Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στρατηγική επιλογή η ανάπτυξη της περιφέρειας, τονίζει ο Προκόπης Παυλόπουλος.
  • [02] Συνάντηση Καραμανλή με Σιούφα για υποδομές ενέργειας.
  • [03] Ο Ν. Χουντής εξελέξη γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΝ
  • [04] Κρίσιμο δημοψήφισμα στη Γαλλία για το Ευρωσύνταγμα.
  • [05] Κρίσιμο δημοψήφισμα στη Γαλλία για το Ευρωπαικό σύνταγμα.
  • [06] Στρατηγική επιλογή η ανάπτυξη της περιφέρειας, τονίζει ο Προκόπης Παυλόπουλος.
  • [07] Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από τον Γ.Παπανδρέου με συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής".
  • [08] Ο Ν. Χουντής εξελέγη γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΝ
  • [09] Σύνοδος Πρυτάνεων των ΑΕΙ
  • [10] Στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Σούλι ο Κ.Παπούλιας
  • [11] Ομιλία Γ.Παπανδρέου στην ιδρυτική συνέλευση της Δημοτικής Οργάνωσης Περιστερίου
  • [12] Επίθεση Παπανδρέου κατά κυβέρνησης και μεγάλων συμφερόντων
  • [13] Oι Γάλλοι καταψήφισαν το ευρωσύνταγμα

  • [01] Στρατηγική επιλογή η ανάπτυξη της περιφέρειας, τονίζει ο Προκόπης Παυλόπουλος.

    Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης χαρακτήρισε την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος συμμετείχε σήμερα στην όγδοη συνάντηση περιφερειαρχών της χώρας που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα.

    Ο κ.Παυλόπουλος επεσήμανε ότι το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης προορίζεται κυρίως για την περιφέρεια, η οποία θα έχει τον κεντρικό ρόλο ως προς την αξιοποίηση του, ενώ το κέντρο θα έχει περιφερειακό ρόλο και προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει την πρόκληση αυτή χρειάζεται αναβάθμιση της.

    Μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή, τόνισε ότι μέχρι το φθινόπωρο θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο που θα καθιστά "διοικητικά ανεξάρτητη" τις περιφέρειες, ενώ ενδυναμώνεται ο ρόλος των νομαρχιακών και τοπικών αυτοδιοικήσεων με τον διπλασιασμό, τουλάχιστον, των οικονομικών χώρων με τους οποίους θα χρηματοδοτηθούν.

    Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε εκτενή αναφορά και στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο δημόσιο τομέα, καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τις κάνει, διότι αυτή είναι η επιθυμία του ελληνικού λαού και το χρέος της απέναντι του. Δεν φοβόμαστε, ούτε το πολιτικό κόστος, ούτε τις πιέσεις από όπου και αν προέρχονται, θα κάνουμε τη δουλειά μας.

    [02] Συνάντηση Καραμανλή με Σιούφα για υποδομές ενέργειας.

    Ενεργειακά ζητήματα που σχετίζονται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο συζήτησε σήμερα ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ Τ. Χριστοδούλου και τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ Κ. Μωϋσή.

    Εξερχόμενος, ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι αναφέρθηκαν σε ζητήματα υποδομών στο θέμα της ενέργειας. Εξήγησε ότι μίλησαν για την διασύνδεση των αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας-Τουρκίας και τα εγκαίνια που θα πραγματοποιήσουν από κοινού οι κκ Καραμανλής και Ερντογάν στα τέλη Ιουνίου.

    Είπε ακόμη ότι συζήτησαν για τη συμφωνία που έχει συνάψει με τον αρμόδιο υπουργό για ενεργειακά θέματα της Ιταλίας, και αφορά στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία και την Ευρώπη. Χαρακτήρισε αυτό τον αγωγό ως "Ενεργειακή Εγνατία" η οποία αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας.

    Τέλος συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στο θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σιούφας χαιρέτησε τη συμφωνία μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων του ΟΤΕ.

    [03] Ο Ν. Χουντής εξελέξη γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΝ

    Με συντριπτική πλειοψηφία ο κ. Ν. Χουντής εξελέξη γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Ο κ. Χουντής προτάθηκε από τον πρόεδρο τοου ΣΥΝ Α. Αλαβάνο και την Πολιτική Γραμματεία.

    Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής: Επί συνόλου 87 παρόντων και ψηφισάντων, έγκυρα 76, άκυρα 1, λευκά 10, ο Νίκος Χουντής έλαβε 76 ψήφους και εκλέγεται Γραμματέας της ΚΠΕ.

    Νωρίτερα με επίθεση κατά της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος άνοιξε τις εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος .

    Ο κ. Αλαβάνος μιλώντας για την κυβερνητική πολιτική είπε ότι αυτή "εξελίσσεται σε ολομέτωπη νεοφιλελεύθερη επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τα κυβερνητικά μέτρα". Στο στόχαστρο αυτής της επίθεσης, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ αποτελούν τα εισοδήματα, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και πρόσθεσε ότι έτσι επιδεινώνεται η κατάσταση των μισθωτών ενώ η ανεργία και η ακρίβεια παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

    Οι συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις τομέων και επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα καθώς και η διαρκής υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας και της Υγείας, απειλούν το βιοτικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισημαίνοντας ακόμη ότι "στο όνομα της κάλυψης των ελλειμμάτων, του δημόσιου χρέους, προετοιμάζονται και νέα αντιλαϊκά μέτρα όπως προδιαγράφουν οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και οι εκθέσεις του Διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας και του ΚΕΠΕ".

    Για το ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ότι βρίσκεται σε κρίση στρατηγικής "αδυνατώντας να συγκροτήσει διαφορετική πολιτική από τις εφαρμοσμένες νεοφιλελεύθερες επιλογές της ΝΔ". Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, περιορίζεται σε γενικόλογες άσφαιρες καταγγελίες και συνειδητά συναινεί στα βασικά συντηρητικά κυβερνητικά μέτρα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις διευκολύνει για την εφαρμογή τους.

    Με αφορμή τις ομιλίες στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι "ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας έλυναν και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδενε", διευκρινίζοντας ότι "ο κ. Καραμανλής εξήγγειλε βροχή τις επικείμενες νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις και ο Γ. Παπανδρέου τις εξυμνούσε ως τολμηρές αλλαγές με πρώτη και κύρια την προώθηση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Ο κ. Αλογοσκούφης διακήρυσσε την σύγκλιση των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο με τον εργασιακό μεσαίωνα του ιδιωτικού τομέα και ο κ. Γ. Παπανδρέου επιτίθετο λάβρος και καταχειροκροτούμενος κατά του κρατισμού".

    Ειδικότερα για την πρόσφατη συμφωνία στον ΟΤΕ ο κ. Αλαβάνος είπε ότι" με τη στήριξη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ αλλά και την ανοχή και συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, συνιστά ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο και ένα έγκλημα σε βάρος των εργασιακών σχέσεων, σε βάρος, επίσης, του δημόσιου και των ασφαλιστικών ταμείων".

    Θεωρούμε αυτή την εξέλιξη απολύτως απαράδεκτη και επιπροσθέτως ζητάμε να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα μία προς μία και αναλυτικά όλες οι υποχρεώσεις της ΑΤΕ που θα καλυφθούν από την ανακοινωθείσα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Επιτέλους οι εργαζόμενοι, και μάλιστα σε περίοδο νέας λιτότητας, δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν εσαεί τις μεθοδεύσεις των κυβερνήσεων, οι οποίες κατά τα άλλα κινδυνολογούν μόνιμα για το υπερβολικό ύψος των μισθών, των συντάξεων και την επικείμενη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος».

    Ο κ. Αλαβάνος τέλος ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΝ αρχίζει οικονομική εξόρμηση για τα ΜΜΕ με σύνθημα «η σύγχρονη αριστερά χρειάζεται και συχνότητα και εικόνα», και με στόχο την συγκέντρωση 400.000 ευρώ.

    [04] Κρίσιμο δημοψήφισμα στη Γαλλία για το Ευρωσύνταγμα.

    Στη Γαλλία είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της Ευρώπης, καθώς σήμερα πραγματοποιείται το δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη, του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.Περίπου 42 εκατομμύρια Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες ενώ και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι υπερτερεί το "ΟΧΙ.

    Ξεκίνησε ήδη στα υπερπόντια διαμερίσματα και κτήσεις της Γαλλίας (Μαρτινίκη, Γαλλική Γουϊάνα, Γουαδελούπη)-ώστε η ετυμηγορία αυτών των εκλογέων να μην επηρεαστεί από το εκλογικό αποτέλεσμα στη μητροπολιτική Γαλλία- η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Ταυτόχρονα, οι αναλυτές επισημαίνουν την πολύ μεγάλη σύγχυση, που επικρατεί, αναφορικά με τις επιπτώσεις ύστερα από τυχόν απόρριψή του από τους γάλλους ψηφοφόρους.

    Συνομολογείται ότι νίκη του "όχι" είναι ταπεινωτική για τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, σηματοδοτώντας το τέλος της φιλοδοξίας για τρίτη, πενταετή, θητεία, ύστερα από περίπου δύο έτη.

    Από μερίδα αναλυτών προβλέπεται η αντικατάσταση του πρωθυπουργού Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν στην πρωθυπουργία με πρωτοβουλία Σιράκ--είναι προεδρική δημοκρατία η Γαλλία--ακόμα κι αν πλειοψηφίσει οριακά το "ναι".

    Ακούγονται πολύ, ως πιθανοί αντικαταστάτες του Ραφαρέν, η υπουργός Αμυνας Μισέλ Αλιό-Μαρί και ο υπουργός Εσωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

    Αίσθηση έκανε η προεκλογική εκστρατεία υπέρ του "όχι" του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Λοράν Φαμπιύς, αντίθετα με την πλειοψηφούσα πολιτική θέση στους κόλπους του κόμματος, που είναι σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση.

