε λόγο για «ειρηνική επίλυση» τόνισε ότι «πρέπει να δείξουμε τη δυναμικότητά μας που θα φέρει τη λύση και ήδη γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

    Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι τα ζητήματα αυτά «πρέπει να εξετάζονται στο πλαίσιο της σκέψης, πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή και πώς η συνεργασία μπορεί να γίνει σύμβολο της ειρήνης».

    Η Άγκυρα είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, για πρώτη φορά, το 1975, δια στόματος του τότε υπουργού εξωτερικών Ιχσάν Σαμπρί Τσαγλαγιάνγκιλ. Το 1982, μετά την υπερψήφιση της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Άγκυρα δήλωσε πως θεωρεί αιτία πολέμου την εν λόγω επέκταση. Έκτοτε, παραμένει θέση της Άγκυρας που έχει υπογραμμιστεί και σε αποφάσεις του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

    Η όλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει γύρω από την περίφημη «αιτία πολέμου», επικεντρώνεται στην απόφαση που είχε λάβει στις 8 Ιουνίου 1995 η τουρκική εθνοσυνέλευση, για εξουσιοδότηση της τότε τουρκικής κυβέρνησης, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, για την περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων.

    Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε υπογραμμίσει ότι δεν τίθεται θέμα απόφασης, αλλά ψηφίσματος. Με τη δήλωση αυτή, ο κ. Αρίντς επιχείρησε να αμφισβητήσει την ισχύ της εν λόγω απόφασης, λέγοντας ότι η τελευταία δεν είχε καν τεθεί σε ψηφοφορία, αλλά εγκρίθηκε δια χειροκροτημάτων.

    Ωστόσο η εν λόγω απόφαση έτσι κι αλλιώς δεν είχε χαρακτήρα εξουσιοδότησης για κήρυξη πολέμου, πράγμα το οποίο προϋποθέτει συγκεκριμένη απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Η απόφαση ήταν απλώς επανάληψη της πάγιας τουρκικής θέσης περί «αιτίας πολέμου» δια της κοινοβουλευτικής οδού. Εξάλλου, η όποια «εξουσιοδότηση» ήταν του τότε σώματος της εθνοσυνέλευσης, προς την τότε κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει ισχύ από τότε που σχηματίστηκε στην Τουρκία άλλη κυβέρνηση και πολύ περισσότερο, μετά τις επόμενες εκλογές -του 1999- οπότε και σχηματίστηκε νέο σώμα στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

    Με άλλα λόγια, η εν λόγω απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και η οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την ισχύ της σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με την ισχύουσα θέση της Άγκυρας να θεωρεί αιτία πολέμου την επέκταση.

    Ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι «η Τουρκία έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επιχειρήσει κάτι τέτοιο το οποίο θα θεωρήσουμε αιτία πολέμου. Η στάση μας αυτή, έχει εμποδίσει μέχρι σήμερα κάποιο τετελεσμένο από ελληνικής πλευράς» και υπογράμμισε ότι «εάν στη φάση αυτή, δημιουργείται μια νέα ισορροπία, αυτό πρέπει να γίνει όχι με μονομερείς δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων στον τύπο, αλλά μέσω συνομιλιών. Κανείς δεν υπήρξε μέχρι σήμερα μάρτυρας της δήλωσης της Ελλάδας ότι δεν θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα δώδεκα μίλια».

    Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς, σε δηλώσεις που είχε κάνει μετά το θόρυβο που ξέσπασε εξαιτίας των δηλώσεών του στον τουρκικό τύπο σχετικά με τα χωρικά ύδατα, είχε κάνει λόγο για «αμοιβαίες ανακοινώσεις».

