Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι τραπεζοϋπάλληλοι
  • [02] Εκδήλωση του ΣΕΒ για το κόστος της γραφειοκρατίας
  • [03] Ολοκληρώνεται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ
  • [04] Στον "πάγο" επ` αόριστον το Ευρωσύνταγμα
  • [05] Πάνω από τα 57 δολάρια το πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη.
  • [06] «Πυρετός» διαβουλεύσεων για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
  • [07] Εκτακτα μέτρα της τροχαίας για την έξοδο

  • [01] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι τραπεζοϋπάλληλοι

    Νέα 48ωρη απεργία κήρυξε η ΟΤΟΕ στις τράπεζες με αποτέλεσμα έως και την προσεχή Τρίτη να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας κυρίως εκείνες του κρατικού τομέα, όπου η συμμετοχή των υπαλλήλων τους στις κινητοποιήσεις είναι αυξημένη σε σχέση με τις ιδιωτικές.

    Η ΟΤΟΕ εμφανίζεται μάλιστα αποφασισμένη, να μη διακόψει την απεργία έως ότου η κυβέρνηση ανακαλέσει την κυβερνητική ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζών.

    Χθές με μεγάλη συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο της ΟΤΟΕ στην οδό Σίνα απάντησε η ΟΤΟΕ, αλλά και η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και οι ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ, στις θέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Η συγκέντρωση ξεπέρασε σε μαζικότητα τις συνηθισμένες των τελευταίων χρόνων και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των συνδικαλιστών, η συμμετοχή στην απεργία στις τράπεζες αυξήθηκε αισθητά από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι κυβερνητικές θέσεις.

    Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Τσουκαλάς ανακοίνωσε στους συγκεντρωμένους ότι η ΟΤΟΕ αποφάσισε ομόφωνα να συνεχίσει την απεργία με νέα 48ωρη αύριο και την Τρίτη.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος ανακοίνωσε στους απεργούς ότι αύριο Παρασκευή η Εκτελεστική Γραμματεία της ΓΣΕΕ θα αποφασίσει 24ωρη πανελλαδική απεργία την επόμενη Παρασκευή, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι δεν είναι μόνοι στη σύγκρουση που έχει ξεκινήσει.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος έκανε λόγο για ενιαίο αγώνα με διάρκεια, προειδοποιώντας εμμέσως αλλά σαφώς ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στο σύντομο χαιρετισμό του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βαφτίζει μεταρρυθμίσεις την υποβάθμιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και υπογράμμισε ότι η πρόταση Αλογοσκούφη-Παναγιωτόπουλου χαρίζει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ στους τραπεζίτες και φορτώνει τα βάρη στο ΙΚΑ, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι τέτοιες λύσεις δεν πρόκειται να περάσουν με τη συναίνεση των συνδικάτων.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος ήταν ιδιαίτερα καυστικός για τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, χαρακτηρίζοντας απίστευτη αλαζονεία το να απευθύνονται οι βιομήχανοι προς τους εργάτες και να τους χαρακτηρίζουν "ρετιρέ".

    Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Τσουκαλάς δήλωσε ότι οι μέχρι τώρα απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΤΟΕ αποτελούν αφετηρία και όχι τέλος του αγώνα των συνδικάτων για το ασφαλιστικό στις τράπεζες. Εκανε λόγο για αλματώδη αύξηση των ποσοστών συμμετοχής στην απεργία και δήλωσε ότι η απόπειρα διάσπασης των εργαζομένων σε "ρετιρέ" και ιδιωτικό τομέα δεν θα περάσει.

    Ο κ. Τσουκαλάς κάλεσε την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και την κυβέρνηση να σταματήσουν αμέσως τους τόκους υπερημερίας και το σφράγισμα των επιταγών κατά τη διάρκεια της απεργίας στις τράπεζες. Ο κ. Τσουκαλάς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση αντεργατικό, πρόχειρο και επιπόλαιο.

