Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπαθανασίου για απόφαση ΣτΕ σχετικά με τα εμφιαλωμένα νερά
  • [02] Τη Δευτέρα θα συνεχισθεί η δίκη για το "Εξπρές Σαμίνα".
  • [03] Υπερψηφίστηκε από τη γερμανική Βουλή το Ευρωσύνταγμα
  • [04] Μεγαλύτερες από τις αρχικές εκτιμήσεις οι επιδοτήσεις για το βαμβάκι
  • [05] Υπερψηφίστηκε από τη γερμανική Βουλή το Ευρωσύνταγμα
  • [06] «Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι αναγκαίος όρος για να αποκτήσουμε ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση»

  • [01] Παπαθανασίου για απόφαση ΣτΕ σχετικά με τα εμφιαλωμένα νερά

    «Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορά προηγούμενες αγορανομικές διατάξεις, οι οποίες έχουν καταργηθεί. Η σημερινή αγορανομική διάταξη παραμένει σε ισχύ και βάσει αυτής γίνονται οι έλεγχοι στην αγορά και, όπου κρίνεται αναγκαίο, θα επιβάλλονται πρόστιμα».

    Αυτό διευκρίνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομη την επιβολή διατίμησης στο εμφιαλωμένο νερό και ουσιαστικά καταργεί την ενδεικτική τιμή.

    Ο Μιχάλης Τσιφάκης, πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδας, απείλησε με μποϊκοτάζ στις κλειστές αγορές (κυλικεία πλοίων κ.α) όπου παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας.

    [02] Τη Δευτέρα θα συνεχισθεί η δίκη για το "Εξπρές Σαμίνα".

    Αρχισε σήμερα σε αίθουσα του Ναυτοδικείου Πειραιά η δίκη για το ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού "Σάμινα", στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 80 άνθρωποι. Πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά είναι ο Νίκος Λεοντής και δικαστές οι Γ. Κοντός και Δήμητρα Τσουτσάνη. Αναπληρωματικοί δικαστές είναι οι Βασίλης Λαμπρόπουλος και Χαράλαμπος Θανέλας. Εισαγγελέας έδρας είναι ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος και αναπληρωματικός του είναι ο Αριστείδης Φραγκιαδάκης.

    Σήμερα εκλήθησαν οι μάρτυρες οι οποίοι φτάνουν τους 460. Είναι δε τέτοιες οι συνθήκες, αφού και η αίθουσα του δικαστηρίου και οι έξω χώροι είναι ανεπαρκείς για μια τόσο μεγάλης σημασίας δίκη, που οι μάρτυρες καλούνται με τα μεγάφωνα.

    Εξω απο την αίθουσα υπήρξαν μικροεπεισόδια τόσο απο συγγενείς θυμάτων όσο και απο συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ).

    Η δίκη διεκόπη για τη Δευτέρα, οπότε θα απαγγελθεί και το κατηγορητήριο.

    Εξετάζεται το ενδεχόμενο λόγω των πολλών προβλημάτων που δημιουργούνται λόγω της ακαταλληλότητας των χώρων η δίκη να μεταφερθεί στο Εφετείο Αθηνών.

    Σύμφωνα με τη δικογραφία και το τελευταίο παραπεμπτικό βούλευμα το "Εξπρές Σάμινα" το απόγευμα της 26ης Σεπτεμβρίου 2000 είχε αποπλεύσει απο το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά Πάρο, Νάξο, Ικαρία, Σάμο και τελευταίο το λιμάνι της Πάτμου με 472 επιβάτες και 61 Ελληνες ναυτικούς πλήρωμα, χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα σωστικά μέσα, ενώ και τα πιστοποιητικά του το έκριναν οριακά αξιόπλοο.

    Κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος ο πλοίαρχος Βασίλης Γιαννακής και ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Ψυχογιός για ανθρωποκτονία απο αμέλεια με ενδεχόμενο δόλο, σωματικές βλάβες απο αμέλεια, διατάραξη της ασφάλειας των υδάτινων συγκοινωνιών και πρόκληση ναυαγίου.

