Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού
  • [02] Ελληνική αποστολή στην Ιαπωνία για την EXPO 2005
  • [03] Παραίτηση Ειρηναίου ζήτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [04] Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων
  • [05] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού
  • [06] Εκατό χρόνια προσφορά στην ενημέρωση από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
  • [07] Τεταμένη η κατάσταση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
  • [08] Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών
  • [09] Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των ΑΕΙ.

  • [01] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού

    " Φάρο" γιά τις πολιτικές επιλογές και δράσεις των Ευρωπαίων ηγετών, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), κατά την παρέμβασή του, στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη Βαρσοβία.

    Το ΕΔΑΔ - τόνισε ο πρωθυπουργός- είναι ένα μεγάλο επίτευγμα των λαών μας και πρέπει ν'αποτελέσει τον φάρο των πολιτικών και των δράσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Οι αποφάσεις του θα πρέπει να εκτελούνται άμεσα, χωρίς προϋποθέσεις και πλήρως, από τα κράτη-μέλη του ΣτΕ.

    Κάνοντας ειδική αναφορά στις πρωτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι μία από τις βασικότερες είναι ο πόλεμος κατά της διαφθοράς.

    " Σ'αυτο το πλαίσιο -είπε- καλωσορίζουμε τις προσπάθειες του ΣτΕ ν'αναζητήσει κοινές απαντήσεις στις προκλήσεις που τίθενται από τη διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα και τη διακίνηση των ναρκωτικών".

    Η τρομοκρατία, αποτελεί γιά τον Ελληνα πρωθυπουργό το κυρίαρχο θέμα κατά τον 21ο αιώνα. Υποστήριξε οτι οι προσπάθειες του Συμβουλίου προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, έχοντας πάντα υποψη τον σεβασμό στ'ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως επίσης και στον διαπολιτισμικό και τον διαθρησκευτικό διάλογο, πρόσθεσε.

    Καταλήγοντας, ο κ. Καραμανλής είπε :

    "Το ΣτΕ εκφράζει την επανένωση της Ευρώπης, την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών στην ήπειρό μας, την ενδυνάμωση των δημοκρατιών και του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η νέα αρχιτεκτονική που αναδύεται, έχει ως προϋπόθεση τη στενότερη συνεργασία ανάμεσα στο ΣτΕ και τους άλλους θεσμούς, κυρίως την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Οργανισμό γιά την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και τα Ηνωμένα Εθνη."

    Συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν

    Σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ερντογάν είχε ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Βαρσοβία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Καραμανλής και Ερντογάν συζήτησαν για τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου στα τέλη Ιουνίου στην περιοχή του Έβρου.

    Ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως με τον κ. Καραμανλή είχε "μία καλή συζήτηση σε φιλική ατμόσφαιρα". Και πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής "διατηρεί τη θέλησή του γιά την καλυτέρευση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ίδιο και εμείς διατηρούμε την καλή μας θέληση. Ο κ. Καραμανλής προσπαθεί με τον τρόπο του στο εσωτερικό της χώρας προς αυτήν την κατεύθυνση, το ίδιο και εμείς".

    [02] Ελληνική αποστολή στην Ιαπωνία για την EXPO 2005

    Ελληνική αποστολή αναχωρεί σήμερα για την Ιαπωνία με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Έκθεσης Expo 2005. Συμμετέχουν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος, ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, ο υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αναστάσιος Λιάσκος και κορυφαίοι παράγοντες των ελληνικών επιχειρήσεων.

    [03] Παραίτηση Ειρηναίου ζήτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    Την παραίτηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Ειρηναίου, ζήτησαν χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ως μόνη διέξοδο για την κρίση που μαστίζει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Σήμερα συγκαλείται η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου στην οποία θα αναγνωσθεί η έκθεση της τριμελούς επιτροπής που μετέβη στα Ιεροσόλυμα και θα ληφθούν αποφάσεις για το Πατριαρχείο. Στην Αθήνα, η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι στηρίζει απολύτως το θεσμό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Δεν είμαστε απλώς ενδιαφερόμενο μέρος, έχουμε νόμιμα και απαράγραπτα δικαιώματα, είπε χαρακτηριστικά η υπουργός.

