Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τεταμένη η κατάσταση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
  • [02] Στο Φανάρι για τη σύνοδο, ο πατριάρχης Ειρηναίος.
  • [03] Συναντήσεις εργασίας με υπουργούς είχε ο πρωθυπουργός, Κ.Καραμανλής στο Μαξίμου
  • [04] Εκατό χρόνια προσφορά στην ενημέρωση από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
  • [05] Εικοσιτετράωρη απεργία στο δημόσιο σήμερα

  • [01] Τεταμένη η κατάσταση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

    Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων . Τη Δευτέρα συγκαλείται στην Κωνσταντινούπολη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η Πανορθόδοξη Σύνοδος προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καθώς και το μέλλον του Πατριάρχη Ειρηναίου. Ενόψει της Πανορθόδοξης Συνόδου στην οποία θα συμμετάσχει και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, συγκαλείται την Παρασκευή στην Αθήνα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος .

    Χθες, στα Ιεροσόλυμα επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στον τοπικό διοικητή της ισραηλινής αστυνομίας με τον Πατριάρχη Ειρηναίο και τους Αρχιερείς - μέλη της Ιεράς Συνόδου, για να επιτρέψουν οι τελευταίοι την είσοδο του Πατριάρχη στην αίθουσα του θρόνου. Ο Πατριάρχης δεσμεύτηκε έναντι της ισραηλινής κυβέρνησης ότι δεν επιθυμεί την είσοδο του στον Πατριαρχικό Θρόνο για να προβεί σε αλλαγές στην Ιερά Σύνοδο, ενώ του γνωστοποιήθηκε ότι εφόσον πράξει κάτι τέτοιο, το Ισραήλ θα κηρύξει την πράξη άκυρη και θα απομακρύνει τους αστυνομικούς έξω από την κατοικία του. Ωστόσο, αρνείται να δώσει γραπτή βεβαίωση προς την Ισραηλινή κυβέρνηση για όλα τα παραπάνω.

    [02] Στο Φανάρι για τη σύνοδο, ο πατριάρχης Ειρηναίος.

    Την πρόθεσή του να μεταβεί στο Φανάρι, όπου τη Δευτέρα συνέρχεται μείζων πανορθόδοξη σύνοδος με στόχο την εκτόνωση της κρίσης στα Ιεροσόλυμα, γνωστοποίησε το πρωί με δηλώσεις του, ο πατριάρχης Ειρηναίος.

    Ανέφερε οτι για τις εικόνες οι οποίες βγαίνουν απο το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων το τελευταίο διάστημα, ευθύνονται άλλοι, ενω ζήτησε απο τα Μέσα Ενημέρωσης να προβάλουν την αλήθεια.

    Οταν του ζητήθηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος και να διευκρινίσει τι εννοεί, απέφυγε να τοποθετηθεί.

    Τέλος, σχολιάζοντας τη στάση των 14 μελών της Ιεράς Συνόδου, οι οποίοι τον έχουν αποκηρύξει, αλλά και της Αγιοταφικής αδελφότητας γενικότερα, σχολίασε σε ότι αφορά το ζήτημα των καθαιρέσεων. "Οχι δεν πρόκειται να καθαιρεθούν. Εχουμε πνεύμα αγάπης, καταλλαγής και περιμένουμε να ζητήσουν συγνώμη".

    Χθες, στα Ιεροσόλυμα, επιτεύχθηκε συμβιβασμός, βάσει του οποίου επιτράπηκε υπό όρους η είσοδος του πατριάρχη Ειρηναίου στην αίθουσα του θρόνου, όπου, πάντως, δεν έχει το δικαίωμα να συγκαλέσει σύνοδο.

    Ενόψει της Πανορθόδοξης Συνόδου, στην οποία θα συμμετάσχει και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, συγκαλείται μεθαύριο Παρασκευή στην Αθήνα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, για να αποφασιστούν τα ονόματα των αρχιερέων που θα τον συνοδεύσουν στο Φανάρι.

    [03] Συναντήσεις εργασίας με υπουργούς είχε ο πρωθυπουργός, Κ.Καραμανλής στο Μαξίμου

    Με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και τον υπουργό Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Η συνάντηση σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών αφορούσε την προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες τις επόμενες ημέρες και τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    Στη συνέχεια ο πρωθπουργός συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, με τον οποίο συζήτησε θέματα αρμοδιότητάς του.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αναφέρθηκαν στα ζητήματα οικονομικής διπλωματίας, ενίσχυσης των εξαγωγών, συζήτησαν για το ρόλο της Ελλάδας σε θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας καθώς επίσης και για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα κεφαλαιοποιήσει τη συμβολή της σε περιπτώσεις διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Ελλάδα δέχεται θετικά σχόλια για την προσφορά της μετά το "τσουνάμι". Τα διεθνή εύσημα συμβάλουν στην ανάπτυξη φιλελληνικού ρεύματος στη διεθνή κοινωνία, κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

    Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας Τσεν Τσιλί. Το βράδυ θα κηρύξει την έναρξη διεθνούς συμποσίου του Ιδρύματος "Κ. Καραμανλής" με θέμα "Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα: 30 χρόνια από τη μετάβαση στη δημοκρατία".