    Πιθανόν λοιπόν να αντικατασταθεί και ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολλάντ, εφόσον δεν επικυρώσουν οι γάλλοι εκλογείς το Σύνταγμα της ΕΕ.

    Πάντως, το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα χρειαστεί ριζική εσωτερική αναδιοργάνωση, αν πλειοψηφίσει το "όχι", προλέγουν οι αναλυτές.

    Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, θα πρέπει και τα 25 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης(ΕΕ) να επικυρώσουν με δημοψήφισμα ή στο κοινοβούλιό τους το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Εχουν δημιουργήσει στο εκλογικό σώμα έντονα αρνητικό αντίκτυπο δηλώσεις πολιτικών, όπως παραδείγματος χάρη του προέδρου της Συνέλευσης για το μέλλον της ΕΕ, πνευματικού πατέρα του νέου καταστατικού χάρτη, Ζισκάρ ντ' Εστέν, ότι κατά το πέρας της φάσης των επικυρώσεων, τέλη του 2006, όσα κράτη-μέλη δεν υπερψήφισαν το Σύνταγμα της ΕΕ, θα ξανακληθούν να επικυρώσουν το νέο Σύνταγμα της ΕΕ.

    "Αν υπερψηφίσουμε αύριο, θα κληθούμε να ξαναψηφίσουμε θετικά μετά το τέλος του 2006;", διερωτήθηκε με τρόπο ειρωνικό η βουλευτής της κυβερνώσας "Ενωσης για το Λαϊκό Κινήμα", Κριστίν Μπουτέν.

    Και στην Ολλανδία, άλλωστε, ο πρωθυπουργός Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε κάλεσε με συνέντευξη στην εφημερίδα "Ντε Τέλεγκράαφ" του συμπατριώτες του να μην καταψηφίσουν το Σύνταγμα επιθυμώντας την καταψήφιση της κυβέρνησής του". "Αναμείνατε γιαυτό το έτος 2007" προέτρεψε ο Μπαλκενέντε.

    "Αν νοιώθετε δυστυχείς με την καθημερινότητά σας, καλύτερα να διαβάσετε τί περιέχεται στο Σύνταγμα" της ΕΕ, "γιατί τις απαντήσεις στις ανησυχίες σας θα τις βρείτε σαυτό", τόνισε ο ολλανδός πρωθυπουργός.

    "Αλλωστε όσοι τάσσονται υπερ του 'όχι', δεν μάς λένε, ωστόσο, τί προτιμούν", υπογράμμισε.

    Και οι υπερ του "ναι" φωνές πληθαίνουν, ενώ προσέρχονται στις κάλπες οι Γάλλοι.

    "Δεν βλέπω πώς μπορεί οι Γάλλοι, μόνοι τους, να αποφασίσουν στη θέση ημών των υπόλοιπων λαών της ΕΕ, ότι θα πρέπει να καθήσουμε, με τα χέρια σταυρωμένα, στα σπίτιά μας" δήλωσε συνηγορώντας υπέρ του νέου ευρωπαϊκού Συντάγματος δια των στηλών της εφημερίδας των Βρυξελλών "Λε Σουάρ" ο ασκών την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

    [05] Κρίσιμο δημοψήφισμα στη Γαλλία για το Ευρωπαικό σύνταγμα.

    Στη Γαλλία είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της Ευρώπης, καθώς σήμερα πραγματοποιείται το δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη, του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.Περίπου 42 εκατομμύρια Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες ενώ και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι υπερτερεί το "ΟΧΙ.

    Ξεκίνησε ήδη στα υπερπόντια διαμερίσματα και κτήσεις της Γαλλίας (Μαρτινίκη, Γαλλική Γουϊάνα, Γουαδελούπη)-ώστε η ετυμηγορία αυτών των εκλογέων να μην επηρεαστεί από το εκλογικό αποτέλεσμα στη μητροπολιτική Γαλλία- η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Ταυτόχρονα, οι αναλυτές επισημαίνουν την πολύ μεγάλη σύγχυση, που επικρατεί, αναφορικά με τις επιπτώσεις ύστερα από τυχόν απόρριψή του από τους γάλλους ψηφοφόρους.

    Συνομολογείται ότι νίκη του "όχι" είναι ταπεινωτική για τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, σηματοδοτώντας το τέλος της φιλοδοξίας για τρίτη, πενταετή, θητεία, ύστερα από περίπου δύο έτη.

    Από μερίδα αναλυτών προβλέπεται η αντικατάσταση του πρωθυπουργού Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν στην πρωθυπουργία με πρωτοβουλία Σιράκ--είναι προεδρική δημοκρατία η Γαλλία--ακόμα κι αν πλειοψηφίσει οριακά το "ναι".

