Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Τουρκία δεν παρείχε δίκαιη δίκη στον Οτσαλάν, έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • [02] Σχέδιο νόμου για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
  • [03] Απερρίφθη από τη Βουλή η πρόταση για δημοψήφισμα σχετικά με το Ευρωσύνταγμα
  • [04] Στις 21 Μαΐου αρχίζουν οι απολυτήριες εξετάσεις για τους μαθητές των ημερησίων ενιαίων λυκείων
  • [05] Στην τελική ευθεία Μετρό και υποθαλάσσια αρτηρία στη Θεσσαλονίκη

  • [01] Η Τουρκία δεν παρείχε δίκαιη δίκη στον Οτσαλάν, έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Η δίκη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το 1999, δεν ήταν δίκαιη έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ασκώντας, με τον τρόπο αυτό, πιέσεις στην Αγκυρα για την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης.

    "Ο κατηγορούμενος δεν δικάστηκε από ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο", τονίζεται στη δικαστική απόφαση που αναγνώστηκε στους δημοσιογράφους έξω από το κτίριο.

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που απαιτεί ακόμη την επικύρωσή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεν είναι δεσμευτική αλλά ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην τουρκική κυβέρνηση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενόψει της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 3 Οκτωβρίου.

    Η Τουρκία, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Τζεμίλ Τσιτσέκ, ανακοίνωσε ότι "θα κάνει αυτό που πρέπει" μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να δικάσει εκ νέου τον Κούρδο ηγέτη.

    Ο Οτσαλάν εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον ηγετικό του ρόλο στην μακροχρόνια εξέγερση των Κούρδων στην νοτιανατολική Τουρκία, που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 30.000 ανθρώπων στις δεκαετίες του `80 και του `90.

    [02] Σχέδιο νόμου για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

    Τα κεντρικά σημεία του σχεδίου νόμου για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Κέντρου Πολιτικής Ερευνας και Επικοινωνίας (ΚΠΕΕ) με θέμα "Συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα: μια στρατηγική πρόταση για την ανάπτυξη".

    Οπως ανέφερε κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο κ. Αλογοσκούφης, με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα "θα δοθεί μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη και θα διασφαλιστεί η έγκαιρη και σωστή ολοκλήρωση πολλών αναγκαίων υποδομών, ενώ παράλληλα θα απελευθερωθούν πόροι για περισσότερες επενδύσεις αλλά και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής".

    Ο υπουργός πρόσθεσε ότι με την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων η χώρα θα αποκτήσει σωστές και αξιόπιστες υποδομές, ενώ τα έργα που θα εκτελούνται, θα είναι καλύτερης ποιότητας και χαμηλότερου κόστους. Ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι τελικά ο πολίτης, συμπλήρωσε ο υπουργός.

    Τα κεντρικά σημεία του σχεδίου νόμου για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) είναι τα εξής:

    -Ορίζονται οι δημόσιοι φορείς που μπορούν να εφαρμόζουν τις συμβάσεις σύμπραξης με ιδιωτικούς φορείς, μετά από σύσταση ανωνύμων εταιριών ειδικού σκοπού.

    -Το αντικείμενο των συμπράξεων είναι η δημιουργία υποδομών και η παροχή υπηρεσιών που ανήκουν στην αρμοδιότητα των ως ανω δημοσίων φορέων.

    -Ιδιωτικοί φορείς αναλαμβάνουν μέρος των κινδύνων που συνδέονται με τη χρηματοδότηση, τη διαθεσιμότητα και την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών ή την παροχή υπηρεσίας έναντι ανταλλάγματος που καταβάλλεται εφάπαξ ή τμηματικά από τους δημοσίους φορείς. Τη χρηματοδότηση της υλοποίησης των υποδομών και της παροχής υπηρεσιών την αναλαμβάνουν οι ιδιωτικοί φορείς. Το συνολικό προϋπολογιζόμενο κόστος εκτέλεσης του έργου ή της παροχής της υπηρεσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200 εκατ. ευρώ.

    Συντήνεται διϋπουργική επιτροπή συμπράξεων δημοσίου - ιδιωτικού τομέα, η οποία χαράσσει την κυβερνητική πολιτική για τη δημιουργία υποδομών και την παροχή υπηρεσιών με με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.

