Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Π. Μολυβιάτη στο περιθώριο της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
  • [02] Ιορδανία και παλαιστινιακή αρχή, επικύρωσαν την αποκήρυξη του κ.Ειρηναίου.
  • [03] Σύνοδος Κορυφής Διαβαλκανικής Συνεργασίας.
  • [04] "Δεν είναι αργία-είναι απεργία".Πανεργατική απεργία ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.
  • [05] Ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της Διαβαλκανικής Συνεργασίας
  • [06] ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Πολύ ικανοποιητική η συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη απεργία
  • [07] Σοβαρά επεισόδια στο Πολυτεχνείο.Τραυματισμός 28χρονου.
  • [08] Πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ
  • [09] Ιορδανία και παλαιστινιακή αρχή, επικύρωσαν την αποκήρυξη του κ.Ειρηναίου

  • [01] Επαφές Π. Μολυβιάτη στο περιθώριο της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Xειραψία και σύντομη συνομιλία είχαν χθες στο Βουκουρέστι ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και ο Τούρκος ομόλογός του Αμπντουλάχ Γκιούλ στο περιθώριο της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ελληνικές αλλά και τουρκικές διπλωματικές πηγές την χαρακτήριζαν ως τυπική.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο προκειμένου να ενημερωθεί για τη συνομιλία που είχε με τους κ. Ερντογάν και Ανάν στη Μόσχα σχετικά με το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι είναι μια θετική εξέλιξη. Στις 15 Ιουνίου ο κ. Παπαδόπουλος θα στείλει απεσταλμένο στα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες που επικρατούν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα είχε προτείνει την αποστολή απεσταλμένου προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα εμπλοκής με την γραπτή κατάθεση προτάσεων για αλλαγές στο σχέδιο Αναν, που είχε ζητήσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Π Μολυβιάτης σε δηλώσεις του στο Reuters τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Πάντα ήταν και είναι σκοπός μας να επιτευχθεί η επανένωση του νησιού μέσω διαδικασίας διαπραγματεύσεων. Δεν πρέπει να έχουμε άλλη αποτυχία».

    Ο κ. Μολυβιάτης πρόσθεσε: «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες εκείνες που θα διασφαλίσουν στο μέγιστο δυνατό τη θετική έκβαση μιας ενδεχόμενης επανεκκίνησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

    Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να πραγματοποιηθούν προκαταρκτικές - διερευνητικές επαφές μεταξύ Λευκωσίας και Ηνωμένων Εθνών με σκοπό να διασφαλίσθεί ότι το πρώτο βήμα δεν θα είναι και το τελευταίο».

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε από τους Έλληνες δημοσιογράφους για την συνάντηση στη Μόσχα ανέφερε «ήταν απλώς μια συνάντηση». Ωστόσο, ελληνικές διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν τις θετικές δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός για τη συνομιλία που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο.

    [02] Ιορδανία και παλαιστινιακή αρχή, επικύρωσαν την αποκήρυξη του κ.Ειρηναίου.

    Εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Η Ιορδανία επικύρωσε την αποκήρυξη του πατριάρχη κ.Ειρηναίου, ενώ αναγνώρισε τις υπογραφές των τριών μελών της Ιεράς Συνόδου. Ηδη, τον κ.Ειρηναίο αποκήρυξε και η Παλαιστινιακή Αρχή.

    Νωρίτερα, ο κ.Ειρηναίος, προσκλήθηκε να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αργότερα, όμως ανακοίνωσε ότι δεν θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και κάλεσε τον κ.Βαρθολομαίο να τον επισκεφθεί στα Ιεροσόλυμα. Επανέλαβε δε τη θέση του ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

    Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από τον κ.Ειρηναίο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Απαντώντας δε σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθεί, δήλωσε χαρακτηριστικά. Μπορείτε να το ερμηνεύσετε.

    [03] Σύνοδος Κορυφής Διαβαλκανικής Συνεργασίας.