    Ακούγονται πολύ, ως πιθανοί αντικαταστάτες του Ραφαρέν, η υπουργός Αμυνας Μισέλ Αλιό-Μαρί και ο υπουργός Εσωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

    Αίσθηση έκανε η προεκλογική εκστρατεία υπέρ του "όχι" του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Λοράν Φαμπιύς, αντίθετα με την πλειοψηφούσα πολιτική θέση στους κόλπους του κόμματος, που είναι σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση.

    Πιθανόν λοιπόν να αντικατασταθεί και ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολλάντ, εφόσον δεν επικυρώσουν οι γάλλοι εκλογείς το Σύνταγμα της ΕΕ.

    Πάντως, το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα χρειαστεί ριζική εσωτερική αναδιοργάνωση, αν πλειοψηφίσει το "όχι", προλέγουν οι αναλυτές.

    Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, θα πρέπει και τα 25 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης(ΕΕ) να επικυρώσουν με δημοψήφισμα ή στο κοινοβούλιό τους το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Εχουν δημιουργήσει στο εκλογικό σώμα έντονα αρνητικό αντίκτυπο δηλώσεις πολιτικών, όπως παραδείγματος χάρη του προέδρου της Συνέλευσης για το μέλλον της ΕΕ, πνευματικού πατέρα του νέου καταστατικού χάρτη, Ζισκάρ ντ' Εστέν, ότι κατά το πέρας της φάσης των επικυρώσεων, τέλη του 2006, όσα κράτη-μέλη δεν υπερψήφισαν το Σύνταγμα της ΕΕ, θα ξανακληθούν να επικυρώσουν το νέο Σύνταγμα της ΕΕ.

    "Αν υπερψηφίσουμε αύριο, θα κληθούμε να ξαναψηφίσουμε θετικά μετά το τέλος του 2006;", διερωτήθηκε με τρόπο ειρωνικό η βουλευτής της κυβερνώσας "Ενωσης για το Λαϊκό Κινήμα", Κριστίν Μπουτέν.

    Και στην Ολλανδία, άλλωστε, ο πρωθυπουργός Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε κάλεσε με συνέντευξη στην εφημερίδα "Ντε Τέλεγκράαφ" του συμπατριώτες του να μην καταψηφίσουν το Σύνταγμα επιθυμώντας την καταψήφιση της κυβέρνησής του". "Αναμείνατε γιαυτό το έτος 2007" προέτρεψε ο Μπαλκενέντε.

    "Αν νοιώθετε δυστυχείς με την καθημερινότητά σας, καλύτερα να διαβάσετε τί περιέχεται στο Σύνταγμα" της ΕΕ, "γιατί τις απαντήσεις στις ανησυχίες σας θα τις βρείτε σαυτό", τόνισε ο ολλανδός πρωθυπουργός.

    "Αλλωστε όσοι τάσσονται υπερ του 'όχι', δεν μάς λένε, ωστόσο, τί προτιμούν", υπογράμμισε.

    Και οι υπερ του "ναι" φωνές πληθαίνουν, ενώ προσέρχονται στις κάλπες οι Γάλλοι.

    "Δεν βλέπω πώς μπορεί οι Γάλλοι, μόνοι τους, να αποφασίσουν στη θέση ημών των υπόλοιπων λαών της ΕΕ, ότι θα πρέπει να καθήσουμε, με τα χέρια σταυρωμένα, στα σπίτιά μας" δήλωσε συνηγορώντας υπέρ του νέου ευρωπαϊκού Συντάγματος δια των στηλών της εφημερίδας των Βρυξελλών "Λε Σουάρ" ο ασκών την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

    [06] Στρατηγική επιλογή η ανάπτυξη της περιφέρειας, τονίζει ο Προκόπης Παυλόπουλος.

    Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης χαρακτήρισε την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος συμμετείχε σήμερα στην όγδοη συνάντηση περιφερειαρχών της χώρας που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα.

    Ο κ.Παυλόπουλος επεσήμανε ότι το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης προορίζεται κυρίως για την περιφέρεια, η οποία θα έχει τον κεντρικό ρόλο ως προς την αξιοποίηση του, ενώ το κέντρο θα έχει περιφερειακό ρόλο και προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει την πρόκληση αυτή χρειάζεται αναβάθμιση της.

    Μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή, τόνισε ότι μέχρι το φθινόπωρο θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο που θα καθιστά "διοικητικά ανεξάρτητη" τις περιφέρειες, ενώ ενδυναμώνεται ο ρόλος των νομαρχιακών και τοπικών αυτοδιοικήσεων με τον διπλασιασμό, τουλάχιστον, των οικονομικών χώρων με τους οποίους θα χρηματοδοτηθούν.

    Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε εκτενή αναφορά και στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο δημόσιο τομέα, καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τις κάνει, διότι αυτή είναι η επιθυμία του ελληνικού λαού και το χρέος της απέναντι του. Δεν φοβόμαστε, ούτε το πολιτικό κόστος, ούτε τις πιέσεις από όπου και αν προέρχονται, θα κάνουμε τη δουλειά μας.