    Εξάλλου το σχέδιο νόμου προσδιορίζει με σαφήνεια τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αντισυμβαλομένων, ενώ δεν αποτελούν αντικείμενο της σύμπραξης η άσκηση δημόσιας εξουσίας και γενικά οι δραστηριότητες που κατά το Σύνταγμα ανήκουν αποκλειστικά και άμεσα στο κράτος, πχ. εθνική άμυνα, απονομή δικαιοσύνης, ευθύνη σωφρονισμού και έννομη τάξη.

    [03] Απερρίφθη από τη Βουλή η πρόταση για δημοψήφισμα σχετικά με το Ευρωσύνταγμα

    Η Βουλή απέρριψε με ψήφους 123 υπέρ, 151 κατά και «παρών» 1 (εκείνο του Στέλιου Παπαθεμελή) το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για διενέργεια δημοψηφίσματος, προκειμένου να κυρωθεί η - ήδη ψηφισθείσα από το Κοινοβούλιο - Συνθήκη για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Βασικό επιχείρημα της συμπολίτευσης για την απόρριψη του αιτήματος, ήταν ότι η Συνθήκη δεν συνιστά ανατροπή του ήδη υφιστάμενου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεσμικού πλαισίου, διαμορφωμένου με Συνθήκες για τις οποίες δεν υπήρξε δημοψήφισμα. Από διαφορετικές θέσεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν τη διενέργειά του, με μόνη κοινή συνισταμένη, την ανάγκη ενημέρωσης των ελλήνων πολιτών.

    Σημαντική στιγμή της σημερινής διαδικασίας, υπήρξε η αντιπαράθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ αξιοσημείωτη υπήρξε και η εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου ο οποίος διευκρίνισε το πλαίσιο της τακτικής συνεργασιών του κόμματός του με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, άνοιξε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος τόνισε πως «η κίνηση προς τα μπρος, υπήρξε πάντα η ψυχή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» και πρόσθεσε ότι «και τη στασιμότητα δεν την θέλουμε, όχι μόνον λόγω της εμπιστοσύνης μας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, αλλά γιατί αυτό επιτάσσει το εθνικό μας συμφέρον». Όσο για το δημοψήφισμα, «θα μπορούσε εύλογα να ερωτηθεί κανείς, ποιος είναι ο λόγος για την έγερση ενός ζητήματος που έχει ήδη ρυθμιστεί με την απόφαση της Βουλής».

    «Εκείνοι από τους πολίτες που πράγματι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν, θα ενημερωθούν. Δεν είναι άλλωστε πάντα βέβαιο ότι η διαδικασία του δημοψηφίσματος συμβάλλει στην ενημέρωση των πολιτών που θα κληθούν σε ένα «ναι ή όχι»», είπε ο κος Μολυβιάτης.

    Απαντώντας, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, αντέταξε ότι «η Ευρώπη αποτελεί ιμπεριαλιστικό κέντρο, το οποίο, ανάλογα με τη δύναμη που διαθέτει, επιδιώκει να διευρύνει την επιρροή του με όλα τα μέσα - ακόμα και με στρατιωτικά».

    Υπερασπιζόμενος το αίτημα για δημοψήφισμα, ο κος Κολοζώφ έκρινε ότι η σκέψη που κυριαρχεί στις ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και πολλά χρόνια, «είναι ο κίνδυνος να παρέμβει ο λαός και αλλάξει την απόφαση που παίρνει η κυβέρνηση».

    Για τον εκπρόσωπο του Συνασπισμού Φώτη Κουβέλη, τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ιταλία, ανέδειξαν μια σειρά από ζητήματα (με κυρίαρχο εκείνο της «συνταγματοποίησης του φιλελευθερισμού της αγοράς») για τα οποία υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από σημαντική μερίδα των πολιτών. Στο παραπάνω πλαίσιο, «η άρνηση στο δημοψήφισμα, ένα πράγμα σημαίνει: ότι η πλειοψηφία, η κυβέρνηση, επιλέγει ώστε οι ρυθμίσεις, οι επιλογές, οι αποφάσεις να γίνονται στο επίπεδο της κορυφής» συμπέρανε ο κος Κουβέλης.

