Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ως χρονιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων χαρακτήρισε το 2005 ο Κ.Καραμανλής
  • [02] Ξεκινά η δίκη για το «Εξπρές Σαμίνα»
  • [03] Θλιβερή «πρωτιά» της Ελλάδας στο κάπνισμα, σύμφωνα με στοιχεία επιστημόνων
  • [04] Δηλώσεις Αλογοσκούφη για την πορεία της οικονομίας
  • [05] Έτος αλλαγών το 2005 δηλώνει ο πρωθυπουργός
  • [06] Τη Δευτέρα θα συνεχισθεί η δίκη για το "Εξπρές Σαμίνα".
  • [07] Μηδενική η ανοχή της κυβέρνησης στα παραδικαστικά κυκλώματα, δηλώνει ο πρωθυπουργός

  • [01] Ως χρονιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων χαρακτήρισε το 2005 ο Κ.Καραμανλής

    Η εξάλειψη των προβλημάτων δεν μπορεί να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον. Το 2005 είναι χρονιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας χθες στην ετήσια τακτική συνέλευση του ΣΕΒ, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση αυτή τη χρονιά.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να στέκονται εμπόδιο τα οργανωμένα συμφέροντα και ανέφερε με έμφαση πως η γκρίζα προπαγάνδα, η αμφισβήτηση και η ισοπέδωση δεν θα περάσουν, θα αποτύχουν και θα εκθέσουν τους εμπνευστές τους, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγκρουση με τα συσσωρευμένα προβλήματα.

    Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους βασικούς άξονες της νέας οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στους οποίους περιλαμβάνονται:

    - Η δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία, όπως είπε, είναι όρος επιβίωσης της οικονομίας.

    - Η απελευθέρωση των αγορών και ο τερματισμός των κρατικών μονοπωλίων με νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της αγοράς φυσικού αερίου που ακολουθεί.

    - Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

    - Η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων που έμεναν αδρανή τα προηγούμενα χρόνια.

    Για το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ο πρωθυπουργός είπε ότι θα κατευθυνθεί όλο στην περιφέρεια, ενώ υπογράμμισε πως τα εργα υποδομής στον ενεργειακό τομέα καθιστούν τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο στην περιοχή, αναφερόμενος στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και στους αγωγούς φυσικού αερίου Ελλάδας-Τουρκίας και Ελλάδας-Ιταλίας.

    Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του έργου της κυβέρνησης τους τελευταίους 14 μήνες, ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στο νέο φορολογικό και αναπτυξιακό νόμο, στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων (όπως είπε, ακολουθούν ρυθμίσεις για το εμπόριο, τον τουρισμό, και τον εκσυγχρονισμο του πτωχευτικού δικαίου), την ένταξη του εμπορίου στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και στη ρύθμιση για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και είναι, όπως είπε, σε όφελος των επιχειρήσεων των καταναλωτών και των εργαζομένων.

    Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε τη συμφωνία της διοίκησης του ΟΤΕ με τους εργαζόμενους λέγοντας ότι και οι δύο πλευρές έδειξαν ωριμότητα και υπευθυνότητα, καθώς και ότι αποδείχθηκε πως μπορεί να υπάρξει συναίνεση στην οικονομία. Τέλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναζητά μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και επίλυση των προβλημάτων του ασφαλιστικού.

    Ομιλία Γ. Αλογοσκούφη

    Σε μια νέα πορεία βάζουν την οικονομία οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται και το κλίμα εμπιστοσύνης που οικοδομείται, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

    Ο υπουργός Οικονομίας, αναφερόμενος στο νέο κλίμα εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί, είπε μεταξύ άλλων ότι σε 55 μέρες εφαρμογής του νέου αναπτυξιακού νόμου έχουν υποβληθεί 119 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 286,4 εκατ. ευρώ, ενώ με τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο τις πρώτες 55 ημέρες εφαρμογής του είχαν υποβληθεί 69 επενδυτικά σχέδια ύψους 82,8 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα της φορολογικής μεταρρύθμισης, στον αναπτυξιακό νόμο αλλά και στο σχέδιο νόμου για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίες θα αποτελέσουν "τον τρίτο κρίσιμο πυλώνα της νέας αναπτυξιακής πολιτικής", όπως είπε.

    Επίσης έδωσε έμφαση στην προώθηση "μιας νέας γενιάς αποκρατικοποιήσεων" με σκοπό την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την ανάπτυξη. Μετά τη μετοχοποίηση του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων και την πλήρη αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για τη διάθεση ως και του 17% των μετοχών του ΟΠΑΠ και την εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο.