    [07] Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από τον Γ.Παπανδρέου με συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής".

    Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητήσει πρόωρες εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "μια κυβέρνηση εκλέγεται και έχει ένα συνταγματικό όριο, όμως έχουμε και υποχρέωση να αξιολογούμε το συμφέρον της χώρας και να θέτουμε ζητήματα εμπιστοσύνης όταν έρθει η ώρα".

    Ο κ.Παπανδρέου επιτίθεται με σκληρή γλώσσα στην κυβερνητική πολιτική και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Για την κυβερνητική πολιτική αναφέρει ότι "πραγματικά εξαπάτησε τους ψηφοφόρους που την πίστεψαν.Είναι κυβέρνηση φαύλη. Με την πολιτική της υποχωρούμε σε όλα τα επίπεδα. Δεν χτίζουν. Γκρεμίζουν".

    Αυστηρός είναι και στην κριτική του για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι "υπάρχει μια διαφορά στην ανέκιξη του κ.Καραμανλή στο κόμμα του και στη δική μου. Ο κ.Καραμανλής ήρθε για να ισορροπήσει τα εσωτερικάσ προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας, εγώ ήρθα με την εντολή των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων".

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχεται ότι έκανε λάθη το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν και τονίζει ότι τώρα " έχουμε την πολιτική βούληση να κάνουμε αλλαγές, αποτελούμε το κίνημα των μεταρρυθμίσεων για το σήμερα και το μέλλον".

    Για τις αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ λέει ότι " δεν είναι φέουδο, όσοι δεν καταλαβαίνουν την πορεία των αλλαγών του κινήματος θα ξεπεραστούν απο τον ίδιο τον λαό".

    Ο κ.Παπανδρέου διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώριο συναίνεσης με την κυβέρνηση και καλέι την Αριστερά για διάλογο εν όψει των δημοτικών εκλογών.

    [08] Ο Ν. Χουντής εξελέγη γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΝ

    Με συντριπτική πλειοψηφία ο κ. Ν. Χουντής εξελέξη γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Ο κ. Χουντής προτάθηκε από τον πρόεδρο τοου ΣΥΝ Α. Αλαβάνο και την Πολιτική Γραμματεία.

    Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής: Επί συνόλου 87 παρόντων και ψηφισάντων, έγκυρα 76, άκυρα 1, λευκά 10, ο Νίκος Χουντής έλαβε 76 ψήφους και εκλέγεται Γραμματέας της ΚΠΕ.

    Νωρίτερα με επίθεση κατά της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος άνοιξε τις εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος .

    Ο κ. Αλαβάνος μιλώντας για την κυβερνητική πολιτική είπε ότι αυτή "εξελίσσεται σε ολομέτωπη νεοφιλελεύθερη επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τα κυβερνητικά μέτρα". Στο στόχαστρο αυτής της επίθεσης, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ αποτελούν τα εισοδήματα, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και πρόσθεσε ότι έτσι επιδεινώνεται η κατάσταση των μισθωτών ενώ η ανεργία και η ακρίβεια παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

    Οι συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις τομέων και επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα καθώς και η διαρκής υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας και της Υγείας, απειλούν το βιοτικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισημαίνοντας ακόμη ότι "στο όνομα της κάλυψης των ελλειμμάτων, του δημόσιου χρέους, προετοιμάζονται και νέα αντιλαϊκά μέτρα όπως προδιαγράφουν οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και οι εκθέσεις του Διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας και του ΚΕΠΕ".

    Για το ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ότι βρίσκεται σε κρίση στρατηγικής "αδυνατώντας να συγκροτήσει διαφορετική πολιτική από τις εφαρμοσμένες νεοφιλελεύθερες επιλογές της ΝΔ". Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, περιορίζεται σε γενικόλογες άσφαιρες καταγγελίες και συνειδητά συναινεί στα βασικά συντηρητικά κυβερνητικά μέτρα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις διευκολύνει για την εφαρμογή τους.

    Με αφορμή τις ομιλίες στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι "ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας έλυναν και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδενε", διευκρινίζοντας ότι "ο κ. Καραμανλής εξήγγειλε βροχή τις επικείμενες νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις και ο Γ. Παπανδρέου τις εξυμνούσε ως τολμηρές αλλαγές με πρώτη και κύρια την προώθηση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Ο κ. Αλογοσκούφης διακήρυσσε την σύγκλιση των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο με τον εργασιακό μεσαίωνα του ιδιωτικού τομέα και ο κ. Γ. Παπανδρέου επιτίθετο λάβρος και καταχειροκροτούμενος κατά του κρατισμού".

    Ειδικότερα για την πρόσφατη συμφωνία στον ΟΤΕ ο κ. Αλαβάνος είπε ότι" με τη στήριξη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ αλλά και την ανοχή και συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, συνιστά ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο και ένα έγκλημα σε βάρος των εργασιακών σχέσεων, σε βάρος, επίσης, του δημόσιου και των ασφαλιστικών ταμείων".