    Εξάλλου, αναφορικά με τη στάση του Συνασπισμού, αξίζει να αναφερθεί και το επιχείρημα του Αλέκου Αλαβάνου για τις «τεράστιες διαπραγματευτικές δυνατότητες που δίνει σε μία κυβέρνηση η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της Βρετανίας και της Δανίας»: «Γιατί εμείς απαλλοτριώνουμε και πετάμε αυτό το μεγάλο μέσον που έχουμε; Τα μέτωπα είναι πάρα πολλά: Χρηματοδοτήσεις για βασικό μέτοχο, συμβασιούχοι, Ολυμπιακή, σήμερα ανακοινώνεται μία από τις δύο καταδίκες της Ελλάδας για «Ολυμπιακή», οι βαμβακοπαραγωγοί...»

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χάρης Καστανίδης, όσο και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισαν ότι το άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπει τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα, ή για την κύρωση ενός νόμου βαρύνουσας κοινωνικής σημασίας και παρατήρησαν ότι το ευρωπαϊκό Σύνταγμα αφορά και στις δύο περιπτώσεις.

    Αντίθετα, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι στην περίπτωση του ευρωσυντάγματος δεν στοιχειοθετείται κρίσιμο εθνικό θέμα, αλλά ούτε και βαρύνουσας κοινωνικής σημασίας νόμος, καθώς οι κοινωνικές επιπτώσεις του ευρωσυντάγματος είναι δευτερεύουσες.

    ΑΛΑΒΑΝΟΣ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΙΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ» ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Ενδιαφέρουσα υπήρξε η εμφάνιση του προέδρου του Συνασπισμού, Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος χαιρέτησε την κοινή πρωτοβουλία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και σημείωσε την απουσία του Κώστα Καραμανλή από τη συνεδρίαση, κάνοντας λόγο για διαφαινόμενη «τάση περιφρόνησης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών από πλευράς του κου Πρωθυπουργού».

    Ο κος Αλαβάνος, παραδέχθηκε ότι το κόμμα του είναι καχύποπτο σχετικά με τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ («όταν είναι στην κυβέρνηση ξεχνά τις δημοψηφισματικές διαδικασίες»), αλλά διευκρίνισε πως «είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με όλες τις δημοκρατικές κοινοβουλευτικές δυνάμεις προκειμένου να υπερασπιστούμε τα οικονομικά, κοινωνικά, δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε συνεργασία σε επιμέρους θέματα με το ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα, στο ζήτημα της περιφρούρησης του δημόσιου χαρακτήρα της «Ολυμπιακής»?»

    Από την άλλη,απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, ο κος Αλαβάνος παρατήρησε ότι «την κοινή δράση της Αριστεράς την θέλουν οι δυνάμεις της κοινωνίας που βρίσκονται υπό την πίεση του νεοφιλελευθερισμού και αυτά που εμποδίζουν την κοινή δράση είναι προσχήματα». Άλλωστε, η κοινή πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα, αλλά και οι διεκδικήσεις που εκφράστηκαν στη χθεσινή Πρωτομαγιά, απέδειξαν ότι «δεν χρειαζόμαστε ως μαξιλάρι τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες για κοινή δράση».

    Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

    «Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει το Ευρωσύνταγμα. Ίσως να μην σας ενδιαφέρει, αλλά εμάς μας ενδιαφέρει γιατί θα κληθούμε να κυβερνήσουμε τη χώρα» σημείωσε στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κος Παπανδρέου ξεκίνησε την τοποθέτησή του υπενθυμίζοντας τις προσπάθειες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, να προωθηθεί ένα «βαθειά δημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης της Ευρώπης» που να δίνει τον πρώτο λόγο στον ευρωπαίο πολίτη: «Είναι λοιπόν αδιανόητο για μας , ένα ευρωπαϊκό Σύνταγμα να εγκριθεί χωρίς διεξοδικό διάλογο και μια κορυφαία απόφαση να ληφθεί ερήμην των πολιτών» ανέφερε ο κος Παπανδρέου και υπενθύμισε ότι υπέρ του δημοψηφίσματος είχε ταχθεί ήδη ως υπουργός Εξωτερικών, συναντώντας και τη συναίνεση στελεχών της ΝΔ, όπως του Ν. Κακλαμάνη.

    «Το δημοψήφισμα ενισχύει και τη φωνή της χώρας - πρόσθεσε ο κος Παπανδρέου. Τα θέματά μας θα γίνονταν επίκεντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης. Οι Ευρωπαίοι θα άκουγαν τις απόψεις μας περισσότερο, για την Κύπρο, τα ελληνοτουρκικά, τη FYROM, τα κοινοτικά κονδύλια».

