Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκρηξη σημειώθηκε στο υπουργείο Απασχόλησης
  • [02] Σύσκεψη τουρκοκυπριακής ηγεσίας για το Κυπριακό
  • [03] Συνέντευξη Τύπου του ΥΠΕΞ, Π.Μολυβιάτη
  • [04] Με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Δημόσιας Διοίκησης συναντήθηκε ο πρωθυπουργός
  • [05] Το νέο γκαράζ στο Γουδί εγκαινίασε σήμερα ο Γ.Σουφλιάς
  • [06] «Νεκρή» η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, εκτιμούν οι αναλυτές. Την υπερψήφισε η Λετονία
  • [07] Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών
  • [08] «HELP - Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο»
  • [09] Νέα έκκληση του Μπαρόζο κατά οποιασδήποτε "μονομερούς" δράσης

  • [01] Έκρηξη σημειώθηκε στο υπουργείο Απασχόλησης

    Εκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού κατά πάσα πιθανότητα με εκρηκτική ύλη αμμωνιοδυναμίτιδα , σημειώθηκε στις 2.53 μετά τα μεσάνυχτα στο πεζοδρόμιο δίπλα σε κάδο σκουπιδιών, στην οδό Πειραιώς 38-40, στην προέκταση των ορίων περιφραγμένου ακάλυπτου οικοπέδου και κτιρίου, όπου στεγάζεται το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

    Η έκρηξη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή αφού είχε σαν αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια κτιρίων σε ακτίνα 60 μέτρων.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι νεαροί που διασκέδαζαν σε μπαρ του Μεταξουργείου έσπευσαν στην περιοχή για να δουν τι συμβαίνει. Τόσο εκωφαντικός ήταν ο θόρυβος από την έκρηξη.

    Επίσης, πριν έξι μέρες είχε εκραγεί ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός στα γραφεία της τεχνικής εταιρίας ΑΒΑΞ, όπου όμως δεν είχαν προκληθεί υλικές ζημιές. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της σημερινής έκρηξης.

    [02] Σύσκεψη τουρκοκυπριακής ηγεσίας για το Κυπριακό

    Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά σε πιθανό νέο γύρο συνομιλιών στο Κυπριακό, αναμένεται να καθορισθεί σε σύσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα στην Άγκυρα, υπό τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και με τη συμμετοχή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η σύσκεψη πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στην Άγκυρα και του Τούρκου Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα έχει συνομιλίες και με τον Κόφι Ανάν για το Κυπριακό.

    [03] Συνέντευξη Τύπου του ΥΠΕΞ, Π.Μολυβιάτη

    Συνέντευξη Τύπου θα δώσει σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης επ΄ ευκαιρία γεύματος, που οργανώνει προς τιμήν του η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ο κ.Μολυβιάτης εξέφρασε ικανοποίηση καθώς όπως δήλωσε η συζήτηση που διεξήχθη με θέματα το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τα Βαλκάνια, το θέμα ονομασίας της ΠΓΔΜ, τις εξελίξεις στο Ευρωσύνταγμα και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ήταν άκρως ενδιαφέρουσα.

    Όσον αφορά το Κυπριακό συνομιλίες θα έχει αύριο στην Αθήνα ο Έλληνας ΥΠΕΞ με τον βοηθό του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σερ Κίραν Πρέντεργκαστ. Ο κ. Πρέντεργκαστ θα δει για τον ίδιο λόγο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπανδρέου.

    Σήμερα, πραγματοποιείται σύσκεψη στην Αγκυρα υπό τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και με τη συμμετοχή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά σε πιθανό νέο γύρο συνομιλιών στο Κυπριακό. Η σύσκεψη πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στην Άγκυρα και του Τούρκου Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα έχει συνομιλίες και με τον Κόφι Ανάν για το Κυπριακό.

    [04] Με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Δημόσιας Διοίκησης συναντήθηκε ο πρωθυπουργός

    Τη βούλησή του να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και τομές, επαναβεβαίωσε, με σημερινή δημόσια παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά απο συνεδρίαση που είχε με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη Δημόσια Διοίκηση.

