Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη επίσκεψη Αμπάς στις ΗΠΑ
  • [02] Αυλαία σήμερα στο πιο απροσδόκητο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών
  • [03] Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε ο πρωθυπουργός
  • [04] Τραυματίες απο έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Ισπανία

  • [01] Κρίσιμη επίσκεψη Αμπάς στις ΗΠΑ

    Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έφθασε σήμερα στην Ουάσινγκτον, όπου θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στο Λευκό Οίκο και θα επιχειρήσει να "πείσει" τον Τζορτζ Μπους ότι αποτελεί έναν "σοβαρό εταίρο" όσον αφορά την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ, ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι.

    Η επίσκεψη Αμπάς είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Παλαιστίνιος πρόεδρος στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2000--όταν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το Μεσανατολικό κατέρρευσαν οδηγώντας σε ένα νέο γύρο βίας, εξέλιξη την οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι απέδωσαν σχεδόν αποκλειστικά στον εκλιπόντα προκάτοχο του Αμπάς, Γιάσερ Αραφάτ.

    Παλαιστινιακές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Αμπάς αναμένει "σθεναρή στήριξη" από τον Μπους σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες "μεταρρυθμίσεων" και "εκδημοκρατισμού", αλλά έχει υποβαθμίσει τις προσδοκίες της Παλαιστινιακής πλευράς σε ό,τι αφορά την άσκηση πιέσεων από την αμερικανική κυβέρνηση σε αυτήν του Ισραήλ προκειμένου να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το καλούμενο "τελικό καθεστώς" και την σύσταση Παλαιστινιακού κράτους μετά την τμηματική "απόσυρση" του Ισραήλ από κατεχόμενα εδάφη στην Λωρίδα της Γάζας εντός τριών μηνών.

    [02] Αυλαία σήμερα στο πιο απροσδόκητο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών

    Αντίστροφα μετρούν πλέον οι πρωταγωνιστές του φετινού μαραθωνίου της πρώτης εθνικής για τα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής η οποία διεξάγεται σήμερα με ταυτόχρονη έναρξη όλων των αναμετρήσεων στις 18:30. Στην μάχη του τίτλου ο, ήδη Κυπελλούχος, Ολυμπιακός, οδηγεί την κούρσα με 62 βαθμούς έναντι 61 του Παναθηναϊκού και 59 της ΑΕΚ και οι τρεις του κέντρου εύχονται στραβοπατήματα των αντιπάλων τους στα παιχνίδια.

    Ο Ηρακλής στο Καυτατζόγλειο, ο ΟΦΗ στο Ηράκλειο και η Καλαμαριά στο Ολυμπιακό Στάδιο είναι ο αντίπαλοι Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ αντίστοιχα, παιχνίδια τα οποία θα κρίνουν τον πρωταθλητή ή θα παρατείνουν την αγωνία σε περίπτωση που προκύψει ισοβαθμία. Στη μάχη της Ευρώπης, ΠΑΟΚ και Ξάνθη δεν έχουν λόγο ν' ανησυχούν και απομένουν να ξεκαθαρίσουν οι κάτοχοι των άλλων δύο εισιτηρίων. Στην ουρά, Εργοτέλης και Κέρκυρα έπαψαν ν' αγωνιούν όταν έχασαν κάθε ελπίδα παραμονής ενώ ο Αρης βρίσκεται οριστικά πλέον στην Β'Εθνική μετά και απο την χθεσινή απόρριψη της εφέσεώς του.

    Τα σενάρια σε κορυφή και ουρά έχουν ως εξής... Στην κορυφή τα πράγματα είναι απλά. Η νίκη του Ολυμπιακού επί του Πανιωνίου, σε συνδυασμό με το «Χ» στο ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ έστειλε τους «ερυθρόλευκους» πρώτους και να χρειάζονται πλέον νίκη μέσα στο Καυτανζόγλειο απέναντι στον Ηρακλή στην τελευταία αγωνιστική για να επιστρέψουν και πάλι στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος. Αν ο Ολυμπιακός δεν κερδίσει, τότε ο Παναθηναϊκός που ακολουθεί στον πόντο (62 έναντι 61 βαθμών) σε περίπτωση νίκης του επί του ΟΦΗ στην τελευταία ημέρα είναι και πάλι πρωταθλητής.

    Οι δύο περιπτώσεις κατά τις οποίες στέφεται η ΑΕΚ πρωταθλήτρια είναι να ηττηθούν οι «αιώνιοι» στην τελευταία ημέρα, να κερδίσει η ίδια την Καλαμαριά και να οδηγηθούμε σε μπαράζ ανάμεσα στην Ενωση και τον Ολυμπιακό, ενώ σε περίπτωση που ηττηθούν οι «ερυθρόλευκοι» και αναδειχθεί ισόπαλος ο Παναθηναϊκός στην Κρήτη (σ.σ. και με δεδομένο πως η ΑΕΚ θα κερδίσει στο ΟΑΚΑ) τότε προκύπτει τριπλή ισοβαθμία ανάμεσα στους εκπροσώπους της Αθήνας με τους «κιτρινόμαυρους» να αναδεικνύονται πρωταθλητές και τον Ολυμπιακό να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτά για την κορυφή...

