Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή με θέμα το ασφαλιστικό
  • [02] Δικαστική έρευνα για τις αποδοχές των λιμενεργατών
  • [03] Ισχυρός σεισμός στη Χιλή
  • [04] Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε συμφωνία για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία
  • [05] Αυξάνει την παραγωγή του ο ΟΠΕΚ
  • [06] Συνεδρίασε η κυβερνητική επιτροπή με θέμα το ασφαλιστικό

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή με θέμα το ασφαλιστικό

    Με θέμα το ασφαλιστικό των τραπεζών συνεδριάζει το πρωί η Κυβερνητική Επιτροπή. Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, δεν θα χρηματοδοτηθεί τελικά από το Δημόσιο το νέο ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης των τραπεζοϋπαλλήλων αλλά μόνο από την περιουσία των υφιστάμενων επικουρικών ταμείων, καθώς και από την συνεισφορά των τραπεζών που θα εντάσσονται στο νέο ταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκαν ενστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ενδεχόμενο χρηματοδότησης του από το Δημόσιο. Σύμφωνα με τον υπουργό δεν θα επηρεασθούν οι όροι συνταξιοδότησης των τραπεζουπαλλήλων που έχουν προσληφθεί πριν από το 1992. Για τους νέους εργαζομένους θα ισχύσει ότι ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας, που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑΜ.

    Εν τω μεταξύ, για προχειρότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ και ότι αποκαλύφθηκε πως οι χειρισμοί της έχουν ως μοναδικό στόχο τα αποθεματικά των υπαρκτών σήμερα Επικουρικών Ταμείων. Στο ίδιο κλίμα, συνεχίζεται και σήμερα η απεργία της ΟΤΟΕ.

    [02] Δικαστική έρευνα για τις αποδοχές των λιμενεργατών

    Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πλημμελειοδικών, Γρηγόρης Πεπόνης, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί το ύψος των μηνιαίων και ετήσιων αποδοχών των λιμενεργατών μετά τις σχετικές καταγγελίες του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη. Στο μεταξύ, οι λιμενεργάτες συνεχίζουν μέχρι αύριο την αποχή από την υπερωριακή απασχόληση ενώ θα πραγματοποιήσουν και 48ωρη απεργία στις 16 και 17 του μηνός.

    [03] Ισχυρός σεισμός στη Χιλή

    Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 17 σπίτια κατέρρευσαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την Δευτέρα τις πόλεις Ικίκα και Αρίκα της βόρειας Χιλής, κοντά στα σύνορα με το Περού και τη Βολιβία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Χόρχε Κορέα Σούτιλ.

    Στο Περού και τη Βολιβία, όπου επίσης έγινε αισθητός ο σεισμός, δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

    [04] Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε συμφωνία για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε χθες συμφωνία για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία στα 10 νέα μέλη της Ενωσης, ανάμεσά τους και την Κύπρο.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ ενέκριναν το σχετικό πρωτόκολλο χωρίς συζήτηση και το παρέπεμψαν για υπογραφή στην Τουρκία. Ο επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ο τούρκος υπουργός Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση του θα υπογράψει το πρωτόκολλο μόλις το λάβει.

    Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου η Αγκυρα θα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου.

    Ωστόσο η ΕΕ θα πρέπει να εγκρίνει την εντολή διαπραγμάτευσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες διαμάχες γύρω από την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κύπρο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

    [05] Αυξάνει την παραγωγή του ο ΟΠΕΚ

    Ο ΟΠΕΚ θα αυξήσει, στο τέταρτο τρίμηνο του 2005, την πραγματική παραγωγή του στα 31 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, από, περίπου, 30 εκατομμύρια βαρέλια, στα οποία ανέρχεται σήμερα, για να αντιμετωπίσει την εποχική αύξηση της ζήτησης, δήλωσε ο πρόεδρος του καρτέλ, σεΐχης Άχμαντ αλ Σαμπάχ, φθάνοντας στη Βιέννη την παραμονή της συνάντησης, σε υπουργικό επίπεδο, των χωρών - μελών του οργανισμού.

    Τη στιγμή, που η τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη εκτινάχθηκε εκ νέου πάνω από τα 55 δολάρια το βαρέλι, ο αλ Σαμπάχ αναγνώρισε το "συμβολικό χαρακτήρα" της αναμενόμενης αυριανής απόφασης του ΟΠΕΚ να αυξήσει το επίσημο όριο της παραγωγής, μιάς και η σημερινή πραγματική παραγωγή του καρτέλ υπερβαίνει τις ισχύουσες ποσοστώσεις.

    Προέβη, ωστόσο, στην εκτίμηση πως θα "είναι ένα καλό μήνυμα προς την αγορά", την οποία θεωρεί επαρκώς τροφοδοτούμενη, ενώ χαρακτήρισε το μέτρο "πρώτο στάδιο προς το τέταρτο τρίμηνο, οπότε πιστεύουμε ότι θα αυξηθεί η ζήτηση".

    Επέμεινε, τέλος, ότι "το κύριο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε ως προς τις τιμές, είναι η διύλιση", υπενθυμίζοντας πως "αυτό είναι, που συζητήσαμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη συνάντησή μας την προηγούμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες".

    [06] Συνεδρίασε η κυβερνητική επιτροπή με θέμα το ασφαλιστικό

    Η νομοθετική ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, εξετάστηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Η τελική ρύθμιση προβλέπει ότι το κράτος δεν θα μετέχει στη χρηματοδότηση. Αυτό κρίθηκε σκόπιμο για να αποφευχθούν μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θεωρεί ασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο την όποια κρατική επιδότηση.

    Σημειώνεται, ότι αρχικά προβλεπόταν να γίνει η χρηματοδότηση κατά τα δύο τρίτα από τις τράπεζες και κατά το ένα τρίτο από το δημόσιο. Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι το επικουρικό ταμείο των τραπεζών που θα δημιουργηθεί θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τις τράπεζες.

    Στις 2 ο κ. Αλογοσκούφης θα δώσει συνέντευξη Τύπου και θα παρουσιάσει τη νομοθετική ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζών.

    Στο μεταξύ, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΤΟΕ συνεδριάζει στις 2 το μεσημέρι προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων των τραπεζοϋπαλλήλων, οι οποίοι πραγματοποιούν 48ωρες κυλιόμενες απεργίες.

    Για την επόμενη Πέμπτη έχουν κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ από τις 12 ως τις 3, συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί έξω από το κτίριο της ΟΤΟΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 June 2005 - 11:00:53 UTC