Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες συναντήσεις θα έχει σήμερα με υπουργούς του ο Κ.Καραμανλής
  • [02] Στην τελική ευθεία το θέμα των Ολυμπιακών Αερογραμμών
  • [03] Με Σ.Δήμα, Μ.Γιαννάκου και Ν.Κακλαμάνη,συναντήθηκε ο πρωθυπουργός.
  • [04] Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα Ιεροσόλυμα
  • [05] Ιστορική τρίτη νίκη, αλλά με μειωμένη κοινοβουλευτική δύναμη, για το Εργατικό Κόμμα
  • [06] Δώδεκα συνοδικοί αρχιερείς υπέγραψαν το κείμενο της αποκήρυξης του Πατριάρχη Ειρηναίου
  • [07] Παράνομη προσέγγιση ελληνικού πλοίου σε λιμάνι της κατεχόμενης Κύπρου
  • [08] Αντιπαράθεση κυβέρνησης και εργατικών συνδικάτων για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς

  • [01] Νέες συναντήσεις θα έχει σήμερα με υπουργούς του ο Κ.Καραμανλής

    Σήμερα, ο Κώστας Καραμανλής θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον επίτροπο της Ελλάδας στην Ε.Ε. Σταύρο Δήμα, την υπουργό Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου και τον υπουργό Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη.

    Χθες ο πρωθυουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σουφλιά και συζήτησαν για όλα τα θέματα.

    Στη συνομιλία που είχε ο κ. Σουφλιάς με τους δημοσιογράφους και ερωτηθείς με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας "Απογευματινή" για το Προεδρικό Διάταγμα που κωδικοποιεί τη νομοθεσία σχετικά με τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού, ο κ. Σουφλιάς ανέφερε το διάταγμα δεν αναφέρεται στη σύνθεση της κυβέρνησης, αλλά στην κυβερνητική λειτουργία.

    Σε άλλη ερώτηση αν πρέπει να θεσμοθετηθεί θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο κ. Σουφλιάς σημείωσε ότι είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και πως όλα αυτά προβλέπονται από το Σύνταγμα.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ακόμη στο ερώτημα αν βλέπει ανασχηματισμό πως "οσονούπω δεν βλέπω αλλά μέχρι το φθινόπωρο αφού η κυβέρνηση έχει συμπληρώσει ενάμιση χρόνο είναι λογικό να γίνει".

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μικρού και ευέλικτου υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε πως εδώ και χρόνια υπάρχει αυτή η συζήτηση και πως κάτι τέτοιο προβλέπεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά πρόσθεσε πως για το θέμα αυτό αποφασίζει ο πρωθυπουργός.

    [02] Στην τελική ευθεία το θέμα των Ολυμπιακών Αερογραμμών

    Κρίσιμες είναι οι ερχόμενες δύο εβδομάδες για το μέλλον των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Στο διάστημα αυτό, αναμένονται τα αποτελέσματα των εν εξελίξει διαγωνισμών ιδιωτικοποίησης της εταιρίας. Για τα θέμα αυτό είχε χθες συνάντηση ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης με τα σωματεία των εργαζομένων στον εθνικό μας αερομεταφορέα.

    Επίσης, αναστάτωση αναμένεται να παρατηρηθεί αύριο στις πτήσεις των αεροσκαφών, εξαιτίας της τετράωρης στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

    Λόγω της κινητοποίησης οι εταιρίες αναγκάστηκαν να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμα των πτήσεων και να ενημερώσουν έγκαιρα τους επιβάτες για τις αλλαγές που θα γίνουν.

    Από τις Ολυμπιακές αερογραμμές ανακοινώθηκε ότι ματαιώνονται 13 δρομολόγια εσωτερικού, ενώ αλλάζει η ώρα αναχώρησης σε συνολικά 36 πτήσεις.

    Οι πτήσεις που ματαιώνονται είναι οι εξής:

    Από Αθήνα για ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, ΧΙΟ ΣΑΜΟΣ, ΡΟΔΟ, ΚΥΘΗΡΑ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΠΑΡΟ, ΜΗΛΟ από Ρόδο για ΚΩ-ΛΕΡΟ-ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ από Θεσσαλονίκη για XANIA, από ΡΟΔΟ για ΣΑΜΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΛΗΜΝΟ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗ και από ΣΗΤΕΙΑ-ΠΡΕΒΕΖΑ-ΣΗΤΕΙΑ.

    [03] Με Σ.Δήμα, Μ.Γιαννάκου και Ν.Κακλαμάνη,συναντήθηκε ο πρωθυπουργός.

