Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Παρασκευή ξεκινά η συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
  • [02] Αύξηση στα κρούσματα προσβολής ανθρώπων απο τη γρίππη των πτηνών
  • [03] Συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ
  • [04] Σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης
  • [05] Συνεχίζει να προηγείται η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις
  • [06] Απόλυση ειρηνοδίκη για υπηρεσιακή ανεπάρκεια.

  • [01] Την Παρασκευή ξεκινά η συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

    Με αίτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του από τη Βουλή, απάντησε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην κατάθεση εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου, πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών.

    Κατά τη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία και ύστερα από μία οξύτατη ομιλία κατά της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου παρατήρησε ότι «πολύ σύντομα, ο λαός θα αποφασίσει ότι το μεγάλο πρώτο βήμα για διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα, είναι να ξαναβρεθεί η ΝΔ στα θρανία της αντιπολίτευσης» και ανακοίνωσε ότι καταθέτει για λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόταση δυσπιστίας κατά του Γιώργου Αλογοσκούφη.

    Επειδή η οικονομία και ο Προϋπολογισμός δεν είναι θέμα ενός προσώπου, αλλά συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης, ζητώ να μετατραπεί η συζήτηση σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ώστε να μας δοθεί πλήρης ευχέρεια να συζητήσουμε θέματα και να εμφανιστούν οι υπεύθυνοι και τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ τα περασμένα χρόνια, απάντησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης ξεκινά αύριο Παρασκευή και ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

    Ομιλία Καραμανλή

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τα «κρατικοδίαιτα συμφέροντα και τα κλαμπ των προνομιούχων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή,με θέμα «ανάπτυξη -απασχόληση -κοινωνική συνοχή».

    Με αιχμές το πρόστιμο της ΕΕ για κακοδιαχείριση στα δημόσια έργα της εποχής 2000-2003,τη συμφωνία στον ΟΤΕ και τις νέες πολιτικές για την απασχόληση,η ομιλία του Κώστα Καραμανλή εστιάστηκε στην ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων,όχι για τους λίγους αλλά για το σύνολο του ελληνικού λαού,όχι στη βάση ιδεολογικών αντιπαραθέσεων και δογματικών τοποθετήσεων, αλλά στην κατεύθυνση της ρεαλιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων.

    Ο πρωθυπουργός αφού περιέγραψε τα προβλήματα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση στην οικονομία και ειδικότερα στον τομέα της ανεργίας, έφερε το παράδειγμα των Ιρλανδών, που μετά από συνεννόηση κυβέρνησης, κομμάτων και συνδικάτων,συμφώνησαν σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, επένδυσαν στις δυναμικές ηλικίες και κατάφεραν -κατά την τελευταία δεκαετία- να αυξήσουν το ΑΕΠ πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ και να μειώσουν την ανεργία σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

    Μιλώντας για την αξία της εκπαίδευσης στη δημιουργία θέσεων εργασίας στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «όλοι κρινόμαστε και όλοι αξιολογούμαστε. Αυτή η αυτονόητη αρχή δεν μπορεί να λείπει από το εκπαιδευτικό μας σύστημα». Και συνέχισε: "Η δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας είναι ζήτημα εκπαίδευσης και ανταγωνιστικού δυναμισμού της οικονομίας".

    Για το θέμα του προστίμου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση των πόρων του ΚΠΣ το διάστημα 2000-2003,ο κ.Καραμανλής είπε ότι αυτό επιβλήθηκε εξαιτίας της «ανεύθυνης πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης», η οποία χαρακτηριζόταν από κακοδιαχείριση, λάθη, παραλείψεις, κακή νομοθεσία και νοοτροπία.

    Ειδικότερα για τον ΟΤΕ ο Κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη συμφωνία διοίκησης και εργαζομένων και ότι αυτή αποτελεί πρότυπο, ενώ αναφέρθηκε και στη συζήτηση για μια ορθολογική λύση στο θέμα της ανταγωνιστικότητας των τραπεζών του δημοσίου.

    Ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του έχει πει όλη την αλήθεια στο λαό για την κατάσταση στην οικονομία.

    Καταλήγοντας, είπε ότι πρέπει να παραμερίσουμε τη λογική ότι τίποτα δεν θα αλλάξει. «Δεν διστάζουμε να συγκρουστούμε με κρατικοδίαιτα συμφέροντα και κλαμπ προνομιούχων»,τόνισε με έμφαση.

    Ομιλία Γ.Παπανδρέου.

