Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δωρεάν Internet για τους αριστούχους φοιτητές ανακοίνωσε ο Κώστας Καραμανλής.
  • [02] Σύνοδος των προέδρων των Νομαρχιακών Επιτροπών της ΝΔ.
  • [03] Επίθεση Γ.Παπανδρέου στην κυβέρνηση για τον ΟΤΕ
  • [04] Συνάντηση πρωθυπουργού με Δ.Σιούφα στο Μαξίμου
  • [05] Στρατηγική επιλογή η ανάπτυξη της περιφέρειας
  • [06] Συνεδριάζει η κεντρική επιτροπή του ΣΥΝ

  • [01] Δωρεάν Internet για τους αριστούχους φοιτητές ανακοίνωσε ο Κώστας Καραμανλής.

    Δωρεάν Internet για τους αριστούχους φοιτητές,ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο του στόχου της κυβέρνησης να δημιουργήσει συνθήκες ώστε οι νέες και οι νέοι να έχουν εύκολη πρόσβαση στις λεωφόρους της νέας γνώσης.

    Σε ομιλία του χθές το βράδυ στη Θεσσαλονίκη,σε εκδήλωση για την συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της τοπικής Πολυτεχνικής Σχολής,ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη την κάλυψης,το συντομότερο δυνατό, του «ψηφιακού χάσματος» που χωρίζει την Ελλάδας από τις πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου.

    Στο πλαίσιο αυτό, είπε, σε συνεννόηση με τον ΟΤΕ από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος ο πρώτος σε επίδοση φοιτητής κάθε έτους, σε κάθε σχολή, καθώς και ο φοιτητής ή η φοιτήτρια που εισήχθησαν πρώτοι σε κάθε σχολή θα δικαιούνται δωρεάν πρόσβαση ADSL και υπηρεσία γρήγορου Internet για ολόκληρο το ακαδημαϊκό έτος.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος ο ΟΤΕ θα παρέχει για όλους τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ ειδική μειωμένη τιμή 5 ευρώ το μήνα για την ADSL πρόσβαση (σήμερα είναι 36 ευρώ), ενώ θα προσφέρει μειωμένο κατά 50% τέλος ενεργοποίησης.

    Ταυτοχρόνως, είπε ο πρωθυπουργός, οι παρέχοντες υπηρεσίες internet και ο ΣΕΠΕ συμφώνησαν με τον ΟΤΕ και θα προσφέρουν και αυτοί στους φοιτητές ειδικό προϊόν για την υπηρεσία του γρήγορου Internet σε σημαντικά μειωμένη τιμή. Έτσι η ολοκληρωμένη υπηρεσία θα προσφέρεται στην τιμή των 15 ευρώ το μήνα έναντι της ισχύουσας σήμερα τιμής των 85 ευρώ.

    Ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων την οποία χαρακτήρισε «καίρια διαρθρωτική αλλαγή».

    Όπως είπε, «είναι ο αναγκαίος όρος για να αποκτήσουμε μια πραγματικά σύγχρονη και ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, για να έχουμε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανταγωνιστικά στην Ευρώπη και τον κόσμο, για να έχουν τα πτυχία των παιδιών μας αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας, για να δικαιωθούν οι κόποι των νέων μας και οι θυσίες που κάνουν οι γονείς για να σπουδάσουν τα παιδιά τους».

    Ο πρωθυπουργός μιλώντας για εκπαιδευτικό σύστημα είπε ότι αυτό οφείλει να αποκτήσει σταθερότητα, να μην αλλάζει από υπουργό σε υπουργό και από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, να έχει ευελιξία προσαρμογής στα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα,να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

    «Στόχος και φιλοδοξίας της πολιτικής μας στην Παιδεία είναι να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα, τις αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης νέας εποχής, τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, τις προσδοκίες και τα οράματα της Νέας Γενιάς»,υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

    Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται θετικά στα χρόνια αιτήματα της πόλης και υποστήριξε πως «μπορούμε να πούμε επιτέλους πως η Θεσσαλονίκη περνά από τα χαρτιά και τα λόγια στην πράξη και τα έργα που έχει ανάγκη».

    Όπως είπε, "προωθούμε σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας τα μεγάλα έργα για την ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ευρύτερης περιοχής και τη βελτίωση της ζωής στην πόλη μας (μετρό, υποθαλάσσια αρτηρία, έργα επέκτασης και εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου)" και τόνισε πως η κυβέρνηση προχωρά στην αποδέσμευση στρατοπέδων που βρίσκονται στον πολεοδομικό ιστό της πόλης.