    Ο Κ. Καραμανλής τόνισε πως "η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, σε τομές και ρήξεις. Δεν υπάρχει, άλλωστε, άλλος τρόπος για να ξεπεραστεί η κρίσιμη οικονομική κατάσταση που κληρονομήσαμε, με κύριο χαρακτηριστικό το υπέρογκο έλλειμμα".

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως επί μήνες γίνεται συστηματικός διάλογος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε οι διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η οικονομία να γίνουν με ευρεία συναίνεση και ανέφερε ως επιτυχημένο παράδειγμα τη συμφωνία στον ΟΤΕ.

    Ο Κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι "θέλουμε να κάνουμε τις αλλαγές με τη συναίνεση των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος, όμως όπου δεν θα υπάρξει αυτή η συναίνεση, εμείς οφείλουμε να προχωρήσουμε με σύνεση, μετριοπάθεια, κοινωνική ευαισθησία αλλά και με τον ρεαλισμό, την τόλμη και την αποφασιστικότητα που απαιτεί η νέα εποχή".

    Υπογράμμισε επίσης οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται για τους λίγους αλλά για τους πολλούς, είναι προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και γίνονται για να ωφεληθούν οι φορολογούμενοι πολίτες.

    Εκανε ειδική αναφορά στο ασφαλιστικό των τραπεζών, σημειώνοντας ότι "πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερα για τις τράπεζες που ελέγχονται απο το δημόσιο τομέα, οι οποίες οφείλουν να γίνουν ανταγωνιστικές προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας" και σημείωσε ότι:

    "Θέλουμε τον διάλογο. Δεν μπορούμε όμως και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε και άλλο χρόνο. Δεν μπορούμε να συμφωνούμε πως χρειάζονται αλλαγές και να αναβάλουμε συνεχώς τις αποφάσεις. Δεν μπορεί να φορτώνουμε βάρη στις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων".

    Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι στόχος είναι να μειωθούν δραστικά τα κρατικά ελλείμματα, να δημιουργηθεί μία οικονομία ανταγωνιστική, που να αναπτύσσεται δυναμικά, με τη συνεργασία του κράτους και του ιδιωτικού τομέα, με μοχλό την επιχειρηματικότητα των Ελλήνων, με γνώμονα μία καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους Ελληνες. Και στο στόχο αυτό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, "δεν χωρούν συμβιβασμοί".

    Στην παρέμβασή του ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι "οι αλλαγές που κάνουμε δεν κατευθύνονται απο δόγματα και ιδεοληψίες, είναι οι αλλαγές που υποδεικνύει η πραγματικότητα γύρω μας,που υπαγορεύει η λογική και ο κοινός νους, είναι ρεαλιστικές και δεν εντάσσονται στην σύγκρουση ιδεολογιών, αλλά στην αντιπαράθεση στο χθες και στο μέλλον του τόπου,ανάμεσα στο τέλμα και στο ξεπέρασμα της κρίσης, ανάμεσα στα οργανωμένα συμφέροντα των λίγων και τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου".

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η ανασυγκρότηση και η ουσιαστική επανίδρυση του κράτους είναι καίρια στρατηγική επιλογή και μείζων προτεραιότητα της νέας διακυβέρνησης. Σημείωσε πως αίτημα όλων των Ελλήνων και δέσμευση της νέας διακυβέρνησης είναι η μετάβαση σε ένα πραγματικά σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος, δίκαιο, διαφανές και αξιόπιστο, που θα βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη και το οποίο στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς θα προωθεί δυναμικά την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, θα κινητροδοτεί τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι ήδη έχουν θεσπιστεί διατάξεις για την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και την πάταξη της γραφειοκρατίας και υπενθύμισε πως η κυβέρνηση θέσπισε την υποχρέωση του κράτους να καταβάλει πλήρη αποζημίωση στους πολίτες σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης διεκπεραίωσης των υποθέσεών τους, αλλά και την μετατροπή των ΚΕΠ σε Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών.

