Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα
  • [02] Λάθος του πλοιάρχου ο συναγερμός στο νορβηγικό πλοίο
  • [03] Στην Αθήνα σήμερα η Λόρα Κένεντι
  • [04] Σήμερα η κηδεία του δημοσιογράφου, Πάνου Γεραμάνη
  • [05] Στο Σίδνεϊ ο Π.Τατούλης για τα εγκαίνια έκθεσης του μουσείου Μπενάκη
  • [06] Συνεργασία πρωθυπουργού με τον Π.Μολυβιάτη
  • [07] Στην σύνοδο του ΟΟΣΑ ο Γιώργος Αλογοσκούφης
  • [08] Παγκόσμια Ημέρα για το Ασθμα.
  • [09] Μήνυμα Ρουσόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα Τύπου.
  • [10] Μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας για την Παγκόσμια Ημέρα Τύπου
  • [11] Τελευταίο αντίο στον Πάνο Γεραμάνη
  • [12] Αρχίζει από αύριο η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

  • [01] Συνεχίζεται η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα

    Τον δρόμο της μεγάλης επιστροφής έχουν πάρει απο χθες χιλιάδες εκδρομείς . Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, η φετινή έξοδος των Αθηναίων για την εορτή του Πάσχα ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων πέντε ετών . Από τα διόδια των δύο εθνικών δικτύων πέρασαν με τα αυτοκίνητά τους για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους επιβάτες 800.000 αυτοκινήτων. Χθες επέστρεψαν 500.000 αυτοκίνητα, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να επιστρέψουν σταδιακά μέχρι και την Κυριακή του Θωμά. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι τα σχολεία είναι κλειστά και αρκετοί από τους εκδρομείς έχουν συνδυάσει την εξοδο με ολιγοήμερες διακοπές. Ομως και φέτος η έξοδος ήταν αιματηρή, καθώς μέχρι στιγμής 21 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε ισάριθμα τροχαία από την Μεγάλη Πέμπτη.

    [02] Λάθος του πλοιάρχου ο συναγερμός στο νορβηγικό πλοίο

    Σε λάθος του πλοιάρχου του φορτηγού πλοίου «Μπάνερ» νορβηγικής εταιρίας, οφείλεται ο λανθασμένος "συναγερμός" για "πειρατεία " που σήμανε χθες στο Λιμενικό Σώμα , ύστερα από σχετική ενημέρωση της ιδιοκτήτριας εταιρίας . Το φορτηγό πλοίο με φορτίο χύδην τσιμέντο κατευθυνόταν προς την Πορτογαλία, και διέπλεε τα ελληνικά χωρικά ύδατα . Αμέσως εστάλησαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος που το οδήγησαν έξω απο το λιμάνι της Πύλου ενώ στην περιοχή βρισκόταν και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Στη συνέχεια λιμενικοί της Ομάδας Ειδικών Επεμβάσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών με την υποστήριξη τριών σκαφών του Λιμενικού Σώματος αναρριχήθηκαν στο πλοίο και διενήργησαν νηοψία . Ο πλοίαρχος δήλωσε ότι δεν υπήρξε πειρατεία στο πλοίο του και ότι ο ίδιος είχε στείλει λάθος μήνυμα στην πλοιοκτήτρια εταιρεία.

    [03] Στην Αθήνα σήμερα η Λόρα Κένεντι

    Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Λόρα Κένεντι, ως δεύτερο σταθμό της περιοδείας της στο τρίγωνο -Αγκυρα- Αθήνα - Λευκωσία. Η κα Κένεντι θα έχει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της χώρας ενώ την Παρασκευή θα μεταβεί στην Λευκωσία. Ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε οτι η επίσκεψη αυτή δεν συνιστά νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό αλλά έρχεται για να ακούσει, όπως είπε, τις προτάσεις της Λευκωσίας.

    [04] Σήμερα η κηδεία του δημοσιογράφου, Πάνου Γεραμάνη

    Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στον Άγιο Νικόλαο Χαλανδρίου, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία για τον πρόωρα χαμένο δημοσιογράφο Πάνο Γεραμάνη, που έφυγε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Ανάστασης .

    Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, Βασιλικό Χαλκίδας, όπου και θα ταφεί, στις 4 το απόγευμα.