    Παράλληλα, πρόσθεσε, ο υπουργός, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του νέου αερολιμένα Αθηνών. Προγραμματίζονται επίσης "νέα βήματα στις τηλεπικοινωνίες και στο τραπεζικό σύστημα σε συνδυασμό με την εξυγίανση του ΟΤΕ και την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού των τραπεζών". Οι αποκρατικοποιήσεις φέτος θα φθάσουν το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ.

    Εξάλλου ο υπουργός αναφέρθηκε στην καλύτερη πορεία του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, σε σχέση με το παρελθόν, και στον στρατηγικό σχεδιασμό για το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Τέλος, είπε ότι δίνεται μεγάλη έμφαση στην εξωστρέφεια της οικονομίας και των επιχειρήσεων και ήδη πολλές απο αυτές βρήκαν ευκαιρίες στο εξωτερικό, τις αξιοποίησαν και σημείωσαν μεγάλες επιτυχίες.

    "Η πρόοδος θα είναι εμφανής χρόνο με το χρόνο. Το κλίμα εμπιστοσύνης που οικοδομούμε, η αξιοπιστία που χτίζουμε, οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε, βάζουν την οικονομία σε μια νέα πορεία. Είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα παίξουν το ρόλο που τους αρμόζει και θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια νέα εποχή", είπε ο υπουργός.

    Εργασιακό - Ασφαλιστικό

    Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και η έναρξη του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων του ασφαλιστικού συμπεριελήφθησαν στις αναφορές του υπουργού Οικονομίας, ο οποίος είπε τα εξής:

    - Για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση της απασχόλησης και τον περιορισμό της ανεργίας και ειδικά των νέων. Η καλύτερη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η σταδιακή σύγκλιση των όρων απασχόλησης στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και η ένταξη των οικονομικών μεταναστών στην νόμιμη αγορά εργασίας αποτελούν "μεγάλα ζητούμενα" που θα οφελήσουν σημαντικά την οικονομία. Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι οι αναγκαίες αλλαγές στην αγορά εργασίας θα προχωρήσουν μετά από διάλογο χωρίς αιφνιδιασμούς.

    - Για την επίλυση των προβλημάτων του ασφαλιστικού, ο κ. Αλογοσκούφης είπε χαρακτηριστικά ότι το ζήτημα δεν είναι αν θα πρέπει να εξυγιάνουμε το σύστημα αλλά πώς θα το επιτύχουμε αυτό αφού γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Σκοπός δεν είναι να περιορίσουμε το σύστημα αλλά να το καταστήσουμε πιό αξιόπιστο και έχουμε όλοι μας υποχρέωση γι' αυτό, κατέληξε ο υπουργός.

    Ομιλία Γ. Παπανδρέου

    Κριτική στην κυβέρνηση εφ 'όλης της ύλης άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της πρωινής συνεδρίασης της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ενώ παράλληλα παρουσίασε προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το κόμμα του θα είναι ξανά στην κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές.

    Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι η σημερινή διαχείριση της οικονομίας έχει υποθηκεύσει πολλές δυνατότητες να γίνουν οι τομές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται. "Δεν νομίζω να πιστεύει κανείς ανάμεσα σας ότι θα γίνουν ευκολότερα οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές σήμερα από ό,τι θα μπορούσαν να είχαν γίνει πριν ένα χρόνο", είπε ο κ.Παπανδρέου απευθυνόμενος στον επιχειρηματικό κόσμο.

    Μιλώντας για τη δημοσιονομική απογραφή, ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι "θα μπορούσε βάσει της συναίνεσης να έχουμε σωστά στοιχεία αντί να ερίζουμε για το ποιο είναι το χρέος, ποιο το έλλειμμα και ποιος φταίει. Θα μπορούσαμε σοβαρά να δούμε ποιες είναι οι αδυναμίες και ποια η αλήθεια. Δυστυχώς-υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- δεν έγινε αυτή η προσπάθεια και ακολουθήθηκε μια φόρμουλα πορτογαλική που οδήγησε στη δυσφήμιση της πορτογαλικής οικονομίας".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι τον τελευταίο χρόνο έχουμε δεχτεί βαρύτατο πλήγμα στην αξιοπιστία μας και στην εικόνα της χώρας διεθνώς. "Υπάρχει ένα μίγμα απορίας αλλά και ειρωνείας και απαξίωσης που δεν υπήρχε πριν για την χώρα μας", ανέφερε ο κ.Παπανδρέου. Αναφερόμενος για την θέση της Ελλάδος στα Βαλκάνια, επισήμανε ότι γίνεται μια προσπάθεια από την κυβέρνηση να πάρει τον ρόλο της πρωτοπορίας στα Βαλκάνια, είναι υποτιμητικό όμως ότι πρέπει να πάμε στις ΗΠΑ να ζητήσουμε αυτό το ρόλο, όπως είπε.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ακόμα λόγο για ατολμία στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ για τις σχέσεις με τις αγορές της Μέσης Ανατολής επισήμανε ότι δεν υπάρχει κινητικότητα ούτε παρουσία ελληνική από την πλευρά της κυυυβέρνησης.