    Ιδιαίτερα οξύς έναντι της κυβέρνησης εμφανίστηκε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου,καταλήγοντας στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την ομιλία του απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τους οποίους ρώτησε αν εμπιστεύονται την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Στην δια βοής,θετική απάντηση της συμπολίτευσης, ανταπάντησε: «Ναι; Δεν τον εμπιστεύεται, όμως, πια ο ελληνικός λαός!».

    «Κε Καραμανλή, η πραγματικότητα σας εξέθεσε και η προπαγάνδα σας κατάρρευσε», συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να καταδείξει την κυβέρνηση ως πλήρως αναξιόπιστη: "Τον πρώτο αξιόπιστο Προϋπολογισμό του 2005 ακολούθησαν πρόσθετα φορολογικά μέτρα και οι υπουργοί ομολογούν ότι εν γνώσει τους έφτιαξαν έναν Προϋπολογισμό- μαϊμού, ότι έκαναν ενσυνείδητη πλαστογραφία», είπε.

    «Σας εξαπάτησαν και μαζί και τους ψηφοφόρους σας - μαζί και τον ελληνικό λαό», παρατήρησε ο κος Παπανδρέου απευθυνόμενος προς την συμπολίτευση και συνέχισε: «Μπορείτε να εμπιστευτείτε τα λόγια του κου Αλογοσκούφη; Τι γίνονται οι συντάξεις και οι συνταξιούχοι; Τι γίνεται η ανάπτυξη που θα έφτανε το 5%;».

    Σύμφωνα με τον κο Παπανδρέου υπήρξε επίσης και το «φιάσκο του βασικού μετόχου που διέσυρε τη χώρα και αμαύρωσε τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο με αόριστες κατηγορίες και υπόνοιες», η απώλεια 500 εκ. ευρώ από το Γβ ΚΠΣ, (ενώ υπήρχε, όπως τόνισε, ρύθμιση που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ΕΕ, την οποία η κυβέρνηση δεν ενεργοποίησε), το δημόσιο χρέος «που ανεβαίνει με ξέφρενους ρυθμούς», η κατάρρευση του συστήματος των δημοσίων έργων με «65000 ανέργους στον κατασκευαστικό τομέα», η προσπάθεια «απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων» και η απελευθέρωση του ωραρίου «κατόπιν αιτήματος των πολυεθνικών», οι προσλήψεις «111.462 εκτάκτων -γαλάζιων παιδιών του κ. Χούπη και του κ. Παυλόπουλου», η «εκποίηση της δημόσιας περιουσίας με καθαρά εισπρακτική λογική», η «διάλυση των εισπρακτικών μηχανισμών και η προσπάθεια να περάσετε στον τζόγο για να βρείτε έσοδα».

    Σε αναφορά του στον ΟΤΕ, ο κος Παπανδρέου υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση εκμαυλίζει τα συντεχνιακά συμφέροντα» και αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να επιδοτούνται μβ αυτόν τον τρόπο ιδιώτες μέτοχοι;».

    Κλείνοντας την ομιλία του,ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προέβλεψε ότι «πολύ σύντομα, ο λαός θα αποφασίσει ότι το μεγάλο πρώτο βήμα για διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα, είναι να ξαναβρεθεί η ΝΔ στα θρανία της αντιπολίτευσης» .

    [02] Αύξηση στα κρούσματα προσβολής ανθρώπων απο τη γρίππη των πτηνών

    Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ επιβεβαίωσε 3 επιπλέον κρούσματα προσβολής ανθρώπων από την γρίππη των πτηνών H5N1, καθώς και τον θάνατο ενός ακόμη ασθενούς, του 18ου από τον περασμένο Δεκέμβριο, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας [ΠΟΥ] σε ανακοίνωση τύπου που δημοσιοποιεί μέσω του Διαδικτυακού του τόπου.

    Το πιο πρόσφατο κρούσμα αναφέρθηκε την 26η Απριλίου. Με τα τρία νέα κρούσματα προσβολής ανθρώπων από την γρίππη των πτηνών --για τα οποία δεν δίνονται άλλες λεπτομέρειες-- ο αριθμός των ασθενών στο Βιετνάμ αυξάνεται σε 52 από τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Ο αθροιστικός απολογισμός των θυμάτων στην περιοχή της Ασίας από τη γρίππη των πτηνών ανέρχεται πλέον σε 54, περιλαμβανομένων 38 Βιετναμέζων, 12 Ταϊλανδών και 4 Καμποτζιανών από τα τέλη του 2003.

    Τα νέα κρούσματα στο Βιετνάμ αυξάνουν σε 100 τον αριθμό των ανθρώπων που νοσούν από τον H5N1 στις τρεις αυτές χώρες της Ασίας.