    Το όραμά μας για το κράτος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είναι σαφές και ξεκάθαρο: "κράτος με μικρότερη παρουσία στην οικονομία, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην κοινωνική του παρέμβαση".

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι ο δημόσιος τομέας, όπως είναι σήμερα διογκωμένος, σπάταλος, αντιπαραγωγικός και γραφειοκρατικός, διευρύνει τα ελλείμματα, προσθέτει νέα βάρη στους φορολογούμενους, εμποδίζει την ανάπτυξη της οικονομίας, αποτελεί τροχοπέδη στην επιχειρηματικότητα των Ελλήνων και σημείωσε πως "απο εδώ πρέπει να ξεκινήσουμε".

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός απο τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη Δημόσια Διοίκηση, οι υπουργοί Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος.

    [05] Το νέο γκαράζ στο Γουδί εγκαινίασε σήμερα ο Γ.Σουφλιάς

    Το νέο υπόγειο γκαράζ του νοσοκομείου Παίδων στο Γουδί 651 θέσεων εγκαινίασε το πρωί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2008 θα υπάρχουν στη διάθεση των οδηγών της Αθήνας 6.750 θέσεις σε διάφορους υπόγειους σταθμούς που θα συμβάλλουν ριζικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της στάθμευσης.

    Ο σταθμός του νοσοκομείου "Παίδων" που έχει κατασκευαστεί μπροστά από το νοσοκομείο "Αγία Σοφία" είναι ένα από τα τέσσερα πρώτα μεγάλα γκαράζ της πρωτεύουσας, δηλαδή της Ριζαρείου, της πλατείας Κάνιγγος και της πλατείας Αιγύπτου.

    Ο σταθμός της πλατείας Αιγύπτου στη διασταύρωση Πατησίων και Αλεξάνδρας χωρητικότητας 380 θέσεων θα λειτουργήσει σε ένα μήνα, ενώ συνολικά οι τέσσερις σταθμοί προσφέρουν 2.180 θέσεις.

    Το συνολικό κόστος των τεσσάρων σταθμών ανέρχεται στα 36 εκατομμύρια ευρώ, κατασκευάστηκαν με τη μέθοδο της παραχώρησης και εκμετάλλευσης από ιδιώτες, ενώ η συμμετοχή του δημοσίου ανέρχεται στο 30%.

    Η στάθμευση στο γκαράζ του νοσοκομείου Παίδων τα πρώτα δέκα λεπτά θα είναι δωρεάν ενώ οι οδηγοί θα πληρώνουν στη συνέχεια 5 ευρώ την ώρα με προσαύξηση ένα ευρώ ανά μία ώρα.

    Ο κ. Σουφλιάς υπογράμμισε την ανάγκη καλύτερης αστυνόμευσης της παράνομης στάθμευσης γύρω από τα μεγάλα γκαράζ, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετική τη μέθοδο της παραχώρησης στην κατασκευή τους, γιατί η μέθοδος αυτή συμβάλλει όπως είπε στο να προχωρήσει η κατασκευή πολλών έργων.

    Οπως εξήγησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή γκαράζ 600 θέσεων στη Νέα Σμύρνη, ενώ στο τελευταίο στάδιο βρίσκονται οι διαγωνισμοί για τα γκαράζ στη Διοχάρους, το Α' Νεκροταφείο και την οδό Δημητρακοπούλου στο Κουκάκι.

    Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμοί για τα γκαράζ του Περιστερίου και άλλων περιοχών.

    Εν τω μεταξύ, ο κ.Σουφλιάς δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει τους νόμους ούτε να εκβιάζει τους πολίτες, σχετικά με το θέμα της Χωματερής που την κρατούν κλειστή δήμαρχοι της δυτικής Αττικής, αρνούμενοι να δεχτούν την επεξεργασία εκεί της λυματολάσπης από την Ψυττάλεια.

    Είναι εγκληματικό πρόσθεσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, το ότι ο αστικός πληθυσμός 3.500.000 πολιτών βρίσκεται στο έλεος ενός ΧΥΤΑ. Αυτό όμως είπε είναι μια πραγματικότητα για όλους.

