Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα η κηδεία του Χαρίλαου Φλωράκη
  • [02] Εκτεταμένοι έλεγχοι ξεκινούν στα «κινέζικα» καταστήματα
  • [03] Την κυβερνητική πολιτική για την οικονομία, θα παρουσιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στον ΣΕΒ
  • [04] Άρθρο του Κ.Καραμανλή στην «Φιγκαρό»
  • [05] Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός
  • [06] Σχέδιο νόμου για συμπράξεις ιδιωτικού-δημόσιου τομέα
  • [07] Αλογοσκούφης:Σημαντική η συμφωνία ΟΤΕ-εργαζομένων.
  • [08] Αυξάνει το ποσοστό του «όχι» για το Ευρωσύνταγμα στη Γαλλία
  • [09] Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος.

  • [01] Σήμερα η κηδεία του Χαρίλαου Φλωράκη

    Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια απηύθυνε χθες το απόγευμα το ύστατο χαίρε στον επίτιμο πρόεδρο του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη, ο οποίος "έφυγε" πλήρης ημερών στα 91 του χρόνια την Κυριακή. Σήμερα θα ταφεί στην γενέτειρά του, Παλιοζογλώπι των Θεσσαλικών Αγράφων, "εκεί στον Αηλιά για νάχω αγνάντιο", σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

    [02] Εκτεταμένοι έλεγχοι ξεκινούν στα «κινέζικα» καταστήματα

    Εκτεταμένους ελέγχους στα καταστήματα που λειτουργούν Κινέζοι έμποροι θα πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα οι υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να διαπιστωθεί αν λειτουργούν σύμφωνα με τους όρους που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν εντοπίσει ότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν 212 μεγάλα κέντρα εγκατάστασης και λειτουργίας κινέζικων επιχειρήσεων. Σ' αυτά θα επικεντρωθούν οι έλεγχοι που θα πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, το ΙΚΑ, οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης καθώς και η Επιθεώρηση Εργασίας. Παράλληλα το Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να συστήσει το επόμενο διάστημα ειδικό ελεγκτικό κλάδο για το παρεμπόριο, στο ΣΔΟΕ. Το σχετικό προεδρικό διάταγμα για τη νέα υπηρεσία ειδικών ελέγχων αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών.

    [03] Την κυβερνητική πολιτική για την οικονομία, θα παρουσιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στον ΣΕΒ

    Τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την υπέρβαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας, αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές που διανοίγονται, θα σκιαγραφήσει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής στη σημερινή του ομιλία στην γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

    Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο επισκέψεών του στα υπουργεία, ενώ αργότερα στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη και με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ , Βαγγέλη Μειμαράκη.

    [04] Άρθρο του Κ.Καραμανλή στην «Φιγκαρό»

    Την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ευρώπης τονίζει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Φιγκαρό", προσθέτοντας την ιδιαίτερη ανάγκη βελτίωσης του συντονισμού των ευρωπαϊκών προσπαθειών στους τομείς μετανάστευσης ασύλου, αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και κοινού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

    Ο κ.Καραμανλής υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη αυστηρής τήρησης των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών από όλα τα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ κράτη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι στο μέτρο που αυτά τα κράτη σεβαστούν τα κριτήρια και το σύστημα αξιών που συνιστούν το θεμέλιο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα πρέπει να ανταμειφθούν.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη χαρακτηρίζει αποφασιστική στροφή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος την υπογραφή του πρώτου συντάγματος.

    Προσθέτει ότι πρόκειται για μια νέα ουσιαστική προσπάθεια, ένα μεγάλο βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Αναγνωρίζει ότι το κείμενο αυτό μπορεί να μην λύνει όλα τα προβλήματα, συνιστά όμως, παρ'όλα αυτά, ένα σημαντικό σταθμό στη συγκεκριμενοποίηση του οράματος ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος. Μιας Ευρώπης περισσότερο πολιτικής, δημοκρατικής και κοντά στον πολίτη.

    Ο κ.Καραμανλής υπογραμμίζει ότι το κείμενο της συνθήκης περιλαμβάνει επίσης πολλά θετικά στοιχεία που βελτιώνουν τη διακυβέρνηση μιας διευρυμένης Ευρώπης, καθιστώντας την πλέον λειτουργική και αποτελεσματική.

    Και ο πρωθυπουργός καταλήγει λέγοντας ότι όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι με συνείδηση της ευθύνης μας απέναντι στο ιστορικό εγχείρημα της ευρωπαϊκής οικοδόμησης καλούμεθα σήμερα να επιβεβαιώσουμε αυτό το μεγάλο βήμα.

