Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-05-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Δημόσιο θα επωμισθεί μόνο το 20% του κόστους της εθελουσίας εξόδου στον ΟΤΕ
  • [02] Παπούλιας με Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων
  • [03] Σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμο το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο
  • [04] Ο Γ.Παπανδρέου εφ'όλης της ύλης στη Νομαρχιακή Συνέλευση ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων

  • [01] Το Δημόσιο θα επωμισθεί μόνο το 20% του κόστους της εθελουσίας εξόδου στον ΟΤΕ

    Το καθαρό κόστος της εθελουσίας εξόδου για 6.000 εργαζομένους του ΟΤΕ που μπορούν να κάνουν χρήση αυτής, ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, μόνο το 20% θα επωμιστεί το Δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο 80% θα καλυφθεί από την εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών που θα έχει ο ΟΤΕ ως αποτέλεσμα της εθελουσίας εξόδου. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η διοίκηση και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έδειξαν μεγάλη ωριμότητα και υπευθυνότητα σε μια κρίσιμη στιγμή για την αναδιάρθρωση του Οργανισμού.

    Αποδείχθηκε με τη συμφωνία αυτή, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, ότι μπορεί να υπάρχει συναίνεση για την οικονομία και ότι η αναζήτηση συναινετικών λύσεων στα προβλήματα μπορεί να έχει αποτελέσματα. Επίσης, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομίας, στην παρούσα φάση του Οργανισμού υπήρχαν δύο δυνατότητες: είτε η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων του ΟΤΕ είτε η χρεωκοπία του Οργανισμού υπό το βάρος των μεγάλων δαπανών του υπεράριθμου προσωπικού. Και οι δύο αυτές εναλλακτικές λυσεις, πρόσθεσε η ίδια πηγή, θα είχαν τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος και για το λόγο αυτό δεν συζητήθηκαν ποτέ από την κυβέρνηση.

    Με τη συναινετική λύση της εθελουσίας εξόδου ο κρατικός προϋπολογισμός και κατ' επέκταση οι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν, καθώς η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου θα καλυφθεί με την παραχώρηση στο ΤΑΠ - ΟΤΕ, που είναι εγγυημένο από το Δημόσιο, των εσόδων που αντιστοιχούν στην αξία του 4% των μετοχών του ΟΤΕ (περίπου 290 εκατομμύρια ευρώ). Με τη διαρθρωτική αλλαγή που επέρχεται με τη συμφωνία, δημιουργούνται συνθήκες για τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ με καλύτερους όρους, με άμεσο όφελος για το Δημόσιο και τον προϋπολογισμό και έμμεσο όφελος από τη γενικότερη βελτίωση των προοπτικών για την οικονομία και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από την κυβέρνηση, κατέληγε η ίδια πηγή.

    Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης είπε ότι το 20% των δαπανών για την κάλυψη των αναγκών της εθελουσίας εξόδου που θα επωμισθεί το Δημόσιο, δεν είναι παρά το ένα δέκατο των προγραμμάτων εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, προγράμματα τα οποία απέτυχαν.

    [02] Παπούλιας με Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, οι οποίοι του επέδωσαν την ανώτατη τιμητική διάκριση του Συνδέσμου.

    Ο κ.Παπούλιας σε σύντομο χαιρετισμό του θύμισε πως την Κυριακή είχε επισκεφθεί το Σούλι και πρόσθεσε:

    "Τα μηνύματα που φέρνετε εσείς και το μήνυμα που φέρνω εγώ από το Σούλι διασταυρώνονται. Και είναι το μήνυμα της λεβεντιάς, της εθνικής αξιοπρέπειας και του αγώνα για την υπεράσπιση της πατρώας γης".

