Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-04-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] To Ηράκλειο έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών.
  • [02] Προβάδισμα τριών μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ.
  • [03] Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ
  • [04] Στα χέρια των ιταλικών αρχών ο Απόστολος Βαβύλης.
  • [05] Συνάντηση Καραμανλή με Βουλγαράκη
  • [06] Στα χέρια των ιταλικών αρχών ο Απόστολος Βαβύλης.
  • [07] To Ηράκλειο έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών
  • [08] Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του πρωθυπουργού
  • [09] Στις ιταλικές φυλακές κρατείται ο Απόστολος Βαβύλης
  • [10] Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

  • [01] To Ηράκλειο έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών.

    Μια σημαντική ημέρα για το Ηράκλειο, την Κρήτη και γενικότερα την χώρα, είναι η χθεσινή αφού υπογράφηκε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, η συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), για την εγκατάσταση στην πόλη της έδρας του Οργανισμού.

    Πρόκειται για έναν Οργανισμό, η ίδρυση του οποίου αποφασίστηκε το 2003 και έχει στόχο το συντονισμό των ευρωπαϊκών προσπαθειών για την αποτελεσματικότερη πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφαλείας δικτύων και πληροφοριών.

    «Βασική επιδίωξή μας στη Νέα Διακυβέρνηση είναι να διαμορφώσουμε μια ισχυρή ερευνητική και τεχνολογική υποδομή, πάνω στην οποία να στηριχτεί η μελλοντική πορεία της χώρας, τόνισε ο Πρωθυπουργός εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί ένας ακόμη ευρωπαϊκός οργανισμός εγκαθίσταται στη χώρα μας. Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι πρόκειται για μια συμφωνία με ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, αφού ο νέος Οργανισμός θα επικεντρώνει εδώ την προσοχή ενός σημαντικού τμήματος της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Ιδίως, μάλιστα, των τεχνοκρατών και των σχεδιαστών πολιτικών ασφάλειας των Δικτύων και των Πληροφοριών. Πρόκειται, είπε, -και θέλω να το αναφέρω- για μια επιλογή της ΕΕ, που έγινε κατά τη θητεία της προηγούμενης Κυβέρνησης και ολοκληρώνεται σήμερα, ύστερα από πολλές προσπάθειες που αναπτύξαμε, τους τελευταίους

    Ο πρωθυπουργός τόσο κατά την είσοδο του στον χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου όσο και κατά την έξοδο του, έτυχε θερμότατης υποδοχής από τους συγκεντρωμένους που είχαν κατακλύσει την πλατεία των Λιονταριών και τον επευφημούσαν.

    Ο πρωθυπουργός συνεχάρη το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), που προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τον Οργανισμό στις κτιριακές εγκαταστάσεις του και να ευχήθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό του να προσθέσει ακόμα περισσότερες επιτυχίες στο ήδη λαμπρό και διεθνώς αναγνωρισμένο έργο του.

    Το Ηράκλειο, η Κρήτη, η Χώρα μας πρόσθεσε, πρόκειται να αποδειχθούν, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, ένας ιδιαίτερα φιλόξενος τόπος για τον ευρωπαϊκό αυτό Οργανισμό, τα στελέχη και τις οικογένειές τους. Τους περιμένουμε, έτοιμοι να στηρίξουμε το έργο τους και τη λειτουργία του Οργανισμού. Στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Πληροφορική και τα Δίκτυα, επισημαίνοντας ότι αποτελούν, ήδη, σημαντικό στοιχείο της καθημερινής ζωής των πολιτών της Ευρώπης.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε αναλυτικά στο τι είναι και ποιοι είναι οι σκοποί του ΕΝΙSΑ επισημαίνοντας ότι ο Οργανισμός Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών αποτελεί ένα κέντρο εμπειρίας για την Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, που προβλέπεται να έχει συνεχώς αυξανόμενη σπουδαιότητα, συνεχώς αυξανόμενο έργο. Ο ρόλος του είναι συμβουλευτικός, αλλά και συντονιστικός, ως προς τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Στόχος του, είπε, είναι να αναπτύξει κάθε προσπάθεια, ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα της ΕΕ, των κρατών-μελών, των δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των επιχειρήσεων και των πολιτών, σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό, την πρόβλεψη και την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν την ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών.

    Βασική επιδίωξή μας στη Νέα Διακυβέρνηση, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, είναι να διαμορφώσουμε μια ισχυρή ερευνητική και τεχνολογική υποδομή, πάνω στην οποία να στηριχτεί η μελλοντική πορεία της Χώρας επισημαίνοντας ότι:

    - Ενθαρρύνουμε έμπρακτα την Έρευνα και την Τεχνολογία.

    - Δημιουργούμε πόλους καινοτομίας στην Ελληνική Περιφέρεια.

    - Υποστηρίζουμε, με κοινοτικά προγράμματα, την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στην Περιφέρεια, καθώς και την αύξηση της ευρυζωνικότητας, που προβλέπεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ββΚοινωνία της Πληροφορίαςββ.

    - Προωθούμε σημαντικές θεσμικές μεταβολές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στο σύνολο των Ερευνητικών Κέντρων της Χώρας, με στόχο τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αριστεία, την επιβράβευση της επίδοσης, αλλά και τη διασύνδεση των κρατικών παροχών με την απόδοση και την κοινωνική ανταπόδοση της έρευνας και της τεχνολογίας.

    - Δίνουμε άμεση προτεραιότητα στη διαρκή επιτάχυνση του προγράμματος "Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά", που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ββΑνταγωνιστικότηταββ.

    - Αλλάξαμε ήδη ρυθμούς και εντείνουμε διαρκώς τις προσπάθειές μας για τη συνεχή επιτάχυνση του κοινοτικού προγράμματος ββΚοινωνία της Πληροφορίαςββ.