    Ο κ. Σουφλιάς υπενθύμισε ότι η λειτουργία του ΧΥΤΑ είναι αρμοδιότητα του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής που υπάγεται στη Νομαρχία και ελέγχεται από το υπουργείο Εσωτερικών. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει την ευθύνη μόνο για τη λυματολάσπη της Ψυττάλειας, η οποία έπεφτε μέχρι χθες στο ΧΥΤΑ. Δεν υπάρχει άλλη λύση υπογράμμισε, ούτε υπήρξε άλλη εναλλακτική πρόταση από κανέναν από αυτούς που διαμαρτύρονται.

    Επιπλέον δε, η ΕΥΔΑΠ έχει νόμιμα το δικαίωμα μεταφοράς της λάσπης στον ΧΥΤΑ μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η μέθοδος που προτείνεται δηλαδή η εδαφοποίηση είναι η καλύτερη και διεθνώς αναγνωρισμένη. Δεν πρόκειται, είπε, να ρίξουμε τη λάσπη στο ΧΥΤΑ, η επεξεργασία της θα γίνει εκεί και το νέο υλικό που θα προκύπτει μετά την εδαφοποίηση θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπλαση 350 στρεμμάτων του ΧΥΤΑ τα οποία θα φυτευθούν.

    [06] «Νεκρή» η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, εκτιμούν οι αναλυτές. Την υπερψήφισε η Λετονία

    «Νεκρή» θεωρείται η ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη από τους αναλυτές, μετά το ηχηρό "όχι" των Ολλανδών, τρεις μέρες μετά την απόρριψή της και από τους Γάλλους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης, η μελλοντική διεύρυνση τίθεται εν αμφιβόλω και τα κέντρα λήψης αποφάσεων μπροστά στο φάσμα της παράλυσης.

    Η απόρριψη της συνταγματικής συνθήκης από δύο από τις έξι χώρες που ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Ενωση στη δεκαετία του 1950 μπορεί να αποδειχτεί το τελειωτικό χτύπημα στο Σύνταγμα, που καταρτίστηκε με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ μετά την διεύρυνσή της, τον περασμένο χρόνο.

    Οι αρνητικές ψήφοι Γάλλων και Ολλανδών δημιουργούν επίσης αμφιβολίες για την προοπτική να αποκτήσει η ΕΕ αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, αλλά και για τη δυνατότητα περαιτέρω διεύρυνσης, με την είσοδο βαλκανικών κρατών, της Τουρκίας και της Ουκρανίας. Ερωτηματικά δημιουργούνται και για την ευρωπαϊκή οικονομία στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν τη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συνταγματική συνθήκη αποτελεί ήδη παρελθόν. Αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 16-17 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

    Ωστόσο, το κοινοβούλιο της Λετονίας, επικύρωσε σήμερα με άνετη πλειοψηφία τη συνθήκη για το Ευρωσύνταγμα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Αρτις Πάμπρικς δήλωσε ότι η χώρα του στέλνει ένας σαφές μήνυμα στα ιδρυτικά μέλη της ΕΕ ότι το σύνταγμα και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να συνεχιστούν.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν τη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος και να αποφύγουν τις "μονομερείς αποφάσεις" πριν από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

    Την επόμενη εβδομάδα όμως, η βρετανική κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τη διαδικασία της επικύρωσης, ανοίγοντας νομοθετικά το δρόμο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συνταγματική συνθήκη.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο επισήμανε ότι η απόρριψη της συνταγματικής συνθήκης της ΕΕ από τους Ολλανδούς και τους Γάλλους θέτει προφανή ερωτήματα για το μέλλον της ΕΕ και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να γίνουν σεβαστά.

    Απέφυγε πάντως να διευκρινίσει εάν η βρετανική κυβέρνηση θα διοργανώσει δημοψήφισμα για την επικύρωση του Ευρωσυντάγματος.

    Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών θα αποφασίσει πως και πότε θα επικυρωθεί το Ευρωσύνταγμα. Η κυβέρνηση προγραμμάτιζε τη διενέργεια δημοψηφίσματος τον Οκτώβριο, αλλά η αντιπολίτευση ζητά να αναβληθεί.