    Η κυβέρνηση, υποστήριξε ο κος Παπανδρέου, αποφεύγει το δημοψήφισμα, ένεκα της αδυναμίας της να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τις αντιφάσεις της πολιτικής της σε σχέση με την Ευρώπη, «από τη μια να κατηγορείτε την Ε.Ε. για διαπλοκή, ότι υποβαθμίζει το Σύνταγμά μας ότι κρατά ανθελληνική στάση και από την άλλη να υπερασπίζεστε εσείς, την υπερψήφιση του Ευρωσυντάγματος (?) Η ΝΔ έχει γίνει ευρωφοβική και ο κος Καραμανλής Δον Κιχώτης που κάνει έφοδο σε φανταστικούς ανεμόμυλους»

    Αναφορικά με την περιορισμένη ενημέρωση των ελλήνων πολιτών σχετικά με το ευρωσύνταγμα,ο κ. Παπανδρέου "πρότεινε" να μπει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στο σχετικό ενημερωτικό λεωφορείο που περιόδευε την Ελλάδα, «μήπως ακούσουν και κατανοήσουν τα προβλήματα του λαού».

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπενθύμισε την προσυπογραφή εκ μέρους του κου Καραμανλή, αιτήματος για διεξαγωγή δημοψηφίσματος: «Μήπως θυμάστε για ποιο εθνικό θέμα; Ήταν για την Ευρώπη, ήταν για την Κύπρο, ήταν για σημαντικό πολιτειακό θέμα; Μάλλον δεν θυμάστε. Ήταν ένα από τα πολλά τα οποία έχετε ξεχάσει μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου (?) Κοροϊδεύατε τον κόσμο, παίζατε με τις ευαισθησίες του και το κάνατε χωρίς αίσθημα ευθύνης» σημείωσε.

    Απαντώντας για λογαριασμό της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος παρατήρησε ότι ο Γ. Παπανδρέου «ήρθε, όχι να υπερασπιστεί την πρόταση για το δημοψήφισμα, αλλά για να κάνει λίγη αντιπολίτευση και να τονώσει κάπως το ηθικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας».

    Στην "πρόταση" του Γ. Παπανδρέου περί συμμετοχής της κυβέρνησης στο περιοδεύον λεωφορείο για το ευρωσύνταγμα, ο κος Παυλόπουλος παρατήρησε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «χρησιμοποιεί αυτά τα επιχειρήματα έντονα επηρεασμένος από τους συμβολισμούς στελεχών του κόμματός του και συνεργατών του, οι οποίοι φροντίζουν με ομοιώματα μέσων ενημέρωσης να του θυμίζουν το χρέος του απέναντι στο κόμμα του. Και το πρόσφατο παράδειγμα με το αεροπλάνο που του χάρισαν για να απογειώσει το μονίμως προσγειωμένο αεροπλάνο του ΠΑΣΟΚ στη Χ.Τρικούπη, φαίνεται ότι τον εμπνέει για να λέει τα ίδια πράγματα».

    Σχετικά με την πρόβλεψη του κου Παπανδρέου ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ο κος Παυλόπουλος παρατήρησε ότι «τα ίδια έλεγαν και πριν τις εκλογές και τις έχασαν» και πως αντιθέτως, «εμείς δεν υποτιμούμε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και δεν προδικάζουμε την κρίση του».

    Τέλος, ο κος Παυλόπουλος επέμεινε ότι οι συνταγματικές διαδικασίες που αφορούν το δημοψήφισμα, προβλέφθηκαν «για εντελώς διαφορετικά θέματα» και συμπλήρωσε: «Η κριτική μου δεν αφορά την Αριστερά, η οποία υπήρξε συνεπής από την αρχή, γιατί ζήταγε δημοψήφισμα και γιατί έχει λέει όχι στο ευρωσύνταγμα και κατά συνέπεια έχει κάθε λόγο να ζητάει δημοψήφισμα για να πει στον ελληνικό λαό την άποψή της». Το ΠΑΣΟΚ όμως, «ως κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού του, είχε απορρίψει τέτοιες δημοψηφισματικές διαδικασίες» - η δε θέση του κου Παπανδρέου ήταν «μεμονωμένη».