    - Προωθούμε (αναβαθμίζουμε τα υπάρχοντα και δρομολογούμε νέα) προγράμματα για την ηλεκτρονική δικτύωση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Το TAXIS, το IASYS, το ΣΥΖΕΥΞΙΣ είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα δράσεων, με τις οποίες επιχειρούμε να καλύψουμε την τεχνολογική υστέρηση στη χώρα μας σε κρίσιμους τομείς, όπως η Οικονομία, η Υγεία, η Δημόσια Διοίκηση. Σημειώνω, ότι κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η απορρόφηση πόρων για έργα πληροφορικής στην χώρα μας, αυξήθηκε κατά 60%, έναντι του συνόλου των προηγούμενων ετών.

    Παράλληλα, αναπτύσσουμε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΕΕ για την ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών. Γιατί ασφάλεια σημαίνει προστασία δικαιωμάτων, προστασία από το κυβερνοέγκλημα, προστασία προσωπικών δεδομένων. Μβ αυτό το στόχο και με την επιδίωξη της μέγιστης δυνατής συνεισφοράς στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια, υποδεχόμαστε στη χώρα μας, υποδεχόμαστε στο Ηράκλειο, υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη ικανοποίηση, τον Οργανισμό Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών.

    Ο ΥΠ. ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

    Το γεγονός ότι ο ΕΝΙSA θα έχει την έδρα του εδώ στην Ελλάδα και ειδικά στο Ηράκλειο της Κρήτης είναι τιμή αλλά και ευθύνη. Συμβολικά αλλά και ουσιαστικά βάζει για μας τον πήχη πιο ψηλά, ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης και πρόσθεσε ότι η παρουσία σήμερα εδώ του πρωθυπουργού καταδεικνύει ότι έχουμε ήδη αποδεχτεί την πρόκληση. Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς. Επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες και μπαίνουμε δυναμικά στην κοινωνία της πληροφορίας.

    Για να αξιοποιηθούν όμως αυτές οι τεχνολογίες και οι επενδύσεις, είναι βασική προϋπόθεση η δημιουργία ενός ασφαλούς δικτυακού περιβάλλοντος, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, πρόσθεσε ο υπουργός. Η μέχρι σήμερα εμπειρία, τόνισε ο κ. Λιάπης, έχει αποδείξει ότι η ασφάλεια των πληροφοριών και των δικτύων είναι επιτεύξιμη. Χρειάζεται όμως συντονισμό και διεθνή συνεργασία. Χρειάζεται επαγρύπνηση και ενημέρωση. Αυτός είναι και ο ρόλος του ΕΝΙSΑ, την λειτουργία του οποίου καλωσορίζουμε σήμερα στην Ελλάδα και την φιλόξενη γη της Κρήτης.

    Ο ΓΓ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

    Η παρουσία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών στην Κρήτη σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για το νησί, ανέφερε σε χαιρετισμό του ο Γ.Γ της Περιφέρειας Σ. Τσόκας επισημαίνοντας ότι τονίζει τον εξωστρεφή χαρακτήρα του οράματός μας για το μέλλον. Ο νησιωτικός χαρακτήρας της Μεγαλονήσου δεν μας περιορίζει αλλά μας παρουσιάζει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης που πρέπει να εκμεταλλευτούμε.

    Στόχος μας, είπε, είναι να μετατρέψουμε την Κρήτη σε πόλο έλξης επενδυτικών και αναπτυξιακών σχεδίων. Να ενισχύσουμε τη θέση μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε και το ανθρώπινο δυναμικό και την υποδομή αλλά και τη θέληση για να πετύχουμε. Το μέλλον είναι ήδη εδώ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών είναι μόνο η αρχή.

    ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ

    Στη Συμβολή του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης αναφέρθηκαν κατά τις ομιλίες του ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΕΝΙSΑ Αντρέα Πιρότι και ο Γενικός Διευθυντής για την Κοινωνία της πληροφορίας και ΜΜΕ στην Ε. Επιτροπή Φάμπιο Κολασάντιi ως εκπρόσωπος της Επιτρόπου Βίβιαν Ρέντιγκ, οι οποίοι παράλληλα έκανα ιδιαίτερη αναφορά στην σημασία της έδρας του οργανισμού στο Ηράκλειο αλλά και στο ότι προχώρησαν οι διαδικασίες για την ίδρυση του σε χρόνο ρεκόρ

    Την συμφωνία της έδρας υπέγραψαν από Ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Νεράτζης και από πλευράς ΕΝΙSΑ ο Εκτελεστικός Διευθυντής του κ. Πιρότι.

    Στην τελετή παραβρέθηκαν ακόμη ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης, Γενικοί Γραμματείς Νομάρχες και δήμαρχοι καθώς και οι τοπικές αρχές απ' όλη την Κρήτη.

    [02] Προβάδισμα τριών μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ.

    Προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Τζι Πι Ο για λογαριασμό του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ.

    Ειδικότερα, το κυβερνών κόμμα προηγείται με 36,2% έναντι 33,2% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν ΚΚΕ με 7,3%, ΣΥΝ με 3,1% και ΛΑΟΣ με 3,8%.

    Στο ερώτημα ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός προηγείται ο Κώστας Καραμανλής με 42,2% έναντι 26,9% του Γιώργου Παπανδρέου. Σημειώνεται ότι το 28,2% δεν προτιμά κανέναν από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

    Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 57% έναντι 22,6% του ΠΑΣΟΚ. Το 34,7% αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά την εικόνα της κυβέρνησης και το 52,3% αρνητικά και μάλλον αρνητικά.

    Επίσης το 26,3% κρίνει θετικά και μάλλον θετικά την εικόνα του ΠΑΣΟΚ και αρνητικά και μάλλον αρνητικά το 46,6%. Στο ερώτημα ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ευθύνεται περισσότερο για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, το 51,5% απαντά το ΠΑΣΟΚ, έναντι του 11% που αποδίδει ευθύνες στη ΝΔ.