    Αρχίζουν στις 9 το πρωί στο Βουκουρέστι οι εργασίες της συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις οποίες μετέχει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Η Ελλάδα αναλαμβάνει για ένα χρόνο την προεδρία του Οργανισμού και παραλαμβάνει σήμερα από τη Ρουμανία. Ο κ. Καραμανλής έχει προγραμματίσει συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου με τον Βούλγαρο πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ, ενώ χθες αργά το απόγευμα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου.

    Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή , το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου και η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανικών χωρών βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως διεφάνη και από την ατζέντα της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών που προηγήθηκε. Από τη Σύνοδο Κορυφής απουσιάζει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογκάν, ενώ από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών απουσίαζε η υπουργός της ΠΓΔΜ κ. Μίτρεβα.

    Στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών ο κ. Π. Μολυβιάτης τόνισε ότι το Κόσοβο είναι ζήτημα που επηρεάζει τη σταθερότητα της περιοχής και ο οργανισμός μπορεί να μετατραπεί σε χρήσιμο δίαυλο πληροφόρησης και επικοινωνίας με την Ομάδα επαφής σχετικά με το Κόσοβο. Το καθεστώς του Κοσόβου αναμένεται να κυριαρχήσει καις τις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τους ηγέτες των χωρών της περιοχής αλλά και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους στις 20 Μαΐου στην Ουάσιγκτον.

    Ο κ Μολυβιάτης τόνισε ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος στο έδαφος της επικείμενης αποτίμησης η οποία θα εξετάσει εάν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για τη δρομολόγηση των συνομιλιών σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου. Σημείωσε ακόμη πως ο σεβασμός των αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων υπενθυμίζοντας τη θέση που έλαβε το Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ, το οποίο υποστήριξε τις προτάσεις Νίμιτς. Σύμφωνα με την απόφαση «Το Συμβούλιο ενθαρρύνει την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ να εντείνουν τις προσπάθειες τους με σκοπό την εξεύρεση μιας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης που θα προέλθει από διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το συντομότερο δυνατόν». Σε αυτό ακριβώς προσβλέπει η Ελλάδα υπογράμμισε ο κ. Μολυβιάτης.

    Στη συνάντηση με τον Ρουμάνο πρόεδρο ο κ. Κ. Καραμανλής συνεχάρη την προεδρία του για την επιτυχημένη διοργάνωση και κυρίως για την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ρουμανίας με την ΕΕ. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Βουκουρέστι θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του και θα υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για να γίνει πλήρες μέλος της ένωσης το 2007. «Τόσο η Ρουμανία όσο και η Βουλγαρία αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της 5ης διεύρυνσης» τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Μίλησε για θετικό κλίμα στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις καθώς επιπλέον η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής. Οι ελληνικές επενδύσεις στη Ρουμανία ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ τόνισε ο κ. Καραμανλής και ζήτησε ουσιαστικά την καθιέρωση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και την εξασφάλιση ίσης αντιμετώπισης στις οικονομικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες.

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας τόνισε ότι η συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποτελεί το πρώτο βήμα για την εισδοχή των χωρών της περιοχής στην ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ανάληψη της προεδρίας της από την Ελλάδα θα συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή. Ο κ. Μπασέσκου τόνισε ότι διαμορφώνεται στη χώρα του κλίμα σταθερότητας για τις επενδύσεις αναγνωρίζοντας ότι στο παρελθόν χρειαζόταν θάρρος για να επενδύσει κανείς στην Ρουμανία και ευχαρίστησε την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. «Το κλίμα θα αλλάξει» υπογράμμισε ο Ρουμάνος πρόεδρος ενώ δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τα αποτελέσματα της φορολογικής μεταρρύθμισης και της εφαρμογής του ενιαίου φορολογικού συντελεστή που ήταν θετικά.