    Ο Πρόεδρος είπε ακόμη στους καταδρομείς:

    "Χαίρομαι που σας βλέπω. Είσθε παιδιά των αγώνων, όπως είμαστε όλοι μας. Και είδα και στο καταστατικό σας να μιλάτε για την απελευθέρωση της Κύπρου. Είμαι και εγώ από εκείνους που πιστεύουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη λύση για το Κυπριακό, αν δεν αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής. Και είμαι βέβαιος ότι με τις νέες προσπάθειες θα πετύχουμε το καλύτερο. Μου είπατε πως ο Ελληνισμός μεγαλούργησε όταν ήταν ενωμένος. Η θητεία μου αυτή κύριο μέλημα θα έχει την αρραγή ενότητα του Έθνους".

    [03] Σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμο το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο

    Σε ένα χρόνο από τώρα, τον Μάιο του 2006, θα είναι έτοιμο το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Γ. Σουφλιάς.

    "Επιτέλους η χώρα θα έχει θεσμοθετημένο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και όπως διευκρίνισε την ίδια ημερομηνία θα είναι έτοιμα και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον τουρισμό, την βιομηχανία αλλά και τον παράκτιο και ορεινό χώρο.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε ότι η Ελλάδα δυστυχώς στερείται ακόμη ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της χώρας.

    Η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ με στόχο την αξιοποίηση των ευκαιριών και δυνατοτήτων αλλά και την αντιμετώπιση των αδυναμιών που προκαλούνται κατά την αναπτυξιακή διαδικασία στο περιβάλλον και την ανάπτυξη.

    Το εθνικό χωροταξικό σχέδιο περιλαμβάνει με προοπτική 15 ετών βασικές προτεραιότητες και στρατηγικές κατευθύνσεις για την ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας που αφορούν μεταξύ άλλων:

    - στη χωρική οργάνωση των κύριων εθνικών πόλων και αξόνων ανάπτυξης καθώς και των διεθνών και διαπεριφερειακών εισόδων - πυλών και συνδέσεων της χώρας.

    - στη χωρική διάρθρωση των στρατηγικής σημασίας δικτύων υποδομών και μεταφορών (ΟΔΥ , Λιμάνια , αεροδρόμιο και καθώς και των κόμβων διευρωπαϊκής ακτινοβολίας

    - στη χωρική διάρθρωση, εξειδίκευση και συμπληρωματικότητα των παραγωγικών τομέων

    - στο ρόλο των μητροπολιτικών και λοιπών σημαντικών αστικών κέντρων και την σχέση τους με την ενδοχώρα και στην ανάδειξη και προστασία της εθνικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα της μελέτης ο υπουργός είπε ότι έχει γίνει η προετοιμασία και προγραμματίζεται το 3ο δεκαήμερο του Ιουνίου η δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης για την ανάθεση της μελέτης σύμφωνα με τον νέο νόμο για τις μελέτες.

    Κατά την διάρκεια της μελέτης θα έχει συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς. Ο χρόνος ολοκλήρωσης της ορίζεται σε 4,5 μήνες και δεδομένων των υπολοίπων διαδικασιών εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριου του 2006.

    Απαιτείται ένας επιπλέον χρόνος διάρκειας 3 μηνών για διαβούλευση με του φορείς γνωμοδότηση του εθνικού συμβουλίου χωροταξικού σχεδιασμού και έγκριση της από την κυβερνητική επιτροπή και την Βουλή η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2006 οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί το εθνικό χωροταξικό σχέδιο.

    Ειδικά χωροταξικά σχέδια

    Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το Μάρτιο του 2006 θα έχει ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το σχέδιο αυτό αποσκοπεί στη διαμόρφωση κατευθύνσεων πολιτικής για την ανάπτυξη και χωρική οργάνωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη στήριξη των σχετικών επενδυτικών πρωτοβουλιών και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Όπως είπε ο υπουργός τον Μάιο του 2006 θα έχει θεσμοθετηθεί το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό το οποίο αποσκοπεί κατά κύριο λόγο στη συμπλήρωση και προσαρμογή του σχεδιασμού στις νέες προκλήσεις και δεδομένα με στόχο την ανάδειξη ευκαιριών, τον προσανατολισμό , την προσέλκυση και την στήριξη των επενδύσεων για την βελτίωση της απόδοσης και της ανταγωνιστικότητας στον τομέα του τουρισμού.