    Ο πρωθυπουργός δεν παραλείπει να αναφερθεί στη μοναδική δυνατότητα που προσφέρει η ΕΕ για την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος πολιτικής συνύπαρξης που προσφέρει τεράστιες δυνατότητες προόδου, ευημερίας, ασφάλειας, ισότητας, ευκαιριών και συμμετοχής.

    Ο κ.Καραμανλής εξαίρει την ιδιαίτερη καθοριστική συμβολή της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο και σημειώνει ότι αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, ενώ υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη έχει ένα ιστορικό καθήκον να μην γίνει μια Ενωση κρατών που διευθύνεται μόνο από μια μειοψηφία ισχυρών, αμελώντας τα συμφέροντα και τις ελπίδες των περισσοτέρων.

    Η θεμελιώδης αρχή της ΕΕ είναι η αναζήτηση μιας Ευρώπης που αντλεί τη δύναμή της από τη σύνθεση όλων των συνιστωσών της, και με πνεύμα αλληλεγγύης όχι από την απομονωμένη δύναμη ορισμένων κρατών.

    Αυτή είναι η αιτία, συνεχίζει ο πρωθυπουργός, για την οποία η απάντηση στο θεμελιώδες δίλημμα μεταξύ διακυβερνητικής συνεργασίας και κοινοτικής προσέγγισης δεν μπορεί να βρεθεί παρά σε μια κοινοτική προσέγγιση ακόμα πιο βαθιά και ουσιαστική. Η Ενωση πρέπει να υιοθετήσει κοινές πολιτικές που θα εγγυώνται ένα κοινό χώρο ευημερίας, δικαιοσύνης, ασφάλειας και ίσων ευκαιριών σεβόμενη επίσης παράλληλα τις ιδιαιτερότητες, την ταυτότητα και τη θρησκεία κάθε εθνικής οντότητας.

    Ο κ.Καραμανλής δηλώνει επίσης ότι τάσσεται υπέρ κάθε μορφής πιο στενής πολιτικής συνεργασίας ζητά να αντιμετωπιστεί το ευρωπαϊκό έλλειμμα στους τομείς εκπαίδευσης, έρευνας και τεχνολογίας, που θεωρεί προϋπόθεση για την ταχύτερη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ τονίζει ότι η Ένωση πρέπει να έχει επίσης ένα κοινωνικό πρόσωπο. Να μπορεί να προστατεύει αυτούς που δεν είναι ευνοημένοι και να διατηρήσει βιώσιμα συστήματα κοινωνικής προστασίας.

    [05] Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός

    Την αισιοδοξία του για την πορεία του τουρισμού στη χώρα μας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την σημερινή επίσκεψη του στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου. Ο κ.Καραμανλής υπογράμμισε ότι η χώρα μας σε μια δύσκολη τουριστική συγκυρία διεθνώς πέτυχε σταθεροποίηση της τουριστικής κίνησης ενώ ταυτόχρονα αναμένει άνοδο τα επόμενα χρόνια. Πλέον η Ελλάδα επεσήμανε ο πρωθυπουργός εγγράφεται ως ένας νέος τουριστικός προορισμός σε νέες αγορές της υφηλίου.

    Ο κ.Καραμανλής στο πλαίσιο των δράσεων που έχουν αναληφθεί για την τόνωση της τουριστικής κίνησης αλλά και της εξυπηρέτηση των τουριστών ανακοίνωσε ότι στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου τα μεγάλα μουσεία και οι μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι θα παραμένουν ανοικτά απο τις 8 το πρωί εως τις 19:30 το απόγευμα καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα.

    Παράλληλα υπογραμμίστηκε και η έμφαση που δίνεται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού με τον Πρωθυπουργό να αναφέρεται στην κατάθεση των δυο νομοσχεδίων για τον ιαματικό τουρισμό και τον αγροτουρισμό και στην επεξεργασία σχεδίου για τον τουρισμό υγείας.

    Εξάλλου στις επόμενες μέρες ξεκινάει και η προκήρυξη για την πρόσληψη των νέων στελεχών που θα στελεχώσουν τα γραφεία του ΕΟΤ, όπως ανέφερε ο κ.Καραμανλής υπογραμμίζοντας ότι στα 23 ήδη γραφεία που λειτουργούν ανα τον κόσμο θα προστεθούν άλλα 49. Στο πλαίσιο αυτό θα εγκαινιαστεί άμεσα το γραφείο του ΕΟΤ στο Πεκίνο.