    [04] Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων

    Το σχέδιο νόμου για τη Διασφάλιση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, το Σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων και το Παράρτημα Διπλώματος, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

    Με το σχέδιο νόμου, όπως είπε η υπουργός, εξασφαλίζεται η αντικειμενικότητα του συστήματος διασφάλισης της ποιότητας με την ίδρυση μιας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας, η οποία εποπτεύει και εγγυάται την τήρηση διαφανών και αντικειμενικών διαδικασιών διασφάλισης της ποιότητας. Ο πρόεδρος της Αρχής, υποδεικνύεται από τον υπουργό Παιδείας και εγκρίνεται από τη Βουλή και εκπροσώπους φοιτητών.

    Επίσης, εξασφαλίζεται η αυτονομία των ΑΕΙ, αφού κύριο συστατικό της διαδικασίας αποτελεί η εσωτερική αξιολόγησή τους που διενεργείται με ιδία ευθύνη, ενώ η εξωτερική αξιολόγηση διεξάγεται σε συνεργασία με την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας. Επιπρόσθετα, τα ΑΕΙ μπορούν να αναπτύξουν μηχανισμούς αυτοβελτίωσης και πρακτικές ποιοτικής αποτίμησης του έργου τους.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διάταξη για τις πιστωτικές μονάδες, αλλά και το Παράρτημα Δπλώματος. Οπως είπε η υπουργός, επιτυγχάνεται «η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και αλλοδαπών ΑΕΙ για τη διοργάνωση κοινών προγραμμάτων σπουδών, καθώς και η ενίσχυση της κινητικότητας των σπουδαστών και των ακαδημαϊκών με την καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων και την έκδοση του παραρτήματος διπλώματος».

    Η εσωτερική αξιολόγηση περιλαμβάνει τη συγκρότηση ενός ανώτατου συλλογικού οργάνου σε κάθε ΑΕΙ που θα ονομάζεται Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) υπό την προεδρία του αντιπρύτανη ή αντιπροέδρου ακαδημαϊκών υποθέσεων στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού και του διοικητικού προσωπικού και των σπουδαστών. Οι ακαδημαϊκές μονάδες κάθε ΑΕΙ θα υποβάλουν κατ΄ έτος στη ΜΟΔΙΠ έκθεση με συγκεντρωτικά στοιχεία για κάθε θέμα που αφορά τη λειτουργία της (δηλαδή αριθμός φοιτητών, μέλη ΔΕΠ, διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό, πρόγραμμα σπουδών, υλικοτεχνική υποδομή, φοιτητική μέριμνα κλπ), και η ΜΟΔΙΠ θα συντάσσει κάθε διετία έκθεση που αφορά το οικείο ίδρυμα.

    Η εσωτερική αξιολόγηση πραγματοποιείται με ευθύνη κάθε ακαδημαϊκής μονάδας .

    Τα κριτήρια και οι δείκτες αξιολόγησης αφορούν την ποιότητα του διδακτικού-ερευνητικού έργου, των σπουδών και των λοιπών υπηρεσιών που παρέχονται από τα ιδρύματα.

    Η εξωτερική αξιολόγηση διεξάγεται το αργότερο κάθε τέσσερα χρόνια σε συνεργασία των ιδρυμάτων και της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας. Σε κάθε ΑΕΙ η εξωτερική αξιολόγηση διενεργείται από την επιτροπή εξωτερικής αξιολόγησης που αποτελείται από 5 μέλη τα οποία προέρχονται από το Μητρώο Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων και ορίζονται μετά από κλήρωση.

    ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

    Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων, εφαρμόζεται σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι ένα σύστημα περιγραφής ενός προγράμματος σπουδών με την απόδοση πιστωτικών μονάδων, στα στοιχεία που το συνθέτουν. Βασίζεται στο «φόρτο εργασίας» που απαιτείται για την ολοκλήρωση όλων των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων μάθησης ενός ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, όπως είναι η παρακολούθηση διαλέξεων, σεμιναρίων, η ανεξάρτητη μελέτη, η προετοιμασία, εργασιών, η πρακτική άσκηση, η συμμετοχή στις εξετάσεις, η εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας κλπ. Βασίζεται στον κανόνα ότι 60 πιστωτικές μονάδες αποτελούν το «φόρτο εργασίας» ενός φοιτητή πλήρους φοίτησης κατά τη διάρκεια ενός ακαδημαϊκού έτους, 30 μονάδες ανά εξάμηνο και 20 μονάδες ανά τρίμηνο.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ

    Οσο για το Παράρτημα Διπλώματος, η υπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται για επεξηγηματικό έγγραφο που προσαρτάται στον τίτλο σπουδών που εκδίδει ένα Πανεπιστήμιο. Είναι σχεδιασμένο ώστε να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη φύση, το επίπεδο, το γενικότερο πλαίσιο εκπαίδευσης, το περιεχόμενο και το καθεστώς σπουδών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία από το άτομο που αναγράφεται ονομαστικά στο πρωτότυπο του τίτλου στον οποίο προσαρτάται το παράρτημα. Δεν υποκαθιστά σε καμιά περίπτωση τον επίσημο τίτλο σπουδών ή την αναλυτική βαθμολογία που παρέχουν τα ιδρύματα, δεν γίνονται σ΄αυτό αξιολογικές κρίσεις και δεν υπάρχουν δηλώσεις ισοτιμίας ή προτάσεις σχετικά με την αναγνώριση,.

    Οπως τόνισε η υπουργός, το Παράρτημα Διπλώματος διευκολύνει τους τελειόφοιτους από γραφειοκρατικές εργασίες, αφού σ΄αυτό αναγράφονται στοιχεία, όπως για παράδειγμα μαθήματα, εκπαιδευτικές ώρες κλπ. που τώρα απαιτούν χρόνο και πολλά δικαιολογητικά που πρέπει να πάρει ο κάθε φοιτητής από τις ειδικές υπηρεσίες των πανεπιστημίων, ενώ με το Παράρτημα όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται είναι συγκεντρωμένες.

    ΔΕΥΤΕΡΗ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ

    Η υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι σε 210 δημοτικά σχολεία θα εισαχθεί η διδασκαλία δεύτερης ξένης γλώσσας, γαλλικής ή γερμανικής, ενώ συγκροτείται επιτροπή που θα μελετήσει τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη στο δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.

    Οι πανεπιστημιακοί πάντως, αντιδρούν όχι τόσο στις διατάξεις για την αξιολόγηση όσο στον τρόπο με τον οποίο καταρτίσθηκε το σχέδιο νόμου, όπως λένε, και γι' αυτό προχωρούν από σήμερα Τρίτη, σε τριήμερη απεργία

    [05] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδριάζει η Κυβερνητική επιτροπή, ενώ το απόγευμα ο κ. Καραμανλής θα παραστεί σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τα 60 χρόνια από τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε χθες σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι κ.κ. Καραμανλής και Ερντογάν συζήτησαν για τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου στα τέλη Ιουνίου στην περιοχή του Έβρου.

    Ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως με τον κ. Καραμανλή είχε μία καλή συζήτηση σε φιλική ατμόσφαιρα και πρόσθεσε ότι τόσον ο ίδιος όσο και ο έλληνας πρωθυπουργός έχουν την καλή θέληση γιά την καλυτέρευση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Νωρίτερα, ωστόσο, ο κ. Καραμανλής έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία επισημαίνοντας στη γείτονα την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τήρησης των αποφάσεων των διεθνών δικαστηρίων.