    Παράλληλα το 61,8% τάσσεται υπέρ του ανασχηματισμού ενώ το 69,1% πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει πρόβλημα επικοινωνιακής πολιτικής.

    [03] Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ

    Με καράβι που πελαγοδρομεί μεσοπέλαγα ακυβέρνητο, έρμαιο στις διαθέσεις των καιρών, παρομοίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, την κυβέρνηση, μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος.

    Κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι ως καπετάνιος του καραβιού υποσχέθηκε σε κάθε επιβάτη και διαφορετικό προορισμό. Και πρόσθεσε ότι αυτό είναι χαρακτηριστικό του γεγονότος ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε και δεν έχει διαμορφώσει έναν συλλογικό στόχο.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα σε υποχωρήσεις και ήττες σε όλα τα μέτωπα και παρά τις πολεμοχαρείς δηλώσεις του πρωθυπουργού έχουμε συνεχείς, άτακτες υποχωρήσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε συνολική κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για σχιζοφρενική ψυχολογία εκκρεμούς, το οποίο κινείται μεταξύ της πλήρους αφομοίωσης και ένταξης και από την άλλη πλευρά της πόλωσης και της έντασης.

    Κατηγόρησε επίσης τον κ. Καραμανλή ότι προετοιμάζει τον κόσμο για ήττες, ενώ το ΠΑΣΟΚ, είπε, προετοιμάζει τη χώρα για νίκες και είναι έτοιμο να την οδηγήσει σ' αυτές μόλις αναλάβει και πάλι την κυβέρνηση.

    Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και για αδράνεια στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων κ. Οζκιόκ, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να στείλει μήνυμα στους πολιτικούς και στρατιωτικούς ιθύνοντες της Τουρκίας ότι πρέπει να αντιληφθούν τις υποχρεώσεις τους έναντι της διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στην πορεία ανασυγκρότησης του Κινήματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε:

    «Έχουμε κλείσει έναν κύκλο που ξεκίνησε με το ``άλλαξέ τα όλα`` και ολοκληρώθηκε στο συνέδριό μας με το ``αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε την Ελλάδα`` και κάναμε πολύ σημαντικά βήματα».

    Ανέφερε ότι το «ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής» κατάφερε μια νέα σύνθεση που αξιοποιεί την εμπειρία, αλλά και το δυναμισμό του κινήματος, και διέπεται από μια νέα λογική που υπηρετεί τις αρχές της διαφάνειας, του ανοιχτού κόμματος και της αλληλεγγύης.

    Σημείωσε ότι ο νέος ιστός του Κινήματος, γίνεται «ιστός μόνιμης διαβούλευσης», έτσι ώστε το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρότυπο δημοκρατικών αποφάσεων.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα οι πολιτικές αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ να είναι όχι μόνο επιστημονικά έγκυρες, αλλά και να διέπονται από τη λογική της πολιτικής σύνθεσης με ευρύτερες συναινέσεις.

    «Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις σε αυτές τις αρχές» τόνισε.Τέλος, αναφερόμενος στις κομματικές διαδικασίες για τη συγκρότηση των περιφερειακών οργάνων που θα ξεκινήσουν, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι «διαδικασίες-παρωδίες δεν θα υπάρξουν πουθενά».

    Αμέσως μετά το Πάσχα και με βάθος χρόνου δύο μηνών θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγκρότησης των 15 Περιφερειακών Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με όσα ανέφερε η γραμματέας του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι οι Περιφερειακές Οργανώσεις αντιστοιχούν στη διοικητική διαίρεση της χώρας, ενώ ειδικά για την Αττική συγκροτούνται 3 Περιφερειακές Οργανώσεις και Γραφείο Περιφέρειας. Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, θα συγκροτηθούν 31 περιφερειακές επιτροπές.

    «Εντός των ημερών θα σταλεί εξειδικευμένη εγκύκλιος και θα συγκροτηθούν και τα κλιμάκια», είπε η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ η οποία χαρακτήρισε τη διαδικασία ανασυγκρότησης εξόχως πολιτική διαδικασία, που όπως ανέφερε, πρέπει να ολοκληρωθεί έτσι ώστε από το Σεπτέμβριο το ΠΑΣΟΚ να επικεντρωθεί, απερίσπαστο από οργανωτικά ζητήματα, στην κύρια πολιτική δουλειά του.

    Απάντηση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Ε. Αντώναρου

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπο,ς Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Οι Έλληνες ξέρουν την αλήθεια. Οι Έλληνες ξέρουν τα δεινά που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Οι Έλληνες ξέρουν ότι η χώρα ανασυντάσσει τις δυνάμεις της, αλλάζει μέρα με τη μέρα και κοιτάζει με αισιοδοξία μπροστά.

    Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν πείθει κανέναν. Καλά θα κάνει, λοιπόν, αντί να επιδίδεται όλο και πιο συχνά, για λόγους εντυπωσιασμού, στην καταστροφολογία και τη κινδυνολογία, να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες».

    [04] Στα χέρια των ιταλικών αρχών ο Απόστολος Βαβύλης.

    Στα χέρια των ιταλικών αρχών βρίσκεται ο καταζητούμενος Απόστολος Βαβύλης ο οποίος συνελήφθη χθες το απόγευμα στη Μπολόνια, σε σπίτι φίλης του, όπου είχε καταφύγει.

    Ο Βαβύλης κυκλοφορούσε στην Ιταλία με πλαστό διαβατήριο. Σε εξέλιξη είναι διαπραγματεύσεις για να εκδοθεί στην Ελλάδα ο καταζητούμενος, εναντίον του οποίου όμως υπάρχει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του από τις ιταλικές αρχές για υπόθεση ναρκωτικών.

    Όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Γιώργος Αγγελάκος, οι διωκτικές αρχές της Ελλάδας εντόπισαν τον Βαβύλη λόγω των συχνών επικοινωνιών που είχε μέσω του διαδικτύου με ηλεκτρονικά μηνύματα με άτομα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Οι ελληνικές αρχές είχαν, εδώ και περίπου ένα μήνα, αξιόπιστες πληροφορίες ότι ο Βαβύλης κρυβόταν στην Μπολόνια για αυτό είχε μεταβεί στην ιταλική πόλη κλιμάκιο αξιωματικών της ασφάλειας Αττικής, το οποίο με την καθοδήγηση του αρχηγού της ΕΛΑΣ συνεργαζόταν στενά με την ιταλική αστυνομία.

    Συνδυάζοντας τις πληροφορίες και ακολουθώντας τα ηλεκτρονικά ίχνη του καταζητούμενου, καθώς και στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Ιταλοί αστυνομικοί, από τη χρήση πιστωτικών καρτών που είχε στη διάθεσή του, έφτασαν σε ένα σπίτι στη βία ντε Κρεσέντσια της Μπολόνια, όπου έμενε μαζί με την ιταλίδα φίλη του Ιλίτσια Ταντέ, 50 χρόνων.

    Οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στις 5.30 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας και συνέλαβαν τον Βαβύλη και τη φίλη του η οποία κατηγορείται για υπόθαλψη.

    Όπως είπε ο κ. Αγγελάκος, ο Βαβύλης συνελήφθη φορώντας ράσα και την ώρα που είχε ανοιχτό το φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή του και έστελνε ηλεκτρονικό μήνυμα σε άτομο που δεν αποκάλυψε τα στοιχεία του ο αρχηγός. Ο Βαβύλης κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της Μπολόνια.

    Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκο, οι ελληνικές δικαστικές αρχές έχουν ζητήσει την έκδοσή του, αλλά οι λεπτομέρειες για την τύχη του θα καθοριστούν από την δικαστική συνεργασία δεδομένου ότι ο Βαβύλης έχει καταδικαστεί και στην Ιταλία και υπήρχε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και από τις ιταλικές αρχές.

    Ο Βαβύλης, στην Μπολόνια χρησιμοποιούσε ελληνικό διαβατήριο με το όνομα Αντώνιος Αϊβαλιώτης του Ιωσήφ το οποίο είχε εκδοθεί το Σεπτέμβριο του 2003 από τη Νομαρχία Αθηνών με πλαστά πιστοποιητικά. Ο κ. Αγγελάκος είπε ότι το θέμα του διαβατηρίου ερευνάται, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν για την έκδοσή του είχε εκδώσει πριν αστυνομική ταυτότητα με το όνομα αυτό και αν ναι, από ποια υπηρεσία και με ποιών τη βοήθεια.

    Αμέσως μετά τη σύλληψη του Βαβύλη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης απέστειλε ευχαριστήριο τηλεγράφημα στον ομόλογό του στην Ιταλία και στον Ιταλό πρέσβη στην Αθήνα. Επίσης, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ κ. Αγγελάκος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον αρχηγό της Ιταλικής Αστυνομίας με τον οποίο, όπως είπε, είχε απευθείας και συνεχή επαφή όλες αυτές τις ημέρες.

    [05] Συνάντηση Καραμανλή με Βουλγαράκη

    Συνεργασία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για θέματα του υπουργείου και την οργάνωση της Τροχαίας ενόψει του Πάσχα, καθώς και για την επιτυχία, όπως είπε, της ΕΛΑΣ, με τη σύλληψη Βαβύλη.

    Ο υπουργός συνεχάρη την Ελληνική Αστυνομία, η οποία -όπως είπε- με μεθοδικότητα, σιγουριά και σταθερά βήματα αξιοποίησε τις πληροφορίες για να φτάσει στο αποτέλεσμα που έφτασε.

    Ανέφερε ακόμη ότι επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να έρθει ο Βαβύλης στην Ελλάδα και σημείωσε ότι "θέλω να πιστεύω ότι το αίτημα θα γίνει αποδεκτό από τις ιταλικές αρχές".

    Ο κ. Βουλγαράκης υπογράμμισε ότι με αλλεπάλληλες επικοινωνίες και σε πολιτικό και σε αστυνομικό επίπεδο υπήρξε υπερδραστηριοποίηση, καθώς ο Βαβύλης δεν ήταν νούμερο ένα καταζητούμενος στην Ευρώπη, αλλά βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις της λίστας της INTERPOL.

    Ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε ότι έγιναν πολλές επιχειρήσεις σε πολλές χώρες και σημείωσε ότι είχαν φτάσει πληροφορίες, όπου άλλες δεν ήταν επίκαιρες ή άλλες δεν ήταν ακριβείς.

    Σημείωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία αξιοποίησε τις νέες τεχνολογίες και, με ηρεμία, μεθοδικότητα και σχέδιο, πέτυχε να συλληφθεί ο Βαβύλης. Η αστυνομία, είπε, δεν λειτουργεί με κριτήρια επικοινωνίας ή με βάση την κοινή γνώμη και τόνισε πως τα κλιμάκια που είχαν σταλεί κατάφεραν να έχουμε θετικό αποτέλεσμα.

    [06] Στα χέρια των ιταλικών αρχών ο Απόστολος Βαβύλης.

    Στα χέρια των ιταλικών αρχών βρίσκεται ο καταζητούμενος Απόστολος Βαβύλης ο οποίος συνελήφθη χθες το απόγευμα στη Μπολόνια, σε σπίτι φίλης του, όπου είχε καταφύγει.