    Ο κ.Καραμανλής σημείωσε την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στον τουρισμό ως βασικού μοχλού ανάπτυξης της χώρας και απόδειξη τούτου, όπως είπε, αποτέλεσε η σύσταση του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Στους 14 μήνες της νέας διακυβέρνησης έγιναν πολλά σημείωσε με έμφαση. Οι φιλόδοξοι στόχοι έχουν τεθεί, μένουν πολλά για να επιτευχθούν, συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής.

    Μεταξύ άλλων, πέραν της σύστασης του υπουργείου, τόνισε, την ανασυγκρότηση της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης, την απεμπλοκή των μεγάλων επενδύσεων μέσω της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, αλλά και την αύξηση των κονδυλίων τόσο για τη διεθνή προβολή της χώρας αλλά και του κοινωνικού τουρισμού.

    [06] Σχέδιο νόμου για συμπράξεις ιδιωτικού-δημόσιου τομέα

    Εντός του μηνός Ιουνίου θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις Συμπράξεις του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα της Βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι "δεν αποτελούν αντικείμενο ΣΔΙΤ η άσκηση δημόσιας εξουσίας και γενικά οι δραστηριότητες που κατά το Σύνταγμα ανήκουν αποκλειστικά και άμεσα στο κράτος, πχ έννομη τάξη, εθνική άμυνα, απονομή δικαιοσύνης, ευθύνης σωφρονισμού".

    Οι Συμπράξεις αποτελούν ένα νέο εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να προβεί στην πιο αποτελεσματική υλοποίηση υποδομών και στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες, είπε ο υπουργός και επισήμανε τα κεντρικά σημεία του σχεδίου νόμου, όπως:

    - Το συνολικό προϋπολογιζόμενο κόστος εκτέλεσης του έργου ή της παροχής της υπηρεσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200 εκατ. ευρώ.

    - Ορίζονται οι δημόσιοι φορείς (υπουργεία ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ) που μπορούν να προχωρούν σε συμβάσεις συμπράξεις με ιδιωτικούς φορείς, μέσω της σύστασης ανωνύμων εταιριών.

    - Το αντικείμενο των Συμπράξεων θα είναι η δημιουργία υποδομών και η παροχή υπηρεσιών που ανήκουν στην αρμοδιότητα των ανωτέρω δημοσίων φορέων.

    - Οι ιδιωτικοί φορείς θα αναλαμβάνουν ουσιώδες μέρος των κινδύνων που συνδέονται με τη χρηματοδότηση, την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών ή την παροχή υπηρεσίας έναντι ανταλλάγματος που θα καταβάλλεται εφάπαξ ή τμηματικά απο τους δημόσιους φορείς ή τους τελικούς χρήστες των υπηρεσιών.

    - Συστήνεται διυπουργική επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού φορέα, η οποία χαράσσει την κυβερνητική πολιτική για τη δημιουργία υποδομών και συστήνεται ειδική γραμματεία ΣΔΙΤ στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με σκοπό των εντοπισμό των υπηρεσιών που μπορούν να υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ και τη διευκόλυνση και υποστήριξη των δημόσιων φορέων για την επιλογή των ιδιωτικών φορέων που θα αναλάβουν την υλοποίηση.

    Ο κ. Αλογοσκούφης συνεχάρη τη βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα για την πρωτοβουλία της να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

    [07] Αλογοσκούφης:Σημαντική η συμφωνία ΟΤΕ-εργαζομένων.

    Σε ιστορική συμφωνία κατέληξαν χθες η διοίκηση και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ για τα εργασιακά και την εθελουσία έξοδο.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην άρση της μονιμότητας για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενω τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομίας αναμένεται να παρουσιάσει το προσχέδιο νόμου για την εθελουσία έξοδο και την πρόωρη συνταξιοδότηση περίπου 5.000 υπαλλήλων.

    Η διοίκηση του Οργανισμού και οι εκπρόσωποι της ΟΜΕ-ΟΤΕ υπέγραψαν επίσης συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μόλις αρχίσει η εθελουσία έξοδος.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε οτι η συμφωνία έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον οργανισμό και την οικονομία, ενω θα αποτελέσει όπως είπε, ένα παράδειγμα και για άλλες δημόσιες επιχειρήσεις που χρειάζονται εξυγίανση.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Εμπορική και την Αγροτική Τράπεζα και αν πρόκειται να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τον ΟΤΕ είπε ότι κάθε οργανισμός έχει τις ιδιαιτερότητές του.