    Ο εκπρόσωπος της ΟΤΟΕ Ζώης Πεπές υπογράμμισε με την ομιλία του ότι το σχέδιο νόμου έχει στοιχεία συνταγματικής εκτροπής, αφού βάζει σε αμφισβήτηση ταμεία που αποτελούν προϊόν ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Πεπές χαρακτήρισε επίσης προκλητικές τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ και σημείωσε ότι η επιτυχία της σημερινής απεργίας και της συγκέντρωσης αποτελεί απόδειξη της δύναμης των συνδικάτων, προειδοποιώντας επίσης την κυβέρνηση ότι τα σχέδιά της για το ασφαλιστικό δεν θα περάσουν.

    Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κκ Πρωτόπαπας και Κουσελάς (πρώην πρόεδροι της ΟΤΟΕ) καθώς και Γιάννης Κουτσούκος (πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ). Παραβρέθηκε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και πολλά συνδικαλιστικά στελέχη από μεγάλες ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ και τις οργανώσεις των συνταξιούχων.

    Ο κ. Αλαβάνος σε δήλωσή του εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΣΥΝ στον αγώνα των τραπεζοϋπαλλήλων που είναι, όπως είπε, αγώνας για κάθε πολίτη "ώστε να μην πέσει το βάρος που έχουν οι τράπεζες στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων".

    [02] Εκδήλωση του ΣΕΒ για το κόστος της γραφειοκρατίας

    Το κόστος της γραφειοκρατίας είναι μετρήσιμο και συνεπώς είναι αναγκαία η θέσπιση συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για την μείωσή της. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα από εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, στο πλαίσιο του Έτους Ανταγωνιστικότητας 2005, με θέμα: «Για αποτελεσματικότερη νομοθεσία και ρυθμίσεις - Επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και στο κόστος», στο Αμφιθέατρο Μεγάρου Διοικητού Θεόδωρου Β. Καρατζά στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι το πλαίσιο που ρυθμίζει τις νομοθετικές ρυθμίσεις είναι ήδη έτοιμο και τους επόμενους 4 - 5 μήνες θα είναι νόμος τους Κράτους και θα στηρίζεται στους άξονες: Αναγκαιότητα, Καταλληλότητα, Σαφήνεια, Διαφάνεια και Αποτίμηση στοιχείων και επιπτώσεων του νόμου. Παράλληλα θα δημιουργηθεί κεντρική υπηρεσία ελέγχου των νομοθετικών ρυθμίσεων.

    Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος επισήμανε ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παράγουν πλούτο ?όνο όταν λειτουργούν σε καλά δομημένες και αποτελεσματικά ρυθμιζόμενες αγορές και πρόσθεσε ότι τα ανεπαρκή, πολύπλοκα και ασαφή νομοθετικά πλαίσια και δομές επιτρέπουν στην κατάχρηση εξουσίας και στη διαφθορά να ευδοκιμούν, να υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταναλωτών και όχι ?όνο δεν προάγουν τη δημιουργία ευημερίας αλλά την καταστρέφουν. Όπως είπε, μια αποτελεσματικότερη νομοθεσία και ένα κανονιστικό πλαίσιο χωρίς άχρηστες γραφειοκρατικές ρυθμίσεις αποτελούν παράγοντες ζωτικής σημασίας για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

    Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα από δύο κοινές πιλοτικές έρευνες του ΣΕΒ / ΙΟΒΕ σχετικά με την ποσοτική μέτρηση της διοικητικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων από τις απαιτήσεις του κράτους, καθώς και με την ανάλυση των επιπτώσεων του Νόμου για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

    Σχετικά με τις διοικητικές επιβαρύνσεις, από την έρευνα του ΣΕΒ/ΙΟΒΕ προκύπτει ότι η γραφειοκρατική επιβάρυνση δεν είναι αφηρημένο μέγεθος, μπορεί να μετρηθεί ποσοτικά σε όρους αναγκαίας απασχόλησης και νομισματικού κόστους και να τεθούν συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι για τη μείωσή της. Το κόστος της γραφειοκρατίας αποδεικνύεται πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και ιδιαιτέρως μεγάλο για τις μικρές επιχειρήσεις.