    [06] Ξεκίνησε η λειτουργία του Attica, του μεγαλύτερου πολυκαταστήματος της χώρας

    Η Αθήνα αλλάζει συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Γίνεται πιο φιλική, πιο ελκυστική για τους κατοίκους της και τους επισκέπτες της. Σε αυτή την Αθήνα, ένα ιστορικό κτίριο, το Μετοχικό Ταμείου Στρατού, χωρίς να αλλοιωθεί ο αρχιτεκτονικός του χαρακτήρας αλλά αντίθετα να αναδειχθεί, μεταμορφώθηκε από τον Ομιλο real estate της Τράπεζας Πειραιώς σε ένα κτιριακό συγκρότημα, πολλαπλών χρήσεων που πλουτίζει αισθητικά αλλά και λειτουργικά το κέντρο της πρωτεύουσας. Καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε δύο «Μετρό» (Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο), δίπλα σε τρία μεγάλα ξενοδοχεία (την «Μεγάλη Βρεταννία» και τα «King George II», «Athens Plaza» του Ομίλου Grecotel), κοντά στο Κοινοβούλιο και στον Εθνικό Κήπο, απέναντι από τα θαυμάσια αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, το Οφθαλμιατρείο, τη Βιβλιοθήκη, την Καθολική Εκκλησία και το Πανεπιστημίο, το CityLink (αυτό είναι το όνομα του) συνολικού εμβαδού 65.000 τμ είναι ένας πραγματικός συνδετικός κρίκος για ένα ωραίο περίπατο σε αυτούς τους ιστορικούς κεντρικούς άξονες της Αθήνας. Το CityLink- συνολική επένδυση άνω των 250 εκατ.ευρώ από τον Όμιλο Πειραιώς -θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους με τη λειτουργία πολυκαταστημάτων, εστιατορίων, health & fitness club, των πλήρως ανακαινισμένων Θεάτρων "Παλλάς" και "Αλίκη" κλπ.

    Σε πρώτη φάση, το νέο κτιριακό συγκρότημα άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το περασμένο Σάββατο με την έναρξη λειτουργίας του μεγαλύτερου πολυκαταστήματος στην Ελλάδα, του Attica, the department store, συνολικής επένδυσης 25 εκατ. ευρώ και έκτασης 25.000 τ.μ σε οκτώ επίπεδα. Στο νέο πολυκατάστημα απασχολούνται περισσότερα από 700 άτομα ενώ λειτουργούν πάνω 300 shops in a shop και 500 διαφορετικές επώνυμες μάρκες που καλύπτουν όλες τις ανάγκες των καταναλωτών με τμήματα γυναικείας, ανδρικής και παιδικής μόδας, ειδικό χώρο VIP εξυπηρέτησης, είδη σπιτιού και αθλητικών, αξεσουάρ και καλλυντικών, χώρους φύλαξης αντικειμένων. Το νέο πολυκατάστημα διαθέτει επίσης εστιατόριο και καφετέρια και προσφέρει διευκολύνσεις όπως τη δυνατότητα αγορών με άτοκες δόσεις και τη δωρέαν αποστολή στο σπίτι των προϊόντων.

    Η εταιρία ΑΤΤΙΚΑ Πολυκαταστήματα Α.Ε έχει ως ιδρυτικά μέλη την εταιρία Elmec Sport (μετέχει με ποσοστό 25%), την εταιρεία Ηπειρωτική (στην οποία ανήκει το ακίνητο του παλιού Μινιόν, με ποσοστό 25% ), τον επιχειρηματία Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο (πρώην βασικό μέτοχο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Αφοί Λαμπρόπουλοι, με ποσοστό 10%), τον επιχειρηματία Αλέξη Σγουμπόπουλο, (αποκλειστικό εισαγωγέα των Benetton και Sisley, με ποσοστό 10%), τον επιχειρηματία Ρίτσι Φρανσές, (βασικό μέτοχο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ridenco, με ποσοστό 10%), τον επιχειρηματία Κωνσταντίνο Τσουβελεκάκη, (αποκλειστικό εισαγωγέα των Replay, με ποσοστό 10%), την επιχειρηματία Βασιλική Φωκά (βασική μέτοχο και διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρίας Ο. Φωκάς με ποσοστό ΑΕ, 5%) και τον επιχειρηματία Αστέριο Οικονομίδη, βασικό μέτοχο και διευθύνοντα σύμβουλο της κατασκευαστικής Arcon, με ποσοστό 5%).

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης, η επισκεψιμότητα του Αttica υπολογίζεται σε ημερήσια βάση να ανέλθει σε 8 με 10 χιλιάδες άτομα και οι πωλήσεις μετά από δύο χρόνια να έχουν ξεπεράσει σε αξία τα 100 εκατ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 10 April 2005 - 22:32:30 UTC