    Ο Βαβύλης κυκλοφορούσε στην Ιταλία με πλαστό διαβατήριο. Σε εξέλιξη είναι διαπραγματεύσεις για να εκδοθεί στην Ελλάδα ο καταζητούμενος, εναντίον του οποίου όμως υπάρχει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του από τις ιταλικές αρχές για υπόθεση ναρκωτικών.

    Όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Γιώργος Αγγελάκος, οι διωκτικές αρχές της Ελλάδας εντόπισαν τον Βαβύλη λόγω των συχνών επικοινωνιών που είχε μέσω του διαδικτύου με ηλεκτρονικά μηνύματα με άτομα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Οι ελληνικές αρχές είχαν, εδώ και περίπου ένα μήνα, αξιόπιστες πληροφορίες ότι ο Βαβύλης κρυβόταν στην Μπολόνια για αυτό είχε μεταβεί στην ιταλική πόλη κλιμάκιο αξιωματικών της ασφάλειας Αττικής, το οποίο με την καθοδήγηση του αρχηγού της ΕΛΑΣ συνεργαζόταν στενά με την ιταλική αστυνομία.

    Συνδυάζοντας τις πληροφορίες και ακολουθώντας τα ηλεκτρονικά ίχνη του καταζητούμενου, καθώς και στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Ιταλοί αστυνομικοί, από τη χρήση πιστωτικών καρτών που είχε στη διάθεσή του, έφτασαν σε ένα σπίτι στη βία ντε Κρεσέντσια της Μπολόνια, όπου έμενε μαζί με την ιταλίδα φίλη του Ιλίτσια Ταντέ, 50 χρόνων.

    Οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στις 5.30 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας και συνέλαβαν τον Βαβύλη και τη φίλη του η οποία κατηγορείται για υπόθαλψη.

    Όπως είπε ο κ. Αγγελάκος, ο Βαβύλης συνελήφθη φορώντας ράσα και την ώρα που είχε ανοιχτό το φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή του και έστελνε ηλεκτρονικό μήνυμα σε άτομο που δεν αποκάλυψε τα στοιχεία του ο αρχηγός. Ο Βαβύλης κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της Μπολόνια.

    Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκο, οι ελληνικές δικαστικές αρχές έχουν ζητήσει την έκδοσή του, αλλά οι λεπτομέρειες για την τύχη του θα καθοριστούν από την δικαστική συνεργασία δεδομένου ότι ο Βαβύλης έχει καταδικαστεί και στην Ιταλία και υπήρχε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και από τις ιταλικές αρχές.

    Ο Βαβύλης, στην Μπολόνια χρησιμοποιούσε ελληνικό διαβατήριο με το όνομα Αντώνιος Αϊβαλιώτης του Ιωσήφ το οποίο είχε εκδοθεί το Σεπτέμβριο του 2003 από τη Νομαρχία Αθηνών με πλαστά πιστοποιητικά. Ο κ. Αγγελάκος είπε ότι το θέμα του διαβατηρίου ερευνάται, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν για την έκδοσή του είχε εκδώσει πριν αστυνομική ταυτότητα με το όνομα αυτό και αν ναι, από ποια υπηρεσία και με ποιών τη βοήθεια.

    Αμέσως μετά τη σύλληψη του Βαβύλη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης απέστειλε ευχαριστήριο τηλεγράφημα στον ομόλογό του στην Ιταλία και στον Ιταλό πρέσβη στην Αθήνα. Επίσης, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ κ. Αγγελάκος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον αρχηγό της Ιταλικής Αστυνομίας με τον οποίο, όπως είπε, είχε απευθείας και συνεχή επαφή όλες αυτές τις ημέρες.

