Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης για συγκράτηση των τιμών στα γαλακτοκομικά
  • [02] Ο Κ.Παπούλιας στο Φόρουμ για πολιτιστικούς διαδρόμους στην ΝΑ Ευρώπη
  • [03] Συνάντηση Καραμανλή-Μπους την Παρασκευή στο Λευκό Οίκο

  • [01] Σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης για συγκράτηση των τιμών στα γαλακτοκομικά

    Μέτρα για την μείωση της "ψαλίδας" στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με στόχο την πάταξη της νοθείας, επιδιώκουν να λάβουν τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αναφέρθηκαν όλες οι απόψεις και, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, θα υπάρξουν αντίστοιχες συναντήσεις και για άλλα αγροτικά προϊόντα. Σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση των τιμών των γαλακτοκομικών, το θέμα ερευνά η Επιτροπή Ανταγωνισμού και σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Για τα γαλακτοκομικά δεν υπάρχει πλέγμα αποφάσεων προς το παρόν, καθώς θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις.

    Ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι μεταξύ των προτάσεων που συζητούνται σε ό,τι αφορά στο γάλα, είναι η επιμήκυνση της ημερομηνίας λήξης της κατανάλωσης του προϊόντος, ενώ στόχος είναι να εφαρμόζεται ο νόμος για να αποφεύγονται τυχόν «ελληνοποιήσεις» και να υπάρχει σωστή επισήμανση στα προϊόντα. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός ανέφερε ότι γίνονται συστηματικοί και αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στα γαλακτοκομικά.

    Όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι το νωπό παστεριωμένο γάλα παρασκευάζεται από ελληνικό γάλα αλλά στα υπόλοιπα προϊόντα γίνονται εισαγωγές 150 χιλιάδων τόνων γάλακτος σε συμπυκνωμένη μορφή, το οποίο χρησιμοποιείται σε τυριά, γιαούρτια και άλλα προϊόντα του κλάδου, εκ των οποίων ορισμένα πωλούνται ως ελληνικά. Σε ό,τι αφορά το φρέσκο γάλα, τονίστηκε ότι η εγχώρια παραγωγή φτάνει τους 700.000 τόνους, εκ των οποίων οι 600.000 διατίθενται προς πόση.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανικών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε ότι από τη σημερινή σύσκεψη προέκυψε πως τα ερωτηματικά για τον κλάδο ήταν άδικα και ανυπόστατα και τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης της ημερομηνίας λήξης της κατανάλωσης του προϊόντος, η οποία, όπως είπε, θα ξεκαθαρίσει τον κλάδο από όσους έχουν κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις, ώστε να παρέχουν την υψηλή ποιότητα που απαιτείται για το ευαίσθητο αυτό τελικό προϊόν. Η επιμήκυνση αφορά δύο ημέρες ακόμα παραμονής του προϊόντος στο ράφι.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα των τιμών, ο κ.Δασκαλόπουλος υπογράμμισε ότι αν υπάρχει δυνατότητα μείωσης των τιμών, αυτή προέρχεται μόνο από τον ανταγωνισμό, ενώ δίνοντας τιμολογιακά στοιχεία, ανέφερε ότι σε μέσα επίπεδα η τιμή του γάλακτος στην Ελλάδα είναι ακριβότερη κατά 12% από ό,τι στην Ευρώπη, αλλά η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα είναι 36 σεντς το λίτρο, ενώ η τιμή παραγωγού στην ΕΕ είναι κάτω από 31 σεντς. Επίσης τόνισε ότι την τελευταία εξαετία οι πραγματικές τιμές του γάλακτος έχουν μειωθεί, καθότι οι αυξήσεις ήταν χαμηλότερες του πληθωρισμού και αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

    Ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Γιώργος Γονιωτάκης ζήτησε να παταχθούν τα φαινόμενα νοθείας, να προστατευτούν παραγωγοί και καταναλωτές και να μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή, που σήμερα διαμορφώνονται σε 110 - 130 δραχμές το λίτρο (η τιμή παραγωγού), ενώ η τιμή καταναλωτή είναι 392 - 477 δραχμές το λίτρο. Επίσης κατήγγειλε εισαγωγή φρέσκου γάλακτος από την ΕΕ, το οποίο «βαφτίζεται» ελληνικό, ενώ αναφερόμενος στην επιμήκυνση της ημερομηνίας λήξης, υποστήριξε ότι θα επιφέρει αναστάτωση στην αγορά και τον παραγωγό και ότι δεν συμφωνούν όλοι οι παράγοντες του κλάδου της γαλακτοβιομηχανίας σε αυτό.