    ΓΙΑ ΤΟ «ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ»

    Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να μην διαθέτει Σύνταγμα με την τυπική έννοια του όρου και ως εκ τούτου, «οιαδήποτε προσπάθεια ιεράρχησης των καταστατικών διατάξεων της Ένωσης και των Συνταγμάτων των κρατών-μελών είναι έωλη».

    «Είναι ανιστόρητη και νομικά απαράδεκτη η στάση ορισμένων που έλεγαν ότι υπάρχει υποχρέωση αναγνώρισης εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, του κοινοτικού δικαίου ως υπερέχοντος του Συντάγματος» ανέφερε ο κος Παυλόπουλος. Υπογράμμισε δε, ότι η Ε.Ε. παραδέχεται πλέον πως δεν υπάρχει ασυμβατότητα του άρθρου 14 του Συντάγματος (σ.σ. πρόκειται για το άρθρο στο οποίο βασίζεται η νομοθεσία για το «βασικό μέτοχο»).

    «Πρόκειται για μια κατάκτηση που μας επιτρέπει τώρα, να κάνουμε τέτοιες αλλαγές που και τη βασική συνταγματική αρχή περί του ασυμβιβάστου να σέβονται, αλλά και το κοινοτικό δίκαιο» ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

    [04] Στις 21 Μαΐου αρχίζουν οι απολυτήριες εξετάσεις για τους μαθητές των ημερησίων ενιαίων λυκείων

    Την Δευτέρα 16 Μαΐου λήγουν τα μαθήματα σε όλα τα λύκεια, καθώς το Σάββατο 21 Μαΐου ξεκινούν οι απολυτήριες εξετάσεις για τους μαθητές των ημερησίων ενιαίων λυκείων, ενώ για τα εσπερινά θα ξεκινήσουν τη μεθεπόμενη Δευτέρα 23 Μαΐου.

    Οπως ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Καραμάνος, για τους μαθητές της τελευταίας τάξης θα προηγηθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το πρόγραμμα και θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Αντίθετα οι εξετάσεις των μαθητών της Α΄και Β΄τάξης θα αρχίσουν από 20 Μαΐου μέχρι 17 Ιουνίου και θα διενεργηθούν βάσει του προγράμματος που έχει καταρτίσει το κάθε λύκειο. Αυτές είναι οι εξετάσεις που γίνονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας.

    Από τις 14 μέχρι 18 Ιουνίου θα διενεργηθούν ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των αποφοίτων β΄ κύκλου Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων για εισαγωγή στα ΤΕΙ και θα ακολουθήσουν από 21 μέχρι και 28 Ιουνίου οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καραμάνος επανέλαβε ότι οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του ενιαίου λυκείου, οι απολυτήριες για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διενεργηθούν για την Τρίτη τάξη των ημερήσιων ενιαίων λυκείων από 13 μέχρι τις 17 Ιουνίου, δηλαδή μετά τη λήξη των πανελλαδικών και για την Τετάρτη τάξη των εσπερινών ενιαίων λυκείων από 14-17 Ιουνίου με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε Λύκειο χωριστά.

    Τα εξεταστικά κέντρα είναι 1.219 και 31 για τους «φυσικά αδύνατους μαθητές». Επίσης τα βαθμολογικά κέντρα είναι 28 . Ο κ. Καραμάνος τόνισε ότι στα βαθμολογικά κέντρα δεν θα βαθμολογηθούν γραπτά από τις περιφέρειες που βαθμολογήθηκαν πέρυσι, καθώς αλλάζουν κάθε χρόνο. Επίσης υπάρχει και ανανέωση στους βαθμολογητές κατά 25% με ευθύνη του προέδρου κάθε βαθμολογικού κέντρου σε σχέση με τους περσινούς.

    Στο τέλος Ιουνίου, υπολογίζεται να είναι έτοιμες οι βαθμολογίες για αποστολή προς έλεγχο στα σχολεία, ενώ υπολογίζεται ότι τα μηχανογραφικά θα πρέπει να συμπληρωθούν γύρω στο 2ο δεκαήμερο του Ιουλίου και τα αποτελέσματα να είναι έτοιμα με βάση τα περσινά δεδομένα, γύρω στο τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου.

