Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Ανάσταση του θεανθρώπου.
  • [02] Τη λειτουργία της Ανάστασης παρακολούθησε ο Πούτιν.
  • [03] Απεβίωσε ο δημοσιογράφος Πάνος Γεραμάνης.
  • [04] Με σύμμαχο τον καλό καιρό ο εορτασμός του Πάσχα

  • [01] Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Ανάσταση του θεανθρώπου.

    Με κάθε λαμπρότητα εορτάσθηκε η Ανάσταση του Θεανθρώπου. Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας τηρήθηκαν τα πατροπαράδοτα έθιμα. Αργά το απόγευμα έφτασε η ειδική πτήση της Ολυμπιακής με την ελληνική αντιπροσωπεία που μετέφερε με τιμές αρχηγού κράτους το Άγιο Φως στην Αθήνα.

    Από το αεροδρόμιο "Ελ.Βενιζέλος" αεροσκάφη σε ειδικές πτήσεις το μετέφεραν στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, ενώ διατέθηκαν και ελικόπτερα για να μεταφερθεί ακόμη κα στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

    Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μόλις η αποστολή με το Άγιο Φως έφτασε στο αεροδρόμιο από ειδική εξέδρα αναπέμφθηκε δέηση και στη συνέχεια συνοδευόμενο από μοτοσικλετιστές το Άγιο Φως μεταφέρθηκε στην εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα από όπου το πήραν εκπρόσωποι των ενοριών της Αττικής.

    Νωρίτερα στα Ιεροσόλυμα εκατοντάδες προσκυνητές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ρωσία και από τα πέρατα του κόσμου, έζησαν σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα για άλλη μια χρονιά το θαύμα της αφής του Αγίου Φωτός.

    Από τα ξημερώματα εκατοντάδες αστυνομικοί, αλλά και ο στρατός, είχαν κυκλώσει την παλιά πόλη και κανένας δεν έμπαινε ούτε έβγαινε από αυτήν χωρίς να έχει ειδική άδεια από την αστυνομία.

    Ο Πατριάρχης Ειρηναίος, φρουρούμενος από εννέα άνδρες της ασφαλείας, εισήλθε στο ναό γύρω στη 1.30 το μεσημέρι και λίγο αργότερα στάθηκε μπροστά στο ιερό κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου και άρχισε να προετοιμάζεται για να μπει μέσα και να βγάλει το Άγιο Φως.

    Εκείνη τη στιγμή, ομάδα Αρμενίων κληρικών και προσκυνητών όρμησε εναντίον του. Σημειώθηκαν συμπλοκές με τους άνδρες ασφαλείας του Πατριάρχη, ενώ η αστυνομία παρενέβη και απομάκρυνε τους Αρμενίους από τον Πανάγιο Τάφο.

    Λίγα λεπτά μετά τις δυο το μεσημέρι ο Πατριάρχης μπήκε στο ιερό κουβούκλιο και βγήκε στις 2.30 με το Αναστάσιμο φως στα χέρια. Οι πιστοί πλημμύρισαν με φωνές το ναό, ενώ όλοι ήθελαν να πάρουν αμέσως το Άγιο Φως και να φύγουν, γεγονός που δημιούργησε αναστάτωση μέσα στο ναό.

    Οι άνδρες της ασφαλείας σήκωσαν στους ώμους τον πατριάρχη και τον πήγαν από τον Πανάγιο Τάφο μέχρι το καθολικό του Ναού της Αναστάσεως. Λίγο αργότερα το πλήθος των προσκυνητών πλημμύρισε τα δρομάκια της παλιάς πόλης με το Άγιο Φως στα χέρια.

    Ο πατριάρχης Ειρηναίος πήγε στο Πατριαρχείο και στην αίθουσα του θρόνου παρέδωσε το Άγιο Φως στην ελληνική αντιπροσωπεία για να μεταφερθεί στην Αθήνα. Ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Αναστάσιος Νεράτζης ήταν εκείνος που συνόδευσε την ελληνική αποστολή και την εκπροσώπησε στην τελετή μαζί με την πρόξενο στο Ισραήλ κ. Σουρανή.

    Ο υφυπουργός επισήμανε το νόημα της παρουσίας της ελληνικής αντιπροσωπείας στους Αγίους Τόπους και τόνισε ότι μ' αυτό τον τρόπο στηρίζεται από την ελληνική πλευρά ο θεσμός του Πατριαρχείου.

    [02] Τη λειτουργία της Ανάστασης παρακολούθησε ο Πούτιν.

    Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι παρακολούθησαν τη νύχτα τη λειτουργία της Ανάστασης στην οποία χοροστάτησε ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχης Αλέξιος Β', στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στην Μόσχα.

    Ο Πατριάρχης Αλέξιος Β' χαιρέτισε τον Πούτιν, τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Φραντκόφ και άλλα μέλη της κυβέρνησης, οι οποίοι μαζί με περίπου 5.000 πιστούς συγκεντρώθηκαν στον μεγάλο αυτό ναό, ο οποίος καταστράφηκε επί Στάλιν και ξανακτίσθηκε επί προεδρίας του Μπορίς Γιέλτσιν.