    Ο κ.Παπανδρέου, αναφερόμενος στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και γενικότερα στο επιθυμητό μοντέλο ανάπτυξης, επισήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποιότητα, την καινοτομία, την γνώση, το ανθρώπινο δυναμικό, την εξωστρέφεια της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα. Για το πιστωτικό σύστημα είπε ότι θα πρέπει να φύγει από την παλιά λογική, να επενδύει όλο και περισσότεροι σε εταιρίες, να πάρει ρίσκα , να επενδύσει σε σωστά επιχειρηματικά σχέδια, χωρίς να ζητά μόνο εγγυήσεις. Για τη νέα τεχνολογία υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τεθεί ως στόχος να βρεθεί η Ελλάδα στις δέκα πρώτες χώρες παγκοσμίως στην υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών σε όλη την οικονομία και την κοινωνία.

    Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική πολιτική, ανέφερε ο κ.Παπανδρέου, προβάλλει πολλές και μεγάλες προκλήσεις μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η διατήρηση των μακροοικονομικών ισορροπιών, η μέριμνα για την παροχή δημοσίων αγαθών, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας με την αξιοποίηση νέων ευκαιριών, η αύξηση της απασχόλησης με στόχο την πλήρη απασχόληση, κίνητρα για αποδοτική παραγωγή πλούτου και διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών κλπ.

    [02] Ξεκινά η δίκη για το «Εξπρές Σαμίνα»

    Στο Ναυτοδικείο Πειραιά ξεκινά σήμερα η δίκη για το τραγικό ναυάγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου "Εξπρές Σαμίνα", στις 26 Σεπτεμβρίου 2000 στην Πάρο,στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 80 επιβάτες και μέλη του πληρώματός του.

    Κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος είναι ο Βασίλης Γιαννακής, πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της μοιραίας βάρδιας Αναστάσιος Ψυχογιός, ενώ σε βαθμό πλημμελήματος τα μέλη του πληρώματος Γιώργος Τριαντάφυλλος ύπαρχος, Γεράσιμος Σκαδαρέλης Α' μηχανικός, Δημ. Τσούρας, ασυρματιστής και ο Παναγιώτης Κάσδαλης ναύτης.

    Επίσης στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν, με πλημμεληματικές κατηγορίες, ο Κωνσταντίνος Κληρονόμος, πρόεδρος της πλοιοκτήτριας εταιρίας, τότε MFD, και το μέλος του ΔΣ Νίκος Βικάτος, καθώς και ο επιθεωρητής του ΥΕΝ Παναγιώτης Τσόρβας.

    Σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία, ο πλοίαρχος Β. Γιαννακής και ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Ψυχογιός κατηγορούνται για ανθρωποκτονία απο αμέλεια με ενδεχόμενο δόλο,σωματικές βλάβες απο αμέλεια,διατάραξη της ασφάλειας υδάτινων συγκοινωνιών και πρόκληση ναυαγίου,ενώ ο ύπαρχος και ο Α' μηχανικός για ανθρωποκτονία απο αμέλεια,κατά συρροή και πρόκληση ναυαγίου απο αμέλεια. Ο ασυρματιστής Δ. Τσούρας για εγκατάλειψη κινδυνεύοντος πλοίου,χωρίς την συναίνεση του πλοιάρχου και ο επιθεωρητής του ΥΕΝ για έκδοση ψευδών βεβαιώσεων.