    Σε ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ εκφράζει βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο του Πάνου Γεραμάνη, και τονίζει ότι διακρίθηκε για το ήθος του, την εργατικότητά του, την κριτική του θεώρηση και την απαράμιλλη προσφορά του στο δημοσιογραφικό λειτούργημα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται την σύζυγο Ναυσικά και τους οικείους του και αποχαιρετά έναν συνάδελφο που αποτέλεσε κόσμημα για την ελληνική δημοσιογραφία, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    [05] Στο Σίδνεϊ ο Π.Τατούλης για τα εγκαίνια έκθεσης του μουσείου Μπενάκη

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, αναμένεται να φτάσει αύριο στο Σίδνεϊ, για να εγκαινιάσει, από κοινού με τον πρωΒ­θυΒ­πουρΒ­γό της ΝέΒ­ας ΝόΒ­τιας ΟυαΒ­λίΒ­ας, Μπομπ Καρ, την έκΒ­θεΒ­ση «Ελληνικοί θησαυροί απο το Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας» (Greek Treasures from the Benaki Museum in Athens).

    Η έκθεση, που προΒ­οΒ­ρίΒ­ζεΒ­ται για τρίΒ­α σηΒ­μαΒ­ντιΒ­κά μουΒ­σείΒ­α της ΑυΒ­στραλίΒ­ας (Σίδνεϊ, Μελβούρνη και Πέρθη) θα εγκαινιαστεί στο Powerhouse Museum του Σίδνεϊ.

    Ήδη, ο αυστραλιανός Τύπος έχει δώσει σημαντική κάλυψη στο γεγονός, υπογραμμίζοντας την προσφορά του ελληνικού πολιτισμού στην οικουμένη και προσθέτοντας πως η έκΒ­θεΒ­ση του ΜουΒ­σείΒ­ου ΜπεΒ­νάΒ­κη είναι το ελΒ­ληΒ­νιΒ­κό αΒ­ντίΒ­δωΒ­ρο της εκΒ­θέΒ­σεΒ­ως «Our Place: Indigenous Australia now», η οΒ­ποίΒ­α διορΒ­γαΒ­νώΒ­θηΒ­κε αΒ­πό το υΒ­πουρΒ­γείΒ­ο ΠοΒ­λιΒ­τισμού τον ΑύΒ­γουΒ­στο του 2004 και στο πλαίΒ­σιο των εκΒ­δηΒ­λώΒ­σεΒ­ων της ΠοΒ­λιΒ­τιΒ­στικής ΟΒ­λυΒ­μπιάΒ­δας. ΠεΒ­ριλαμΒ­βάΒ­νει 160 σπάΒ­νια έρΒ­γα αΒ­πό τις συλΒ­λοΒ­γές του ΜουΒ­σείΒ­ου ΜπεΒ­νάΒ­κη και προΒ­σφέΒ­ρει μια ευΒ­σύΒ­νοΒ­πτη αλΒ­λά συΒ­νοΒ­λιΒ­κή ειΒ­κόΒ­να της διάρΒ­κειας του ελΒ­ληΒ­νιΒ­κού ποΒ­λιΒ­τισμού.