    Σύμφωνα με το κόστος που μετρήθηκε (το οποίο δεν περιλαμβάνει τομείς όπως λογιστικές διαφορές και τέλη, ειδικά προβλήματα επιβαρύνσεων σε ορισμένους κλάδους ή σκοπιμότητα κανονισμών), η απασχόληση που απαιτείται για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στις απαιτήσεις του κράτους, αποτελεί το 8,91? της απασχόλησης για μια μεγάλη επιχείρηση, το 14,62 ? της απασχόλησης για μια μεσαία επιχείρηση και το 53,11 ? της απασχόλησης για μια μικρή επιχείρηση.

    Μετατρέποντας την αναγκαία απασχόληση σε νομισματικό κόστος και προσθέτοντας άλλα αναποτελεσματικά κόστη από τη γραφειοκρατία και την αναποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης (όπως καθυστερήσεις πληρωμών για προμήθειες του δημοσίου και καθυστερήσεις στην υλοποίηση επιχειρηματικών επενδύσεων ή άλλων δράσεων), υπολογίστηκε ότι το κόστος της γραφειοκρατίας είναι επιβαρυντικό για την ανταγωνιστικότητα, καθώς αποτελεί το 1,6 % της προστιθέμενης αξίας για μια μεγάλη επιχείρηση, για μια μεσαία επιχείρηση το 3,7% και για μια μικρή επιχείρηση το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 7,2%.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου αναφέρθηκε στους τομείς όπου η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα ώστε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στο ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου δραστηριοποιούνται. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η απλοποίηση των διαδικασιών, η μείωση των παρεμβάσεων, η διεύρυνση χρήσης νέας τεχνολογίας κ.α. Ο κ. Παπαθανασίου αναφερόμενος στο ωράριο τόνισε ότι δεν είναι υποχρεωτικό να καθορίζεται με νόμο. Πλέον θα το καθορίζουν οι εμπορικοί σύλλογοι και οι εργαζόμενοι.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, συμφώνησε με τον κ. Παπαθανασίου, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε αναλυτικά στα αίτια του φαινομένου του νομοθετικού πληθωρισμού, καθώς επίσης και στην αναγκαιότητα προσεκτικού ελέγχου της νομοθεσίας.

    Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Άννα Διαμαντοπούλου επεσήμανε στην ομιλία της ότι όταν ψηφίζεται ένας νόμος θα ήταν σκόπιμο να υπάρχει μελέτη των επιπτώσεων στον οικονομικό τομέα της χώρας. Όπως τόνισε οι περισσότεροι νόμοι δημιουργούν νέες διαδικασίες, προβλήματα προσαρμογής, ανατροπές προγραμμάτων που έχουν κόστος για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Όσο μικρότερη είναι η επιχείρηση τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος προσαρμογής.

    [03] Ολοκληρώνεται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

    Ολοκληρώνεται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ μία από τις πιό κρίσιμες στην ιστορία της και με δυο καυτά θέματα στην ημερήσια διάταξη της,ο κοινοτικός προϋπολογισμός και το Ευρωσύνταγμα.

    Αργά χθες το βράδυ οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης , συμφώνησαν ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εισέλθουν "σε περίοδο περίσκεψης" αναφορικά με την έγκριση του Ευρωσυντάγματος και να μην ισχύσει το χρονικό όριο του Νοεμβρίου το 2006, για την περάτωση της διαδικασίας σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

    Καλά πληροφορημένες πηγές, ανέφεραν ότι κατά πάσα πιθανότητα, τον Ιούνιο του 2006 οι "25" θα κληθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους ως προς την τύχη του Ευρωσυντάγματος.

    Την κρισιμότητα της Συνόδου Κορυφής υπογράμμισε με δηλώσεις του και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής . Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι "αποτελεί μεγάλη πρόκληση και πρέπει όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή υπόθεση".

    Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό για την εξαετία 2007-2013 όπου υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ πολλών χωρών-μελών , ο κ. Καραμανλής είπε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι πολύ σύνθετο και δύσκολο εγχείρημα υπογράμμισε ότι "στην παρούσα πολιτική συγκυρία η Ε.Ε. πρέπει να στείλει ένα καθαρό σήμα και μήνυμα αποτελεσματικότητας σε όλους τους πολίτες της".