    [07] To Ηράκλειο έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών

    . Μια σημαντική ημέρα για το Ηράκλειο, την Κρήτη και γενικότερα την χώρα, είναι η χθεσινή αφού υπογράφηκε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, η συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), για την εγκατάσταση στην πόλη της έδρας του Οργανισμού. Πρόκειται για έναν Οργανισμό, η ίδρυση του οποίου αποφασίστηκε το 2003 και έχει στόχο το συντονισμό των ευρωπαϊκών προσπαθειών για την αποτελεσματικότερη πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφαλείας δικτύων και πληροφοριών. «Βασική επιδίωξή μας στη Νέα Διακυβέρνηση είναι να διαμορφώσουμε μια ισχυρή ερευνητική και τεχνολογική υποδομή, πάνω στην οποία να στηριχτεί η μελλοντική πορεία της χώρας, τόνισε ο Πρωθυπουργός εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί ένας ακόμη ευρωπαϊκός οργανισμός εγκαθίσταται στη χώρα μας. Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι πρόκειται για μια συμφωνία με ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, αφού ο νέος Οργανισμός θα επικεντρώνει εδώ την προσοχή ενός σημαντικού τμήματος της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Ιδίως, μάλιστα, των τεχνοκρατών και των σχεδιαστών πολιτικών ασφάλειας των Δικτύων και των Πληροφοριών. Πρόκειται, είπε, -και θέλω να το αναφέρω- για μια επιλογή της ΕΕ, που έγινε κατά τη θητεία της προηγούμενης Κυβέρνησης και ολοκληρώνεται σήμερα, ύστερα από πολλές προσπάθειες που αναπτύξαμε, τους τελευταίους Ο πρωθυπουργός τόσο κατά την είσοδο του στον χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου όσο και κατά την έξοδο του, έτυχε θερμότατης υποδοχής από τους συγκεντρωμένους που είχαν κατακλύσει την πλατεία των Λιονταριών και τον επευφημούσαν. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), που προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τον Οργανισμό στις κτιριακές εγκαταστάσεις του και να ευχήθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό του να προσθέσει ακόμα περισσότερες επιτυχίες στο ήδη λαμπρό και διεθνώς αναγνωρισμένο έργο του. Το Ηράκλειο, η Κρήτη, η Χώρα μας πρόσθεσε, πρόκειται να αποδειχθούν, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, ένας ιδιαίτερα φιλόξενος τόπος για τον ευρωπαϊκό αυτό Οργανισμό, τα στελέχη και τις οικογένειές τους. Τους περιμένουμε, έτοιμοι να στηρίξουμε το έργο τους και τη λειτουργία του Οργανισμού. Στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Πληροφορική και τα Δίκτυα, επισημαίνοντας ότι αποτελούν, ήδη, σημαντικό στοιχείο της καθημερινής ζωής των πολιτών της Ευρώπης. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε αναλυτικά στο τι είναι και ποιοι είναι οι σκοποί του ΕΝΙSΑ επισημαίνοντας ότι ο Οργανισμός Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών αποτελεί ένα κέντρο εμπειρίας για την Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, που προβλέπεται να έχει συνεχώς αυξανόμενη σπουδαιότητα, συνεχώς αυξανόμενο έργο. Ο ρόλος του είναι συμβουλευτικός, αλλά και συντονιστικός, ως προς τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Στόχος του, είπε, είναι να αναπτύξει κάθε προσπάθεια, ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα της ΕΕ, των κρατών-μελών, των δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των επιχειρήσεων και των πολιτών, σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό, την πρόβλεψη και την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν την ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών. Βασική επιδίωξή μας στη Νέα Διακυβέρνηση, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, είναι να διαμορφώσουμε μια ισχυρή ερευνητική και τεχνολογική υποδομή, πάνω στην οποία να στηριχτεί η μελλοντική πορεία της Χώρας επισημαίνοντας ότι: - Ενθαρρύνουμε έμπρακτα την Έρευνα και την Τεχνολογία. - Δημιουργούμε πόλους καινοτομίας στην Ελληνική Περιφέρεια. - Υποστηρίζουμε, με κοινοτικά προγράμματα, την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στην Περιφέρεια, καθώς και την αύξηση της ευρυζωνικότητας, που προβλέπεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ββΚοινωνία της Πληροφορίαςββ. - Προωθούμε σημαντικές θεσμικές μεταβολές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στο σύνολο των Ερευνητικών Κέντρων της Χώρας, με στόχο τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αριστεία, την επιβράβευση της επίδοσης, αλλά και τη διασύνδεση των κρατικών παροχών με την απόδοση και την κοινωνική ανταπόδοση της έρευνας και της τεχνολογίας. - Δίνουμε άμεση προτεραιότητα στη διαρκή επιτάχυνση του προγράμματος "Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά", που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ββΑνταγωνιστικότηταββ. - Αλλάξαμε ήδη ρυθμούς και εντείνουμε διαρκώς τις προσπάθειές μας για τη συνεχή επιτάχυνση του κοινοτικού προγράμματος ββΚοινωνία της Πληροφορίαςββ. - Προωθούμε (αναβαθμίζουμε τα υπάρχοντα και δρομολογούμε νέα) προγράμματα για την ηλεκτρονική δικτύωση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Το TAXIS, το IASYS, το ΣΥΖΕΥΞΙΣ είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα δράσεων, με τις οποίες επιχειρούμε να καλύψουμε την τεχνολογική υστέρηση στη χώρα μας σε κρίσιμους τομείς, όπως η Οικονομία, η Υγεία, η Δημόσια Διοίκηση. Σημειώνω, ότι κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η απορρόφηση πόρων για έργα πληροφορικής στην χώρα μας, αυξήθηκε κατά 60%, έναντι του συνόλου των προηγούμενων ετών. Παράλληλα, αναπτύσσουμε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΕΕ για την ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών. Γιατί ασφάλεια σημαίνει προστασία δικαιωμάτων, προστασία από το κυβερνοέγκλημα, προστασία προσωπικών δεδομένων. Μβ αυτό το στόχο και με την επιδίωξη της μέγιστης δυνατής συνεισφοράς στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια, υποδεχόμαστε στη χώρα μας, υποδεχόμαστε στο Ηράκλειο, υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη ικανοποίηση, τον Οργανισμό Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών. Ο ΥΠ. ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Το γεγονός ότι ο ΕΝΙSA θα έχει την έδρα του εδώ στην Ελλάδα και ειδικά στο Ηράκλειο της Κρήτης είναι τιμή αλλά και ευθύνη. Συμβολικά αλλά και ουσιαστικά βάζει για μας τον πήχη πιο ψηλά, ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης και πρόσθεσε ότι η παρουσία σήμερα εδώ του πρωθυπουργού καταδεικνύει ότι έχουμε ήδη αποδεχτεί την πρόκληση. Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς. Επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες και μπαίνουμε δυναμικά στην κοινωνία της πληροφορίας. Για να αξιοποιηθούν όμως αυτές οι τεχνολογίες και οι επενδύσεις, είναι βασική προϋπόθεση η δημιουργία ενός ασφαλούς δικτυακού περιβάλλοντος, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, πρόσθεσε ο υπουργός. Η μέχρι σήμερα εμπειρία, τόνισε ο κ. Λιάπης, έχει αποδείξει ότι η ασφάλεια των πληροφοριών και των δικτύων είναι επιτεύξιμη. Χρειάζεται όμως συντονισμό και διεθνή συνεργασία. Χρειάζεται επαγρύπνηση και ενημέρωση. Αυτός είναι και ο ρόλος του ΕΝΙSΑ, την λειτουργία του οποίου καλωσορίζουμε σήμερα στην Ελλάδα και την φιλόξενη γη της Κρήτης. Ο ΓΓ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ Η παρουσία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών στην Κρήτη σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για το νησί, ανέφερε σε χαιρετισμό του ο Γ.Γ της Περιφέρειας Σ. Τσόκας επισημαίνοντας ότι τονίζει τον εξωστρεφή χαρακτήρα του οράματός μας για το μέλλον. Ο νησιωτικός χαρακτήρας της Μεγαλονήσου δεν μας περιορίζει αλλά μας παρουσιάζει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Στόχος μας, είπε, είναι να μετατρέψουμε την Κρήτη σε πόλο έλξης επενδυτικών και αναπτυξιακών σχεδίων. Να ενισχύσουμε τη θέση μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε και το ανθρώπινο δυναμικό και την υποδομή αλλά και τη θέληση για να πετύχουμε. Το μέλλον είναι ήδη εδώ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών είναι μόνο η αρχή. ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ Στη Συμβολή του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης αναφέρθηκαν κατά τις ομιλίες του ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΕΝΙSΑ Αντρέα Πιρότι και ο Γενικός Διευθυντής για την Κοινωνία της πληροφορίας και ΜΜΕ στην Ε. Επιτροπή Φάμπιο Κολασάντιi ως εκπρόσωπος της Επιτρόπου Βίβιαν Ρέντιγκ, οι οποίοι παράλληλα έκανα ιδιαίτερη αναφορά στην σημασία της έδρας του οργανισμού στο Ηράκλειο αλλά και στο ότι προχώρησαν οι διαδικασίες για την ίδρυση του σε χρόνο ρεκόρ Την συμφωνία της έδρας υπέγραψαν από Ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Νεράτζης και από πλευράς ΕΝΙSΑ ο Εκτελεστικός Διευθυντής του κ. Πιρότι. Στην τελετή παραβρέθηκαν ακόμη ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης, Γενικοί Γραμματείς Νομάρχες και δήμαρχοι καθώς και οι τοπικές αρχές απ' όλη την Κρήτη.