    Εν τω μεταξύ, η Βουλή απέτισε φόρο τιμής χθες σε κείνους που θυσιάστηκαν για την απόκρουση του φασισμού και του ναζισμού και τη νίκη των ιδεών της ελευθερίας και του ανθρωπισμού, σε ειδική συνεδρίασή της με ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

    Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αφιέρωσε την ειδική συνεδρίαση μνήμης της Βουλής, «στα εκατομμύρια των ανδρών και γυναικών που θυσιάστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, στους λαούς που τόλμησαν και όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού» - με ειδικές αναφορές και στην ελληνική αντίσταση, από τις θυσίες του αλβανικού μετώπου, μέχρι εκείνες του Γοργοποτάμου, της Μέσης Ανατολής, του Διστόμου, των Καλαβρύτων και της Καισαριανής.

    «Η Ελλάδα, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμμετέχει ενεργά, με τις δυνατότητες που διαθέτει, στη μεγάλη και διαρκή υπόθεση που αφορά την προάσπιση και εμπέδωση της ειρήνης» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κος Καραμανλής.

    Με αναφορές στις οικογενειακές και συλλογικές μνήμες από το λιμό επί κατοχής, ξεκίνησε την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, θυμίζοντας τις θυσίες του αντιφασιστικού αγώνα, αλλά και το ξεκλήρισμα των ελλήνων εβραίων από τους ναζιστές.

    «Δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχνάμε την ιστορία» σημείωσε ο κος Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ωστόσο σε άλλη αποστροφή της ομιλία του, ότι «η ιστορική μνήμη δεν πρέπει να μας αιχμαλωτίζει, αλλά να μας απελευθερώσει»: «Η σχέση Γαλλίας - Γερμανίας, που τόλμησαν να υπερβούν το παρελθόν τους, ωφέλησε τους λαούς και την ειρήνη. Αποτελεί ένα ιστορικό μήνυμα και παράδειγμα για το σήμερα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Διαφορετικού πνεύματος υπήρξε η ομιλία της γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, η οποία παρατήρησε ότι «οι πόλεμοι δεν γίνονται έτσι εύκολα - οι τρελοί δεν μπορούν να προκαλέσουν τους πολέμους. Ο Ββ Παγκόσμιος, έγινε για τους ίδιους λόγους με τον πρώτο, με στόχο την αναδιανομή των αγορών και με επιπρόσθετο στοιχείο την επιδίωξη του τσακίσματος του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο».

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέκος Αλαβάνος, παρατήρησε πως «σήμερα οι δυνάμεις του νεοφασισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας επιχειρούν να επανεμφανισθούν. Οι δυνάμεις της Αριστεράς δεν πρέπει να το επιτρέψουν. Η κοινή δράση και η αλληλεγγύη τους, δεν θα επιτρέψει στις λαϊκές γειτονιές όπου άνθισε η αντίσταση, να πάρει ο φασισμός μετά από 60 χρόνια την εκδίκησή του».

    [04] Εκατό χρόνια προσφορά στην ενημέρωση από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

    Εναν αιώνα ζωής γιόρτασε σήμερα πανηγυρικά στο Ζάππειο Μέγαρο, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή και προσωπικοτήτων του πολιτικού, οικονομικού και δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας.

    Την εκδήλωση, η οποία στέφθηκε με εξαιρετική επιτυχία τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Απόστολος Σταύρου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος, ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός, ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, και οι βουλευτές Λευτέρης Ζαγορίτης, Βασίλης Μαγγίνας, Τηλέμαχος Χυτήρης και Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

    Εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων οι εκπρόσωποι Τύπου της ΝΔ Νίκος Ελευθερόγλου, του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, του ΚΚΕ Μάκης Μαΐλης, και του ΣΥΝ Νίκος Βούτσης. Επίσης ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος, οι πρόεδροι της ΕΣΗΕΑ, ΕΙΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, εκδότες και διευθυντές αθηναϊκών και επαρχιακών εφημερίδων, εκπρόσωποι ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, ανταποκριτές και δημοσιογράφοι.

    Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου και Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ Γ.Ταμπακόπουλου, ενώ αμέσως μετά χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος. Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του πρώην Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ Ανδρέα Χριστοδουλίδη και οι χαιρετισμοί των εκπροσώπων Τύπου των πολιτικών κομμάτων.

    Μετά το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ Γ.Ταμπακόπουλος πρόσφερε ως δώρο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα λεύκωμα στο οποίο περιέχονται εκατό φωτογραφίες του κ.Κάρολου Παπούλια, όλες από το αρχείο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    "Εναν ολόκληρο αιώνα κοντά στην είδηση το Αθηναϊκό Πρακτορείο κερδίζει καθημερινά την αναγνώριση του δημοσιογραφικού κόσμου ως μια σημαντική και ανεξάρτητη φωνή για την προβολή των Ελλήνων, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό", ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    Ο κ. Ρουσόπουλος εξήρε τον ρόλο του ΑΠΕ στην ενημέρωση των ομογενειακών μέσων και το χαρακτήρισε "εγγυητή της μετάδοσης των πραγματικών ειδήσεων που έχουν θέση στη ζωή όλων μας", προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα "αποτελεί την σημαντικότερη πηγή ενημέρωσης σε εθνικό επίπεδο, καθώς η απόλυτη πλειοψηφία των επαρχιακών εφημερίδων στηρίζεται στην λειτουργία του".

    Ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε την διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας του ΑΠΕ, λέγοντας πως οι δεσμοί του τόσο με το κράτος, όσο και με τους ιδιώτες πελάτες του είναι απολύτως ξεκάθαροι.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι στο νέο αιώνα η πρόκληση για το ΑΠΕ είναι να προχωρήσει δυναμικά μπροστά σε όλα τα επίπεδα, ενώ αναφερόμενος στους στόχους του ενοποιημένου πρακτορείου, είπε οτι νέες ιστοσελίδες δημιουργούνται, ενώ η δημιουργία του βαλκανικού δελτίου ειδήσεων βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας.

    "Εδώ και ένα αιώνα το ΑΠΕ βρίσκεται στη πρώτη γραμμή των εξελίξεων, παρακολουθεί και καταγράφει με ψυχραιμία τα γεγονότα και αυτή η κληρονομιά αποτελεί και την καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον", υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Την σημασία του ΑΠΕ για την ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης εξήρε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκος Ελευθερόγλου, ο οποίος τόνισε ότι "η σημασία του ΑΠΕ στην ενημέρωση της ελληνικής κοινωνικής γνώμης είναι μεγάλη γιατί αποτελεί μία από τις βασικές πηγές ειδήσεων για όλα τα ελληνικά μέσα επικοινωνίας. Ουσιαστικά το ΑΠΕ αποτελεί την κύρια πηγή διεθνών γεγονότων για όλα τα ελληνικά μμε και τη μοναδική πηγή διεθνών και εσωτερικών γεγονότων για πολλά επαρχιακά". Ο κ.Ελευθερόγλου πρόσθεσε ότι "η επετειακή αυτή εκδήλωση σηματοδοτεί τη νέα εποχή και του ΑΠΕ αλλά και του Μακεδονικού Πρακτορείου. Η πρόκληση του 20ού αιώνα οδηγεί σε μια συνένωση των δυνάμεων των δύο πρακτορείων. Η επιλογή είναι ορθή και πιστεύω ότι και το αποτέλεσμα θα είναι θετικό".

    Ο κ.Ελευθερόγλου εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον κ. Χριστοδουλίδη, ενώ ευχήθηκε στον κ. Ταμπακόπουλο να κερδίσει το στοίχημα και "σύντομα να λέμε ότι το μετέδωσε το ΑΠΕ άρα είναι είδηση".

    "Το ΑΠΕ έχει συνδέσει την πολυετή παρουσία του με την πορεία της χώρας", ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, τονίζοντας ότι "η επαγγελματική λειτουργία του ΑΠΕ αποτελεί ένα δίαυλο καθημερινής και άμεσης διοχέτευσης ειδήσεων και πληροφοριών που βοηθούν τους πολίτες να διαμορφώσουν την άποψή τους, όπως πρέπει με καλύτερη γνώση στο πλαίσιο της λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος".