    Η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να δωθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο, πέραν του Νοεμβρίου του 2006, για να υπάρξει χρόνος να επανεξετάσουν τη στάση τους οι χώρες που ψήφισαν "όχι".

    Οι αρνητικές ψήφοι Γάλλων και Ολλανδών θέτουν εν αμφιβόλω και τα σχέδια της ΕΕ για περαιτέρω διεύρυνση. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία αναμένεται ότι θα ενταχθούν το 2007, καθώς έχουν ήδη υπογραφεί οι συνθήκες για την είσοδό τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Όμως οι προσπάθειες της Τουρκίας, της Ουκρανίας και κάποιων βαλκανικών κρατών να μπουν στην ίδια οικογένεια, μπορεί να καθυστερήσουν.

    Απο την Ελληνική πλευρά, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην πορεία οικοδόμησης της Ενωμένης Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκοί λαοί και οι ηγεσίες τους, με υπευθυνότητα θα διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να κάνει βήματα προς τα μπροστά. Η προσπάθεια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να συνεχισθεί. Σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να συνεχισθεί με την εφαρμογή της διαδικασίας των κυρώσεων της Συνθήκης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, και στα λοιπά κράτη-μέλη.

    Ωστόσο, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του εκτιμά πως "το ηχηρό «όχι» του Ολλανδικού λαού, που έρχεται να προστεθεί σε αυτό του Γαλλικού, αποδεικνύει πως η λαϊκή αντίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και στο λεγόμενο «ευρωσύνταγμα» γενικεύεται".

    Και προσθέτει πως "η άρνηση διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη χώρα μας από την κυβέρνηση, καθώς και η φροντίδα, για να μην υπάρξει ούτε στοιχειώδης ενημέρωση του λαού για το «ευρωσύνταγμα», το οποίο ψήφισαν στη Βουλή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, φανερώνει το φόβο για τη δυναμική έκφραση της διαφωνίας και απειθαρχίας του Ελληνικού λαού, ειδικά δε αυτή την ώρα, που το νέο κύμα της κυβερνητικής αντεργατικής - αντιλαϊκής λαίλαπας ετοιμάζεται να καταπιεί, ό,τι δεν πρόλαβαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ".

    [07] Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών

    Η καλύτερη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα είναι η ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια της 7ης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    Ο υπουργός δήλωσε με έμφαση ότι μπορούν να γίνουν θαύματα στις εξαγωγές, αλλά οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να έρθουν απο τον επιχειρηματικό κόσμο, αφού η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες (φορολογικό, αναπτυξιακό, συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, άρση αντικινήτρων κλπ) προκειμένου να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και να αυξηθούν οι εξαγωγές.

    Ο υπουργός είπε ακόμη ότι δεν πρέπει να στηριζόμαστε μόνο στα παραδοσιακά προϊόντα για να αυξηθούν οι εξαγωγές, αλλά υπάρχουν και άλλα προϊόντα, όπως τα πετρελαιοειδή, τα φαρμακευτικά, τα καλλυντικά, το λογισμικό, στο οποίο, όπου παρουσιάζει η Ελλάδα δυναμισμό.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο υπουργός, έχει πλήρη επίγνωση της ανάγκης αντιμετώπισης όλων εκείνων των παραγόντων που επηρεάζουν τις εξαγωγές και γι'αυτό το λόγο το 2005 θα είναι έτος διαρθρωτικών αλλαγών για την ανταγωνιστικότητα. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για σταδιακή αύξηση των εξαγωγών μας, μέσα απο ένα σύνολο δράσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας και η λέξη κλειδί στην προκειμένη περίπτωση είναι η εξωστρέφεια, πρόσθεσε ο υπουργός.

    Πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είπε ακόμα, τα λάθη, τις παραλείψεις και τις αδυναμίες του παρελθόντος, που έφεραν πλήγματα στις εξαγωγικές προσπάθειες. Τώρα δημιουργείται ένα πολύ καλύτερο πλαίσιο με βάση τη δημοσιονομική πειθαρχία, το φορολογικό καθεστώς, τα κίνητρα για έρευνα και τεχνολογία, τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι στο γενικότερο πλαίσιο της ανάπτυξης της οικονομίας μέσω της οποίας ενισχύεται η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα, περιλαμβάνεται και ο διάλογος για την αγορά εργασίας, ο στρατηγικός σχεδιασμός για το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, η προώθηση του προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) κλπ.

    Με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες η ανάπτυξη θα έρθει απο τις επιχειρήσεις, είπε ο υπουργός και αναφέρθηκε ειδικότερα στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να προβάλουν τα προϊόντα τους και γι αυτό θα ενισχυθούν και διαμορφωθούν αποτελεματικοί μέθοδοι για τις εξαγωγές.

    "Αιχμή του δόρατος" για την αύξηση των εξαγωγών είναι ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ).

    Εξάλλου, στην εισήγησή του ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης, είπε ότι το υπουργείο έχει προωθήσει δύο υπουργικά διατάγματα, που αφορούν τη χάραξη στρατηγικής για την αύξηση των εξαγωγών και την αναδιοργάνωση των αρμοδίων διευθύνσεων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των εξαγωγέων.

    Παρακολουθούμε, είπε ο κ. Στυλιανίδης, όλες τις αγορές και κάλεσε τους εξαγωγείς να ενημερώνουν το υπουργείο ποιές αγορές τους ενδιαφέρουν και το υπουργείο θα παρέχει όλη τη δυνατή βοήθεια για την αύξηση των εξαγωγών.

    Επίσης είπε ότι οι πρεσβείες έχουν ήδη μπει στη λογική της υποστήριξης των επιχειρηματιών και ότι έχουν ήδη εγκαινιαστεί τρία νέα "ανοίγματα" προς ξένες αγορές.

    Τα "ανοίγματα" αυτά αφορούν τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσογειακή-Βορειοαφρικανική αγορά και τη Τουρκία, ενώ παραμένει η επιμονή της αύξησης των εξαγωγών προς τα Βαλκάνια, όπου, όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, έχουμε πλεονασματικά ισοζύγιο με τις περισσότερες χώρες.

    [08] «HELP - Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο»

    Στο πλαίσιο της νέας Αντικαπνιστικής Εκστρατείας "HELP - Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο" η κινητή ενημερωτική μονάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διατρέχει τις πρωτεύουσες των 25 κρατών-μελών της ΕΕ, θα βρίσκεται στην Αθήνα, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Ιουνίου 2005.

    Η κινητή αυτή μονάδα αποτελείται απο μια μεγάλη "φουσκωτή" κατασκευή με το λογότυπο της εκστρατείας και θα βρίσκεται σταθμευμένη στην πλατεία Κλαυθμώνος. Για καλύτερη οπτική παρουσία, πάνω απο την κατασκευή θα υπάρχει αναρτημένο ένα μεγάλο μπαλόνι.

    Οι ώρες λειτουργίας της κινητής μονάδας θα είναι απο τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Στο διάστημα αυτό, το κοινό θα μπορεί να την επισκέπτεται ελεύθερα και να προμηθεύεται ενημερωτικό υλικό.

    Υπενθυμίζεται ότι το εναρκτήριο λάκτισμα της νέας Αντικαπνιστικής Εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε την 1η Μαρτίου 2005, στις Βρυξέλλες, ο κ. Μάρκος Κυπριανού, Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση αλλά και την πληροφόρηση του κοινού για τους κινδύνους του καπνίσματος.

    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την νέα Αντικαπνιστική Εκστρατεία μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα

    www.help-eu.com

    Πληροφορίες για την Γενική Διεύθυνση της ΕΕ "Υγεία και Προστασία του Καταναλωτή", μπορούν να αναζητηθούν απο την ηλεκτρονική διεύθυνση

    help://europa.eu.int/comm/health/index en.htm

    [09] Νέα έκκληση του Μπαρόζο κατά οποιασδήποτε "μονομερούς" δράσης

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του, την οποία απευθύνει έμμεσα στη Βρετανία, να μη ληφθεί καμιά "μονομερής απόφαση" από κάποιο κράτος μέλος της ΕΕ για αναστολή της επικύρωσης του συντάγματος μετά το γαλλο-ολλανδικό "όχι".