    Μιλώντας στη Συνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως "ο μη σεβασμός και η άρνηση ορισμένων κρατών να εκτελέσουν χωρίς όρους και αμέσως ορισμένες από τις αποφάσεις του δικαστηρίου, όπως για παράδειγμα η διετής αναστολή της απόφασης της υπόθεση της κας Τιτίνας Λοϊζίδου, θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία των αποφάσεων του δικαστηρίου και γενικότερα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ευρώπη".

    [06] Εκατό χρόνια προσφορά στην ενημέρωση από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

    Γιορτάζουμε, αύριο, 18 Μαϊου 2005. Γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την Ίδρυση του Αθηναϊκου Πρακτορείου Ειδήσεων. Γιορτάζουμε 100 χρόνια ειδήσεις, 100 χρόνια προσφορά στην ενημέρωση. Στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

    Στις 11 το πρωί στο Ζάππειο πραγματοποιείται πανηγυρική εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΑΠΕ στην οποία έχουν κληθεί να παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής,οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων και εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής, πνευματικής και επιχειρηματικής ζωής της χώρας.

    Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, οι εκπρόσωποι τύπου των πολιτικών κομμάτων και θα μιλήσουν ο Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ Γιώργος Ταμπακόπουλος και ο πρώην Γενικός Διευθυντής Ανδρέας Χριστοδουλίδης.

    [07] Τεταμένη η κατάσταση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

    Την πρόθεσή του να μεταβεί στην αίθουσα του πατριαρχικού θρόνου, η οποία βρίσκεται 30 μέτρα μακριά από την κατοικία του, γνωστοποίησε ο πατριάρχης Ειρηναίος στην Ισραηλινή αστυνομία νωρίς το πρωί.

    Οι εντολές τις οποίες έχει λάβει ο διοικητής της αστυνομίας της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ ήταν να υποστηρίξει το εγχείρημα του Πατριάρχη, αφού σύμφωνα με τους ισραηλινούς το καθεστώς στην ηγεσία του πατριαρχείου έχει περιπλακεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

    Οι συνοδικοί αρνούνται να παραδώσουν τα κλειδιά της αίθουσας του πατριαρχικού θρόνου.

    Το ζητούμενο για τον κ.Ειρηναίο, σύμφωνα με την ομάδα των συνοδικών, ήταν η σύγκληση της τρίτης Ιεράς Συνόδου, που, ακόμα κι αν δεν σημειωνόταν απαρτία, θα επιχειρούσε να αλλάξει όλους τους απόντες.

    Σύμφωνα με ασφαλή πηγή, ο διοικητής της αστυνομικής δύναμης φέρεται να ζήτησε από τον κ.Ειρηναίο να μην προβεί σε αυτή την ενέργεια, εφόσον τον υποστηρίξουν για να μεταβεί στην αίθουσα του θρόνου.

    Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ παρενέβη στο θέμα επιδιώκοντας την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

    Από την πλευρά της η αστυνομία διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να υποστηρίξει τον πατριάρχη με βίαιο τρόπο για την επίτευξη του στόχου.

    Επίσης, η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε να συγκαλέσει Μείζονα Σύνοδο για να επιληφθεί της κατάστασης στα Ιεροσόλυμα. Η Σύνοδος θα συγκληθεί την ερχόμενη Δευτέρα 23 του μηνός στο Φανάρι.

    [08] Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών

    Την ανάγκη να εξασφαλιστεί άμεση πρόσβαση και φτηνή σύνδεση στο διαδίκτυο, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη διάρκεια της επίσκεψής του στην εκδήλωση που διοργανώνει το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών.