    Συγκεκριμένα, επ' αυτού, είπε ότι στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» προωθείται σχέδιο δημιουργίας πρότυπου μητροπολιτικού κέντρου, από το στρατόπεδο «Μ.Αλεξάνδρου» αποδεσμεύονται χώροι για την ανάπτυξη κοινωνικών δραστηριοτήτων, στο στρατόπεδο «Ζιάκα» αποχαρακτηρίζεται μιά σημαντική έκταση για αθλητικές εγκαταστάσεις και από το στρατόπεδο «Παπακυριαζή» αποχαρακτηρίζεται έκταση υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διάνοιξη του δρόμου.

    [02] Σύνοδος των προέδρων των Νομαρχιακών Επιτροπών της ΝΔ.

    Λύσεις σε μεγάλα θέματα, όπως το ασφαλιστικό των τραπεζών, το εργασιακό, το ωράριο, κ.α θα πρέπει να δοθούν εντός του καλοκαιριού, είπε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μιλώντας στη σύνοδο των προέδρων των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος που γίνεται στη Χαλκιδική και τόνισε πως «η κυβέρνηση πρέπει να σπάσει αυγά».

    Αναφερόμενος στην συμφωνία μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων στον ΟΤΕ την χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία και παρατήρησε πως «συνδικαλιστές και εργαζόμενοι επέδειξαν μεγάλη ωριμότητα».

    Σχετικά με τις εκλογές για την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι οι διεργασίες θα αρχίσουν τον Οκτώβριο και αποκάλυψε πως η ΝΔ θα υποστηρίξει στην πλειοψηφία τους, τους εν ενεργεία δημάρχους και νομάρχες και όπου δεν υπάρχουν προσκείμενοι στο κόμμα θα οργανώσει δημοψηφίσματα ή δημοτικές συνελεύσεις.

    Για το «θέμα Χούπη», ο γραμματέας της ΝΔ δήλωσε πως δεν είναι ζήτημα προσώπων και ότι πρέπει να γίνουν οι αλλαγές εκείνες που θα εξαλείψουν ή θα ελαχιστοποιήσουν τέτοια φαινόμενα.

    Στην παρέμβαση ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Απόστολος Σταύρου τόνισε ότι η κοινωνία προσβλέπει στη Νέα Δημοκρατία και αποτελεί χρέος του κόμματος να μην την απογοητεύσει. «Σκοπός όλων, βουλευτών και στελεχών είναι να βοηθήσουμε τη νέα διακυβέρνηση με ευθύνη και ωριμότητα».

    Παρενέβη και μίλησε για ζητήματα αγροτικής πολιτικής και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Απόστολος Κοντός, ενώ αύριο θα μιλήσουν οι υπουργοί, Τουρισμού Δημήτρης Αβραμόπουλος και Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης.

    Αντιπροσωπεία μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής συναντήθηκε με τον κ. Μεϊμαράκη στο περιθώριο της συνόδου και διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση κατάθεσης της τροπολογίας που τους εντάσσει σε ειδικό προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης.

    Τοπικά στελέχη της ΝΔ, επίσης, διετύπωσαν στον κ. Μεϊμαράκη αίτημα ίδρυσης αυτόνομου Δήμου στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής.

    [03] Επίθεση Γ.Παπανδρέου στην κυβέρνηση για τον ΟΤΕ

    Με επίθεση στην κυβέρνηση αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ στη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που συμφωνήθηκαν μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων στον ΟΤΕ, ενώ αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση ότι δεν ήταν αντίθετο με τη συμφωνία, καθώς δεν αντέδρασε όταν αυτή εγινε γνωστή.

    Είναι σημαντικό ότι τη δήλωση έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνεργασία που είχε σήμερα με το οικονομικό επιτελείο του κόμματος ενόψει της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία.

    Ο κ. Παπανδρέου αποδοκίμασε έμμεσα αλλά σαφέστατα και τους συνδικαλιστές του κόμματός του στον ΟΤΕ, που υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία.

    Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε:

    «Εγώ θέτω τις αρχές τις οποίες έχουμε ως Κίνημα και σ΄ αυτές τις αρχές είμαστε αταλάντευτοι».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι οι όποιες ρυθμίσεις «είτε είναι εργασιακού τύπου ή άλλες, ακόμα κι όταν υπάρχει μια εσωτερική συναίνεση, δεν μπορεί να γίνονται μετακυλύοντας το κόστος στο κοινωνικό σύνολο».

    Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «δεν μπορεί να έχουμε κέρδος για τους ιδιώτες και κόστος για τον πολίτη, τον οικογενειάρχη, την κοινωνία».

    Επίσης ζήτησε από την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι «δεν είναι ικανή να κάνει σοβαρές τομές», να δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία της συμφωνίας στον ΟΤΕ.