    "Απευθύνω θερμό χαιρετισμό στον πρόεδρο της Ρωσίας, ο οποίος επισκέφθηκε πριν από μερικές ημέρες τον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ και προσευχήθηκε για τη χώρα μας και το λαό της", είπε ο Πατριάρχης Αλέξιος Β', αναφερόμενος στην επίσκεψη του Πούτιν την περασμένη εβδομάδα στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    "Είναι σα να μας φέρνετε σήμερα τη χάρη του Παναγίου Τάφου", πρόσθεσε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

    [03] Απεβίωσε ο δημοσιογράφος Πάνος Γεραμάνης.

    Απο ανακοπή καρδιάς απεβίωσε χθες στο εξοχικό του στην Πάργα, όπου είχε μεταβεί για το Πάσχα, ο γνωστός δημοσιογράφος Πάνος Γεραμάνης.

    Με τον αιφνίδιο θάνατο του Πάνου Γεραμάνη, χθες βράδυ, πηγαίνοντας στην Ανάσταση, οι ``Λαϊκοί βάρδοι`` της ΕΡΑ 2 έχασαν για πάντα τον εμπνευστή τους και την φωνή που τους συνέδεε με τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται πάνω στην γη.

    Ο απόδημος ελληνισμός θα πενθήσει τον χαμό του δικού του ανθρώπου, τον δημοσιογράφο Πάνο Γεραμάνο, με τον οποίο κάθε Πέμπτη βράδυ είχε ζωντανή επικοινωνία μαζί του μέσα από τα βραχέα και την ΄``Φωνή της Ελλάδας`` της δημόσιας ραδιοφωνίας.

    Ο Πάνος, θα μείνει μοναδικός γιατί συνδύαζε τεράστιες γνώσεις και αγάπη για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι, το ζωντάνευε στην εκπομπή του ``Λαϊκοί βάρδοι`` δίνοντας το λόγο στους δημιουργούς και τους εκτελεστές, φέρνοντας στο προσκήνιο όλο τον πλούτο του ελληνικού τραγουδιού, ρεμπέτικου και λαϊκού.

    Γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1945 στα Βασιλικά Χαλκίδας. Εκεί εξέδωσε, το 1964 την ``Αγροτική Φωνή της Χαλκίδας``, ενώ από νωρίς έγινε αθλητικός συντάκτης της εφημερίδας ``Φως των Σπορ``.

    Εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες ως συντάκτης ύλης, ρεπόρτερ, κριτικός ελληνικών δίσκων, στην Απογευματινή από το 1968-1971, στην Ακρόπολη ως το 1981, στο βΈθνος 1981-1986, αρχισυντάκτης του περιοδικού ``Ελληνοσοβιετικά χρονικά``, στην Πρώτη το 1986, το Κέρδος 1986-1987.

    Στα Νέα, από το 1987, έως το θάνατο του, ξεχώριζε η στήλη του για τις καλές λαϊκές ταβέρνες, ενώ στις αθλητικές σελίδες η αναφορά του στους παλιούς ποδοσφαιριστές και τις ομάδες έδινε ανάγλυφη την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    [04] Με σύμμαχο τον καλό καιρό ο εορτασμός του Πάσχα

    Με το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, οι έλληνες γιόρτασαν σήμερα τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, το Πάσχα. Σύμμαχος στον εορτασμό ο καλός καιρός, καθώς η θερμοκρασία έφθασε έως και τους 24 βαθμούς. Η Αθήνα μοιάζει με έρημη πόλη, καθώς η φετινή πασχαλιάτικη έξοδος χαρακτηρίστηκε ως μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Περισσότερα από 600.000 αυτοκίνητα πέρασαν τη Μ. Εβδομάδα από τα διόδια και περίπου 180.000 κάτοικοι της Αθήνας ταξίδεψαν με πλοία για τα νησιά.

    Κοντά στους στρατιώτες η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, γιόρτασε στο ακριτικό Καστελόριζο με τους κατοίκους του νησιού καθώς και με τους αξιωματικούς και άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού Ξηράς και του Λιμενικού Σώματος. Νωρίτερα, σε ειδική τελετή που έγινε στον δήμο Καστελορίζου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καστελορίζου, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, επισκέφθηκε με τη σειρά την αεροπορική βάση του Τατοΐου, το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα και τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Και στις τρεις βάσεις ο πρωθυπουργός αντάλλαξε ευχές με μέλη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με στρατευμένους αλλά και πολίτες και τσούγκρισε αυγά.

    Το Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού, στο Ναύπλιο, επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου συνοδευόταν από τον βουλευτή Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ, καθηγητή Γιάννη Μανιάτη, ενώ τον υποδέχτηκε ο νομάρχης Αργολίδας, ο δήμαρχος Ναυπλίου και βέβαια ο διοικητής της Μονάδας.

    Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε το αεροδρόμιο της Δεκέλειας στο Τατόι, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος μετέβη για το Πάσχα στην Τήνο που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του και επισκέφθηκε το τοπικό γηροκομείο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 May 2005 - 21:44:23 UTC