    Οι Γ. Σκιαδαρέλης α' μηχανικός και Γ' Τριαντάφυλλος ύπαρχος, κατηγορούνται σε βαθμό πλημμελήματος, όπως ανθρωποκτονία απο αμέλεια κατά συρροή, πρόκληση ναυαγίου απο αμέλεια και διατάραξη υδάτινων συγκοινωνιών.

    Ο ασυρματιστής Δημ. Τσούμας κατηγορείται για εγκατάλειψη κινδυνεύοντος πλοίου, χωρίς να πάρει μαζί του το φορητό VHF και το Epirb Manual και ο ναύτης Π. Κάσταλης για εγκατάλειψη κινδυνεύοντος πλοίου χωρίς τη συναίνεση του πλοιάρχου.

    Σε βαθμό πλημμελήματος κατηγορούνται οι εκπρόσωποι της τότε MFD Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος, ενώ κατηγορούμενος είναι και ο επιθεωρητής του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Π. Τσόρβος για έκδοση ψευδούς βεβαίωσης.

    [03] Υπερψηφίστηκε από τη γερμανική Βουλή το Ευρωσύνταγμα

    Με συντριπτική πλειοψηφία η γερμανική Ανω Βουλή επικύρωσε σήμερα στη διάρκεια ψηφοφορίας, παρουσία του πρώην προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν, το ευρωπαϊκό σύνταγμα. Το ευρωσύνταγμα είχε επικυρώσει η Βούντεσταγκ (Κάτω Βουλή) στις 12 Μαίου.

    Ο ντ΄Εστέν, αρχιτέκτονας του συντάγματος, παρευρέθηκε στην ψηφοφορία στη γερμανική Ανω Βουλή και απηύθυνε μια τελευταία έκκληση προς τους γάλλους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

    Δεύτερο δημοψήφισμα, αν νικήσει το "όχι"

    O Ζισκάρ ντβ Εστέν είπε ότι, αν οι Γάλλοι ψηφοφόροι απορρίψουν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα στο δημοψήφισμα της Κυριακής, δεν υπάρχει "άλλη επιλογή" από τη διεξαγωγή και δεύτερου δημοψηφίσματος στη Γαλλία. "Δεν θα ξαναρχίσουμε το έργο μας. Είναι πολύ δύσκολο και δεν θα υπάρξει πολιτική βούληση για να γίνει. Θα ζητηθεί από όλες τις χώρες, που δεν θα επικυρώσουν το σύνταγμα να ξαναψηφίσουν", τόνισε ο Ζισκάρ ντβ Εστέν στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

    [04] Μεγαλύτερες από τις αρχικές εκτιμήσεις οι επιδοτήσεις για το βαμβάκι

    Μεγάλη νίκη για τη χώρα μας η πλήρης αποδοχή από τη Διαχειριστική Επιτροπή της ΕΕ των στοιχείων της ελληνικής κυβέρνησης, που αφορούσαν την περυσινή παραγωγή βάμβακος.

    Με απόφασή της η Διαχειριστική Επιτροπή της ΕΕ όρισε στις 37,6 δρχ. το κιλό την επιστροφή για την εκκαθάριση της επιδότησης του βαμβακιού.

    Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση στα πλαίσια της αγροτικής της πολιτικής είχε δώσει τις 38 δρχ. πριν το Πάσχα, στους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς.

    Με αφορμή την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της ΕΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, δήλωσε, μεταξύ άλλων:

    "Δικαιώθηκαν οι κυβερνητικές επιλογές στο θέμα της προστασίας του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, το οποίο έτσι αυξάνεται σημαντικά, καθώς και της διαχείρισης των ελέγχων".

    Σημείωσε επίσης ότι η αρμόδια Επιτροπή της Ε.Ε. στη σημερινή συνεδρίασή της αποδέχτηκε πλήρως τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ τα οποία απέστειλε έγκαιρα το υπουργείο.

    Έτσι επιτυγχάνονται:

    Β· Η διασφάλιση και βελτίωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών.