    Η ελληνική προεδρία θα διοργανώσει όπως ανακοίνωσε ο κ. Μολυβιάτης μια άτυπη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών στη Ρόδο, σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων στο Βόλο, συνάντηση με θέμα τα διευρωπαϊκά δίκτυα Μεταφορών, Ενέργειας και Τηλεπικοινωνιών, διακοινοβουλευτική Σύνοδο στην Αθήνα, συνάντηση για τις επενδύσεις που θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη και Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της Ελληνικής προεδρίας τον Μάιο του 2006 επίσης στη Θεσσαλονίκη.

    [04] "Δεν είναι αργία-είναι απεργία".Πανεργατική απεργία ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.

    Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η χώρα λόγω της 24ωρης πανεργατικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

    Το πρωί πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα δύο συγκεντρώσεις. Η μία διοργανώθηκε από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Αρεως. Η άλλη διοργανώθηκε από το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

    Λόγω της απεργίας δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών, ΔΕΚΟ, τραπεζών και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

    Επίσης ακινητοποιημένα έμειναν όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενώ οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ πραγματοποίησαν 3ωρη στάση εργασίας από τις 10 έως τις 1 μετά το μεσημέρι.

    Επίσης δεμένα είναι τα πλοία στα λιμάνια, ενώ από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές πραγματοποιείται μία πτήση ανά προορισμό. Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία ενώ στις απεργιακές κινητοποιήσεις μετέχει και η ΕΣΗΕΑ.

    Μήνυμα του Πρωθυπουργού για την Πρωτομαγιά.

    Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα απόδοσης τιμής στους διεκδικητικούς αγώνες των εργαζομένων για δουλειά, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για ικανοποιητικές αμοιβές, για κοινωνική ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα. Είναι ταυτόχρονα ημέρα νηφάλιας σκέψης και ώριμου προβληματισμού, γύρω από τα νέα αιτήματα και τις νέες προκλήσεις που φέρνει μαζί της η νέα εποχή.

    Χρέος των εργαζομένων είναι να διεκδικούν τη διασφάλιση και τη διεύρυνση των κατακτήσεων τους. Κατακτήσεων που κερδίθηκαν με σκληρούς αγώνες και πολλές φορές με αίμα.

    Χρέος της πολιτικής είναι:

    - να αγωνίζεται για τη διασφάλιση όρων και προϋποθέσεων που εγγυώνται δουλειά για όλους, ασφάλιση για όλους, καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους, ένα καλύτερο αύριο για όλους.

    - να εξασφαλίζει στην πράξη ότι το παραγόμενο κοινωνικό προϊόν διανέμεται με δίκαιους όρους σε όλους τους πολίτες και σε ολόκληρη τη χώρα.

    - να συναρθρώνει τα επιμέρους δίκαια αιτήματα των κοινωνικών ομάδων στο πλαίσιο του ευρύτερου, συλλογικού κοινωνικού συμφέροντος.

    Η πολιτική δικαιώνεται όταν αντιμετωπίζει τα προβλήματα και δεν τα μεταθέτει στο μέλλον. Όταν χαράζει νέους δρόμους και δημιουργεί νέες προοπτικές.

    Με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού, απευθύνομαι ξεχωριστά σε κάθε εργαζόμενη και κάθε εργαζόμενο για να τους επαναδιαβεβαιώσω ότι οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντί τους ισχύουν στο ακέραιο.

    Εργαζόμαστε συστηματικά για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό. Για να χτίσουμε μια πραγματικά ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία, με δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη, ικανή να παράγει περισσότερες, σταθερότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις δουλειάς.

    Είμαι βέβαιος ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την πραγματικότητα. Και είμαι εξίσου βέβαιος ότι συνειδητοποιούν πως η διασφάλιση ενός καλύτερου, κοινού μέλλοντος απαιτεί αλλαγές, ρήξεις και τομές. Ο δρόμος της συντηρητικής διαχείρισης απεδείχθη αδιέξοδος. Είναι τώρα η ώρα για μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν σύντομα την εθνική οικονομία, αλλά και τα οικονομικά κάθε οικογένειας, που θα δημιουργήσουν σταθερό και ασφαλές κλίμα ανάπτυξης και ευημερίας.