    [05] Στην τελική ευθεία Μετρό και υποθαλάσσια αρτηρία στη Θεσσαλονίκη

    Στην τελική ευθεία μπαίνει από σήμερα ο διαγωνισμός για το Μετρό Θεσσαλονίκης, με στόχο να αναδειχθεί ο προσωρινός μειοδότης του έργου μέσα στον Ιούλιο. Το χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Αναλυτικότερα, κατατέθηκαν σήμερα το μεσημέρι οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές από τις 4 κοινοπραξίες που συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα κατέθεσαν προσφορά :

    Η κοινοπραξία «THESSMETRO», αποτελούμενη από τις εταιρείες J & P - ΑΒΑΞ, F.C.C. CONSTRUCCION, CONSTRUCCIONES Y AUXILIAR DE FERROCARRILES, DIMETRONIC, ELECNOR, INSTALACIONES INABENSA.

    Η κοινοπραξία «ΑΕΓΕΚ - IMPREGILO - ANSALDO T.S.F. - SELI - ANSALDOBREDA».

    Η κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ - SIEMENS - VINCI - ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ».

    Η κοινοπραξία «BILFINGER BERGER - ΑΘΗΝΑ - ΑΤΤΙ-ΚΑΤ - ROTEM COMPANY - ALCATEL CANADA - TPF CHAPEAUX INTERNATIONAL».

    Οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές θα αξιολογηθούν από τη σχετική επιτροπή της Αττικό Μετρό ΑΕ και η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου αναμένεται εντός του Ιουλίου. Το Μετρό Θεσσαλονίκης, μήκους 9,6 χλμ. με 13 σύγχρονους σταθμούς, αποτελεί μια από τις βασικότερες προτεραιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς είναι το σημαντικότερο συγκοινωνιακό έργο που έχει ποτέ εκτελεστεί στην πόλη. Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται, ότι "το ΥΠΕΧΩΔΕ τηρεί τις δεσμεύσεις του και καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη σωστή αντιμετώπιση όλων των πολύπλοκων ζητημάτων του μεγάλου αυτού έργου. Η διαδικασία του διαγωνισμού ολοκληρώνεται με πλήρη σεβασμό όλων των εθνικών και κοινοτικών κανόνων και μάλιστα σε χρόνο πολύ σύντομο με βάση τη διεθνή εμπειρία σε διαγωνισμούς ανάθεσης τόσο μεγάλων έργων".

    Αναδείχθηκε ο ανάδοχος της υποθαλάσσιας αρτηρίας Θεσσαλονίκης

    Αναδείχθηκε σήμερα ο προσωρινός ανάδοχος του έργου της υποθαλάσσιας αρτηρίας Θεσσαλονίκης όπως ανακοινώθηκε απο το ΥΠΕΧΩΔΕ. Πρόκειται για την Κοινοπραξία ΘΕΡΜΑΪΚΗ ΟΔΟΣ. Το συνολικό μήκος του έργου είναι 6,5 χλμ εκ των οποίων τα 2,5 χλμ είναι σήραγγες. Η υποθαλάσσια αρτηρία είναι ένα σημαντικό συγκοινωνιακό έργο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση που θα συνδέει το δυτικό τμήμα με το ανατολικό τμήμα της πόλης, στην Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου παρακάμπτοντας το κέντρο και αντιμετωπίζοντας τα τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα στην κεντρική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στην Κοινοπραξία ΘΕΡΜΑΪΚΗ ΟΔΟΣ μετέχουν οι εταιρίες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ ΑΕ, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, BOSKALIS INTERNASIONAL, ARCHIRODON GROUP και ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ

    Η σύμβαση παραχώρησης έχει διάρκεια 30 χρόνια, προβλέπεται όμως η επιστροφή του έργου στο Δημόσιο και νωρίτερα, μόλις επιτευχθεί η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του κατασκευαστή-παραχωρησιούχου που ο ίδιος προτείνει στην προσφορά του και που αξιολογείται. Σύμφωνα με την προσφορά του προσωρινού αναδόχου, το ανώτατο ύψος των διοδίων θα είναι 0.93 ευρώ έναντι 1,20 ευρώ που προβλεπόταν ως ανώτατο όριο στους όρους της διακήρυξης. Επίσης, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του προσωρινού αναδόχου είναι 4% (υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό για την Αττική Οδό ήταν 11,6-13,1% και για το Ρίο Αντίρριο ήταν 11,5%) και ο χρόνος κατασκευής 48 μήνες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 May 2005 - 22:54:37 UTC