    Θεωρούμε αυτή την εξέλιξη απολύτως απαράδεκτη και επιπροσθέτως ζητάμε να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα μία προς μία και αναλυτικά όλες οι υποχρεώσεις της ΑΤΕ που θα καλυφθούν από την ανακοινωθείσα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Επιτέλους οι εργαζόμενοι, και μάλιστα σε περίοδο νέας λιτότητας, δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν εσαεί τις μεθοδεύσεις των κυβερνήσεων, οι οποίες κατά τα άλλα κινδυνολογούν μόνιμα για το υπερβολικό ύψος των μισθών, των συντάξεων και την επικείμενη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος».

    Ο κ. Αλαβάνος τέλος ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΝ αρχίζει οικονομική εξόρμηση για τα ΜΜΕ με σύνθημα «η σύγχρονη αριστερά χρειάζεται και συχνότητα και εικόνα», και με στόχο την συγκέντρωση 400.000 ευρώ.

    [09] Σύνοδος Πρυτάνεων των ΑΕΙ

    Η Σύνοδος Πρυτάνεων ΑΕΙ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα , και ασχολήθηκε με κρίσιμα ζητήματα των ΑΕΙ, προειδοποιεί την Πολιτεία «και καθιστά γνωστό στην Κοινή Γνώμη οτι αν αυτή τη φορά δεν εξασφαλισθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις καλής λειτουργίας των ΑΕΙ τα Πανεπιστήμια, θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, ώστε να αναλάβουν όλοι, Πολιτεία και Πανεπιστήμια, τις ευθύνες τους».

    Σε ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων σημειώνεται σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης των Ιδρυμάτων , οτι «όλα τα Πανεπιστήμια πρέπει να αξιολογούνται, με αξιόπιστες όμως διαδικασίες, με επιμερισμό των ευθυνών και με την απαραίτητη προϋπόθεση οτι η Πολιτεία :

    Θα διασφαλίσει τους ελάχιστους όρους λειτουργίας των Πανεπιστημίων, θα δεσμευθεί ρητά στο νόμο πως θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και οτι θα προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση στην επίλυση των ήδη γνωστών μεγάλων προβλημάτων της Ανώτατης Παιδείας.»

    Επίσης οι πρυτάνεις διαπίστωσαν-όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους - ότι «το οξύ πρόβλημα χρηματοδότησης των ΑΕΙ, όπως αναδείχθηκε κατά τις κινητοποιήσεις των Πανεπιστημίων τον Οκτώβριο του 2003 , όχι μόνο δεν επιλύθηκε μέχρι σήμερα, αλλά έχει γίνει ακόμη οξύτερο, αφού μειώθηκε η συνολική χρηματοδότηση όλων των Πανεπιστημίων, γεγονός που τα έχει οδηγήσει σε πραγματική αδυναμία λειτουργίας». Οι πρυτάνεις τονίζουν ακόμη οτι «πρέπει επιτέλους να εφαρμοσθεί στην πράξη η συνταγματική επιταγή για πλήρη αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων, πράγμα που έχει άμεση σχέση με την ποιότητα της λειτουργίας τους, με την ανάπτυξη και με την ίδια την επιβίωσή τους ».

    [10] Στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Σούλι ο Κ.Παπούλιας

    Τις εορταστικές εκδηλώσεις στο Σούλι τίμησε με την παρουσία του σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Διακόσια δύο χρόνια από την παράδοση του Σουλίου στον Αλή Πασά, το 1803, συμπληρώθηκαν σήμερα και χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ελλάδα ανηφόρισαν στα κακοτράχαλα βουνά της περιοχής για να τιμήσουν τους αγώνες και τις θυσίες των Σουλιωτών κατά των Τούρκων κατακτητών.

    Μετά την δοξολογία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό του Αγίου Δονάτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε τις εκδηλώσεις από το αμφιθέατρο στην πλαγιά του βουνού. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων ήταν η αναπαράσταση ανατίναξης του Κουγκίου από τον καλόγερο Σαμουήλ.

    Αμέσως μετά στο βουλευτήριο ο κ. Παπούλιας κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο πεσόντων, ενώ ο πρόεδρος της κοινότητας του Σουλίου του παρέδωσε το χρυσό κλειδί ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο δημότη. Σε ομιλία του ο κ. Παπούλιας αφού υπενθύμισε ότι οι οικογενειακές του ρίζες είναι στο Σούλι από τον παππού της μητέρας του που καταγόταν από την περιοχή, αναφέρθηκε στους αγώνες των Σουλιωτών επισημαίνοντας ότι ο ακριβέστερος ίσως ορισμός της ελληνικής λεβεντιάς δόθηκε στο Κούγκι, στο φάρο της ελευθερίας.