    ΜεΒ­τά την έκΒ­θεΒ­ση, που ορΒ­γάΒ­νωΒ­σε το 2000 το υΒ­πουρΒ­γείΒ­ο ΠοΒ­λιΒ­τιΒ­σμού με τίΒ­τλο «1000 Years of the Olympic Games. Treasures of Ancient Greece», στο Σίδνεϊ, η έκΒ­θεΒ­ση αυΒ­τή του ΜουΒ­σείΒ­ου ΜπεΒ­νάΒ­κη μποΒ­ρεί να χαΒ­ραΒ­κτηΒ­ριΒ­στεί ως η σηΒ­μαΒ­ντιΒ­κόΒ­τεΒ­ρη ελΒ­ληΒ­νιΒ­κή ποΒ­λιΒ­τιΒ­στιΒ­κή παΒ­ρουσίΒ­α στην ΑυΒ­στραΒ­λίΒ­α, γιαΒ­τί αΒ­ναΒ­δειΒ­κνύΒ­ει την αΒ­διάΒ­σπαΒ­στη συΒ­νέΒ­χεια και συΒ­νοχή του ελΒ­ληΒ­νιΒ­σμού αΒ­πό τα βάΒ­θη της προΒ­ϊΒ­στοΒ­ρίΒ­ας ως τα κλαΒ­σιΒ­κά και ελΒ­ληΒ­νιΒ­στικά χρόΒ­νια, αΒ­πό τη ρωΒ­μαΒ­ϊΒ­κή πεΒ­ρίΒ­οΒ­δο ως το τέΒ­λος της βυΒ­ζαΒ­ντιΒ­νής εΒ­ποΒ­χής και από τους αιώΒ­νες της ξεΒ­νοΒ­κραΒ­τίΒ­ας ως την εΒ­παΒ­ναΒ­σταΒ­τιΒ­κή αΒ­φύΒ­πνιΒ­ση του 1821 και την ίΒ­δρυΒ­ση του νεΒ­οΒ­ελΒ­ληΒ­νιΒ­κού κράΒ­τους. Ο εΒ­πιΒ­σκέΒ­πτης της έκθεσης θα έΒ­χει τη δυναΒ­τόΒ­τηΒ­τα να παΒ­ραΒ­κοΒ­λουΒ­θήΒ­σει μαΒ­ζί με την διαΒ­δροΒ­μή της ελΒ­ληΒ­νιΒ­κής τέΒ­χνης και τις ιΒ­στοΒ­ριΒ­κές πεΒ­ριΒ­πέΒ­τειες της ΕλΒ­λάΒ­δας, όΒ­πως τις εκΒ­προΒ­σωΒ­πούν αΒ­ντιΒ­προΒ­σωπευΒ­τιΒ­κά έρΒ­γα οΒ­κτώ σχεΒ­δόν χιΒ­λιεΒ­τιών.

    Την έκΒ­θεΒ­ση θα πλαιΒ­σιώΒ­σουν ποΒ­λιΒ­τιΒ­στιΒ­κές εκΒ­δηΒ­λώΒ­σεις στο Powerhouse Museum, όΒ­που ο ΑγΒ­γεΒ­λος ΔεΒ­ληΒ­βορΒ­ριάς θα έΒ­χει την ευΒ­καιΒ­ρίΒ­α να παΒ­ρουΒ­σιάΒ­σει το σύΒ­νοΒ­λο των συλΒ­λοΒ­γών και των δραΒ­στηΒ­ριοΒ­τήΒ­των του ΙΒ­δρύΒ­μαΒ­τος.

    ΕΒ­πιπλέον, θα μιΒ­λήΒ­σει για τον εΒ­παΒ­ναΒ­παΒ­τριΒ­σμό των Γλυπτών του ΠαρΒ­θεΒ­νώΒ­να στο εΒ­τήΒ­σιο συΒ­νέΒ­δριο των ΜουΒ­σείΒ­ων της ΑυΒ­στραΒ­λίΒ­ας.

    ΜεΒ­τά το Σίδνεϊ, όΒ­που θα βρίΒ­σκεΒ­ται ως τις 4 ΣεΒ­πτεμΒ­βρίΒ­ου, η έκΒ­θεΒ­ση θα μεΒ­ταφερΒ­θεί στο Museum Victoria της ΜελΒ­βούρΒ­νης (20.9.2005 έΒ­ως 31.1.2006) και θα οΒ­λοΒ­κληΒ­ρώΒ­σει την πεΒ­ριοΒ­δεία της στην ΑυΒ­στραΒ­λίΒ­α με τεΒ­λιΒ­κό σταθΒ­μό το Museum of Western Australia του ΠερΒ­θ (1.3 έΒ­ως 30.6.2006).

    [06] Συνεργασία πρωθυπουργού με τον Π.Μολυβιάτη

    Συνεργασία μιας ώρας με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και συζήτησαν για όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής -ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ,καθώς και για το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Επίσης, στην Αθήνα αναμένεται η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Λόρα Κένεντι, ως δεύτερο σταθμό της περιοδείας της στο τρίγωνο -Αγκυρα- Αθήνα - Λευκωσία. Η κα Κένεντι αύριο θα έχει διαβουλεύσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ την Παρασκευή θα μεταβεί στην Λευκωσία. Ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε οτι η επίσκεψη αυτή δεν συνιστά νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό αλλά έρχεται για να ακούσει, όπως είπε, τις προτάσεις της Λευκωσίας.