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής με επιστολή προς το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όρισε ως αντικαταστάτη του στη θέση του αντιπροέδρου του ΕΛΚ τον γραμματέα της Κ.Ε. Β. Μεϊμαράκη.

    Ο κ. Μεϊμαράκης που διατηρεί στενές σχέσεις και με τον πρόεδρο του ΕΛΚ κ. Βιλφριντ Μαρτένς θα εκλεγεί στη θέση του αντιπροέδρου κατά την διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος την προσεχή άνοιξη.

    Ήδη ο γραμματέας τη Κ.Ε. της Ν.Δ. μετέχει στο πολιτικό γραφείο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η τοποθέτησή του στην θέση του αντιπροέδρου ενισχύει περαιτέρω την θέση του και τον ρόλο του στο κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ.

    Ο κ Καραμανλής θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [04] Στον "πάγο" επ` αόριστον το Ευρωσύνταγμα

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έβαλαν επ` αόριστον στον "πάγο" την επικύρωση του ευρωσυντάγματος, συμφωνώντας ότι το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας " δεν είναι πλέον εφικτό" μετά τα αρνητικά δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία.

    Ηδη ,η Δανία, η Τσεχία και η Πορτογαλία ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να αναβάλουν τα προγραμματισμένα δημοψηφίσματα για την επικύρωση του ευρωσυντάγματος. "Υπάρχει μια πλήρης κατανόηση ότι οι χώρες μέλη που έχουν προγραμματίσει δημοψηφίσματα ίσως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για συζήτηση και περισυλλογή" τόνισε ο προεδρεύων της ΕΕ και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,προσθέτοντας ότι οι 25 θα εξετάσουν και πάλι το θέμα σε ένα χρόνο.

    Ο Γιούνκερ επέμεινε πάντως ότι δεν θα υπάρκει επαναδιαπραγμάτευση για το ευρωσύνταγμα,υποστηρίζοντας ότι οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί ψηφοφόροι δεν είπαν όχι. "Πραγματικά πιστεύω ότι οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί δεν ψήφισαν όχι στο ευρωσύνταγμα" τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.

    Η συμφωνία για το ευρωσύνταγμα άνοιξε το δρόμο για την ακανθώδη και δύσκολη συζήτηση για τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό , με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να έχει ξεκινήσει από το πρωί σειρά κατ` ιδίαν επαφών με τους υπόλοιπους ηγέτες. Η Βρετανία αναμένεται να αντιμετωπίσει ισχυρές πιέσεις για αλλαγές στο στο θέμα της ετήσιας έκπτωσης των 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που απολαμβάνει από το 1984 . Ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ κατέστησε σαφές χθες ότι θα πιέσει για τον περιορισμό των βρετανικών εκπτώσεων τις οποίες χαρακτήρισε ως "αναχρονισμό".

    Την κρισιμότητα της Συνόδου Κορυφής υπογράμμισε με δηλώσεις του και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής . Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι "αποτελεί μεγάλη πρόκληση και πρέπει όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή υπόθεση".

    Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό για την εξαετία 2007-2013 όπου υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ πολλών χωρών-μελών , ο κ. Καραμανλής είπε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι πολύ σύνθετο και δύσκολο εγχείρημα υπογράμμισε ότι "στην παρούσα πολιτική συγκυρία η Ε.Ε. πρέπει να στείλει ένα καθαρό σήμα και μήνυμα αποτελεσματικότητας σε όλους τους πολίτες της".

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής με επιστολή προς το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όρισε ως αντικαταστάτη του στη θέση του αντιπροέδρου του ΕΛΚ τον γραμματέα της Κ.Ε. Β. Μεϊμαράκη.

    Ο κ. Μεϊμαράκης που διατηρεί στενές σχέσεις και με τον πρόεδρο του ΕΛΚ κ. Βιλφριντ Μαρτένς θα εκλεγεί στη θέση του αντιπροέδρου κατά την διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος την προσεχή άνοιξη.

