Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή
  • [02] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό των τραπεζών
  • [03] Κριτική από Βρετανία για την οικονομική πολιτική της ΕΕ
  • [04] Ακυρώσεις πτήσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας
  • [05] Τις προτεραιότητες της βρετανικής προεδρίας παρουσίασε ο Τόνι Μπλερ
  • [06] Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του εμπορίου ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή
  • [07] «Έφυγε» ο Μανώλης Αναγνωστάκης
  • [08] Προβλήματα αύριο, απο την απεργία της ΓΣΕΕ.

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή

    Ουδέποτε ετέθη θέμα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ούτε απελευθέρωσης του ωραρίου παρά μόνο ρύθμισής του, ώστε να είναι εναρμονισμένο σε πανελλαδικό επίπεδο, τόνισε χθες από το Βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Το θέμα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Πριν τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά. Το μεσημέρι ο κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Philippe Maystadt παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη .

    [02] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό των τραπεζών

    Ψηφίστηκε επί της αρχής από τις επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο για την εθελούσια έξοδο των εργαζομένων του ΟΤΕ και το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε ότι οι δυο ρυθμίσεις δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους.

    Για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων επισήμανε ότι η μη επίλυση του προβλήματος, θα έθετε σε κίνδυνο και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ασφαλισμένων των τραπεζών, ακόμη και τα εισοδήματα των ήδη συνταξιούχων. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία στον ΟΤΕ ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι αποδείχθηκε περίτρανα ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση στην οικονομία.

    Στην κοινή συνεδρίαση των δυο παραπάνω επιτροπών της Βουλής, μίλησε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Βουρλούμης ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για παραχώρηση του μάνατζμεντ του Οργανισμού από ισπανική εταιρία. Επίσης, ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Βαρθολομαίος , ανέφερε ότι το κόστος που θα επωμιστεί το ίδρυμα από την ένταξη των ταμείων κύριας σύνταξης των τραπεζών Αγροτική, Εθνική και ΕΤΒΑ , θα ανέλθει σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ . Εκτίμησε επίσης ότι το ΙΚΑ δεν θα έχει πρόβλημα επιβίωσης έως το 2020, και εάν αυξηθεί ελάχιστα η συμμετοχή του κράτους (από το 1% του ΑΕΠ) τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα έως το 2050. Στο μεταξύ συνεχίζεται η απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων ενώ για αύριο η ΓΣΕΕ έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία ενώ η ΑΔΕΔΥ στάση εργασίας από τις 10 το πρωί ως τη μία μετά το μεσημέρι.

    [03] Κριτική από Βρετανία για την οικονομική πολιτική της ΕΕ

    Σκληρή κριτική στην ΕΕ άσκησε ο Γκόρντον Μπράουν, υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας και αναμενόμενος διάδοχος του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, αποκαλώντας την οικονομική της πολιτική «όχι απλώς αναχρονιστική, αλλά και αντιπαραγωγική».

    Η ομιλία του Μπράουν προς επιχειρηματίες στο Λονδίνο σημειώθηκε μία ημέρα πριν ο Μπλερ παρουσιάσει --αργότερα σήμερα Πέμπτη-- την ατζέντα της Βρετανικής προεδρίας.

    Ο Μπράουν έθιξε και πάλι το ακανθώδες ζήτημα της αγροτικής πολιτικής καλώντας για μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση των "αναποτελεσματικών", όπως τις χαρακτήρισε, πολιτικών που εφαρμόζουν οι Βρυξέλλες. Η ΕΕ, υποστήριξε, δεν μπορεί να αποφεύγει πλέον την φιλελευθεροποίηση των αγορών της, με δεδομένες τις ισχυρές ανταγωνιστικές πιέσεις των ΗΠΑ και της Κίνας.

    «Η πρόκληση για την Ευρώπη τώρα είναι αυτή του παγκόσμιου ανταγωνισμού», είπε ο Μπράουν, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ οφείλουν να αποδεχθούν ότι «οι παλιές θεωρήσεις περί ομοσπονδιοποίησης δεν αντιστοιχούν στις πραγματικότητες του καιρού μας».

    Η ΕΕ «πρέπει να ξυπνήσει» και να ανταποκριθεί στις «προκλήσεις», είπε ο Μπράουν, κάνοντας λόγο περί ενός «ρεαλισμού υπέρ της Ευρώπης».