    [08] Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του πρωθυπουργού

    Με ένα κατηγορηματικό «όχι» απάντησε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής σε συνέντευξη του στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής» για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και εξήγησε ότι «οι υπουργοί που απαρτίζουν μια κυβέρνηση πρέπει να έχουν επαρκή χρόνο ώστε να ενημερωθούν , να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν το κυβερνητικό έργο. Τώρα είναι που έχουμε μπει πια στη φάση που οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να υλοποιούνται». Ο πρωθυπουργός αποκρούει την κριτική που ασκείται ότι η κυβέρνηση έχασε χρόνο για την προώθηση της πολιτικής της και χαρακτηρίζει πολιτικό όφελος για την κυβέρνηση την αδημονία της κοινωνίας, ενώ τονίζει πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις έχουν ορίζοντα τετραετίας.

    Παράλληλα, απέκλεισε τη λήψη πρόσθετων φορολογικών μέτρων και απαντώντας στην κριτική γιατί δεν ελήφθησαν νωρίτερα αναφέρει πως έπρεπε να υπάρξει πλήρης αποτίμηση της δημοσιονομικής κατάστασης και πως το βάρος είχε πέσει στο περιορισμό της σπατάλης. «Όταν πλέον φάνηκε ότι το έλλειμμα είναι σχεδόν πενταπλάσιο από εκείνο που είχε υπολογιστεί όταν ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2004 αναγκαστήκαμε να πάμε σε κάποια μέτρα . Και λέω αναγκαστήκαμε γιατί ήταν αναπόφευκτα», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

    Στα θετικά του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης ο κ.Καραμανλής καταγράφει την άψογη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, την καταγραφή της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας που απεκατέστησαν τη διεθνή εικόνα της χώρας. Στα αρνητικά ο κ. Καραμανλής δηλώνει ότι καταγράφονται «ό, τι αρνητικά έχει το Ελληνικό δημόσιο με τις γνωστές χρονοβόρες και δυσκίνητες διαδικασίες που αναγκαστικά τα χρεώνεται κάθε κυβέρνηση». Προσθέτει πως δεν είναι αλήθεια ότι αντιδικούν οι υπουργοί για τις αρμοδιότητες όπως γράφεται αλλά είναι αλήθεια ότι πρέπει να μειωθούν κατά το δυνατόν οι συναρμοδιότητες για να δουλεύει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά η κρατική μηχανή.

    Αναφερόμενος στα θεσμικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων , σημειώνει ότι σύντομα τρεις μεγάλες επενδύσεις που καθυστερούν 10 χρόνια θα ξεμπλοκαριστούν και προαναγγέλλει ότι σύντομα θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τη σύμπραξη ιδιωτικού -δημοσίου τομέα. Σημειώνει ότι άμεση προτεραιότητα είναι η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Σχετικά με το ασφαλιστικό ο κ.Καραμανλής σημειώνει πως ο διάλογος πρέπει να αρχίσει μέσα στο 2005, διευκρινίζοντας, πάντως, πως το πρόβλημα δεν είναι προς άμεση αντιμετώπιση αλλά είναι μακροπρόθεσμο.

    Για τις σχέσεις με την Αγκυρα ο κ. Καραμανλής δηλώνει είναι σωστή πολιτική η στήριξη της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Σημειώνει όμως ότι επισήμως η Τουρκία δεν δείχνει να μετακινείται από τις παραδοσιακές της θέσεις με τη συμπεριφορά της και αυτό, όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός, αξιολογείται και προστίθεται στα κριτήρια της ευρωπαϊκής της πορείας. «Θεωρώ πάντως ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να έχει πάντα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό και μια, όσο γίνεται, πιο ειλικρινή σχέση» υπογραμμίζει ο κ. Καραμανλής. Για το Κυπριακό τονίζει ότι ήταν επιτυχία όχι μόνον η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και το δικαίωμα να επιλέξει την άρνηση σε μια λύση που δεν ήθελε, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι δεν βλέπει εκκίνηση νέας πρωτοβουλίας πριν από τις 3 Οκτωβρίου. Σε ότι αφορά το Σκοπιανό ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η πρωτοβουλία του κ Νίμιτς θέτει ένα πλαίσιο μετά από πολλά χρόνια που δεν ικανοποιεί πλήρως την Ελλάδα αλλά «δίνει μια προοπτική που αξίζει να τη συζητήσει κανείς. Αυτό το θεωρώ κατ αρχήν επιτυχία». Σε ότι αφορά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για επιλεκτική ενημέρωση ο κ. Καραμανλής δηλώνει ότι για πρώτη φορά έγινε ενημέρωση για το Σκοπιανό μετά από πολλά χρόνια και πως ο κ. Νίμιτς είχε ζητήσει εμπιστευτικότητα.