    Στη μεγάλη αυτή πρόκληση, που αφορά όλους, προχωρούμε με ρεαλισμό και κοινωνική ευαισθησία. Με τόλμη, αλλά και σύνεση. Με διάλογο, συνεννόηση και την αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων. Κρατούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και διαλόγου που έχουμε ανοίξει, αναζητώντας τη σύνθεση για όσα μεγάλα μας ενώνουν.

    [05] Ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της Διαβαλκανικής Συνεργασίας

    Η ευρωπαική προοπτική των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσα από την υλοποίηση των κριτηρίων και των αρχών που θέτει η ΕΕ, και το καθεστώς του Κοσόβου κυριάρχησαν στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κ Καραμανλή στη σύνοδο αρχηγών κρατών της Διαδικασίας συνεργασίας χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Βουκουρέστι.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου μίλησε για συμφωνημένη λύση σημειώνοντας ότι στη διαδικασία θα πρέπει να μετέχουν τόσο το Βελιγράδι όσο και η Πρίστινα.

    «Το θέμα του Κοσόβου δεν είναι απλά ένα πρόβλημα μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα εξασφαλίσουν περιφερειακή σταθερότητα. Τώρα και στο μέλλον. Η θέση μας είναι απόλυτα σαφής: Το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα διαλόγου και απόλυτα συμβατό με τον Χάρτη των Η.Ε., την Τελική Πράξη του Ελσίνκι και τον Χάρτη των Παρισίων του 1990 για μια Νέα Ευρώπη» υπογράμμισε ο κ.Καραμανλής ζητώντας οι όποιες αποφάσεις αν ληφθούν εντός του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή ΕΕ , ΗΠΑ , Ρωσίας.

    «Τόσο το Βελιγράδι όσο και η Πρίστινα θα πρέπει να εμπλακούν στην διαδικασία αυτή. Ο απευθείας διάλογος μεταξύ τους είναι σημαντικός. Η ευρωπαϊκή προοπτική τους, όπως αυτή προωθήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, τον Ιούνιο 2003, μπορεί και θα πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης.Μια συμφωνημένη λύση θα πρέπει να βασίζεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα και αξίες. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι ο κυριότερος μοχλός για μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του Κοσόβου» , ανέφερε ο πρωθυπουργός και επιπλέον τόνισε: «Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή επιστροφή χιλιάδων Σέρβων προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων στις εστίες τους. Μέτρα θα πρέπει επίσης να ληφθούν άμεσα για την αποκατάσταση των εκκλησιών και των πολιτιστικών μνημείων, τα οποία καταστράφηκαν τον Μάρτιο του 2004, κατά τη διάρκεια των γνωστών ταραχών».

    Έθεσε και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων υπογραμμίζοντας: «Καλώ την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ να αξιοποιήσει την μοναδική αυτή ευκαιρία- την δέσμη ιδεών η οποία πρόσφατα κατατέθηκε από τον ειδικό εκπρόσωπο του Γ.Γ. ΟΗΕ - και από κοινού με την Ελλάδα να βρούμε σύντομα μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ περιγράφοντες τα προβλήματα που διαπιστώνονται στον εκδημοκρατισμό των χωρών της περιοχής αλλά και στην παραβίαση ορισμένων κριτηρίων από χώρες που έχουν μπει στον ευρωπαικό δρόμο. «Οι θεμελιώδεις αρχές της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του απαραβίαστου των συνόρων, της προστασίας των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και της χρήσης ειρηνικών μέσων για την επίλυση των διαφορών αποτελούν προαπαιτούμενα για την σταθερότητα και την ανάπτυξη και για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος για όλες τις χώρες της Ν.Α.Ευρώπης» σημείωσε ο κ. Καραμανλής. Από τη Σύνοδο απουσίαζε ο Τούρκος πρωθυπουργός τον οποίο εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Ο κ Καραμανλής σημείωσε ότι ανάμεσα στα προβλήματα είναι το γεγονός ότι η εκλογική διαδικασία δεν είναι πάντα συμβατή με τα ευρωπαικά δεδομένα , πως η συμμετοχή των μελών των μειονοτήτων χωρίς προκατάληψη παραμένει βασική παράμετρος δημοκρατικής ωριμότητας και τόνισε πως χρειάζονται νέες προσπάθειες για τηνκαταπολέμηση της διαφθοράς , του οργανωμένου εγκλήματος και της γκρίζας οικονομίας.