    [03] Θλιβερή «πρωτιά» της Ελλάδας στο κάπνισμα, σύμφωνα με στοιχεία επιστημόνων

    Την πλάτη στις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος γυρίζει το 85% των Ελλήνων, παρότι οι ειδικοί τονίζουν την τελευταία δεκαετία ότι η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αυξάνει διάφορους δείκτες φλεγμονής, που το κάνουν να ισοδυναμεί με το ενεργητικό κάπνισμα. Οχι μόνο δεν πιστεύουν στις βλαβερές αυτές συνέπειες οι άνθρωποι στη χώρα μας, αλλά καπνίζουν και σαν φουγάρα. Εκτιμάται ότι το 47,4% των Ελλήνων ανδρών και το 39,6% των γυναικών καπνίζουν στην Ελλάδα, η οποία παραμένει από τις πρώτες σε σχετικό αριθμό κατανάλωσης τσιγάρων στην Ευρώπη.

    Ομως, και τα διεθνή στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, 31η Μαΐου, δείχνουν ότι τρία εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους διεθνώς, από τους οποίους οι 500.000 στην Ευρώπη, εξαιτίας αυτής της βλαβερής συνήθειας. Ιδιαίτερα αρνητικό είναι το στοιχείο που αποδεικνύει ότι οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στην πιο παραγωγική ηλικία της ζωής τους, δηλαδή είναι από 30 έως 50 ετών.

    Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, αλλά και τις εκτιμήσεις των ειδικών, ένας στους τέσσερις νέους που κάθε χρόνο αρχίζουν να καπνίζουν θα πεθάνει τελικά από νόσο που σχετίζεται με κάπνισμα. Μόνο τα θύματα του καρκίνου του πνεύμονος στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 6.000 κάθε χρόνο, ενώ το κάπνισμα ευθύνεται για το ένα τρίτο των συνολικών καρκίνων στην Ελλάδα και για το 7% των ενηλίκων που εμφανίζουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

    Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας, η Ελληνική Αντικαπνιστική Εταιρεία και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, παρουσία μαθητών της ΣΤ' Δημοτικού, του 5ου Πειραματικού Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου.

    Στη συνέντευξη ανακοινώθηκε ότι σε πρόσφατη μελέτη του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου και σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Βύρωνα σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 12 μέχρι 18 ετών, το 33% των αγοριών και κοριτσιών έχουν δοκιμάσει να καπνίσουν τσιγάρο τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ ένα στα δέκα αγόρια ή κορίτσια που ρωτήθηκαν δήλωσαν τακτικοί καπνιστές. Στοιχεία που αν αναχθούν στο γενικό πληθυσμό της Ελλάδας δείχνουν ότι περισσότερα από 200.000 παιδιά καπνίζουν στον τόπο μας.

    Το κάπνισμα είναι, τονίζουν για μια ακόμα φορά οι ειδικοί, η πιο σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας. Πέραν από τις βλάβες όπως ο καρκίνος και την επιβάρυνση που επιφέρει όπως ο πνεύμονας, ο φάρυγγας, ο λάρυγγας, η στοματική κοιλότητα, το στομάχι, το πάγκρεας, η ουροδόχος κύστης και ο μαστός, ευθύνεται και για τη σεξουαλική δισλειτουργία και την πρόωρη γήρανση στις γυναίκες.

    [04] Δηλώσεις Αλογοσκούφη για την πορεία της οικονομίας

    Κρίσιμο για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε το χρονικό διάστημα ως το τέλος του έτους, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης με δήλωσή του στο ΑΠΕ.

    Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι η ανάπτυξη θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα και ότι το σχέδιο νόμου για τις Συμπράξεις του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

    Εξάλλου αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για τη φορολογία των ακινήτων ο κ.Αλογοσκούφης δήλωσε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιούνιο για να ψηφιστεί τον Οκτώβριο, και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2006.

    Σύμφωνα με τον κ.Αλογοσκούφη στις προτεραιότητες του υπουργείου περιλαμβάνονται, εκτός της προώθησης των ΣΔΙΤ και του σχεδίου νόμου για τη φορολογία των ακινήτων, η αναμόρφωση των ΔΕΚΟ οι οποίες θα λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης, η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2006 και η ολοκλήρωση του εθνικού πλαισίου στήριξης για το χρονικό διάστημα του 2007-2013.

    Το εθνικό πλαίσιο στήριξης καταρτίζεται με διαβουλεύσεις. Παράλληλα ο κ.Αλογοσκούφης, με δηλώσεις στο ΑΠΕ, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στον Ιούνιο θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για τις δημοσιονομικές προοπτικές της (2007-2013).

    Τέλος, δήλωσε ότι το ασφαλιστικό θέμα για την Εμπορική και την Αγροτική Τράπεζα θα "κλείσει" σε 15 ημέρες.