    Για τα θέματα του περιβάλλοντος, την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις διαδικασίες κύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κοινοτικός Επίτροπος Σταύρος Δήμας.

    Ερωτηθείς για το θέμα του "βασικού μετόχου", ο κ. Δήμας είπε ότι έχει πάρει την πορεία του και θα βρεθεί ο κοινός τόπος, σημειώνοντας ότι θα ακολουθηθούν εκείνες οι διαδικασίες για να έχουμε μια συμφωνία η οποία και τη διαφάνεια στη διαδικασία ανάθεσης των δημοσίων έργων θα επιτυγχάνει και το Κοινοτικό δίκαιο θα είναι σεβαστό.

    Ο κ. Δήμας απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι πολύ καλή, δήλωσε αισιόδοξος και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η πιο σταθερή χώρα στην περιοχή, υπογραμμίζοντας πως παρά το υψηλό έλλειμμα η Ελλάδα έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό αποτελεί επίτευγμα, παρά τις προβλέψεις ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα υπήρχε πρόβλημα στην ανάπτυξη.

    Σε άλλη ερώτηση για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη μη μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς, ο κ. Δήμας είπε ότι υπάρχουν διάφορα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται ή αντιμετωπίζονται με περισσότερη ή λιγότερη συζήτηση.

    Εκείνο που πρέπει να μας απασχολεί, πρόσθεσε, είναι τα μεγάλα θέματα, στα οποία πάμε καλά. Στήν ερώτηση αργία ή απεργία, ο Κοινοτικός Επίτροπος δεν θέλησε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός τιμούν τους εργαζόμενους και πρέπει να τους τιμούν.

    Συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Μ.Γιαννάκου

    Εφόλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα της Παιδείας με την υπουργό Μαριέτα Γιαννάκου είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλήγς, καθώς, όπως τόνισε η κ. Γιαννάκου, η Παιδεία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

    Σε ερώτηση για τον Πατριάρχη κ. Ειρηναίο, η κ. Γιαννάκου παρέπεμψε στη χθεσινή ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών Παναγιώτη Σκανδαλάκη, ενώ σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού απέφυγε να απαντήσει λέγοντας "τι δουλειά έχω εγώ με αυτό".

    Σημείωσε, πάντως, ότι υπάρχει διαφορετική διακυβέρνηση από αυτή που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ υπογράμμισε πως το κατεστημένο αντιδρά στις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιλύσει χρόνια προβλήματα.

    Μίλησε ακόμη για υπερβολές από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, όπου, όπως είπε, η λεπτομέρεια γίνεται μεγάλο θέμα, ενώ σε ότι αφορά στο θέμα της Πρωτομαγιάς η κ. Γιαννάκου υπογράμμισε ότι σημασία έχει η πολιτική ουσία και το μήνυμα που στέλνεται.

    Τόνισε ακόμη πως "λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτα", ενώ σε άλλη ερώτηση εάν υπάρχει επικοινωνιακό πρόβλημα απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι η υπόθεση της επικοινωνίας και της ανθρώπινης επικοινωνίας δεν είναι κάτι τέλειο ούτε μπαίνει σε κουτάκια και πως δεν είναι το πλαίσιο αυτό απαλλαγμένο από συναισθήματα και εντάσεις.

    Συνεργασία και με τον Ν.Κακλαμάνη

    Συνεργασία με τον υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και συζήτησαν για την πορεία του νομοθετικού έργου του υπουργείου.

    Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε πως επίκειται η κατάθεση του νομοσχεδίου για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, στο οποίο θα καταθέσει και τροπολογία για την ενοικίαση 30 κλινών ΜΕΘ στο "Ερρίκος Ντυνάν" σε τιμές δημοσίου και με το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου.

    Τα επόμενα νομοσχέδια, όπως είπε, αφορούν την ποιότητα στο χώρο της Υγείας, το φάρμακο, την ιατρική δεοντολογία και τις προμήθειες των νοσοκομείων. Ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε ότι εδώ και τέσσερις ημέρες ισχύει, με την υπουργική απόφαση που έχει υπογράψει, μειωμένο τιμολόγιο κατά 25% για ορθοπεδικά υλικά, φίλτρα νεφρού, κλπ.

    Ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε ερώτηση για τον οικογενειακό γιατρό είπε πως ο οικογενειακός γιατρός αποτελεί "βασικό εξάρτημα για το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας και έως τα τέλη του 2005 θα έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

    Ακόμη τόνισε ότι αναμένει σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομίας να ληφθούν αποφάσεις για την πρόσληψη προσωπικού σε μόνιμες οργανικές θέσεις.

