Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιόρτασε όλη η Ελλάδα το Πάσχα.
  • [02] Περιοδεία της Λόρας Κέννετι σε Αγκυρα,Αθήνα και Λευκωσία.
  • [03] Συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας για ενίσχυση των σχέσεων τους.
  • [04] Απεβίωσε ο γνωστός δημοσιογράφος Πάνος Γεραμάνης.
  • [05] Αύριο θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία για τον Πάνο Γεραμάνη
  • [06] Επίσκεψη Ερντογάν στη Ραμάλα
  • [07] Επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα
  • [08] Θρίλερ με νορβηγικό πλοίο ανοιχτά της Πύλου

  • [01] Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιόρτασε όλη η Ελλάδα το Πάσχα.

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με σύμμαχο τον καλό καιρό γιόρτασε όλη η Ελλάδα την Ανάσταση του Κυρίου. Την τιμητική τους είχαν τα κόκκινα αυγά και ο σουβλιστός οβελίας.

    Σήμερα αναμένεται να αρχίσει η επιστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων των αστικών κέντρων από την ύπαιθρο όπου έχουν μεταβεί για το Πάσχα. Η φετινή έξοδος ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων.Ισχυρή αστυνομική δύναμη θα επιτηρεί ολόκληρο το εθνικό οδικό δίκτυο.

    Κοντά στους στρατιώτες η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, γιόρτασε στο ακριτικό Καστελόριζο με τους κατοίκους του νησιού καθώς και με τους αξιωματικούς και άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού Ξηράς και του Λιμενικού Σώματος. Νωρίτερα, σε ειδική τελετή που έγινε στον δήμο Καστελορίζου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καστελορίζου, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, επισκέφθηκε με τη σειρά την αεροπορική βάση του Τατοΐου, το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα και τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Και στις τρεις βάσεις ο πρωθυπουργός αντάλλαξε ευχές με μέλη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με στρατευμένους αλλά και πολίτες και τσούγκρισε αυγά.

    Το Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού, στο Ναύπλιο, επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου συνοδευόταν από τον βουλευτή Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ, καθηγητή Γιάννη Μανιάτη, ενώ τον υποδέχτηκε ο νομάρχης Αργολίδας, ο δήμαρχος Ναυπλίου και βέβαια ο διοικητής της Μονάδας.

    Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε το αεροδρόμιο της Δεκέλειας στο Τατόι, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος μετέβη για το Πάσχα στην Τήνο που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του και επισκέφθηκε το τοπικό γηροκομείο.

    [02] Περιοδεία της Λόρας Κέννετι σε Αγκυρα,Αθήνα και Λευκωσία.

    Περιοδεία σε Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία ξεκινά από σήμερα Δευτέρα η Αμερικανίδα υφυπουργός εξωτερικών Λόρα Κένεντι, με στόχο, όπως είχε δηλώσει εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, «να διαβουλευθεί με τα μέρη τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού».

    Αύριο Τρίτη θα επισκεφθεί την Αθήνα και την ερχόμενη Παρασκευή θα έλθει στη Λευκωσία. Ακολούθως η Λόρα Κέννετι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόρας Κέννετι στο τρίγωνο Αγκύρας-Αθήνας-Λευκωσίας, δεν συνιστά νέα πρωτοβουλία.

    Ανέφερε επίσης ότι οι Αμερικανοί θέλουν πρωτοβουλία που να είναι αποτελεσματική και ουσιαστική και σημείωσε ότι γιβ αυτό το λόγο είναι αναγκαστική και αναπόφευκτη η προετοιμασία.

    [03] Συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας για ενίσχυση των σχέσεων τους.

    Η Τουρκία και το Ισραήλ συμφώνησαν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους κατά την διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και ο τούρκος ομόλογός του συμφώνησαν στην δημιουργία μίας απευθείας τηλεφωνικής σύνδεσης μεταξύ των γραφείων τους για την ανταλλαγή πληροφοριών,ανέφερε ο Σαρόν προς τους δημοσιογράφους μετά από την συνάντησή του με τον Ερντογάν στην Ιερουσαλήμ.

    Οπως ανέφερε ο ίδιος η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει την Παλαιστινιακή Αρχή να δημιουργήσει ένα εργοστάστιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας και επίσης να βοηθήσει στην ανέγερση συγκροτημάτων κατοικιών για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα όταν το Ισραήλ θα αποχωρήσει από την κατεχόμενη παραθαλάσσια λωρίδα τον Αύγουστο.

    "Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να συμβάλλουμε σε οτιδήποτε μας ζητηθεί",είπε ο Ερντογάν που στην πρώτη επίσκεψή του στο Ισραήλ ως πρωθυπουργός της Τουρκίας προσέφερε τη βοήθεια της χώρας του ως μεσολαβήτριας στη διένεξη στη Μέση Ανατολή."Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αποφασίσουν για τον ρόλο που θα αναλάβει η Τουρκία",δήλωσε σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας Γεντιότ Αχαρανότ.