    Ο εκπρόσωπος των τυροπαραγωγών Απόστολος Ρίζος ανέφερε και αυτός από την πλευρά του ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τη νοθεία στο τυρί, καθώς σε ό,τι αφορά στη φέτα, βουλγαρικά λευκά τυριά πωλούνται ως φέτα με αλλαγμένες τις ετικέτες τους. Ο εκπρόσωπος των αιγοπροβατοτρόφων Γ. Μεγκάλης τόνισε ότι πρέπει τα όποια μέτρα ληφθούν, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την επιβίωση του κλάδου.

    [02] Ο Κ.Παπούλιας στο Φόρουμ για πολιτιστικούς διαδρόμους στην ΝΑ Ευρώπη

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη έφτασε σήμερα το βράδυ στη Βάρνα της Βουλγαρίας προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο περιφερειακό Φόρουμ για πολιτιστικούς διαδρόμους στην ΝΑ Ευρώπη στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι των ηγεσιών όλων των βαλκανικών χωρών.

    Οι πολιτιστικοί διάδρομοι είναι ένα σύστημα πολιτιστικών αξιών που περιλαμβάνει χώρους μνημεία , ιστορικές εγκαταστάσεις, φυσικές πηγές αλλά και σχέσεις , επικοινωνία και ιστορικούς δρόμους, που αντανακλούν κοινά ιστορικά , κοινωνικά, πολιτιστικά και άλλα χαρακτηριστικά. Οι πολιτιστικοί διάδρομοι στην ΝΑ Ευρώπη στοχεύουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο και η διάσκεψη της Βάρνας εντάσσεται στο πλαίσιο του διαλόγου των πολιτισμών και της ενισχύσεως της περιφερειακής συνεργασίας, δύο τομείς στους οποίους δίνει ιδιαίτερη σημασία η UNESCO.

    Στο περιθώριο της συναντήσεως της Βάρνας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται να έχει επίσης διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κροατίας Στίπε Μέσιτς, τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και τον γενικό διευθυντή της UNESCO Κοϊχίρο Ματσούρα.

    [03] Συνάντηση Καραμανλή-Μπους την Παρασκευή στο Λευκό Οίκο

    Αυξημένη πολιτική σημασία αποδίδει η κυβέρνηση στη συνάντηση που θα έχει αύριο στο Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    Ο κ. Καραμανλής μετά το ραντεβού στο Λευκό Οίκο, θα μεταβεί στη Βοστώνη, όπου την Κυριακή θα αναγορευτεί σε Επίτιμο Διδάκτορα Νομικής του Πανεπιστημίου Tufts.

    Στην συνάντηση Μπους - Καραμανλή θα συζητηθούν οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού, το «αγκάθι» του ονόματος της ΠΓΔΜ, η κατάσταση στα Βαλκάνια και το τελικό καθεστώς του Κοσόβου, η δυνατότητα κοινών πρωτοβουλιών στον Καύκασο, όπου η Ουάσιγκτον υπολογίζει τον ρόλο του ελληνικού στοιχείου, και η συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Οι ΗΠΑ είναι θετικά διατεθειμένες για την αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα και σ' αυτό το πλαίσιο η Ουάσιγκτον εμφανίζεται έτοιμη να εγκαινιάσει μια στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα η οποία θα επικεντρωθεί στα Βαλκάνια και τη νοτιανατολική Μεσόγειο. «Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπους βλέπει για δεύτερη φορά εντός ενός έτους τον Έλληνα Πρωθυπουργό λέει πολλά», τόνισε στο ΑΠΕ Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ υπενθυμίζεται πως στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον έλληνα ομόλογό της κ. Μολυβιάτη, η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως τον «καλύτερο φίλο της Αμερικής στα Βαλκάνια».

    Καραμανλής: Σε εξαίρετο επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ

    Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε "εξαίρετο επίπεδο", τονίζει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ημερήσια ελληνοαμερικανική εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας, με αφορμή την αυριανή συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

    Ο πρωθυπουργός, με τη συνέντευξή του στον Ε.Κ. της Νέας Υόρκης, προσδιορίζει την ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει αύριο με τον Τζορτζ Μπους, επισημαίνοντας ότι εκ των βασικότερων θεμάτων θα είναι ο αγώνας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, στον οποίο, όπως είπε, "η Ελλάδα δηλώνει σταθερά παρούσα", οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και το Κόσοβο, το Κυπριακό και το μέλλον του σχεδίου Ανάν, η ΠΓΔΜ και η "δέσμη ιδεών" του κ. Νίμιτς την οποία, ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει αποδεχθεί "ως βάση διαπραγμάτευσης", οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά και οι σχέσεις της με την Ελλάδα.

    Ακόμη, ο κ. Καραμανλής, αναφέρει ότι "η Ελλάδα, μετά την απόλυτα επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το καλοκαίρι του 2004", όπου, όπως επισημαίνει "κατέδειξε τις μεγάλες της δυνατότητες και οι Έλληνες απέδειξαν τις ικανότητές τους, προχωρεί στην εδραίωση του διεθνούς της κύρους".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 May 2005 - 6:59:43 UTC