    [05] Έτος αλλαγών το 2005 δηλώνει ο πρωθυπουργός

    Έτος αλλαγών και μεταρρυθμίσεων θα είναι το 2005, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας την Πέμπτη στην ετήσια τακτική συνέλευση του ΣΕΒ.

    Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει αυτή τη χρονιά η κυβέρνηση, δήλωσε ότι η εξάλειψη των προβλημάτων δεν μπορεί να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον και υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό να στέκονται εμπόδιο τα συμφέροντα κάποιων μειοψηφιών.

    Προειδοποίησε δε, πως η γκρίζα προπαγάνδα, η αμφισβήτηση και η ισοπέδωση δεν θα περάσουν, θα αποτύχουν και θα εκθέσουν τους εμπνευστές τους.

    Ο πρωθυπουργός παρουσίασε επίσης τους βασικούς άξονες της νέας οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

    Από το ίδιο βήμα, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης ανέφερε ότι θα προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητά του για την επίλυση του ασφαλιστικού.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας από το βήμα του ΣΕΒ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση,την οποία κατηγόρησε ότι έχει υποθηκεύσει την ελληνική οικονομία και έχει επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στην αξιοπιστία της εικόνας της χώρας διεθνώς.

    [06] Τη Δευτέρα θα συνεχισθεί η δίκη για το "Εξπρές Σαμίνα".

    Αρχισε σήμερα σε αίθουσα του Ναυτοδικείου Πειραιά η δίκη για το ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού "Σάμινα", στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 80 άνθρωποι. Πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά είναι ο Νίκος Λεοντής και δικαστές οι Γ. Κοντός και Δήμητρα Τσουτσάνη. Αναπληρωματικοί δικαστές είναι οι Βασίλης Λαμπρόπουλος και Χαράλαμπος Θανέλας. Εισαγγελέας έδρας είναι ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος και αναπληρωματικός του είναι ο Αριστείδης Φραγκιαδάκης.

    Σήμερα εκλήθησαν οι μάρτυρες οι οποίοι φτάνουν τους 460. Είναι δε τέτοιες οι συνθήκες, αφού και η αίθουσα του δικαστηρίου και οι έξω χώροι είναι ανεπαρκείς για μια τόσο μεγάλης σημασίας δίκη, που οι μάρτυρες καλούνται με τα μεγάφωνα.

    Εξω απο την αίθουσα υπήρξαν μικροεπεισόδια τόσο απο συγγενείς θυμάτων όσο και απο συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ).

    Η δίκη διεκόπη για τη Δευτέρα, οπότε θα απαγγελθεί και το κατηγορητήριο.

    Εξετάζεται το ενδεχόμενο λόγω των πολλών προβλημάτων που δημιουργούνται λόγω της ακαταλληλότητας των χώρων η δίκη να μεταφερθεί στο Εφετείο Αθηνών.

    Σύμφωνα με τη δικογραφία και το τελευταίο παραπεμπτικό βούλευμα το "Εξπρές Σάμινα" το απόγευμα της 26ης Σεπτεμβρίου 2000 είχε αποπλεύσει απο το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά Πάρο, Νάξο, Ικαρία, Σάμο και τελευταίο το λιμάνι της Πάτμου με 472 επιβάτες και 61 Ελληνες ναυτικούς πλήρωμα, χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα σωστικά μέσα, ενώ και τα πιστοποιητικά του το έκριναν οριακά αξιόπλοο.

    Κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος ο πλοίαρχος Βασίλης Γιαννακής και ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Ψυχογιός για ανθρωποκτονία απο αμέλεια με ενδεχόμενο δόλο, σωματικές βλάβες απο αμέλεια, διατάραξη της ασφάλειας των υδάτινων συγκοινωνιών και πρόκληση ναυαγίου.

    Οι Γ. Σκιαδαρέλης α' μηχανικός και Γ' Τριαντάφυλλος ύπαρχος, κατηγορούνται σε βαθμό πλημμελήματος, όπως ανθρωποκτονία απο αμέλεια κατά συρροή, πρόκληση ναυαγίου απο αμέλεια και διατάραξη υδάτινων συγκοινωνιών.

    Ο ασυρματιστής Δημ. Τσούμας κατηγορείται για εγκατάλειψη κινδυνεύοντος πλοίου, χωρίς να πάρει μαζί του το φορητό VHF και το Epirb Manual και ο ναύτης Π. Κάσταλης για εγκατάλειψη κινδυνεύοντος πλοίου χωρίς τη συναίνεση του πλοιάρχου.