    Ηγέτες της ΕΕ κατηγορούν το Λονδίνο ότι τορπίλλισε τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

    Ο Μπράουν μίλησε για ένα «νέο σημείο εκκίνησης» της ΕΕ, μια διαδικασία «δομικής μεταρρύθμισης, βασισμένη σε μεγαλύτερη ευελιξία», καθώς και για την ανάγκη να υπάρξει «πολιτική δέσμευση ολοκλήρωσης της κοινής αγοράς». Τόνισε ακόμη ότι οι κοινωφελείς επιχειρήσεις και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αποτελούν πεδία όπου πρέπει να επιταχυνθεί η "φιλελευθεροποίηση".

    [04] Ακυρώσεις πτήσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας

    Σε ανατροπή του πτητικού προγράμματος των Ολυμπιακών Αερογραμμών, οδήγησε η αιφνίδια, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρία, απόφαση των συμβασιούχων ιπταμένων συνοδών και φροντιστών να αρνηθούν την παροχή έργου στις προγραμματισμένες σημερινές πτήσεις.

    Συγκεκριμένα, ματαιώνονται οι προγραμματισμένες για σήμερα το πρωί πτήσεις από Αθήνα για: Λάρνακα, Τελ Αβίβ, Θεσσαλονίκη, Σόφια, Βουκουρέστι, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Λέρο, Σαντορίνη, Χίο, Σάμο και Χανιά. Επίσης απέτυχε η προσπάθεια συγχώνευσης των πτήσεων Αθήνα-Καβάλα-Αλεξανδρούπολη , Αθήνα-Κω-Ρόδο, Αθήνα-Χίος-Ρόδος και Θεσσαλονίκη-Λήμνος-Μυτιλήνη.

    Τη ματαίωση άλλων 17 πτήσεων που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα ανακοίνωσαν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές.

    Οι 17 αυτές πτήσεις είναι οι : 159 Αθήνα - Βιέννη, 175 Θεσσαλονίκη - Φρανκφούρτη, 802 Αθήνα - Ιωάννινα, 908 Αθήνα - Θεσσαλονίκη,906 Αθήνα- Θεσσαλονίκη,506 Αθήνα - Ηράκλειο, 062 Αθήνα - Πάρος, 624 Σητεία - Πρέβεζα,018 Αθήνα - Αστυπάλαια, 556 Αθήνα - Σαντορίνη,054 Αθήνα - Κύθηρα,002 Αθήνα - Νάξος,754 Αθήνα - Σάμος,732 Αθήνα - Κως,706 Αθήνα - Ρόδος, 117 Αθήνα - Τίρανα και 766 Αθήνα - Χίος.

    Στην ανακοίνωση των Ολυμπιακών Αερογραμμών σημειώνεται ότι οι συμβασιούχοι ζήτησαν προφορικά την μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων ορισμένου χρόνου με ταυτόχρονη μισθολογική εξίσωση τους με τους ιπταμένους συνοδούς /φροντιστές του τακτικού προσωπικού. Η εταιρία χαρακτηρίζει την ενέργεια αυτή παράνομη ,αντισυμβατική και εκβιαστική, που οδηγεί στην ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

    Υπενθυμίζεται ότι και αύριο υπάρχουν αλλαγές στο πτητικό πρόγραμμα της εταιρίας, καθώς η συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ.

    [05] Τις προτεραιότητες της βρετανικής προεδρίας παρουσίασε ο Τόνι Μπλερ

    Τις προτεραιότητες της βρετανικής προεδρίας στην Ευρωπαική Ενωση για το δεύτερο εξάμηνο του 2005 παρουσίασε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Στην ομιλία του ο Τόνι Μπλερ διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι "πιστεύει στην κοινωνική διάσταση της Ευρώπης και όχι απλώς σε μιά Ευρώπη ως οικονομική αγορά".

    "Η Ευρωπαική Ενωση πρέπει να ανανεωθεί 50 χρόνια μετά τη γέννησή της" τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός.

    Ο Τόνι Μπλερ απηύθυνε έκκληση για μιά "ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση" για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να έλθει "πιό κοντά στο λαό".

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις μετά το γαλλικό και το ολλανδικό όχι στο Ευρωσύνταγμα ο Μπλερ τόνισε ότι η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει "μιά πολιτική κρίση των θεσμών της αλλά της πολιτικής ηγεσίας της".

    "Είμαι ένας παθιασμένος φιλο-Ευρωπαίος και πάντοτε ήμουν" τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός εν μέσω αντιδράσεων αλλά και χειροκροτημάτων από το ακροατήριο, καθώς ο Μπλερ θεωρείται από πολλούς ευρωπαίους ηγέτες υπεύθυνος για την αποτυχία της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

    Εν τω μεταξύ, ο Μπλερ διέψευσε ότι θέλει να αλλάξει τώρα "την Κοινή Αγροτική Πολιτική" της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αρνήθηκε κάθε ευθύνη για την αποτυχία της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2007-2013.