    Ανέφερε πως έχει ζητήσει να προσληφθούν 9.500 άτομα για να καλυφθούν τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό και στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Επίσης, ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε ερώτηση για δυο επίορκους ιατρούς που "έπαιρναν φακελάκι", ανέφερε ότι το θέμα έχει πάρει το δρόμο του, για να επιβληθεί αργία στους ιατρούς αυτούς.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού είπε ότι δεν τον αφορά το θέμα, ούτε πόσοι και ποιοί υπουργοί (όπως ήταν η ερώτηση) θα απομακρυνθούν.

    Πάντως, τόνισε, ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός στην κυβέρνηση, ταχύτερη λήψη αποφάσεων ώστε να είναι πιο αποτελεσματική, ενώ αναγνώρισε ότι γίνονται και λάθη.

    Ο υπουργός Υγείας σε ερώτημα για το θέμα της Πρωτομαγιάς είπε ότι πάντα σε όλα τα θέματα υπάρχει και η άλλη πλευρά του λόφου.

    Ο κ. Κακλαμάνης πάντως, υπογράμμισε ότι από τις επαφές του με τους πολίτες δεν εισπράττει βαρύ κλίμα όπως ορισμένα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν.

    Μάλιστα, ανέφερε ότι πρόσφατα διάβασε δημοσιεύματα ότι ο ίδιος είχε κόντρα με τον κ. Αλογοσκούφη για τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και ανέφερε ότι δεν υπήρξε τίποτε από όλα αυτά απλώς μια παρανόηση καθώς είχε συνδεθεί το θέμα της ενοικίασης των ΜΕΘ με τις συμπράξεις αυτές. Αντιθέτως είπε ο κ. Κακλαμάνης με τον κ. Αλογοσκούφη είχαμε κάνει ταυτόσημες δηλώσεις.

    [04] Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα Ιεροσόλυμα

    Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποτελουμένη από τους μητροπολίτες Κυδωνίας & Αποκορών κ. Ειρηναίο , Φιλαδέλφειας κ. Μελίτωνα και τον ηγούμενο της Μόνης Ιβήρων, κ. Βασίλειο Γοντικάκη, θα αναχωρήσει απόψε αργά το βράδυ από την Κωνσταντινούπολη για τα Ιεροσόλυμα, παρά τις αντιρρήσεις του Πατριάρχη Ειρηναίου.

    Ο κ. Ειρηναίος, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το Φανάρι, δήλωσε ότι, χωρίς τη δική του συγκατάθεση η παρουσία της Εξαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στα Ιεροσόλυμα συνιστά «αντικανονική ενέργεια» και «επέμβαση στα εσωτερικά άλλου Πατριαρχείου».

    «Θα αντιμετωπίσουμε τις αντιρρήσεις αυτές επιτόπου», είπαν στο ΑΠΕ μέλη της Εξαρχίας.

    [05] Ιστορική τρίτη νίκη, αλλά με μειωμένη κοινοβουλευτική δύναμη, για το Εργατικό Κόμμα

    ""Πάνε οκτώ χρόνια από την πρώτη φορά που έγινα πρωθυπουργός, ήμουν πολύ πιο νέος, αλλά είχα και πολύ λιγότερη πείρα", δήλωσε ο Τόνι Μπλερ, αμέσως μόλις έλαβε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

    "Διδάχθηκα πολλά και τώρα έχω μία πολύ σαφή ιδέα για το τι θέλουν οι Βρετανοί", πρόσθεσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ και υποσχέθηκε ότι τώρα θα αφοσιωθεί στην υλοποίηση των στόχων που αποτελούν προτεραιότητα για τη χώρα του.

    Το Εργατικό Κόμμα κέρδισε την ιστορική τρίτη νίκη αλλά με μειωμένη σημαντικά την κοινοβουλευτική του δύναμη, περίπου στο 36% .

    Ενώ απομένει η ανακοίνωση του αποτελέσματος ορισμένων περιφερειών, σύμφωνα με υπολογισμούς οι Εργατικοί θα διαθέτουν πλειοψηφία 68 εδρών, ενώ στην τελευταία βουλή διέθεταν πλειοψηφία 167 εδρών.

    Παραιτείται ο Χάουαρντ

    Ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, Μάικλ Χάουαρντ, που ηττήθηκε στις εκλογές, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί όταν οι Συντηρητικοί αποφασίσουν με ποιό τρόπο και πότε θα εκλέξουν το νέο τους ηγέτη.