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να δράσουμε με ταχύτητα για να καλύψουμε γρήγορα την απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τις προηγμένες χώρες σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

    Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλη Λιάπη, ξεναγήθηκε στους χώρους της έκθεσης του ΟΤΕ, που λειτουργεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης και στην οποία παρουσιάζεται η εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

    Ο Υπουργός Μεταφορών κ. Λιάπης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στον ΟΤΕ και συγκεκριμένα στο θέμα της εθελουσίας εξόδου από τον Οργανισμό, θέμα το οποίο φαίνεται να προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. Ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του μηνός θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, μέσα από συναινετικό διάλογο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δικής του παρέμβασης.

    Προανήγγειλε επίσης ενημερωτική καμπάνια, με στόχο να φέρει τους πολίτες πιο κοντά στη γνώση και την ενημέρωση, μέσω του διαδικτύου.

    Ειδικότερα,όπως ανακοινώθηκε απο το υπουργείο Μεταφορών προγραμματίζονται διάφορες δράσεις, όπως:

    - Ενημέρωση των πολιτών σε κεντρικά σημεία πόλεων, όπου θα γίνεται επίδειξη των δυνατοτήτων και της χρησιμότητας του διαδικτύου.

    -Διανομή διαφημιστικού υλικού (π.χ. με λογαριασμούς ΟΤΕ, εταιριών κινητής, ΔΕΗ, ΚΕΠ, ΕΛΤΑ).

    -Διοργάνωση πανελληνίων διαγωνισμών με βραβεία, δωρεάν συνδρομές, κ.λ.π. και

    -Ενημερωτικές εκπομπές στα μέσα ενημέρωσης.

    Για το πρόγραμμα αυτό θα συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να επισπευσθεί η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η εξοικείωση του κοινού με το internet. Στόχος είναι η αύξηση της διείσδυσης του διαδικτύου γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών και σε αύξηση της ευρυζωνικότητας, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης.

    Ο υπουργός Μεταφορών κ. Λιάπης τόνισε ότι η χώρα μας έχει πολλά ακόμα να κάνει, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος των χρηστών του internet είναι 47% και σε μας μόνο 20%. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η πολιτεία έχει χρέος να αναπτύξει τις υποδομές για να υπάρξει γρήγορη και φθηνή πρόσβαση στο διαδύκτιο από όλους και σε όλη τη χώρα.-

    [09] Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των ΑΕΙ.

    Το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των ΑΕΙ εγκρίθηκε απο την Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, τόνισε ότι το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, στις γενικές αρχές του ευρωπαϊκού δικτύου για την αξιολόγηση του οποίου η Ελλάδα θα γίνει μέλος και στα αποτελέσματα του διαλόγου στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, σημειώνοντας ότι υπήρξε συμφωνία και απο το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Η κ. Γιαννάκου ανέφερε ότι στην Κυβερνητική Επιτροπή αντηλλάγησαν και διαφορετικές απόψεις, αλλά το νομοσχέδιο εγκρίθηκε απόλυτα απο την Κυβερνητική Επιτροπή.

    Ο κ. Γιώργος Σουφλιάς εξερχόμενος απο το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας με μία, δύο αλλαγές.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε ότι σε ό,τι αφορά την εξωτερική αξιολόγηση των Πανεπιστημίων το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο έχει συντάξει ο ίδιος, προβλέπει να επιλέγονται οι αξιολογητές απο ειδική λίστα απο τα ίδια τα Πανεπιστήμια, ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι αξιολογητές θα προκύπτουν μετά απο κλήρωση.

    Η κα Γιαννάκου απαντώντας σε ερώτηση για τους πανεπιστημιακούς που αντιδρούν και έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, ανέφερε ότι υπάρχει μία μερίδα που διακατέχεται απο φόβο, αλλά το νομοσχέδιο διασφαλίζει την αντικειμενικότητα, καθώς ο πρόεδρος ορίζεται μόνο απο το υπουργείο Παιδείας και οι άλλοι εκπρόσωποι απο τα πανεπιστήμια. Κάθε λογικός άνθρωπος, πρόσθεσε η κα Γιαννάκου, θα πρέπει να απομακρύνει αυτούς τους φόβους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 May 2005 - 14:46:55 UTC