Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για θέματα αμυντικής πολιτικής ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας η ηγεσία του ΥΕΘΑ
  • [02] Παραίτηση Ειρηναίου ζήτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [03] Η υπουργός Παιδείας παρουσίασε το ν/σ για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων
  • [04] «Mεγάλο επίτευγμα των λαών της Ευρώπης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

  • [01] Για θέματα αμυντικής πολιτικής ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας η ηγεσία του ΥΕΘΑ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε σήμερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου ενημερώθηκε από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου για θέματα που αφορούν την αμυντική πολιτική της χώρας. Η ενημέρωση του προέδρου της Δημοκρατίας ήταν διάρκειας μιάμισης ώρας και περιεστράφη γύρω από:

    - Τη διεθνή κατάσταση με αιχμή τις εξελίξεις στη Ν.Α Ευρώπη, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και το το Ιράκ

    - Τη συνεχιζόμενη έκνομη δραστηριότητα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών από τουρκικό αεροσκάφος -στην περιοχή της Χίου- και τη διαδικασία αναγνώρισης-αναχαίτισης του από ελληνικό μαχητικό.

    Άλλα θέματα για τα οποία ενημερώθηκε ο κ.Παπούλιας ήταν:

    - Οι ειρηνευτικές αποστολές και η συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές

    - Η πολιτική εθνικής άμυνας, η νέα δομή Δυνάμεων και Διοικήσεως, η επιχειρησιακή κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων

    - Το κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε καλά ενημερωμένος για τα θέματα του υπουργείου-άλλωστε έχει διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Άμυνας επί οικουμενικής κυβέρνησης - ενώ εξέφρασε προβληματισμό στο θέμα της επάνδρωσης των μονάδων, λόγω της υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Παπούλιας αφού χαρακτήρισε πολύτιμη και ουσιαστική την ενημέρωση που είχε από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου, σχολίασε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή μας, "η οποία κατά καιρούς χειμάζεται από κρίσεις".

    Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια του ελληνικού λαού".

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προσέφερε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα αυθεντικό τυφέκιο "Μάνλιχερ" των 6,5 χιλιοστών, γνωστό ως ιταλική αραβίδα, σαν αυτή που χρησιμοποίησε ο κ. Παπούλιας, ως νέος, αντιστασιακός, κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Παραλαμβάνοντας το τουφέκιο ο κ. Παπούλιας, εμφανώς συγκινημένος, χαρακτήρισε εκείνη την περίοδο ως μία από τις χρυσές σελίδες της ιστορίας του ελληνικού λαού ο οποίος "πάντοτε είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την ελευθερία του, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία", όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας απέδωσε τιμές μικτό άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από τουρκικά αεροσκάφη

    Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, σήμερα 12 σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών προέβησαν σε ισάριθμες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 10 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, στην περιοχή του βορείου και κεντρικού Αιγαίου.

    Σε όλες τις περιπτώσεις, τα 30 τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά ενώ σε 4 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

    Όπως έγινε γνωστό, 9 τουρκικοί σχηματισμοί έφεραν όπλα ενώ τέσσερα αεροσκάφη ήταν φωτογραφικά FANTOM.

    [02] Παραίτηση Ειρηναίου ζήτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    Την παραίτηση του πατριάρχη Ειρηναίου ζητούν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ως μόνη διέξοδο για την κρίση που μαστίζει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

    Πηγές της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριάρχη ανέφεραν ότι η έκκληση για την παραίτηση του κ. Ειρηναίου διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που συγκροτήθηκε στον πατριαρχικό Οίκο με τη συμμετοχή εκπροσώπου του πατριάρχη Ειρηναίου του μητροπολίτη Ναζαρέτ κ. Κυριακού.

    [03] Η υπουργός Παιδείας παρουσίασε το ν/σ για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων

    Το σχέδιο νόμου για τη Διασφάλιση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, το Σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων και το Παράρτημα Διπλώματος, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

    Με το σχέδιο νόμου, όπως είπε η υπουργός, εξασφαλίζεται η αντικειμενικότητα του συστήματος διασφάλισης της ποιότητας με την ίδρυση μιας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας, η οποία εποπτεύει και εγγυάται την τήρηση διαφανών και αντικειμενικών διαδικασιών διασφάλισης της ποιότητας. Ο πρόεδρος της Αρχής, υποδεικνύεται από τον υπουργό Παιδείας και εγκρίνεται από τη Βουλή και εκπροσώπους φοιτητών.