    "Ζητώ από τους πολιτικούς υπευθύνους να επιδείξουν υπευθυνότητα, να επιδείξουν σύνεση. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη έχει ένα πρόβλημα, δεν θα είναι η τελευταία", δήλωσε μετά το πέρας συνάντησής του στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου. "Αυτό που ζητώ τώρα είναι οι πολιτικοί υπεύθυνοι, ιδιαίτερα οι αρχηγοί κυβερνήσεων, να μην λάβουν ατομικές, μονομερείς αποφάσεις", επανέλαβε.

    Σύμφωνα με πηγές του Φόρεϊν Όφις, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο πρόκειται να ανακοινώσει τη Δευτέρα το επ' αόριστον πάγωμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

    Παράλληλα, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της ΕΕ Όλι Ρεν δήλωσε ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχιστεί παρά την απόρριψη του ευρωπαϊκού συντάγματος από τους γάλλους και τους ολλανδούς ψηφοφόρους.

    "Σίγουρα έχουμε γνώση των 'μπλουζ της διεύρυνσης' που παίζουν στην κοινή γνώμη της Ευρώπης και έπαιξαν ρόλο στα δημοψηφίσματα", δήλωσε ο Ρεν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

    "Θα συνεχίσουμε την πολιτική της διεύρυνσης υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιμείνουμε στην κατά γράμμα τήρηση των ενταξιακών κριτηρίων και να ενημερώσουμε καλύτερα τους πολίτες μας για το συνολικό ισοζύγιο της διεύρυνσης", πρόσθεσε.

    Ο Ρεν διευκρίνισε επίσης ότι θα στείλει επιστολές στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για να τις προειδοποιήσει πως ο ρυθμός των προ-ενταξιακών μεταρρυθμίσεών τους είναι ανεπαρκής. "Οι επιστολές έγκαιρης προειδοποίησης θα επικεντρώνουν σε προφανείς ελλείψεις στις μεταρρυθμίσεις και των δύο χωρών", δήλωσε ο Ρεν.

    Η Βουλγαρία και η Ρουμανία πρόκειται να ενταχθούν στην ΕΕ το 2007, αλλά η ένταξή τους μπορεί να αναβληθεί για ένα χρόνο αν αποτύχουν να εφαρμόσουν τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ενίσχυση του δικαστικού και του διοικητικού τους συστήματος και την αύξηση της ασφάλειας των συνόρων.

    Το όχι δείχνει "τους δισταγμούς" των Ολλανδών

    Η μαζική απόρριψη από τους Ολλανδούς του ευρωπαϊκού συντάγματος στο δημοψήφισμα της Τετάρτης δείχνει "τους δισταγμούς των Ολλανδών για το σύνολο της (ευρωπαϊκής) διαδικασίας", δήλωσε σήμερα ο ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε λίγο πριν ξεκινήσει μια συζήτηση στο κοινοβούλιο.

    Αυτή η ψήφος "δεν είναι κατά της Ευρώπης, αλλά δείχνει πως υπάρχουν δισταγμοί για το σύνολο της διαδικασίας", δήλωσε ο επικεφαλής του κεντροδεξιού συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία στη Χάγη.

    "Ο κόσμος αναρωτιέται τι θα συμβεί με την κυριαρχία του και την ταυτότητά του", πρόσθεσε.

    Ο Μπαλκενέντε διευκρίνισε πως είχε επαφές με τον προεδρεύοντα της ΕΕ, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σχετικά με το ολλανδικό "όχι".

    Ο Μπαλκενέντε είχε επίσης τηλεφωνικές συνομιλίες με τους πρωθυπουργούς της Δανίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, οι χώρες των οποίων πρόκειται να επικυρώσουν κι αυτές με δημοψήφισμα τη συνταγματική συνθήκη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 June 2005 - 14:56:48 UTC