    Αναλαμβάνοντας την προεδρία της «Διαβαλκανικής Συνεργασίας» ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων «Η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στην ατζέντα για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ενσωμάτωση της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης στην Ε.Ε. Η Διαβαλκανική Συνεργασία αναδεικνύεται σταδιακά ως η « οργανωμένη φωνή» της περιοχής, καθώς αποτελεί έναν γνήσιο μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας που προέρχεται από τις ίδιες τις χώρες της περιοχής. Ο ρόλος της Ε.Ε. στα Βαλκάνια αποδείχτηκε ότι δρα καταλυτικά προς τη βιώσιμη επίλυση κρίσεων και προβλημάτων. Μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στην Θεσσαλονίκη για τα Δυτικά Βαλκάνια, τον Ιούνιο του 2003, κατέστη σαφές ότι η ώθηση που παρέχεται από την προοπτική της ένταξης συνιστά τον σημαντικότερο και πιο επιτυχημένο μηχανισμό πολιτικής « ήπιας δύναμης». Υπογράμμισε ακόμη πως «ο αληθινός πολιτικός ηγέτης δεν πρέπει να ταυτίζεται με συμπεριφορές του παρελθόντος. Πιστεύω ακράδαντα ότι: Οι χώρες και οι λαοί της περιοχής μας, που είναι έτοιμοι να συμμορφωθούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις κοινές ευρω-ατλαντικές αξίες, θα ανταμειφθούν.Οι ηγέτες εκείνοι, που ευθυγραμμίζουν την πολιτική φιλοσοφία τους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αξίες, θα ανταμειφθούν επίσης.Οι βαλκανικές χώρες και οι κυβερνήσεις τους, οι οποίες πετυχαίνουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις σε υφιστάμενα προβλήματα με γείτονες τους, θα βρουν πιθανότατα και τη θέση τους στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ». Στο περιθώριο της Συνόδου είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ, τον πρόεδρο της Βοσνίας Μπόρισλαβ Πάραβατς, τον πρωθυπουργό της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και χθες με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου.

    [06] ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Πολύ ικανοποιητική η συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη απεργία

    Μήνυμα προς την κυβέρνηση και τους εργοδότες αποτέλεσε η σημερινή, κατά τους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, πολύ ικανοποιητική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη απεργία.

    Το εργατικό συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως ήταν, πράγματι, το μεγαλύτερο των τελευταίων χρόνων, ενώ την ίδια στιγμή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ διαδήλωναν από το Σύνταγμα προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος στο σύντομο χαιρετισμό του, έκανε λόγο για "καθολική συμμετοχή" στην απεργία, για "ένα μεγάλο όχι" που είπαν οι εργαζόμενοι σε όσους αποπειράθηκαν να υποβαθμίσουν την Πρωτομαγιά, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για "αυθαιρεσία, υποκρισία και εμπαιγμό".

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος προειδοποίησε τους εργοδότες ότι "τα σχέδια των κοινωνικών ανατροπών δεν θα περάσουν", αλλά αναφέρθηκε και στην τακτική του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι τάσσονται"ενάντια σε κάθε ενέργεια διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος.