    " Οι Σουλιώτες, είπε ο κ. Παπούλιας, χρόνια πριν το εγερτήριο σάλπισμα του Ρήγα για εθνική παλιγγενεσία, πολέμησαν με το πάθος που τους ενέπνευσε η πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής αξιοπρέπειας" και σημείωσε ότι ήταν μια πράξη ηρωική η ανατίναξη του Κουγκίου από τον καλόγερο Σαμουήλ και γι' αυτό ποιητική, μια πράξη πέρα από τα ανθρώπινα μέτρα και γι' αυτό αξεπέραστη. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η λεβεντιά δεν ανήκει στο παρελθόν γιατί έρχεται από το μέλλον και μας δίνει την δύναμη να αισιοδοξούμε για το αύριο αυτού του τόπου.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις δύσκολες συνθήκες των ορεινών Σουλιωτών για να παραμείνουν στον τόπο τους, λέγοντας χαρακτηριστικά " γιατί σε πείσμα των καιρών, όλοι εσείς, κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες και παρά την ελλειμματική μέριμνα της πολιτείας για την ελληνική περιφέρεια, κρατάτε αυτόν τον όμορφο τόπο ζωντανό. Μαζευτήκαμε εδώ για να τιμήσουμε μια μεγάλη επέτειο, αλλά και για να θυμίσουμε ότι σε μέρη σαν το Σούλι η αγάπη για την πατρίδα βρίσκει το καθαρότερο νόημά της".

    Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.

    [11] Ομιλία Γ.Παπανδρέου στην ιδρυτική συνέλευση της Δημοτικής Οργάνωσης Περιστερίου

    Επίθεση σε δύο μέτωπα, κατά της κυβέρνησης και του κ. Καραμανλή, αλλά και κατά των μεγάλων συμφερόντων, εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην ιδρυτική συνέλευση της Δημοτικής Οργάνωσης Περιστερίου.

    Ο κ. Παπανδρέου διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση, με τα τεράστια λάθη της, παρουσιάζει σημάδια γρήγορου τέλους και προέβλεψε ότι το ΠΑΣΟΚ σύντομα θα είναι κυβέρνηση.

    Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι "εγώ δεν θα γίνω Καραμανλής, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι "έπεσε σαν ακρίδα στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στα μεγάλα συμφέροντα, τα οποία, όπως είπε, προσπαθούν σε σύμπνοια με τη ΝΔ να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι το ίδιο. Αυτό το κάνουν, πρόσθεσε, για να δημιουργήσουν ανασφάλεια στους πολίτες και αναξιοπιστία για τις πολιτικές δυνάμεις, με στόχο την επιβολή των δικών τους συμφερόντων στον ελληνικό λαό.

    Επίσης τόνισε ότι τοπικά, αλλά και μεγάλα συμφέροντα, νόμιζαν ότι θα έχουν φέουδα στο ΠΑΣΟΚ, θέλουν το ΠΑΣΟΚ κατακερματισμένο και με φατρίες.

    Αρνήθηκε τη συναίνεση προς την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι αυτό που ζητά η ΝΔ είναι να λύσει τα δικά της προβλήματα. Εμείς, πρόσθεσε, θα κάνουμε σκληρό αντιπολιτευτικό αγώνα.

    Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε και πάλι επίθεση εναντίον του κρατισμού και τάχθηκε υπέρ των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, τις οποίες, όμως, όπως είπε, δεν πρέπει να πληρώνει ο λαός.

    Αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα των ημερών, τη συμφωνία για εθελούσια έξοδο στον ΟΤΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να μπαλώσει τρύπες. Η ΝΔ, πρόσθεσε, θέλει να ανεβάσει τη μετοχή του ΟΤΕ και μέσω αυτής το Χρηματιστήριο, προκειμένου να πουλήσει γρήγορα και άλλες εταιρίες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε εναντίον της μετακύλισης του κόστους, από τη λύση που δόθηκε στον ΟΤΕ, στο κοινωνικό σύνολο, ενώ, αναφερόμενος στο θέμα της μονιμότητας στο Δημόσιο, κάλεσε την κυβέρνηση, αν πιστεύει ότι πρέπει να τεθεί ένα τέτοιο θέμα, να το θέσει ευθέως. Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου, σε μια αυτοκριτική αποστροφή του λόγου του, ανέφερε ότι ο λαός καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες εκλογές, γιατί κάποιοι δικοί μας υιοθέτησαν τις πρακτικές και τη νοοτροπία της ΝΔ.

    Μετά την ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε την πλατεία Μπουρναζίου, όπου είχε συνάντηση και συζήτηση με νέους της περιοχής.

    [12] Επίθεση Παπανδρέου κατά κυβέρνησης και μεγάλων συμφερόντων

    Επίθεση σε δύο μέτωπα, κατά της κυβέρνησης και του κ. Καραμανλή, αλλά και κατά των μεγάλων συμφερόντων, εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην ιδρυτική συνέλευση της Δημοτικής Οργάνωσης Περιστερίου.