    Το ειδικό χωροταξικό σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει κατευθύνσεις και μέτρα πολιτικής για την ανάπτυξη και την χωρική διάρθρωση του τουρισμού όπως για παράδειγμα κατευθύνσεις για την χωροθέτηση καταστάσεων ειδικής οικοδομής (συνεδριακός τουρισμός, ιαματικός τουρισμός, χιονοδρομικά κέντρα, γήπεδα γκολφ κ.α) Επίσης για την χωροθέτηση και οργάνωση περιοχών με προτεραιότητα στην ανάπτυξη επιμέρους μορφών τουρισμού, για την χωροθετηση σύγχρονων εγκαταστάσεων κλπ.

    Το Μάιο του 2006 σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά θα έχει θεσμοθετηθεί και το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για την βιομηχανία το οποίο θα περιλαμβάνει κατευθύνσεις πολιτικής και μέτρα για την ανάπτυξη και τη χωρική διάρθρωση του βιομηχανικού τομέα .

    Τέλος μέχρι το Μάιο του 2006 θα έχουν θεσμοθετηθεί και τα χωροταξικά σχέδια για τον παράκτιο και ορεινό χώρο τα οποία αποσκοπούν στη διαμόρφωση κατευθύνσεων πολιτικής σε εθνικό επίπεδο για την ανάπτυξη των ανωτέρω ενοτήτων του εθνικού χώρου σε συμφωνία με υφιστάμενες και εν εξελίσσει πολιτικές της Ε.Ε και άλλων διεθνών οργανισμών.

    [04] Ο Γ.Παπανδρέου εφ'όλης της ύλης στη Νομαρχιακή Συνέλευση ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων

    Αν πούμε όχι στο Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πάμε πίσω στη συνθήκη της Νίκαιας η οποία δεν έχει ορισμένες ρήτρες που μας εξασφαλίζουν, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σήμερα το απόγευμα στη Νομαρχιακή Συνέλευση Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ .

    "Η συνθήκη της Νίκαιας δεν έχει τις ρήτρες όπως εκείνη της αλληλεγγύης που εξασφαλίζει την οικονομική και στρατιωτική συμβολή της ΕΕ στα κράτη που δέχονται επίθεση, δεν έχει το λόγο που θα θέλαμε να έχει το ευρωκοινοβούλιο ενώ δεν εξασφαλίζει και την πιο ισχυρή εξωτερική πολιτική της ΕΕ που θέλαμε και την οποία το Σύνταγμα θεσμοθετεί με τη θέσπιση του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ", είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι το νέο σύνταγμα έχει και τα δικαιώματα του πολίτη αναβαθμισμένα.

    Το δημοψήφισμα στη Γαλλία μας επηρεάζει, είπε ο κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι υπάρχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις καθώς με το όχι του δημοψηφίσματος υπάρχει κίνδυνος εσωστρέφειας καθώς και φρενάρισμα της διαδικασίας οικονομικής σύγκλισης που θα έχει επιπτώσεις στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι πολλοί θα συνδυάσουν το όχι με τις διαδικασίες διεύρυνσης της ΕΕ, πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κινήθηκαν με την πυξίδα της ένταξης των χωρών της Βαλκανικής, της Τουρκίας και της Κύπρου στην ΕΕ και ανέφερε να μη σταματήσει ο "μαγνήτης " της ΕΕ λόγω του ΟΧΙ της Γαλλίας.

    Το ΟΧΙ στη Γαλλία δεν σημαίνει ΟΧΙ στη διεύρυνση, είπε ο κ. Παπανδρέου αλλιώς θα έχουμε αποσταθεροποίηση και προβλήματα στην Κύπρο. Ο κ. Παπανδρέου εγκάλεσε την κυβέρνηση για απουσία της στο θέμα της διεύρυνσης των Βαλκανίων και της Τουρκίας και είπε ότι οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές αν η κυβέρνηση δεν κινηθεί .