    Οι δύο ηγέτες δεν σχολίασαν απευθείας τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης ότι η επίσκεψη του Ερντογάν θα περιελάμβανε την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών για εξοπλισμούς συμπεριλαμβανομένης μίας συμφωνίας ύψους 400 με 500 εκατομμυρίων δολαρίων για αναβάθμιση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.

    Αλλά ο Ερντογάν φέρεται να δήλωσε στον ισραηλινό πρόεδρο Μοσέ Κατσάβ ότι η Τουρκία ανησυχεί για το πυρηνικό πρόγραμμα το Ιράν,σήμφωνα με την ιστοσελίδα στο διαδίκτυο της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ.

    Σήμερα ο Ερντογάν,που ηγείται αντιπροσωπείας από 4 υπουργούς και περίπου 100 επιχειρηματίες,θα μεταβεί στην Ραμάλα,στη Δυτική Οχθη για να συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αχμεντ Κορέι,ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές.

    [04] Απεβίωσε ο γνωστός δημοσιογράφος Πάνος Γεραμάνης.

    Την τελευταία του πνοή άφησε το Μεγάλο Σάββατο ο δημοσιογράφος Πάνος Γεραμάνης. Ο γνωστός δημοσιογράφος πέθανε στο εξοχικό του στην Πάργα, όπου είχε μεταβεί για τις ημέρες του Πάσχα, από ανακοπή καρδιάς.

    Με τον αιφνίδιο θάνατο του Πάνου Γεραμάνη, οι ``Λαϊκοί βάρδοι`` της ΕΡΑ 2 έχασαν για πάντα τον εμπνευστή τους και την φωνή που τους συνέδεε με τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται πάνω στην γη.

    Ο απόδημος ελληνισμός θα πενθήσει τον χαμό του δικού του ανθρώπου, τον δημοσιογράφο Πάνο Γεραμάνο, με τον οποίο κάθε Πέμπτη βράδυ είχε ζωντανή επικοινωνία μαζί του μέσα από τα βραχέα και την ΄``Φωνή της Ελλάδας`` της δημόσιας ραδιοφωνίας.

    Ο Πάνος, θα μείνει μοναδικός γιατί συνδύαζε τεράστιες γνώσεις και αγάπη για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι, το ζωντάνευε στην εκπομπή του ``Λαϊκοί βάρδοι`` δίνοντας το λόγο στους δημιουργούς και τους εκτελεστές, φέρνοντας στο προσκήνιο όλο τον πλούτο του ελληνικού τραγουδιού, ρεμπέτικου και λαϊκού.

    Γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1945 στα Βασιλικά Χαλκίδας. Εκεί εξέδωσε, το 1964 την ``Αγροτική Φωνή της Χαλκίδας``, ενώ από νωρίς έγινε αθλητικός συντάκτης της εφημερίδας ``Φως των Σπορ``.

    Εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες ως συντάκτης ύλης, ρεπόρτερ, κριτικός ελληνικών δίσκων, στην Απογευματινή από το 1968-1971, στην Ακρόπολη ως το 1981, στο βΈθνος 1981-1986, αρχισυντάκτης του περιοδικού ``Ελληνοσοβιετικά χρονικά``, στην Πρώτη το 1986, το Κέρδος 1986-1987.

    Στα Νέα, από το 1987, έως το θάνατο του, ξεχώριζε η στήλη του για τις καλές λαϊκές ταβέρνες, ενώ στις αθλητικές σελίδες η αναφορά του στους παλιούς ποδοσφαιριστές και τις ομάδες έδινε ανάγλυφη την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    [05] Αύριο θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία για τον Πάνο Γεραμάνη

    Αύριο στις 12 το μεσημέρι, στον Άγιο Νικόλαο Χαλανδρίου, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία για τον πρόωρα χαμένο δημοσιογράφο Πάνο Γεραμάνη, που έφυγε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Ανάστασης .

    Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, Βασιλικό Χαλκίδας, όπου και θα ταφεί, στις 4 το απόγευμα.

    Σε ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ εκφράζει βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο του Πάνου Γεραμάνη, και τονίζει ότι διακρίθηκε για το ήθος του, την εργατικότητά του, την κριτική του θεώρηση και την απαράμιλλη προσφορά του στο δημοσιογραφικό λειτούργημα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται την σύζυγο Ναυσικά και τους οικείους του και αποχαιρετά έναν συνάδελφο που αποτέλεσε κόσμημα για την ελληνική δημοσιογραφία, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    [06] Επίσκεψη Ερντογάν στη Ραμάλα

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα στη Ραμάλα ότι η χώρα του είναι έτοιμη "να κάνει ό,τι μπορεί" για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας εάν το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι ζητήσουν τη βοήθειά της.

    "Δηλώσαμε στις δύο πλευρές, με τις οποίες διατηρούμε εξαίρετες σχέσεις, ότι είμαστε απολύτως έτοιμοι να πράξουμε ό,τι μπορούμε για να συμβάλουμε στην ειρήνη", δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στα Παλαιστινιακά Εδάφη, μετά τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο Ερντογάν έφτασε σήμερα στη Ραμάλα προερχόμενος από το Ισραήλ, όπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και άλλα μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης.