    Ο κ. Αθανασάκης αναφέρθηκε και στις μεταβολές που επήλθαν στην λειτουργία του ΑΠΕ οι οποίες του επέτρεψαν "να είναι σήμερα ένα αξιόπιστο και σύγχρονο εθνικό πρακτορείο που ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τους πολυπληθείς συνδρομητές του".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξήρε την συνεισφορά του ΑΠΕ στην ανάπτυξη του επαρχιακού Τύπου και στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό μέσω των ξενόγλωσσων δελτίων του. "Το ενοποιημένο πλέον Πρακτορείο ειδήσεων πρέπει να διαφυλάξει ως κόρην οφθαλμού την αξιοπιστία του που κατέκτησε με μεγάλη προσπάθεια", ανέφερε ο κ. Αθανασάκης.

    "Εκτιμάμε ως σημαντική την προσφορά του ΑΠΕ. Αποτελεί πηγή έγκυρης και αξιόπιστης ενημέρωσης που οφείλει να διατηρηθεί και να βελτιωθεί. Να καλύψει την ισότιμη κάλυψη και προβολή των κομμάτων, τους αγώνες και τις δράσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος", ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του κόμματος, Μάκης Μαΐλης.

    "Μόνο καλά λόγια μπορούν να ακουστούν, τουλάχιστον από μάς, για το παρελθόν, αλλά ιδιαίτερα το πρόσφατο παρόν της λειτουργίας του ΑΠΕ", ανέφερε ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου και μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, Νίκος Βούτσης, προσθέτοντας ότι στη προσπάθεια του ΣΥΝ για διαφάνεια, θεσμική θωράκιση και στήριξη των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων, "στρατηγική σημασία έχει η συνέχιση της δημοκρατικής λειτουργίας και ο ανοικτός ορίζοντας του ΑΠΕ".

    "Το έργο του Πρακτορείου, υπήρξε καταλυτικό για την ειδησεογραφία στην Ελλάδα. Για πολύ μεγάλο διάστημα υπήρξε το μοναδικό παράθυρο στον κόσμο των διεθνών ειδήσεων, αλλά και βασικός τροφοδότης εσωτερικών ειδήσεων, όχι μόνο για τις μεγάλες εφημερίδες της Αθήνας, αλλά κυρίως για τα επαρχιακά μέσα ενημέρωσης, σε όλη τη χώρα", ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ Γιώργος Ταμπακόπουλος, προσθέτοντας ότι "σήμερα το 75% των ειδήσεων των μέσων ενημέρωσης στην ελληνική επαρχία προέρχεται απο το ΑΠΕ, ενώ για μεγάλο μέρος της ομογένειας, το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είναι η κύρια πηγή πληροφοριών που αφορούν την πατρίδα".

    Ο κ. Ταμπακόπουλος αναφέρθηκε στις εξελίξεις που σημειώνονται στην δημοσιογραφία με την επέκταση του Διαδικτύου και υπογράμμισε ότι "τα πρακτορεία ειδήσεων, μπορεί να μην είναι πλέον οι αποκλειστικοί 'διαχειριστές' των ειδήσεων συνεχούς ροής, εξακολουθούν ωστόσο να αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στο οικοδόμημα της ενημέρωσης της κοινής γνώμης. Παραμένουν σταθεροί εγγυητές της ποιότητας, της ποσότητας και της ταχύτητας των πληροφοριών που μεταδίδουν. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επεξεργάζεται καθημερινά περί τις 3000 έως 4000 ειδήσεις".

    Ο Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ ανέφερε ότι το Πρακτορείο καλείται στην απαρχή του δεύτερου αιώνα της ζωής του να διευρύνει τους ορίζοντές του, εκμεταλλευόμενο το βασικό περιουσιακό του στοιχείο την ειδησεογραφική και φωτογραφική του παραγωγή, ενώ ο προγραμματισμός για το άμεσο μέλλον περιλαμβάνει την υιοθέτηση πιό ευέλικτων κριτηρίων δημοσιογραφικής παραγωγής προκειμένου να καλύπτονται πληρέστερα οι εξειδικευμένες ανάγκες όλων των συνδρομητών.

    Ο κ. Ταμπακόπουλος, αναφέρθηκε επίσης στις νέες ιστοσελίδες που προγραμματίζει το ΑΠΕ, για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, καθώς και στην προγραμματιζόμενη συνεργασία του Πρακτορείου με την ΕΡΤ για την παραγωγή σύντομων βίντεο που θα διατίθενται on-line.

    Ο Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ ο οποίος δεν παρέλειψε να εξάρει τις συστηματικές προσπάθειες των προηγούμενων διευθυντών του Πρακτορείου, προεξάρχοντος του κ. Ανδρέα Χριστοδουλίδη, για τις ποιοτικές και ουσιαστικές λειτουργίες του ΑΠΕ, αναφέρθηκε και στη συνένωση του ΑΠΕ με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας ότι στόχος είναι να ενισχυθεί η ενημέρωση από το εθνικό πρακτορείο στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά ιδιαιτέρως στο χώρο των Βαλκανίων.

