Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβουλεύσεις για το Κυπριακό στην Αθήνα
  • [02] Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας επισκέπτεται ο πρωθυπουργός
  • [03] Συνάντηση Αλογοσκούφη με ΟΤΟΕ για ασφαλιστικό.
  • [04] Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός
  • [05] Tόνοι σκουπιδιών-Κλειστή η χωματερή στα Α.Λιόσια.

  • [01] Διαβουλεύσεις για το Κυπριακό στην Αθήνα

    Στην Αθήνα βρίσκεται ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Κίραν Πρέντεργκαστ, προερχόμενος από την Κύπρο, όπου είχε διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές για το Κυπριακό. Το πρωί θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη, και αργότερα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου. Στο μεταξύ, οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαίωσαν ότι η Τουρκία ενίσχυσε τον στρατό της στα κατεχόμενα της Κύπρου.

    [02] Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας επισκέπτεται ο πρωθυπουργός

    Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας επισκέπτεται σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Στη συνέχεια ο κ.Καραμανλής θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα, και αμέσως μετά με τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. Μιλτιάδη Έβερτ.

    Χθες, ο πρωθυπουργός ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, κατά τη συνάντηση που είχε με την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Φάνη - Πάλλη Πετραλιά και τον πρόεδρο της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα, Χρήστο Χατζηεμμανουήλ.

    [03] Συνάντηση Αλογοσκούφη με ΟΤΟΕ για ασφαλιστικό.

    Βρισκόμαστε επί ποδός πολέμου, προχωρούμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις την Τρίτη και την Τετάρτη, θα παρακολουθούμε στενά τη στάση της κυβέρνησης και των εργοδοτών και θα αντιδράσουμε ανάλογα, δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ μετά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομίας με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη. Η ίδια δήλωση έγινε και εκ μέρους των εκπροσώπων συνταξιούχων των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Το προεδρείο της ΟΤΟΕ, χαρακτήρισε το διάλογο που πραγματοποιείται για το ασφαλιστικό ως προσχηματικό, διότι, όπως είπαν, έβγαλε ένα εκβιασμό. Ο εκβιασμός αυτός αφορά τη δημιουργία ενός ταμείου, ΝΠΔΔ, "όπου ο καθένας θα μπορεί να μπαίνει μέσα", όπως είπαν οι εκπρόσωποι των τραπεζοϋπαλλήλων. Το προεδρείο της ΟΤΟΕ υποστήριξε ότι με τη νέα ρύθμιση που προτείνεται, οποιαδήποτε στιγμή θέλει κάποια τράπεζα θα καταγγέλει τις συμβάσεις. Η άποψή τους, πρόσθεσαν, είναι να ενταχθούν όλοι στο ΙΚΑ. Ο εκβιασμός έχει ευρύτερο περιεχόμενο και θέλει να σπάσει το μέτωπο των εργαζομένων στις τράπεζες. Και κατέληξαν οι εκπρόσωποι των τραπεζοϋπαλλήλων ότι "δεν θα αφήσουμε να περάσει αυτό το κατασκεύασμα".

    Ο υπουργός Οικονομικών για ασφαλιστικό τραπεζών

    Ενα ενιαίο ταμείο για τις τράπεζες, υπό τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν οι εργαζόμενοι οποιασδήποτε τράπεζας, προωθεί η κυβέρνηση.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, το κόστος θα καλυφθεί κατά τα δύο τρίτα από τις τράπεζες και κατά το ένα τρίτο από την αύξηση της επιχορήγησης του Δημοσίου προς το ΙΚΑ.

    Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμα ότι το νέο σύστημα δεν θα επηρεάσει τους τραπεζοϋπαλλήλους που εργάζονται πριν από το 1992, ενώ όσοι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν προσληφθεί μετά την 1/1/93, θα προσαρμοστούν σε ό,τι ισχύει και για τους άλλους Ελληνες εργαζόμενους.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού η κυβέρνηση προχωρά στην επίλυση του προβλήματος του Ασφαλιστικού των τραπεζών, που επιβάλλεται από την ανάγκη διασφάλισης των συντάξεων και την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας.

    Το σημερινό καθεστώς τραπεζών, πρόσθεσε ο υπουργός, χαρακτηρίζεται από πολλούς και διαφορετικούς φορείς ασφάλισης με ιδιαιτερότητες και κατακερματισμό. Αυτό έχει επιφέρει ανισότητα στις συντάξεις και προβλήματα βιωσιμότητας των ταμείων των τραπεζών, καθώς επίσης μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ομάδες εργαζομένων.

    Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει το διάλογο, ο οποίος όμως κράτησε περισσότερο από έξι μήνες και οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Η κυβέρνηση ενημερώθηκε για τις απόψεις όλων των φορέων και είναι έτοιμη να πάρει τις τελικές της αποφάσεις.