    [04] Συνάντηση πρωθυπουργού με Δ.Σιούφα στο Μαξίμου

    Ενεργειακά ζητήματα που σχετίζονται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο συζήτησε σήμερα ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ Τ. Χριστοδούλου και τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ Κ. Μωϋσή.

    Εξερχόμενος, ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι αναφέρθηκαν σε ζητήματα υποδομών στο θέμα της ενέργειας. Εξήγησε ότι μίλησαν για την διασύνδεση των αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας-Τουρκίας και τα εγκαίνια που θα πραγματοποιήσουν από κοινού οι κκ Καραμανλής και Ερντογάν στα τέλη Ιουνίου.

    Είπε ακόμη ότι συζήτησαν για τη συμφωνία που έχει συνάψει με τον αρμόδιο υπουργό για ενεργειακά θέματα της Ιταλίας, και αφορά στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία και την Ευρώπη. Χαρακτήρισε αυτό τον αγωγό ως "Ενεργειακή Εγνατία" η οποία αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας.

    Τέλος συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στο θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σιούφας χαιρέτησε τη συμφωνία μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων του ΟΤΕ.

    [05] Στρατηγική επιλογή η ανάπτυξη της περιφέρειας

    Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης χαρακτήρισε την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος συμμετείχε σήμερα στην όγδοη συνάντηση περιφερειαρχών της χώρας που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα.

    Ο κ.Παυλόπουλος επεσήμανε ότι το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης προορίζεται κυρίως για την περιφέρεια, η οποία θα έχει τον κεντρικό ρόλο ως προς την αξιοποίηση του, ενώ το κέντρο θα έχει περιφερειακό ρόλο και προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει την πρόκληση αυτή χρειάζεται αναβάθμιση της. Μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή, τόνισε ότι μέχρι το φθινόπωρο θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο που θα καθιστά "διοικητικά ανεξάρτητη" τις περιφέρειες, ενώ ενδυναμώνεται ο ρόλος των νομαρχιακών και τοπικών αυτοδιοικήσεων με τον διπλασιασμό, τουλάχιστον, των οικονομικών χώρων με τους οποίους θα χρηματοδοτηθούν.

    Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε εκτενή αναφορά και στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο δημόσιο τομέα, καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τις κάνει, διότι αυτή είναι η επιθυμία του ελληνικού λαού και το χρέος της απέναντι του. Δεν φοβόμαστε, ούτε το πολιτικό κόστος, ούτε τις πιέσεις από όπου και αν προέρχονται, θα κάνουμε τη δουλειά μας.

    [06] Συνεδριάζει η κεντρική επιτροπή του ΣΥΝ

    Συνεδριάζει σήμερα η κεντρική πολιτική επιτροπή του ΣΥΝ υπό την προεδρία του Αλ.Αλαβάνου. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ άνοιξε τις εργασίες της επιτροπής με επίθεση κατά της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Αλαβάνος μιλώντας για την κυβερνητική πολιτική είπε ότι αυτή "εξελίσσεται σε ολομέτωπη νεοφιλελεύθερη επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τα κυβερνητικά μέτρα".

    Για το ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ότι βρίσκεται σε κρίση στρατηγικής "αδυνατώντας να συγκροτήσει διαφορετική πολιτική από τις εφαρμοσμένες νεοφιλελεύθερες επιλογές της ΝΔ".

    Με αφορμή τις ομιλίες στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι "ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας έλυναν και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδενε", διευκρινίζοντας ότι "ο κ. Καραμανλής εξήγγειλε βροχή τις επικείμενες νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις και ο Γ. Παπανδρέου τις εξυμνούσε ως τολμηρές αλλαγές με πρώτη και κύρια την προώθηση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

    Ειδικότερα για την πρόσφατη συμφωνία στον ΟΤΕ ο κ. Αλαβάνος είπε ότι" με τη στήριξη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ αλλά και την ανοχή και συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, συνιστά ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο και ένα έγκλημα σε βάρος των εργασιακών σχέσεων, σε βάρος, επίσης, του δημόσιου και των ασφαλιστικών ταμείων".

    Επίσης, το σχέδιο πολιτικής απόφασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ, υποστηρίζει ότι θα στηρίξει τους ενωτικούς συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες για την αντιμετώπιση της κυβερνητικής πολιτικής "που εξελίσσεται σε ολομέτωπη νεοφιλελεύθερη επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τα κυβερνητικά μέτρα".

    Εν τω μεταξύ, με συντριπτική πλειοψηφία εξελέγη γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού ο Νίκος Χουντής. Ο κ. Χουντής προτάθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΝ Α. Αλαβάνο και την Πολιτική Γραμματεία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 28 May 2005 - 22:52:55 UTC