    [03] Συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ

    Ανέστειλαν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια τη δεκαήμερη απεργία που είχαν εξαγγείλει για τις 10 Ιουνίου. Η απεργία ανεστάλη μετά τη συμφωνία που επετεύχθη χθες μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης των ΕΛΠΕ.

    Εν τω μεταξύ, με προβλήματα διεξάγονται οι συναλλαγές στις τράπεζες έως αύριο, όπου λήγει η απεργία της ΟΤΟΕ, με θέμα το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Επιπλέον, την ερχόμενη Πέμπτη, 16 Ιουνίου, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Σήμερα, για το θέμα αυτό συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

    [04] Σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης

    Πρόστιμα θα επιβληθούν σε όσες εταιρείες εισάγουν και διαθέτουν στην ελληνική αγορά φυτοφάρμακα, εάν διαπιστωθεί ότι κερδοσκοπούν, δήλωσε χθες από την Πάτρα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός. Για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθεί σήμερα ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης.

    [05] Συνεχίζει να προηγείται η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις

    Προβάδισμα της ΝΔ ως προς την πρόθεση ψήφου δίνει το Βαρόμετρο του ραδιοφωνικού σταθμού Σκάι και της εταιρίας VPRC (που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του σταθμού) με το κυβερνητικό κόμμα να συγκεντρώνει το 43,5%, το ΠΑΣΟΚ το 38%, το ΚΚΕ το 7%, το ΣΥΝ το 5% και το ΛΑΟΣ το 3%.

    Πρώτο κόμμα σε δημοφιλία, σύμφωνα με την έρευνα, έρχεται ηΝΔ που συγκεντρώνει το 49%, δεύτερος ο ΣΥΝ με 45% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 36%, το ΚΚΕ με 35% και το ΛΑΟΣ με 21%.

    Σύμφωνα με την έρευνα, υπέρ της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων τάσσεται το 52% των πολιτών, το 58% του συνόλου υποστηρίζει ότι στις ΔΕΚΟ πρέπει να ισχύσει το εργασιακό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα, το 80% των ερωτηθέντων θεωρεί οτι δεν χρειάζεται να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης, έναντι 15% που έχει αντίθετη άποψη. Σημειώνεται ότι το 57% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 55% του ΠΑΣΟΚ, το 43% του ΚΚΕ και το 41% του ΣΥΝ τάσσονται υπέρ της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Όσον δε αφορά στο ενδεχόμενο αύξησης των κρατήσεων, το 67% δηλώνει αντίθετο, ενώ 2 στους 10 λένε ότι πρέπει να αυξηθούν.

    Αναφορικά με το Ευρωσύνταγμα, το 67% εκτιμά ότι έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα, έναντι 16% που διατυπώνει αντίθετη άποψη.

    Στο ερώτημα, τί θα ψηφίζατε σε περίπτωση δημοψηφίσματος, το 46% λέει ΟΧΙ και το 31% ΝΑΙ στη συνθήκη.

    Τέλος επτά στους δέκα πολίτες έχουν αρνητική άποψη για το Ευρώ, ενώ περίπου έξι στους δέκα έχουν θετική άποψη για την Ευρωπαϊκή 'Ενωση.

    [06] Απόλυση ειρηνοδίκη για υπηρεσιακή ανεπάρκεια.

    Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έθεσε σήμερα σε οριστική απόλυση τον ειρηνοδίκη Πιερίας Αθ. Νομικό για υπηρεσιακή ανεπάρκεια αναγόμενη σε έλλειψη ήθους.

    Στον κ. Νομικό αποδίδεται, μεταξύ των άλλων, ότι ήταν πελάτης των καζίνο και καθυστερούσε σημαντικά την έκδοση μεγάλου αριθμού αποφάσεων.

    Παράλληλα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κατά πλειοψηφία έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Νομικό να εργαστεί στο δημόσιο τομέα.

    Ακόμη από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αναβλήθηκε για τις 3 Νοεμβρίου 2005 η συζήτηση του ερωτήματος του προέδρου του Αρείου Πάγου Γ.Κάπου για οριστική απόλυση της πρωτοδίκου Αννας Κοροβέση η οποία συμμετέχει στο παραδικαστικό κύκλωμα.

    Η αναβολή δόθηκε επειδή η Κοροβέση διατρέχει τον 8-ο μήνα κύησης.

    Επίσης ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς κατόπιν καταγγελιών διέταξε το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών 25 δικαστικών λειτουργών μέχρι το βαθμό και του εφέτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 June 2005 - 14:54:18 UTC