    Ωστόσο, ο υπουργός συμπλήρωσε ότι υπάρχουν μικρά περιθώρια για να καταλήξει ο διάλογος, αλλά βεβαίως, εάν δεν έχει αίσιο τέλος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αποφάσεις που έχει προαναγγείλει.

    Συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ με προεδρείο της ΟΤΟΕ

    "Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι, είναι αναγκαία η ενιαία αντιμετώπιση του ασφαλιστικού των Τραπεζών, με τρόπο που θα εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του στη βάση των αναγκαίων αναλογιστικών μελετών, χωρίς να θίγονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα, και χωρίς να μετακυλύεται το κόστος στο ΙΚΑ και στο κοινωνικό σύνολο", δήλωσε η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μετά την συνάντηση που είχαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ με το προεδρείο της ΟΤΟΕ.

    [04] Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός

    Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο των επισκέψεών του στα Υπουργεία, για την εξέταση της πορείας υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, μετέβη σήμερα στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Στην συνέχεια ο κ.Καραμανλής θα συναντηθεί στο Μαξίμου με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αν.Παπαληγούρα και τον Μ΄Εβερτ.

    Ο Πρωθυπουργός, μετά από σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Με την ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας συζητήσαμε την πορεία του κυβερνητικού έργου στον σημαντικό αυτόν τομέα. Για μας, όπως και για όλους τους Έλληνες, η Ναυτιλία είναι εθνικό κεφάλαιο.

    Είναι ταυτόχρονα βασικός πυλώνας στήριξης της Εθνικής Οικονομίας, ως ο πιο εξωστρεφής κλάδος της, που υπηρετεί το διεθνές εμπόριο, φέρνει πολύτιμο συνάλλαγμα στη χώρα και απασχολεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ναυτικούς, αλλά και εργαζόμενους σε παραναυτιλιακά επαγγέλματα.

    Με ένα στόλο 3400 πλοίων, όλων των τύπων, και με χωρητικότητα που αντιστοιχεί στο 16% του παγκόσμιου συνόλου, η ελληνόκτητη ναυτιλία συνεχίζει να είναι πρώτη και πρωτοπόρος δύναμη στον κόσμο. Το γεγονός αυτό βεβαίως δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε και να επαναπαυόμαστε. Η εμπειρία των τελευταίων 10 χρόνων απέδειξε ότι, όταν δεν υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο και όταν οι διεθνείς εξελίξεις δεν παρακολουθούνται, όταν δεν υπάρχει τόλμη και δεν λαμβάνονται εγκαίρως αποφάσεις, τίποτα δεν είναι δεδομένο.

    Για μας η Ναυτιλία είναι καίρια προτεραιότητα και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Μέχρι σήμερα έχει γίνει σημαντικό έργο. Χωρίς αμφιβολία όμως, μένουν ακόμη να γίνουν πολλά.

    Οι στόχοι μας είναι δεδομένοι: Ναυτιλία κερδοφόρος και ανταγωνιστική. Ναυτιλία ασφαλής, φιλική στο περιβάλλον. Ναυτιλία με αυξανόμενο εθνικό νηολόγιο, που δημιουργεί νέες θέσεις δουλειάς.

    Προχωρούμε με συστηματική προσπάθεια την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε έναντι των Ελλήνων και, κυρίως, έναντι των ανθρώπων που - είτε ως εργοδότες είτε ως εργαζόμενοι - υπηρετούν την ελληνική ναυτιλία.

    Συνεχίζοντας την παράδοση χιλιάδων χρόνων κρατάμε μια τιμητική πρωτοπορία, που προσφέρει πολλά στην πατρίδα μας, δημιουργεί όμως και αντίστοιχες υποχρεώσεις. Στη μεγάλη αυτή, πραγματικά εθνική ευθύνη, δεσμευόμαστε, για μια ακόμη φορά, να ανταποκριθούμε».

    [05] Tόνοι σκουπιδιών-Κλειστή η χωματερή στα Α.Λιόσια.

    Σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία δημιουργείται από τις χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της Αθήνας, καθώς παραμένει κλειστή, για τρίτη συνεχή ημέρα, η χωματερή των Ανω Λιοσίων.

    Δήμαρχοι κρατούν κλειστή τη χωματερή αντιδρώντας στη μεταφορά λυμάτων από την Ψυττάλεια, καθώς δεν δέχονται να γίνεται εκεί η επεξεργασία της λυματολάσπης από την Ψυττάλεια.

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κάλεσε το δήμαρχο Ανω Λιοσίων κ. Νίκο Παπαδήμα και όλους τους αρμόδιους φορείς τη Δευτέρα στο γραφείο του .

    Ο κ. Παπαγγελόπουλος διαμήνυσε για άλλη μία φορά ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και να ανοίξει η Χωματερή ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η αποκομιδή των σκουπιδιών και να μη δημιουργηθεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 June 2005 - 13:59:07 UTC