    Σε βαθμό πλημμελήματος κατηγορούνται οι εκπρόσωποι της τότε MFD Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος, ενώ κατηγορούμενος είναι και ο επιθεωρητής του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Π. Τσόρβος για έκδοση ψευδούς βεβαίωσης.

    [07] Μηδενική η ανοχή της κυβέρνησης στα παραδικαστικά κυκλώματα, δηλώνει ο πρωθυπουργός

    Ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης είναι η μηδενική ανοχή στα παραδικαστικά κυκλώματα, τη διαφθορά και τη συναλλαγή, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής απευθυνόμενος σήμερα στη Θεσσαλονίκη σε ακροατήριο δικαστικών.

    Μιλώνας σε εκδήλωση για τα δέκα χρόνια της Εθνικής Σχολής Δικαστών, ο πρωθυπουργός τόνισε επ αυτού οτι φαινόμενα που δημιουργούν σκιές στην εικόνα της Δικαιοσύνης δεν έχουν θέση στη σύγχρονη Ελλάδα.

    «Η πλειοψηφία των λειτουργών που τιμούν τον όρκο και τον θεσμό δεν μπορεί να ταυτίζεται με τις όποιες εξαιρέσεις», πρόσθεσε και κάλεσε τους απόφοιτους της Σχολής Δικαστών να υπηρετήσουν το λειτούργημα «με πίστη και αφοσίωση, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς».

    Ο κ.Καραμανλής ανέπτυξε τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Δικαιοσύνης λέγοντας πως είναι ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της, η διαρκής αναβάθμιση της ποιότητάς της, η επίσπευση του έργου της, η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της.

    «Θωρακίζουμε και στηρίζουμε θεσμικά την ελληνική δικαιοσύνη ώστε να έχει αυτο που δικαιούται: το κύρος, την εκτίμηση, την εμπιστοσύνη των πολιτών», είπε και διακήρυξε:

    «Εργαζόμαστε για τη δικαιοσύνη που είναι ανεπίληπτη και σεβαστή στη συνείδηση όλων των Ελλήνων πολιτών, τη δικαιοσύνη στην οποία δεν έχει θέση και δεν μπορεί να σταθεί ούτε για μια στγιγμή κανένας επίορκος δικαστής».

    Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε οτι η ηγεσία της Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της εξυγίανσης και η κυβέρνηση προωθεί τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις.Οπως σημείωσε σε αυτην την υποχρέωση ανταποκρίνεται και το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

    «Θεσπίσαμε μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων που στόχο έχουν να καταπολεμηθούν ριζικά τα όποια φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης. Να κλείσουν οριστικά οι κερκόπορτες της δικαστικής και παραδικαστικής συναλλαγής, να υπάρξει στήριξη στους έντιμους και ακέραιους δικαστικούς λειτουργούς, που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία», τόνισε.

    Ο κ.Καραμανλής ανέφερε ακόμα οτι έχει ξεκινήσει-και αποδίδει καρπούς, όπως είπε-ένα ευρύ πρόγραμμα αναμόρφωσης του σωφρονιστικού συστήματος.

    Για τις υποδομές στη Δικαιοσυνη είπε πως προχωρεί η ανέγερση εξι νέων σύγχρονων δικαστικών μεγάρων και ολοκληρώνονται οι μελέτες για άλλα εφτά, έχουν ξεκινήσει έργα πληροφορικής σε δικαστικές υπηρεσίες όλης της χώρας, υλοποιείται η μηχανογράφηση του ποινικού μητρωου των εισαγγελιών πρωτωδικών σε δέκα μεγάλες πόλεις, κ.α.

    Στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ.Αναστάσης Παπαληγούρας είπε μεταξύ άλλων οτι η παρουσία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση «σηματοδοτεί την μέριμνα της κυβέρνησης να διαμορφώσει μια νέα γενιά Ελληνων δικαστικών λειτουργών με υψηλή επιστημονική κατάρτηση και συνείδηση, με ουσιαστική συγκρότηση και ακέραιο φρόνημα, ικανών να ανταποκριθούν στα πρωτόγνωρα δεδομένα, στις νέες απαιτήσεις, στις νέες συνθήκες που οι ιλιγγιώδεις αλλαγές του σύγχρονου κόσμου επιφέρουν και στον ευρύτερο χώρο του Δικαίου».

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η ηγεσία της Δικαιοσύνης, ο δήμαρχος θεσσαλονίκης κ.Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο νομάρχης κ.Παναγιώτης Ψωμιάδης, κ.α.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 May 2005 - 12:51:51 UTC