    Για τις θέσεις του ΟΥΕΦΑ. Δεδομένοι «Ευρωπαίοι» είναι ο τρίτος της βαθμολογίας που μπορεί να είναι ένας του κέντρου, η Ξάνθη και ο ΠΑΟΚ, ενώ από κει και πέρα για την τέταρτη θέση, όλα θα ξεκαθαρίσουν μετά τον αγώνα στο Καυταντζόγλειο. Για να βγει ο έκτος της βαθμολογίας στην Ευρώπη θα πρέπει να μην κερδίσουν οι «ερυθρόλευκοι» την έξοδό τους στο Τσάμπιονς Λιγκ.

    Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στην περίπτωση ήττας των Πειραιωτών από τον Ηρακλή, νίκης του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ στην 30ή αγωνιστική και με την Ενωση να επικρατεί στα μπαράζ για τη δεύτερη θέση του Ολυμπιακού. Τότε η έκτη θέση οδηγεί στην Ευρώπη και τη διεκδικούν το Αιγάλεω που αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον ΠΑΟΚ και ο Ηρακλής που έχει το ντέρμπι με τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

    Συνοπτικά:

    ΤΕΤΑΡΤΗ

    18:30 (Νίκαια) Ιωνικός-Ξάνθη

    18:30 (Καλλιθέα) Καλλιθέα-Αρης

    18:30 (Ηράκλειο) ΟΦΗ-Παναθηναϊκός

    18:30 (Καυταντζόγλειο) Ηρακλής-Ολυμπιακός

    18:30 (ΟΑΚΑ) ΑΕΚ-Απόλλων Καλαμαριάς

    18:30 (Νέα Σμύρνη) Πανιώνιος-Εργοτέλης

    18:30 (Τούμπα) ΠΑΟΚ-Αιγάλεω

    18:30 (Κέρκυρα) Κέρκυρα-Χαλκηδόνα

    [03] Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε ο πρωθυπουργός

    Για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσε σήμερα το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρολο Παπούλια ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναμφισβήτητα ήταν ένα παραγωγικό ταξίδι και πρόσθεσε ότι η συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπους έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

    Είπε ακόμη ότι με τον αμερικανό Πρόεδρο συζήτησαν θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος,διαπίστωσαν το εξαίρετο επίπεδο στις σχέσεις των δύο χωρών και επαναβεβαίωσαν τη θέλησή τους να προωθήσουν τη συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Στρατηγική προτεραιότητα, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός, είναι η ειρήνη, η σταθερότητα,η ασφάλεια και ο εκδημοκρατισμός στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, που μπορούμε να την προωθήσουμε,τόσο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων,όσο και της συνεργασίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Κατά την είσοδό του στο γραφείο του Προέδρου, ο πρωθυπουργός είχε έναν σύντομο, μπροστά στις κάμερες,διάλογο με τον Κάρολο Παπούλια.

    "Διάβασα το λόγο σας στο Πανεπιστήμιο.Ήταν πολύ ενδιαφέρων",είπε ο κ. Παπούλιας.

    "Ηταν συγκινητικές στιγμές",απάντησε ο πρωθυπουργός.

    "Βρήκατε συμφοιτητές;", ρώτησε ο κ. Παπούλιας.

    "Όχι μόνο διδάσκοντες",είπε ο πρωθυπουργός.

    Νωρίτερα ο Κ.Καραμανλής είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρόεδρο της Βουλής κα Αννα Ψαρούδα- Μπενάκη,με την οποία συζήτησε θέματα που αφορούν το νομοθετικό έργο.

    [04] Τραυματίες απο έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Ισπανία

    Οχτώ άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά από τη σημερινή βομβιστική επίθεση παγιδευμένου αυτοκινήτου στη βόρεια Μαδρίτη, δήλωσαν ισπανοί αξιωματούχοι.

    Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε πλαστική σακούλα σε ένα κλεμμένο φορτηγάκι το οποίο ήταν σταθμευμένο κοντά σε σταθμό του μετρό στην οδό Αλκάλα, μια από τις κεντρικές λεωφόρους της Μαδρίτης.

    Αγνωστος, ο οποίος είπε ότι ομιλεί εξ ονόματος της ΕΤΑ είχε προειδοποιήσει με τηλεφώνημά του στη βασκική εφημερίδα Gara για την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε τη στιγμή που η αστυνομία εκκένωνε κτίριο στην περιοχή.

    Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί και τόνισε ότι η μόνη επιλογή για την ΕΤΑ είναι να καταθέσει τα όπλα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 May 2005 - 14:04:03 UTC