    Ήδη ο γραμματέας τη Κ.Ε. της Ν.Δ. μετέχει στο πολιτικό γραφείο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η τοποθέτησή του στην θέση του αντιπροέδρου ενισχύει περαιτέρω την θέση του και τον ρόλο του στο κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ.

    Στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ δια του εκπροσώπου τύπου Νίκου Αθανασάκη, διατύπωσε νεα κατηγορία κατά της κυβέρνησης, αναφορικά με τον τρόπο που χειρίζεται το ζήτημα του κοινοτικού προϋπολογισμού και της κατανομής των κοινοτικών κονδυλίων για την περίοδο 2007-2013.

    Ο κ. Αθανασάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί κλίμα χαμηλών προσδοκιών, «χαμηλώνει τον πήχη για να περάσει από πάνω και να πει ότι έχουμε κέρδη, ενώ θα έχουμε απώλειες».

    Ποτέ η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει τον στόχο της, ανέφερε επίσης ο κ. Αθανασάκης και πρόσθεσε ότι «το ίδιο συμβαίνει και τώρα». Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είχε επιδεικτική απουσία από τις διαπραγματεύσεις, στις οποίες εκπροσωπήθηκε από υφυπουργούς, τον κ. Βαληνάκη και τον κ. Φώλια.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι ακόμα κι αν μειωθεί το ποσοστό που θα διατεθεί για το διάστημα 2007-2013, δεν υπάρχει σύστημα αυτόματης μείωσης στις κατανομές και ότι υπάρχει μια δεύτερη συζήτηση για το μερίδιο κάθε χώρας στα διαρθρωτικά ταμεία.

    Όπως ο κ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έτσι και ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση Σημίτη είχε συμφωνήσει με την Επιτροπή προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα ποσό 22-24 δις ευρώ, το οποίο απέχει πολύ από το ποσό των 12-15 δις ευρώ με το οποίο θα είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση.

    Επίσης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, είχε εξασφαλίσει, στο Γ΄ ΚΠΣ, ποσό 28 δις ευρώ.

    [05] Πάνω από τα 57 δολάρια το πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη.

    Πάνω από τα 57 δολάρια το βαρέλι αναρριχήθηκε, σήμερα, η τιμή του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, καθώς η ζήτηση στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως καταναλώτρια χώρα, δεν δείχνει σημάδια κάμψης παρά το ότι το ενεργειακό κόστος πλησιάζει επίπεδα ρεκόρ.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, περί τις 12.00 ώρα Ελλάδος, 62 σεντς στο βαρέλι, με την τιμή του να ανέρχεται στα 57,20 δολάρια, ανεβάζοντας τα συνολικά κέρδη αυτή την εβδομάδα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 6%. Η τιμή του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη είναι, πλέον, στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Απριλίου, όταν είχε αγγίξει τα 58,28 δολάρια το βαρέλι.

    Στο Λονδίνο, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου του Μπρεντ κέρδιζε 57 σεντς στο βαρέλι, με την τιμή του να ανέρχεται στα 56,79 δολάρια.

    Ο καλπασμός των τιμών αποδίδεται σε νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ που δείχνουν πως η κατανάλωση παραμένει σφριγηλή, τροφοδοτώντας ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του κλάδου διύλισης να ανταποκριθεί στην κορύφωση της ζήτησης κατά τη θερινή περίοδο επιτρέποντας, παράλληλα, τον σταδιακό εμπλουτισμό εμπορικών αποθεμάτων ντίζελ και πετρελαίου θέρμανσης που θα επαρκούν για αργότερα.

    Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση Μπους έδειξαν ότι η ζήτηση για βενζίνη τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν αυξημένη κατά 3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004, ενώ η κατανάλωση προϊόντων διύλισης - ντίζελ, πετρελαίου θέρμανσης και καυσίμων αεροσκαφών - σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 6,5%.

    ΒΤΕ

    [06] «Πυρετός» διαβουλεύσεων για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Σκληρές διαπραγματεύσεις διεξάγονται αυτή την ώρα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σχετικά με τον καθορισμό των ιδίων πόρων της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013.

    Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται μια νέα συμβιβαστική πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας η οποία καθορίζει το ύψος των ιδίων πόρων στο 1,056% του ΑΕΠ ή 870 δισ. ευρώ, ενώ η αρχική πρόταση της Επιτροπής ήταν 994 δισ. ευρώ. Μια πρόταση όμως που δεν φαίνεται να βρίσκει την αναγκαία ανταπόκριση μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.

    Οπως ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής διεξάγονται μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και ρευστότητας που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα την επίτευξη συνολικής συμφωνίας επί των δημοσιονομικών προοπτικών της επόμενης επταετίας.

    Κατά τη σχετική συζήτηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αφού αναγνωρίζει ότι η συμβιβαστική πρόταση της προεδρίας απέχει από τις θέσεις της Επιτροπής φέρεται να υποστηρίζει σε αυτή τη φάση ?τη λήψη μιας έστω μη τέλειας συμφωνίας από το να μην υπάρξει καθόλου συμφωνία?. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Βρετανός πρωθυπουργός που έχει αναδειχθεί σε ρυθμιστή της προσπάθειας για επίτευξης συμφωνίας εμφανίζεται στις διαπραγματεύσεις με κάποιες πιο διαλλακτικές διαθέσεις σε σχέση με τις αρχικές του τοποθετήσεις, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί και κατ΄αρχήν πολιτική συμφωνία υπό την προϋπόθεση ότι ?θα υπάρξουν εγγυήσεις για μεταρρύθμιση στο μέλλον του κοινοτικού προϋπολογισμού?.

    Αντίθετα, αυτή την ώρα πιο επίμονη και αμετακίνητη στις αρχικές της θέσεις για "πάγωμα" των κοινοτικών κονδυλίων στα σημερινά επίπεδα εμφανίζεται να είναι η Ολλανδία, ενώ ανάλογη θέση έχει και η Σουηδία η οποία δια του πρωθυπουργού της Γκόραν Πέρσον απορρίπτει τη συμβιβαστική πρόταση της προεδρίας. Τη συμβιβαστική πρόταση της προεδρίας φέρεται να αποδέχεται πάντως η Γαλλία.

    Σε αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν, καθώς εκτιμάται ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία θα βαθύνει ακόμη περισσότερο τη σημερινή κρίση στην Κοινότητα. Η λήψη απόφασης το ταχύτερο δυνατόν συνδέεται για την ελληνική πλευρά με τις εξελίξεις στο μέλλον στους κόλπους της ΕΕ και ιδιαίτερα τις επόμενες προεδρίες του Συμβουλίου από τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστρία, χώρες που τάσσονται υπέρ του περιορισμού των κοινοτικών δαπανών, την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ αλλά και τη διαπίστωση ότι η ?πίταβ των κοινοτικών κονδυλίων είναι η ίδια αν όχι μικρότερη, ενώ τα μερίδια των κρατών μελών αυξήθηκαν.

    [07] Εκτακτα μέτρα της τροχαίας για την έξοδο

    Μία απο τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών αναμένεται να είναι αυτή του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος και σύμφωνα με εκτιμήσεις της τροχαίας περισσότερα απο 300.000 αυτοκίνητα αναμένεται να περάσουν απο τα εθνικά οδικά δίκτυα προς την ύπαιθρο.Η τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων και σημαντικότερο απο αυτό είναι απαγόρευση της διέλευσης βαρέων οχημάτων απο 4μμ έως τις 11μμ.Εκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί και στο τμήμα εισόδου προς Αθήνα στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας λόγω των έργων που γίνονται στο ύψος της Μαλακάσας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες αυξημένη είναι και η κίνηση που παρατηρείται στους υπεραστικούς σταθμούς λεωφορείων των ΟΣΕ τα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας καθώς και στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Απο τις διοικήσεις των οργανισμών έγινε γνωστό οτι θα υπάρξουν έκτακτα δρομολόγια για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

    Η κίνηση στα ΚΤΕΛ φαίνεται αυξημένη κατα 15% ενω στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας θα ξεπεράσει το 25%


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 June 2005 - 13:45:25 UTC