    Σε ερώτηση για τον «βασικό μέτοχο» ο πρωθυπουργός σημειώνει η Κομισιόν και ο πρόεδρος της συμφωνούν απόλυτα με την πολιτική στόχευση. Σε ότι αφορά το ζήτημα της συμβατότητας της ελληνικής νομοθεσίας -και του νόμου του ΠΑΣΟΚ και του νόμου της Ν.Δ. - δηλώνει ότι «αναζητούμε τον κοινό τόπο, άρα και κάποιες τροποποιήσεις . Εκείνο που δεν αλλάζει είναι η πολιτική απόφαση και η στάση μας στα ζητήματα της διαφάνειας». Ο κ. Καραμανλής δηλώνει ότι έχει λάβει την απόφαση από την πρώτη μέρα, την απόφαση για πόλεμο κατά της διαπλοκής και προσθέτει: «Υπέστην τα επίχειρα αυτής της επιλογής. Θα μου ήταν αδιανόητο να αλλάξω τώρα στάση», ενώ κάνει λόγο για ανοίκεια επίθεση που γίνεται στην κυβέρνηση.

    [09] Στις ιταλικές φυλακές κρατείται ο Απόστολος Βαβύλης

    Τις απαραίτητες ενέργειες για να εκδοθεί ο Απόστολος Βαβύλης στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει το υπουργείο Εξωτερικών. Για το θέμα συνεννοήθηκε τηλεφωνικά ο Πέτρος Μολυβιάτης με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, ο οποίος το πρωί ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ο κ.Βουλγαράκης έδωσε συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία για τη σύλληψη στην Ιταλία του μέχρι χθες καταζητούμενου, λέγοντας ότι με μεθοδικότητα, σιγουριά και σταθερά βήματα αξιοποίησε τις πληροφορίες για να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα. Εξάλλου, το πρωί, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας διαβεβαίωσε ότι η ελληνική δικαιοσύνη, θα επιληφθεί της υπόθεσης του Βαβύλη, διευκρινίζοντας ότι εκκρεμεί στην Ιταλία καταδικαστική απόφαση σε βάρος του και έτσι ίσως καθυστερήσει λίγο η έκδοσή του στην Ελλάδα.

    Ο Απόστολος Βαβύλης συνελήφθη χθες στη Μπολόνια σε σπίτι φίλης του, όπου είχε καταφύγει και κρατείται στις φυλακές της πόλης. Όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Γιώργος Αγγελάκος, οι διωκτικές αρχές της Ελλάδας εντόπισαν τον Βαβύλη λόγω των συχνών επικοινωνιών που είχε μέσω του διαδικτύου με ηλεκτρονικά μηνύματα με άτομα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι ελληνικές αρχές είχαν, εδώ και περίπου ένα μήνα, αξιόπιστες πληροφορίες ότι ο Βαβύλης κρυβόταν στην Μπολόνια για αυτό είχε μεταβεί στην ιταλική πόλη κλιμάκιο αξιωματικών της ασφάλειας Αττικής, το οποίο με την καθοδήγηση του αρχηγού της ΕΛΑΣ συνεργαζόταν στενά με την ιταλική αστυνομία.

    Συνδυάζοντας τις πληροφορίες και ακολουθώντας τα ηλεκτρονικά ίχνη του καταζητούμενου, καθώς και στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Ιταλοί αστυνομικοί, από τη χρήση πιστωτικών καρτών που είχε στη διάθεσή του, έφτασαν σε ένα σπίτι στη βία ντε Κρεσέντσια της Μπολόνια, όπου έμενε μαζί με την ιταλίδα φίλη του Ιλίτσια Ταντέ, 50 χρόνων. Όπως είπε ο κ. Αγγελάκος, ο Βαβύλης συνελήφθη φορώντας ράσα και την ώρα που είχε ανοιχτό το φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή του και έστελνε ηλεκτρονικό μήνυμα σε άτομο που δεν αποκάλυψε τα στοιχεία του ο αρχηγός.

    Ο Βαβύλης, στην Μπολόνια χρησιμοποιούσε ελληνικό διαβατήριο με το όνομα Αντώνιος Αϊβαλιώτης του Ιωσήφ το οποίο είχε εκδοθεί το Σεπτέμβριο του 2003 στο Βόλο με πλαστά πιστοποιητικά. Ο κ. Αγγελάκος είπε ότι το θέμα του διαβατηρίου ερευνάται, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν για την έκδοσή του είχε εκδώσει πριν αστυνομική ταυτότητα με το όνομα αυτό και αν ναι, από ποια υπηρεσία και με ποιών τη βοήθεια.

    [10] Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

    Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η νέα κυβέρνηση της οποίας ηγείται ορκίστηκαν ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι.

    Η μόνη αξιοσημείωτη αλλαγή είναι η επιστροφή του πρώην υπουργού Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι στο αξίωμα του αντιπροέδρου. Οι επικεφαλής των σημαντικότερων υπουργείων διατηρούν όλοι τις θέσεις τους.

    Η νέα κυβέρνηση θα υποβληθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 24 April 2005 - 21:51:07 UTC