    Συγχαρητήρια επιστολή του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, στον Τόνι Μπλερ

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής απέστειλε προς τον Τόνι Μπλέρ για την επανεκλογή του, την ακόλουθη συγχαρητήρια επιστολή:

    «Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, θέλω να εκφράσω τα θερμότερα συγχαρητήριά μου για την επανεκλογή σου. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά σε μία ευρεία σειρά θεμάτων κοινού, διμερούς και ευρωπαϊκού, ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και σε διεθνή ζητήματα. Εύχομαι κάθε επιτυχία στα καθήκοντά σου.»

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, στον Τόνι Μπλερ

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, με τηλεγράφημά του προς τον Τόνι Μπλερ, εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήριά του για την εκλογική νίκη του Εργατικού Κόμματος, και τις καλύτερες ευχές του για την τρίτη κατά σειρά κυβερνητική του θητεία.

    [06] Δώδεκα συνοδικοί αρχιερείς υπέγραψαν το κείμενο της αποκήρυξης του Πατριάρχη Ειρηναίου

    Στους 12 ανέρχεται ο αριθμός των συνοδικών αρχιερέων που υπέγραψαν το κείμενο της αποκήρυξης του Πατριάρχη Ειρηναίου.

    Με βάση το Καταστατικό του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, κηρύσσεται αυτομάτως έκπτωτος, με τελική έγκριση της κυβερνήσεως της Ιορδανίας.

    Προσωρινή κατάληψη του Πατριαρχείου από αρχιερείς και πατέρες του Παναγίου Τάφου

    Σε προσωρινή κατάληψη του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων προχώρησαν οι αρχιερείς και πατέρες του Πανάγιου Τάφου. Η ενέργεια ήταν αποτέλεσμα του διαπληκτισμού του Πατριάρχη των Ιεροσολύμων με τους αρχιερείς, στους οποίους ο ίδιος επιτέθηκε φραστικά, αμέσως μετά την αποτυχημένη προσπάθεια για σύγκληση δεύτερης συνόδου στις 4 το απόγευμα.

    Στο επεισόδιο συμμετείχε και ο νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη, Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο οποίος φέρεται να εξύβρισε κάποιους από τους αρχιερείς και πατέρες και κατόπιν αυτού εκδιώχθηκε από το χώρο.

    Κάτω από αποδοκιμασίες των ίδιων των αρχιερέων του, εγκατέλειψε το χώρο και ο Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τους αστυνομικούς και οδηγούς του. Αυτή την ώρα έξω από το Πατριαρχείο βρίσκεται δύναμη της ισραηλινής αστυνομίας, ενώ οι μοναχοί κλείδωσαν τις πόρτες του Πανάγιου Τάφου και δεν επιτρέπουν σε κανέναν εξωεκκλησιαστικό παράγοντα να εισέλθει στο χώρο.

    [07] Παράνομη προσέγγιση ελληνικού πλοίου σε λιμάνι της κατεχόμενης Κύπρου

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, για λόγους προάσπισης των γενικότερων εθνικών συμφερόντων, έδωσε εντολή να διερευνηθεί το θέμα που προέκυψε με το υπό ελληνική σημαία οχηματαγωγό πλοίο «Aegean Sun» (το οποίο προσέγγισε παράνομα το λιμάνι Αμμοχώστου προερχόμενο από βρετανικό λιμάνι) και ζήτησε να επιβληθούν οι αυστηρότερες των κυρώσεων στην πλοιοκτήτρια εταιρία και στον πλοίαρχο.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Μετά από ενημέρωση ότι ελληνικό πλοίο προσέγγισε παράνομα το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, δόθηκε η εντολή να επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών στην πλοιοκτήτρια εταιρία και τον πλοίαρχο του «Aegean Sun». Ο πλοίαρχος θα παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο του Εμπορικού Ναυτικού και, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, θα του αφαιρεθεί η άδεια και το ναυτικό φυλλάδιο. Επίσης, στον πλοίαρχο δόθηκε αυστηρή εντολή να επιστρέψει άμεσα στο πλησιέστερο ελληνικό λιμάνι. Σε περίπτωση που αρνηθεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών».

    Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο τονίζει ότι "ελληνικά πλοία που δεν προασπίζουν τα εθνικά συμφέροντα, δεν είναι δυνατόν να φέρουν την ελληνική σημαία" και υπενθυμίζει ότι υπάρχει ρητή απαγόρευση του ΥΕΝ, σύμφωνα με σχετικές διαταγές του 1980 και1983, οι οποίες δεν επιτρέπουν προσέγγιση ελληνικών πλοίων σε κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρο.