    Ο κ. Παπανδρέου διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση, με τα τεράστια λάθη της, παρουσιάζει σημάδια γρήγορου τέλους και προέβλεψε ότι το ΠΑΣΟΚ σύντομα θα είναι κυβέρνηση.

    Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι "εγώ δεν θα γίνω Καραμανλής, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι "έπεσε σαν ακρίδα στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στα μεγάλα συμφέροντα, τα οποία, όπως είπε, προσπαθούν σε σύμπνοια με τη ΝΔ να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι το ίδιο. Αυτό το κάνουν, πρόσθεσε, για να δημιουργήσουν ανασφάλεια στους πολίτες και αναξιοπιστία για τις πολιτικές δυνάμεις, με στόχο την επιβολή των δικών τους συμφερόντων στον ελληνικό λαό.

    Επίσης τόνισε ότι τοπικά, αλλά και μεγάλα συμφέροντα, νόμιζαν ότι θα έχουν φέουδα στο ΠΑΣΟΚ, θέλουν το ΠΑΣΟΚ κατακερματισμένο και με φατρίες.

    Αρνήθηκε τη συναίνεση προς την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι αυτό που ζητά η ΝΔ είναι να λύσει τα δικά της προβλήματα. Εμείς, πρόσθεσε, θα κάνουμε σκληρό αντιπολιτευτικό αγώνα.

    Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε και πάλι επίθεση εναντίον του κρατισμού και τάχθηκε υπέρ των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, τις οποίες, όμως, όπως είπε, δεν πρέπει να πληρώνει ο λαός.

    Αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα των ημερών, τη συμφωνία για εθελούσια έξοδο στον ΟΤΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να μπαλώσει τρύπες. Η ΝΔ, πρόσθεσε, θέλει να ανεβάσει τη μετοχή του ΟΤΕ και μέσω αυτής το Χρηματιστήριο, προκειμένου να πουλήσει γρήγορα και άλλες εταιρίες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε εναντίον της μετακύλισης του κόστους, από τη λύση που δόθηκε στον ΟΤΕ, στο κοινωνικό σύνολο, ενώ, αναφερόμενος στο θέμα της μονιμότητας στο Δημόσιο, κάλεσε την κυβέρνηση, αν πιστεύει ότι πρέπει να τεθεί ένα τέτοιο θέμα, να το θέσει ευθέως. Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου, σε μια αυτοκριτική αποστροφή του λόγου του, ανέφερε ότι ο λαός καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες εκλογές, γιατί κάποιοι δικοί μας υιοθέτησαν τις πρακτικές και τη νοοτροπία της ΝΔ.

    Μετά την ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε την πλατεία Μπουρναζίου, όπου είχε συνάντηση και συζήτηση με νέους της περιοχής.

    [13] Oι Γάλλοι καταψήφισαν το ευρωσύνταγμα

    Οι Γάλλοι απέρριψαν σήμερα την ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη που τους προτάθηκε και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της γαλλικής τηλεόρασης τα ποσοστά είναι 55 % υπέρ του "οχι" και 45% υπέρ του "ναι". Πρόκειται για πρωτοφανή στην ιστορία της χώρας αποδοκιμασία τόσο της κυβερνώσας παράταξης όσο και της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της αντιπολίτευσης. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

    Στα κόμματα και τις ομάδες που υποστήριξαν το "οχι" επικρατεί πολύ μεγάλος ενθουσιασμός και ήδη συγκροτούνται οι πρώτες διαδηλώσεις οπαδών του "οχι" στη Γαλλία σε ένα κλίμα που θυμίζει έντονα την εκλογή του Φρανσουά Μιτεράν τον Μάιο του 1981.

    Μιλώντας στη γαλλική τηλέοραση η υπουργός Αμυνας, Μισέλ Αλιό Μαρί απέδωσε στους πολλούς φόβους των Γάλλων το αποτέλεσμα, ενώ ο σοσιαλιστής πρώην υπουργός Οικονομικών, Ντομικνικ Στρο Σκάν έκανε λόγο για μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη.

    Ο πρωθυπουργός κ. Ραφαρέν έχει καλέσει τους υπουργούς του στην έδρα της κυβέρνησης, ενώ κυκλοφορούν φήμες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ότι ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ ενδέχεται να ζητήσει τη διάλυση της εθνοσυνέλευσης.

    Η Μαρίν Λεπέν, κόρη του αρχηγού του Εθνικού Μετώπου ζήτησε την παραίτηση του προέδρου Σιράκ, μίλησε για μία "επανάσταση μέσα από τις κάλπες" και για τήν "φανταστική διαίρεση" στους κόλπους της γαλλικής κοινωνίας.

    Νωρίτερα το απόγευμα η νομαρχία του Παρισιού ζήτησε από την εταιρεία που διαχειρίζεται το μετρό να κλείσει τους σταθμούς των Ηλυσίων και του Ζορτζ Σανγκ στην πολυτελέστερη περιοχή του Παρισιού από φόβο μήπως γίνουν επεισόδια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 29 May 2005 - 21:34:43 UTC