    Β· Η καταβολή επιστροφής συνυπευθυνότητας 38 δρχ/κιλό περίπου έναντι των αρχικών 23 δρχ./κιλό περίπου για όσες ποσότητες παρέδωσαν οι παραγωγοί μέχρι 15.12.2004 και 52 δρχ./κιλό περίπου για όσες ποσότητες παρέδωσαν μετά τις 15.12.2004.

    Β· Οι συνολικές εισροές στην χώρα μας για τον τομέα του βάμβακος θα ανέλθουν φέτος στο ύψος των 727 εκ. ευρώ περίπου, ποσό μεγαλύτερο και από τις αρχικές εκτιμήσεις μας για 710 εκ. ευρώ που είναι οι μεγαλύτερες της τελευταίας τετραετίας, (με μέσο όρο τριετίας τα 619 εκ. ευρώ), δηλαδή αυξήθηκαν οι κοινοτικές εισροές στη χώρα μας φέτος έναντι του μέσου όρου της προηγούμενης τριετίας κατά 108 εκ. ευρώ ή 36,8 δις δρχ.

    Β· Η πληρωμή των παραγωγών νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, δηλαδή πριν το Πάσχα.

    Οπως είπε ο κ. Μπασιάκος "επιτυγχάνονται, έτσι, σε μια δύσκολη χρονιά για την αγροτική παραγωγή μας, σημαντικά αποτελέσματα που ωφελούν τους Έλληνες αγρότες, ενώ μπαίνει τάξη στη διαχείριση βάμβακος. Η κυβέρνηση απαντά με έργα και όχι με λόγια κόντρα σε ισοπεδωτικές λογικές.

    Σημείωσε επίσης ότι "διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες, καταρρίφθηκαν οι μύθοι, ακυρώθηκε όλη η φασαρία του χειμώνα και πήραν αποστομωτική απάντηση οι συκοφάντες των τελευταίων μηνών που ανέδειξαν το θέμα σε μείζον.

    Είναι χρήσιμο πλέον για τους λίγους επικριτές μας να μελετούν τα αγροτικά θέματα στο μέλλον καλύτερα και να μην εκτίθενται με αναξιόπιστες και αβάσιμες εκτιμήσεις που σε καμιά περίπτωση δεν θα παρασύρουν την κυβέρνηση σε λανθασμένους χειρισμούς".

    [05] Υπερψηφίστηκε από τη γερμανική Βουλή το Ευρωσύνταγμα

    Με συντριπτική πλειοψηφία η γερμανική Ανω Βουλή επικύρωσε σήμερα στη διάρκεια ψηφοφορίας, παρουσία του πρώην προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν, το ευρωπαϊκό σύνταγμα. Το ευρωσύνταγμα είχε επικυρώσει η Κάτω Βουλή στις 12 Μαίου.

    Ο ντ΄Εστέν, αρχιτέκτονας του συντάγματος, παρευρέθηκε στην ψηφοφορία στη γερμανική Ανω Βουλή και απηύθυνε μια τελευταία έκκληση προς τους γάλλους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

    Δεύτερο δημοψήφισμα, αν νικήσει το "όχι"

    O Ζισκάρ ντβ Εστέν είπε ότι, αν οι Γάλλοι ψηφοφόροι απορρίψουν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα στο δημοψήφισμα της Κυριακής, δεν υπάρχει "άλλη επιλογή" από τη διεξαγωγή και δεύτερου δημοψηφίσματος στη Γαλλία. "Δεν θα ξαναρχίσουμε το έργο μας. Είναι πολύ δύσκολο και δεν θα υπάρξει πολιτική βούληση για να γίνει. Θα ζητηθεί από όλες τις χώρες, που δεν θα επικυρώσουν το σύνταγμα να ξαναψηφίσουν", τόνισε ο Ζισκάρ ντβ Εστέν στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

    [06] «Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι αναγκαίος όρος για να αποκτήσουμε ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση»

    Δωρεάν Internet για τους αριστούχους φοιτητές, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο του στόχου της κυβέρνησης να δημιουργήσει συνθήκες ώστε οι νέες και οι νέοι να έχουν εύκολη πρόσβαση στις λεωφόρους της νέας γνώσης.