    [07] Επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα

    Δεκα οκτώ θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα με ισάριθμους νεκρούς έχουν συμβεί από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και σήμερα σε όλη την επικράτεια. Τα τροχαία δυστυχήματα δεν συνέβησαν στις περιοχές που η Τροχαία είχε πάρει μέτρα αλλά κυρίως στο επαρχιακό δίκτυο.

    Η επιστροφή κορυφώνεται αυτήν την ώρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ οπότε και θα λήξουν τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας.

    Υπάρχουν αρκετά προβλήματα στη διέλευση των οχημάτων κυρίως στα διόδια του Ρίου και στο πέταλο του Μαλιακού. Ευτυχώς, το πρόβλημα περιορίζεται στην αναμονή και την ταλαιπωρία των οδηγών και των επιβαινόντων χωρίς να υπάρξουν τροχαία ατυχήματα.

    Στο επόμενο δίωρο σύμφωνα με στοιχεία της τροχαίας αναμένεται να μειωθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα το οποίο βρισκόταν σε οριακή κατάσταση νωρίς το μεσημέρι όπου είχαν σχηματιστεί στα δύο εθνικά δίκτυα ουρές αυτοκινήτων που ξεπερνούσαν και τα 10 χλμ .

    Αυξημένη είναι η κίνηση και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ όπου υπάρχει πληρότητα που αγγίζει το 100%. Δεν έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα προβλήματα στη μετακίνηση των επιβατών καθώς η διοίκηση του Οργανισμού έχει προβλέψει έκτακτα δρομολόγια. Η κίνηση στα τρένα είναι και εκεί αυξημένη ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού σε σχέση με την περυσινή έξοδο των Αθηναίων παρατηρείτα άνοδος 20%. Για τον λόγο αυτό έχουν προστεθεί αρκετοί συρμοί στα δρομολόγια των τρένων. Μεγάλη η κίνηση των επιβατών και στα πλοία ενώ σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας μετακινήθηκαν περισσότεροι από 150.000 επιβάτες έναντι 132.000 επιβατών πέρυσι για το τριήμερο του Πάσχα. Οι επιβάτες μετακινήθηκαν κυρίως προς τα νησιά του Αιγαίου, τα δωδεκάνησα, την Κρήτη και τη Ρόδο.

    Τέλος αυξημένη ήταν και η κίνηση στα αεροπορικά δρομολόγια και σύμφωνα με πληροφορίες από το κρατικό αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος μέχρι αργά το βραδυ αναμένεται να γίνουν 450 αεροπορικές πτήσεις από διάφορα μέρη της χώρας προς το Ελευθέριος Βενιζέλος. Αύξηση στην κίνηση των επιβατών που προτίμησαν για τις μετακινήσεις τους το αεροπλάνο παρατηρήθηκε και στα περιφερειακά αεροδρόμια Μακεδονίας, Ρόδου, και της Κρήτης.

    [08] Θρίλερ με νορβηγικό πλοίο ανοιχτά της Πύλου

    Σε "συναγερμό" τέθηκε το Λιμενικό Σώμα, όταν, σήμερα το μεσημέρι, νορβηγική ναυτιλιακή εταιρία ενημέρωσε τηλεφωνικά το Ενιαίο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του ΥΕΝ, ότι το φορτηγό πλοίο της "Μπάνερ", που με φορτίο χύδην τσιμέντο κατευθυνόταν προς την Πορτογαλία, τελούσε υπό "κατάληψη".

    Σύμφωνα με πηγές του ΥΕΝ, εκείνη τη στιγμή το νορβηγικό πλοίο, στο οποίο δεν επιβαίνει κανένας Ελληνας ναυτικός, έπλεε 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, δηλαδή στα διεθνή ύδατα, και όχι εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

    Σχεδόν αμέσως, το ΕΚΕΔ του ΥΕΝ επικοινώνησε μέσω VHF με τον αλλοδαπό πλοίαρχο του "Μπάνερ", ο οποίος δήλωσε ότι είχε μηχανική βλάβη, την οποία απεκατέστησε και πλέει κανονικά προς τον τελικό προορισμό του.

    Ομως, πάντα κατά τις ίδιες πηγές λίγα λεπτά αργότερα, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών έφτασε στο ΥΕΝ επίσημο νορβηγικό αίτημα για "νηοψία" του "Μπάνερ", που όμως είχε απομακρυνθεί και βρισκόταν 85 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου, δηλ. πλησίαζε στο FIR της Μάλτας.

    Αναγκαστικά πλέον ο "θαλαμος Επιχειρήσεων" του ΥΕΝ επικοινώνησε και πάλι με τον πλοίαρχο του νορβηγικού πλοίου και το διέταξε να αλλάξει "πορεία" και να εισέλθει στα χωρικά μας ύδατα, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες, ο πλοίαρχος του "Μπάνερ" δέχθηκε.

    Ηδη, δύο περιπολικά σκάφη του Λ.Σ. και ένα Πολεμικό πλοίο κατευθύνονται προς τη νέα "ρότα" του πλοίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 May 2005 - 22:27:33 UTC