    Στον ΟΤΕ υπήρχε συγκεκριμένη συγκυρία και πρόγραμμα για την εθελουσία έξοδο. Τα ζητήματα της Εμπορικής και της Αγροτικής τράπεζας είναι διαφορετικά κι έχουν να κάνουν με το ασφαλιστικό,είπε ο υπουργός.

    Εάν δεν καταλήξει ο διάλογος στην Εμπορική και στην Αγροτική στις αμέσως επόμενες ημέρες σε λύση η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε λύση.

    Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δεν απέκλεισε η λύση να δοθεί μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.-

    [08] Αυξάνει το ποσοστό του «όχι» για το Ευρωσύνταγμα στη Γαλλία

    Τρεις ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής για το ευρωσύνταγμα στη Γαλλία και το ποσοστό του "οχι" αυξήθηκε κατά μία μονάδα -στο 54%- σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Μοντ και των ραδιοτηλεοπτικών δικτύων RTL και LCI.

    Πρόκειται για την 11η συνεχόμενη δημοσκόπηση που δείχνει ότι το ευρωσύνταγμα θα καταψηφιστεί στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

    Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 20% από 25% που ήταν σε προηγούμενη δημοσκόπηση. Το 82% των ερωτηθέντων δηλώνουν μάλιστα σίγουροι για την επιλογή τους ενώ το 17% εκτιμά ότι μπορεί να αλλάξει γνώμη.

    Στο ερώτημα για το ποιό είναι το πιθανοτερο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το 47% προβλέπει νίκη του όχι και το 41% νίκη του ναί.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε άρθρο του στην εφημερίδα "Φιγκαρό",

    αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη χαρακτηρίζει αποφασιστική στροφή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος την υπογραφή του πρώτου συντάγματος.

    Προσθέτει ότι πρόκειται για μια νέα ουσιαστική προσπάθεια, ένα μεγάλο βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Ο κ.Καραμανλής εξαίρει την ιδιαίτερη καθοριστική συμβολή της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο και σημειώνει ότι αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, ενώ υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη έχει ένα ιστορικό καθήκον να μην γίνει μια Ενωση κρατών που διευθύνεται μόνο από μια μειοψηφία ισχυρών, αμελώντας τα συμφέροντα και τις ελπίδες των περισσοτέρων.

    Να ψηφίσουν ΝΑΙ στα δημοψηφίσματα για την έγκριση του ευρωσυντάγματος,ζητούν απο τους Γάλλους και τους Ολλανδούς πολίτες οι δήμαρχοι είκοσι ευρωπαϊκών πόλεων περιλαμβανομένης των δημάρχων Αθηναίων κας Ντόρας Μπακογιάννη και Λευκωσίας κ. Μιχάλη Ζαμπέλα, - με δήλωσή τους - που δημοσιεύεται σήμερα στο γαλλικό τύπο.

    Στην "ανοιχτή επιστολή" τους οι 20 δήμαρχοι διερωτώνται πώς θα ήταν δυνατόν οι ιδρυτικές χώρες της Ενωσης που έχουν παίξει έναν ουσιαστικό ιστορικό ρόλο να την αρνηθούν σήμερα.

    Το σύνταγμα συνιστά έναν νέο σταθμό στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και δεν είναι δυνατόν να απορριφθεί, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συγκεκριμένες συνέπειες αυτής της ενδεχόμενης απόρριψης,τονίζουν οι 20 δήμαρχοι.

    [09] Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος.

    Το κάπνισμα προκαλεί το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια, το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, το 83% των θανάτων από χρόνια βροχίτιδα και εμφύσημα και το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό. Αυτό τονίστηκε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος.

    Τη συνέντευξη οργάνωσαν το Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας, η αντικαπνιστική και η αντικαρκινική εταιρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών.

    Σημειώνεται ότι το 33% των εφήβων ηλικίας 12 εως 18 ετών έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.

    Εκστρατεία της ΕΕ κατά του καπνίσματος

    Μεγάλη εκστρατεία κατά του καπνίσματος με τηλεοπτικές διαφημίσεις, ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού και την αποτροπή των νέων απο την κακή αυτή συνήθεια.

    Το κάπνισμα δεν αποτελεί φυσιολογική πράξη αλλά αποτελεί θανατηφόρο συνήθεια.