    [06] Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του εμπορίου ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή

    Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του εμπορίου και την καθιέρωση εθνικού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό και στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου.

    Ο κ. Δημήτρης Σιούφας τόνισε πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 14 μέτρα για τη στήριξη, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του εμπορίου, μεταξύ των οποίων και δυο προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την κοινότητα ύψους 200 εκατ. ευρώ το καθένα.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για πρωτοποριακές ρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν οφέλη για όλους.

    Οι εργαζόμενοι είπε θα αυξήσουν τα εισοδήματά τους, οι άνεργοι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες για απασχόληση, οι καταναλωτές περισσότερες ευκαιρίες για αγορά και οι έμποροι περισσότερη αγοραστική κίνηση.

    Ο κ. Σιούφας έκανε λόγο για νέα δυναμική, ενώ σε ότι αφορά το ωράριο είπε ότι δεν απελευθερώνεται διότι θα οδηγούσε σε ασυδοσία την αγορά, αλλά πως διευρύνονται οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων με την καθιέρωση εθνικού πλαισίου λειτουργίας για ολόκληρη τη χώρα.

    Οπως τόνισε ο κ. Σιούφας τα καταστήματα Δευτέρα έως Παρασκευή θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 9 το βράδυ, το Σάββατο μέχρι τις 8 και σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα λειτουργίας τους την Κυριακή.

    Σε ό,τι αφορά τις τουριστικές περιοχές ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι εξακολουθούν να ισχύουν όσα προβλέπονται με τις αποφάσεις των κατά τόπους νομαρχιών.

    Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής είχε συνεργασία με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σουφλιά.

    [07] «Έφυγε» ο Μανώλης Αναγνωστάκης

    Πέθανε τα ξημερώματα σε ηλικία 80 ετών, στο νοσοκομείο "Αμαλία Φλέμινγκ", ο μείζων έλληνας ποιητής Μανώλης Αναγνωστάκης, μετά από προβλήματα υγείας, που τον είχαν ταλαιπωρήσει τα τελευταία χρόνια.

    Αν και φύσει και θέσει ενταγμένος στην αριστερά, υπήρξε, ``ο μόνος ποιητής της μεταπολεμικής γενιάς τόσο στρατευμένος αλλά και με τόσα λίγα στρατευμένα στοιχεία στην ποίησή του`` είχαν πει οι μελετητές του ποιητικού και κριτικού του έργου, στην τελευταία εκδήλωση που είχε διοργανωθεί προς τιμήν του πριν λίγους μήνες, στο Μουσείο Μπενάκη.

    Ο ίδιος είχε επιλέξει τη σιωπή, ως στάση ζωής, ``αρνούμενος τις κερδοφόρες προκλήσεις της αγοράς``, όπως είχε πει πριν 14 χρόνια στον Λάκη Παπαστάθη, στην τηλεοπτική εκπομπή ``Παρασκήνιο``.

    [08] Προβλήματα αύριο, απο την απεργία της ΓΣΕΕ.

    Ταλαιπωρία και σήμερα για χιλιάδες συνταξιούχους καθώς έχουν σχηματιστεί ουρές σε όσα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας όπου γίνεται η πληρωμή των συντάξεων. Οι τράπεζες λειτουργούν με προβλήματα και σήμερα λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Το μεσημέρι συνεδριάζει εκ νέου η ηγεσία της ΟΤΟΕ και αναμένεται να αποφασίσει νέα 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.

    Για αύριο η ΓΣΕΕ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία, ενώ η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τη μία μετά το μεσημέρι, αντιδρώντας στις αλλαγές για το ασφαλιστικό καθώς και τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις.

    Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ. Προβλήματα θα δημιουργηθούν στη μετακίνηση του επιβατικού κοινού, λόγω της συμμετοχής στην απεργία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Σημειώνεται ότι στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

    Στο μεταξύ με προβλήματα διεξάγονται σήμερα οι πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των συμβασιούχων, ιπταμένων συνοδών και φροντιστών, οι οποίοι αρνούνται την παροχή έργου στις προγραμματισμένες πτήσεις. Ήδη, έχουν ακυρωθεί 64 πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

    Σημειώνεται ότι και αύριο θα υπάρξουν προβλήματα στις πτήσεις λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων της εταιρίας στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 June 2005 - 12:02:58 UTC