    Σε ομιλία του σήμερα το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση για την συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της τοπικής Πολυτεχνικής Σχολής, ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη κάλυψης, το συντομότερο δυνατό, του «ψηφιακού χάσματος» που χωρίζει την Ελλάδας από τις πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου.

    Στο πλαίσιο αυτό, είπε, σε συνεννόηση με τον ΟΤΕ από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος ο πρώτος σε επίδοση φοιτητής κάθε έτους, σε κάθε σχολή, καθώς και ο φοιτητής ή η φοιτήτρια που εισήχθησαν πρώτοι σε κάθε σχολή θα δικαιούνται δωρεάν πρόσβαση ADSL και υπηρεσία γρήγορου Internet για ολόκληρο το ακαδημαϊκό έτος.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος ο ΟΤΕ θα παρέχει για όλους τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ ειδική μειωμένη τιμή 5 ευρώ το μήνα για την ADSL πρόσβαση (σήμερα είναι 36 ευρώ), ενώ θα προσφέρει μειωμένο κατά 50% τέλος ενεργοποίησης.

    Ταυτοχρόνως, είπε ο πρωθυπουργός, οι παρέχοντες υπηρεσίες internet και ο ΣΕΠΕ συμφώνησαν με τον ΟΤΕ και θα προσφέρουν και αυτοί στους φοιτητές ειδικό προϊόν για την υπηρεσία του γρήγορου Internet σε σημαντικά μειωμένη τιμή. Έτσι η ολοκληρωμένη υπηρεσία θα προσφέρεται στην τιμή των 15 ευρώ το μήνα έναντι της ισχύουσας σήμερα τιμής των 85 ευρώ.

    Ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων την οποία χαρακτήρισε «καίρια διαρθρωτική αλλαγή».

    Όπως είπε, «είναι ο αναγκαίος όρος για να αποκτήσουμε μια πραγματικά σύγχρονη και ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, για να έχουμε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανταγωνιστικά στην Ευρώπη και τον κόσμο, για να έχουν τα πτυχία των παιδιών μας αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας, για να δικαιωθούν οι κόποι των νέων μας και οι θυσίες που κάνουν οι γονείς για να σπουδάσουν τα παιδιά τους».

    Ο πρωθυπουργός μιλώντας για το εκπαιδευτικό σύστημα είπε ότι αυτό οφείλει να αποκτήσει σταθερότητα, να μην αλλάζει από υπουργό σε υπουργό και από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, να έχει ευελιξία προσαρμογής στα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα, να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

    «Στόχος και φιλοδοξία της πολιτικής μας στην Παιδεία είναι να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα, τις αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης νέας εποχής, τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, τις προσδοκίες και τα οράματα της Νέας Γενιάς», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

    Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται θετικά στα χρόνια αιτήματα της πόλης και υποστήριξε πως «μπορούμε να πούμε επιτέλους πως η Θεσσαλονίκη περνά από τα χαρτιά και τα λόγια στην πράξη και τα έργα που έχει ανάγκη».

    Όπως είπε, "προωθούμε σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας τα μεγάλα έργα για την ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ευρύτερης περιοχής και τη βελτίωση της ζωής στην πόλη μας (μετρό, υποθαλάσσια αρτηρία, έργα επέκτασης και εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου)" και τόνισε πως η κυβέρνηση προχωρά στην αποδέσμευση στρατοπέδων που βρίσκονται στον πολεοδομικό ιστό της πόλης.

    Συγκεκριμένα, επ' αυτού, είπε ότι στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» προωθείται σχέδιο δημιουργίας πρότυπου μητροπολιτικού κέντρου, από το στρατόπεδο «Μ.Αλεξάνδρου» αποδεσμεύονται χώροι για την ανάπτυξη κοινωνικών δραστηριοτήτων, στο στρατόπεδο «Ζιάκα» αποχαρακτηρίζεται μιά σημαντική έκταση για αθλητικές εγκαταστάσεις και από το στρατόπεδο «Παπακυριαζή» αποχαρακτηρίζεται έκταση υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διάνοιξη του δρόμου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 May 2005 - 21:57:01 UTC