    Ειδικότερα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου) του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την επόμενη φάση της αντικαπνιστικής της εκστρατείας "HELP"- μια πανευρωπαϊκή τηλεοπτική διαφημιστική εκστρατεία που έχει ως στόχο να σταματήσει να θεωρείται φυσιολογική η θανατηφόρος συνήθεια του καπνίσματος. Οι διαφημίσεις αυτές καθιστούν εμφανές ότι το κάπνισμα δεν αποτελεί φυσιολογική πράξη και παρουσιάζουν τα προβλήματα που αυτό προκαλεί, αντικαθιστώντας τα τσιγάρα με χάρτινες σφυρίχτρες σε τρείς ιστορίες βγαλμένες απο την καθημερινότητα. Στόχος της εκστρατείας είναι να δείξει ότι μπορεί να προσφερθεί βοήθεια στα άτομα εκείνα που είτε είναι εξαρτημένα απο το κάπνισμα, είτε είναι επιρρεπή σε αυτό, είτε τέλος επηρεάζονται χωρίς τη θέλησή τους στην καθημερινότητά τους απο αυτό (παθητικοί καπνιστές). Οι διαφημίσεις δεν καταδικάζουν τους καπνιστές και τους νέους αλλά, αντίθετα, επικεντρώνονται στο "γελοίον" του ίδιου του τσιγάρου. Ο κ. Μάρκος Κυπριανού, αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, παρουσίασε σήμερα στον Τύπο τις διαφημίσεις οι οποίες συνιστούν μέρος της αντικαπνιστικής εκστρατείας της ΕΕ με τίτλο "HELP": Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο". Εκτός απο τις διαφημίσεις που θα προβάλλονται σε τηλεοπτικούς σταθμούς των 25 κρατών-μελών της ΕΕ απο τις 7 Ιουνίου, ο Επίτροπος παρουσίασε επίσης στην ιστοσελίδα "HELP" και παρείχε ενημέρωσε σχετικά με την εξέλιξη της εκστρατείας. Επιπροσθέτως, η Επιτροπή ενέκρινε διατάξεις εφαρμογής για την εμφάνιση "προειδοποιητικών εικόνων" στα πακέτα τσιγάρων, συμπεριλαμβανομένων εικόνων μαύρων πνευμόνων και χαλασμένων δοντιών .

    Ο κ. Μάρκος Κυπριανού, αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ σε θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, ανέφερε: "Οι περισσότεροι καπνιστές μεγαλύτερης ηλικίας γνωρίζουν ότι η σπατάλη χρημάτων για μια συνήθεια που πρόκειται να τους σκοτώσει είναι κάτι το γελοίο. Οι νέοι, όμως, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στα μηνύματα "έξυπνης" προώθησης της βιομηχανίας καπνού και είναι δυνατόν να αισθάνονται πίεση να αρχίσουν το κάπνισμα προκειμένου να θεωρηθούν "προχωρημένο" απο τους συνομηλίκους τους. Οι διαφημίσεις αυτές έχουν ως στόχο να αντιστρέψουν τα μηνύματα της βιομηχανίας καπνού, δείχνοντας ότι το κάπνισμα δεν είναι ούτε "προχωρημένου" ούτε συναρπαστικό -ούτε καν φυσιολογικό. Κάνοντας χρήση του χιούμορ, η εκστρατεία επιδιώκει να υπογραμμίσει πόσο γελοίο είναι το κάπνισμα στην πραγματικότητα, στέλνοντας παράλληλα ένα σοβαρό μήνυμα ότι τα άτομα μπορούν να βοηθηθούν ώστε να ζήσουν μια ζωή χωρίς κάπνισμα".

    Οι τρείς διαφημίσεις παρουσιάζουν έναν έφηβο υπό την πίεση των συνομηλίκων του να ξεκινήσει το κάπνισμα, έναν ενήλικα καπνιστή που επιθυμεί να κόψει το κάπνισμα και έναν μη καπνιστή που ανέχεται τον καπνό απο τσιγάρα που καπνίζουν άλλα άτομα σε ένα πάρτι.

    Ωστόσο, σε κάθε μία απο τις παραπάνω ιστορίες, οι καπνιστές παρουσιάζονται να χρησιμοποιούν χάρτινες σφυρίχτρες αντί να καπνίζουν τσιγάρα. Εκτενής προκαταρκτική μελέτη έδειξε ότι οι ομάδες-στόχοι κατανόησαν πλήρως ότι η αντικατάσταση αυτή έχει ως στόχο τη γελοιοποίηση του καπνίσματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 May 2005 - 14:51:11 UTC