    Επίσης, εξασφαλίζεται η αυτονομία των ΑΕΙ, αφού κύριο συστατικό της διαδικασίας αποτελεί η εσωτερική αξιολόγησή τους που διενεργείται με ιδία ευθύνη, ενώ η εξωτερική αξιολόγηση διεξάγεται σε συνεργασία με την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας. Επιπρόσθετα, τα ΑΕΙ μπορούν να αναπτύξουν μηχανισμούς αυτοβελτίωσης και πρακτικές ποιοτικής αποτίμησης του έργου τους.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διάταξη για τις πιστωτικές μονάδες, αλλά και το Παράρτημα Δπλώματος. Οπως είπε η υπουργός, επιτυγχάνεται «η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και αλλοδαπών ΑΕΙ για τη διοργάνωση κοινών προγραμμάτων σπουδών, καθώς και η ενίσχυση της κινητικότητας των σπουδαστών και των ακαδημαϊκών με την καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων και την έκδοση του παραρτήματος διπλώματος».

    Η εσωτερική αξιολόγηση περιλαμβάνει τη συγκρότηση ενός ανώτατου συλλογικού οργάνου σε κάθε ΑΕΙ που θα ονομάζεται Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) υπό την προεδρία του αντιπρύτανη ή αντιπροέδρου ακαδημαϊκών υποθέσεων στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού και του διοικητικού προσωπικού και των σπουδαστών. Οι ακαδημαϊκές μονάδες κάθε ΑΕΙ θα υποβάλουν κατ΄ έτος στη ΜΟΔΙΠ έκθεση με συγκεντρωτικά στοιχεία για κάθε θέμα που αφορά τη λειτουργία της (δηλαδή αριθμός φοιτητών, μέλη ΔΕΠ, διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό, πρόγραμμα σπουδών, υλικοτεχνική υποδομή, φοιτητική μέριμνα κλπ), και η ΜΟΔΙΠ θα συντάσσει κάθε διετία έκθεση που αφορά το οικείο ίδρυμα.

    Η εσωτερική αξιολόγηση πραγματοποιείται με ευθύνη κάθε ακαδημαϊκής μονάδας .

    Τα κριτήρια και οι δείκτες αξιολόγησης αφορούν την ποιότητα του διδακτικού-ερευνητικού έργου, των σπουδών και των λοιπών υπηρεσιών που παρέχονται από τα ιδρύματα.

    Η εξωτερική αξιολόγηση διεξάγεται το αργότερο κάθε τέσσερα χρόνια σε συνεργασία των ιδρυμάτων και της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας. Σε κάθε ΑΕΙ η εξωτερική αξιολόγηση διενεργείται από την επιτροπή εξωτερικής αξιολόγησης που αποτελείται από 5 μέλη τα οποία προέρχονται από το Μητρώο Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων και ορίζονται μετά από κλήρωση.

    ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

    Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων, εφαρμόζεται σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι ένα σύστημα περιγραφής ενός προγράμματος σπουδών με την απόδοση πιστωτικών μονάδων, στα στοιχεία που το συνθέτουν. Βασίζεται στο «φόρτο εργασίας» που απαιτείται για την ολοκλήρωση όλων των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων μάθησης ενός ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, όπως είναι η παρακολούθηση διαλέξεων, σεμιναρίων, η ανεξάρτητη μελέτη, η προετοιμασία, εργασιών, η πρακτική άσκηση, η συμμετοχή στις εξετάσεις, η εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας κλπ. Βασίζεται στον κανόνα ότι 60 πιστωτικές μονάδες αποτελούν το «φόρτο εργασίας» ενός φοιτητή πλήρους φοίτησης κατά τη διάρκεια ενός ακαδημαϊκού έτους, 30 μονάδες ανά εξάμηνο και 20 μονάδες ανά τρίμηνο.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ

    Οσο για το Παράρτημα Διπλώματος, η υπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται για επεξηγηματικό έγγραφο που προσαρτάται στον τίτλο σπουδών που εκδίδει ένα Πανεπιστήμιο. Είναι σχεδιασμένο ώστε να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη φύση, το επίπεδο, το γενικότερο πλαίσιο εκπαίδευσης, το περιεχόμενο και το καθεστώς σπουδών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία από το άτομο που αναγράφεται ονομαστικά στο πρωτότυπο του τίτλου στον οποίο προσαρτάται το παράρτημα. Δεν υποκαθιστά σε καμιά περίπτωση τον επίσημο τίτλο σπουδών ή την αναλυτική βαθμολογία που παρέχουν τα ιδρύματα, δεν γίνονται σ΄αυτό αξιολογικές κρίσεις και δεν υπάρχουν δηλώσεις ισοτιμίας ή προτάσεις σχετικά με την αναγνώριση,.