    [07] Στην σύνοδο του ΟΟΣΑ ο Γιώργος Αλογοσκούφης

    Οι εξελίξεις και οι προοπτικές των οικονομιών των χωρών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ) θα συζητηθούν σήμερα και αύριο στο Παρίσι.

    Κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΟΟΣΑ, στην οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, θα συζητηθούν και θέματα σχετικά με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία.

    [08] Παγκόσμια Ημέρα για το Ασθμα.

    Τριάντα εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη υποφέρουν από άσθμα. Μεταξύ αυτών έξι εκατομμύρια παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα με κρίσεις και διαταραχή στον ύπνο, ενώ τουλάχιστον ένας ασθματικός στους τέσσερις (27%) καπνίζει, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος.

    Ο αριθμός των ατόμων που ταλαιπωρούνται από την ασθένεια έχει διπλασιαστεί τα 10 τελευταία χρόνια και το άσθμα πλήττει κατά μέσο όρο το 5,9% του πληθυσμού στη δυτική Ευρώπη, με ένα ποσοστό 16,1% να καταγράφεται στη Βρετανία και την Ιρλανδία, επισημαίνει η Εταιρία Άσθματος και Αλλεργιών.

    Συνολικά στα 300 εκατομμύρια εκτιμάται ότι ανέρχεται ο αριθμός των ασθματικών σε όλο τον κόσμο.

    Έρευνα που διενεργήθηκε σε πέντε χώρες (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία και Σουηδία) από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εταιριών Αλλεργικών και Ασθματικών, αναφέρει ότι: τα 2/3 αυτών (67%) έχουν διαταραγμένο ύπνο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, τα 3/4 (76%) έχουν κρίσεις συριστικής αναπνοής τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ένας στους τέσσερις (25%) παρουσιάζει κρίση που περιορίζει την ικανότητά του να μιλά τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε σε δείγμα 1.300 ασθενών το 2004 και το 2005, το άσθμα περιγράφεται ως "ενοχλητικό" από το 76% των ασθενών, "επώδυνο" από το 63% και "αγχωτικό" από το 58%.

    [09] Μήνυμα Ρουσόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα Τύπου.

    "Η ποιότητα του Τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού, είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας μας συλλογικά και καθενός πολίτη ξεχωριστά και αποτελεί έναν από τους ασφαλέστερους ενδείκτες της ποιότητας της δημοκρατίας και γιβ αυτό συνιστά πρωτεύοντα στόχο της νέας διακυβέρνησης", τονίζει ο Υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Τύπου.

    Ο κ. Ρουσόπουλος σημειώνει πως "στην κατεύθυνση αυτή αφιερώνουμε τις δυνάμεις μας με την πίστη ότι η επένδυση στους θεσμούς είναι σταθερό θεμέλιο κάθε αισιόδοξης σκέψης για το μέλλον".

    Ακόμη ο Υπουργός Επικρατείας στο μήνυμά του επισημαίνει:

    "Η Παγκόσμια ημέρα του Τύπου είναι μια ευκαιρία περισυλλογής και αναστοχασμού. Είναι κυρίως μια ευκαιρία όλοι όσοι μετέχουμε στη δημόσια σφαίρα -πολιτικοί, άνθρωποι των Μέσων, πολίτες- να διερευνήσουμε τους τρόπους εκείνους με τους οποίους ο Τύπος θα συμβάλλει αποτελεσματικότερα στο πιεστικό αίτημα για ουσιαστική αναβάθμιση της Δημοκρατίας μας.

    Στο πνεύμα αυτό, ο σχεδιασμός και η δράση μας αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα:

    - Στην κατοχύρωση, στην πράξη, της επιταγής για ελευθεροτυπία και ελευθερία της έκφρασης.

    - Στη διασφάλιση της επιτέλεσης του συνταγματικού ρόλου του Τύπου, με τον αποκλεισμό κάθε είδους εξωθεσμικών παρεμβάσεων από παράγοντες εκτός αλλά και εντός των ΜΜΕ που υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα, στο πλαίσιο της αυτορύθμισης και του σεβασμού των κανόνων της δημοκρατίας.

    -Στην καλλιέργεια, μέσα από μια διαρκή προσπάθεια με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών δυνάμεων, μιας σύγχρονης παιδείας για τα Μέσα, ενός νέου πολιτισμού των Μέσων".