    [08] Αντιπαράθεση κυβέρνησης και εργατικών συνδικάτων για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς

    Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και εργατικών συνδικάτων, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να μην μεταφερθεί η αργία της Πρωτομαγιάς, που συνέπεσε με την Κυριακή του Πάσχα, σε άλλη εργάσιμη ημέρα.

    Με κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Εσωτερικών και Απασχόλησης τονίζουν πως η Τετάρτη 11 Μαΐου, "ημέρα που επέλεξαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς θα είναι κανονικά εργάσιμη ημέρα, τόσο για το δημόσιο, όσο και για τον ιδιωτικό τομέα", ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κήρυξαν γενική απεργία για την 11η Μαΐου.

    Η Πρωτομαγιά είναι και αργία και απεργία, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να κηρύξει αργία ως ελάχιστο φόρο τιμής στους αγώνες των εργαζομένων.

    Οι εργαζόμενοι, με τη συμμετοχή τους, "θα απαντήσουν σε ψευτοδιλήμματα που υποβαθμίζουν το ιστορικό περιεχόμενο της 1ης Μάη και λειτουργούν αποπροσανατολιστικά" αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, η οποία καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης 11 Μαΐου, καθώς και στη νέα απεργία που έχει εξαγγείλει για τις 18 Μαΐου.

    Αντιδράσεις των κομμάτων

    Σημασία έχει η πολιτική ουσία και το μήνυμα που στέλνεται, υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, ενώ ο ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκος Ελευθερόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιόφωνο "Αλγα Νιους", δήλωσε πως κανείς στην κυβερνητική παράταξη δεν είναι ευτυχής όταν η εικόνα που βγαίνει από ένα γεγονός ήσσονος σημασίας, όπως αυτό της μεταφοράς ή μη της εργατικής πρωτομαγιάς, παίρνει τέτοιες διαστάσεις, επικρίνοντας παράλληλα όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ως αντεργατική.

    Για μένα, είπε, το σημαντικό είναι το πολιτικό μήνυμα και αυτό πρέπει να κοιτάμε πάντα πίσω από ένα τυχαίο γεγονός ή από μία ασυνεννοησία, είπε ο κ. Ελευθερόπουλος και πρόσθεσε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι αντεργατική.

    Αυτό που καλείται η σημερινή κυβέρνηση, επεσήμανε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ δεν είναι να διαχειριστεί αν η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφερθεί 10 ή 11 μέρες αργότερα, αλλά να διαχειριστεί την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης που οδήγησε σε απαξίωση το εισόδημα των εργαζομένων

    Να προσδιορίσουν την Τετάρτη 11 Μαΐου, ως αργία, κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για κλασσικά αντανακλαστικά της δεξιάς. «Το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι απλώς η έλλειψη συντονισμού. Η κυβέρνηση παραπαίει ανάμεσα στην επίπλαστη φιλολαϊκή ρητορεία της και τα βαθιά κλασσικά αντανακλαστικά της ελληνικής δεξιάς. Αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με ανασχηματισμούς, ούτε με συγχωνεύσεις υπουργείων. Αφορά τον ιδεολογικό και πολιτικό πυρήνα των αντιλήψεων του ίδιου του πρωθυπουργού. Αυτά μπορούν, αυτά κάνουν», δήλωσε ο κ.Βενιζέλος.

    Σε ανακοινώσεις τους, ΚΚΕ και ΣΥΝ δηλώνουν: « Η Πρωτομαγιά είναι μέρα τιμής στους εκατομμύρια αγωνιστές της εργατικής τάξης, είναι απεργία, αφετηρία νέων ταξικών αγώνων. Ο καυγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ για τη μέρα της Πρωτομαγιάς είναι υποκριτικός και αποπροσανατολιστικός», δήλωσε το ΚΚΕ.

    Ο ΣΥΝ από την πλευρά του τονίζει: « Η κυβέρνηση, ως σύνολο, μετά από πολυήμερη δημόσια αντιπαράθεση, άρα μετά γνώσεως, αποφάσισε και χρεώνεται την ουσιαστική κατάργηση της αργίας στον επίσημο εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Αν επρόκειτο απλώς για έλλειψη ιστορικής μνήμης ή και ευαισθησίας για τους κοινωνικούς αγώνες, το ολίσθημα θα είχε μόνο και κυρίως ιδεολογική χροιά. Είναι δυστυχώς, όμως, πρόδηλη η πολιτική σκοπιμότητα με την ευθεία επιχορήγηση προς τον ιδιωτικό τομέα και την έμμεση προσπάθεια για την αποτυχία των κινητοποιήσεων».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 May 2005 - 21:25:12 UTC