    Την πολιτική της Συνομοσπονδίας για την επόμενη περίοδο ανέλυσε με την ομιλία του ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος. Εδωσε έμφαση στα ζητήματα των ανέργων και των συμβασιούχων και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα αποτελέσει "αιτία πολέμου με τα συνδικάτα" κάθε απόπειρα μονομερούς επιβολής της ετήσιας διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ή όποιας λύσης του ζητήματος των "Ευγενών" Ταμείων που θα οδηγεί σε υπονόμευση του ΙΚΑ.

    Ο κ. Παναγόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά την έννοια του κοινωνικού διαλόγου, ενώ ουσιαστικά τον υπονομεύει και τον ευτελίζει.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, υπογράμμισε ότι δόθηκε μια πρώτη απάντηση στις "υπόγειες σκοπιμότητες" της κυβέρνησης και των εργοδοτών, κάλεσε σε ενίσχυση της νέας απεργίας της ΑΔΕΔΥ στις 18/5 και προειδοποίησε ότι ανοίγει ένας νέος ανοδικός κύκλος εργατικών αγώνων.

    Σημασία είχε επίσης, η ομιλία του Γραμματέα της ΓΣΕΕ Κ. Πουπάκη, ηγετικού στελέχους της ΔΑΚΕ. Ο κ. Πουπάκης έκανε λόγο για μήνυμα προς την κυβέρνηση ("όσα προβλήματα και αν κληρονόμησε, δεν δικαιολογούν και δεν δικαιώνουν μια νέα πολιτική λιτότητας...") και σημείωσε το "αλαλούμ" για τον κυβερνητικό χειρισμό της Πρωτομαγιάς και "παιδαριώδη λάθη που υπονομεύουν τις προσπάθειες του πρωθυπουργού".

    Ο κ. Πουπάκης υπήρξε καυστικός και προς τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τους ότι "ανακάλυψαν ως δια μαγείας, μέσα σε λίγους μήνες, την ακρίβεια και την ανεργία...".

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Αλ. Καλύβης, (ΣΥΝ), κάλεσε τους εργαζόμενους να συμβάλλουν "στην ανάπτυξη ενός νέου μαζικού, ριζοσπαστικού αυτόνομου συνδικαλισμού βάσης. Να κάνουμε την εξέγερση των από τα "κάτω" μέσα στα συνδικάτα, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, να πετάξουμε από πάνω μας τη σκουριά της γραφειοκρατίας, του συμβιβασμού, της ρουτίνας...".

    Μετά την απεργιακή συγκέντρωση ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης αλλά και προς τη Βουλή. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Απασχόλησης, Γεράσιμο Γιακουμάτο και ανέπτυξε τα αιτήματα της απεργίας.

    Ο κ. Γιακουμάτος απάντησε ότι δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο χωρίς να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος και προέβλεψε ότι η επόμενη Πρωτομαγιά θα βρει τους εργαζόμενους της χώρας σε καλύτερη κατάσταση.

    Στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΔ με επικεφαλής τον γραμματέα της ΚΕ Β. Μεϊμαράκη, το βουλευτή και πρώην γραμματέα της ΓΣΕΕ, Γ. Μανώλη και άλλα στελέχη.

    Από το ΠΑΣΟΚ παραβρέθηκαν οι: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θεόδωρος Πάγκαλος, Χρ. Παπουτσής, Χρ. Πρωτόπαπας, Κ. Γείτονας, Φώφη Γεννηματά, Γ. Κουτσούκος, κ.α. Παραβρέθηκε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    [07] Σοβαρά επεισόδια στο Πολυτεχνείο.Τραυματισμός 28χρονου.

    Σοβαρά επεισόδια που σημαδεύθηκαν με τον τραυματισμό νεαρού από σφαίρα αστυνομικού σημειώθηκαν χθές βράδυ στο Πολυτεχνείο, κατά τη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου στην οποία εκτός των άλλων ήταν προσκεκλημένοι και οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, Χρήστος Βερελής και Σπύρος Βούγιας, αντιστασιακοί και άλλοι.

    Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την αστυνομία περίπου 40 νεαροί οι οποίο είχαν μπει στο Πολυτεχνείο από τις 9.00 το βράδυ περίπου, επιτέθηκαν στους συνοδούς αστυνομικούς του κυρίου Βενιζέλου και Βερελή οι οποίοι βρίσκονταν με τα αυτοκίνητα των πρώην υπουργών μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου από την πλευρά της οδού Στουρνάρη.

    Οι νεαροί προξένησαν φθορές στα αυτοκίνητα με καρέκλες, ξύλα και πέτρες και χτύπησαν τους δύο αστυνομικούς καθώς αυτοί προσπαθούσαν να διαφύγουν.

    Τότε ο ένας από τους αστυνομικούς , πιθανότατα ο οδηγός του κυρίου Βερελή, όπως είπαν αξιωματικοί, πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του όπλο για να ξεφύγει με αποτέλεσμα μια σφαίρα να τραυματίσει στο δεξί πόδι έναν 28χρονο από τους ευρισκόμενους στο προαύλιο του ιδρύματος.

    Ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο συνοδευόμενος από τον πρώην βουλευτή Φοίβο Ιωαννίδη, ο οποίος ήταν κι αυτός στην εκδήλωση για το βιβλίο, στο Λαϊκό νοσοκομείο. Εκεί διαπιστώθηκε ότι φέρει διαμπερές τραύμα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

    Στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες και ο οδηγός του κυρίου Βερελή.

    Αμέσως μετά το επεισόδιο οι νεαροί μαζί και με άλλους που έφθασαν στο Πολυτεχνείο άρχισαν να βάζουν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων γύρω από το ίδρυμα, ενώ προχώρησαν σε κατάληψη του ιδρύματος εμποδίζοντας τους πρώην υπουργούς και τους άλλους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση για το βιβλίο να βγουν από το ίδρυμα.

    Τελικά τα ξημερώματα η κατάληψη έληξε, ενω οι νεαροί που είχαν καταλάβει τον χώρο αποχώρησαν ομαδικά με πορεία προς την πλατεία Εξαρχείων.

    Μερικά λεπτά αργότερα βγήκαν από τον χώρο και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και Χρήστος Βερελής που βρίσκονταν μεταξύ αυτών που είχαν εγκλωβισθεί στο κατειλημμένο κτήριο, μετά το επεισόδιο.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όλες αυτές τις ώρες "κάναμε μια πολιτική συζήτηση, διαπιστώσαμε μια δυσαρέσκεια και απογοήτευση την οποία κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει". Πρόσθεσε ότι "ενώ η κυβέρνηση είχε όλη την καλή διάθεση, δεν μπορούσε να προβεί σε χειρισμούς που τους κάναμε εμείς".

    Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου για τα επεισόδια

    Με ανακοίνωση της, η οποία εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, και με την οποία καταδικάζεται ο πυροβολισμός από μέρος του αστυνομικού της προσωπικής φρουράς των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου, Βερελή, Βούγια και άλλων, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου ζητά από όλα τα δημοκρατικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας την απερίφραστη καταδίκη του γεγονότος της απροσχημάτιστής εισόδου της Ασφάλειας στο Πολυτεχνείο.

    Στην ανακοίνωση της η Σύγκλητος τονίζει ότι "είναι μάλλον τυχαίο το γεγονός ότι δεν θρηνούμε θύματα". Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι " το γεγονός ότι επήλθε τραυματισμός από όπλο παραπέμπει στις πρακτικές της χούντας. Το Νοέμβριο του '73 ήταν η τελευταία φορά που τραυματίσθηκε κάποιος στο χώρο του Πολυτεχνείου με τέτοιο τρόπο".