    [10] Μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας για την Παγκόσμια Ημέρα Τύπου

    Τουλάχιστον 1.146 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης δέχθηκαν επιθέσεις στη διάρκεια του 2004, ανακοίνωσε η επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων (CPJ). Στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου, 3 Μαΐου, αναφέρεται ότι δεκάδες δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και εικονολήπτες έχασαν τη ζωή τους το 2004. H CPJ εκτιμά ότι 56 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν πέρυσι ενώ 124 φυλακίσθηκαν και 19 συνεχίζουν να αγνοούνται. Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (ΙΡΙ) ανακοίνωσε ότι 78 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2004.

    Το Ιράκ παραμένει η πιο επικίνδυνη περιοχή του Κόσμου για τους δημοσιογράφους καθώς πέρυσι στη χώρα αυτή σκοτώθηκαν 20. Η αμέσως πιο επικίνδυνη περιοχή θεωρούνται οι Φιλιππίνες. Η οργάνωση "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" (RSF) χαρακτήρισαν το 2004 "χρονιά θλίψης". Η RSF ανακοίνωσε ότι οι δημοσιογράφοι σε πολλές χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ελευθεροτυπία όπως στις ΗΠΑ όπου πολλοί είναι οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση που οδηγούνται στα δικαστήρια για να τους αναγκάσουν να αποκαλύψουν τις πηγές τους.

    "Η ποιότητα του Τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού, είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας μας συλλογικά και καθενός πολίτη ξεχωριστά και αποτελεί έναν από τους ασφαλέστερους ενδείκτες της ποιότητας της δημοκρατίας και γιβ αυτό συνιστά πρωτεύοντα στόχο της νέας διακυβέρνησης", τονίζει ο Υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Τύπου. Ο κ. Ρουσόπουλος σημειώνει πως "στην κατεύθυνση αυτή αφιερώνουμε τις δυνάμεις μας με την πίστη ότι η επένδυση στους θεσμούς είναι σταθερό θεμέλιο κάθε αισιόδοξης σκέψης για το μέλλον". Ακόμη ο Υπουργός Επικρατείας στο μήνυμά του επισημαίνει: "Η Παγκόσμια ημέρα του Τύπου είναι μια ευκαιρία περισυλλογής και αναστοχασμού. Είναι κυρίως μια ευκαιρία όλοι όσοι μετέχουμε στη δημόσια σφαίρα -πολιτικοί, άνθρωποι των Μέσων, πολίτες- να διερευνήσουμε τους τρόπους εκείνους με τους οποίους ο Τύπος θα συμβάλλει αποτελεσματικότερα στο πιεστικό αίτημα για ουσιαστική αναβάθμιση της Δημοκρατίας μας.

    Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης τονίζει ότι "δημοκρατία και ελευθερία του Τύπου είναι δυο έννοιες απολύτως συνυφασμένες" και προσθέτει: "Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου, πολίτες, πολιτικοί και λειτουργοί του Τύπου, οφείλουμε να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας, στις σύγχρονες ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπίσει και να ικανοποιήσει ο Τύπος. Γιατί, παρά το γεγονός, ότι τα σύνορα "πέφτουν", μεγαλώνει, σε βαθμό αντιστρόφως ανάλογο, η ανάγκη για την ουσιαστική ενημέρωση, αλλά και για την απρόσκοπτη διακίνηση ιδεών και απόψεων, σε ένα περιβάλλον στο οποίο διαμορφώνονται ολοένα και περισσότερο ολιγοπωλιακές καταστάσεις".

    "Θεωρώ υποχρέωσή μου να εκφράσω εκ μέρους του ΣΥΝ ένα μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης στον καθημερινό αγώνα των λειτουργών του δημοσιογραφικού επαγγέλματος όπου γης για αυθεντική ενημέρωση, για επικοινωνία, για δημοσιότητα, για γνώση και για όλα αυτά που καθιστούν αυτήν την ιδιαίτερη ενασχόληση οργανικό μέρος του πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας. Αποτίνουμε φόρο τιμής στα δεκάδες θύματα που κάθε χρόνο αποτελούν την πιο τραγική απόδειξη του ακήρυχτου πολέμου των πάσης φύσης τυράννων, λογοκριτών, στυγνών εμπόρων παραπληροφόρησης και των ηγετών των παντοειδών ανελεύθερων καθεστώτων ενάντια στους λειτουργούς και στη δύναμη της ενημέρωσης", τονίζει στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    [11] Τελευταίο αντίο στον Πάνο Γεραμάνη

    Ενα παρατεταμένο χειροκρότημα - ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς του - από εκατοντάδες πρόσωπα με βουρκωμένα μάτια, συνόδευσε τον δημοσιογράφο Πάνο Γεραμάνη προς το τελευταίο του ταξίδι στην γένετειρά του, το Βασιλικό Ευβοίας, στην γή της οποίας θα αναπαυθεί σήμερα το απόγευμα.

    Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη σήμερα το μεσημέρι στο ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου, παρουσία της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, εκπροσώπων των άλλων κομμάτων, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και φίλων του Πάνου Γεραμάνη.

    Εκ μέρους του πολιτικού κόσμου ήταν επίσης παρόντες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, η Μαρία Δαμανάκη, ο Στέφανος Τζουμάκας, καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    Μεταξύ των καλλιτεχνών διακρίναμε τους Μαρινέλλα, Μαίρη Λίντα, Καίτη Γκρέϋ, Πόλυ Πάνου, Μαρία Φαραντούρη, Μάνο Ελευθερίου, Σταμάτη Κόκοτα, Δημήτρη Μητροπάνο, Μανώλη Μητσιά και Λάκη Χαλκιά.

    Παρών ήταν, επίσης, εκ μέρους των παλαιμάχων του Ολυμπιακού Πειραιώς - της αγαπημένης ομάδας του Πάνου Γεραμάνη - ο Ηλίας Ρωσσίδης.

    Με τα λόγια "Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά ένα συνάδελφο-κόσμημα για την ελληνική δημοσιογραφία", απηυθυνε το υστατο χαίρε στον Πάνο Γεραμάνη ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσαλαπάτης, ενώ εκ μέρους της δημοσιογραφικής οικογένειας της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" αποχαιρέτισε τον εκλιπόντα ο σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας, Βασίλης Νικολόπουλος.

    "Αγαπημένε μας Πάνο, η προσφορά σου στην ελληνική μουσική και τον αθλητισμό έχει εκτιμηθεί απο το πανελλήνιο, ενώ ανεκτίμητη υπήρξε και η προσφορά σου στα "ΝΕΑ" και μεγάλη θα είναι η απώλεια για την εφημερίδα μας", είπε ο κ. Νικολόπουλος.

    "Εκ μέρους του ΚΚΕ αποχαιρετάμε έναν παλιό φίλο και σύντροφο, ένα κοινωνικό αγωνιστή με πολύχρονη και πολύμορφη προσφορά και με έργο ιδιαίτερο για τη διάσωση του λαϊκού μας πολιτισμού και του λαϊκού τραγουδιού", ανέφερε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Θεόδωρος Τζιαντζής.

    Συντετριμμένος αποχαιρέτισε τον Πάνο Γεραμάνη ο επί 45 χρόνια συνάδελφός του και φίλος του, Δημήτρης Χαλιβελάκης, ενώ με ένα ποίημα που γράφτηκε μόλις έγινε γνωστή η τραγική είδηση αποχαιρέτισε τον εκλιπόντα ο Σύλλογος Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη Νομού Εύβοιας "Υπάρχω".

    "Ο Πάνος Γεραμάνης δεν φώτισε μόνο τους λαϊκούς βάρδους, αλλά και την ηρωϊκή και επική εποχή του ελληνικού ποδοσφαίρου", ανέφερε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Αριστείδης Καμάρας, ενώ ο φωτογράφος Τάκης Παναγίδης είπε ότι "η μνήμη σου θα είναι αναγκαστικά και υποχρεωτικά παντοτινή και αιώνια".

    "Μετά τον πατέρα μου έφυγε ο Πάνος, ήμασταν φίλοι, αγαπούσε τον πατέρα μου, λάτρευε και μένα, τον λάτρευα και εγώ, θα κάνουν παρέα εκεί...", είπε στους δημοσιογράφους ο νεώτερος Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι "δεν υπήρξε άλλος σαν αυτόν".