    Οπως τόνισε η υπουργός, το Παράρτημα Διπλώματος διευκολύνει τους τελειόφοιτους από γραφειοκρατικές εργασίες, αφού σ΄αυτό αναγράφονται στοιχεία, όπως για παράδειγμα μαθήματα, εκπαιδευτικές ώρες κλπ. που τώρα απαιτούν χρόνο και πολλά δικαιολογητικά που πρέπει να πάρει ο κάθε φοιτητής από τις ειδικές υπηρεσίες των πανεπιστημίων, ενώ με το Παράρτημα όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται είναι συγκεντρωμένες.

    ΔΕΥΤΕΡΗ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ

    Η υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι σε 210 δημοτικά σχολεία θα εισαχθεί η διδασκαλία δεύτερης ξένης γλώσσας, γαλλικής ή γερμανικής, ενώ συγκροτείται επιτροπή που θα μελετήσει τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη στο δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.

    Οι πανεπιστημιακοί πάντως, αντιδρούν όχι τόσο στις διατάξεις για την αξιολόγηση όσο στον τρόπο με τον οποίο καταρτίσθηκε το σχέδιο νόμου, όπως λένε, και γι' αυτό προχωρούν από αύριο σε τριήμερη απεργία .

    [04] «Mεγάλο επίτευγμα των λαών της Ευρώπης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

    " Φάρο" γιά τις πολιτικές επιλογές και δράσεις των Ευρωπαίων ηγετών, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), κατά την παρέμβασή του, στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη Βαρσοβία.

    Το ΕΔΑΔ - τόνισε ο πρωθυπουργός- είναι ένα μεγάλο επίτευγμα των λαών μας και πρέπει ν'αποτελέσει τον φάρο των πολιτικών και των δράσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Οι αποφάσεις του θα πρέπει να εκτελούνται άμεσα, χωρίς προϋποθέσεις και πλήρως, από τα κράτη-μέλη του ΣτΕ.

    Κάνοντας ειδική αναφορά στις πρωτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι μία από τις βασικότερες είναι ο πόλεμος κατά της διαφθοράς.

    " Σ'αυτο το πλαίσιο -είπε- καλωσορίζουμε τις προσπάθειες του ΣτΕ ν'αναζητήσει κοινές απαντήσεις στις προκλήσεις που τίθενται από τη διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα και τη διακίνηση των ναρκωτικών".

    Η τρομοκρατία, αποτελεί γιά τον Ελληνα πρωθυπουργό το κυρίαρχο θέμα κατά τον 21ο αιώνα. Υποστήριξε οτι οι προσπάθειες του Συμβουλίου προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, έχοντας πάντα υποψη τον σεβασμό στ'ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως επίσης και στον διαπολιτισμικό και τον διαθρησκευτικό διάλογο, πρόσθεσε.

    Καταλήγοντας, ο κ. Καραμανλής είπε :

    "Το ΣτΕ εκφράζει την επανένωση της Ευρώπης, την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών στην ήπειρό μας, την ενδυνάμωση των δημοκρατιών και του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η νέα αρχιτεκτονική που αναδύεται, έχει ως προϋπόθεση τη στενότερη συνεργασία ανάμεσα στο ΣτΕ και τους άλλους θεσμούς, κυρίως την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Οργανισμό γιά την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και τα Ηνωμένα Εθνη."

    Συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν

    Σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ερντογάν είχε ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Βαρσοβία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Καραμανλής και Ερντογάν συζήτησαν για τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου στα τέλη Ιουνίου στην περιοχή του Έβρου.

    Ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως με τον κ. Καραμανλή είχε "μία καλή συζήτηση σε φιλική ατμόσφαιρα". Και πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής "διατηρεί τη θέλησή του γιά την καλυτέρευση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ίδιο και εμείς διατηρούμε την καλή μας θέληση. Ο κ. Καραμανλής προσπαθεί με τον τρόπο του στο εσωτερικό της χώρας προς αυτήν την κατεύθυνση, το ίδιο και εμείς".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 May 2005 - 12:13:35 UTC