    Σε σταθμούς της εκατονταετούς πορείας του ΑΠΕ αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Σύμβουλος Γενικής Διεύθυνσης και πρώην γενικός διευθυντής του ΑΠΕ, Ανδρέας Χριστοδουλίδης, ο οποίος τόνισε ότι "το σημαντικότερο γεγονός είναι ότι το ΑΠΕ μετά την μεταπολίτευση ενίσχυε συνεχώς την αξιοπιστία του και σήμερα θεωρείται ως ένα μικρό επαγγελματικό, αξιόπιστο εθνικό πρακτορείο".

    Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την βέβαιότητά του ότι στο νέο ξεκίνημα το ΑΠΕ "θα ενταχθεί δυναμικά και θα προχωρήσει με ευθύνη της νέας διευθυνσής του στη ολοκλήρωση των στόχων του και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του προς τους συνδρομητές και προς τον ελληνισμό γενικότερα".

    Μετά τους χαιρετισμούς και τις σύντομες παρεμβάσεις των εκπροσώπων Τύπου των πολιτικών κομμάτων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής και όλοι οι καλεσμένοι περιηγήθηκαν στην αίθουσα του Ζαππείου, όπου είχε οργανωθεί έκθεση, με ντοκουμέντα και αντικείμενα από την ιστορία του ΑΠΕ, αρκετά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά δημοσίως. Επίσης οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δουν σε άλλη αίθουσα του Ζαππείου αρκετές από τις φωτογραφίες του ΑΠΕ, μερικές από τις οποίες διακρίθηκαν και διεθνώς.

    Η αίθουσα του Ζαππείου όπου έγινε η εκδήλωση του ΑΠΕ ήταν κατάμεστη από τους καλεσμένους αλλά και πολλούς δημοσιογράφους, ανθρώπους των μέσων επικοινωνίας και βέβαια αρκετούς από τους εργαζόμενους στο ΑΠΕ.

    Δήλωση της Προέδρου της Βουλής

    Η πρόεδρος της Βουλής κ.Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη η οποία παραβρέθηκε στην εκδήλωση του ΑΠΕ για τα εκατό χρόνια λειτουργίας του έκανε αμέσως μετά την ακόλουθη δήλωση:

    "Το εθνικό μας πρακτορείο, το ΑΠΕ, είναι πλέον θεσμός της χώρας μας, ένας θεσμός που στηρίζει τη Δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου. Εχουμε χρέος να το διαφυλάττουμε, να το στηρίζουμε και νομίζω ότι αυτή η εκδήλωση ήταν μια έκφραση αυτού χρέους".

    [05] Εικοσιτετράωρη απεργία στο δημόσιο σήμερα

    Εικοσιτετράωρη απεργία έχει κηρύξει για σήμερα στις δημόσιες υπηρεσίες η ΑΔΕΔΥ με μισθολογικά αιτήματα. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος μιλώντας από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης της Αθήνας στην πλατεία Κοραή, χαρακτήρισε σημαντική την επιτυχία της απεργίας.

    Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στο ΙΚΑ της Αθήνας και του Πειραιά η απεργία έφθασε στο 70% στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού στο 60%, στο ΕΚΑΒ στο 100%, το Πρωτοδικείο της Αθήνας παρέμεινε κλειστό, ενώ σε όλα τα σχολεία πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και πουθενά δεν έγινε μάθημα

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν και τα νοσοκομεία στην Αττική, ενώ σε τροποποίηση του προγράμματος πτήσεων προχώρησαν οι αεροπορικές εταιρείες, τόσο στο «Ελ.Βενιζέλος» όσο και στο «Μακεδονία», εξαιτίας της 4ωρης στάσης εργασίας 12 με 4 το μεσημέρι που πραματοποίησαν η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

    Τα βασικά αιτήματα της απεργίας σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για το νέο μισθολόγιο που θα αρχίσουν σύντομα. Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί εισαγωγικό βασικό μισθό 1.200 ευρώ, εισαγωγή του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων στο δημόσιο σύμφωνα με τα κριτήρια του ΙΚΑ, το δικαίωμα υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας στο δημόσιο και άλλα αιτήματα που έχουν να κάνουν με τις προσλήψεις, τις κοινωνικές δαπάνες, κλπ.

    Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, όπου δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς και διαδήλωσαν για την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 May 2005 - 15:45:19 UTC