    Ο Πάνος Γεραμάνης ξεκίνησε την δημοσιογραφική του καριέρα στα 17του, ως αθλητικός ρεπόρτερ στην εφημερίδα "Φως των Σπορ", εκ μέρους της οποίας τον αποχαιρέτισε ο κ. Ευαγγελίου. Εν συνεχεία εργάστηκε στις περισσότερες εφημερίδες ως συντάκτης ύλης, ρεπόρτερ και δισκοκριτικός. Τα τελευταία 18 χρόνια εργαζόταν στα "ΝΕΑ", ως συντάκτης ύλης, γράφοντας παράλληλα για το λαϊκό τραγούδι, αλλά και υπογράφοντας δύο στήλες, μία για τις "ασπρόμαυρες" στιγμές της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου και άλλη μία για τις καλές λαϊκές ταβέρνες της Αθήνας.

    Ο Πάνος Γεραμάνης χάραξε, επίσης, μια ξεχωριστή και πολύ σημαντική πορεία στο ελληνικό ραδιόφωνο, αρχικά στον "902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM" και εν συνεχεία στο "Β Πρόγραμμα" της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με την εκπομπή "Λαϊκοί Βάρδοι", από το μικρόφωνο της οποίας παρουσιάστηκαν, όχι μόνο οι μεγάλοι και επώνυμοι, αλλά και οι άγνωστοι σε πολλούς - πλήν πολύ σημαντικοί - δημιουργοί και συντελεστές του λαϊκού τραγουδιού.

    Συλλυπητήρια Θ. Ρουσόπουλου, Ν.Αθανασάκη, Α. Παπαρήγα

    "Ο Πάνος Γεραμάνης τίμησε τη δημοσιογραφία με το ήθος και την εργατικότητά του και κέρδισε επάξια την αναγνώριση του κοινού και των συναδέλφων του. Το ευρύτατο, πολύτιμο αρχειακό του έργο καταδεικνύει ότι η δημοσιογραφία, όταν υπηρετείται με συνέπεια, υπερβαίνει τα όρια του εφήμερου και γίνεται Ιστορία", αναφέρεται σε δήλωση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, στην οποία εκφράζονται και τα βαθιά του συλλυπητήρια στους οικείους και συναδέλφους του.

    "Ο Πάνος Γεραμάνης υπήρξε ένας ξεχωριστός δημοσιογράφος για τη σεμνότητα και την εντιμότητά του. Διακρίθηκε ιδιαίτερα για την έρευνα σε δύο τομείς αγαπητούς στους απλούς ανθρώπους, το λαϊκό τραγούδι και τον αθλητισμό. Η προσφορά του αναγνωρίστηκε από όλους και πρώτα από τους συναδέλφους του, που τον τίμησαν γι' αυτήν. Αλλά οι τιμές δε τον άλλαξαν. Παρέμεινε πάντα ένας απλός άνθρωπος, ένας ακούραστος ερευνητής, με ιδιαίτερα σημαντικό έργο. Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.

    Τα θερμά της συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Πάνου Γεραμάνη, για τον πρόωρο χαμό του, εξέφρασε με τηλεγράφημά της η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. "Ο Πάνος Γεραμάνης υπήρξε ένας από τους λίγους που μελέτησε σε βάθος το λαϊκό τραγούδι και ανέδειξε την σύνδεσή του με τους αγώνες και τους πόθους του λαού μας", σημειώνει στο τηλεγράφημά της κ. Παπαρήγα.

    [12] Αρχίζει από αύριο η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

    Αρχίζουν από αύριο οι καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ανάλογα με τον αριθμό φορολογικού μητρώου των φορολογουμένων. Αύριο λήγει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων των φορολογουμένων που το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους λήγει στον αριθμό 1. Στις 6/5 λήγει η προθεσμία για τον αριθμό 2. Στις 10/5 για τον αριθμό 3. Στις 12/5 για το 4. Στις 16/5 για το 5. Στις 18/5 για το 6. Στις 20/5 για το 7. Στις 24/5 για το 8. Στις 26/5 για το 9. Στις 30/5 για τους αριθμούς 10,20,30,40,50 και την 1/6 για τους φορολογούμενους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 60,70,80,90,00. Οι ίδιες προθεσμίες ισχύουν και για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την φορολογική τους δήλωση. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν τα έντυπα Ε2, Ε3 και Ε9 στο διάστημα από 10/6 έως 10/7.Υπενθυμίζεται οτι φέτος, είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του εντύπου Ε9.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 May 2005 - 23:22:57 UTC