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για συντηρητικές απόψεις που καλλιεργούν την ανασφάλεια, τη μιζέρια, την απαισιοδοξία και την έλλειψη αυτοπεποίθησης σε έναν κόσμο που αλλάζει και που καταλήγουν σε αντιδραστικές και αντιλαϊκές λύσεις. Αντίθετα, πρόσθεσε, η προοδευτική αντίληψη λέει ότι θα γίνουν αλλαγές καθώς είναι η εποχή για μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις και ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε διαμορφώσει τη βάση για τις αλλαγές μαζί με τον πολίτη και όχι εναντίον του.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες, στις επόμενες εκλογές θα είμαστε εμείς κυβέρνηση έτοιμοι για τομές και αλλαγές στη χώρα και ανέφερε ότι "δεν θα γίνουμε όπως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που εξαπάτησε το λαό και τους τελευταίους 15 μήνες δεν κατάφερε να κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι εμείς ήμασταν έτοιμοι να συναινέσουμε στις μεγάλες αλλαγές που είχε ανάγκη η χώρα, είχαμε διατυπώσει προτάσεις η κυβέρνηση δεν μας άκουσε ενώ τώρα που τα έχουν βρει σκούρα ψάχνουν για λύσεις μία εκ των οποίων είναι να πουλήσουν γρήγορα κρατική περιουσία "για να μπαλώσουν τρύπες από λεφτά που χάνουν καθημερινά από κακή διαχείριση".

    "Και εμείς το κάναμε αλλά με διαφάνεια και γνώμονα το δημόσιο συμφέρον είπε ο κ. Παπανδρέου ο οποίος τάχθηκε ενάντια σε αλλαγές που υποβαθμίζουν φορείς όπως ο ΟΤΕ και τις οποίες θα πληρώσει ο χαμηλόμισθος".

    Αναφερόμενος στο συνδικαλιστικό κίνημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αυτό πρέπει να παλέψει για το γενικό κοινωνικό συμφέρον και όχι για στενά συντεχνιακά συμφέροντα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κοιτάζει να εξαγοράσει συνειδήσεις, ανέφερε ότι παλιά το ΠΑΣΟΚ είχε διασπαστεί σε μικρά φέουδα που ήθελαν να το οικειοποιηθούν και πρόσθεσε "να στηρίξουμε δίκαια αιτήματα αλλά δεν μπορούν να λειτουργούν σε πλαίσια φέουδου ή σε πλαίσια συντεχνιακά". "Το ΠΑΣΟΚ ενώνει το συνδικαλιστικό κίνημα " είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας "να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο από παλιές πρακτικές".

    Ο κ. Παπανδρέου καταφέρθηκε κατά του κρατισμού, είπε ότι αύριο το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβέρνηση και ο ίδιος πρωθυπουργός "έτοιμοι να κάνουμε μεγάλες τομές" και κάλεσε τους νέους να συμμετάσχουν στις διαδικασίες ανασυγκρότησης του κόμματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την άφιξή του στην πόλη των Ιωαννίνων κατευθύνθηκε προς το μόλο της λίμνης όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με δεκάδες πολίτες κυρίως νέους ενώ λίγο αργότερα επισκέφθηκε και το Ίδρυμα παιδιών με ειδικές ανάγκες "Μέριμνα" . Ο κ. Παπανδρέου ξεναγήθηκε στους χώρους του Ιδρύματος, χαρακτήρισε πρότυπη τη δουλειά που πραγματοποιείται σ' αυτό και κάλεσε τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα να μεταλαμπαδεύσουν το πνεύμα ευαισθησίας και στα κόμματα και δήλωσε "είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε από εσάς, ασχέτως βέβαια κομμάτων, αλλά είναι πολύ σημαντικό να σας ακούσουμε για να βοηθήσουμε και εμείς στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 31 May 2005 - 13:45:24 UTC