    Στην ανακοίνωση της Συγκλήτου τονίζεται ότι αυτές οι πρακτικές θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο τη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου αλλά και συνολικά το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα και προσθέτει ότι "αυτονόητο θεωρούμε τον εντοπισμό αλλά και την παραδειγματική τιμωρία του δράστη της δολοφονικής επίθεσης".

    Τέλος στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι "η μαζικοποίηση των αυριανών (σημερινών) εκδηλώσεων της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε αυτού του είδους τις πρακτικές".

    Δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή με ψυχραιμία και νηφαλιότητα χειρίστηκε μια αρκετά ευαίσθητη υπόθεση, η οποία κινδύνευε να εξελιχθεί ανά πάσα στιγμή σε μείζονα κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες, εξαιτίας των περίπλοκων χαρακτηριστικών της, αφού δεν είχαμε να κάνουμε με κατάληψη του χώρου του Πολυτεχνείου μόνον, όπως σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, αλλά και με ταυτόχρονο εγκλωβισμό πάνω από 100 ανθρώπων από τους καταληψίες.

    Οι αρμόδιοι Υπουργοί Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου, Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, ο Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές και σε συνεχή επαφή με τους βουλευτές και πολλές άλλες από τις προσωπικότητες που ήταν μεταξύ όσων βρέθηκαν σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου, εντός του χώρου του Πολυτεχνείου, χειρίστηκαν την υπόθεση με πλήρη συντονισμό και επιτυχία και υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού από την πρώτη στιγμή.

    Η Αστυνομία κινήθηκε με ψυχραιμία, σοβαρότητα, αυτοσυγκράτηση και διακριτικότητα επιτυγχάνοντας την περιφρούρηση της περιοχής με τρόπο ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, προστατεύοντας τις ανθρώπινες ζωές και την περιουσία του δημοσίου, αλλά και πολλών ιδιωτών γύρω από το Πολυτεχνείο.

    Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε ένα άτομο εντός του πανεπιστημιακού ασύλου είναι αντικείμενο έρευνας από τις αρμόδιες αρχές.

    Θέλω εκ μέρους του Πρωθυπουργού να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν να εκτονωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή η κρίση καθώς επίσης και τα ΜΜΕ, τα οποία στη μεγάλη τους πλειοψηφία με ψυχραιμία και χωρίς ακρότητες παρουσίασαν την υπόθεση.»

    [08] Πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ

    Τουλάχιστον 64 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 120 τραυματίστηκαν από το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν σήμερα στη Βαγδάτη και στο βόρειο τμήμα του Ιράκ. Η αιματηρότερη επίθεση σημειώθηκε στο Τικρίτ όπου εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 31 άτομα. Από την επίθεση αυτοκτονίας καμικάζι στο Κιρκούκ οι νεκροί έφθασαν τους 30.

    [09] Ιορδανία και παλαιστινιακή αρχή, επικύρωσαν την αποκήρυξη του κ.Ειρηναίου

    Εξελίξεις σημειώθηκαν χθες στο θέμα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Η Ιορδανία, μετά την Παλαιστινιακή Αρχή, επικύρωσε την απόφαση με την οποία αποκηρύσσεται ο κ.Ειρηναίος, ενώ αναγνώρισε τις υπογραφές των τριών μελών της Ιεράς Συνόδου. Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος θύμισε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από τον κ.Ειρηναίο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η επόμενη ημέρα βρίσκει την Αγιοταφική Αδελφότητα ανακουφισμένη και το βάρος των δραστηριοτήτων όλων ρίχνεται στη νομική διασφάλιση των αποφάσεων αλλά και στην πρόβλεψη για αντιμετώπιση των προθέσεων του πατριάρχη. Ο κ.Ειρηναίος φέρεται ότι προτίθεται να κινηθεί ενάντια στις αποφάσεις των υπουργικών συμβουλίων Ιορδανίας και Παλαιστίνιων και να επιχειρήσει να τις πλήξει στο ανώτερο δικαστήριο του Ισραήλ.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 May 2005 - 23:04:21 UTC